Siguranta. Si incredere.

Aia care urmariti threadul cu “hai cu criza” ati vazut trendu’ deja (un articol pe tema asta si la Orbu)

Da’ pe scurt, cam aia se intampla si la fostul job. Asta se intampla (intr-o masura mai mica) si p-aici. Ma rog, nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre siguranta jobului, cica.

Am p-aici un coleg – tot asa, pe partea asta cu cablul. Si plm, omul e aici de ceva ani, stie mai multe ca mine (pe niste domenii, nu pe altele; de pilda la linux e zero barat). Tipul e angajat permanent. Si, nici una, nici alta, fac astia diverse taieri de costuri and shit. Asa ca din 6 care fac jobul lui, raman vreo 4. Sau asa umbla vorba, cum ziceam. Evident, el e unul din cei doi care-au tras lozul necastigator.

Acum, ma rog, ramane de vazut daca il muta la alta echipa sau daca-l dau afara. Nu se stie. Si nici el nu prea sta sa astepte rezultatul, gen deja isi cauta de lucru prin alte parti. Absolut normal.

…da’ ma gandeam la chestia asta. Cand te duci pe un job permanent, de ce o faci? Pentru siguranta, in teorie. Ca tu esti permanent, nu contractor care poate fi dat afara in orice moment (ca mine, de exemplu; eu pot fi concediat fix azi, la modul “De maine nu mai veni, ca nu mai e nevoie”). Asta-i teoria. Si, ma rog, mai sunt niste beneficii (gen concediu nu stiu ce, pensie nu stiu cum, asigurare nu stiu de care).

Ba, nu stiu cum sa va spun, da’ mie incepe sa mi se para un scam treaba asta cu “permanent”. Adica, sa-nteleg, imi platiti voi niste asigurari, da’ la schimb castig jumatate (sau mai putin) din cat iau daca-s contractor? Si daca se dau oameni afara, sunt primu’ abonat la concediere ca permanent, ca la contractori nu ne uitam – CA AIA NU FAC PARTE DIN HEADCOUNT LOL. Pe bune? Asta-i siguranta? Pentru asta iei juma’ de salariu?

Sigur, e misto cand esti permanent ca dai un telefon sau un mail si zici “sunt bolnav, nu ma simt bine”. Chit ca poate te duci la meci sau la futut, treaba ta. Da’ cat de misto sa fie, ca, pana la urma, e pe banii tai. Si sigur, e misto ca primesti nu stiu ce contributie la pensie, da’ cat de misto e, asa, in lire? Ca nu prea iese socoteala.

Sigur, e misto ca tu ai preaviz o luna si eu nu. Doar ca asta e cu dus si-ntors. Adica, pe de-o parte da, afli cu o luna inainte. Si, la ce te ajuta? Sigur, mergi la niste interviuri si sigur, mai infuleci un salariu inainte de executie. Dar…infuleci un salariu de cacat. Gen juma’ din salariul pe-o luna. Practic, daca eu sunt contractor si sunt dat afara dupa o luna, ies la fel de bine ca tine – ba chiar mai mine, ca eu am luna aia de cautat job libera, nu tre’ sa fug de la lucru sau plm.

In alta ordine de idei, a fost ultima zi la fostul job a unui coleg. Ala si-a dat demisia cu o luna inainte de-a incepe eu sa-mi caut alt job. Dar, sa vezi, el avea preaviz TREI LUNI. E un miracol faptul ca si-a gasit alt job in pula mea, ca nu stiu cati oameni se omoara sa astepte 3 luni pentru un angajat.

Ma rog, nu mi-am propus sa glorific contractingu’ sau ceva de genul asta, da’ ma gandesc serios ca poate joburile permanente nu-s pentru mine, ci pentru prosti. Or fi fost misto ele acum coispe mii de ani cand te duceai la un job si ieseai la pensie de la jobul ala, daca aveai chef. Da’ mi se pare ca vremurile s-au schimbat si mi se pare ca noi – angajatii, adica – cam suntem luati de prosti. Asta-i tot ce-am vrut sa zic. Ia, uitati-va-n oglinda si vedeti daca nu cumva observati acolo o mecla de prost.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

53 Responses to “Siguranta. Si incredere.”

  1. 0040 says:

    Singurul avantaj care il ai la permanent e ca poti avansa daca dai cu limba bine (&pile) direct manager de plm, si apoi nu faci nimic pe bani ceva mai multi. Am vazut oameni complet pe dinafara cu orice se muncea ajungand manageri peste ingineri… ei livrand practic nimic. Specialisti in dat cu limba in sedinte sau la telefon si cam atat. Din pacate companiile sunt prea cretine sa vada ca aia nu au niciun rol temeinic….

  2. Johnny3 says:

    In domenii cu mult contracting, si orase mari, complet de acord.

    Mai e treaba cu mortgage, daca esti contractor mori cu ei de gat pana iti iei imprumutu, ca dupa ori cum nu-i mai intereseaza.

  3. Sfântu Dracu says:

    Bă, io deocamdată prefer să fiu prost.
    Ce să zic, mi se potrivește.

  4. Orbu says:

    Am observat asta din 2012.
    Cu o mică observațiune. Aia cu pleacă angajații și rămân contractorii ( dacă nu vorbim de oameni concediați pentru că sunt incompetenți) e valabilă în țări ca UK. În țări unde angajații au puterea de a strânge angajatorii de coaie, cu tot felul de contracte și clauze (Germania, Franța) , pleacă contractorii primii. Pentru că pe angajator îl costă serios să concedieze permanenți. Mai ales daca o face en-mass. Nu e vorba doar de salariul pe o lună. E cu compensatorii și tot felul de căcaturi, gen riscă să fie dați în judecată de sindicat că ține contractori in defavoarea angajaților.
    Dar bănuiesc că în UK angajații sunt mai disposable așa.

  5. 0040 says:

    Desi nu avem sindicat, si de la mine cand au inceput cu datul afara , prima data au fost cei de pe externalizari … Si nu au primit nimic compensatoriu. Asa gen… vezi ca din data de …nu te mai platim poti sa pleci. Pa, pa.

    Cred ca depinde de tara…

  6. RV says:

    Bine zis. Eu le facturez din România de pe un micro și plătesc între 3% și 19% taxe din cât câștig, în funcție de cum deduc cheltuielile, în loc de 50%+ cât aș fi plătit ca angajat. Și am și preaviz de 2 luni la contractul de consultanță, plus că le facturez pe total fiscal burden (brut + părțile care tradițional cad în sarcina angajatorului)

    Și cumpăr mașini, anvelope, telefoane, IT și cam orice vrea pula mea fără tva, ca e cheltuială de firmă 😉

  7. xxxx says:

    Inca o chestie pozitiva (pentru mine cel putin): vrei sa fac ceva in plus – sigur boss, semnam un aditional, marim rata cu x% si se rezolva. Surprinzator, cum incepe discutia despre acte aditionale nu mai e nevoie de nimic, se descurca cu internii :).

    Ah, cand eram perm? Cum, nu vrei sa faci si b, c, si d, pe langa activitatea normala? Inseamna ca nu esti aliniat valorilor companiei, nu o sa arate bine la reviews, o sa afecteze promotion si marirea de 5%. Fucking lol.

  8. Toro88 says:

    Aia pe contract isi iau balenciaga dupa o saptamana
    Fraierii permanenti asteapta o luna minim

  9. super_fotbal says:

    In franta este fix invers, belesti maxim chestii ca contractor.
    Joburile permanente sunt bune cand esti tanar si fara experienta, dupa ce ai experienta necesara e cum spui tu. Cel mai mare dezavantaj ca contractor este ca o naveta din Leicester in Borehamwood nu e ceva iesit din comun.

  10. Manowar says:

    Bă, io deocamdată prefer să fiu prost.
    Ce să zic, mi se potrivește.

    Mi s-a potrivit si mie pana la rezidenta/mortgage/cetatenie, dar parca acum nu mai e la fel de cool.

  11. ZmeulZmeilor says:

    Ba, cel putin in De, pe contractor e cam pulimea. Adica toti peonii care tb sa munceasca si sa nu comenteze. Depinde de ce ai negociat ca perioada de preaviz, daca nu esti atent poti avea preaviz 0 zile.
    Daca esti megaatomicobengosocool, te baga permanent pe niste super salarii. Insa e rar ca dintii la rata, stiu de 1 singur om in domeniul meu (care e chel, gras, nefe si singura distractie e sticla de schnaps).

  12. Maniax says:

    Dar de ex. ce beneficii ai cand esti concediat in UK (I love you benefitz, right)? Pe aici ai dreptul sa primesti pana la 2 ani 60% din ce castigai cand lucrai. In timpul asta ma gandesc ca ai putea relativ simplu sa iti faci de ex. ceva micro in Ro si sa te bagi contractor? Stiu, nu e frumos sa abuzezi de benefitz dar la urma urmei ai platit pentru dreptul ala cu varf si indesat.

  13. George says:

    Nu te duci într-un job permanent pentru siguranța, ci tot pentru beneficii. Total compensation. O fi in uk diferenta atat de mare intre interni și externi. In alte tari nu mai e cazul. Noul hibrid este angajatul temporar cu salariul aproximativ de intern. Cu promisiunea de a deveni intern, daca ai noroc.

  14. Ursu says:

    Ultima oara l-am vazut prin 2011… best decision ever…

  15. Rads says:

    avea preaviz TREI LUNI. E un miracol faptul ca si-a gasit alt job in pula mea, ca nu stiu cati oameni se omoara sa astepte 3 luni pentru un angajat.

    Asa am avut si eu, ba chiar mai mult, am zis sa imi iau o perioada intre joburi pentru un concediu mai lung in Asia. Si am reusit sa primesc o oferta in scris, cu tot cu contract et all, cu 4 LUNI inainte! Au asteptat baietii 4 luni pentru mine; dar dezavantajul a fost ca nu am prea putut sa negociez foarte bine salariul de inceput.

    Ia, uitati-va-n oglinda si vedeti daca nu cumva observati acolo o mecla de prost.

    Clar. In 2 ani maxim trec pe contracting!

  16. buntzi says:

    Depinde unde, depinde de tipul jobului.
    Am lucrat “volant” vreo 8 ani, timp în care nu am putut să fac nici un plan ca lumea pe termen lung. Dacă aș fi știut că stau nu 18 ci 56 de luni în locul ăla, altfel făceam socotelile. Așa, ce satan decizii pe termen lung să iei când totul era la modul “încă 6 luni”, “încă 4 luni”…Dup-aia, încă 2 ani au ținut-o cu “încă 3 luni”…
    Sigur, banii au fost mai buni decât acum, dar e altceva să știi că ai (câte) 6 ani de stabilitate în loc de veșnicul “încă 4 luni”.

  17. Manowar says:

    dar e altceva să știi că ai (câte) 6 ani de stabilitate în loc de veșnicul “încă 4 luni”.

    …si crezi ca la permanent stii sau…doar te minti ca stii?
    Ia sa-l intrebam pe colegul. Ca el e permanent. Inca, lol.

  18. Klaus says:

    In germania e fix invers, consultantii au prioritate la dat afara primii.

  19. Orbu says:

    Noul hibrid este angajatul temporar cu salariul aproximativ de intern. Cu promisiunea de a deveni intern, daca ai noroc.

    Flegme in vant. Contractorul ratat e ala care lucreaza pe promisiuni in loc de bani si care baleste la “sansa” de a primi un job cu salariu mai mic.
    Eu m-am ghidat dupa principiul banii acum si cand am lucrat angajat. Si poate, daca as fi vrut vreodata o cariera cu avansare pe pozitii de management in vreo companie, e o tactica gresita.

    Primesc des oferte d-astea cu rate la misto, “ca e engagement pe termen lung, cu posibilitate de prelungire si practic, zice recrutorul, esti ca un angajat”. Pai daca imi dai si salariu’ de angajat, chiar ca. Lol. Si le trag la muie si le spun sa ma caute cu engagementuri mai scurte atunci, ca nu dau doi bani pe promisiuni de 1 an si pula mea. Rata ma intereseaza. Atat. De restu’ ma descurc eu.

    In alte tari nu mai e cazul.

    Ai un exemplu? Ca-ti spun eu ce-am primit pe permanent, cea mai buna oferta si rata pe contract. Si nu prea pusca nicicum. Nici in UK nici in DE, nici in Elvetia si cam nici in Danemarca.

  20. Manowar says:

    Dar de ex. ce beneficii ai cand esti concediat in UK (I love you benefitz, right)?

    Nu prea ai. Iti pot da aia ceva settlement in cazuri dubioase, da, bani gramada. La doamna la lucru mai dadeau oameni afara cu “ia cecul asta de 6 cifre si pa” (bine, cecul ala era cam pielea pulii raportat la salariu si bonus, dar totusi, 6 cifre). Nu erau obligati, cica o faceau ca sa fie liniste.

    Dar legal, e ceva de genul…o saptamana de plata pentru fiecare an lucrat. Gen dupa 4 ani ia “compensatoriu” salariul pe o luna si mars, lol.

  21. Orbu says:

    Așa, ce satan decizii pe termen lung să iei când totul era la modul “încă 6 luni”, “încă 4 luni”…Dup-aia, încă 2 ani au ținut-o cu “încă 3 luni”…

    Ceea ce m-a dus pe mine cu gandul la faptul ca omu’ ar cam trebui sa-si separe viata privata de planurile profesionale.

    Gen “eu vreau sa locuiesc in locul “X” pentru ca lucrez acum la “Y” cred ca e o idee proasta. M-a incercat logica asta, dar nu e buna. Nici un loc nu-i propice sau nu pentru planurile tale de viitor ca esti tu angajat/contractor la o anume firma.

    Daca nu poti sa iti faci planuri independent de compania si locul in care lucrezi cred ca e un pic naspa.

  22. Sfântu Dracu says:

    Acum 5 ani am avut o ofertă ce părea avantajoasă financiar pe poziția de contractor.
    Dar după ce mi-am făcut calculele mi-a ieșit că ieșeam cam tot acolo cu banii, cu cât câștigăm ca intern.
    Că oi fi greșit la calcule sau că așa o fi fost, nu mai contează.
    Dar în ritmul actual ca semi-intern (third party), în vara lui 2019 îmi închid creditul ipotecar, în vara lui 2020 renovez integral o altă casă (de-aia cu curte) și un alt an mai târziu mai renovez o ruină pe care s-o transform în pensiune. Totul din economii.
    Da, aș putea face ultimele două cu un nou credit, dar parcă nu aș mai vrea.
    Mai am și ceva economii care să mă ajute pentru un an pe bară.

    Planul e ca după ce pornesc pensiunea să mai trag un an sau doi ca intern (deh, să văd cum mă descurc cu businessul) și apoi să trec contractor, în cazul în care aduce profit șandramaua.

  23. oache says:

    Si eu ma gandesc serios sa ma fac contractor dupa ce mai iau cateva certificari, ca se pare ca pentru parteneri si contractori mereu se gasesc mai multi bani, in schimb ce ma ingrijoreaza pe mine e mai mult partea legala adica ma fac firma, care sunt taxele pe care trebuie sa le fac, etc. Cei care suneti deja contractori v-ati informat singuri despre aspectul asta sau ati platit alti consultanti sa va ghideze?

  24. buntzi says:

    …si crezi ca la permanent stii sau…doar te minti ca stii?

    Depinde de mai multe. Stricto-sensu, ai dreptate. Dar mie mi se pare mai ușor de făcut socotelile și estimat șansele să fii pus pe făraș la un contract pe termen lung, decât de apreciat cât se mai întind câte un pic câte încă un pic și dup-aia doar puțin…
    Cât despre fostul colegul ăla, presupun că era cel puțin la fel de valoros pentru firmă cât erai și tu, nu-i așa?

    Gen “eu vreau sa locuiesc in locul “X” pentru ca lucrez acum la “Y”

    E vorba de context. Dacă știi că stai pe-acolo pe termen mediu / lung, privești altfel oportunitățile locale. Ca un exemplu concret, dacă (așa cum am zis) știam că stau aproape 5 ani în loc de 18 luni + 6 + 5 + 4 + 6 + 6 + etc. , probabil acum aveam aici deja 2 apartamente cumpărate și achitate, producând bani (frumușei) din chirie.

  25. Manowar says:

    Dar mie mi se pare mai ușor de făcut socotelile și estimat șansele să fii pus pe făraș la un contract pe termen lung, decât de apreciat cât se mai întind câte un pic câte încă un pic și dup-aia doar puțin…

    Ca un exemplu concret, dacă (așa cum am zis) știam că stau aproape 5 ani în loc de 18 luni + 6 + 5 + 4 + 6 + 6 + etc. , probabil acum aveam aici deja 2 apartamente cumpărate și achitate, producând bani (frumușei) din chirie.

    Da, da’ ce incerc eu sa-ti spun e ca nu aveai oricum nici o certitudine. Iti zic eu, ca om care si-a luat aici casa. Si aveam job permanent, da – eram acolo de 5 ani si am mai stat pana la 6 si ceva. Dar nu, nu stii in vreun fel daca o sa mai ai jobul ala si-n 6 luni. Sau la anul. Si mortgage-ul, plm, nu e chiar pe juma’ de an, stii tu.

    Eu m-am dus la banca numai dupa ce-am facut calcule gen “ok, daca ma dau astia afara luna viitoare, am buffer de platit mortgage pana-mi gasesc altceva? Dupa ce-mi gasesc altceva, il pot plati lejer si pot face economii?” si alte de-astea similare. Adica, pe scurt, nu avea nici o importanta jobul permanent (doar in ochii bancii).

    …si, ca fapt divers, in ultimul an s-a schimbat radical compania si mediul de lucru – motiv pentru care am plecat si eu (si inca vreo 20 de colegi, ca asa de dubios ajunsese sa mai lucrezi acolo, pula mea). Cam asa sta treaba cu permanent/siguranta: te trezesti ca-n 3-6 luni nu mai vrei sa lucrezi acolo nici daca vor sa te pastreze ei. Trust me, sunt level 99 la ghinion cu angajatorii.

    Eu inteleg ce zici tu, ca ai fi facut planuri, ca plm. Da’ asta e hindsight 20/20, ca in realitate, daca erai pe permanent in toti anii astia, nu prea te-ai fi bagat tu la mortgage, ca nu stiai daca la anul mai ai job, drept de munca etc. S-a intamplat sa nu te bagi pentru ca plm, contract, nu stii cat stai. Da’ la fel s-ar fi intamplat si daca erai pe permanent. Ca permanentul ala putea sa dureze mai putin decat permanentu’ femeilor de la coafor.

    Cât despre fostul colegul ăla, presupun că era cel puțin la fel de valoros pentru firmă cât erai și tu, nu-i așa?

    In mod ironic, nu, asta a fost adus in firma cand nu stia nici macar sa dea un ps (sau ce-i aia si-n ce scop), a fost un fel de minion de-al meu. Si-n timp l-au promovat. Doar ca, spre deosebire de mine, el a prins promovarea “noua” – aia in care daca te faceau “senior” iti bagau in contract pe neve si preaviz de 3 luni. Eu am prins-o p-aia veche, cu o luna preaviz 🙂

  26. Fery says:

    Cum zice Orbu: flegme. Esti angajat permanent, e doar o banderola peste ochi si o mana care cica te tine sa nu cazi, in timp ce mana cealalta iti baga mana in buzunar pana la cot. Nici n-are rost sa facem comparatie. Nu exista siguranta nici pe permanent, de nici o culoare, cu exceptia sigurantei ca iei jumate bani, cu toate taxele platite cu retinere la sursa, ca nu faci claim la absolut nimic (cumperi toate cu bani deja taxati la care mai pui si TVA in magazin).
    Pozitiile pe permanent sunt pentru oamenii carora le place iluzia sigurantei, un placebo ieftin creat de statele socialiste care iti vand tampenii iluzorii din viitor contra hard cash incasat fix acuma. Ca intamplator asta reprezinta majoritatea societatii, e adevarat, dar asta nu inseamna ca e mai bine asa. In orice calcul iesi in pierdere daca esti angajat permament. Dar nu asa ‘un pic’, ci cel putin jumate din salar se duce pe pula direct, fara comentarii, si nu puteti nici unul zice ca nu e asa. Si nu primiti in schimb aproape nimic, dar cu siguranta nimic care sa valoreze banii aia, never ever.

    Toti ziceti pe aici ca ‘la anul’, peste ‘doi ani’, va schimbati jobul ca sa obtineti un salar mai mare, ca prin promovare interna din parti sanse. Ei, cum ar fi sa iti schimbi ‘jobul’ tot la 6 luni, dar sa muncesti pe bani cel putin dublu, si daca nu-ti convine, sa le dai flit la fraieri. Bine, asta daca esti bun la ceea ce faci si ai incredere in tine.
    In 2 luni pe contract faci buffer sa traiesti fara probleme de rata/chirie pentru un an intreg. Ce siguranta mai buna de atat vrei? Mi se rupe mie de preaviz, ba din contra as vrea sa il am fix 0, ca daca ma suna unu maine si zice +25% la rata nu stiu cum sa iei mai repede pe usa. Ahahahaha, preaviz de 3 luni, mai bine ma impusc direct. Siguranta, cica. Da, siguranta de a vedea toate barcile cum pleaca din port in timp ce tu vorbesti singur in punga.
    Deci nu, nu angajat, nu acum, not ever. Singurul motiv pentru care platesc taxe in UK (si aia la nivel simbolic) e pentru aia 5+1 ani. Altfel nici nu vreau sa aud de employed si salary calculator. Ce cacat e aia cu tax breakdown cu welfare state, foreign aid si debt servicing din banii mei?

  27. Manowar says:

    Pai, da, ai siguranta ca sugi pula cu incredere.
    Cam “ai nevoie” de permanent pentru acte/mortgage, dar dupa, hai sictir.

  28. George says:

    “Ai un exemplu? Ca-ti spun eu ce-am primit pe permanent, cea mai buna oferta si rata pe contract. Si nu prea pusca nicicum. Nici in UK nici in DE, nici in Elvetia si cam nici in Danemarca.”

    Habar nu am ce ai primit tu. Vorbesc din experienta mea. Acum 10 ani spargeai ca si consultant. Azi ratele aproape ca s-au injumatatit. Banuiesc ca si salariile or sa scada, insa in timp.

  29. Manowar says:

    Habar nu am ce ai primit tu. Vorbesc din experienta mea. Acum 10 ani spargeai ca si consultant. Azi ratele aproape ca s-au injumatatit. Banuiesc ca si salariile or sa scada, insa in timp.

    Acelasi job, oferta din trecut (nu am putut s-o accept pentru ca motive)

    80k/an permanent – ~4400 pe luna dupa taxe.
    600/zi contractor – cam 9200 pe luna dupa taxe (nu era cu IR35)

    Pula mea, nu-i asa de complicat sa alegi.

    Nu zic, e misto contributia la pensie si asigurarea de sanatate si “siguranta”, da’ eu unul m-as fi simtit mai in siguranta cu vreo 4800 de lire in plus pe luna in buzunar. Si la buffer si la restu’.

    Din pacate, e cum zice Fery, mai da-i in pula mea cu foreign aid, welfare si debt servicing pe banii mei. Gen la prima ocazie de in afara IR35 zbor razand.

    Later edit: de azi dimineata 9 recrutori (numarati) m-au contactat pentru oportunitati excelente de 80k and shit. Si ma uit si ma intreb “bine, bine, si daca accept, cum ii explic nevestei ca am luat o taiere de salariu de niste mii de lire, ca ea nu-ntelege detalii tehnice?”. Cunts lol.

  30. Orbu says:

    @George. Plm, acum 10 ani o parte din lume era mai misto, sunt de acord cu asta, dar eu eram prea pulifrici pentru lumea aia si nascut si crescut in Romania.
    Am vazut asta. Acum 10 ani un programator pe treaba mea, dar doar programator, nu altceva, baga 600-700 pe contract in tari din vest. Acum merge intre 300 si maaaxim 500, pentru on site si locatii premium, dar mai degraba 350-450 – pe acolo.
    Joburile, da, au ramas cam pe la aceleasi salarii ( nu fix, dar cam), ca daca scadeau si salariile nu mai venea nici pulea sa lucreze pe ele; gen am descoperit ca pot sa pun gresie si faianta, sa fac instalatii sanitare, stii ce zic? Pot sa fiu contractor si pe alte mizerii.
    Eh, de aia trebuie sa mai faci un upgrade, cauti alta nisa, plm , ce se cere pe piata. Dar tot este loc. Presupun ca depinde si unde si ce lucrezi. Da’ am impresia ca suntem pe-aici oameni din mai multe industrii.

  31. Mike says:

    personal prefer contrator, de ce ? pentru ca in general stau la un job in medie cam 3 ani , dupa ma cam satur de fetele la toti loseri de acolo, plus figuranti si mancatori de cacat si sigur gasesc ceva la salariu mai mare asa ca, de ce sa nu ma car, am flexibilitate , e mai bine contractor .

  32. mufa says:

    Băieți, cred că suntem/ți în industria greșită. Nu de alta, dar tocmai ce-au plecat vreo 300 de lire din contul meu în cel al electricianului pentru vreo 3 ore de muncă.

  33. Manowar says:

    Eu le tot zic cu instalatori, electricieni si zugravi, dar ma iau la misto…

  34. Catalinx says:

    Stiu :).
    Ce-a lucrat? Verific doar daca pot sa fac si eu asta :))

  35. mufa says:

    Electrician bo$$. Nici nu cari pietre ca un zugrav, nici nu te murdărești în ultimul hal și fără 1000 de lire zilnic nu cred că ajungi acasă la sfîrșitul zilei.

  36. clawbc says:

    Babaeti, nu toata lumea poate fi contractor. Cati dintre angajatii Vomafone puteau sa lucreze pe contract? “Buna ziua, avem o pozitie pe contract la cascuta”, nu prea am auzit. In unele pozitii ai nevoie de angajati permanenti, eventual de unii care sa stea mai mult in companie sa invete cum merg treburile si sa nu trebuiasca in fiecare an sa trainuiesti pe cineva nou. Unii devin productivi dupa 6+ luni. Pana si la mine la firma s-au ofticat sefii ca developerii stateau cate 1 an si apoi plecau, veneau altii noi si le lua juma de zi sa faca ce facea unul vechi in 15 min.

    Cat despre protectie, cum zicea Orbu, in tarile care nu-si trateaza angajatii ca pe niste sosete, treaba e altfel. Un “prieten” tocmai a fost dat afara si a primit salariul pe perioada de preaviz (3 luni), timp in care sta acasa in “gardening leave”, deci practic o vacanta de 3 luni platita (cine nu si-ar dori asa ceva?) plus o compensatie de 1 salariu pentru fiecare an lucrat in companie. Not that bad.

    In DE contractorii sunt primii dati afara, de fapt angajatii cu contractele cele mai usor de desfacut – cei in perioada de proba sau cu contract limitat. De obicei vine un contractor care ajuta pe timp limitat si chiar daca e super bun, nu i se mai prelungeste contractul si munca este facuta de peons.

  37. Manowar says:

    Da, boss. Si daca esti dat afara dupa un an in care ai luat salariu dublu, ai un an de vacanta platita, np.

  38. Catalinx says:

    @Mufa, am inteles ce job, voiam sa stiu ce ti-a lucrat exact ( montat prize, becuri, extins instalatie electrica), ca ma indeletnicesc si eu cu din astea. Nu am diploma de electrician , dar cunostinte cam da, la o adica pot sa ma certific in treaba aia in no-time.

  39. Fery says:

    Clawbc: ‘Babaeti, nu toata lumea poate fi contractor’. Clar, da io credeam ca suntem oameni seriosi pe aici, nu la nivel de ‘cascuta’.

    Ba cand esti platit macar dublu, iti iei vacanta cand vrea pula ta. Zici ca toti viseaza sa-si ia vacanta, da’ luati-va vacanta coaie. A, nu ne permitem ca lucram pe seminte si vine rata si datoriile, naspa. Ca sa fii cu adevarat liber in era asta iti trebuie bani si nu putini (si banii nu sunt nici macar suficienti pentru asta).

  40. Manowar says:

    E OK, nu cred ca mai trec pe-aici prea multi oameni care-o ard la casca.

  41. clawbc says:

    Eh, era o exagerare de dragul discutiei. Ce vroiam sa zic era ca o companie are nevoie si de alte posturi, unde lumea sa stea mai mult, nu doar de IT-sti care sa dezvolte o aplicatie sau sa implementeze niste chestii si apoi sa plece dupa 6 luni.

    Daca diferenta intre salariu si contract este de dublu, yes sir, unde semnez? Dar ma indoiesc, ca trebuie sa iti platesti o gramada de chestii din buzunarul tau, cel putin in DE. Ma gandesc doar la asigurarea de sanatate, unde cu jobul meu sotia + cei 2 copii sunt asigurati.

  42. mufa says:

    @Catalinx, nu mare lucru, săpat un șanț de vreo 2 metri ca să-mi îngroape niște fire, montat vreo 3 prize și pus 3 lămpi în tavan. E drept că pentru 2 lămpi a trebuit să se urce în pod că trebuiau montate în altă poziție.

  43. Orbu says:

    🙂 Tre’ sa mai lucrez la partea cu sapatul santurilor , ca imi ia ceva sa sap 2 metri :), altfel se pare ca pot si eu sa aspir la rata asta.

  44. Radu says:

    In domeniul meu ca contractor nu treci de stadiul de code monkey, si chiar daca esti un code monkey genial bine platit pentru mine nu e ok. Pentru altii e, deci depinde de fiecare.

  45. Sfântu Dracu says:

    Orbule, cred că a săpat șanțul ăla în perete. Și nu cu șurubelnița (chiar de era electrică).

    P. S. Am și patalamă de electrician.

  46. Mihai says:

    Da, si mie imi pare oarescum la fel. Faza e ca nu prea inteleg unde e teapa. Adica nu firma te ia de prost, fiindca unui contractor ii ies mai multi bani si fiindca plateste mai putine taxe (procentual vorbind) decat un angajat permanent.

    Stiu ca la un moment dat mai toti IT-istii din Ro erau pe PFA din exact motivul asta. Dupa care nu mai stiu exact ce s-a intamplat (controale care verificau ce, mai exact?), dar dintr-o data a devenit riscant sa ai PFA. Acum e din nou avantajos – si, cel putin in RO – nu doar pentru cei din IT.

    De ce nu decid firmele sa treaca pe contracte cu PFA-uri in loc de persoane fizice, chiar nu pot sa inteleg. La urma urmei, daca vrea angajatul sa-ti plece, iti pleaca. Angajatul va primi (mult) mai multi bani, in conditiile in care firma scoate din buzunar aceeasi suma. Firma se va putea debarasa de lepre daca a facut o angajare gresita. Absolut toata lumea are de castiga.

    Care-i explicatia?!

  47. Manowar says:

    De ce nu decid firmele sa treaca pe contracte cu PFA-uri in loc de persoane fizice, chiar nu pot sa inteleg. La urma urmei, daca vrea angajatul sa-ti plece, iti pleaca. Angajatul va primi (mult) mai multi bani, in conditiile in care firma scoate din buzunar aceeasi suma.
    Care-i explicatia?!

    Explicatia e ca, sa vezi, firmele ar vrea sa te plateasca asa, ca pe un permanent, sa nu poti sa pleci cand vrei tu, da’ sa poti fi dat afara cand vor ei.
    Ar vrea sa ai salariul unui permanent, sa-ti platesti singur taxele si sa te zboare cand au chef, da’ tu sa nu poti sa pleci. Ar vrea sa ai drepturile unui contractor si obligatiile/preavizul unui permanent.
    Ar vrea sa poti fi tratat ca un permanent (hai sa-ti schimbam job description, hai sa-ti cerem sa faci chestii in plus, hai sa tii in spinare 10 colegi incompetenti, hai sa bagi ore suplimentare, da’ hai sa nu ti le platim, hai sa nu-ti marim salariul – sau sa-ti dam un 2% pe an, acolo, la misto; hai sa). Bine, nu FIRMELE in sine vor asta, ca firmele nu-s persoane; da’ o vor baietii aia multi si “destepti” din (middle, in general) management, aia veniti acolo pe pile si cam atat.

    Cam asta-i explicatia.

    Tu ce credeai?

  48. Mihai says:

    sa te zboare cand au chef, da’ tu sa nu poti sa pleci.[…]Ar vrea sa poti fi tratat ca un permanent (hai sa-ti schimbam job description, hai sa-ti cerem sa faci chestii in plus, hai sa tii in spinare 10 colegi incompetenti, hai sa bagi ore suplimentare, da’ hai sa nu ti le platim, hai sa nu-ti marim salariul – sau sa-ti dam un 2% pe an, acolo, la misto; hai sa).

    Ce te opreste sa pleci, angajat permament fiind sau sa soliciti plata orelor suplimentare (care-i diferenta mai exact la capitolul asta intre un angajat permanent si unul pe PFA)? Preavizul ar putea fi un inconvenient atunci cand iti cauti un alt loc de munca in ideea ca nu asteapta alte firme mult dupa tine, dar e doar atat: un mic inconvenient.

    In mesajul meu de mai sus ma refeream la contractorii pe perioada nedeterminata (cum esti si tu, daca am inteles eu bine), nu cei care au de facut un proiect dupa care isi vad de treaba lor in alta parte (cum e Orbu, daca am inteles eu bine) – in cazul al 2-lea da, e normal sa plateasca firma un salariu brut mai mare fiindca angajatul stie sigur ca dupa X luni va trebui sa-si caute altceva de lucru prin alta parte.

    Altfel, pe PFA daca te incadrezi pe un CAEN care poate fi supus impozitarii pe cota de venit, impozitele platite la stat nu sunt proportionale cu venitul. Astfel, daca ai sediul social in Bucuresti sa zicem, platesti undeva la 1000 lei statului, indiferent de cat castigi. Daca esti angajat permanent, pe un salariu net de vreo 3000 lei sa zicem (am luat o suma relativ mica tocmai fiindca cu cat creste salariul, cu atat diferenta fata de PFA creste), ai un brut de 5000 lei (adica 2000 let dati). Ma rog, cuprinde contributie la pensie si acces la sistemul de sanatate gratuit oferit de stat, lol.

    Daca m-as angaja la o firma Ro, serios ca mi-ar conveni mai mult sa fiu pe PFA, chiar si daca as primi acelasi salariu brut ca al unui angajat permanent. Iar firmei de asemenea i-ar conveni, mai ales ca nu scoate bani in plus din buzunar. De asta intrebam.

    Imi scapa mie ceva?

  49. Manowar says:

    Ce te opreste sa pleci, angajat permament fiind sau sa soliciti plata orelor suplimentare (care-i diferenta mai exact la capitolul asta intre un angajat permanent si unul pe PFA)?

    De curiozitate, tu ai lucrat si/si? Daca da, ai ceva experienta cu asta?

    Hai ca-ti zic cum functioneaza, ca eu am vazut treburile astea (pe pielea altora, nu pe-a mea; o sa te lamuresti de ce)

    Fii atent. Esti angajat permanent. Iei un salariu cam meh, asa. Nu intreba de ce meh – pentru ca te-a prins 2008-2009, ai acceptat ce-a picat fara sa mai comentezi, ca ramaneai pe drumuri. Si ti se arata POSIBILITATEA de a fi promovat la momentul X. Bai, e doar o posibilitate; nu e la modul “fa X si primesti Y”. E la modul “la anul sau in cel mai rau caz in doi ani S-AR PUTEA sa fie o pozitie deschisa de (insert empty title here); normal ca ne vom uita sa promovam un om muncitor, caruia ii pasa de firma si de valorile ei…”.

    Aia-i tot ce trebuie. Si coaie, incep 100 de idioti in jurul tau sa se agite. Daca ieri plecau la 5 PM acasa, de azi pleaca la 10 PM. Ba chiar incepe un fel de concurs intre ei, care sta mai mult, sa para mai muncitor. Chit ca efectiv nu fac nimic – stau toti si asteapta sa plece seful mare, sa-i vada ala “muncind din greu”. Si ai doua variante:

    – faci ca mine; pleci in continuare la 5 PM; ca tu nici nu-ti doresti “promovarea” si nu o vrei deloc daca-i obtinuta asa. Plus ca tu ai alte planuri oricum si nu includ sa stai p-acolo prea mult.
    – faci ca restul; spargi usa la 11 PM daca altu’ pleaca la 10 PM, sa arati ca tu vrei mai mult promovarea aia. Alergi de nebun cu limba scoasa de-un cot sa mai aduci ceva bani/timp in firma, te dai peste cap sa chestii.

    Si-apoi trece anul. Sau trec anii. Si evident ca doar un om va primi promovarea aia, DACA macar exista. Ca exista intotdeauna posibilitatea sa auzi ca “firma are niste probleme, pozitia se va deschide, da, dar a fost amanata cu un an…” (mutam morcovul, sa mai alerge magarul nitel dupa undita, np). Si restu’, pula mea, s-o suga. Ce-o sa faca?

    Evident, nu-i promovat ala care a facut cele mai bune chestii, cele mai multe etc. Ca pula mea, daca-l promovezi p-ala, gen cine o sa faca toata treaba aia buna pe care o face el? Mama? Promovezi unu’ gen Mr Popularitate, care POAAAAAAATE a depus ceva efort, de obicei cu ceva supermediocru si irelevant. Nu-i ca si cand iti pot cere socoteala boii aia care-au dormit pe birou anyway.

    …iar daca din intamplare (more like “prin absurd”) esti promovat pe munca (asa, cum a fost cazul meu aici in UK; ca-n Romania, pe cinstea mea ca nu s-a intamplat niciodata, erau rezervate pentru “bisericute” chestiile alea), atunci o sa patesti cum a patit colegul meu: preaviz de 3 luni. Sau poate chiar 6, de ce nu? Ca un manager – chit ca nu ai responsabilitati, salariu si incadrare de manager. Take it or leave it, pumpkin. Sigur, reactia ta acum-acum ar putea fi “leave it then”, dar…daca ai petrecut ultimii 2 ani stand pana la 11 PM in firma zilnic? Iti mai vine sa-ti bagi pula? Ca nu-ti da nimeni anii inapoi.

    Intrebi de ce nu pleaca. Pai, pentru ca:

    – aia pe o pozitie semi-ok macar au preaviz de 3 luni. Hai succes la gasit joburi unde te asteapta aia 3 luni. Exista, stiu asta, da’ sunt muuuult mai rare chestiile astea. De obicei vor pe cineva intr-o luna (cel mult). Gen 80% din oportunitati sunt pierdute din start.

    – vorba merge repede-n retea; superi un fost sef (plecand) si te trezesti ca te stie juma’ de industrie ca alcoolic drogat etc, chit ca tu esti pocait. Da’ nu iti cere nimeni sa confirmi. (depinde de industrie/bisericute)

    – au investit deja 1-2 ani de stat pana la 11 PM in firma si tot spera, ca prostul care nu-ntelege ce-i aia sa cut your fucking losses.

    – si la restu’ (firmelor) e la fel.

    – asteapta ceva eveniment si nu pot pleca “fix atunci”; iar dupa eveniment, a disparut oportunitatea; de pilda, la fostul meu job (UK) o gramada au asteptat bonusu’ ca sa plece; si acum cica au schimbat aia si se da bonusul anual. Gen vreo 11 pe luni parca-parca n-ai vrea sa pleci ca pierzi…lol, un cacat. Da’ unii chiar sunt atat de idioti incat stau si pierd 1000 pe luna ca poate-poate iau 3000 pe an. Serios, stiu oameni care au stat 3 ani mai mult decat ar fi trebuit acolo, ca…oportunitatile apareau mereu aproape de ziua cu bonus. Si sa nu-ti zic ce durere era cand venea CFO-ul si zicea ca da, am facut profit mai mare ca anul trecut, dar ne-am gandit noi sa schimbam targetul si felul in care e masurat targetul si conform noilor metrics, bonusul e doar 17.5% in loc de 100%, asa ca luati pula olololol. #serios

    – in realitate, nici ei nu-s chiar geniali/cautati. E usor sa zica “plec la altii”, da’ in realitate cei mai multi sunt buni doar la vorbit si mintit ca stiu/fac/dreg. Cel mult.

    Asta-i experienta mea cu corporatiile. Ii vedeam pe prostii astia. Unora le si futeam nevestele – cat timp ei alergau dupa promovarea aia peste un an lol. Deh, eu plecam la 5, aveam timp.

    Daca m-as angaja la o firma Ro, serios ca mi-ar conveni mai mult sa fiu pe PFA, chiar si daca as primi acelasi salariu brut ca al unui angajat permanent. Iar firmei de asemenea i-ar conveni, mai ales ca nu scoate bani in plus din buzunar. De asta intrebam.

    Imi scapa mie ceva?

    Da, iti scapa mai multe. Cum ar fi faptul ca tu, daca esti pe PFA and shit, nu prea o sa ai acces la niste “beneficii”. Gen diverse asigurari, posibilitati de mutat prin firma (sus/lateral), posibil bonusuri, treburi de-astea (depinde de industrie si de firma, desigur, dar in mare e cum zic eu). Si oamenii care accepta “pierderile” astea (ca mine acum) nu vin sa lucreze pe acelasi salariu brut. Nu, coaie. OK, pierd aia si aia, da’ atunci da si tu dublu; pai ce pula mea facem aici? Ca daca e acelasi salariu, raman dracu’ pe permanent cu toate asigurarile posibile si imposibile si da-o-n pula mea de vrajeala.

  50. Mihai says:

    De curiozitate, tu ai lucrat si/si? Daca da, ai ceva experienta cu asta?

    Nu, nu, am lucrat doar angajat permanent. Urmeaza sa trec pe PFA. Am facut ore suplimentare ca angajat permanent, n-am cerut bani pe asta. La un moment dar mi-am dat demisia si-am plecat in strainezia. Am avut un soc cand mi-am dat seama cat de usor poti pleca, cat de simplu este si cat de mult se cauta oameni care sa munceasca (ce-i drept, e important sa vorbesti limba lor native, altfel zboara pe fereastra o groaza de oportunitati).

    posibilitati de mutat prin firma (sus/lateral)

    Asta mi-a scapat. Nu cunosc, dar este foarte probabil sa fie asa.

    Ok, mersi de raspuns, e mai clar acum. 🙂 Eu nu sunt intr-o faza profesionala in care sa ma gandesc la avansat spre o pozitie de management si nu eram in mindsetul asta cand am scris mesajul. 🙂

  51. Manowar says:

    Eu nu sunt intr-o faza profesionala in care sa ma gandesc la avansat spre o pozitie de management si nu eram in mindsetul asta cand am scris mesajul.

    Nu e vorba numai de management, ma. Ala e doar un exemplu. Vrei unul de mutare-n laterala? Iti pot da unul din domeniul meu. Sa treci de pe linux (chior), sa zicem, pe … baze de date. Sau pe devops. Sau pe partea de containers (pentru unii, intra la devops, gen ci/cd plm, cu tot ce implica asta, de la jenkins la docker/kubernetes). Sau pe partea de “responsabil de proceduri” (exista si de-astea). Sau “procese”. Sau cloud. Sau whatever. Orice e platit mai bine si e vazut drept un pas inainte (chit ca poate nu e).

    Habar n-ai cat de retardati, ratati si jalnici sunt oamenii, cred. Nici nu trebuie sa le promiti ceva concret, nici nu trebuie sa le oferi un targ pe bune, sa negociezi target/deadline/reward. E suficient sa bati saua nitel (chit ca nici nu se pune problema de vreo promovare sau marire de salariu sau whatever) si gata, se baga-n jug si fac reverse fat-frumos, gen imbatranesc intr-un an cat altii in 10. Ca POATE VOR AJUNGE SI EI SUS! Cumva! Nu conteaza cum, nu conteaza ca nu e nimic tangibil, nu conteaza ca nu merita, da’ VOR AJUNGE CINEVA! Baga boii suplimentare neplatite pana la 11 pm zilnic, ca poate-poate. Preaviz de coispe luni? Sigur, sefu’, unde semnez? Anulat vacanta? Desigur, oricum era o pierdere de bani. Si tot asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *