Un pic despre “Free market” si capitalismul de fundul curtii
Discutam un pic la postul trecut despre “Free market”.
Sunt oameni care au impresia ca asa e bine. Sa stabileasca “piata” pretul. In teorie, asta-i un lucru bun. Dar e o mica problema: piata este o chestie anonima din care prea putini oameni inteleg ceva.
Hai sa discutam un pic despre conceptul de free market.
Eu si Orbu mergem pe High Street cu nevestele si copiii. La colt este un nene care vinde o minge colorata. Una singura. Fi-miu zbiara c-o vrea el. Fiica lui Orbu plange c-o vrea ea. Mingea aia face vreo 10 lire. Eu am 3000 de lire in buzunar. Orbu are 3200. N-avem ce face cu ele. Sunt asa, bani de tigari.
Now, daca Orbu s-a saturat si nu mai suporta scheunaturile fiicei lui, poate oferi 3100. Si ia el mingea, in timp ce eu trebuie sa mai suport un pic zbieretele juniorului. Nu mult. Pana la magazinul unde se vand altele. Sau pana saptamana viitoare, cand mai scade pretul. Asta-i free market. Piata (formata din mine si din Orbu) a stabilit pretul: un pic peste 3000 de lire. Cat Orbu sa poata s-o cumpere, iar eu sa trebuiasca sa astept. E-n regula. Free market.
Intr-un univers paralel, pe aceeasi strada, in aceeasi situatie, nenea de la colt are 4 jucarii colorate. Dar noi avem in total 3 copii. Si nu prea le plac jucariile alea, dar merg, asa, sa le distraga un pic atentia si sa ne lase sa stam si noi la o cafea. Nu prea ne intereseaza si nu prea avem nevoie, dar am putea sa le cumparam. Totusi, nu ne ducem la nenea cu jucariile. In loc de asta, vine el la noi si ne ofera 3 jucarii la pretul a doua. Din nou, piata (in speta, lipsa cererii) a stabilit pretul. Iar copiii nostri se joaca vreo 10 minute cu porcariile alea de plastic, dupa care le arunca. E OK. Le-am luat ieftin. Free market.
Dar, dincolo de mingea colorata si dincolo de jucariile alea urate, exista interesul national. Exista lucruri pe care nu le poti lasa in voia “pietei”. Sunt chestiile care afecteaza intregul popor. De pilda, energia. Sigur, poti privatiza tot ce ai, de la hidrocentrale la centrale nucleare. Dar pe urma nu te poti mira cand brusc, creste de vreo 10 ori pretul energiei. Nu te poti mira cand 10 afaceri dau faliment si una singura ramane in picioare – pentru ca una aia are o intelegere pe sub masa si pe sub mana cu proprietarul centralei, sa cumpere mai ieftin energia pana cand da faliment concurenta. Si lucrurile astea se intampla constant. Asa ca nu-i genul de lucru pe care sa-l lasi la voia intamplarii.
Explicam in comentariile alea de la postul trecut cat de absurd e sloganul asta cu free market cand vine vorba de necesar. Avem nevoie de politie? Avem. Pentru ca intotdeauna se va gasi un om care sa ne dea una-n cap pentru a ne lua mingea sau jucaria. Sau nevasta. Sau organele copilului. Sigur, se intampla si cu politie treaba asta – dar nu atat de des pe cat s-ar intampla fara. Avem nevoie de justitie? Avem. Pentru ca altfel ajungem ca Romania, unde poti sa omori oamenii si sa iei cu suspendare, daca esti cine trebuie si dai cat trebuie. Si nu vrem sa traim intr-o astfel de lume distopica. Avem nevoie de un sistem de sanatate? Avem. Pentru ca altfel ajungem ca-n US, unde pentru o operatie banala trebuie sa platim vreo 20,000. Asa, scurt. Si nu vrem sa ajungem acolo, ca ni se inmoaie genunchii cand auzim de 20,000 pentru asa ceva.
Nu am intalnit vreodata un om care sa sustina ca trebuie sa lasam piata sa dicteze serviciile oferite de politie si pretul lor si mai ales, cine sa le primeasca si cine nu – cu exceptia trollilor, desigur. Era tampitul ala gras, chel, pitic, mustacios si chior care visa capitalism pe paine inainte sa ajunga sofer in UK lol. El ar fi privatizat totul – pe internet. Totul in afara de domeniul gratuit de wordpress pe care scria (si stii ca esti un ratat cand face misto pana si Manowar de tine pe tema domeniilor)
De ce nu trebuie asadar lasata piata sa dicteze nimic pe tema politiei sau a justitiei? Pentru ca sunt servicii critice pentru un popor. Nu vei avea ordine si nu vei avea un mediu de dezvoltare daca dicteaza legea pumnului, a batei, a cutitului si, de ce nu, a armei.
Dar la acelasi capitol intra si locuintele. Reprezinta o chestie critica. Acum, eu nu stiu de voi, da’ eu am sunat la politie de doua ori in viata. O data mi-au spart masina aici, in UK. Mi-a furat un tampit satnavul. A venit o politista varza, n-a reusit sa ia amprente, n-a reusit sa nimic. Dar, ma rog, in cele din urma, au prins hotul si m-au rugat sa vin sa iau satnavul. Nu m-am dus, pentru ca eram in Romania deja si oricum cred ca era deja distrus satnavul. O data am sunat la politie in Romania. Se bateau doi idioti in spatele blocului prin masini – da’ asa, urat, cu sange. A venit politia, aia plecasera – sangele era inca acolo. Da’ cum nu i-au vazut, m-au anuntat ca daca-i mai chem de pomana, ma amendeaza. Prin urmare, de 37 de ani, am avut nevoie sa chem politia de doua ori – practic, niciodata, ca astea nu erau situatii de “nevoie”. Ii puteam ignora pe-aia care se bateau. Si nu ma ajuta cu nimic sa reclam ca mi-au spart masina (in teorie).
Dar, revenind, locuintele sunt o chestie critica. Un alt domeniu care TREBUIE controlat de stat. Daca de politie am avut “nevoie” de doua ori in 37 de ani, de locuinta am avut nevoie cam in fiecare seara. Dar, pe langa asta, locuintele – si pretul lor – afecteaza multe alte chestii.
Sa luam exemplul de la inceput, cu nenea cu mingea. Intr-un alt univers paralel (in asta, de exemplu), alti doi oameni merg pe strada si ajung la nenea cu mingea. Dar nimeni nu cumpara mingea aia, pentru ca oamenilor abia-abia le ajung banii de chirie, haleala si restu’ chestiilor necesare. Si nimeni nu-i fericit in situatia aia. Cei doi parinti sunt suparati ca nu-si permit o minge. Nenea cu mingea e suparat ca nu o poate vinde si nu face bani, asa ca nici el nu poate sa-si cumpere un pateu din centru. Statul e suparat ca nu incaseaza TVA-ul pe minge si ca nenea cu mingea nu vinde 1000 pe zi, ca sa aiba nevoie de un angajat si sa-l taxeze si pentru salariul angajatului ala si sa nici nu trebuiasca sa intretina somerul ala care ar putea vinde mingea.
Ce se intampla atunci cand piata asta a locuintelor e “liberalizata”?
Pai, simplu. Vin 100 de oameni care, cumva, au niste sute de mii sau milioane. Si sutele alea de oameni isi permit sa cumpere un teren si sa obtina autorizatii si sa faca acolo niste case sau niste apartamente. Dar noi, restul, nu ne permitem. Ca nu avem milioanele alea. Si-i foarte simplu pentru cei 100 de oameni sa pice de acord ca trebuie vandut “la atat”. Nu e o chestie decisa de “piata”. Ei FAC piata. Ei decid din cine-i formata piata.
La chestia asta ar trebui sa intervina statul. Da, prietene. Free market. Vinde-le la cat vrei tu. Dar, ce sa vezi, construim si noi si inchiriem celor care doresc. La preturi mai mici, ca statul nu dispare in 30 de ani. Isi scoate banii de 10 ori in cele din urma. Now, noi cerem 100 de dolari pe chirie. Daca tu vrei sa vinzi apartamentul ala din Ilfov la 60,000 si sa le ceri 300 pe luna (ma rog, nu tu, banca), treaba ta. Noi nu te oprim. Doar iti aplicam si noi “free market”, inchiriind la o treime din pret. Asa, pentru ca putem si pentru ca-i in interesul statului.
De ce-i in interesul statului?
Pai, simplu.
Daca eu si Orbu avem oferte de a munci la 1000 pe luna si dam 100 pe chirie, o sa ni se para o idee buna sa muncim. Pentru ca ne vor ramane bani, ce dracu’. Si cu banii aia vom putea face diverse. Vom putea sa ne luam o minge colorata. Sau un telefon nou. Sau o masina noua. Sau orice altceva. Avem – nu-i asa? – disposable income. Sau poate cand mergem la o cafea in timp ce copiii se joaca pe strada cu jucariile alea, discutam si stabilim sa pornim o afacere. De ce nu? Nu numai ca avem noi venituri si dam bani statului, in loc sa ne dea statul noua, dar uite ca generam venit pentru stat si pe alte parti. Si mai angajam niste oameni – luandu-i statului din spinare oamenii aia care atarna greu de tot la cheltuielile sociale. Si cumparam mingea aia sau jucariile alea – si uite cum si nenea de la colt e luat din spinarea statului. Uite cum poate-si mai deschide si el o fabrica de jucarii – unde angajeaza alti oameni. Apoi angajeaza niste oameni in marketing. Apoi niste oameni care sa le vanda. Poate cumpara si-un spatiu de desfacere, sa nu mai vanda la colt. Si statul isi freaca multumit manutele. Banii pe locuinte si-i recupereaza. In timp. Nu-i graba. Si curg banii din toate directiile. In plus, la iarna Orbu se duce si-si cumpara si-o casa de vacanta prin Sighisoara. Pentru ca acolo-i place lui, de ce nu? Sau poate face o pensiune acolo, cine stie?
Dar daca eu si Orbu muncim pe 1000 si dam 500 pe chirie sau rata, 100 pe facturi, 300 pe mancare, pai, ne raman 100 de euro. Si atunci nu-i cumparam mingea lu’ nenea ala. Atunci cumparam jucarii second-hand, la negru, fara taxe. Sau de la un baiat care aduce de pe Alibaba sau DHGate. Are si ala o smecherie la granita si nu plateste vama. Noi luam ieftin, in teorie. In practica, nenea de la colt e in faliment. Eu si Orbu n-avem bani de investit in nimic sau de baut cafeaua aia in oras. Proprietarul cafenelei fluiera si el a paguba. Poate mai da afara o chelnerita. Ca oricum n-are pe cine servi. Iar banii nostri se duc la banci (care-i trimit in afara frumos) sau la chinezii care detin puscaria unde-s fabricate jucariile (adica tot afara). Brusc, banii nu mai curg catre stat. Statul isi ia impozitul pe locuinta aia – din care oricum garanteaza o mare parte. Si cam atat. Eu si Orbu ne taram de pe azi pe maine. Boracii urla frustrati. Se duc la scoala boi si se intorc vaci, ca statul trebuie sa taie de-acolo cheltuieli cu profesorii, cu spatiul, cu de toate. Deh, daca nu-s bani?
In a doua situatie – asta cu lipsa de bani – suntem acum – asa, cam la nivel de continent. E o distopie stupida.
Noi (ma rog, populatia la modul general, nu eu) n-avem bani de cheltuit sau economisit. Nu deschidem afaceri, ca nu ne permitem. Si oricum e mare riscul. Pe langa asta, statul ne cam agaseaza cu taxele – ca asa e cand n-are bani. Nu merita riscul si efortul. Vezi spitale si scoli inchise. Vezi reducerea numarului de politisti. Vezi concedieri si vezi o parca vesnica stagnare – cu mici pauze de recesiune. Si toate astea pentru ce? Pentru a imbogati un segment infim al populatiei. Nici macar 1%. Poate 0,5%. Poate. Proprietarii cu mai multe locuinte. Bancherii si cei care ofera diverse servicii conexe, precum si aia din lateral – stiu si eu, lantul de magazine care vinde hartie A4 la banca si firma care-i face service la imprimante. Da’ cam atat.
Nu poti avea cu adevarat free market fara niste reglementari clare. Pentru ca ajungi la situatia actuala – aia in care piata nu stabileste pretul, ca n-are bani de nimic oricum.
Stiti alta chestie afectata de preturile locuintelor (si, implicit, afectata de chirii)? Mobilitatea.
Daca ai putea inchiria de la stat in aproape orice zona, ai avea nevoie de masina? Nu vad de ce. De ce nu te-ai muta fix langa lucru sau intre jobul tau si jobul sotiei, sa ajungeti amandoi intr-un timp acceptabil? In conditiile actuale, cei mai multi oameni sunt legati de pamant. Sigur, apare nu stiu ce companie cu joburi disponibile in orasul X. Da’ daca in orasul X te costa chiria cat juma’ din salariu, parca nici nu merita efortul. Pana-ti gasesti ceva de inchiriat, pana gaseste si sotia ceva de lucru, mai repede te lasi pagubas. Rezultatul? Marile aglomerari urbane – care contribuie si ele la calitatea scazuta a vietii; de la poluare la zgomot, la inghesuiala, la timp mort pierdut in trafic, la locuinte mai mici, la servicii mai proaste si toate celelalte. Pentru ca… acolo-s joburile, acolo trebuie sa ma duc. Si, in mod ironic, asta ii afecteaza si pe afaceristi. Pentru ca nu pot sa se duca sa deschida un sediu in Cucuietii Urlati. Ca n-au acolo nici oameni si nici n-ar avea unde locui oamenii aia sau unde sa mearga la un film sau la o cafea. Stie cineva, aia in Jucu (de unde-a plecat Nokia) aveau cinematograf? Ca eu cred ca nu. Cat castiga statul din treaba asta?
Ai putea avea insa free marketul ala la chestii ne-esentiale. Da. Mi se pare normal sa stabileasca piata pretul Daciei si pretul Mercedesului. Pentru ca n-ai nevoie nici de una, nici de alta. Dar la locuinte? Nu.
Ce se intampla cand oamenii ori nu-si permit locuintele, ori dau prea mult pe chirie sau pe rata? Ce se intampla cand activitatea bancare nu-i reglementata? Pai, ce sa se intample? Se intampla chestii de-alea cu francul elvetian. Se intampla ca eu si Orbu nu cumparam si nu consumam – ca nu putem. Se intampla ca nu incercam sa pornim afaceri. Se intampla ca nu angajam oameni si nici nu sprijinim alte afaceri care angajeaza. Aia se intampla.
Se intampla ca stam agatati de-un fir de atat toti intr-o permanenta stagnare, cu mici pauze de recesiune. Se intampla ca bancile trebuie bailed out. Cum a fost cazul cu Lloyds si RBS in UK. Cum a fost cazul cu Bancorex in Romania (se mai plateste taxa aia de solidaritate?) Se intampla ca nu avem autostrazi noi – si cele care exista nu-s nici macar intretinute, necum reparate. Se intampla ca dam spaga pentru a face rost de un loc la gradinita pentru copii. Se intampla ca scolile-s varza si ne trimitem in cele din urma copiii afara. Se intampla ca plecam noi afara cu tot cu ei. Se intampla ca statul ramane cu buzunarele fluierand, luand o data la cativa ani un nou imprumut de la FMI.
Si se intampla ca halca cea mai mare din taxele noastre e cheltuita pe ajutoare sociale – mascate sau nu. Pentru ca 90% din oameni traiesc la limita. Nu mai fac parte din proletariat, fac parte din precariat.
Pe cine ajuta asta?
Aruncati o privire la imaginea aia. Sunt taxele mele pe 2015, cand aveam un salariu mai amarat nitel.
Si ce vedem acolo?
Pe primul loc, prima pomana. Cu 1400 mai mult decat la educatie. Pentru ca trebuie tinuti in spinare toti aia care nu-si mai permit sa inchirieze sau sa cumpere. Dar nu se termina acolo.
Daca ne uitam mai jos, alte 1400 de lire se duc la dobanda pentru plata datoriilor externe. Datorie care creste in continuu pentru ca asa-i cand statul trebuie sa se imprumute pentru a mai tine in spinare niste oameni care nu se descurca – adica pe cei mai multi oameni.
In schimb, taiem fonduri de la sanatate, educatie si, cultura si politie. De investit in infrastructura nici nu se pune problema, ca am lasat noi “Free market” sa decida cand am vandut caile ferate, nu-i asa? Sigur, asta a nenorocit si mai mult mobilitatea sociala – ca-i 5000 pe an un bilet de tren din localitatea X (unde stai) in localitatea Y (unde ai jobul). Si parca-parca nu-ti arde sa te mai duci la jobul ala.
Sub toate astea, fix pe ultimul loc, intra contributia UK la bugetul Uniunii Europene. Uniune Europeana din care UK iese, pentru ca, nu-i asa, de ce sa le dam alora bani? Pentru ca derp – fix aia era problema omului de rand. Nu faptul ca nu-si permite locuinta. Nu faptul ca se duc cel putin o treime din taxe pe pomeni – pomeni care, practic, ii imbogatesc pe aia 0,5% care vand si inchiriaza locuinte. Nuuu. Pe omul ala de rand nu-l deranjau alea 8000 de lire. Nu. Omul de rand nu de-aia murea de nervi, ci din cauza celor 291 de lire. Hai, sa arunci anual 8000 (suma in crestere) e OK. Da’ 291, nu, asta chiar ca-i prea de tot! Dar, ma rog, postul asta nu-i despre Brexit. Catusi de putin (desi, in mod amuzant, votand Brexit, au votat anti-free market, poate neintentionat).
Exista, cum spuneam, domenii de interes national (ii cer scuze domnului Oprea daca i se pare ca i-am plagiat exprimarea). Necesarul, in principal. Locuinte. Energie. Strictul de hrana. Nu propun sa manance toata lumea chestii de 1000 de lire portia. Nu. Dar sa poti manca, nu stiu, niste copane de pui. Daca-ti permiti si vita Kobe, bravo tie. Daca nu, lasa ca nu mori si nici nu faci diabet si nici nu devii obez (crescand si mai mult nota de plata de la sanatate) mancand pui. Ce dracu’. Si astea-s domeniile in care nu trebuie sa existe conceptul de free market. Pentru ca ajungem toti sclavi, bolnavi si vai de capul nostru asa. Si-n UK si-n Romania.
Asa inteleg eu chestia asta cu free market. Si poate lumea are impresia ca-s socialist. Nu-s. Urasc socialistii. Daca spun ceea ce spun e din cauza ca nu ai vreo sansa la capitalism fara exceptiile si reglementarile mentionate mai sus. Ce fel de capitalism ai cand nici eu nici Orbu nu ne permitem sa incepem o afacere? Ce capitalism e ala? Capitalismul celor 0,5% si-n rest servim socialism pe paine pentru a tine in spinare ceilalti 99,5%, sa nu ne dea in cap?
Ce este aproape de neinteles insa e faptul ca aproape jumatate din populatie a votat aici cu animalele astea care rag in sus si-n jos despre free market. Jumatate din populatie castiga vreo 18k net pe an. De banii aia, sunt fix in situatia in care discutam la inceput: dupa ce-si platesc chiria, trec pe langa minge si nu-si permit s-o cumpere. Ce sa mai vorbim de deschis vreo afacere cu Orbu, ca nici nu-si permit sa bea cafeaua aia cu el, trebuie sa aleaga intre cafea si inca doua portii de orez, inca doua zile de hrana mizerabila. Hell, probabil ocolesc permanent strazile cu magazine, sa nu le ceara ceva copilul. Dar ei chiar cred in “capitalism” si “free market”. Cum zice sotia, capitalisti de douaj’ de milioane pe luna.
Nu-i c-ar fi bogati. Ca nu esti bogat cu 20 de milioane pe luna. Nici macar pe-aproape. Nu-i ca ei isi permit, asa ca-i doare-n bascheti. Nu. Dar au ajuns la nivelul ala de prostie si rautate in care singura satisfactie din viata lor e sa vada din cand in cand unul mai sarac ca ei. Unul care-o duce mai prost. Stiu si eu, vreun vanzator de la Mega sau din Poundland. Sa se bata singuri pe burta, sa arate cu degetul la ala si sa zica “ce destept am fost eu, baaaaa”. Si de-asta si eu mai pun pe-aici screenshoturi cu salariul – ca stiu ca agaseaza multa lume. Nu pentru a ma lauda, ca n-ai cum sa te lauzi cu 5000 de lire amarate, ci pentru a le aduce aminte cat de sobolani sunt de fapt.
(glumesc cand zic ca-i de neinteles; e foarte de inteles; isi imagineaza ca eu si ei o sansa sa ajunga milionari, in ciuda tuturor dovezilor care arata contrariul)
Pana cand se va destepta un pic planeta (probabil ca nu se va intampla niciodata, motiv pentru care si eu mi-am cumparat casa, c-am obosit sa tot astept sa fie si altii mai destepti un pic), o sa traim in situatia asta care aduce a strutocamila. Cea in care glorificam la toate colturile capitalismul asta de cumetrie – cumetrie intre politicieni si cei 0,5% care decid ce inseamna “piata” pe spinarea celor 99,5% care rabda. Dar, pana la urma, poate e mai bine asa. Cum zic englezii, ti-ai facut patul, acum dormi in el. Ai votat pentru asta. Ai zbierat pe internet de free market si nu ai avut chef de reglementari.
Bucura-te de rezultate.
Asa sa fie. Pe mine nu ma deranjeaza cu nimic. Vorba aia, am cumparat a doua casa, maine plec in primul concediu (da, da, de-ala de 5*, ca nu vreau sa las dubii cu privire la faptul ca-s cocalar, laudaros etc; da stiu ca-s fraier, ca nu inteleg, ca-s cocalar; poate ca free market n-a functionat prea bine daca pana si-un cocalar fraier ca mine castiga mai bine ca aia educati si destepti si pro-piata-libera? csf, ncsf). Asa ca daca aia care castiga de 5 ori mai putin ca mine au hotarat ca-i mai bine asa, ca ei se descurca sa stea in cosmelia plina de sobolani pe care le-a dat-o socrul si-si permit din cand in cand un sandwich in oras, eu unul ma spal pe maini. Si pana atunci cre’ ca-mi fac o cafea si ies in gradina ca-i cald si frumos afara. A, ce-i gradina? E chestia aia, cum vedeti voi la blocurile alea in care nu va permiteti sa locuiti. Doar ca nu-i a tuturor, ci a mea. E, cum ar veni, ca parcarea din spate. Da, ma, ca parcarea aia din fata casei – aia pe care voi n-o mai aveti, c-asa a hotarat piata libera, ca pretul unei locuinte in Rosu, judetul Ilfov, tre’ sa fie pe la vreo 52,000 de euro.. Da’ e OK si-asa. E adevarat, n-or fi joburi acolo, da’ macar o platiti rapid. Mai mult de 20 de ani nu cred sa dureze. Si merita. Sunt atatea chestii acolo. Groapa de gunoi, de exemplu. Sau canalizarea de la Metro. Ce-i interesant e ca programul “Prima Casa” nu deranjeaza. Desi fara jegul ala, pretul acelor locuinte n-ar fi depasit 30,000. Dar daca propun sa fie reglementat sectorul bancar (si gaura imensa care rezulta-n GDP de-acolo), hei, nu se poate. Pentru ca – nu-i asa? – tre’ sa lasam piata sa decida. Haios.
Oh, well. Ma duc sa fac cafeaua si va las vreo cateva saptamani sa ma luati la misto pe-aici. V-as contrazice, da’ stiti cum e, tre’ sa ma relaxez, ca nu pot pleca obosit in al doilea concediu…
Bo$$, am si eu ceva d zis dar sunt pe plaja si tot ce am citit pana acum: ceeee maaaa, herr Giurgea a ajuns sofer???
LOL ? Marele ganditor libertanalian?
“Man flies from Newcastle to London via Spanish beach because it’s cheaper than the train”
Market macht frei
Free market înseamnă un primul rînd acces liber pe piață oricui vrea. Dacă vrei, cel mai bun exemplu e internetul românesc de acum ceva ani. Ala cu rețele de cartier, cabluri trase peste tot, viteze mari și preturi mici.
Despre ce fel de Free market discutam în domeniul bancar cînd moneda e emisa de banca centrală și și nevoie de dracu știe cite aprobări ca sa deschizi o banca? Unde e FM cînd statul plătește chiria unora și da subvenții gen “prima casa” altora?
corect!
—
dar sa revenim:
Asta e exemplul tau? Naiba, am ras, cand in orase de provincie sunt o groaza de constructori, chiar si din aia mici. Ai de unde alege, ba chiar daca ai strans cureaua si te tine poti sa-ti faci tu casa, sau, daca dai de oameni de incredere si un bloc cel putin tip-vila. Stiu oameni care mai fac cate o casa, doua pe an si iarna o ard cu finisaje.
Tu vrei chirie ieftina ca sa faci o afacere cu restul de bani? Pe bune? E primul pas logic al oricarui afacerist, se stie.
Dincolo de exemplele trase de par (in free market exista si altii care vand mingi, in plm) ajungem sa tragem linie si sa vedem ca natia aia unde healthcare e scump e cam peste toata Europa (ti-am dat deja un film cu Dinesh care vine c-o explicatie accesibila cat si c-o posibila solutie). Si vorbim de vreo cateva state care se pisa efectiv pe Europa: Texas, California, New York, Colorado.
De bine de rau afacerile se fac in state nu in welfare state-ul european. Tot la fel cele mai mari firme tot pe acolo sunt. Toti isi deschid cumva o firma prin state cand in europa incep sa se simta furati sau cand vor sa faca mai mult. De aia toti pleaca spre america, ca-i mai bine in nebunia lor capitalista.
Despre interventia statului am zis: minima. Cadru legal, educatie, healtcare, aparare etc.
Ce spui tu e o teorie frumoasa, dar orice ajutor dat unui om il transforma in putoare in realitate, nu in afacerist. Ai un intreg continent imbatranit drept exemplu pe cand peste ocean ai o natie care cumva detine si banii si inovatia si nu arata c-ar deveni un muzeu in curand, precum Europa.
Da, taximetrist, da’ nu de-ala cu black cab, de-ala la negru.
Inchiriase un 1 bedroom flat la 900 de lire, de-ala vechi – de-ala cu incalzire electrica de faci turturi la pula iarna, pula gaze, genu’ cu aragaz cu plita…
Cre’ ca inca mai face taximetrie. Nu ca l-as condamna, ii ies mai multi bani asa decat sugand pula pe internet cu cuvantari tinute pentru 100 de retardati. Da’ pentru un mare capitalist, ce-i drept, parca-parca-i cam nasol…
Whatever – eu il felicit sincer. Pentru un sobolan de teapa lui (ma rog, in Romania era vedeta, gen), e chiar ditamai achievement unlocked.
Pai, da, pentru ca o linie aeriana mai apare peste noapte. Vorba aia, cat iti ia sa inchiriezi doua avioane si sa semnezi un maldar de hartii?
Da’ cale ferata in toata tara, eh, pula mea, pe-aia n-o mai construiesti peste noapte. Plus ca pula mea, nici n-ai avea pe unde si nici n-ai primi aprobare.
O fi free market, da’ nu pentru catei.
Arbeit macht fraieri.
Un concept complet idiot si rupt de realitate, de altfel.
Ia fa-ti ma mufa si tu cale ferata, ca ies o grama’ de bani. Ia arata-mi tu mie cum ai acces pe piata. Astept, vorba aia.
Ala nu era free market. Ala era “ma pis pe mortii ei de lege”-market. Gen, da, poate ca trebuie ingropata fibra, da’ costa 20,000 pe km chestia asta, asa ca o sa-i dau lu’ nea Gheorghe administratorul 50 de dolari sa-mi fac PoP pe terasa si trag fibra peste alea doua blocuri si printre copacii aia si pe stalpul ala fara sa-i zic nimanui, ca nu se observa. Si pe urma concurez – sanki – cu aia care chiar ingroapa fibra si au un callcentre si pula mea. Si angajez un maimutoi ratat ca Sir-gay care era sa faca infarct cand i-am zis ca bgp-ul e link state si gata, ma dau ISP.
Free market poate ar fi fost daca le-ar fi taiat orice dume de genul “viteza in metropolitan de”. Da’ au fost proaste vitele alea din RDS si UPC/Astral/DNT/plm si n-au stiut sa le dea o muie de sa le clantane dintii-n gura. Sa vezi tu ce de clienti mai aveau aia…
Csf, ncsf.
Pai nu ma intreba pe mine, coaie. Intreaba-i pe avocatii Free Market, laissez faire etc. Ca eu mi-am zis parerea mai sus si la locuinte, chiar n-ar fi loc de free market dupa parerea mea.
Problema acolo e ca statu’ nu se baga sa reglementeze domeniul (motiv pentru ca Romania e si ea pe lista tarilor care-o sug cu ardoare de jdeani – de fapt, cred ca-i cea mai saraca tara din EU). Da’ se baga sa “ajute”. Sanki, marele ajutor, prima casa, prima masina, prima muie, in realitate o mare injectie de cash in sistemul bancar. Eu chiar as baga in Romania regula aia – da, coaie, poti primi imprumut (pentru casa, garantat cu ipoteca) de 3 ori salariul tau anual. Cel mult.
Ai 1000 de euro pe luna? Bravo, ia 36k. Cel mult. Da’ in loc de asta, aia le dau 50-60k (cel putin), cu risc serios la expunere. Dupa care vine statu’ pe partea cealalta si preia o parte din risc pentru ca…pantof si cartof. Si daca intrebi “ba, nene statule, da’ cum plm dai tu cu prima casa in blocuri construite langa groapa de gunoi si mai costa si vreo saij’ de mii”, raspunsul e ca “economia de piata, boss, free market”. Am ras.
Da’ bine, cu Isarescu-n frunte, nici n-ai la ce sa te astepti.
Whatever though, nu dau doua flegme pe treaba asta cu casele – acolo sau aici. Am zis in post cum vad lucrurile si nu cred ca-i nevoie sa dezvolt.
Aha…
Ia arata-mi si mie – pe imobiliare.ro sau unde vrei tu – ce bucata de teren vei cumpara tu in Bucuresti pe care iti vei face casa. Sa renteze, asa.
Hai, curaj. Astept linkul. Sau, stai, constructorii tai construiesc ca Oprescu de-alea suspendate?
Daca tot cauti, anunta-ma si ce credit primesti tu pentru a construi – ca pula mea, iti dai seama ca nu merge cu ipoteca pe ce vei construi, ca nu exista. Sa ghicesc – vei garanta cu una din locuintele pe care le ai deja! Ce pacat ca aici discutam despre cum nu-ti permiti in pula mea una, nu s-o faci pe-a doua!
Aia nu-i nimic, eu stiu oameni care trag pe nas echivalentul a trei vile intr-o luna. Da’ nu stiu cu ce ma ajuta treaba asta.
Pai, pula mea, adevaru’ e ca e si greu sa citesti. Ca POTI sa-ncerci sa-ti faci o afacere e o chestie (cealalta chestie e sa-ti cheltui banii pe ce vrei tu, treaba ta). Da’ cand lumea ARE disposable income, isi permite diverse. Sa mearga la film, sa iasa la cafenea. Poate-ti faci un cinematograf. Poate deschizi o cafenea. Sau poate doar mergi la ale altora.
Doar ca nu se intampla. Si nu se intampla pentru ca n-ai bani de asa ceva. Si nu doar tu. Nici restul n-au. Nu poti sa-ti faci o fabrica de mileuri de pus pe TV si de pesti de sticla cand fraieru’ de rand isi cantareste atent cartofii in Mega, sa nu ia mai mult decat scrie pe bonu’ de masa sau gen.
Da’ e greu sa gandesti. E OK, hai ca te ajut eu cu un exemplu pe care sa-l intelegi. Fii atent. Stii tu cum in US ai ziarele cu paywall? Stii tu cum si-n UK ai destule de-astea? (Telegraph, de exemplu). Eh, stii tu cum in Romania NU ai asa ceva? Stii de ce n-ai? CA NU POTI IN PULA MEA SA PUI, CA ROMANII N-AU BANI! (sarim peste faptul ca oricum n-ar plati nici daca ar avea, ca plm, ori suntem golani, ori nu mai suntem). Si nu poti sa deschizi aproape nimic, ca nu ai clienti. Nu ai 65 de milioane de oameni care sa-si permita sa dea 5 lire sau 10 dolari in plus pe ceva. Cei mai multi mai au nevoie de inca 100 de dolari sau lire doar pentru a manca.
Daaaaa, exact de-aia vezi cum se aseaza aia la coada la iphone cu doua zile inainte de lansare, ca exista si altii. Am ras. De-aia nu gasesti placi video AMD nici cand dai cu tunu’, ca exista si la altii. In capu’ tau nu exista chestii gen “out of stock” sau cealalta extrema, aia in care nu se vinde produsul. Pentru ca un exemplu simplu (facut sa priceapa toata lumea) trebuia sa ia in calcul orice varianta si orice mic factor din economie.
Ce sa fie, ma? Peste ce? Sobolanii aia, lol? Coaie, eu am colegi americani – gramezi. Cand vorbesc cu ei, ma pisa rasul. Tu de unde vorbesti, din experienta de youtube?
Daaaaa, cea mai capitalista. De-aia aveau Obamcare, de prea mult capitalism.
Nu, ba. Se duc in US pentru legislatia din domeniul muncii. La colegii mei de-acolo nu exista conceptul de preaviz. Poti fi dat afara pe loc, fara un motiv. Asa, ca nu-i place sefului mecla ta in ziua aia. De-aia se duc in state, nu de altceva. Ma rog, de-aia si pentru ca aia au infrastructura pusa la punct. In Europa, cu cateva exceptii (Germania, Austria, Elvetia), infrastructura e ori la pamant, ori aproape la pamant. Si mai e si chestia cu salariile, desigur, ca si alea-s mult mai mici acolo, chestie care nu-i chiar neglijabila. Da’ e OK – acolo nu tre’ sa fie mari. Ai dat exemplu Texas si Colorado. Ia uita-te cat costa acolo o locuinta. Gen cre’ ca e mai ieftina ca-n Bucuresti – daca iei una echivalenta.
Coaie, daca as mai da doua flegme pe ce face statul, mi-ar sangera creierul citind asa o idiotenie.
Deci, stai sa-nteleg. Healthcare nu tre’ sa fie cu free market. Dar locuintele –
de care ai nevoie zilnic si de care are nevoie toata lumea, indiferent de gene –
DA.
Pentru ca pantof si pentru ca roman.
Asa. Si care parte din “daca nu-l ajuti, e si mai putoare si te costa si mai mult si pe termen mult mai lung – la nesfarsit, mai exact” n-ai inteles-o?
Uita-te-n pula mea la poza cu taxele si vezi unde se duc banii”
Continentul ala “imbatranit” a ajuns asa pentru ca a scazut natalitatea serios. Iar natalitatea a scazut serios pentru ca nu-si mai permite nici dracu’ boraci.
Te costa childcare pentru 2 copii (8 ore, nu mai mult) vreo 1500 pe luna cred. Practic, ala-i salariul de la mediana, c-atat inseamna 18k net/an (22,400 brut). Practic, juma’ din tara tre’ sa-si tina nevasta acasa daca are chef de copii. Si daca intamplator te duci tu (barbatul la munca) si incepi sa scazi frumos de-acolo chirie, council tax, apa, gaze, electricitate, internet (daca-i cazul si cam e cazul in ziua de azi) si haleala, muncesti ca sa muncesti. Aia am zis si eu, ca nu mai e proletariat, e precariat – dorei care-s in permanenta la un salariu de faliment.
Da’ nu tre’ sa ma crezi pe mine, am dat deja de cateva ori linku’ care arata ca juma’ din UK n-are nimic in banca. Gen pula savings, doar datorii. Si apare cate unu’ ca tine si zice “pai, e din cauza ca nu suntem DESTUL DE capitalisti”.
Am ras.
Si oare cum e mai bine pentru cetatean in cazul asta? Fara prea multe reglementari, trage oricine cabluri pe unde are chef/poate si avem preturi mici/viteza mare pentru toata lumea, sau limitam accesul pe piata, avem 2-3 jucatori mari de la inceput care-si impart piata si probabil acum un abonament de fibra costa cit o vacanta in Maldive?
Tocmai asta spun si eu, ca nu exista Free Market.
Pai pe tine te intreb ca tu spui ca FM e naspa dind ca exemplu domeniul imobiliar, iar eu zic ca in domeniul respectiv nu exista Free Market.
Pai, pe principiul “cum e mai bine pentru cetatean”, pentru cetatean e mai bine sa jefuiasca banca o zi decat sa munceasca 40 de ani…
Pai, zi-mi tu cum preferi. Daca-ti place sa ai 1000 de cabluri infipte peste tot sau nu. Peste casa, eventual batute-n cuie pe casa ta etc.
E mai bine fara reglementari? Pai, zi-le si alora din Greenfell Tower, la o adica. Sau zi-i Madalinei, ca sunt sigur ca ei i-a placut cand s-au pisat aia de la Dristor Kebab pe orice fel de reglementari. Eventual fa schimb de locuinta cu ea, daca tot esti convins ca-i mai bine asa?
Coaie, tu incerci sa-mi explici avantajele free market. Ca fapt divers, intrucat nu consider internetul “esential” (spre deosebire de locuinte), din partea mea, sa fie free market la el.
Da’ daca tu numesti “free market” faptul ca unii tre’ sa respecte regulile iar altii se pisa pe ele in race to the bottom, eu pot doar sa ma inchin si eventual sa deschid o benzinarie unde fumatul este permis langa casa ta, sa-ntelegi sensul reglementarilor – toate cele doua secunde cat mai apuci sa-ntelegi.
Daca am retinut eu corect, eu am zis ca acolo NU AR TREBUI sa exista urma de free market, pentru ca locuinta e o chestie necesara. Nu am zis ca “de ce e???”.
Dar DACA ar exista free market, ai beli pula si n-ai avea in veci o locuinta. Pentra ca atunci cand tu ai inceput sa castigi…nu stiu, sa zicem 300 de dolari…erau oameni care aveau deja milioane. Si oamenii aia iti cumparau tot terenul (cum s-a intamplat in Londra) dupa care construiau cu taraita, vanzand fix alora care erau dispusi sa dea 100,000 euro pe-o casa intr-o tara cu salarii de 500 de euro. Cum s-a intamplat in Romania, cum s-a intamplat in UK.
Si tu n-aveai o sansa sa concurezi cu ei, ca sa vorbesti de free market. Ca tu inca te zbateai sa iesi din comunismul oficial si sa intri in ala neoficial, n-aveai milioanele alea. Deci ce pula mea free market ala? Eu cumpar tot terenul, dupa care te invit sa muncesti in Bucuresti – unde-s gen gramada de joburi. Si ce faci? Pai, iti zic eu ce faci: platesti cat iti cer, ca n-ai de ales. Si nu conteaza ca-i un constructor/developer (monopol) sau mai multi. Ca doar nu-i vreunu’ prost sa vanda la 50k cand poate vinde la 100k, ce dracu’.
Daca treaba asta nu se intampla si in US, e din cauza suprafetei. Cel putin in Texas. E prea mult teren, cam imposibil sa-l cumperi pe tot, exista infrastructura, nu esti obligat sa stai langa metrou, nu circuli cu o viteza de 20 de km/ora intre semafoarele puse din 20 in 20 de metri. Da’ daca se uita cineva la anumite state/zone cu suprafata ceva mai mica, s-ar putea sa aiba o surpriza (gen cat mai costa acum o locuinta in San Francisco?). Ca nici aia n-au scapat.
Bucura-te ca nu-i free market pe bune la capitolul asta…si intristeaza-te ca nu-i cum zic eu c-ar trebui sa fie.
Jegul asta cu transformarea locuintelor in ditai assetu’ care merge traded, cu mortgages aberante si derivatives e facut cu doua scopuri. Sa scoata jigodiile mai multi bani intr-un timp scurt si sa tina sclavu’-n lant. Ca daca-i dau drumul, cine stie ce face…
Coaie, eu inteleg restul reglemetarilor atunci cind au rolul de a proteja cumparatorii/oamenii, nu le inteleg/accept atunci cind protejeaza vinzatorii. Adica ok, inteleg reglementarea sa nu construiesti case din material care ia foc in 0.5 microsecunde, nu inteleg reglementarea care limiteaza numarul licentelor de taxi din Bucuresti.
Free market, piata imobiliarelor din Romania:
Vanzatorul prefera sa vanda el, de capul lui, cu pretul lui (a bit overpriced, daca ma intrebati pe mine), fara sa apeleze la agentii. Si o si face, urgent, gen ii suna telefonul non-stop. Una din agentii fura pozele si posteaza si ea anunt, unde pretul era cu 1.000 de EUR mai mare.
Trollolol.
Asa. Cum anume protejeaza posibilitatea de a lua mortage muuuult mai mare de 3 salarii cumparatorii/oamenii? Zi-mi tu, cu cuvintele tale…
Pai, de ce, coaie?
De ce-i OK sa taie costuri netistii incalcand legea, da’ nu-i OK sa taie costuri constructorii? Ce dracu’, tre’ sa existe sfantul profit, nu? Te mai uiti la reglementari? Hai sa sprijinim piata libera!
Nici eu. Sau numaru’ notarilor. Sau sau sau. Si nici nu sustin reglementarile alea in vreun fel. Am zis, eu vreau sa fie reglementate chestiile necesare/esentiale. Energie, locuinta, infrastructura, alea.
Restu’, de la taxi la internet si pretu’ pestelui de sticla de pe TV sau papusi Barbie sa fie fix la liber. Free market all the way. Care cum vrea, nu ma priveste.
La fel fac si eu. Nici nu-nteleg ce anume ar trebui sa fac eu cu agentiile. La ce ma ajuta? Listeaza locuinta pe internet pe 5 site-uri unde o pot lista si eu – ba chiar mai bine ca ei?
Cand inchiriam apartamentul, sunau nonstop agentii imobiliari. Ca pentru 150 de euro, imi pun ei anuntul. Ahahahaha, mori ma. Ca pentru chiria pentru prima luna (300-400 de euro), imi gasesc ei chirias. Sa mori tu?
E OK, am facut eu asta. E adevarat c-a durat o zi pana sa semnez cu chiriasii…
Da, asta-i amuzanta.
Fix asta zic si eu – pentru ce pula mea sa interactionezi cu agentiile in Romania? Daca nu cumva vinzi ceva proprietate de-aia de vreo 2 milioane, tre’ sa fii idiot sa te complici cu ei. Nu vad pentru ce i-as da unuia nu stiu cate mii de euro comision cand vand cosmelia. Ca face…exact CE pentru mine? Da cu upload picture? Ca si cum eu nu pot?
Mano, in Romania, acum, pretul anumitor jucarii a fost puternic contracarat de polonezi. La modul papusa (nu Barbie, alte dracarii) originala, pret Carrefour, 120 – 150 lei, aceeasi papusa originala, pret magazin polonez, 40 lei. Sau pret Noriel 25 – 40 lei, pret polonezi 15 lei.
In acelasi timp, Carrefouru’, Selgrosu’, Auchanu’, Cora isi permit sa ofere niste promotii in domeniul asta pe care polonezii nu le pot egala.
De curiozitate, de ce energia sa fie reglementata? De ce sa nu pot eu, mufa, sa-mi montez 2-3 panouri solare si sa-ti vind tie, Manowar, energie la ce pret ne intelegem?
Agentia ia comision. Si pentru chirie, si pentru vanzare. Doar din asta traiesc.
Eu am o problema cu pretul corect al unei case/unui apartament pe unde locuiesc. Toate mi se par overpriced. Un singur apartament misto am vazut, da’ nu e de vanzare si banuiesc ca, daca ar fi, ar fi way out of range pentru majoritatea romanilor din oras. O casa cu aspect exterior meh cica o vindea cu 60.000 de EUR. Du-te, ba, si bate-ti coasa.
Europa si toată lumea civilizata nu mai face copii , in primul rand , din hedonism. Drept dovada, când lucrurile erau cu adevărat nasoale p-aici din punct de vedere al sărăciei si insecurității vieții, in general, se făceau copii la greu. E suficient sa ne uitam cum arata natalitatea in…Vaslui fata de București sau in Bangladesh, Pakistan, Africa si America de Sud fata de Germania , Italia sau Japonia. Pur si simplu, omul, să-i zicem civilizat, a ajuns sa considere copiii o povara in dezvoltarea personala, travel a lot si gustarea a cat mai multe placeri din viață. Bine sau rău, așa sta situația. N -au chef sa facă, iar daca o fac, cat mai târziu si maxim unul. Un alt factor a fost si emanciparea femeii, care n-a mai vrut sa fie doar cloșcă si păzitoarea flăcării căminului, dar si o inutilitate practică a copiilor in raport cu deceniile si secolele trecute.
Soluția găsită , pan acum, a fost plombarea demografiei cu imigranți, care sa aducă sânge proaspăt si care acum se întoarce împotriva Europei si Americii. Japonia nu are o politica de imigrație, aproape deloc, așa ca ei vor îmbătrâni si se vor stinge doar ei intre ei, o nație de moși si babe, dar fara problemele din domeniu ale UE si SUA.
Ca sa fie mai clar, a fost si documentata fază ca, cu cat familia de ciungamuti se inradacineaza mai mult in tara de adopție, cu atât mai mult se civilizează si ei. Astfel, daca primii turci din Germania bagau 4-5 boraci, la a treia generație, unul, maxim doi.
Asta e! Lumea civilizata n-are de gând sa mai facă copii, ațâța timp cat are altceva mai bun de facut
Daca te descurci sa faci asta (respectand reglementarile in vigoare si obtinand aprobarile necesare, nu punandu-i unuia stalp de inalta tensiune la 5m de casa), go ahead.
A, de ce nu am chef sa vanda hidrocentrala de la Portile de Fier toata energia unui interpus, care apoi s-o vanda consumatorului la pret dublu?
Pai, pula mea, nu tu erai ala care dorea sa protejeze consumatorii/oamenii? Gen google buzaianu, energy holding etc.
Nu. Faceau copii, asta-i adevarat. Dar nu din cauza saraciei, ci din cauza ca pula informare, pula educatie si pula sistem medical serios – asa ca oricum din 10 mureau 8.
Pai problema nu e ca-i considera – problema e ca atunci cand childcare-ul costa cat salariul nevestei, copiii aia SUNT o povara!
Exemplu tampit de “aici reglementam, acolo nu” in UK. N-ai voie sa lasi copilu’ singur acasa pana la nu stiu ce varsta (cre’ ca vreo 12, da’ s-ar putea sa ma insel). In schimb, childcare gratuit nu avem. Adica, daca ai facut copii si nu castigi deja serios, esti futut in cur. Ca ori sta nevasta-ta acasa cu boracii (si atunci nu are un salariu), ori se duce la lucru (si atunci da salariul pe childcare + overtime). Discut de persoana de la mijloc, aia 50% care castiga 18k net/an.
Nu e de civilizatie. E ca ajunsi in tara aia, nu-si permit.
Nu stiu care parte e atat de greu de inteles, pula mea.
Pai nici eu nu am chef ca Portile de Fier sa vinda toata energia unui interpus care apoi s-o vinda consumatorului la pret dublu, chestie posibila cind accesul pe piata e limitat. Solutia ta e ca statul sa reglemente, eventual sa vinda doar el energie la un pret la care sa si-l permita toata lumea, solutia mea e sa lasi pe oricine sa vinda energie. Si nu, nu cu 1000 de reglementari, 250 de avize si controale platite tot de mine la fiecare 3 luni ca aia nu mai e piata libera. Stiu, in teorie chestia cu Portile de Fier se poate intimpla, in practica nu se va intimpla ca n-o sa cumpere nimeni la pret dublu si “baiatul destept” o sa piarda niste bani.
Cum pul calului nu-și permit? Deci, își permiteau când aveau o oala cu naut la 5 membri si când doar tatăl lucra pe 800 de mărci, dar când lucrează si Ali si nevasta-sa , Zurlia, fiecare pe 2.500 de euro, nu-și mai permit?
Nu, boss, nu e vorba de permis, uita-te ca s-au făcut si se fac la greu copii acolo unde oamenii nu-și permit. Unde-si permit, nu se fac, ca au altceva mai bun de făcut pan târziu de tot, când deja risca femeia sa intre in zodia Down. Nu vor sa facă, ca, cum ziceam, travel, party, carieră, dezvoltare. Până si aia cu “vreau tot ce-i mai bun pentru copilul meu” e tot motiv de amânare. De fapt, vor s-o zguduie cat mai mult.”nu -i momentul acum” -alta. Bineînțeles ca niciodată nu-i momentul, întotdeauna sunt alte lucruri de facut
@ZZ: asa, pentru distractia ta, o scurta poveste.
Fii atent ce idee i-a venit lu’ nen’tu Giurgea. Era el in Romanistan si delira linistit pe blogul lui irelevant despre cum face, drege, tepe, brigada paramilitara vlad tepes, miscarea anti-taxe etc etc!
Ce sa vezi. S-a dus Giurgea pana la Londra. S-a hotarat el c-o sa rupa piata acolo. Cu ce? Pai, simplu. A gasit el combinatia optima! Sa angajeze oameni in Romania si sa-i trimita sa munceasca in Anglia. Da’ gen sa fie oficial angajatii lui, cum ar veni.
Pasul 1.
S-a dus el la http://www.hold-everything.com/ si si-a inchiriat o casuta postala, cum ar veni. Sa primeasca acolo posta, sa aiba adresa oficiala a companiei pe Regent Street. Ca s-a gandit el ca da bine in peisaj, normal.
Pasul 2.
A infiintat o firma cu un capital de 100 de euro. Firma se numeste Xolaxo si daca te chinui un pic, gasesti date despre ea, no problem.
Pasul 3.
S-a apucat sa dea anunturi pe siteurile de joburi din Romania ca recruteaza zugravi, electricieni etc pentru munca in UK. Ce s-a gandit el – fac rost de cateva contracte cu cateva companii , aduc angajati ieftin din Romania, taxez companiile cu gen 3000 pe luna, da’ eu le dau astora doar 1500 si pastrez diferenta, ca-s capitalist pe paine!
Pasul 4.
A asteptat. Si-a asteptat. Si-a asteptat. Nimic.
Planul lui ar fi fost genial daca n-ar fi fost complet idiot, desigur. In sensul ca nu te apuci sa faci asta in 2014 (sa retinem ca de la 1 ianuarie 2014 au putut lucra romanii legal in UK fara permis de munca si alte mizerii; asa ca puteau pleca si cauta singuri, n-aveau nevoie de idiotul asta troglodit).
In disperare de cauza, pune omul un articol penal pana si pe blogu’ lui – inainte de a-l inchide. Il poti vedea aici. “Pleaca din tara daca vrei casa si Mercedes”, lol. Omul chiar se chinuie, inchiriaza o masina o zi si se duce la un viewing pe care nu si-l permite, face doua clipuri la sto si le urca pe net, sa vada fraierii ca da, boss, in Londra doar aterizezi si te asteapta casa si Mercedesul. Bun plan!
Nimic. Se asteapta el sa-l contacteze comentatorii, sa recruteze el diversi meseriasi pe care sa-i plaseze in Londra si sa le capuseze munca. Da’ de unde sa stie saracu’ ca aia erau doar niste latrai la fel de prosti ca el, necum meseriasi, necum nimic.
Isi muta “blogul” pe ceva site in engleza unde incearca el sa vanda castraveti gradinarilor si sa povesteasca acolo ca dom’le, in UK e bine, poti fi meserias bine platit plm. Ca daca din Romania n-a putut recruta, hai sa-ncerce in engleza. Pentru ca, nu-i asa, daca ar vrea sa vina in UK, ar vorbi oricum potentialii angajati (Viitori capusati) limba engleza.
Are un succes rasunator – fix la el in dormitor, desigur. Si cam atat.
Pasul 5.
Se hotaraste el ca procedeaza gresit si ca-i trebuie prezenta pe web. Intra in scena asociatul lui. Si ghici cine-i e recomandat asociatului lui intelectual, nu gluma? Un baiat cu cablul care se pricepe la interneti si treburi. Nu conteaza cine.
Ala intreaba de o pagina si de-un server si de-astea. Da, se poate, da’ nu e gratis, boss.
Nu-i bai. El se hotaraste ca se poate si gratis. Si chiar face – aproape gratuit, din ce-am auzit. A se vedea http://xolaxo.com/ . Fura cateva poze si le pune pe site – nu stie idiotul ca-i penalizat astfel. O face oricum.
Hai – acum TRE’ SA VINA clientii, sa le aducem noi meseriasi ieftini. De ce anume ar pleca romanii in UK prin Xolaxo ala, nu stie nimeni.
Pasul 6:
In lipsa de clienti, se hotarasc sa le faca rost meseriasilor romani (ai dracu’ veneau de capul lor, nu prin Xolaxo) rost de diverse acreditari de gen 100 de lire bucata, asa, pe nasoale.
Proasta idee, dupa cum se va vedea mai tarziu (proasta si deloc profitabila, pentru ca mai fac asta vreo 2000 de romani pe vreo 2000 de grupuri de facebook).
Pasul 7:
Intre timp, viata-i scumpa-n Londra. Nu-i ca pe blog, unde poti delira linistit, ca nu te costa nimic. Rabda cat rabda Mihaita, dupa care-si da seama ca tre’ s-o puna de-o sursa de venit.
O luna mai tarziu se apuca de taximetrie. Pentru ca pula mea, din ceva tre’ sa traiesti pana apuci sa aduci sclavi si sa faci milioane cu ei, desigur. No problem.
Pasul 8:
Viata-i nasoala cand faci taximetrie si nu esti bun la asta. Bani pula.
N-a mers, futu-i, socialistii si taxele l-au nenorocit. Care taxe, nu se stie, ca nu declara ce castiga din taximetrie.
Mai bantuie intre Romania si Londra de doua ori, doar-doar.
Pasul 9:
Asociatul lui ii da un mail baiatului cu cablul. Are o idee noua.
Baiatul cu cablul a avut o zi proasta. Ii raspunde la mail. Ataseaza cateva screenshoturi si cateva documente de pe calculatorul asociatului.
Cei doi capitalisti pe paine citesc mailul si se hotarasc ca afacerile nu-s asa de importante, e mai bine sa ramana-n anonimat. Saraci, dar cinstiti, cum bine i-a invatat distinsul lor presedinte.
Astfel sistemul ticalosit a invins la masa verde brigada paramilitara Vlad Tepes si Miscarea Anti Taxe.
Papusa lui Avram Iancu a plans cu lacrimi de sange in ziua aia.
Pasul 10
E 10 noaptea. Conducatorul Miscarii Antitaxe, maresalul brigazii paramilitare Vlad Tepes se trezeste. Casca in mica locuinta pe care-o imparte cu asociatul lui. Bea un ness (pentru ca pula mea, cafeaua e prea scumpa). Se urca-n masina luata la mana a treia, isi admira in retrovizoare dintii strambi si porneste aplicatia de taximetrie.
Noaptea se castiga mai bine si-i drumul mai liber. E nitel mai periculos, da’ un capitalist nu se lasa intimidat de asta.
CSF, NCSF…
Hai, sa fie intr-un ceas bun, mai barfim si noi, plm.
Faraoane, si daca turnam copii pe banda rulanta, scad preturile locuintelor? Garantati tu si Aton?
In teorie? In practica nu se va intampla?
Deci DIP si Buzaianu n-au facut de fapt chestia asta incercand sa acapareze centrala?
http://www.mediafax.ro/social/focus-cine-este-energy-holding-istoria-primilor-baieti-destepti-15550507
Hai, nu ma fute?
Pai, Ali muncea si nevasta-sa statea acasa cu boracii.
Boracii au crescut. Este evident ca n-au mostenit prea multe de la Ali.
Stau cu chirie. Childcare costa. Nu mai merge sa le dai o oala cu naut, ca povesteste copilul la scoala si te salta politia. Il lasi singur, iarasi te salta politia. Fumezi in masina cu el, te salta politia.
Ori platesti childcare, ori tii nevasta acasa.
Platesti childcare? Atunci nevasta-ta munceste, desigur, da’ cam degeaba. Vorbesc de ce-i in UK, nu stiu cum e-n Germania.
De acord si cu asta.
Dar daca, de exemplu, boracu’ ala ar putea fi trimis la cresa pentru vreo 60 de lire pe luna (cat a dat ma-ta pe cresa? da’ pe gradinita?), l-ar face. Ca OK, e o povara oricum, da’ pula mea, sunt saij’ de lire, nu-i o avere.
Da’ cand daycare te costa 1200 pe luna, eeeeh, parca brusc nu mai e la fel situatia, taica.
Ba da, a facut-o pe o piata reglementata unde accesul e greu/imposibil, nu pe o piata libera. Nu spun, ar fi putut s-o faca si pe o piata libera, dar ar fi facut-o degeaba ca nu cumpara nimeni energia la pret dublu.
Daaaaaa, ca pe o piata libera, te duceai TU si-ti faceai TU hidrocentrala. Tot la Portile de Fier, desigur!
Nu conteaza ca n-ai unde, nu conteaza ca acum e prea tarziu sa mai intri pe piata aia, nu. Daca era liberaaaaaa, eheeeee.
Asta-i ca si cum as zice eu ca problema e ca nu e piata libera la caile ferate.
Nu, coaie, problema e ca alea au fost facute cand puteau fi facute asa, cu o semnatura si cu munca ieftina si bagandu-ti pula-n pamantul tuturor si nu erau aglomerari urbane si nu te costa pamantul mai mult decat valoreaza tot neamul tau, gen.
Problema e ca ACUM nu mai poti tu sa te apuci sa faci alte cai ferate, sa faci concurenta. Ca nu ai cum, nu ai conditiile alea. Sanatate si muie. La fel si cu hidrocentralele. Si, vezi tu, alea nu merg trase prin copaci si pe stalpii alora, pe nasoale, ca fibra. Da’ poate-ar trebui sa faci asta fara sa respecti reglementarile – ca, in definitiv, ar fi mai bine si mai ieftin pentru cetatean, nu? Pricepi tu unde greseai la treaba aia cu “pentru cetatean” si costu’ fibrei?
Si daca ti-ai face prin absurd tu o hidrocentrala, ca pula mea, pui tu stapanire cu piratii pe nu stiu ce curs de apa cumva, exact cum o s-o distribui? Ca, stai sa vezi, mai e si reteaua de distributie. O s-o faci si pe-aia?
…I don’t think so.
Iti scapa faptul ca nu ai ce free market sa ai la asa ceva, e doar o iluzie. Da, sigur, a dat Ceausescu o semnatura (sau doar asa, comanda verbala) si s-a facut. Demoland totul, confiscand, relocand, ne bagam pula-n drepturile tuturor, a zis conducatorul iubit. Cam la fel si-n UK. Da’ acum nu mai merge chiar asa….si din cauza ca nu mai merge chiar asa (de fapt, e aproape imposibil), tre’ sa renunti. Ai monopoluri imense si tre’ sa te descurci cu ele. De-aia trebuie reglementate, ca altfel iti cresc ei pretul la cat vor, sub pretextul ca “piata…”. Da’ nu e piata, ca ei sunt piata. Si singura solutie e sa le arati cine are pula mai mare, armata mai dotata, justitia la indemana etc.
Hehe, nu-i așa. Ciungamutii sunt ca o cooperativa(chinezii mai sunt la fel, ca si jidanii), familia e extinsa, sunt 20-30 care pun bani, sunt babele care au grija de copii, nu banii si posibilitatea de a avea grija de boraci e problema. Nu mai vor sa facă multi, ca nu mai vor. Din motivele lor expuse mai sus. Fac, da 1-2, nu 6 ca părinții si bunicii lor. Atentie , vorbim de d-aia veniți de 60 de abi in tarile cu apa calda, nu de newcomers. Cat despre nativi, ei nu vor sa mai facă deloc, desi ar putea și-ar avea si banii, ca, cum spuneam, considera ca boracul ii împiedica in personal development. Mai apropiat, chiar si cazul Bucureștiului, unde doar provincialii de-abia ajunși mai fac copii repede. Ceilalți, bine de tot după 30, si maxim unul-doi, ca a ajuns si aici PD-ul. Sigur, “vreau tot ce-i mai bun pentru rodul dragostei noastre” si “inca nu-i momentul” sunt la ordinea zilei, dar marea-i mare si muntele-i munte si concediul concediul, cariera cariera, iar toate astea-s obligatorii si nu prea vad cum s-ar incadra un borac in peisaj. Motivul banilor sau al locuinței e doar secundar sau tertiar
Coaie, ce nu pricepi tu e ca s-au schimbat costurile.
Ai mei au facut copii si-au mers in continuare in concedii – doua pe an, de obicei doua saptamani la mare, doua la munte. La hotel (alea care erau atunci, ca plm, nu erau chiar Marriott, e adevarat), nu “la bunici”. Si asta-n timp ce-si plateau masina si locuinta.
Incearca sa faci asta acum, pe banii de acum…s-ar putea sa ai niste surprize. Gen gradinita pentru doi copii nu mai e 60 de lei. How about scoate si tu vreo 15 milioane pentru babysitter de-nceput. Si pe urma sa vezi ce faci cacatul praf.
Tu privesti prea simplist treaba asta, vezi ca atunci erau saraci si faceau copii, deci plm, clar, ai gasit cauza: hedonismul.
Doar ca nu.
In realitate, are de-a face cu educatia sexuala si anticonceptionalele si avorturile. In Vest, exista din plin. La sandniggers, nu prea. E cam complicat. Asa ca da, daca au ramas gravide (si raman, ca pula anticonceptionale), da, fac 6 boraci, no problem.
Pic related.
Nu ma, nu ma duceam sa fac hidrocentrala. Dar poate ca-mi puneam 3 panouri solare pe casa si vindeam surplusul. Poate ca mai erau 100000 sau un milion ca mine daca era liber si simplu accesul pe piata.
Cum vindeai coaie surplusul?
Ai cumva retea de distributie? Trageai un fir pana la vecinul? Si vecinul cumpara de la tine pentru ca…el nu poate vedea soarele, corect?
Ca fapt divers, vezi ca poti sa-ti pui panouri solare si statu’ chiar te roaga si te sprijina sa faci asta. Ba chiar esti si “platit” (partial, e complicat sistemul) de catre compania la a carei retea de distributie esti legat. Da’ realitatea e ca problema nu-s panourile solare, ci reteaua de distributie. Orice-ai face tu, pe-aia n-o ai. Ca si aia s-a facut tot asa, cu o semnatura de la cine s-a nimerit – Dej, Groza, Ceausescu etc. La modu’ dictatorial, adica. Si acum nu se mai poate. Problema nu-i accesul tau la piata. Iti pui cand vrea pula ta panouri solare, de-alea de vant si ce mai vrei tu. Da’ nu ai cum s-o distribui, ca n-ai retea. In pula mea, e ca si cum ai avea conexiune la internet si-ai vrea s-o distribui fara sa tragi pe cabluri, pe vremea cand nu aveai nici radio/wireless. Ghinion.
Stiu ce spui, in teorie ar trebui separti cei care produc energia de cei care o distribuie si permis oricui sa foloeasca reteaua. Cam ce incearca astia pe aici sa faca cu BT/Openreach.
Pai si ce facem cu dreptul la proprietate, boss? Ca reteaua aia de distributie apartine cuiva, stii?
Ce urmeaza? Sa permitem oricui sa ne futa mamele, daca au nevoie sa dea la buci?
Nu, coaie. E prea tarziu pentru a mai aplica dume gen “free market” la asa ceva. Tot ce poti face e sa nationalizezi si/sau sa reglementezi chestiile astea. Atat.
Alta retea de distributie nu mai faci. Alte cai ferate nu mai faci. Alte hidrocentrale nu mai faci. Iar panourile solare momenta nu-s deloc profitabile.
Da, si educația, bineînțeles. Văzusem un documentar ca, intr-un stat indian, era un program intens de educație pentru adolescente sponsorizat de nu stiu ce ONG, in care erau școlite la nivel basic ai, brusc, ce sa vezi, nu nai vroiau sa se mărite si sa facă copii la 16 abi, unele riscând violuri si crime. Educația a fost prima, in tarile unde e demult, după ea a venit hedonismul, toate laolaltă ducând la situația de acum a natalității.
Da, iar in Japonia cred ca mai e ceva, dar cine sa știe cum sunt ciudații aia. Sa nu uitam totuși, Japonia e singura tara unde consumul de hentai e mai mare decât cel de filme cu actori in carne si oase, adică woww, tre sa fii cu adevărat special ca laba dupa cartoons sa fie fenomen de mase, cum sunt semințele la romani
Pai, producția, transportul, distribuția si furnizarea de energie sunt separate. De mult! Ai câțiva producători mari, foarte multi mici, un singur transportator, 4 rețele de distribuție si sute de furnizori. Tu, in factura, plătești furnizorul. Ala, la rândul lui, plătește distribuția, transportul si achiziția de energie. Piață de energie din Romania, pt casnici, inca e reglementata. Nu va mai fi de la anul.
Pentru fix 0 puncte si nici un fel de bonus, gaseste smenul in propozitia aia.
Asa, ca idee, nu s-ar putea implementa amandoua sistemele?
Sa oferi oamenilor in regim reglementat o portiune din ce consuma, pe toate palierere. Nu cat sa le fie extra-suficient, ci cat sa-i si ajute, dar sa-i si motiveze inspre munca.
Cum ar merge daca ar fi garantate anumite cote in sistem reglementat si previzibil, pentru ca oamenii sa poata avea predictibilitate si stabilitate pe o parte a costurilor de viata? Un numar de KWh la un pret stabilit, un set de alimente din necesarul pentru supravietuire, in cantitati rezonabile, dar limitate, tot la un pret stabilit, acces limitat ca viteza la Internet, la un pret stabil, pentru informare, socializare si educatie, precum si altele asemenea.
Participantii la economia de piata ar concura liber si cu foarte putine restrictii pentru consumul excedentar: alimente mai bune, mai diverse si in cantitati mai mari, energie mai multa si cu un prag de consum mai mare, Internet de mare viteza, etc.
Fireste, e doar un palier dintr-o abordare care ar trebui sa fie mai ampla, in ideea ca:
– Ar trebui oferite posibilitati reale de obtinere a unor castiguri suficiente pentru ca marea majoritate a populatiei sa poata participa in calitate de consumatori si in segmentul de piata libera.
– Ar fi un proiect costisitor si amplu, mai ales in abordarea segmentului reglementat si stabil al situatiilor locative: cum vor fi sprijiniti oamenii in privinta locuintelor, fara a conduce la dezechilibre. E partea cea mai statica si printre cele mai sensibile. Consumul alimentar se mai poate ajusta de la o luna la alta, consumul de energie si de Internet la fel, partea de sanatate se poate sprijini (partial si imperfect, ce-i drept) prin telemedicina, dar e greu de imaginat sa-ti schimbi locuinta de la o luna la alta, ba inspre ceva mai mare si mai bun, ba inspre ceva mai mic si mai prost.
Ma, sigur voua nu va e dor de comunism/socialism? Ca fix asta mi se pare ca vreti.
Free market nu ar trebui sa existe fara niste legi binestabilite de concurenta si tarifare. Ca altfel se face cartel, si din cate stiu e cam ilegal.
Sa exemplificam:
Companiile Orange, Vodafone, Telekom si RDS sunt cam aia marii in telecomul romanesc. Restul sunt chiar mititei. Lasand la o parte cacaturile concurentiale gen piata dicteaza, astia se pot vorbi intre ei…. bah de maine 1 minut e 7$ in retea ,1mb e 18$ ca ce pl noastra….vor nu vor noi avem peste 95% din piata. Nu conteaza ca pe noi ne costa de 1 miliard de ori mai putin sa oferim serviciile alea…lasa sa bagam tarife astronomice la fraieri. Nu le convine? Sa se duca la ManowarTelecom plm…Cu cat mai putini jucatori pe o nisa din piata cu atat mai e efectul unei astfel de intelegeri.
Si asta e valabil pentru orice piata. Petrol, gaze, energie electrica, you name it… unii sunt atat de mari incat noii intrati nu-i vor prinde niciodata. Fara reglementari pot lejer sa-si faca de cap.
Free market , ok…dar pana la o limita.
A. Legat de energie.
Nu poți și nici nu ai voie să vinzi tu energie P2P. Cel puțin în România. Poți să îți produci ție off-grid. Dar dacă vinzi trebuie să fie on-grid. Scopul este (era) reglementarea prețului, dar doar parțial.
Parțial e vorba de normalizarea curentului în frecvență și tensiune.
Și pe lângă asta, asigurarea unui “bazin” de energie pentru ca sistemul să poată avea niște toleranțe. Dacă ar vinde toți producătorii în sistem P2P, evitând Transelectrica gândește-te ce s-ar întâmpla când tu Mufa & Co Energy S.R.L furnizezi curentul tău către o familie de nevoiași ( panouri) sau către o fabrică (cazul unei centrale mai serioase)
1. Poți tu să asiguri curent în 100% din timp? Cum? Că orice tip de generator ai avea, dacă nu ți-l întrerupe natura (soare, vânt, apă) trebuie să îl întrerupi tu pentru maintenanta ( la generator pe fosili, nu discutam de centrale nucleare, în mintea mea ălea nu au ce să caute la privați, indiferent de situația din teren).
Dacă nu poți să asiguri curent 100% și redundanta trebuie să te interconectezi cu alt operator. Dacă curentul vostru nu e normalizat, pula interconectare.
Deci ai nevoie de un layer de transport și transformare standardizat.
2. Clientul tău întrerupe consumul. Familia Gigel pleacă în concediu. Sau fabrica se oprește. Pentru revizie, sau pentru faliment. Ce faci cu curentul îl ții în găleți?
Ca să exploatezi cursuri de apă plătești o anumită redevența către stat că e o anumita penalizare pe care o produci restului populației cu barajul tău.
În România s-a liberalizat piața energiei de anul ăsta, dar transportul se face tot sub Transelectrica.
Problema e ca din dată ce treci la un furnizor mai ieftin, să zicem Digi ( da, ăștia fac acum dumping și la curent) ai ieșit din sistemul de reglementare și statul nu mai obligă niciun furnizor la tariful maximal.
Adică azi iei curent cu 5 bani/kwh sau cât vor ăia să facă drop la preț. Mâine îți trag pula prin gură cu 5 lei/KWH dacă vor, Free market, deh , dar dacă te întorci la furnizorul inițial (are un nume special dar îmi scăpa și e prea devreme să sun un prieten), ăla nu mai e obligat să îți dea energie la tariful reglementat, poate să te ia și el o tură la umeri craci, că să înțelegi un pic cum e cu economia de piață și cine face prețul. Și vorbim peste un an dacă nu s-o întâmpla așa. Nu peste tot. Dar unde nu-s multe opțiuni.
B. Legat de case.
1. Poți să construiești tu cu firmă sau meseriași în București. Am fost recent la cineva care și-a construit o casă foarte mișto în oraș, nu la dracu’.
Dar nu-i pentru oricine și nu prea merge cu credit. Eu, de exemplu, nu îmi permit. Iar dacă eu nu îmi permit (ultima dată când eram lefegiu eram în cel mai bine plătiți 0.4% din românii salariați) presupun că cei mai mulți nu-și permit. Mă gândesc că e o presupunere rezonabilă.
2. Să construiești în orașe mici de provincie. Poți, se mai face, dar dacă nu ai decât drumuri cu gropi, fără autostrăzi, pe partea de transport la ce te ajută o casă într-un oraș fantomă? Trebuie ori să ai ceva business-uri la o distanță rezonabilă ori tren, ori aeroport aproape de casă. Sau relativ aproape.
C. Copiii. Akenaton, nu știu dacă ai copii, dar pare că nu prea știi ce vorbești.
Eu sunt unul din ăia care e pro copii de tânăr. Eu am avut primul copil la 25, nevasta 24. Aproape ca niște vasluieni. E de prisos să spun că la vârsta aia ești cam vai de pula ta cu banii, nu? Știi ce presupune treaba asta, dacă nu vrei niște copii care trăiesc ca țiganii? Presupune să muncești ca un robot și ziua și noaptea, să te mai ajute și cineva părinți, chestii, nu cine-știe-ce, dar măcar în punctele critice. Dacă nu ai asta ești FU-TUT! Nu e vorba de carieră de pula mea. Soția mea muncește de acasă de la primul copil, ba, am angajat-o și pe mama ei să ne ajute. Dar “cineva” a trebuit să tragă ca un bou la jug. Asta dacă vrei să te bucuri de copiii tăi. Mie nu-mi trebuie, taica, să fac copii să crească prin child-care să îi educe alții ca să iasă sistemizati și proști și pula mea.
Iar în România, în București, mai exact, ai opțiuni de Child care la preturi rezonabile. Bag pula în regulile lor cu nelasat copii singuri în casă până la 12 ani. Eu rămâneam singur acasă la 6 ani, băi, să am grijă de frate-meu care avea nici 2. Iar grija însemna alăptat cu biberonul și schimbat, dar nu de pampersi, ca acum, de scutece. Îi mai futeam câte un capac, că alea erau normele vremii, dar când pula mea a devenit, mă, societatea atât de iresponsabilă de au trebuit să apară tot soiul de reguli d-astea?
Și acum, când m-aș descurca fără ajutor, când plec în vacanță doar cu nevasta, las copiii la părinții mei.
Încearcă să faci lucrurile ăstea fără sprijinul pe care îl am eu, să vedem dacă îți arde de copii până la 30-50 de ani, când tu d-abia ai bani să mănânci tu, darămite să mai dai unui copil de mâncare.
Si cat ar fi o casa cu 3 dormitoare pe unde te-ai mutat tu?
Si totuși, pentru 80% din planeta, argumentele astea, de altfel raționale, nu valorează cat o ceapa degerata când e sa se împuieze
P.S. FUI se numeste. Furnizor de ultima instanta
Cum nu-ti permiti, coaie? Vai, ce sarac esti.
Citeste si tu ce-a zis Iulian, exista firme de constructori ahahahaha.
Pai ce mare cacat, mai mult de vreo 100,000 nu cred sa dai pe teren in Bucuresti. Hai 200,000. Ce mai inseamna in ziua de azi…Bine, oricum nu primesti autorizatie, da’ la ce-ti trebuie?
Ieftin si bun.
Sau poate faci si tu ca toti saracii si-ti iei pe undeva pe la vreo Lehliu si le zici tuturor ca tie asa-ti place, sa faci 3 ore pana la lucru.
Pai, nimanui nu-i “trebuie”.
Da’ ce sa vezi, tu tre’ sa te duci la lucru (o sa presupunem ca nu lucreaza toata lumea de-acasa). Si-i ilegal sa lasi boracu’ singur acasa pana la coispe miliarde de ani.
Ce faci – il iei cu tine la lucru?
Da, ma, aia ziceam si eu, ca “pe vremuri” puteai face asta. Da’ acum esti futut. Si nu-i chestie de hedonism ca vai, de-aia nu face lumea copii, ca prefera sa-si ia ceva hamburger cu halci de unicorn. E chestie de “plm, cum cacat fac sa platesc si chiria si childcare si sa traiesc si eu, ca primele doua costa mai mult decat castig eu intr-o luna…si mai sunt si facturile si haleala…”.
Da, mai nasol ca-n afara de obicei nu prea ai parintii unuia la indemana, pe langa faptul ca nu prea e ceva comun/normal pentru astia sa lase boracii la bunici.
Problema nu-i de construit, nu in Ro si nu legata de preturi. Stiu firma care construieste cu 25 euro/mp/la rosu (25-asta poate sa creasca daca vrei casa in forme bizare/neregulate si cu coispe mii de stalpi) si 35 euro/mp/finisaje – la cheie. Adica un 60 de euro pentru manopera/mp/la cheie, cu contract, garantii si toate cacaturile legale. Pentru o casa de 150 mp ar veni costurile cu manopera de pana la 10k euro. Materialele ar trebui sa fie ~ 200 euro/mp, hai 250 daca vrei sa termoizolezi cum trebuie din prima si sa ai structura, geamuri si usi cat de cat ok, adica inca 37,5k euro pentru casa de 150mp = total, manopera + materiale = 47,5 ~ 50k euro. Peste care vii si mai pui 100k ~ 200k terenul daca vrei printr-un colt de Bucuresti.
Chiar s-ar putea controla treba asta (pe modelul ANL – doar ca la noi nu functioneaza cum trebuie, pentru ca stim numa’ sa futem meciu’ cu pile si relatii), statul/primariile au teren moca in administrare, pe terenul ala moca, daca te apuci de construit apartamente in blocuri, fiind multi pereti comuni, o singura fundatie si un singur acoperis, scad simtitor preturile de construre, poti sa ajungi lejer sub 40k pentru 150mp construiti, adica, daca ai avea aprtamente de 75mp, ar costa sub 20k euro. Dar nu, cacaturile alea trebuie sa se vanda cu 80k, piata e increstere iar preturile nu au unde sa mai scada.
Ba da, e vorba de hedonism, in primul rand. Ce va vine așa greu sa credeti ca, odată cu schimbarea paradigmei sociale, oamenii nu mai au chef sa facă copii? Decât, eventual, foarte târziu. Si, poate, ca considera ca nici nu mai au cu cine, decât , iarăși, târziu si din disperare?
De fapt, au fost si p-aici o grămadă de inși si inse care au specificat f. Clar ca n-au niciun chef de copii, ca nu-s de ei. Si, acum, dați fast reward în urma cu 30-40 de ani, când aproape nu exista sa declari sau sa faci asa ceva, pentru ca viață era mult mai programatica, mai standardizata, cu praguri destul de clare. Lumea s-a schimbat mult, mie mi se pare ca nu nai recunosc nimic din ce era acum 10 ani, nemaivorbind de 20 de ani
Si-a luat Manowar casa in UK si acuma femei-sa, văzându-se cu toate punctele din checklist bifate, il bate la cap să-i faca un copil, ca asta mai trebuia bifat. Numai ca Manowar nu si nu, el se teme că femeia si copilul (sau copiii daca e sa fie gemeni, tripleti, qvadrupleti, octeti – mare grija Manoware ! :)) ) vor sta paraziti pe banii lui aia multi si îi vor evapora salariul aproape instant iar el va “munci pentru a munci” la nesfârșit, ca un sclav. Si când se gândește ca a ratat oferta aia de job de 150000£ pe luna din cauza ca s-a mutat la propria casă, si asta tot de hatârul femeii, mai că-i vine să-si smulgă părul din cap de nervi si de ciudă.
A scris acest articol sperând ca lumea să-i dea dreptate, sa vedem daca va fi asa ca parca nu prea e…
@Akenaton: În urmă cu 30-40 de ani, în România, cine nu avea poftă să facă copii trebuia să își trântească nevasta cu burta de calorifer sau de soba de teracotă, în funcție de unde locuia, în cazurile de fail ale lu’ coitus interruptus.
Lăsând la o parte condițiile sociale, care în orașe prevedeau sprijin (creșe) iar la țară prevedeau bunici, lăsând la o parte normele sociale care găseau acceptabil să lași un copil singur în casă peste zi.
În strainataturi, care au întâmpinat genul ăsta de probleme în capitalismul lor, au rezolvat-o cu import de populație care veneau cu alte convingeri. Și cu ajutoare sociale. Da’, pula mea, poate visul unora nu e să stea pe social și oricum se subțiază și alea.
Legat de sănătatea în piața liberă și tot ce s-a spus, cred că cea mai simplă descriere e că piața liberă e un model care ignoră piramida lui Maslow și e în conflict cu ea.
E ca și când ai proiecta o mașină care ignoră inerția și principiul acțiunii și reacțiunii. E mișto până la prima curbă prevăzută eventual cu un pom.
Din nefericire aerul e la liber, altfel dacă ar fi pe bani, îmi imaginez că ar fi pe aici plin de sufocați care cu ultima suflare ar fi avocații pieței libere.
Și zău că aș aplauda și le-aș spune “așa e, băieți, aveți dreptate în toate cele 3 minute pe care le mai aveți de trăit.”
Sigur ca da. Acum uita-te cit ai platit in ultimii 5 ani pentru asigurarea obligatorie de sanatate si ce ai primit in schimbul ei. Sau poftim, gindeste-te ce ar fi trebuit sa primesti intr-o piata libera.
Nu zic ca statul sa nu ofere servicii de sanatate, sigur ca da, s-o faca. Sigur, chiar sa opreasca un mic procent ca sa ramina serviciile de urgenta libere. Dar lasa contribuabilul sa aleaga daca vrea sa plateasca asigurarea de stat sau una particulara si sa aiba parte de respectivele servicii.
Cineva care a stat mai mult prin America poate ne-ar putea spune cum era sistemul acolo inainte de Obamacare.
Salut, Costel.
Sa stii ca nu iti bag comentariile in spam pentru ca nu as fi de acord cu tine. Te bag in spam pentru ca ma-ta e proasta, tu esti sarac si virgin si nu stii sa citesti. Ca altfel vedeai ce scrie in post.
“Da’ cale ferata in toata tara, eh, pula mea, pe-aia n-o mai construiesti peste noapte. Plus ca pula mea, nici n-ai avea pe unde si nici n-ai primi aprobare.”
Infrastructura unei tari e bine sa stea la stat. Franta a privatizat sistemul feroviar si apoi a incercat sa-l faca iar cum era inainte din varii motive. Exista operatori privati care pot oferi servicii de transport pe aceeasi infrastructura, dar platind costul de utilizare al acesteia. E pe acelasi principiul ca Virtual ISP/Telecom providers. Iei calup de la providerul adevarat, rebranduiesti si vinzi cu amanuntul. In practica in Romania operatorii privati sunt aproape toti firmele fostilor directori/securisti care nu fac decat sa suga fonduri de la stat. Pentru ca acei directori/securisti au inca prieteni la conducere.
http://www.gandul.info/financiar/harta-trenurilor-private-din-romania-cum-au-reusit-competitorii-cfr-sa-faca-profit-11294264
Cine a permis asta?
Pai cine semneaza legile de obicei…
http://tren.transira.ro/Tabele/Legislatie/In%20vigoare/Hotararea_643_din_2011.pdf
“Eu chiar as baga in Romania regula aia – da, coaie, poti primi imprumut (pentru casa, garantat cu ipoteca) de 3 ori salariul tau anual. Cel mult.”
FOARTE BUNA sugestie, multi nu stiu ce inseamna sa se intinda cat le este plapuma.
“A, de ce nu am chef sa vanda hidrocentrala de la Portile de Fier toata energia unui interpus, care apoi s-o vanda consumatorului la pret dublu?”
Poate nu e chiar vorba de hidrocentrala Portile de Fier, dar lucrul asta se intampla deja de ceva timp
http://www.puterea.ro/dezvaluiri/ratb_si_metrorex_iau_energie_electrica_de_la_un_baiat_destept-3556.html
“Hehe, nu-i asa. Ciungamutii sunt ca o cooperativa(chinezii mai sunt la fel, ca si jidanii), familia e extinsa…fac, da 1-2, nu 6 ca părintii si bunicii lor.”
Pana foarte recent in China PLATEAI ca sa ai al 2lea copil. Vroiai 3? PLATEAI si mai mult. 4? No problem. Da sa stii ca te costa… :)))
Acum insa au scos asta, au nevoie de si mai multi muncitori. http://news.nationalgeographic.com/2015/11/151113-datapoints-china-one-child-policy/
“Participantii la economia de piata ar concura liber si cu foarte putine restrictii pentru consumul excedentar: alimente mai bune… ”
Gen cum concureaza Carrefour, Auchan, LIDL, alte kkturi venite de afara in a oferi acelasi brand de produs alimentar la acelasi pret ca in DE/FR, dar mult mai prost calitativ decat acolo? :)))) Ce zici tu nu se pupa cu realitatea. Vezi ca au facut si polonezii studii ca hipermarketurile aduc marfa de kkt in tarile de lumea a 3a din EU…
http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/produse-mai-proaste-calitativ-est-fata-vest
“Produsele de o mai proastă calitate erau destinate «noilor» state membre UE. Produsele de calitate inferioară nu erau niciodată prezente în supermarketurile din germania sau austria”
“Bag pula în regulile lor cu nelasat copii singuri în casă până la 12 ani.”
Agree si nu prea. Depinde de copil. Eu am stat in casa si pot sa zic ca am facut prima data cunostinta cu electricitatea bagand un ac in priza, dracu stia ce e in gaura aia :))) Dar daca al tau copil da drumul la gaze si apoi aprinde un chibrit sa vada ce e in cuptor? Bine…12 ani e exagerat. Pana la 6-7 ani cred ca e suficient.
“Exista firme de constructori…”
Din pacate in RO constructorii sunt fie prosti fie hoti. Ca sa iasa cat mai ieftin fura la materiale sau lucreaza cu prosti. Cand am fost la vizionari apartemente am vazut O GRAMADA de defecte si ziduri strambe, grinzi de rezistenta DEJA CRAPATE in stadiul cand nici nu finisasera blocul. Nu-i problema, le acopera baietii la sfarsit sa dea bine la prosti.Chiar daca le aduci tu materialele, daca lucrezi cu prosti nu inseamna ca va iesi o treaba buna. Sunt reguli cum se toarna betonul, cum se face o structura de rezistenta, cum se face o fundatie… daca se face dupa cum te taie capul, casa cu materiale in 2017 nu e cu nimic mai solida decat casa facuta din caramida arsa sau cum zicea cineva ca si-au facut rudele lui acum jde ani.
“…. acum, dati fast reward în urma cu 30-40 de ani, când aproape nu exista sa declari sau sa faci asa ceva, pentru ca viată era mult mai programatica, mai standardizata, cu praguri destul de clare. Lumea s-a schimbat mult, mie mi se pare ca nu nai recunosc nimic din ce era acum 10 ani, nemaivorbind de 20 de ani”
Si speranta de viata s-a marit cu cel putin 20-30 ani de atunci..
https://ourworldindata.org/life-expectancy/
“Acum uita-te cit ai platit in ultimii 5 ani pentru asigurarea obligatorie de sanatate si ce ai primit in schimbul ei. Sau poftim, gindeste-te ce ar fi trebuit sa primesti intr-o piata libera.”
Marea problema de azi e calitatea serviciului medical. La stat sau privat, aceiasi incompetenti. Mie acum un an la vizita medicala mi-a zis
dupa ce m-a ascultat cu stetoscopul ca nu respir calumea ( plm stau in Bucuresti, no wonder….) si ca sa fac nush ce tratament 2-3 luni. Asta fiind la clinica privata, unde m-a trimis firma, nu chiar ultimul jeg de spital. Zic…hmmm..ok, hai fie. Bag 7-8 milioane in ce imi da aia pe hartie (astea nu erau acoperite de ce oferea firma ), iau 2-3 luni la program si vin iar la control. Ma asculta… hmmm…mda… e la fel. Asta e, daca simti ceva probleme sa ne contactezi. Bun? Pai…am luat tratament degeaba? Am dat 8 milioane aiurea? Asta intamplandu-se la MediCover (scuze ca le fac reclama; in caz de mai are cineva ceva cu ei sa stiti la ce va asteptati). Si stii ce e trist? Ca daca dai search pe google cam la toti operatorii privati de sanatate gasesti asa ceva. Nu e dai un ban in plus si stai in fata.
Cativa baieti care stabilesc pretul nu sunt o caracteristica a pietii libere. In multe sisteme este chiar ilegal.
Statul reglementand o piata e una, intervenind pe piata ca jucator e alta. Nu sunt sigur ca vorbim de un stat corupt, un stat cu grupuri de interese, un stat dominat de corporatii, un stat dominat de o junta militara, sau ce fel de stat. Ala orientat 100% spre cetatean e utopic si da bine in cartile de economie doar.
Statul stabilind pretul in loc de piata (asa viciata cum e ea in real life) e cel mai rau lucru ce se poate intampla. Imagineaza-ti: tu vinzi o minge cu 100 de euro, eu accept sa o cumpar la pretul ala. Dar vine statul si zice: 100 de euro extra taxe. In momentul ala, eu ori ma orientez spre piata neagra (si tu dai faliment ca nu poti concura), ori renunt sa mai cumpar (si statul nu aduna taxele alea).
Statul a mai stabilit preturi in istorie, cel mai recent caz poate fi Venezuela. Nu prea o duc bine din cate am auzit.
Traim un capitalism scarbos e adevarat. Multe lucruri sunt alterate si combinatia stat-banci-banca centrala e mortala pentru economie. Nu mai vorbesc de corporatii in raport cu firmele modeste. Dar sa fie o interventia si mai puternica a statului solutia? Sau socialismul? Comunism feroce?
@mufa, in SUA nu exista concediu post-natal sau de crestere a copilului platit. Prin lege, o viitoare mama – de copil natural sau adoptat – are dreptul la 12 saptamani de concediu NEplatit/an.
In plus,
In order to receive maternity leave, employees must work in a firm of 50 or more employees, maintain employment with the same business for 12 months and have accumulated at least 1,250 working hours over those 12 months.
Si niste date din 2015-2016:
Nationally, the average cost for a week at a child care center, for one child, totaled $196. An after-school sitter set the average family back $214 for 15 hours of work a week. And hiring a nanny topped $556 a week.Rates have risen over the past three years too, Care.com found. Two-fifths of parents said their child care costs have increased by $1,000 or more per year and 15% said it increased by $5,000 or more per year.
Si un link unde poti vedea costul childcare pentru fiecare stat: http://www.epi.org/child-care-costs-in-the-united-states/
Pe piata libera, in paralel cu suma pe care am platit-o pentru asigurarea de sanatate obligatorie, circula asigurari de sanatate private, care fac ce ar trebui sa faca . Ma costa de la 2000 de EUR pe an in sus de persoana.
Anul asta eu sunt PFA. Platesc circa 1536 de lei pe an. Nevasta plateste cred mai mult ca PFA-ul ei e taxat in sistem real, nu stiu exact. Am primit un vaccin pentru un copil. De restul am fost la privat.
Problema e asa. Anterior, am platit mult, circa 2000 de EUR / an in care am inclus in asigurare si nevasta si copiii atunci cand nevasta nu lucra, sau doar copiii, cand lucra nevasta. Am primit o data 5 zile de concediu medical, nu ca muream fara ele, ca tratamentul oricum l-am platit in Germania si l-am decontat pe o alta asigurare de serviciu, dar asta ca mi-a fost jena sa pontez zilele alea pe proiectul pe care lucram.
Dar nevasta si copiii au mai beneficiat anterior. Macar ca nasterile s-au facut la stat, chit ca am dat si ceva spaga. Stii cat costa o nastere la privat ? De la 8000 de lei in sus. Daca ai ceva complicatii, cum s-a intamplat in cazul primului copil ( nu cine-stie-ce, doar o nastere usor prematura) te trimit la stat, ca ei nu pot oferii servicii complexe? Ce ar insemna daca nu ar exista “la stat”?
Doua posibilitati:
a) N-ar fi infrastructura si te-ai impaca cu gandul ca ti-a murit copilul. Mai mor oricum, dar s-ar intampla asa, cam la orice cacat.
b) Te-ar costa imens o nastere problematica si ai ajunge in acelasi loc, daca nu ti-a putea permite.
Daca costul unei nasteri ar incepe de la 8000 de lei, nu de la zero ( nu prea sunt asigurari medicale care sa includa nasterea, copilul nu e privit ca o boala, sau ca un risc, ci ca ceva planificat pentru care iti aloci resurse, daca-ti trebuie) cam cati oameni crezi ca ar mai face copii in Romania. Lansand la o parte ca-s deja putini. Eu nu zic ca ar fi bine sau rau, dar daca ii trageti toti ca Europa e batrana cam cum ar fi daca toate treburile astea ar fi pe bani?
Pe urma, uita-te frate in US, nu e nevoie sa iti spun eu, cu Obama care si ce vrei tu. Uita-te la faptul ca eu nu mi-as permite sa ma imbolnavesc de nimic acolo. Da, iti iei asigurare privata. E pe nivele si nu mai stiu exact costurile dar e MAI SCUMPA decat in Europa, daca vrei si ceva real de la asigurarea aia, nu doar sa fii tratat in caz de ceva accident si urgenta, care, apropo, sunt default si moca in Europa.
Ce stiu e ca ma uitam pentru o excursie mai sabatical in US, si am vrut sa vad cat costa o asigurare de sanatate pentru vizitatori facuta la ei ( nu polite d-alea de turist cumparate din Romania care nu valoreaza nimic, daca vrei iti explic de ce) . $450/ doua persoane/ 1 luna. Daune maxime $60,000. Presupun ca acopereau o operatie de apendicita, sau sa-mi pun un picior in ghips, daca ma accidentam pe undeva, dar nu sunt sigur.
Nu intelegi o chestie. Cand statul nu mai e in competitie si nu mai poate oferi chestii de baza saracilor, saracii – care sunt multi – concureaza cu ceilalti pe serviciile private. Problema e a nu prea isi permite multa lume costuri ocazionale si neprevazute legate de asta, iar atunci intra in schema asigurarile. Private, de data asta. ORICE sistem de asigurari CRESTE pretul serviciilor. Nu neaparat si calitatea. Pentru ca optimizare si pentru ca profit.
Principiile economiei clasice spun ca daca pretul creste mai sus decat sumele de care dispune piata, piata nu cumpara produsul. Fie se orienteaza catre alternative, fie tine banii in buzunar, disponibili pentru altceva si uite asa pretul se regleaza si se formeaza anumite nise de consum.
Principiile economiei clasice insa nu tin cont de ceea ce am spus mai sus. La unele lucruri nu poti renunta ca-s fie parte din scopul vietii, fie conditii esentiale de subzistenta, nici macar de existenta.
Prin urmare, e cum a explicat Manowar. Daca-i vorba de o minge, si doi cumparatori unul pleaca bosumflat acasa si aia e.
Daca-i vorba de o casa n-ai unde sa pleci bosumflat, Nu ai ce face cu banii aia disponibili in buzunar. Asa ca ai sa faci tot ce-ti sta in putinta sa obtii casa aia. Tot ce sta in putinta inseamna ca iti vei baga pula in nivelele superioare ale piramidei lui Maslow si-ti vei amaneta si risca si calitatea vietii pe urmatorii 100 de ani, doar sa obtii minimul necesar. Sau te sinucizi, ca cine pula mea vrea sa traiasca ca un sclav.
Sanatatea, dupa parerea mea e putin mai jos decat casa, desi-s considerate cam la acelasi nivel de mai multe carti. Dar lucrurile-s simple. Fara casa poate reusesti cumva sa subzisti o perioada mai mult sau mai putin limitata de timp si ai ceva sanse sa iesi din groapa aia. Cand ti se fute sanatatea, daca nu poti s-o repari nu poate fi decat mai rau.
Iar, pe partea cealalta, cand lumea nu-si permite sa cumpere sanatate, cumpara homeopatie si medicina alternativa. Adica sperante, ca-s mai ieftine.
In ceea ce ma priveste primele 2 nivele ale piramidei ( nevoi fiziologice si de securitate si siguranta) ar trebui nu neaparat asigurate, dar macar controlate de stat in asa fel incat toata lumea sa poata beneficia de ele.
Esti Romania ai o populatie de 20 mil locuitori si vrei sa o mentii?
Trebuie sa ai case, energie si resurse de baza ( apa, aer, mancare), servicii de securitate si siguranta ( politie, pompieri, sanatate) pentru fiecare locuitor. Pentru fiecare, nu “indeajuns pentru toti”, ca sunt termeni diferiti. De aici incolo poti sa faci ce vrei, in functie de ce societate vrei sa construiesti. Poti sa faci o piata libera la droguri si alcool daca vrei, mai sortezi din populatie, poti sa faci ce te taie capul, dar dupa ce asiguri nevoile astea de baza.
Chiar ba, daca e o piata libera si sunteti toti liberali, de ce pula mea nu protestati, ma, cu privire la faptul ca drogurile, armele si curvele ( sau oamenii, in general) nu se vand la liber? De ce pula mea trebuie sa-mi risc libertatea daca vreau o pungulita de iarba, ca treaba asta e controlata de stat, dar pula mea, la case e piata libera?
Nici tutunul nu mai e o piata libera demult.
Cum pula mea cele mai sensibile si necesare resurse, si greu de procurat se ofera intr-o piata libera, dar alte resurse care-s deasemenea cerute, doar ca ar exista destule sa multumeasca pe toata lumea sunt controlate in sens invers?
De ce trebuie sa coste gramul de coca 100 de dolari? Ce, nu e destula in lume pentru toata piata? De ce nu e piata libera? Cum pula mea resursele astea se pote reglementa “in folosul populatiei” dar cealalta nu. Nu e in folosul populatiei sa aiba fiecare casa, sau cum?
Nu e mai important sa ai o casa unde sa stai, decat sa nu iti bagi in vena , sau cum?
Nu cumva ajungi mai probabil sa iti bagi in vena si pentru ca nu esti in stare sa iti asiguri nevoile de baza?
Uite, mie acum nu mai imi trebuie ajutorul statului pentru o casa, imi bag pula in ajutorul lor. Dar sa-mi oferit ajutorul asta cand eram in facultate ( da, erau locuri la camin, plateam 350 de EURO spaga, daca voiam un loc in Leu, cu alti 3 in camera, iar asta asa, ca un fost coleg de clasa din liceu era implicat in chestia asta si putea sa imi puna o pila si sa renunte la partea lui de spaga, multumesc frumos!) , sau cand m-am apucat de munca, nu neaparat sa-mi fi dat spatiu moca, ca pe timpul lui Ceasca, ca nu sunt milog, dar macar sa fi oprit trendul de creditare aiurea care a spiralat pretul in halul ala, eram si eu in alt loc, mai bun, pe scara sociala.
In 2003 locuiam la o baba intr-un apartament de 4 camere cu niste prieteni, plateam 100 de lei/ camera/ luna, pe langa Nerva Traian. Cu baba in casa, sa ne intelegem. Se discuta ca apartamentul ala ar face asa pe la 25-30 000 de dolari, daca ar fi de vanzare. Si zic, ok am sa mai fur un pic si am sa imi iau o garsoniera, ceva.
Pe urma, la sfarsit de 2003 m-am mutat intr-o garsoniera care era estimata la 25000 de dolari, pentru care plateam, parca 150 de dolari pe luna. Pe urma, in 2004 mi-am dat seama ca, bai nene, nici cu bani din furat nu ajung sa ma tin cu cat cresc preturile. Si ma intrebam, pe bune, din ce pula mea bani cumpara restul oamenilor apartamente? Si-am renuntat la idee. La amandoua. Si m-am tarat cum am putut inca 8 ani, luptand cu “piata libera” si cu faptul ca “ce vrei, fratica, piata stabileste pretul”, de parca aveau cumva majoritatea alora care cumparau apartamentele alea, Manowar included, suta de mii de euro in portofel si eu n-aveam ca, pula mea, eram sarac.
Nu, coaie, statul permitand creditarea necontrolata ( desi Isarescu zice ca era controlata) a permis niste investitii similare cu investitiile de tip FOREX ( adica me marginea de profit, adica cu toti banii de care dispui acoperi doar riscul de pierdere , nu assetul in intregime). Ca sa intelegi ideea,
daca eu, in 2008, concuram cu Manowar pe apartamentul pe care l-a cumparat el el pe banii din buzunar, fara niciun credit la banca, ma gandesc ca el o fi avut pe la vreun 10 k de euro stransi ( pur teoretic). Iar eu aveam sub 10000 ( practic), deci era asa o chestie de, eu am 5k, el, sa zicem, 10k, el putea cumpara ceva apartament pe care concura cu 6k ( nu era asta cazul, ca mai aveau si altii mai multi bani, dar e o abstractizare) . Pai, foarte bine, e cinstit, piata libera, amandoi munceam in Bucuresti pe banii aia, plm. Mai strangeam 2 ani si cumparam si eu tot asa. Dar nu. Avansul era o conditie eliminatorie, dar oarecum irelevant in lupta pentru stabilirea pretului. Relevant era cat credit puteai sa iei, iar asta depindea de salariul curent, sau si mai romaneste, de ce adeverinta de salariu puteai produce pentru banca.
Eu castigam in 2008 ceva sub 1000 de EUR, chiar sub 500. Presupunem ca Manowar castiga 1000. Asa ca tot Manowar trebuia sa ia casa aia lejer. Dar poate eu puneam si salariul nevestei la bataie. De dragul argumentatiei am sa presupun ca Manowar nu era insurat si ca eu adunam cu tot cu femeie spre 900 de EUR/luna.
Nu concuram la pretul casei , cum ar fi normal, cu avansul si zii acolo un 12 salarii. Ca ar fi fost bine pentru toata lumea. Apartamentele tot alea erau si se mai puteau construi, cum se si intampla, oamenii cam tot aia erau. Erau mai multi decat ofertele, dar banii nu prea ii calificau la achizitie, nu pe toti. Restul puteau sa astepte sa mai stranga bani, cum e economic si rational corect. Cum ai fi si facut daca nu ai fi observat ca pretul caselor se duce in cer si daca astepti ai sa mori asteptand.
Dar nu, la 1000 de euro salariu, Manowar putea sa ia credit pe la vreo 60 000 de EUR +/- in functie de moneda si banca. Atunci, “pe loc”. Eu cu nevasta-mea estimez ca pe la 55000. Eh, altfel te vede lumea( cumparatorul, constructorul) cand te bati cu sumele astea. Suntem toti niste bogati, ce dracu. Doar ca la 60k credit, poate nu-i mai ajungeau cei 10000 de avans si mai facea o combinatie de mai lua INCA un credit de consum ca sa suplimenteze avansul si le cerea cumva in acelasi timp ca sa nu figureze deja cu credit cand faceau aia cu ipotecarul verificarile. Te invatau aia de la banca ce sa faci, nu trebuia sa ai tu idei d-astea geniale.
Ca daca nu facea asta, eu oricum vorbeam cu angajatorul sa-mi dea o hartie de salariu cu 200 de EUR/ luna mai mult decat castigam de fapt si intram iar in concurs cu Manowar, ca poate luam si mai multi bani imprumut ca el. Si daca nu faceam eu asta, cum n-am facut, nu-i bai, ca faceau altii, pretul tot acolo era.
Cum, exact, ajuta aici piata libera de orice? Cum, exact, face piata pretul aici? Ca nu-i deloc asa. Aici bancile au facut preturile. Cat au putut sa imprumute acolo au urcat nisele.
Adica, daca era dupa piata din Romania, preturile erau negociate pe la 15-25 000 EUR pentru orice apartament comunist din Bucuresti in functie de conditii. Iar in pretul asta ar fi contat predominant cat a economisit fiecare si cat are in portofel, disponibil. Nu cat promite ca va avea sa plateasca in viitor. Mai mult decat ce scrie pe adeverinta lui de salariu din ziua cumpararii. Ca salariul e un factor de risc, e un indicator relativ.
Ca sa intelegi ideea, si eu si Manowar am fi vrut un apartament mai de familie asa. 3-4 camere, macar. Si toata lumea. Dar salariile erau in diverse marje, prin urmare asa s-au sortat aia care pot sa ia garsoniere, apartamente de 2 camere, 3 …
Doar ca preturile au fost multiplicate cu factorul decis de banci.
Salariul tau de azi ( chiar si unul mediu pe 6-12 luni) multiplicat cu un factor mare nu reprezinta banii pe care ii detii tu. Reprezinta un pariu.
De cand pula mea a devenit acceptabil sa pariem pe casa in care locuim si pe viata noastra, ca tot ce-am invatat in scoala si in familie a fost ca jocurile de noroc sunt un viciu si cei mai de cacat oameni isi fut viata prin cazinouri si la pacanele.
Economia pietei libere se bazeaza pe faptul ca agentul economic ia decizii RATIONALE si INFORMATE. E mai greu cu ratiunea cand viata sau calitatea vietii tale atarna de un anumit produs.
Socialiști cât văd cu ochiul. Să se dea case ieftine și joburi și curent la toată lumea. Să facă statul, să dreagă … Huo!!
<Nu intelegi o chestie. Cand statul nu mai e in competitie si nu mai poate oferi chestii de baza saracilor, saracii – care sunt multi – concureaza cu ceilalti pe serviciile private. Problema e a nu prea isi permite multa lume costuri ocazionale si neprevazute legate de asta, iar atunci intra in schema asigurarile. Private, de data asta. ORICE sistem de asigurari CRESTE pretul serviciilor. Nu neaparat si calitatea. Pentru ca optimizare si pentru ca profit.
Asta spuneam si eu mai devreme, n-am nimic impotriva ca statul sa fie in competitie, sa ofere servicii de sanatate cui vrea si la ce pret vrea. Dar lasa omul sa aleaga cine vrea sa aiba grija de sanatatea lui.
Nu, boss, e ok. Tu poti, daca vrei, din salariul de profesor de religie, sa fii capitalist. E amuzant sa fii numit socialist de catre un bugetar.
Dar asta e adevarul, eu imi fac griji ca nu stiu daca reusesc sa platesc apartamentul anul asta, sau la anul, sau sa mai aman si sa imi iau alta casa. Cu banii jos. Dar, e ok, tu fii capitalist acolo.
Desi daca stau bine sa ma gandesc, salariile de profesori de religie sunt cam mari, sunt din banii capitalistilor ca mine, iar prestatia e inutila. E amuzant ca votati PSD si cereti mariri de salarii si dupa aia ma aratati pe mine cu degetul ca-s socialist.
Nu pot sa zic decat “bine!” si ca sper la o noua bula imobiliara si ca sper ca sanatatea sa se privatizeze si-ti urez success, ca-s sigur ca din salariul tau iti permiti sa platesti 2000 de EUR pe an pentru o asigurare medicala decenta. Asta, asa, in primii ani, ca dupa ce vor ramane doar privatii pe piata, piata libera va regla preturile, normal.
Si chiar m-as bucura ca si aerul sa fie pe bani la un pret stabilit de piata libera, ca, pana una alta, curtea mea cu iarba produce destul pentru mine si familia mea si e emotionant sa vad cum capitalistii ca tine isi dau ultima suflare aparand monumentul pietii libere.
Rezolvarea pe care am gasit-o eu la problema asta a fost intr-o prima faza sa lucrez de acasa pe un volum de munca pt part time (faceam cat era el la gradi cu program normal, adica 8 – 11:30 si apoi noaptea, cand dormea el), apoi sa lucrez in invatamant, in asa fel incat programul meu sa se suprapuna cu al lui. Si sa am liber in toate zilele cand are si el (vacante). Acum e mare, de la toamna e a V-a. E greu cand nu ai parintii sa te ajute, dar, cumva, ne-am descurcat. Si tocmai cand primul a crescut suficient, a venit al doilea si am luat-o de la capat :))
Din cate stiu si in UK il poti duce de la trei ani parca la gradi (insert numele echivalentului here), dar ai un numar limitat de ore pe saptamana, revin cam 3 – 4 ore pe zi, peste care platesti. Sper ca e corect ce zic, dar eu asa stiu. Ar fi o solutie ca a ta sa fie teacher assistant pe-acolo pe la gradi? Stiu ca se pot face si cursuri online pt asa ceva.
@ Manowar In apararea lui Giurgea, trebuie mentionat ca si-a cumparat femeie din Filipune (vezi pa facebook ce filmulete si-a pus, te caci pe tine de ras). Deci capitalismul functioneaza in acest domeniu totusi esential. Freemarket for the win!
Trebuia sa tastez ‘pe facebook’ dar in context parca se potriveste mai bine cum am scris…
@Johnny: inchiriat pentru o ora, nu cumparat.
Genul de coclit care face poze cu masina unui strain.
Voi, ăștia, cu statul in sus , statul in jos , tre sa înțelegeți ca statul nu e un program de calculator, ci niste băieți, politicieni, secureo si funcționari pereni, care au ca unic scop sa se ajungă ei. Nu.lucrează.pentru.un.bine.comun. nu e valabila doar in Romania, ci pretutindeni, poate cu ce excepția unor distopii scandinave. Poate ați uitat, dar Sidex pierdea 1 milion de dolari pe zi, înainte de privatizare, Petrom era pe pierdere, ceea ce nu poate fi posibil, Conel era pe gaura, lucru iar imposibil. Ibtr-un an, toate astea au trecut pe profit. Statul, cel puțin in tarile fara o solida istorie a capitalului si regulilor de piață, este întotdeauna arestat de cei sus-menționați. Nu se deloc o soluție mentinerea deținerilor majoritare de stat, pentru ca mereu se transforma in niste sinecuri. De fapt, ia vedeți ce-a pus si pune PSD prin CA-urile companiilor si regiilor de stat, chiar acum !
Uite ce zice omul meu, Ben Shapiro
https://youtu.be/tS_fsuDVglE
Pai stand in chirie n-a murit nimeni, sau…? Cu healthcare repet: asigurare pentru chestii serioase, ca alea conteaza. Dai moca (Obama) si incep oamenii sa-si faca tot felul de analize inutile, periodic, abuzand. Natura umana, dovedita si de diverse cunostiinte care au asigurare moca de la firma si care de plictiseala isi mai fac o analiza, nu ca ar fi aparut rezultatul la ultima, dar … de ce nu?
Daca ar asigura statul anumite chestii referitoare la locuinte probabil incalzirea-n pardoseala era pentru maiestate, centralele termice de apartament ineficiente/rudimentare, termopanele prea scumpe, izolatie mai pentru zei samd. De ce? Pentru ca nimeni nu ar fi interesat sa investeasca in domeniu devreme ce nimeni nu ar cumpara si implicit investitia nu se justifica. Nu vorbim de calitatea caselor, care probabil ar fi una la limita decentei (aici as sustine implicarea statului, pentru definirea termenului de decent, doar nu vrem sa ajungem ca-n franta unde ceva de 9mp e considerata locuinta si nu baie cu pat!). Culmea, domeniul asta genereaza cresteri/dezvoltare pentru multe altele: electronice, covoare, materiale de constructii, electro-casnice etc. De aia imobiliarele sunt un adevarat motor de crestere pentru orice economie.
Dar de ce au ajuns in situatia aia? I-au furat bogatii-n pula mea? Sau poate ca statul care tot ii ajuta si protejeaza pe de-a moka, mai ales cand nu e cazul, le-a extirpat gena muncii si acum avem de-a face cu generatii de benefițari ereditari? Eu tot sper ca o sa vina momentul cand astia vor da cu dinti de realitate, care e dura pentru ei, cam ca betonul caselor platite de stat. Pana atunci, votam benefițe, ca ce cacat se poate intampla? (no go areas?, shameless (single) mom, cu 10 copii si 25 posibili tati?) A, sa nu uitam de educatie, ca tot statul le-o da … oral, printr-un monopol finut. Cand intreaba lumea de certificari se refera evident la stat, ca statul stie ce e important nu?. Da, ce sa spun, oamenii astia au ce oferi pentru piata: CO2 si dejectii. Am auzit ca e mare cautare.
Cat despre natalitate in Europa, parerea mea: prea multe de facut/vazut, prea multe tentatii/informatii, prea putin timp in viata pentru toate – efectele (neintuitive la prima vedere) ale cresterii nivelului de trai, dovedindu-se corelatia asta directa statistic. Stiu oameni cu situatie materiala cel putin egala cu a mea, varsta mea si care mangaie pisoiul spunand cu un ranjet de copil de 15 ani: “Nu ma simt in stare sa am grija de un copil”.
Parerea mea e ca singura sansa pentru oricine e o piata cat mai libera, fara interventii stupide, corect reglementata. Eu am beneficiat, colegi de-ai mei, rupti in cur grav, au beneficiat. Asta fara ajutoare cine stie ce de la stat.
Astia cu “in America nu exista cncediu de maternitate”, mai terminati-va in pula mea cu compasiunea pentru unii dintre cei mai jmcheriti co-planetari. Inca de joi seara, trenurile spre New York sunt pline ochi. Trenurile de vineri la pranz sunt pline ochi, zici ca e ora de varf. Te intrebi ce pula mea lucreaza astia de pot sa se care dupa 4 zile, hai 4 zile si jumatate de lucru pe saptamana.
Si asta se intampla in trenuri, unde sunt aia ceva mai saraci. Autostrazile gem. Acum, ca e ziua nationala marti, baietii au rupt usile de la birouri inca de joi. Vineri dimineata cand am dat la televizor, ete coada la aerport. Deci plm astia au vacanta V-S-D-L-M si cat o mai fi. Iar cand te uiti in gura vreunui jeluitor de profesie, genul care lucreaza la orar propriu si trebuie sa umple 2000 de cuvinte pe saptaman, nu o sa vezi asta. O sa vezi “americanii au cele mai scurte concedii, si cele mai neplatite din lume”. Zi sa mori tu.
E la fel si cu concediile de maternitate. Pe hartie ele nu exista. In practica, toate pizdele care chiar trebuie sa se solicite la serviciu (sa zicem, dentiste) isi iau jumatate de an minim liber. Rar gasesti cate vreo proasta care sa nu realizeze ca 25 ani de munca * 150 de mii de dolari pe an e aproximative egal cu 24.5 ani * 150 de mii. Aranjamente dintr-astea sunt posibile in cam orice slujba, daca esti cu adevarat util firmei.
Cat despre pizdele la care munca e Word + Powerpoint + telefon + sedinta, alea nici nu se gandesc sa faca aranjamente dntr-astea, fiindca pot sa nasca sub masa si sa continue cu “munca”.
Sigur, ar fi frumos ca si maturatoarele sa aiba concedii de maternitate, dar sunt cateva probleme dincolo de frumusetea ideii. Una ar fi ca maturatoarele sunt prea inglodate in rate ca sa faca astfel de aranjamente. Si daca le dai doi lei in plus la leafa, ele il cheltuie, si mai fac rate de inca trei. (Gen, isi cumpara si cartofi, nu doar orez.) Al doilea, si cel mai mare, e ca maturatoarele nu se gandesc niciodata ca asa ceva li se cuvine. Daca sa va uitati la adunaturile cu “salariu minim 15 dolari pe ora”, n-o sa vedeti prea multe maturatoare.
Atunci cine se jeluie de lipsa concediilor de maternitate cu plata? Pizdele care au salarii medii sau mari, si care ar vrea sa le primeasca 1-2 ani fara munca, in timp ce “ingrijesc” copilul.
Gen, am vazut in revista MIT “scrisoare deschisa catre conducere” protestand ca cresa subventionata e numai pentru profi si doctoranzi, nu si pentru masteranzi. Stiti voi, masteranzi! Genul care plateste 50 de mii pe an in taxe de scolarizare, si termina cam cum iil vedeti pe Trump, sau pe W Bush. Aia vor cresa gratuita, saracii de ei…
La sanatate e usor diferit pentru ca americanii sunt prosti de bubuie. Sa spui ca Texas “se pisa” pe NHS denota lipsa de informatie. Texanii traiesc cu cativa ani mai putin decat englezii, desi englezii au dezavantajul lipsei de vitamina D. Problema e ca americanul crede ca medicina e si acupunctura, si naturopatia, si osteopatia, si chiropractica, si vitaminele si ierburile – si le plateste pe masura, ca si cum viata lor ar depinde de ele. De aceea, si medicii obisnuiti is cam bat joc de ei.
De exemplu, pana la Obamacare, spitalele se prinsesera ca banul gros se face la internare si externare, asa ca externau pacienti pe banda rulanta. Erau ceva stimulente banesti pentru scurtarea internarilor de la asigurarile de stat si private, asa ca doctorii scurtau internarile la doua zile. Te trimiteau acasa bolnav, peste o saptana te intorceai si mai mortaciune, te mai internau o data, te mai externau o data. Acum se dau stimulete pentru spitalele care isi fac planul la reducerea reinternarilor, asa ca surpriza, nu iti mai dau drumul acasa.
Si te intrebi: de ce ;pula mea o apendicita era motive de internare 7 zle in anii 80, 3 zile in anii 2000, si iar 7 zile acum? De ce masa de americani platitori nu a batut cu pumnul in masa individual: doctore, eu am aflat ca studiile spun ca trebuie sa ma tii aici preci 5 zile, trebuie sa-mi dai externare acum / trebuie sa ma mai tii doua zile? Raspunsul e ca sunt cam creduli cand vine vorba de doctori, ca si la avocati. II urasc, ii invidiaza, dar nu le ies din cuvant. SI in atmosfera asta, traiesc bine cei care ofera multe servii inutile – cauzand la fel de multe vindecari, mai multe accidente, si facturi mult mai mari.
Hai sa zicem ca trebuia sa ingroape fibra, hai sa zicem ca trebuia sa angajezi un echivalent Manowar in materie de admin si alte reglementari gen sa-ti iei router Cisco/Juniper si sa garantezi 99.99% availability (ultimele 2 recunosc si eu ca ar fi prea aberante). Sa zicem.
Pai mai exista piata asta? Nu, era omorata din fasa, ba pardon, nici nu ajungea la stadiul de embrion pentru ca reglementarile erau “forbidding”. Progres in domeniu? PULA
Au existat oameni nemultumiti pentru calitatea serviciilor? Clar, dar procentual prea putin si numarul abonatilor tot crestea.
Aveau mii/zeci de mii de clienti retelele? (CZone sau care dracu mai erau) Aveau, deci serviciile corespundeau pretului overall.
—
Totul incepe intr-un mod asemanator. Ma gandesc la explozia extractiei de petrol de la inceputul secolului trecut. Era reglementata? Sau abia dupa ce ne-am prins de urmari am inceput si noi sa devenim ecologisti, pentru ca abia atunci am putut sa ne permitem? Si sper ca beneficiile petrochimiei sunt evidente.
Cum era aia…capitalisti de douaj’ de milioane.
In piata aia libera pe care o aparati, ati fi exterminati. Ca ar plati aia cu bani mai mult doar ca sa nu va permiteti voi. Ca nu le plac inghesuiala si poluarea.
Oh, wait. Se intampla deja si fara piata aia libera, dar nu observati.
Pai exista oameni care sunt in stare sa faca asta, dar intrebarea e: de ce imi permit eu sa cumpar case, terenuri etc. Pentru ca-s aia prosti si nu le-au gasit, sau ma lasa ei c-au suflet bun? Pentru ca economic nu ar avea de castigat. Ce cacat sa castige daca toti pleaca de acolo ca nu-si permit? Cine-ti curata casa? Cine-ti ofera serviciile? Ii pui sa stea acolo cu tine in casoi?
No offense, dar parca suna a o conspiratie gen: bubulii, vor sa ne omoare pe toti, sa ne otraveasca etc.
Nu.
Te lasa sa cumperi ce nu vor si ce nu merita cumparat.
De-aia baietii stau la vila de Videanu si tie-ti ramane sa te zbati treij’ de ani pentru un apartament intr-un bloc de saraci. La 50mp, fara un copac sau o apa in jur.
Dar plm, te-au convins ca fara “piata libera”, nici pe-ala nu-l aveai si nu iti mai schimb eu parerea. Asta-i cea mai tare chestie – nu cum au ajuns saracii, ci cum apara pana la moarte sistemul pentru ca se uita la vecinul lor – ala care nici cat ei nu a putut.
Concluzia lor: sistemul e bun si doar aia lenesi si prosti nu pot.
Partea buna e ca veti fi ingropati in rate.
Da domne; si creditul ala pe 30 de ani cine pula mea il ia? Se ia automat cand doresti casa sau trebuie o semnatura o ceva, un acord, ceva timp de gandire? Desigur, era mai bine cand nu aveai optiunea de credit, ca n-aveai nimic. No money, no problems? Right…
Ti-am spus cum era cu reteaua de cartier, cum a fost cu petrolul. Fara piata libera tu nu aveai salariul ala, probabil nici certificarile alea. Imi pare ca-i ca-n bancul ala cu bozgorii care treceau Oltul. Dupa ce primul a trecut l-a trimis la origine pe celalalalt pe motiv ca era bozgor, ca el doar trecuse Oltul, nu mai era.
Nu-i vorba ca se ia creditul ala automat, e vorba ca concurezi cu alt agent pentru un bun cu bani pe care nu ii aveti niciunul si criteriul de departajare e un pariu pe castigul curent.
Da, era mai bine cand nu aveai optinunea de credit ( de perspectiva consumatorului). Aveai optiunea sa strangi bani si sa cumperi atunci cand ai resursele necesare.
In felul asta, ofertantul nu poate specula pe viitor. Adica sa-si vanda proprietatea cu banii disponibili peste 30 de ani, pentru ca asta inseamna cand tu faci acum credit pe 30 de ani sa cumperi o casa. Prin urmare, ofertantul, daca vrea sa vanda bunul, o va face pentru sumele care sunt disponibile pe piata ACUM.
Creditele pentru consumatori nu prea au sens. Sa zicem ca sunt acceptabile intr-o economie a abundentei. De exemplu vrei sa iti cumperi un laptop de 5000 de EUR. Nu ma intreba de ce, dar sa presupunem ca-l vrei. Si sunt destule pe piata si daca nu sunt, se mai fac maine inca 50. Faptul ca tu platesti laptopul ala cu bani din viitor nu va genera atat de mari lipsuri pe piata cat sa nu poata fi compensate. In cel mai rau caz, va fi o crestere temporara a pretului pana apare un nou producator, sau se mai deschid niste fabrici la producatorii existenti. Dar asta e (cumva) ok , stimuleaza productia.
Treaba asta nu merge la case. Daca toata lumea vrea ACUM, case in Londra, Bucuresti, … nu ai o dinamica buna in sensul asta, nu este o economie a abundentei, e o economie a lipsei ( economy of scarcity) si tot ce fac bancile cu creditele lor e sa stimuleze mult mai mult specula ( in afara de profitul lor, bine-inteles).
Dupa mintea mea mica, creditele bancare au sens doar in cazurile in care aduc valoare directa economiei, adica cresc numarul de bunuri si servicii disponibile pe piata – pentru ca sa devina mai accesibile, in niciun caz atunci cand il scad si devin prohibitive.
Ca sa intelegi logica:
E ok sa iei credit de la banca ca sa iti construiesti o casa. Sa zicem ca ai un teren,il cumperi, pula mea, il ai cumva. Si vrei sa faci o casa pe el. Ai autorizatii, tot ce trebuie, numai bani de casa nu ai.
E super ok sa ti se ofere un imprumut, pe 10-20-30 de ani, cat o fi. Pentru ca tu, cu imprumutul ala creezi valoare ATUNCI. Tu creezi un bun, care fie va fi disponibil pe piata mai tarziu, daca vrei sa il vinzi, fie reduci presiunea pe celelalte bunuri de acelasi fel din comert, prin urmare reduci presiunea pe oferta, prin urmare eviti ceea ce se numeste inflatia cauzata de exces de cerere.
Doar ca: STII TU vreo banca care sa-ti dea credit pentru asa ceva? Ca eu nu. Bancile crediteaza, prin urmare, doar specula, gen futu-le in muie.
E ok sa fie o piata libera in sectorul imobiliar, in sensul sa poti construi cu cine vrei tu casa, atat timp cat se respecta niste reglementari legate de calitate, siguranta si, de ce nu, estetica.
Piata libera trebuie sa actioneze constructiv pentru societate. Nu invers.
@IulianS: as putea sa iti explic pana poimarti ce e crunt de gresit la modul tau de a gandi. Dar pula mea, sunt in concediu. Gen la piscina, fara laptop. Nu are sens.
Prin urmare, ma multumesc sa observ ca toti aia care au scos nitel nasul in lume (si nu ca maturatori) inteleg de ce e ca mine. Ca au vazut alte chestii, alte posibilitati.
Cei care nu….nu.
Ghinion.
Intre timp, asa, trebuie sa mentionez ca e misto societatea din ziua de azi. Restaurantul hotelului. Langa piscina si plm. Cat timp luam cina, apare de nicaieri o negresa si se pune la pian. Incepe sa ne cante. La primele note am zis ca mi se pare. Dar apoi a deschis gura: aprendimos a quererte…
Aaaaatat. Si toti turistii astia care au dat niste mii de lire/euro pentru a o arde trendy au aplaudat-o la final. Probabil li s-a parut ca e un fel de cantec de dragoste olololol.
:))). Pinguini. Sau poate fiecare se simte in inima lui partizan si revolutionar. E greu pana apuci sa vezi ca inamicul revolutiei esti tu :))).
Nu stiu, mie mi-a adus aminte brusc de Pygmy.
poi cum boss? nu ne place noua de che?
apropo de faza cu kinderii. As fi zis si eu, la inceput, ca hedonism, ca daca traiesti mai bine nu prea mai faci copii. De fapt, daca ne uitam pe cifre, gasim ca natalitatea (procentual) e in scadere peste tot. Probabil, faptul ca nu mai mor 8/10 iti permit sa faci doar 2
http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN
Da, ma, nu e nici urma de hedonism. Nici nu-si permite lumea asa ceva. Nici hedonismul, nici copiii.
Ce-i drept, lumea ii face si fara sa si-i permita. Eu, de exemplu, i-am facut cand nu eram proprietar de nimic. Si toti aia pe care-i stiu la fel. Ma rog, au calculat ei ca “isi permit”. Dar “isi permit” platind chirie si cumparand masini SH. Nu de 2-3 ani, ci de vreo 10-18 ani. Asa “isi permit”.
Pai si Africa? http://www.populationpyramid.net/africa/2017/
Coaie, s-a discutat mai devreme despre Africa. Lipsa de educatie, lipsa de anticonceptionale…
La treaba cu copiii, eu cred ca este cate putin din toate. Si hedonism, si problema banilor, dar principalul ramane emanciparea femeii.
Acum multi, multi ani, femeia se casatorea de mica. De obicei, obligata. Daca nu voia, avea grija familia ca ea sa vrea. Atunci nu erau fotografii de nunta, asa ca nu-i pasa nimanui ca avea ochii vineti si nasul spart in noaptea nuntii. Apoi, el isi dadea drumul in ea, cand avea el chef. La fel, daca ea nu voia, avea el grija ca ea sa vrea. Nu prea ii pasa lui cum aveau sa creasca copiii aia, care va fi viitorul lor, daca vor muri de nu stiu ce ciuma sau de urmatoarea invazie din est. El stia ca pula intra-n pizda asa cum intra sabia-n gatul dusmanului si stia ca mai toti oamenii fac copii. Cum cresc aia, vedem noi mai tarziu.
In prezent, treaba s-a schimbat. Femeia nu mai este obligata sa se casatoreasca. Bine, nu vorbim de zone ca Africa sau Vaslui. Din contra, a invatat din reviste ca poate fi independenta, ca cariera este pe primul plan, ca se poate si la 35 de ani, ca hedonism daca vreti, ca siguranta financiara, ca altele.
Asta cu banii conteaza, oarecum. Un cuplu care nu vrea copii in urmatorii 2 ani ar fi mai tentant sa faca mai repede un copil daca ar deveni subit milionar. Totusi, japonezii o duc destul de bine ca nivel de trai. Dar ciuciu copii.
La chestia cu free market, sunt de acord. Nu cred ca exista free market cu adevarat, iar ce spune Manowar pare logic si de bun simt. Las si eu dezbaterea asta aici.
https://www.youtube.com/watch?v=vUtv5E6CkLE
Sa tot razi la faza cu Giurgea.
Nu ma incadrez nici la hedonism, nici la problema banilor, nici la emanciparea femeii. Unde plm sunt statisticile alea in care sa ma incadrez si io, sa nu ma mai simt lasata pe dinafara, lol.
@Deria
1. Daca nu ma insel, tu ai copil. Parca imi amintesc ceva cu impartirea cu rest.
2. Serios? Chiar nu te incadrezi la emanciparea femeii?
În articolul ăsta Manowar, ne prezinți o utopie cel puțin imbecilă pe care mi-e greu să o înțeleg pentru că pur și simplu nu pot să-mi imaginez cum poate fi implementată în așa fel încât să fie OK. Adică mă gândesc că poate realizezi și tu că absolut orice este oferit de stat într-o formă sau alta ajunge pervertit în ultimul hal. Tu probabil te referi la un univers (încă unul / Star Trek??) unde absolut toată lumea s-ar mulțumi cu ce case mai are domnul stat de oferit la preț mic. Îți dai seama că atunci casele vor fi noile portocale / banane de pe vremuri. Adică ieftine dar lipsind cu desăvârșire.
Parcă în Londra a ars de curând un astfel de bloc, cu locuințe ieftine.
PS: Pe ce insulă bei cafeaua zilele astea? E bună la hotel sau tot pișat și trebuie să iei d-aia pe bani? La un singur hotel am primit cafea adevărată, anume în Milano. În rest, doar cafea pentru nemți. Înțelegi tu…
@XC: nu-i cam tare cuvantul ala – “imbecila”?
Tu zici utopie. Eu zic ca s-a facut deja si s-a vazut ca a mers. In UK, de exemplu. Si inca exista councils care fac treaba asta.
Mai clar, nu construiesc ele. Dar uite regula curenta:
Simplu, nu? Vrei sa construiesti 10 blocuri pe un teren? Bravo. 4 tre’ sa fie “affordable” (social housing). Altfel nu iti dam autorizatie olololol. Ah, si asta a fost reglementata in 1964 – cel putin 65 mp, de exemplu (bine, englezii au tot felul de reglementari dubioase, cum ar fi ca nu construiesti chestii fara locuri de parcare, drumuri etc; ce ciudati, nu?)
A functionat pana-n 1980, cand a venit zdreanta de Thatcher cu right to buy. Ajunsesera sa aiba surplus de locuinte ieftine. Gen nu aveau destui saraci pentru cate case aveau.
Doar ca atuncii cand vin conservatorii la putere, fut totul. Asta s-a intamplat si pe aici. Csf, ncsf. Dar a fost facuta si a functionat. Deci nu e utopie. Deci, se poate.
Ca singur “minus” (discutabil daca e pe bune minus), nu mai exista foarte multe zone de bogati si zone de saraci. Cele mai multe zone sunt acum mixed. Discutabil daca asta e plus sau minus. Gen nu mai ai enclave tip Primaverii, nu mai ai pamant la pret de aur etc. Sigur, e mai nasol pentru developeri (ca nu mai pot cere 600k pe un apartament in Primaverii (ca e zona selecta, boss)), dar e mai bine pentru stat – ca nu mai trebuie sa sparga miliarde pe ajutoare sociale – si pentru populatie (ca nu mai tre’ sa cumpere in Ilfov).
Am zis mai sus, cam toti aia care au scos nasul in lume stiu ca am dreptate. Aia care nu…nu.
PS Palma de Mallorca. E OK cafeaua la piscina. Nu cea mai buna ever, dar peste “acceptabila”.
PPS: ce e futut la englezi e faptul ca multe councils nu aplica regulile astea, desi pot; sau ca unele councils accepta sa numeasca “affordable” chestii care nu sunt prea affordable. Gen 300k. Dar intrucat si alea se vand, se vede treaba ca people can afford them. Plm. Pe vremuri, “affordable” se calcula la multipli de salariu mediu. In unele councils inca asa e; altele se fac ca ploua.
Nu e silver bullet. Dar, combinand asta cu alte cateva chestii (gen mortgage maxim = salariul anual * 3 si credite doar in moneda nationala, cum a fost aici), devine silver bullet. A fost facuta si a functionat, nu e la nivel de “eu cred ca…” Si in mod cert nu e “utopie”. Sunteti voi ancorati in distopia voastra si nu mai ganditi, nu mai intelegeti ca e posibil si altfel, aia e problema. De aia PSD forever, de aia pula opozitie, de aia popor condamnat etc.
Ca nota, eu nu am zis “sa faca statul”. Am zis “sa reglementeze statul”. E o diferenta acolo, poate e prea subtila pentru unii?
Deocamdata, casa pe care am cumparat-o eu a fost facuta asa. Pentru council, pe vremea aia. Are ceva peste 100mp, drive de 5? masini, garaj si gradina (p+1, 3 bedrooms, 2 bai) Ca alea erau standardele pentru saraci. Iar tu, din tara unde se iau cu 60k (pe credit; in euro) apartamente de 52 mp in camp, langa groapa de gunoi in Ilfov, la Rosu, fara drumuri, fara parcare, imi spui ca e o utopie si ca e…”imbecila”. Pai, pula mea, daca tu zici, probabil ai vazut mai multe si stii mai bine. Sau…?
Manowar, nu am nimic cu parerea ta, e dreptul tau, eu doar incerc sa trag niste concluzii, simuland un posibil outcome.
Din asta inteleg eu ca acolo unde e regula asta avem:
– cam lipsa de dezvoltatori care sa faca mai mult de 14 unitati locuibile
– mai mereu sub sub 5000 mp suprafata dezvoltata
Nu vorbesc ca regula e banal de ocolit printr-un split banal in acte (dezmembrare in termeni de .ro), ceea ce e si normal sa se intample. La legi cretine (parerea mea) exista solutii relativ ingenioase pentru a le ocoli.
Ce inseamna asta mai pe larg: ca nu prea o sa ai blocuri dezvoltate pe acolo, desi n-ar fi exclus daca niste baieti destepti primesc pamantul de la primarie pentru rezolvarea problemelor locuintelor. Nu trebuie sa fii geniu ca primar sa iei si tu o spaga acolo, da-o dracului, am avut norocul sa vedem in .ro cum se face, poate in UK e mai greu de-nteles pentru populatie dupa atatia ani de benfitze. Natura umana, prin lacomie aici, intra in scena din nou si cel mai probabil scenariul de care vorbesc s-a intamplat si e posibil sa se-ntample. Da, in UK, ca nu e o chestie de regiune ci de natura umana.
Ideea e ca oricum case din alea sociale nu cred sa se faca prea curand, chiar sub regulile alea. De ce? Pentru ca ar insemna ca 40% din vecini sa fie mai rupti in cur. Acum nu cred ca ar fi apreciat sa iti iei o casa cu 400k si langa sa vina unu care a trebuit sa dea pe ea cam jumatate. Nu de alta dar sansele sa aveti ceva in comun sunt invers proportionale cu diferenta de pret, ceea ce e si normal. Ce urmeaza in astfel de cazuri nu ar fi foarte greu de inteles. Cel mai probabil 40% vor fi in plata lor p-acolo, probabil mai galagiosi, frustrati, plm. E ca si cum intr-un bloc unde-mi cumpar apartament ar fi cateva din asta affordable. Rezultatul ar fi ca ala probabil n-o sa plateasca la timp intretinere si plm; doar bucurii, ce sa mai.
Ca un posibil scenariu avem ca locuinte sociale NU se vor face si alea ce se vor face vor fi scumpe, adica pretul pietei.
—
Despre salariul mediu. Nu stiu 100% cum e prin UK dar cred ca a avea salariul mediu printr-un oras cu canalizare e destul de dificil. Avem (probabil) si salariu minim (de la stat) penibil de mare si care tine oamenii uneori departe de munca, oferind servicii de proasta calitate pentru treburile necalificate dar asta poate fi doar un alt scenariu in care statul pierde bani aiurea —> bagam alte legi aiurea prin care sa-i recuperam (ca aia de mai sus vreau sa zic).
Nu stiu ce indicator poate fi un salariu mediu pentru pretul apartamentelor, dar cert e ca in orasele mari sunt sanse minime sa mai gasesti un petec pe care sa construiesti ceva. Asta implica, evident, faptul ca totul e scump acolo. Chiar daca petecul ala s-ar gasi, sa mai obligi si norme gen 40% pentru saraci si ai un rezultat cert: pula case noi, sa foarte putine, preturi mereu sus, pentru recuperarea investitiei. Cine isi permite sa stea acolo? Oamenii cu bani, si cand spun bani ma refer la multi bani, foarte multi. Pentru ca nu poti pur si simplu sa le ai pe toate. Dezvoltatorii imobiliari vor asta? Nu, in pula mea, ca daca ar fi pretul lasat liber ar vinde mai repede la “clasa medie” si nu ar sta sa convinga pe unu cu sonde p-acas’ ca ce misto e apartamentul, ca ce finisaje are (ca da, trebuie sa bagi bani seriosi ca sa merite banii aia). Ca dezvoltator vrei sa vinzi repede, se stie, si e mai usor sa vinzi repede cand isi permite o bucata mai mare de populatie sa cumpere, nu doar seicii si directorii de banci.
—
Ca o simpla concluzie cred ca legile alea sunt cel putin cretine si aduc doar probleme pe termen mediu si lung. De aia nu cred ca prea le respecta cineva.
Pana la urma eu sunt curios care ar fi limita de “affordable”. Ce inseamna asta, pentru cine?
Daca ne gandim strict la .ro si vedem ca 80% din salarii sunt la nivel de minim pe economie, atunci nu inteleg ce ar insemna affordable aici. Nu inteleg cum s-ar putea decide pretul corect sau cum ar functiona tot sistemul.
S-a mai incercat ceva cu affordable la noi, adica gen medicamente, si stim cu totii din ce povestea Orbu cat de ieftin a gasit el nu stiu ce vaccin.
Aia crezi tu.
Succes la facut ceva cu sub 14 locuinte din care sa scoti profit.
Err, da, succes la impartit planning permissions lol. Sa ne anunti si pe noi cum faci asta, ca sunt multi developers care ar plati mult sa afle cum.
Da. Si asa s-a si facut in UK. Repet: deja e facuta, nu e concept, teorie etc.
Pe scurt, te inseli si mi-e lene sa-ti desenez de pe telefon.
Bun. Am stabilit ca nu e o utopie imbecila si acum, ca in bancul ala cu tarfa, doar negociem pretul.
Progresam.
In Romania, nici nu ma mira. Dar acolo nici nu are cine sa dea cu pumnul in masa.
Manowar,
Eu doar explicam de ce preturile sunt cum sunt. Ce spui tu acolo nu face decat sa confirme asta.
Si sunt asa si din cauza legilor astora sau alte reglementari civile similare. N-am zis niciodata ca e doar teorie, doar ca nu e de mirare ca nu se construieste, pentru ca statul i-a taiat dezvoltatorului orice dorinta de a face asa ceva, din start.
Asadar tot statul fute treaba si tot el vine/trebuie sa vina, ca un salvator, s-o repare? Pai daca nu se băga, parca era mai ok, dar banii-s bani si statul vrea si el partea, normal, chiar daca e mai mult decat i se cuvine.
Vezi ca e diferenta de chestii intre linkuri: creste populatia/scade natalitatea.
De ce creste desi scade natalitatea? Pentru ca nu mai mor atat de des?
N-ai inteles, cred. Se construieste. La foc automat.
RuneJaguar,
Da, am 1 copil si altul nu mai fac.
Nu, nu consider ca ma incadrez la emanciparea femeii. Ce dreaq mai e si emanciparea femeii asta. Ca eu ma gandesc la pisiceli si fite de pitipoanca si ce mai ziceau unii si altii, cu “sunt emancipata si nu mai vad rostul sa ma ocup de treburi casnice”.
@Manowar,
Cifre RO:
(2015 e ultima de pe INSSE) http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_trim/Const_loc/a15/constr_loc_tr4r_15.pdf
http://www.insse.ro/cms/ro/content/constructii-de-locuinte
47k in 2015 ultima pe site
52k in 2016 (alt site) https://www.dcnews.ro/ins-cate-case-i-au-construit-romanii-in-2016_535116.html
Cifre UK:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/615736/House_Building_Release_March_Qtr_2017.pdf
160k in 2017 (din Martie un an in urma)
Raportat la populatie ar fi cam pe acolo.
Raportul salariu minim in UK/RO ar fi (pe ora) 7.5 / 1.73 = 4.33
Raportul salariu mediu in UK/RO ar fi (wikipedia) = 2455 / 726 = 3.38
Acum ramane sa vezi un raport referitor la costa o casa aici si acolo si sa vezi daca preturile se gasesc intr-un raport. In .ro o casa de genul celei a ta, cam 120mp (2 nivele), te cam scoate la 100k euro cu tot cu finisaje, (cu constructor neplatitor de TVA, un PFA), mai la cenusiu pentru controale (chitanta pe 1/3 din chestiile unde merge, nu tot), fara pamant. Pune cam 16-20 euro mp pentru … 500mp, ca e langa oras si ajungi la un pret de 110k euro.
E vreo corelare de rapoarte?
Nu prea ar fi “cam pe acolo”.
Gen 20 mil vs 65 mil si 47k vs 170k.
Parca nu prea ar fi “cam pe acolo”.
Ziceai ca nu se construieste aici, dar vad ca ai descoperit singur ca se. Chiar si cu regulile alea (40% saraci)
Bizar, nu? Si totusi, se invarte.
Manowar, am spus raportat la populatie:
65/20 = 3.25
160 / 47 = 3.4
Deci e “cam pe acolo”.
Acum intrebarea e de ce e diferenta asta? Si care raport din cele de mai sus se potriveste mai bine? Sigur, sunt multi factori de luat in consideratie, dar merita sa incerci sa vezi daca cumva exista o corelare intre preturi si salarii prima oara.
Boss, sunt cam adormit si, cum ziceam, de pe mobil, e prea mare efortul.
Eu am vrut sa arat ca se construieste si ca se construieste in conditiile descrise mai sus – cu locuinte sociale. Ca nu e o utopie, ca s-a facut, ca inca se face. Si asta strict pentru a demonstra ca nu vorbesc in punga cu idei socialiste care vin dupa doua cuie.
E ceva neclar la chestiile astea?
PS now, sa lamurim o chestie. Eu scriu chestiile astea pentru cei care vor sa stie ca se poate si altfel. Si de aia explic cum, ca altfel as da reply cu “esti un dobitoc sinistru” de fiecare data cand ma contrazice cineva. Ar fi mai rapid si mai simplu. Apreciez cand ma contrazice cineva pentru ca are convingeri proprii, opinii, argumente, cifre etc.
As aprecia daca atunci cand explic de ce e cum zic eu, ati accepta ca pur si simplu nu stiati, nu v-ati gandit si-ati inghitit pe nemestecate gunoaiele aruncate de un sistem care va tine in mizerie si intuneric. Daca se poate. Daca nu, pula mea, inseamna ca asta e nivelul si aici. Ghinion.
Somewhat related (fortune):
Eu unul nu-s vreun Saviour sau ceva. Doar altul care nu s-a mai agatat si nu se mai agata de un sistem defect. V-as incuraja si pe voi sa va ridicati de pe cur, sa vedeti cum e prin alte parti, sa calatoriti, sa traiti si in alte tari si pe urma sa judecati singuri.
Dar daca nu se poate, puteti sa va agatati de sistemul vostru si, o data la 4-5 ani, sa va votati Salvatorul preferat. Ponta, Iohanis, Dragnea sau ce altceva va ofera sistemul..
Ba, e bine ce faci. Eu de mic am avut in jur grupuri intregi de oameni care orice ideea aveam, astia ziceau ca pula mea, ca e o aberatie, ca daca era o idee buna, o facea deja cineva. Sau e ca o aberatie pentru ca asa li se pare lor, sau ei nu inteleg exact ce vreau, asa ca din start e o aberatie. Sau ca e o aberatie pentru ca nu au auzit ei repetata treaba asta la tot pasul. Si mi-a luat ani de zile pana sa ma prind ca de fapt, ei erau ca aia multi de se agatau de fundul raului. Asa ca da, e bine ca am dat de tine si imi pare rau ca nu am stat mai aproape cand te-am descoperit, dar asta e, plm, macar asa m-am ridicat si eu (-ish, doar ce am inceput) pe cont propriu, si intaresc si eu ideea ca se poate, doar sa vrei si sa pui osu’.
@Maowar – depinde si ce traiesti prin alte tari, ca daca stai inchis bucatica ta limitata, tot nu te ajuta.
Chiar recent am cunoscut o familie de romani de genul asta: isi construiau de ani de zile casa din Romania pe care le mergea cam toate economiile pentru ca sperau sa se mute acolo in orice clipa, in timp ce ii vorbeau copilului de 7 ani doar in portugheza (ca in PT locuiau). Romanii cam duc sechelele cu ei, iar daca renunta la ele sunt tot mai ciudati cand ajung prin Romania.
Nu ai pe cine vota. Cam asta e realitatea. Se voteaza “raul cel mai mic”, cam asa voteaza cei pe care ii stiu, pe plaja mea de varsta.
Free Market? O utopie.
Daca te imbolnavesti, in Romania, unde ai vrea sa fii tratat, la un spital de stat sau privat? Basca faptul ca, de regula, costurile sunt mai mari la stat. Statul nu depinde de oamenii din care e format si care il conduc? Deci punem statul in loc de FM. Si pe care stat, cum il alegem? Tot prin FM?
Nu vreau sa zic ca nu ai deloc dreptate, dar eu prefer un capitalist in locul unui stat. In America ala stie ca daca sare calul, oricine are drept de arma. De aia America e mai tare ca Europa. In fond, Statul sau FM e fix pula. Ce ne tine in viata, ne dezvolta sau ne omoara e frica si iubirea. Restul sunt frecții.
Lol, preferi un stat ca “America”, eh.
Normal. Toti romanii din Romania prefera. Sigur, pusi fata-n fata cu tuition fees pe la 100k si ceva medical bills de vreo 50k, parca-parca nu ar prefera. Dar hei, frica si iubirea.
Sa vezi tu frica si iubire cand ti se intampla una de asta…
https://www.google.es/amp/s/amp.reddit.com/r/personalfinance/comments/32vx4k/friend_has_200000_in_medical_debt_from_an/
Plm, eu detest Romania, dar intre Romania si US, cred ca as alege Romania.
Lol. Coincidența face că acum fix o oră citeam asta pe NewScientist: ”US ranked worst healthcare system”. Asta apropo de SUA.
Pula mea, US e misto doar daca ai sacii de bani. Asa, cat sa poti da la health insurance fara numar, sa cumperi ceva vila in gated community etc. Dar daca ai sacii de bani, cam peste tot e bine.
Pentru fraierul de rand din US…e dezastru. Aia traiesc mai bine ca romanii (excluzand partea cu impuscaturile si drogurile)…pana se intampla ceva. Cand se intampla ceva (sanatate, educatie, whatever), au belit pula pana la cotor.
Cum pula mea o fi sa muncesti pe gen $10/ora si sa te trezesti cu medical bill de 200k? Gen salariul tau pe urmatorii 10 ani.
Mai tare ca ce? Ca numar de militari si milardari nu?
Dar. Sigur de la sistemul capitalist sunt ei mai buni. Norocul de inceput cresterea pe tehnologii noi, nu se pune. Faptul ca nu au mai avut un razboi pe teritoriu de pe la 1900toamna iar nu se pune. Faptul ca multe creiere au plecat inspre zona aia (din cauza razboiului) iar nu se pune. Si, sa nu mai vorbim de faptul ca in ceea ce priveste resursele naturale stau extrem de bine (fara sa fie nigari) ca nici aia nu are legatura.
Nu. Legatura e ca daca te duci cu o apendicita te intorci cu toata familia datoare la banci.
Ba, e o tara misto, dar arata perfect ce nu e in regula cu harneala cu “free market”. Ca e free doar pentru unii si de obicei, fix unde nu trebuie.
Peste 7k/luna (dupa taxe) pe cuplu (nu iau in calcul copiii) cred ca e OK. Sub…not so much. Poate doar in fostele state din confederatie (GA, VA, TX etc). Cel putin pe mine nu ma tenteaza prea mult. Inca iar in calcul o mutare acolo, dar nu ma prea entuziasmeaza.
Apropo de cum educația costă în SUA, rezultatele se văd: un link către articolul-ul meu, cu permisiunea lui Manowar. Statistici and stuff. Nu-mi fac reclamă, atât doar că n-am chef să rescriu ce-am scris acolo într-un comentariu.
Pula mea, problema cu educatia (partea cu dinozaurii) e de acasa, nu de la scoli.
Problema cu studiile superioare tine exact de ce ziceam cu tuition fees, nu de faptul ca brusc, nu mai au americanii chef de universitati. Fa o comparatie (pentru viitoarele tale articole) intre ce tuition fees platea generatia aia de dinainte si ce platesc cei de acum.
Am mai discutat asta (in contradictoriu) la diverse posturi din trecut. Ce vad confirma ce spuneam: generatiile noi nu mai au aceleasi costuri si oportunitati. Free market o pula de cal.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:InflationTuitionMedicalGeneral1978to2008.png
Cosmine, iti permiti sistemul de sanatate privat din Romania? Tu, ca om de rand, nu plm compania/firma unde lucrezi, cu decontare abonament si alte favoruri. Hai, ca o nastere nu costa mult, 6.000 – 8.000 – 10.000 de lei. O ecografie, 150. Un RMN, 600 – 850. O injectie acasa, 10 – 15 lei. O perfuzie acasa, 50 de lei. Analize mai nu de colea, gen probe hepatice, teste de alergie, intolerante la gluten, lactoza, de-astea? 100 – 200 – 300 – 400. O consultatie neurologica pediatrie? 160 de lei.
Gandeste-te ca ai destule sanse sa dai in privat peste fix aceiasi doctori de la stat. Peezdos.
De stomatologie nu mai vorbesc, ca aia oricum nu mai exista “la stat” decat asa, praf in ochi.
Cu fie-mea am mers obligatoriu in privat pentru niste chestii, statul nu asigura deloc/nu asigura suficient de frecvent ceea ce era nevoie. O data la 3 saptamani marcam banu’. Nu mult, dar se aduna.
@Deria: pai, aia e problema, ca exista chestii de 15-50 de lei si toti se gandesc “da, ba, sa fie privat, ca eu imi permit 59 de lei si, o data la 3 ani, vreo 600 de lei, daca patesc ceva mai dubios” (gen o mizerie irelevanta).
Ah, daca le face boracu’ leucemie sau se imbolnavesc ei (c-un cancer toti suntem datori), sa vezi ce brusc nu mai au chef sa auda de privat sau free market. Mai-mai ca-ti vine sa le urezi diverse, doar asa, sa priceapa…dar pula mea, cat timp au un job (gen le plateste angajatorul si aia 15 lei), toti sunt mari capitalisti. Capitalisti de douaj’ de milioane, cum ziceam. Ce plm zic eu de cancer, 95% din cei de pe pagina asta nu-si permit trei implanturi la 2000 de euro bucata daca-si iau o ranga-n muie. Eventual isi pun de-alea de fier, de-i perchezitioneaza mosnegii ca bipaie alarma la iesirea din Mega gen. Sau nu, ca le e frica mosilor de Robocop. Dar cat timp au doar de facut o injectie, behaie de capitalism si free market.
Dar din nou, mai multe pe tema in episodul urmator. Pe mine sa ma scutiti de capitalismul ala pe care-l tot laudati, c-am vazut la treaba aia cu donatii cui ii merge ok, gen kthx. Ca sa zic asa, m-am cam lamurit pe-acolo cati va permiteti free marketul si capitalismul ala, sanki.
Si la spitalele private se deconteaza ce tine de asigurarile obligatorii. Si cat mai platesti in plus, cand e cazul, e mai ieftin decat spaga la doctor la stat. Iar daca te interneaza, te costa mai putin decat plătești sa scapi de infectiile ce le iei intr-un spital de stat. E adevărat ca asigurarea e la stat. Daca nu era la stat, putea fi privata. In rest ce sa zic, saracii (de) americani. Sarac e greu oriunde.
Doar ca in fata unei probleme medicale serioase, toti suntem saraci.
Mie imi place ca toata lumea vorbeste aproape-n concluzii, fara sa analizeze cauzele problemei, fara sa ofere o solutie, exceptandu-le pe cele mai aberante: sa faca statul, sa dreaga, sa vina un razboi, sa se lase cu un reset etc.
Nimeni nu isi pune intrebarile logice:
De ce e sistemul medical futut?
De ce costa atat medicina?
De ce apartamentele-s scumpe?
De ce-s mici salariile?
De ce e somajul ridicat?
De ce educatia e praf?
De ce educatia (pe bune) e scumpa?
….
Toata lumea vine de cele mai multe ori fix cu aceeasi idee: vedem pe parcurs, pentru ca nu pot sa simuleze-n mintea lor ce urmari poate avea o interventie din asta, pentru ca in cele din urma cei mai multi atata pot. Nu cifre, nu analize (pe bune, la rece, nu din alea platite din ziare lacrimogene), sentiment tati, ca acolo simt ei ca au dreptate.
In majoritatea cazurilor am concluzionat ca problema vine de la lipsa de free market combinata cu interventia abuziva a statului si eliminarea oricarei concurente, fie ea si firava in diverse domenii cheie. Cum fiecare decizie pe care o ia un guvern are urmari care depasesc cu mult imaginatia oamenilor pe termen scurt majoritatea oamenilor refuza sa-nteleaga ca unele rezultate se vad in ani, chiar generatii. Un butterfly effect daca doriti. Nu e nimic nou aici, totul e verificat istoric, dar omul de obicei cam uita (deh, natura umana).
Ma refer la sanatate:
Mai toti carora ne pasa stim din experienta ca te mai si imbolnavesti sau ti se imbolnavesc copiii, rudele etc. Ba chiar am avut recent o experienta de internare pe o perioada prelungita in familie, la stat.
Datorita angajarii mele se varsa la stat, in fiecare luna, cam de 30 ori mai mult decat ma costa asigurarea la privat – pe cifre. Sau de vreo 6 ori mai mult cat m-ar costa la privat the shit of the shit, whatever that means.
E cam aberant sa ma astept ca privatul sa-mi puna pres si sa ma primeasca cu paine si sare la intrare.
E cam aberant din suma aia sa ma astept sa poata faca fata la toate necesitatile mele, desi e foarte clar ce acopera asigurarea. Scrie de multe ori ca-n caz de X, te zburam la stat, ca noi n-avem bani de aparatura care costa [big value here] pe care sa n-o folosim. Ca e normal, la ce sume primesc.
E cam aberant sa vii sa-ti faci asigurare in momentul in care esti bolnav, ca pula mea, s-ar putea sa fie cam scump. La privat, nu la stat, ca acolo toti suntem asigurati pe sumele alea colosale si toti cunoastem serviciile si calitatea lor cat si spaga (bifata de mine acum nici 2 luni), pentru ca gratuitate. Medicamentele sunt asa de compensate incat nu exista pe piata. Similar si pentru vaccinuri (cei care au ceva copii, cam stiu problemele astea). Gratuit!
In schimb la privat in majoritatea cazurilor programarea e programare, nu ceva de genul “asteapta 4h ca s-au trezit niste neni ca n-au ce face pe acasa”. Exista si la privat, evident, urgente, iarna de exemplu cand mai cad oamenii pe partie, dar sunetm oameni, nu facem tam tam pe 30-60 de minute intarziere pentru cazuri exceptionale ca sunt exceptionale, adica mai rare.
Nu vorbim de conditiile la privat ca n-are sens comparatia. La stat si pentru niste analize trebuie sa faci drum pana la mama dracu ca rezultate online din pula, cum e la toti privatii unde mi-am facut.
Solutii?
1. Optiunea de a directiona o parte din contributie catre asiguratorul medical ales de angajat. Stiu, exista si aici probleme, dar cred ca suna mai bine decat sa trimiti mereu la aceeasi entitate care a dovedit de ce e-n stare in diverse cazuri. Vorbim de sume consistente, sume care daca se duc unde servciile-s mai bune ar stimula cat de cat o concurenta intr-o balta de monopol; pentru ca oricum am privi, aparatura tot la fel costa si pentru privat si pentru stat iar cand tie iti intra de vreo 10 ori mai putin per capita, parca te gandesti ce achizitii faci.
2. Optiunea de a avea asigurari pe mai multe nivele (culmea, cum e la privat): basic, advanced, hard-core etc
3. Analiza de risc in cazul incheierii asigurarii (foarte important) pentru ca daca esti bolnav si iti inchei asigurare inainte de un posibil eveniment medical major sa platesti cu varf si indesat.
4. Informare, pentru a evita cazuri precum cel de la 3. si fortarea incheierii asigurarii cat mai devreme posibil pentru a putea beneficia de ceva servicii (US e un exemplu aici)
5. (Desi tine si de educatie) Acces la informatie statistica referitoare la bolile cele mai recente cat si cauzele lor. Informatii referitoare la incidenta bolilor cat si predispozitia genetica (vezi 3) pentru anumite afectiuni.
s/bolile cele mai recente/bolile cele mai frecvente/g
Si un exemplu recent, din state, referitor la stomatologie, ca tot mentiona cineva mai sus: http://www.bostonglobe.com/business/2017/07/14/state-approves-low-cost-dental-dental-plan-opposed-dentists/xEO9J7myeLLNlsK4dG72zN/story.html?s_campaign=bostonglobe%3Asocialflow%3Afacebook
Elegant!
Nu mai vorbi de free market, ca nu poti avea. Poti sa te faci tu doctor maine? Ca aia ar fi free market.
Poti sa-ti deschizi tu banca?
Poti sa…?
Cat timp exista reguli, e o aberatie sa discuti de free market.
Spitalu’ Judetean de la mine din oras are laborator de analize afiliat, sunt in aceeasi curte, aceeasi cladire. S-a intamplat sa ajung in UPU pediatrie cu asta mica. Analize in regim de urgenta, gen. Le-am platit. Nici n-am stiut ca am primit trimitere cu plata pana nu mi-a zis asistenta.
2.000 de euroi/bucata, pfuai, faliment curat.
Cosmine, nush ce plm se deconteaza in sistem privat, ca mie nu mi-a decontat nimeni nimic. Ever. Nu cred ca mai exista laboratoare de analize de stat, ma tem ca sunt toate privatizate. Tu probabil te referi la laboratoare in contract cu Casa de Asigurari.
Aici parerile sunt impartite in general. Eu consider free market si ceva usor reglementat, si cand spun usor ma refer la interventie minima. Da, sunt ok sa avem consiliul concurentei, legi antitrust etc
Pentru ca …
Inainte aveam vraci etc. Pana cand au reusit unii sa vada ca nu doar incantatii si frecat cu frunze vindeca ci si ceva logic. Atunci era free market nereglementat, apoi s-a reglementat, ca pula mea, nu omori oamenii aiurea. De aia nu poti sa te faci doctor doar cu un costum alb si ecuson. E normal!
Asa si cu restul, de exemplu retelele de cartier, despre care s-a vorbit mai sus si ale caror beneficii sunt clare.
—
Repet: aici parerile pot varia, dar pentru mine e OK sa fie reglementat, dar nu cu bocancul in gura cu chestii gen salariul minim si norme aberante.
Coaie, ce pula mea nu intelegi, e prea grea limba romana? Nu poti avea free market daca e reglementata.
Ajungi fix la situatia din US. Vrei tratament? Te duci la doctor. Doctorul ala are nevoie de diploma, de insurance si ce plm alte reguli trebuie sa respecte. Daca are nevoie de diploma, a facut universitatea cutare, de unde a iesit cu zeci sau sute de mii datorie. Pe langa aia, cand un ALT doctor o beleste cu malpractice, ii creste si lui costul asigurarii. Bun, ai unul cu sute de mii datorie, cu dracu’ stie cat de dat la asigurare, cu dracu’ stie cat de dat pentru a ramane la curent cu medicina, cu dracu’ stie cat de dat chirie pentru cabinet etc. Si cabinetul tre’ sa respecte si ala dracu’ stie cate alte norme.
In conditiile date, nu ai cum sa ai ieftin, nu conteaza concurenta (ca si concurenta datoreaza sute de mii), nu ai free market, ca e corupt sistemul de la baza, din prima secunda.
Ai vrea “usor reglementat”. Bravo, nobody cares, nu se poate. Asa ca aici vin eu si spun “bun, capitalism nu se poate; free market e o gluma; fa-o-n plm socialist atunci, sa nu murim de la o raceala”.
Chestiile de interes national (sanatate, educatie, locuinte etc) nu se lasa pe mana “pietei”, ca ajungi sa mananci din gunoaie si sa pice jumatate la bac. Ca in Romania.
http://www.investopedia.com/articles/economics/08/free-market-regulation.asp
Parerea ta ca “nu se poate”. Pricepi ce vrei, eu am verificat din nou si concluzionez ca m-am exprimat ok, chiar in romana. Ba chiar exemplele imi par ok pentru ce am vrut sa exemplific.
Pai, daca se poate, arata-mi unde. Sa vad si eu free marketul ala la lucru, nu doar in teorii tampite.
A dat Razvan linkul asta mai sus.
https://www.newscientist.com/article/2140698-us-ranked-worst-healthcare-system-while-the-nhs-is-the-best/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&cmpid=SOC|NSNS|2017-Echobox&utm_source=Facebook#link_time=1500015439
Explica-mi si mie de ce e pe #1 NHS socialist si free marketul ala suge pula cu doua maini. Daca tot “se poate”. Ca eu sunt satul de teorii. In teorie, si comunismul functioneaza perfect. In practica, nu a functionat si nu functioneaza nicaieri.
http://edition.cnn.com/2017/03/17/health/health-care-global-uk-national-health-system-eprise/index.html
Nu am zis ca-i ceva perfect, nici NHS nu e. Doar zic sa lasam si ceva loc de concurenta ca pana acum rau nu a facut. Macar sa ai optiunea sa alegi. Daca nu merge, pula mea, dam o lege si-i futem pe privati sa le-aratam reglementare beton celor fraieri ca mine. Dar mie-mi pare ca, in .ro cel putin, privatii musca o bucata (mica momentan, ce-i drept) din portia statului si nu neaparat ca ar fi ieftin ci pentru ca ai parte de ceva decent/normal, fara bancnote palmate, plicuri semnate pe interior si 10 RON/h pe la asistente pentru normalitate.
Nu a zis nimeni ca nhs e perfect. Si da, poti astepta ceva. Asa e cand iti vin 6 milioane de migranti si nu sunt doctori toti. Go figure. Daca era dupa mine, erau deportati toti aia sub salariul mediu pe tara (si doar cetatenii primeau orice fel de benefits). Asa e cand s-au triplat tuition fees, fix cum ziceam. Asa e cand se fac reduceri de personal (indirect, reducand locurile de nurses la training).
Repet: daca e mai bine capitalist, zi-mi de ce si unde. Sa vad si eu. Si din nou: nu a zis nimeni ca NHS ar fi perfect. Mie zi-mi de ce e #1, asa socialist si imperfect cum e. Ca doar…free market merge, nuuu?
Unde anume au functionat bine sanatatea si/sau invatamantul cu free market? Ah, nicaieri, niciodata? Ah, e dezastru oriunde s-a incercat? A, OK.
Nu de aia musca.
Musca pentru ca poporul roman e complet retardat. Maimute cu down. Hai, nu toti, dar macar 99.5%
Am prefera toti sa dam 10 lei unei asistente decat sa dam 1000 de euro pentru acelasi lucru la privat.
Din Romania SUA pare o tara misto, dar din vestul Europei nu. Cum zicea animaloo mai sus, ei nu au mai avut razboaie pe teritoriul lor de ceva timp si nu au mai trebuit sa reconstruiasca nimic (unele tari si acum reconstruiesc dupa WW2). Intr-adevar, in Ro statul e atat de ticalos ca nu face nimic si doar cheltuie bani sa imbogateasca politicieni, dar asta nu inseamna ca privatul ar face o treaba mai buna.
In SUA piata libera a facut ca sa iesi din scoala pentru urmatorii 10 ani, cand termini cu creditul de studii sa iti faci mortage, ca na, ai o varsta deja si trebuie sa iti faci familie, iar cand termini cu toate astea strangi pentru pensie, ca doar nu vrei sa fii homeless. Intre timp te rogi sa nu te imbolnavesti mai serios ca sa nu falimentezi sau sa nu-ti pierzi jobul ca sa ramai fara asigurare medicala. Si mai speri sa nu te impuste vreun negru ca te-ai uitat urat la el sau l-ai injurat in trafic, ca doar e misto ca toti au acces la arme.
Pai, US ar fi cel mai apropiat exemplu cand vine vorba de free market. Si da, acolo esti nascut dator si traiesti pe datorie. Ma rog, nu toata populatia. Doar vreo 90% 🙂
PS ai uitat de divortul american, boss.
Din linkul de pe CNN:
Am mai zis, concurenta inoveaza. De aia e normal ca inovatia sa apara de acolo. Si eu unu prefer asa, decat sa raman cu tehnici invechite dar cu acces gratuit.
Vrei exemple unde privatul functioneaza? N-am, ca reprezinta ceva pana in 10% din cat ocupa cel “socialist”. De ce? La asta stii raspunsul. Abia acum se misca ceva in directia asta prin Olanda daca nu ma insel dar mai e pana cand ajungem la ceva concluzii.
Sa nu exageram. In .ro, costurile sistemului de stat “gratuit” sunt cam tot acolo cu ala privat, doar ca acolo totul e fiscalizat. Si cand spun costuri nu ma refer la cat platesti prin asigurare ci prin spagi. O spun din experienta mea si nu numai. Sa nu uitam ca fie ca contribui de nu stiu cate ori mai mult decat cel cu salariul minim primesc acelasi lucru.
Manowar, sunt in spam. Mersi!
https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_the_Netherlands
Dar evident, e o incercare si unii se-ntreaba pe buna dreptate:
Nu stiu ce o sa iasa din asta, dar, vorba aia, daca faci mereu acelasi lucru nu poate aparea din greseala o imbunatatire, ci o sa fie fix la fel, cu un sistem care stie ca indiferent ce se-ntampla (malpraxis, asteptari cu lunile etc) va fi de neinlocuit pentru ca nu ai cu ce altceva.
Deci eu zic ca merita macar efortul de a incerca. Nu ridic in slavi ce e in US sau prin alte parti la stat/privat, dar si de-acolo e mereu ceva de furat si imbunatatit.
Ai dreptate in tot ceea ce spui si e surprinzator cum ai reusit sa înveți atat de multe lucruri într-un timp relativ scurt ,chiar te admir si as vrea sa ma înveți si pe mine anumite lucruri pentru că sunt in pana de idei oarecum si oportunități as avea doar ca nu stiu unde sa o apuc sunt in uk de 2 ani lucrez ca night manager nu e mare cacat dar macar e înăuntru si e oarecum bine cu mici beneficii vreau foarte mult sa intru in contact cu tine desi cred ca ai multi care iti spun asta numele meu este George 32 de ani sunt aici cu soția……cat despre idioți ăștia si de aici si de acolo nu cred ca o sa ii trezească ceva decât dacă mai mor încă 2 generatii ,efectiv nu se obosesc nici macar sa vada de ce o ducem asa de asta nu ai prea multi cititori ei sunt ocupați cu Floricica dansatoarea si altele multumesc mult si sper ca vom lua legatura 07x zi frumoasa
nu-ti posta datele personale pe internet, boss.