Viata in UK – part XLIII – radiografia emigrantului ratat

Astazi o sa discutam un pic despre radiografia emigrantului prost si ratat. Ca nota, am mai scris (pe alt ton) despre astia cu alte ocazii (unu, doi), dar astazi lasam un pic literatura la o parte si analizam asa, la rece.

Ati terminat de citit articolul ala de pe republica? Hai s-o luam in ordine.

Cica ar fi scris de baiatul asta. Si zice el pe-acolo ca..Morgan Stanley. Aveam la fostul job (ala de la care abia am plecat) un coleg care fix de-acolo venise. Cica era o parnaie troglodita. L-au dat afara (pe colegul meu) cand au facut reduceri de personal. Avea si el un 55-60k p-acolo si a fost nasol, plm.

Cat castiga oare un tip de-asta la Morgan Stanley? Pai, cam atat:

Cu astea-n minte, sa mergem mai departe. Direct la subiect, adica.

Mă cheamă Ion. Am 27 de ani. De câteva luni am părăsit un job călduţ într-o bancă de investiţii din Londra, unde am stat 3 ani. În prealabil am făcut facultatea la Oxford. Da, acel Oxford. 7 ani, în total.

Omul avea un job CALDUT. Serios, un job caldut. Intr-o banca de investitii, lol. Dupa ce-a fost la ACEL Oxford. Si de la acel Oxford, s-a dus s-o frece pe 52-70k (sa zicem ca era la maxim, pula mea) in Londra.

Si ce-a facut el? Ia sa vedem.

i să încerci să te integrezi într-o cultură nouă te schimbă. Cu toate că majoritatea românilor care pleacă — cel puţin din ce am observat — evită asta. Se organizează în mici Românii. Cum e Bărtocul din Londra. Adică Burnt Oak, pe englezeşte, dar oricum e atât de plin de români încât engleza e limbă secundară.

Şi aşa eram şi eu. În facultate devenisem preşedintele asociaţiei de români de acolo, aşa-numitul Romanian Society, pe care am încercat să îl pun pe picioare după câţiva ani de administrare lipsă. Nu mi se părea că rezonez deloc cu englezii, dar legasem prietenii cu alţi est-europeni.

Pe scurt: neintegrabil. Nu-i paguba, ca nici eu nu-s integrabil. Da’ nici la modu’ ala retardat, sa ma duc in UK ca s-o ard in mica Romulanie. Nu, tata. Just no.

Mi-au dat o mică bursă şi m-au trimis 6 săptămâni la New York. Trăiam visul românesc, ajungeam pentru prima dată în America

Si herpaderp, incepe omul. Visul romanesc! Sa ajungi in US la un pisat de training. Se practica rahatul asta grupa mare. Cam jumatate din fostii colegi au ajuns pe-acolo la training/onboarding. Ca plm, au americanii damblaua asta: te duci sa lucrezi in Londra, da’ compania-mama e prin Palo Alto, prin NY, prin pula calului, asa ca te zboara-ncolo 2-6-10 saptamani. Sa iei contact cu, sa vezi plm, sa te cunoasca, sa te slobozeasca-n aorta. Eu am scapat de chestia asta pana acum, da’ alti fosti colegi nu. Ma rog, nu-i un dezastru sa te duci acolo la training, da’ cica asta-i VISUL ROMANESC. Cat de tigan sa fii, bai, tata?

Şi cum ziceam, trăiam visul românesc, ai mei erau mândri, eram în AMERICA.

In AMERICA. Cu CAPS. Pentru ca herpaderp, AMERICA. Pute-n pula mea provincia pe el.

Căci, dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale… pe care am împărţit-o în primul an cu alţi 7 necunoscuţi, iar dimineaţa mă trezea ventilatorul din baie. Dar cui îi păsa? Eram londonez

Si bineinteles, cand esti un taran capsat, ce faci? Dupa ce faci ACEL Oxford si dupa ce mergi in ACEA AMERICA, te duci frumos sa stai shared cu inca 7, trollolol. Ca un adevarat LONDONEZ, LOLOLOLOL.

După un an în căsuţa de lângă râu, m-am mutat cu un coleg. Român. Suntem prieteni şi acum şi ne sărbătorim ziua de naştere împreună la Londra.

…si dupa un an de stat shared, s-a mutat shared. Da’ nu cu 7, ci cu unul. Roman, evident. Pentru ca facem misto de aia de la Burnt Oak, da’ suntem la fel, ce dracu’. Si nu, nu-i o alegere treaba asta. Treaba e ca vesticii simt animalele astea. Le simt si le ocolesc. Asa ca ramai cu…alt roman. Sa puteti baga manele singuri, sa va plangeti durerea.

Veneam seara acasă fără energie şi mă jucam pe calculator, vorbeam pe net sau mă uitam la vreun serial. Uneori găteam. Nu eram o creatură foarte socială. Iar starea asta, cu timpul, părea că se accentuează. Ieşeam cu colegii de la muncă, sigur, uneori citeam pe iarbă în parc până mă pârlea soarele, dar parcă ceva lipsea.

Uhm, da, ceva lipsea. Sa vedem:

– pizda
– integrarea in grup
– prietenii; nu, nu se pun iesirile cu colegii de munca, in pula mea!!!
– senzatia de “acasa”.
– banii

La prânz vorbeam despre diverse gadgeturi sau motoare de căutare, şi, uneori, îmi umpleam casa cu electronice de pe ebay. Cine a zis că bărbaţii nu cresc niciodată, doar li se scumpesc jucăriile, s-a gândit la mine.

E importanta treaba asta. Nu, serios, e importanta. Nu era daca omul zicea “de pe amazon” sau “de pe ebuyer”. Era normal, I guess – ma rog, normal pentru un labagiu singur. Da’ de pe ebay…hei, asta spune ceva. Pentru ca-i o problema. De pe ebay cumpara doar saracii, cu o exceptie. Practic, exista un singur motiv sa cumperi de pe ebay: ai ceva obiect de care te-ai atasat emotional, treaba ta de ce. Si desi exista modele mai bune, tie iti place ala. Asa ca atunci cand iti pica o piesa si cand nu gasesti piesa aia – ca nu se mai fabrica – te duci pe ebay. Ca sigur e acolo unul care-a dezmembrat ceva si vinde piesa. Atat. Ala-i singurul motiv sa cumperi de pe ebay. C-atunci intelege lumea de ce iei SH: ca nu poti cumpara nou. Uite, daca mai aveam masina veche, si eu mi-as fi cumparat in cele din urma ceva de pe ebay pentru ea, ca sigur mi s-ar fi stricat in timp ceva si plm, nu mai face nimeni chestii pentru Vectra, cred.

Da’ in afara de motivul ala, nu e altceva. Esti sarac. Esti ghertoi. Esti un papagal. D-aia cumperi de pe ebay.

După un an şi jumătate, proprietarul ne-a dat afară. Pentru „motive familiale” legate de fratele lui. Noi speculam că l-a lăsat nevasta. Vecinii din bloc speculau că îl căuta poliţia din Elveţia. Ca atare, ne-am mutat şi ne-am lăsat de speculaţii. Acum eram 3 români, într-o casă lângă un canal. Decorativ, nu de colectare. În spate la Tower Bridge, în centru, foarte frumos pe acolo.

Si, gee, l-a dat proprietarul afara. De asteptat, se mai intampla, nimic neobisnuit si e foarte posibil sa nici nu fie vina lui. Reactia lui? Hai sa speculam! Poate l-a lasat nevasta! poate-l cauta politia. Pentru ca pula mea, muti taranul de la tara, da’ nu poti sa-i scoti obiceiurile de ulita din sange. N-ai cum. E nascut cu pamant intre degete, nu poti sa-l speli nici cu fucking Tamisa.

Asa ca…s-a mutat cu alti doi romani. Tot shared. Pentru al treilea an.

2018, 1 iunie. Mă aflam în vacanţă în România. Din 15 vacanţe, 14 erau aici.

Serios, e cineva surprins? In vacanta omu’ mergea in Romulania. Hai ca va zic mai incolo de ce.

În dimineaţa aceea, eram la masă şi la o bere cu un prieten. Tipul făcea, şi încă face, muncă de consultant. Adică tu ai nevoie de programatori, el vine şi face treaba. Şi mi-a propus să lucrez cu el. Propunere bună şi motivantă. Dar, spre ruşinea mea, ce m-a făcut să accept a fost tot o noţiune numerică. Banii. Până atunci eram convins că nu pot avea acces la o viaţă la fel de decentă şi aici.

si, in fine, obosit omul de laba, de stat shared si de restu’ treburilor neplacute din viata…a acceptat o oferta din Romulania. Pentru bani.

Nu, nu-i nimic in neregula cu asta (glumesc; este, da’ va zic mai incolo). Pana la urma, daca mi-ar merge mai bine la Polul Sud, acolo m-as duce sa lucrez, ce pula mea. Asa ca omu’ s-a dus in Romulania.

Şi m-am pus pe treabă. Mi-am găsit înlocuitor în casa din Londra. Înlocuitoare care a venit cu motan propriu, aşa că, în ultima lună acolo, mi-am amintit că sunt alergic la mâţe. Mi-am trimis lucrurile în România. Am avut discuţii cu ai mei, care nu înţelegeau de ce ai da Londra pe Bucureşti. Pe bună dreptate, sunt convins că şi cei care au citit până aici încă se întreabă asta.

Ca, pula mea, asa-i in shared. Tre’ sa gasesti un inlocuitor, ca mai sunt doi si nu pot plati chiria in doi, cacat. Adu si tu pe cineva – unul cu o pisica, la care esti alergic. Bawww, cat de fucking retarded poate fi un om? Cam atat.

Şi mi-am dat seama că, deşi eram respectat, poate chiar admirat, de colegii din Anglia, acolo eram o simplă rotiţă. Una foarte bună, dar pentru firmă şi societate, eram o piesă de schimb. Impactul meu într-o societate ca Londra era minim. Aici, am început să simt că reuşesc să fac bine în jurul meu, şi să îmi exercit o influenţă mică, dar pozitivă, asupra mediului meu.

Efectiv acum 10 minute ne-a spus omu’ c-a plecat pentru bani. Si-am zis c-am inteles, ca-i normal (lol). Da’ acum, brusc, chestia nu mai e de bani. E ca SIMTEA CA FACEA O DIFERENTA!

Rămâne o întrebare.

De ce am scris cele de mai sus? Ca să mă laud?

Pula mea, sa speram ca nu; ca ar fi bizar sa te lauzi c-ai stat 3 ani shared, ba cu 7 oameni, ba cu 3, ba cu 2, ba ca te-a dat proprietarul afara, ba c-ai trait pe laba. Chiar ar fi usor surprinzator sa se laude cineva cu asta, pula mea.

Încurajare pentru ca lumea să se întoarcă? Poate, dar trebuie să fie o decizie personală, individuală. Eu sunt privilegiat: am făcut o facultate şi am căpătat o expertiză într-un domeniu în care existenţa de pe o zi pe alta nu e o problemă.

Omul e privilegiat. A facut o facultate. Si existenta de pe o zi pe alta nu e o problema. Ma rog, nu cat timp stai shared. Sau in tari de mana a treia.

Speranţa mea este să inspir un pic de… speranţă. La fel cum gândesc eu, gândesc şi alţii. Din ce în ce mai mulţi fii rătăcitori se întorc.

Doamne-ajuta. Doamne-ajuta, macar de s-ar duce dracului inapoi toti.

Ne simţim bine aici şi ne dorim să facem să fie bine nu doar pentru noi, ci şi pentru ceilalţi.

Si pac, cu porumbu’ scurgandu-se tandru spre noroiul dintre degete, ne explica omul. Face chestii pentru ceilalti. Pac-pac. Nobil din partea lui, sa moara Franta de mint.

===

OK, acum c-am terminat cu citatele, hai sa si scriu ceva, nu doar sa-mi bat pula de cat de lache a fost omul.

Bai, sunt satul de aud de emigranti de-astia ratati. Tre’ sa fii in pula mea ultimul ratat pentru a proceda ca maimutele astea. Da’ ultimu’. Stiti ce fac toti astia gresit? Hai ca va zic eu.

– nu au un plan. Da’ nici unu’. Stiu, fac misto de ala c-a stat shared in aia 3 ani in timp ce se mangaia – si la propriu si la figurat – cu faptu’ ca el lucreaza intr-o BANCA DE INVESTITII, DUPA ACEL OXFORD, DUPA CATEVA SAPTAMANI IN ACEA AMERICA! Da’ treaba e ca-i perfect acceptabil sa stai shared. O PERIOADA. Asa, pana te pui pe picioare si pana incepe sa miste planul pe care tre’ sa-l ai. Da, coaie, OK, stau shared un an; si ma duc la lucru si-nvat chestii; si dupa un an – haaaai doi, ca poate-s retardat – plec urland la urmatoru’ job pe salariu dublu-triplu si ma doare-n pula. Si nu mai stau shared.

– au mai multe datorii si mai putina minte. Pentru ca hei, e cool sa studiezi la ACEL OXFORD, dar e mai putin cool cand tre’ sa platesti student loanu’ si plm, poate si maintenance grant. Ca atunci degeaba iti dau aia 60-70k (care, fie vorba intre noi, e un salariu mizerabil in Londra), pentru ca o sa ajungi sa stai shared. Pentru ca 60k inseamna cat? Vreo 3300 sau pula mea? Si-ti opresc aia un 350 pe luna pentru student loan si poate inca vreo 500 pentru maintenance grant si ramai cu un 2500 acolo, fie. Din care o sa dai in pula mea partea ta de chirie (ca stai shared, ca un ghertoi) si o sa ramai cu bani de transport, haleala si cateva mici distractii si gadgets (da’ doar SH, de pe ebay, ca sa fie clar). Masina? Ia pula. Casa ta? Ia pula. Vacante unde frumos? Ia pula. Mars la ma-ta-n Romulania, unde nu tre’ sa platesti hotelul, ca altfel intri pe credit card, plm.

– nu-s deschisi si nici macar decenti. D-aia se invart numai intre romulani, numai cu alti romulani. Si-n cel mai bun caz ies “cu colegii de lucru”. Ca pula prieteni. Pula gagici. Pula orice. Micii tigani. Aia ca Lavinius – prima lor grija e sa-si traga antena de Digi pe casa.

– sunt batuti in cap si au baut kool-aid-ul corporatiei. “Sunt smecher ca lucrez la aia; nu conteaza ca fac o treime din cat face manowar, baiatu’ ala care a fost la ACEL SPIRU CU TAXA, nu la ACEL OXFORD, eu am firma aia pe CV!!!”. “Stau la Tower Bridge; nu conteaza ca acolo stau cu inca 3, nu conteaza ca toata casa “noastra” e cat juma’ din casa lu’ Manowar, eu stau in zona buna!!!” (si nu, nu e buna; nu, nu ma laud, doar imi bat joc de locuintele din Londra). Dar prostul corporatist cu asta-i hranit. Cu faptul ca sta in zona AIA – care-i de cacat, fie vorba intre noi. Cu faptul ca lucreaza la firma AIA – care-i si mai de cacat.

– sunt singuri si insingurati. Si, sincer, d-aia se duc pana la urma in tarile lor. Ca nu fac numai romulanii asta. Fac si unii polonezi asta. Si alte popoare dubioase. Ca, realist vorbind, dupa ce ai ceva CV/experienta, iti gasesti intr-o tara d-aia depopulata (ca Romulania) un job decent+. Eu, de exemplu, estimez c-as putea (cu ceva noroc, I guess) sa-mi gasesc un job de 2000 de euro in Romulania. Nu mai stiu salariile de-acolo, estimez si eu, asa…N-ar fi mare branza, da’ in mod sigur as da p-acolo de una care sa dea cu cracii-n sus ca am 2000 de euro si-am lucrat la fucking Morgan Stanley. Ura! Ce tare! In sfarsit, dupa 7 ani, fut si eu! Poate. Poate nu, ca mecla din profil nu-l prea ajuta, da’ sa nu fim rai. Si nici unu’ din ghertoii astia nu au nimic de spus. Nu pot combina o pizda ca n-au cuvintele la ei, tupeul si restul. Ca ei stiu doar “lucrez acolo, am un job caldut, ce tare-s eu, stau la Tower Bridge cu alti 3-7”. Si pula mea, si daca ai combina prin vreun miracol o pizda, unde cacat s-o duci? In dormitoru’ tau single din shared? Great success, da’ cre’ ca ar da cu pas cele mai multe.

But then again, pe linkedin omu’ arata cam asa:

…deci oricum nu stiu daca s-ar putea pune vreodata problema de dat la buci fara cash.

– nu pot accepta faptul ca-s saraci si nu-s dispusi sa faca vreun efort pentru a iesi din saracie. Ca-s imbecili de-astia care se umfla-n pene aiurea-n tramvai. EU STAU LA TOWER BRIDGE; AM FOST IN AMERICA, VISUL ROMULANESC; LUCREZ PENTRU O BANCA DE INVESTITII! Oh, vai, tu, Greevei, srsly? Ce proasta-i ma-ta.

Ce-ar trebui sa faca tristii astia – si nu ma refer la nenea asta, ci la toti ceilalti? Un plan, ba, tata. Da, lucrez acolo, invat, ma perfectionez, zbor pe dublu-triplu intr-un an sau cam asa ceva; da, ma mut singur, chit ca ma costa mai mult, sa pot invita o pizda la mine. Da’ e ceva mai scump si deh, cand esti ghertoi, esti ghertoi. Da, ar trebui sa iasa – nu cu colegii, ci singuri sau cu ceva prieteni. Si nu doar la o bere, ci si la un agatat, la ceva. Si nu doar romulance, ca alea au varfu’ carierei in fucking Tesco in general. Si-atunci, plm, cu casa ta, nu a “voastra”, cu o gagica, nu cu laba pe youporn, cu niste prieteni cat de cat, nu cu restu’ corporatistilor, cu bani in buzunar, nu cu “am vazut Cehia si merg in 14/15 vacante in Romulania”, viata ar fi deja mult mai draguta.

Dar pula mea, pentru asta tre’ sa-ti speli noroiu’ ala dintre degete si gunoiul ala dintre urechi. Sa nu te mai bucuri ca un fomist la faptul ca dai mai putin pe chirie. Ca aia-i cel mult calea spre diploma de incel de la ACEL OXFORD.

Overall, eu ii sunt recunoscator lu’ nenea ala c-a plecat. Si ar fi ideal daca i-ar citi si alti sobolani textu’ ala tembel – d-aia am si pus link – si-ar pleca si ei dupa el. Doamne-ajuta, ca n-am chef de retardatii aia care stau cate 10-n casa. Sa faca asta-n Romulania sau unde vor ei, da’ nu aici.

Dar da, cam asa sunt mizerabilutii astia. Cam asa. Ce e amuzant, vorba lui animaloo (ca el mi-a dat linkul), e ca se-ncurca in prostie si-n minciuni. “Am acceptat o oferta din Romulania pentru bani”. “Am venit aici sa contribui, sa schimb, sa sfintesc locul”.

Mars, #sarakule. Mars, ma. Mars.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

109 Responses to “Viata in UK – part XLIII – radiografia emigrantului ratat”

  1. 0040 says:

    lol dupa 7 ani de Oxford pe 50k

  2. Orbu says:

    Ai tu un pic de bias dat de resentimentele fata de romania. Altfel , articolul ala din Republica e ok, pare scris destul de autentic si cu o usoara urma de ironie.
    50-60k lire (chiar si in Londra) la 27 de ani, nu-i chiar rau. De fapt e foarte bine.
    O fi salariu mic pentru Londra, da nici tu n-aveai banii astia la 27 de ani, pe de alta parte.
    Pentru ca experienta. Si nu poate el sa fie direct contractor iesit din facultate ca nu are experienta.
    Si nici c-a stat pe shared nu-i o problema, ca o fi iesit el de la Oxford, da’ tot din facultate a iesit si mi-e greu sa cred ca ii dadeau aia mai mult de 30-35k ca absolvent. Poate, dar mi-e greu sa cred. Adica , poate, daca era supertalent, da’ omul nu se pretinde.
    Am zis ca am lucrat cu un nene care terminase doftoratul la Oxford, avea varsta mea, da’ pe el il plateau mai prost decat pe mine. Cam la jumate asa :).
    Deci , plm, conteaza si facultatea aia, ca-ti gasesti de lucru cu ea, tie Spiru cu taxa ti-a adus un job macar de 30k lire? Ca nu prea cred.
    Facultatea evident ca nu tine loc de tot restul vietii tale si nici nu te face direct sefu’ la bani.
    Daca o mai ardea prin Londonistan 2-3 ani era loc de 80-90k, pana la 35 de 150-200k, in functie de cum se descurca fiecare. Nu-i rau deloc.

    Si, la varsta aia, chiar e smecher ca a lucrat pentru aia. Ca nu face un sfert din cat face Manowar acuma, dar poate face dublu fata de cat facea Manowar la varsta lui. E si asta o chestie, nu? Nu poti sa-i iei pe toti si sa ii scuturi la 27 de ani ca de ce nu se poarta ca la 40.

    Si, da e provincial ca se bucura ca a ajuns in Hamerica, da-i o realizare, ca romanii fie stau la coada la vize fie sar gardul prin Mexic daca vor sa ajung acolo. Nu-i chiar destinatia aia unde iti iei bilet de avion si pleci. Si la varsta pe care-o fi avut el atunci, da, e o realizare si nu-i nimic gresit sa te bucuri naiv de asta. Si sa povestesti trairea.

    Speculatii romulanesti cu privire la proprietari la vecinii de bloc? Plm, si eu sunt de la tara, mi se par amuzante. Ce sa faci la coltu’ blocului cu baietii? Mai spargi o samanta, mai o barfa.

    Legat de ce fute sau nu, plm , poate nu considera ca e important sa scrie intr-un articol despre asta. In fond, daca are o problema cu pizda in UK sincer, nu stiu daca se va rezolva in Romania. Eu cred ca nu. Chiar nu cred ca se intoarce cineva din UK ca e nefutut. In Romania. Asta chiar ar fi surprinzator s-o aud.

    Eu mai cumpar si chestii de pe ebay, p-aci, si ma pregatesc sa cumpar niste mizerii de pe fb market place. Sunt io sarac si homeless, dar nu cat sa nu imi permit sa cumpar alea noi, sau din alta parte. Da’ asa le vreau io. Ieftine. Cum ar fi asta – nu mai cumpar de pe ebay, ca aude Manowar si rade de mine ca-s sarac. dublu lol.

    Ce face acolo la partea cu oferta pentru bani e un fel de a spune cu juma’ de gura ca parca i se pare ca se castiga mai bine in Romania si vrea sa creada el in mintea lui ca face diferenta, schimba chestii. La varsta aia e ok sa crezi asta. Sau la un interviu de job, lol.
    Dar, da, aici omite faptul ca o sa fie un pica plafonat de oferta aia poate mai buna decat ce avea in Londra acum. Ca in Bucuresti limita nu e cerul, sau e cerul cam jos. Probabil ca pe linie de bani o sa piarda, dar pe de alta parte, daca oricum ii dai pe avioane sa vii in Romania, stai dracu’ acolo nu mai consumi oxigenul si banii degeaba.

    Iar asta cu vacantele petrecute in Romania e o situatie a mai multora si rezonez cu ea. Nu ca-s vacante, dar simt pe pielea mea. Daca merg acolo sa imi petrec ceva timp liber cum vreau, nu mai ramane mult timp de alte vacante. Amuzant sau nu, anul asta o sa am semnificativ mai putine vacante si mai putin diverse decat anul trecut. Anul trecut locuiam in Romania. Acum trebuie sa merg in vizita. Timpul in care am flexibilitatea asta e limitat. E asa de simplu.

    Acuma, faptul ca nu poti intelege ca unora le plac chestii prin Romania, tre’ s-o vezi ca pe o carenta de intelegere a ta, nu a lui.

  3. Manowar says:

    Nu poti sa-i iei pe toti si sa ii scuturi la 27 de ani ca de ce nu se poarta ca la 40.

    Nu compar 40 cu 28.

    Compar 7 ani cu 7 ani, cu si fara ACEL OXFORD LOL.

    Poate ca nu anii sunt problema – in UK sau in buletin – ci “visul romanesc” si AMERICA?

    Cum ar fi asta – nu mai cumpar de pe ebay, ca aude Manowar si rade de mine ca-s sarac. dublu lol.

    Nu vezi padurea din cauza copacilor. La tine e zgarcenie si bulangeala. Dar stai cu 3-7 romulani straini in casa? Ah, nu? Pai, poate e alt tablou cu alta padure?

    tre’ s-o vezi ca pe o carenta de intelegere a ta, nu a lui.

    Trebuie, asadar? 🙂

  4. Animaloo says:

    Pe mine nu m-a enervat ca s-a întors. Dacă zicea “câştigăm decent, dar din păcate în Londra nu ajungea, uite merge și în România sa faci treaba” era ok.
    Dar, după ce se plânge ca nu a încercat nici măcar o secundă sa iasă din România, după ce zice ca a venit în România pentru bani, o arde pe “vai, m-am întors sa fac o schimbare, nu mai fug, nu ma laud (ba ma cam laud, dar doar nu o sa ma laud), hai și voi”

  5. Orbu says:

    Fix la aia ma gandeam cand ai zis “i-auzi, pula mea”. Si da, rezonez.

  6. Manowar says:

    Pe mine nu m-a enervat ca s-a întors.

    Nici pe mine. Ma enerveaza ca nu i-a luat si pe restul de boschetari cu el.

    Poate-i ajuta Brexitul sa se hotarasca sa se duca sa sfinteasca Gipsy Central etc.

  7. deathy says:

    Poti scoate taranul din sat, dar nu poti scoate satul din taran – e destul de simplu, nu?

  8. Manowar says:

    Poti scoate taranul din sat, dar nu poti scoate satul din taran – e destul de simplu, nu?

    E destul de simplu, da, dar nu o sa-i vezi pe toti patriotii astia admitand ca e simplu: ca-s pur si simplu prea prosti pentru a intelege sistemul, ca-s incapabili sa gandeasca, sa faca un plan si sa-l execute.

    Nu.

    Ei toti sunt loviti pur si simplu de patriotism. Dupa 7 ani de stat shared, pe laba, pe bani de seminte si mergand la mamica in vacanta. Cam pe-atunci capata un chef nebun sa contribuie. Sa sfinteasca locul.

    Derp.

  9. Con says:

    In hamerica in ciuda curentului social justice sunt mulți oameni care nu se amesteca cu #saracii, la un mod relativ subtil. În cercurile in care ma învârt eu se pune problema de “do they go on vacation to see their family or do they go on vacation WITH their family?” E amuzant sa văd cum astea doua grupuri nu se amesteca de buna voie.

  10. cris says:

    Oare cum ar suna varianta audio?
    Inainte sa descopar site-ul asta si il citeam pe zoso, am facut greseala sa ascult ceva gen podcast de-al lui. Ce senzatie de cringe!

  11. Mikimoto says:

    Ceea ce poate că nu știți voi, este că există de câțiva ani un serviciu de securiști nenorociți, care prostesc retarzi că ăsta, și-i conving să se întoarcă în Romulania, unde mai nou a început să curgă lapte și miere din pizda mă-tii.

    Îmi scapă, pe moment, de ce oare îi aduc înapoi – căci mare bănet/relații ăștia oricum nu au, ori aia care au, nu sunt atât de idioți să pună botul la harneli d-astea de of și jale…
    O explicație ar fi că în Romulania IQ-ul mediu a scăzut până la limite comparabile cu Africa sub-sahariana, și au nevoie de câteva sute, mii poate, de mâhniți și frustrați, niște chiori in țara orbilor, pe care să-i infiltreze prin partide și/sau aparatul guvernamental, iar astfel să păstreze aparența de grădină zoologică in paragină, opus junglei haotice. Căci chiar și la carul cu boi, nu poți avea un gibon care să țină de hățuri, nu?… Și astfel, să poată greucenii să-și învârtă mișmașurile in continuare.

    Când ai pomenit exemplul ăstuia, automat m-a dus gândul la Cosette Chichirău: tot ingineră, tot frecat menta prin finanțe/investiții, făcut căcatul spumă prin America, actualmente politiciană opărită la pizdă.

  12. Maria says:

    Eu cu sotul aveam 26 de ani cand am emigrat in Canada. Pe curul nostru, asa, fara sa cunoastem pe nimeni pe aici si fara universități la Oxford. Dupa aproape 10 ani, eu, personal, nu m-as mai intoarce in Romania, nici macar pentru bani (ce ironia sortii suna asta), si da, Orbu are dreptate, cel putin in ceea ce ma priveste. E o carenta de înțelegere din partea mea. Eu nu-i pot intelege pur si simplu pe oamenii astia. Si nu ma refer ca nu le inteleg argumenele, dar suntem atat de diferiți ca nu putem rezona. Eu n-am nimic cu cei care se intorc, doar nu-i inteleg.

  13. Animaloo says:

    Mikimoto ala in Romania face minim 2000e/luna. Dar minim minim, cand e in vacanta după concediu neplătit.
    De banii ăștia își permite sa stea singur. În plus, or fi biletele de avion ieftine, dar sunt mai scumpe decât taxiul din București.
    Cum ziceam “decât sarac printre aia cu care nu ma înțeleg, mai bine cu bani printre ai mei”.

  14. Manowar says:

    Oare cum ar suna varianta audio?

    Habar nu am, ca nimeni nu a cerut pana acum asa ceva. Si cred ca am ceva cititori, dar ascultatori nu prea.

    Îmi scapă, pe moment, de ce oare îi aduc înapoi – căci mare bănet/relații ăștia oricum nu au, ori aia care au, nu sunt atât de idioți să pună botul la harneli d-astea de of și jale…

    Pentru ca fara idioti de-astia, pula corporatii acolo. Fara corporatii, pula joburi, pula taxe. Si de unde nu e…nu prea poti fura.

  15. Manowar says:

    In hamerica in ciuda curentului social justice sunt mulți oameni care nu se amesteca cu #saracii,

    Nu numai in America, boss. Asa e cam peste tot, difera doar nivelul de saracie. Gen nici eu nu am prieteni cu Rolls.

  16. Con says:

    @Mano Adevărat, dar americanii (in special in nord) își dau aere de social justice, uneori mai rău ca europenii. Cunosc mulți indivizi care pe de-o parte latră despre egalitate și “lets treat everyone equally” dar pe de alta parte dacă vreun sărac îndrăznește sa li se împotrivească și/sau sa se simtă mândru in sărăcia lui, de multe ori reacția e “ah, well, he’s not very worldly you see… he probably only goes on vacation to South America… he wouldn’t know that it can be any better than that”. Mereu zâmbesc tacit când aud comentarii de genul.

  17. Manowar says:

    @Mano Adevărat, dar americanii (in special in nord) își dau aere de social justice, uneori mai rău ca europenii.

    Toti sunt la fel. Americani, europeni, plm – toti vor sa fie bine pentru toata lumea, dar nu ar vrea sa plateasca pentru asta. Cioroii sa fie egali – dar sa stea in alt cartier, desigur. Si sa aiba case, dar sa nu le platim noi. Si. Si. Si.

    Singura treaba diferita la americani e ca nu inteleg cam deloc economia/politica internationala. Probabil din cauza ca au fost superpower atata vreme incat merg pe ideea ca restul nu conteaza.

  18. . says:

    Eu cred că-i chestie de selecție darwiniană.
    Unii se adaptează, alții nu.
    Dacă privești așa… titlul “Radiografia emigrantului ratat” capătă altă dimensiune.

    Un om ca cel din articolul citat… indiferent de cauze, motive ori explicații… e inadaptabil.

    Poate să facă 10 planuri, să respecte preceptele lui Manowar… TOATE! Tot degeaba…
    Inadaptabil.

    Asta e ceva care nu se învață.
    O ai… ori n-o ai.

  19. Hama Lama says:

    Baietu’ e cam simplut el asa, dar vorba ta – daca pleaca si ii ia si pe altii dupa el, bine.

    Eu am niste prieteni veniti aici de cativa ani, 2015 daca-mi amintesc bine.
    Au legat 0 prietenii, munca si acasa, se duc la toate concertele de muzica romaneasca (Iris si Holograf si care-or mai fi, ca ma tot invita, dar nu ma intereseaza).
    In oras ies doar cu romani, cu colegii nu se inghit si doar la Xmas party sau happy hour socializeaza cu aia.

    Daca mai citesc mult, imi dau seama ca ei sunt pe cale sa ajunga la fel ca baietu’ asta, asa ca ce sa zic – great success.

  20. Mikimoto says:

    @animaloo: am un prieten care face 3000€ pe lună, întors din motive de părinți bolnavi – nu putea să-i lase de izbeliște, iar moșii nu au voit să vină să stea cu el. Da, totul e ieftin, apt in care stă e al unei mătuși, îl costă doar întreținerea, un căcat adică. Taxiuri, restaurante, fufe – ieftin ca braga…

    Și e în pragul disperării, căci în depresie a dat demult. După 15 ani trăiți în vest, nu se mai poate adapta înapoi.

  21. Manowar says:

    După 15 ani trăiți în vest, nu se mai poate adapta înapoi.

    Pai si muie asta ce crezi c-o sa zica in vreo 6 luni?

  22. Mikimoto says:

    @hama lama: cunosc specia, eu le zic “ciorbă și sarmale”…

    E tragicomic că am un văr de-al doilea care a trăit ani buni pe trendul ăsta. I-am scos la sushi odată, ca să vadă cum trăiește și altă lume. Vaideplm ce priviri ucigașe de la țoapa de nevastă-sa. Lui i-a plăcut pickled ginger; ajunsese de-și punea intre feliile din sandwichul cu salam “de Sibiu”.

    Ulterior a fost adoptat de niște italieni – cred că dă semnături pe documente, ca primarul – ăia mari mafioți în construcții, și asfel și-a mai scos capul din cur, dar tot borderline gherțoi – nu ai cum altfel, cu așa țoapa lângă tine.

  23. Animaloo says:

    Eu știu oameni întorsi care nu suferă. Io după prima sesiune de suedia plangem după 2 săptămâni ca vreau acasă. Bine, când am văzut cum arata Uppsala și stockholm nu prea mai eram atat de convins.
    Ala de s-a întors pentru părinți… De ce crezi ca e stresat? Nu ți se pare diferenta intre cazuri?

    Între timp doamna e în România și plânge ca vrea acasă. Sunt tare curios cum o sa fie pentru mine în septembrie

  24. Hama Lama says:

    Hahaha, dau o bere pentru cuvantul “gherțoi”. E prima oara cand il aud dupa 1 an de cand m-am mutat aici :))
    Mna, pe mine ma cam renegau ai mei, ca nu suport ciorbele si sarmalele, dar pe de alta parte se bucura ca m-am adaptat instant.
    Am rude care-s aici de multi ani, gen 15-20 ani, si abia de vreo 2 au inceput si ei sa se simta ok si ca acasa, ca la inceput le era greu. Cand se mai duc in Ro, e strict sa rezolve cacaturi cu statul roman, in rest, pa si la revedere.

  25. Orbu says:

    @^^Abia astept sa ma intorc la ciorba si sarmale, ca veni vorba de asta. Hai ca ciorba mai gasesc si pe aici prin frigider , leusteanul s-a facut in ghivece, da sarmale n-am mai mancat de doua luni.

  26. Mikimoto says:

    Ala de s-a întors pentru părinți… De ce crezi ca e stresat? Nu ți se pare diferenta intre cazuri?

    Pai sigur ca e diferenta… Asta a venit fiindca nu avea alternativa. Nu poti sa-ti lasi parintii sa moara ca niste caini.

    Stres?! Fiindca:
    – birocratie
    – meltenism
    – mizerie pe strada
    – incompententa
    – etc, etc.

  27. Animaloo says:

    Singura chestie pe care nu o facui acilea sunt icrele. Ar trebui sa încerc o data sa fac cu astea de ikea.

    Altfel. Sarmale? Făcut. În iarna am avut cu carne de elan și mistreț. Deh, sarac.
    Ciorbe…făcut

  28. Mikimoto says:

    Nu ma intelege gresit: sarmale si ciorba mananc si eu, chiar cu placere, dar nu zilnic. Nici macar saptamanal.

  29. Mihai88 says:

    “– sunt singuri si insingurati. Si, sincer, d-aia se duc pana la urma in tarile lor. ”

    Sunt doar idioti. Sunt singuri pentru ca:
    – pula social skills – ai participat si tu la interviuri, cred ca ai idee despre cat de praf sunt la capitolul asta
    – se comporta ca niste autisti, habar nu au sa agate o pizda (MUUUULTI au impresia ca tupeul functioenaza mereu, iar cand sunt respinsi aplica teoria despre cum femeile sunt prea pretentioase azi)
    – nu sunt capabili sa se imbrace cat de cat decent (stiu ca in Londra umbla aia cu blugii rupti in cur by default, dar nu vorbim de alungat singuratatea cu vanzatoare de la Asda)
    – nu stiu ce sa faca la un eveniment. Nu sunt in stare sa caute/exploreze chestii sociale de unde sa invete, cunoasca oameni, construiasca relatii (personale/job/afaceri)
    – nu vor sa iasa din mocirla lor
    – stau cu romani, printre romani si evita integrarea pentru ca “astia sunt ciudati”
    – etc.
    Poate ar trebui sa cauti articolele alea cu “sa ne dam jos din copac” si sa le trimiti la fiecare lache din asta. Gen, cultura cu japca, ia de aici.
    Si fac pariu ca si daca se intorc in Ro, pe salariul ala de 2000e, tot cu ceva rupta vor sta. Nu de alta, dar una cu capul pe umeri si fara intentii de a fi intretinuta, o sa isi puna intrebarea: De ce pula calului, asta care a invatat LA ACEA SCOALA, nu a facut nici un cacat in Londra si vine acum in Romania, la fel de rupt in cur, dar cu idei de “a face ceva care conteaza”.
    Si mai putem continua….

  30. Mikimoto says:

    Hahaha, dau o bere pentru cuvantul “gherțoi”.

    Nu, mai bine zi-mi și mie mai exact ce înseamnă martalog…
    Acum 20 și ceva de ani când am părăsit eu Romulania, probabil că termenul exista, dar era încă obscur.

    Recent, un amic îl tot folosea – “bă, fmm de martalog” – dar nu a fost în stare să-l definească, și l-am mai auzit la Mișu & Ionică, când s-au dus la ziua lui Nicu Iorguleț, cu pișat in sticla de vin ?

  31. Ioan Mitiu says:

    25-26 de ani e vârsta ideală de trezit din koolaideală. La el cred că a durat un an mai mult din motive de “acel Oxford”, adică îndoctrinare la nivel superior.

    În rest… bravo lui și numai bine. La ~2000 de euro pe lună în București iese mai bine decât la 3000 în Londra ( oricum eu nu suport nici unul din ele- jeg și îngrămădeală prea multă ).

  32. Mihai88 says:

    @Mikimoto: varianta acceptata la mine in cartier era ceva de genul:
    Martalog = barbat peste 40 de ani, cam damblagit, probabil alcoolic, fara nici o utilitate in societate, genul de “semintele e viata mea si berea licoare de la ingeri” asortat cu statul pe bordura si/sau in fata la non stop in maieu si slapi.

  33. Mikimoto says:

    Apropo de întors acasă, am auzit povestea asta, atribuită lui Augusto Pinochet:

    Dictatura militară din Chile, flagelul comunist, economia in căcat… Nu ridici economia doar răpind și torturând agitatori comuniști. (Bine, cureti societatea de lepre, dar pe termen scurt nu e suficient.)

    Aude Pinochet de unul, Milton Friedman, care avea teorii, și nu avea unde să le practice. Ia legătura cu el și îl întreabă dacă nu vrea niște ucenici, cu care să-și experimenteze teoriile. Ăla, era prost să zică “nu vb cu dictatorii”?… A zis: “Mazel Tov, dar haide!”.

    S-a pus Pinochet pe recrutat mințile cele mai istețe, numai tineret, și i-a adunat într-o cameră:

    Băi pulilor, io vă trimit să vă dați doctoratul în macroeconomie in US&A, cu unu’, Milton Friedman. Mandea plătește tot: casă, transport, masă, alea, iar la întoarcere vă fac pe toți miniștri, să aplicați ce ați învățat.
    Uitați să vă întoarceți, ați belit pula! Și voi, dar mai ales familiile voastre. Va omor pe toți, în chinuri sofisticate. Inutil să vă explic ce pățiți dacă odată întorși, dați vreo gherlă… Executarea!

    Pinochet e demult istorie, l-au futut in gură. Chile însă, iată că scrie istoria Americii de Sud, fute-n gura orice tara din zonă.

  34. Mike says:

    “nu au un plan. Da’ nici unu’.”
    “Everybody has a plan until they get punched in the mouth.” – Mike ( Tyson )

  35. Manowar says:

    În rest… bravo lui și numai bine. La ~2000 de euro pe lună în București iese mai bine decât la 3000 în Londra

    Nasol. Asa de rau s-a futut Londra? Habar nu aveam. Acum 7 ani era cu “mai bine 2000 in Bucuresti decat 2000 in Londra”. Acum inteleg ca s-a devalorizat rau lira, ca vad ca e mai bine cu 2000 in Bucuresti decat cu 3000 in Londra.

    Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati.

  36. Ioan Mitiu says:

    @Nasol. Asa de rau s-a futut Londra?

    Comparativ cu orașele mai mici și fara așa fițe dar și cu costuri mai mici ale vieții de prin alte parți nu cred ca a stat niciodata grozav.
    Drept e ca nici în Germania nu aș alege ( și nu am ales pentru contracte ) Frankfurt-ul din cam aceleași motive.

  37. BogDan says:

    Am citit ieri mizeria aia. Mno, să aibă puțină răbdare până lovește România în el. Găsește ea cu ce, nu-mi fac probleme. După aia să văd unde publică articolul invers, ăla cu “am încercat, dar aici nu se poate face nimic”…

  38. Ioan Mitiu says:

    Daca nu face greșeala sa se angajeze la guvern sau pe alta prostie de funcție publica poate sa dureze destul de mult pâna sa experimenteze dezamagiri.
    Deși na, Bucureștiul în sine e o provocare pe care nu aș dori-o majoritații oamenilor normali. 😛

  39. Manowar says:

    Daca nu face greșeala sa se angajeze la guvern sau pe alta prostie de funcție publica poate sa dureze destul de mult pâna sa experimenteze dezamagiri.

    N-are treaba locul de munca. Poti sa lucrezi pentru compania ideala, de pomana e. Ca pe urma iesi din sediu si dai de Romulania. Si nu te ajuta toate miile de euro in fata unui vanzator/functionar nemuritor si rece sau la o iesire cu o romulanca average. Nu intram in de-alea hardcore gen stat la bloc sau platit taxe, ca nu are rost…

    Ia, sa-ti spuna Bogdan. Acum ceva ani eram la o cafea cu el si cu alt om. Si-am zis sa platesc eu, ca plm, daca tot s-au deranjat sa vina cand am venit eu in Romulania, e de obraz, asa. Dar nu aveam bani – lei, adica. Aveam cardul. O intreb pe tanti “se poate plati cu cardul?”. Cica da, sigur. Trei ore si vreo 200 de lei mai incolo, hai sa platesc. “Aaaah, am uitat sa punem ala la incarcat, trebuie sa mergeti dumneavoastra sa scoateti”. “Aha; si daca plec si nu revin?”. Aia, zgaindu-se la mine “aaaah, nu faceti dumneavoastra asa ceva…”.

  40. Ioan Mitiu says:

    Povestea sau a fost acum 1000 de ani sau ați avut ghinion maxim – mai nou e mai ușor de platit cu cardul în România decât în Germania ( în principal datorita faptului ca la nemți înca gasești multe locuri în care nu accepta decât formatul lui antic dar care-ți vireaza banii instant în cont ).

    Inclusiv fazele cu funcționarii estimez ca sunt parte a unui folclor neactualizat: sa platesc impozitele locale la oficiile poștale mi-a luat de fiecare data maxim un sfert de ora iar la ANAF merge de platit online. Iar strict din punct de vedere al stabilitului și platitului de impozite experiențele cu SKAT-ul danez sunt inegalabile ( chit ca îți trimit totul frumos prin poșta, de zici ca nu poate nimic sa mearga prost ).
    Drept e ca sunt genul care nu am de-a face cu birocrația prea mult dar ultima data când am pierdut timp cu adevarat mult pentru ceva a fost când a trebuit sa scot certificatul de deces pentru bunica-mea. Dar la momentul ala era oricum cea mai mica problema a mea.

    Așa ca, finalmente, totul se reduce la bani sau mai precis la cât e diferența care-ți ramâne la sfârșit de luna. La care adaugi efortul și timpul pierdut pentru traiul într-o metropola. Care de multe ori, obiectiv vorbind, nu merita.

  41. super_fotbal says:

    Acum ceva timp mie mi-ar fi parut rau ca se intorc, dar acum sa se intoarca cat mai repede si sa spuna in gura mare cat de naspa e strainatatea. Daca tot romania ti se pare mai atractiva inseamna ca acolo iti e locul. Si ratatu asta cu camasa lui in carouri nu stiu daca realizeaza ca daca facea o facultate in romania tot atata viata sociala avea si tot laba o rupea, poate chiar mai rau ca aici astia mai au putina social justice si mai prind si ratatii una alta. Nu e dator nimeni sa vina sa te ia in brate pentru ca esti tu roman in strainatate.
    Si totusi cum plm sa iti pese si mai alea sa faci speculatii despre motivul pentru care iti zice landlordu sa te muti? Si on top of that sa mai faci si public ca ai speculat despre motivu asta? You can’t make this up gen.
    Si faza aia cu m-am pus eu head of society ca era o mare lipsa de administrare, cat de comunist si de redus sa fii?

  42. Manowar says:

    Si faza aia cu m-am pus eu head of society ca era o mare lipsa de administrare, cat de comunist si de redus sa fii?

    Pai, mecla aia de baiat de activist insurat pentru zestre nu ti-a spus nimic?

  43. Ioan Mitiu says:

    @Si totusi cum plm sa iti pese si mai alea sa faci speculatii despre motivul pentru care iti zice landlordu sa te muti?

    Pentru ca în condițiile în care chiria e una din principalele tale cheltuieli e de înțeles ca apuci sa bați câmpii pe tema asta la cea mai mica perturbare. Îmi displace genul asta de abordare dar e finalmente profund umana.

  44. Manowar says:

    Povestea sau a fost acum 1000 de ani sau ați avut ghinion maxim

    Nu s-a schimbat nimic, n-o sa se schimbe nimic.

  45. Maria says:

    @Ioan Mitiu: nu se reduce totul la bani. Sa-ti dau niste exemple care pentru mine sunt la fel de importante. Cu mențiunea ca am trait 8 ani in București, acolo, de exemplu, nu aveam piscine in aer liber, si nu oricum, ci din alea mici, de nu se îneacă astia mici, gratis si la fiecare colt de strada, nu aveam playgrounduri la fiecare colt de strada (cu teren safe de joaca, splash, iarba verde), nu aveam piste pentru biciclete (prin padure, in mijlocul orasului), pe care sa ma duc cu copilul la o plimbare de refresh duminica dimineata fara riscul de-a da vreo masina peste noi, nu aveam parcuri in care sa ies la gratar, unde desi vin mii de oameni (da, la gratar), nu face nimeni gălăgie, ba lumea se duce acolo pentru liniste, nu aveam atatea locuri de entertainment pentru copii (singura mea problema e pe care sa-l aleg, la modul, azi ce facem? Mergem la zoo, la piscina, la festival, la biblioteca – nu sa citească pentru ca nu stie inca, ci sa se joace) si cate si mai cate. Din punctul acesta de vedere, banii nu sunt deloc importanți pentru ca toate chestiile astea sunt gratis sau f ieftine. In București, cu toti banii din lume nu cumperi nimic din toate astea.

  46. Manowar says:

    In București, cu toti banii din lume nu cumperi nimic din toate astea.

    Aaaa, pai, inca nu. Dar acum ca s-a dus the perfect gentleman sa sfinteasca locul, vor fi.

    Glumesc. Oricum, mie mi se rupe de piscine si alte alea – mie sa-mi spuna careva cum e treaba aia cu aerul pe-acolo. De la poluare la parfumul de canal.

  47. Orbu says:

    Tema cu “da, da , să se întoarcă toți mai repede” e ca o obsesie din “Visul lui Liviu” ( filmul de Corneliu Porumboiu ) .
    Știți voi mai bine că e doar o chestiune de suprafață. Că o dată cu un pulete care se întoarce că și-a găsit o poziție bună în țară, care-l avantajează , nu pleacă și restul că știu ei, că ei nu au același setup.
    Adică , plm, dacă eu pot pleca mâine înapoi , sau nu și e o chestie de potențial personal, nu-i ca și când aia pe care ii vreți voi înapoi au aceleași opțiuni. Că dacă aveau nu erau aici în primul rând, aia n-au venit aici la Oxford , să studieze sau să-si potolească orgoliul cu diplome răsunătoare. La ăia singurul lucru care răsună erau mațele prin România, și cât timp aici au rezolvată treaba aia, iar în România mai puțin , e doar un vis umed să îi vedeți pe ăia citind articole pe Republica și rezonând cu tipul ăla.

    Daca nu face greșeala sa se angajeze la guvern sau pe alta prostie de funcție publica

    De fapt cam aia trebuie să facă dacă vrea să își mențină status quo-ul de om care face diferența și administrează și are ego-ul hrănit de genul ăsta de performanțe, descrise în articol. De fapt textul pare că e scris vag autoinvitativ și pentru PR personal, mai degrabă despre asta decât despre cat de rea e străinătatea etc.
    Doar Manowar e reacționar la partea cu “UK-ul e nasol, veniți ‘napoi in România” că acolo i se aprind lui beculețele.
    Mie mi-a sărit în ochi de la început scenariul clasic cu ” băieți, eu m-am școlit, m-am luminat, mi-am făcut ucenicia și am renunțat la tentația unei vieți mai bune pentru mine, lăsați-mă să fiu șeful vostru” așa subtil, pac-pac.
    Ce dracu’, doar n-o să lucrezi la particular pe 2kEUR , dacă există alte posibilități nebănuit mai mari la stat. Asociațiile de orice fel au nevoie de administrare și prin România

  48. Orbu says:

    Povestea sau a fost acum 1000 de ani sau ați avut ghinion maxim – mai nou e mai ușor de platit cu cardul în România decât în Germania

    Nu e , e cam la fel. Dar Manowar nu vorbea de Germania.
    Dacă compari Frankfurt sau Munich cu București. Dacă compari București cu vreun orășel de prin Germania, cum face lumea de obicei , da, e mai ușor în România.
    Treaba e că ultima dată la restaurante prin România eu am fost anul ăsta și știu destul de bine cum e.
    Mai bine decât “acum ceva ani” dar tot pe casholeți o arde lumea, dacă se poate. Pentru că taxe și deviza națională “evită, evită…”

    Sunt obligați să aibă pos-uri și cam au, dar pe unde e mai la umbră așa și lipsit de pericol, nu merge internetul, n-au baterie, rolă, astea.

  49. Manowar says:

    Doar Manowar e reacționar la partea cu “UK-ul e nasol, veniți ‘napoi in România” că acolo i se aprind lui beculețele.

    Sincer, ma doare-n pula si de partea aia. Dar na, cand iti pica sub ochi o treaba de-asta, e pacat sa nu-ti bati pula de trogloditii de genul.

    “Cine-s io, futu-ma-n cur, am fost la ACEL OXFORD si in AMERICA, VISUL ROMANESC, sunt omul care SFINTESTE LOCUL”.

    …esti pe pizda ma-tii, lol, un lache flausat si-un taran capsat, Elliot Rodger de Buzau, dar #sarak de #shared. Ala-n doi ani ajunge wizard. Daca nu se spanzura pana atunci.

  50. super_fotbal says:

    Pai nu ca se intorc ca citesc articolul pe republica, dar macar si vorba prin piata sa fie “intorceti-va baieti nu mai pierdeti timpul pe aici”. Si eu stau share si plm din astea de sarac, dar gen cu fiecare an parca mi se amelioreaza situatia si vad un moment in care nu voi sta shared.

  51. super_fotbal says:

    “Mie mi-a sărit în ochi de la început scenariul clasic cu ” băieți, eu m-am școlit, m-am luminat, mi-am făcut ucenicia și am renunțat la tentația unei vieți mai bune pentru mine, lăsați-mă să fiu șeful vostru” așa subtil, pac-pac.”
    S-a scolit si s-a luminat si se intoarce in romania, buna asta! Te intorci in romania si esti sef, doar daca ai fost sef pe aici sau daca ai pe cineva care sa zica sa fii sef. Asta e pe acelasi palier cu “daca castig la loto”, cam asta e fezabilitatea unui plan de genul.
    Partea si mai distractiva pentru el o sa vina mai incolo. Si de fapt o sa vina pentru toti astia sub 30 care au ramas sub protectia parintilor si a “eu sunt special si o sa fac diferenta” sau “pe mine nu ma afecteaza imi da universu” pana acum. Am un tovaras care era mare smecher cu 3000 de lei el si inca vreo 3000 gagicasa, cica “au inceput sa se adune datoriile”. I-am ras in fata si i-am zis “mai ia si suge si tu pula ca eu m-am saturat”.

  52. Manowar says:

    Am un tovaras care era mare smecher cu 3000 de lei el si inca vreo 3000 gagicasa

    Nu prea vad ce mare smecher era cu banii aia. Aveam eu 4300 in 2011. Noroc ca bagam sanki-overtime si alte marlaneli si ajungeam pe la 7500 lol.

    In 2019 am mari dubii ca e smecher un cuplu cu banii aia. Cred ca vreo 3000 are mama pensie, not sure. Dar cica le maresc astia :)))

  53. ana says:

    @Maria (si altii) cand spuneti „aici” si descrieti lucruri interesante pentru altii, mai precizati si unde e acel aici. Ma intereseaza imaginea idilica pe care o descrii acolo, dar nu stau sa scormonesc prin toate comentariile ca sa vad in ce oras/tara stai. Hai sa zicem ca orasul nu il spui din motive de privacy, dar tara?

    mai vor si altii sa scape de Bucuresti si vor sa stie unde 🙂

  54. BogDan says:

    Sunt obligați să aibă pos-uri și cam au, dar pe unde e mai la umbră așa și lipsit de pericol, nu merge internetul, n-au baterie, rolă, astea.

    Nu merge curentul, nu merge internetul, e dus la calibrat, e dus la reparat, e dus la acreditare… cred că le-am auzit pe toate. Pula mea, totul ca să mai scoată un ban cinstit, să ducă și ei o ciorbă de burtă acasă…

  55. mufa says:

    Si eu stau share si plm din astea de sarac, dar gen cu fiecare an parca mi se amelioreaza situatia si vad un moment in care nu voi sta shared.

    Înțeleg treaba asta cu stat shared atunci cînd ai pînă în 23 de ani și n-ai gagică. Altfel chiria la 1-2 bedroom nu e chiar de nepermis.

  56. Maria says:

    @Ana: Toronto. Nu stiu cat e de idilica imaginea, dar e cat se poate de reala.

  57. Animaloo says:

    Locuri de joaca pentru copii, cel puțin în bucale, sunt aproape în fiecare parc și colt de bloc. Cu ca at moale pe jos sa nu te lovești, cu jucării de plastic și, dacă ai noroc, fără cacati de câine și mucuri de țigară.
    Eu nu am mai stat la o coada în bucale de la medic. Acolo stăteam câte 5 ore, deh, nu aveam rezervare ca rezervările se făceau peste 5luni și io nus tiam exact când tre sa ajung.
    Sa îmi fac firma a fost pac pac. A stat contabila pentru mine

    Deci nu astea is problemele. Problemele sunt cu wazeul care e roșu în fiecare moment din București. Dacă o iau spre Moldova pe E85 fåc o cruce atee înainte. Dar maca în București pot sa scuip mai mișto ca de la ce e în aer scuipatul e mai piatra asa

  58. CID says:

    Un lucru bun cu aglomeratia din 90 si intrarea ro in UE a fost faptul ca scazut puternic numarul bronzatilor. In 89 locuiam intr-un oras mare intr-un cartier aflat langa un mare cartier tiganesc. Datorita proximitatii ii vedeam mult prea des. Din 90 s-au rarit puternic,iar din 2007 sunt chiar o raritate ! Lasand la o parte orice altceva,eram profund plictisit de tiganimea din Londra si cioroii din Paris,parca nu eram in Europa !

  59. CID says:

    Oricum nici acum nu sunt prea multi romani mai deschisi la culoare,majoritatea arata ca niste turci tiganizati. Pe undeva e de inteles si latinii care au cucerit si colonizat teritoriul asta spuneau ca vin din Asia Mica,deci… Daca vreti sa mai vedeti cum ar trebui sa arate europenii,faceti o vizita in Finlanda sau in Rusia,zona de nord,Leningrad,Novgorod. Se pare ca ciorile nu prea suporta frigul,iar rusii nu prea suporta ciorile. 1

  60. CID says:

    Nu am nimic cu arabii sau cu majoritatea populatiilor care traiesc intre Istanbul si Dacca. Sunt convins ca printre ei sunt oameni care merita toata stima,savanti,oameni de litere,muzicieni etc. Dar as prefera sa nu-i vad,pur si simplu nu-mi place culoarea. Insa n-am cum,au venit cu milioanele,si vor mai veni. Slava Brexit-ului,daca va fi-ca o sa-i mai tina pe insula-dar oricum sunt mult prea multi deja in Franta. In Austria/Viena n-am vazut,dar am stat putin,doar vreo 10 zile. In schimb in Strasbourg de revelion…. cine erau pe strada in ultima zi a anului ? Negrii. Ce nationalitate erau soferii de taxi ? Arabi.

  61. Ala says:

    La partea cu planul, judeci putin anacronic.
    Cam greu sa faci planuri pe termen lung la 20 de ani. La 30, da, ai niste experienta de viata, te-ai lovit de niste lucruri, stii ce merge si ce nu, ai alt mindset.
    La 20 cam sari dintr-o bula sociala in alta si cam atat, pana ti se-nfunda. Mai ales cand esti crescut in eprubeta si nu-i nimeni destul de inteligent prin preajma sa-ti spuna ca nu e ok sa ai 50k datorie inainte de primul job, oricare ar fi motivul. Plus, e cam greu sa-ti remediezi carentele pe partea de skilluri sociale cand tre sa tocesti pentru examene si stai cu frica ca n-ai sa-ti poti plati loanul.

    Si inca o treaba, intre 20 si 30 e varsta in care n-ai bani si n-ai nici responsabilitati, deci poti sa-ti faci de cap daca stii cu cine s-o arzi. Si cam asta face toata lumea. Daca n-ai bani si ai deja datorii, e cam de cacat.

    Da, clar, omul e un inadaptat social in momentul asta, ca urmare a unui sir de decizii importante proaste. Si mananca rahat, evident, sa nu pice de ratat. Daca e baiat destept, o sa-si remedieze problemele si se cara in 2-3 ani ani. Desi , daca era, nu scria articolul ala.

    Pe de alta parte, stiu destul de multi care au plecat la varsta aia si cam asa o ard toti: bule sociale care mai de care mai dubioase.

  62. Manowar says:

    Si inca o treaba, intre 20 si 30 e varsta in care n-ai bani si n-ai nici responsabilitati, deci poti sa-ti faci de cap daca stii cu cine s-o arzi.

    Draguta gandire, da’ nu, nu mai e asa. Aia merge pana la 24 cel tarziu. Pe urma ramai in urma si belesti pula.

  63. Ioan Mitiu says:

    @Orbu

    Drept e ca nu am frecat-o prea mult prin restaurante și pub-uri în ultimul an dar doar de câteva ori nu am putut sa platesc cu cardul ( în România sau prin alte parți ). Și niciodata când am întrebat înainte nu mi s-a dat raspunsul “greșit”. Asta inclusiv la pensiuni la buza padurii prin România de munte – deși explicația e simpla: accesând fonduri europene trebuie sa aiba o parte din venituri “transparenta și auditabila”.
    Dar exemplul cu restaurantele e oricum idiot și scos la repezeala: domeniul are, per ansamblu, peste tot în UE/SUA marje foarte mici de profit așa ca nu e de mirare ca patronii se preteaza cam peste tot la ce mârlanii și magarii pot ( angajari de ilegali/studenți/pensionari, condiții de munca de cacat, ore nenormate, tras țepe la clienți, la instituțiile de stat etc ). Iar cum oferirea de bacșis e regula nescrisa cam peste tot – inclusiv în țarile nordice a (re)început tendința – e cam aiurea sa mergi la restaurant fara cash la tine. Macar parțial.
    O critica ( mult ) mai la obiect ar fi, de exemplu, fața de meseriașii din România care în continuare fug de emiterea de facturi ca dracu’ de tamâie – mai ales pentru lucrarile mai marunte.

    Dar dincolo de asta, indiferent cât s-ar bașica mulți de pe-aici, nu pot sa nu constat ca mulți expați/imigranți spun chestii pur și simplu fantasmagorice. De exemplu o avea Bucureștiul multe hibe ( traficul și îngramadeala fiind unele din ele ) dar nu cred ca nu gasești tone de manifestari culturale și festivale la orice ora. Pana mea, Firea e criticata tocmai pentru ca a spart bani în neștire pe așa ceva. Și câta vreme și într-un oraș de provincie ca Timișoara nu e week-end în care sa nu ai câte un mini-festival de film, o manifestare la Muzeul Satului, ceva parada pe undeva… nu cred ca în Capitala nu gasești chestii cel puțin similare. Cel mai adesea gratuite sau cu intrare modica ( fiind finanțate de primarii/fonduri europene/proiecte culturale guvernamentale ). Nu mai vorbim de biblioteci. Sau parcuri – unde Bucureștiul nu sta deloc rau.
    Iar argumentul cu “calitatea aerului” e oarecum hilar: Timișoara de exemplu are o calitate a aerului mai buna decât Amsterdam-ul ( cu toata obsesia lor PR-istica pentru biciclit ) sau Frankfurt. Și din câte știu nici Londra nu sta grozav la acest aspect deși banuiesc ca depinde de zona. Deși finalmente nici nu conteaza astfel de comparații – fața de acum 30-40 de ani, când aveai fabrici în orașe, efectiv în mijlocul blocurilor în multe cazuri, și nu se auzise de nici un Euro la mașini acum e parfum. Inclusiv în București sau orice alt oraș din UE despre care ne vaicarim ca e poluare.
    Asta e, în Europa/UE suntem niște privilegiați cam unde ar fi. Doar cine nu a ieșit consistent prin zone cu adevarat calice poate continua cu împarțiri de-astea de provincial care se crede ajuns cu o treapta mai sus. 😛

    De-aia mențin parerea ca, finalmente, banii platesc facturile și ei conteaza. Și decât tipul ala s-o arda fara orizont în Londra mai bine ca a facut un pas în lateral și încearca altceva. E de apreciat ca a reușit sa iasa din transa destul de repede chiar!
    Și nu, articolul nu mi se pare deloc ca e scris în ideea de a ținti o funcție de conducere la stat dar se poate sa greșesc.

  64. Orbu says:

    e cam aiurea sa mergi la restaurant fara cash la tine. Macar parțial.

    Prostii. Am scos 700 de SEK din bancomat acum 2 ani. N-as fi avut nevoie sa cheltuiesc nici macar 100 intreaga.
    Am platit peste tot in Suedia doar cu cardul – inclusiv bacsisul pe card. Sunt mai multe locuri unde nu poti plati cash.
    Si in Danemarca la fel.
    In Uk numar pe degete locurile unde nu pot plati cu cardul si nu restaurante.

    dar nu cred ca nu gasești tone de manifestari culturale și festivale la orice ora.

    Am sa presupun ca-i de bine. Desi eu nu prea am gasit nimic pe plac in ultimii – cati ani am locuit eu pe acolo. Numar pe degete chestiile care m-au interesat.
    1. Timisoara nu e Bucuresti.
    2.Bucuresti e un jeg infect. Calitatea aerului e demna de Auschwitz, ba, acolo, ce pula mea vorbim aici? Si nu zic asta acum , ca nu mai stau eu acolo. Asta m-a deranjat de haha, multi ani.

    Londra mai bine ca a facut un pas în lateral

    De la Londra la Bucuresti nu e un pas in lateral – e un pas in spate. Orasul ala – Londra e jegos, dar nu chiar asa. Singurul lui neajuns e ca e mai mare si mai obositor decat Bucurestiul. Dar daca te muti din Londra in Bucuresti e un pas in spate, nu in lateral.
    Nu poti sa spui ca pleci din Londra in Bucuresti pe motive de festivale culturale (rotfl), poluare/ calitate a aerului, trafic. Facturi, da.

  65. Ioan Mitiu says:

    @Am sa presupun ca-i de bine

    Asta era referitor la cineva care clama într-un mesaj anterior ca exista chestii pe care nu le poți cumpara cu bani.
    Pot fi de acord dar nu festivalele ( 😛 ) sau lipsa lor intra în categoria asta.

    @Si in Danemarca la fel.

    Nu mi-a fost refuzat niciodata plata cash în Danemarca dar drept e ca doar la ceva toneta prapadita nu aveau POS. Și în Christiania.
    Dar nici nu a picat rau când am lasat ceva bancnote lânga nota de plata.
    Și, în general, nu mai consider de la criza încoace “cardizarea economiei” un lucru bun. Din contra. Și pot sa-i înțeleg pe nemți și elvețieni ca au o apetența deosebita pentru deținerea de cash. 😀

    @Dar daca te muti din Londra in Bucuresti e un pas in spate, nu in lateral.

    Strict vorbind, conteaza veniturile relative dar mai ales poziția și perspectivele în cariera. Și mult mai puțin orașul – eu asta vreau sa zic.
    Decât sa o frece pe post de labagiu în cine știe ce instituție poate fi mult mai benefic pentru el sa aiba o poziție precum cea din București.
    Restul da, sunt aberații și considerații colaterale pe teme de pitici proprii. 😉

  66. 0040 says:

    Iar argumentul cu “calitatea aerului” e oarecum hilar: Timișoara de exemplu are o calitate a aerului mai buna decât Amsterdam-ul ( cu toata obsesia lor PR-istica pentru biciclit ) sau Frankfurt.

    M-a socat afirmatia ta si chiar am cautat online sa vad…
    Aparent nu are…

    Amsterdam 25 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-amsterdam-bzWO
    Frankfurt 29 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-frankfurt-ch41
    Timisoara 35 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-timisoara-2N1d

    Și din câte știu nici Londra nu sta grozav la acest aspect deși banuiesc ca depinde de zona.

    ….dar tot cu siteul ala am cautat pentru

    Bucuresti 37 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-bucharest-2ROi
    Toronto 55 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-toronto-pSxH
    London 77 AQI
    https://air.plumelabs.com/air-quality-in-london-pq6I

    Funny
    Se pare ca tot pe acolo indica si http://aqicn.org/map/world/
    Sigur a dat PSD spaga sa iasa bine la masuratori :))

  67. ChuckNorris says:

    @0040
    Calitatea aerului nu tine doar de proportia de biciclisti ci mai degraba de climat.

    Hai sa-ti dau un exemplu: locuiesc in Graz care desi are cea mai mare proportie de biciclisti din tara, de mutle ori calitatea aerului e ma proasta ca in Viena unde traficul auto e de coispe ori mai intens.
    Motivul? Geografia. Graz e inconjurat de munti, ca un castron care blocheaza curentii de aer, deci putina poluare care o facem ramane aici si ne sufocam in ea iar in Viena vin curentii de aer tot anul atrasi de Dunare si aduc in permanaenta aer curat, oricat ar polua Vienezii.

    Imi imaginez ca la fel e si in UK. La cat vant au baietii acolo cred ca pot calca pedala lejer ca nu simt mare lucru.

  68. Deria says:

    @Ioan Mitiu

    Esti prost informat privind birocratia din Romania. Sunt eu bagata in ea din 11 iunie 2017. E ceva de noaptea mintii.

  69. Manowar says:

    Strict vorbind, conteaza veniturile relative dar mai ales poziția și perspectivele în cariera. Și mult mai puțin orașul – eu asta vreau sa zic.

    Nu stiu ce vrei tu sa zici. Da’ ce vreau eu sa zic e ca o trecere de la Londra la Bucuresti nu-i un pas lateral, ci un urias salt inapoi – mai ales in timp.

    Pozitia? Exista ceva in Romulania care sa fie macar echivalent cu o mica divizie Morgan Stanley? Raspunsul e … nu. Nu exista nimic. Si nici n-o sa existe vreodata.

    Perspectivele? Serios-serios? Care-i varful intr-o chestie de genul asta? CTO intr-o firma de trading, intr-un hedge fund, ceva. Poate chiar CEO. Chestii de-alea la care doar bonusu’ are 9 cifre.

    Baga-ti bine in cap: singurii care fac o mutare buna sunt aia pe care-i asteapta ceva job pe pile grele in Romulania. Pe bani de la stat, evident, indiferent ca discuti de-o pozitie de ministru/secretar de stat sau de “imi pornesc o afacere, ca primesc contracte cu dedicatie fara numar”. Atat. Aia fac o mutare buna.

    Restu’ nu fac un pas lateral, ci-s doar retardati si incapabili. Atata tot.

    Zic asta in conditiile in care eu detest Londra si abia astept sa ma duc inapoi acasa.

    Daca tot veni vorba, terminati cu “relativa”. Ca nu merge. Da, sunt mai mici chiriile in Romulania, mai ieftine locuintele (la cumparat), da’ asta nu schimba cu nimic faptul ca-n Londra iti raman lunar – economii, adica – mai multi bani decat ai primi in total in Bucuresti. Fara sa te chinui macar. Bine, asta daca nu esti idiot. Tu vorbesti pe-acolo de “relativa”, da’ relativa mea arata cam asa: eram pe 5 iulie la piscina prin concediu cand mi-au intrat banii pe 2 saptamani de la fostu’ job intr-un cont si pe 2 saptamani de la jobu’ actual in alt cont. Si-arata cam asa, combinate. Da, ar fi mai ieftin sa-nchiriez ceva prin Bucuresti, da’ cumva am impresia c-as face niste sume usor diferite pe-acolo. Parerea mea.

  70. Ioan Mitiu says:

    Tipul din articol nu câștiga nici pe departe cât să-i rămână ceva semnificativ ca economii – asta răzbate din fiecare rând scris de el. Da, că sunt cazuri în care e valabil acest aspect – și chiar numeroase – e altceva. Dar nu e valabil în cazul analizat.

    Cât despre perspective… aici e foarte cu cântec mai ales că nu prea cred că numărul CTO-ilor sau CEO-ilor români e chiar așa mare cum ne place să ne iluzionăm. Și e foarte probabil ca pentru un IT-ist pur perspectivele într-o astfel de companie să nu fie deloc așa simple. Chiar și pentru unul care a studiat la “acel Oxford”.
    Mai ales că șansele de promovare sunt dictate la ora actuală și de criterii care nu țin de meritul personal. Vrea compania să dea bine la statisticile privind egalitatea de gen? Câțiva ani la rând 80% din cei 5-6% care prind promovări reale sunt gagici. Dup-aia schimbă doi ani macazul pe promovat indieni… și deja ai pierdut patru-cinci ani. În care ai dat doar clickuri și ai scris scripturi de testare – și asta la un moment critic al carierei. Evident, poți fi între ăia 1% genii promovate oricum… sau poate nu, că statistica e o curvă.
    Și partea cu “acum fac ceva care contează” cel mai probabil la asta se referă. Dar na, i-a dat o tentă local-patriotică să dea bine. Și să-și spele mai ușor textele de îndoctrinare din cap

  71. Ioan Mitiu says:

    @0040

    Eu am folosit saitul acesta – https://breathelife2030.org/ – care folosește datele organizației Mondiale a Sanatații ( care la rândul ei, cel puțin la nivelul UE, folosește datele de la o rețea de senzori instalate prin ceva program european de mediu ).

    Sincer, nici eu nu le consider extrem de relevante din mai multe motive. De ex. se poate construi o cladire în zonele pe lânga care treci frecvent și ți-ai marit cantitatea de particule inhalate ;). Asta ca sa nu mai vorbim de condițiile de geografie sau de clima – de ex. Copenhaga și danezii în general se bat cu caramida în piept cât sunt de ecologiști… și sunt, pâna când vine frigul și ard de vreo trei ori mai mult gaz și combustibil decât românii, ca doar n-o sa congeleze în case. Etc. ș.a.m.d.

  72. Manowar says:

    Coaie, ti-am zis care sunt singurii oameni care ar face o mutare buna in Romulania. (discutam de joburi, nu de contracte si hackuri cu lucrat de acasa pe bani de afara, ca asa, plm, ar putea fi buna – strict ca bani – si pentru mine sau Orbu, sa zicem). Si chiar si pentru cazuri de-astea, AR PUTEA FI; ca plm, facem mai multi bani, dar pula PERSPECTIVE (de care vorbeai tu); gen ne luam 10-20k, sa zicem, dar nu o sa luam vreodata jobul ala de la top, ala care e platit cu 100k+. Ca deh, suntem “acasa”.

    Restul e harneala.

    In Romulania te duci strict la dat tunuri pe banii fraierilor. Contracte cu statul, post gigea prin guvern, alea. Ajuta daca te numesti Urdareanu, Ghita, astea. Altfel o sugi aiurea-n tramvai. Iei un…5000 de euro net, sa zicem (si nu stiu cati oameni iau banii aia; tu iei?) si da, “au mai multa valoare in Romulania”, dar p-aici iti raman aia 5k dupa cheltuieli si distractie. Nu e loc de “relativa”, ca treaba e cam asa. Gen eu stateam pe 5 iulie la piscina in concediu si ma uitam la cum imi intra banii – asa, pe la vreo 12k in doua conturi (doua saptamani la fostul job, doua la jobu’ actual, cum ar veni). Cicalaka and all that shit. Cat sa iau in Romulania ca sa fie “relativa” treaba? Macar vreo 7000 de lire net? Da, sunt sigur ca se omoara p-acolo angajatorii sa-mi dea mie banii aia 🙂 iar suma aia cam creste luna viitoare – ca plm, jobul nou plateste mai bine ca ala vechi. Si, repet, asta-i daca te uiti strict la bani. Ca daca mai iei in calcul si perspective, quality of life etc….e deja o gluma proasta Romulania.

    Ah, da, daca as avea un unchi pe undeva sa-mi dea prin Romulania un contract de gen “instalare si intretinere OS pe sistemele liceului de mecanica fina din Vascauti-vale” la vreo 3 milioane pe an (“investim in educatie, indrazneste sa crezi!”), da, clar, Romulania ruleaza fin.

  73. magul says:

    Imi aduc aminte cum in prima luna de UK s-a intarziat cu viramentul banilor pe o saptamana si apoi m-am trezit intr-0 dimineata ca mi-au livrat vreo 6000 de lire pentru 2 saptamani de lucru, asa scurt, pe la 1 noaptea (sisteme automate plm). Si cred ca mai aveam vreo 400 de lire sau ceva. That was fun.

  74. Ioan Mitiu says:

    @Gen eu stateam pe 5 iulie la piscina in concediu si ma uitam la cum imi intra banii – asa, pe la vreo 12k in doua conturi{..}

    Tu vorbești din postura de freelancer, nu? Și la 40 de ani nu sub 30 – ca daca ți-ar fi intrat de pe atunci banii aștia în cont acum o frecai în pensionare anticipata. 😀
    Pentru ca salariu la nivelul menționat e o hiperaritate inclusiv în Londra ( daca nu ai poziție executiva cu tot ce implica asta ) – și îmi suna a predica de profet fals în cazul asta. Și oricum muult peste ce menționat tipul în articolul respectiv.

  75. Manowar says:

    Tu vorbești din postura de freelancer, nu? Și la 40 de ani nu sub 30 – ca daca ți-ar fi intrat de pe atunci banii aștia în cont acum o frecai în pensionare anticipata. ?
    Pentru ca salariu la nivelul menționat e o hiperaritate inclusiv în Londra ( daca nu ai poziție executiva cu tot ce implica asta ) – și îmi suna a predica de profet fals în cazul asta.

    Pentru ca ratezi complet ideea. Ideea nu e ca 30 sau 40. Ideea e ca eu am revenit aici acum 7 ani. Sapte. Ca ala. Nu conteaza ca aveam 20,30,40, ca am luat-o cam de la minus, nici macar de la zero.

    Si eu am revenit aici cu vreo 60k datorie. Pe un salariu de 2000 lunar. P-atunci veneau aia ca tine sa spuna ca mai bine cu 1500 in Romulania. Ca deh, eu aveam job, sotia nu – £100 pe luna erau economiile.

    Ia zi, cum e aia cu perspectivele?

    Profet fals, zici tu. Raritate, zici tu. Dar treaba e ca toti aia “adusi” de mine o ard cam la fel (gen bmw in loc de Mercedes, casa in Londra sau Reading in loc de West Midlands). Si misca in front si aia pe care nu i-am adus eu, dar au ascultat cu macar juma’ de ureche.

    Deci?

  76. Ioan Mitiu says:

    @Dar treaba e ca toti aia “adusi” de mine o ard cam la fel {…}

    Aia fiind… câți? 10? 20? 50 de oameni? Ca nu cred ca ai reușit sa aduci, sa zicem, 100 de oameni și toți sa câștige acum peste 10.000 de lire ca erai legenda Londrei nu alta. 😀
    Mai mult – banii aștia sa vina dupa o cariera de ani buni ÎN INTERIORUL unei companii și nu dupa specularea oportunista a unor nișe care merg… cât merg.
    Și asta sa reprezinte salariu constant la un job cu 25-30 de zile de concediu platit pe an și restul beneficiilor – ca așa menționai ințial – și nu contract de 80-100 de lire pe ora, care e spectaculos dar profesional reprezinta un risc asumat. Mai ales daca intervine frenezia emigrantului de a-și achita accelerat casa.

    Dar în mare tu ratezi complet ideea – tu ai (re)venit în Londra cu greșelile facute și cu un traseu clar. Un puști de douazeci și ceva de ani nu are cum sa fie la nivelul asta.

  77. Daniel says:

    1.Ideea e simpla: daca dupa 7 ani de stat in UK, Londra, whatever, cu facultatea aia, si esti tot pe shared ai o problema! Ori tipul minte ori e complet asocial.

    2.In ro te intorci doar daca ai aranjament cu statul – contracte de milioane de eur/usd/gbp sau daca ai aranjat un job de cel putin ajutor de ministru.

    3.Ironia sortii – dupa ce si-a luat m.. cu c… s-a intors in ro ca sa ii invete pe alti sa plece! Asta e tare!

  78. Ioan Mitiu says:

    @discutam de joburi, nu de contracte si hackuri cu lucrat de acasa pe bani de afara{..}

    Din câte observ tocmai asta e problema – ca nu discutam despre joburi permanente deși așa vrem sa dam impresia ci de contracte temporare platite la ora/zi. Hackuite într-o forma sau alta dar asta intra în frumusețea jocului – fiecare cum poate în fond. 😉

  79. Orbu says:

    Sunt mai multe modele de succes.
    Un fost coleg o arde la compania la care am lucrat și eu + contract ( pentru că flexibilitate ) pe vreo 9k+ pe lună.
    Sigur, perspective, n-o să fie CEO, alea.
    Îi rămân bani după facturi vreo 7k. După ce plătește casa și mai mult. Alții au casă. Să zicem că s-ar putea învârti de 10k după facturi in Londra. Contează ce vrei de la viață.
    Vrei să trăiești fancy , comfy & shit? Vira din București.
    Vrei să “faci diferența”? Mult succes s-o faci cu 10k pe lună în Londra. Poți să cumperi ce? O casă în 7 ani? Perfect, în București în 7 ani cumperi un cartier întreg, sau un hotel, restaurant, sau …sau. în Londra sugi pula printre aia care au deja milioane.
    Cam asta e treabă cu făcutul diferenței când ești sărac și nu ai deja milioanele pe mână.

    Sunt moduri prin care poți să -operezi- asta și în Londra. Sunt doar chestiuni de oportunități și de Skillset.
    Alții se duc pe salarii mai mici dar pe poziții influente și își dezvoltă side jobs sau side businesses de acolo. Care le aduc mai mulți bani.
    Știu pe cineva care lucra în achiziții tot așa întors în România din afară. Jobul bunicel (pentru Romania) dar ne-impresionant . Impresionant era că malagambele de pe job ajungeau pe la EUR10k, iar munca mai mult business / cafele și telefoane așa. Acolo faci diferența.

    Mai știu o tanti care s-au întors după ce a făcut ceva școală de business prin Londra și a lucrat pe acolo să fie șefă prin București. Nu știu dacă câștigă mai multi bani decât în Londonistan, dar nici nu cred că vrea asta. Ea vrea treburi cu șefie cu business strategy cu plm. Nu știu pentru cine face ea diferența, sau ce diferențe face , dar aia vrea și e mai probabil s-o facă la București decât la Londra.

    Când treci de eur3-4k / lună venituri rămase după costul vieții , abia atunci România e mult mai ieftină decât Anglia și București decât Londra. Că dacă nu vrei să bei banii ăia , sau să îți cumperi al zecelea telefon poate vrei sa faci chestii, să investești să etc.

    Abia atunci are mai mult sens să faci asta in Romania, dacă nu cumva ai strâns deja cat ai nevoie să faci breakthrough in Londra . Altfel, poți să strângi banii in cont și o să ai mai multi în UK, dar nu prea te ajută banii din conturi, în cash, pe termen lung .

  80. Maria says:

    Eu am alta teorie vizavi de ăștia. Tipul asta nu s-a intors pentru bani, daca ii era de bani statea in Londra. Cu universitatea la care zice el c-a fost, on the long run i-ar fi fost mai bine in UK. Numai cine nu vrea nu recunoaste asta. Ăstia ca el insa (si vb pentru ca am cunoscut destui) nu-si pot scoate Romania din ei. Pur si simplu. Nu ma întrebați ce inseamna asta ca n-as putea sa spun, e ceva ce-i trage acolo. Prin urmare, nu vor face cu adevarat niciodata vreun efort de integrare. Ei vor visa mereu sa se întoarcă, unii o vor face, altii vor trai toata viata cu curu’ in doua luntri, in cazul in care, din diverse motive, raman in strainatate. De chestia asta mi-am dat seama in momentul in care a zis ca se ducea in vacanta numai in Romania. Un om zdravăn la minte, care nu-i in strainatate doar temporar, nu ar face asa ceva. Eu, de exemplu, si nu ca ma dau exemplu, ci cel mult contra-exemplu, am fost in Romania in 10 ani de doua ori. 3 saptamani in total. Si nu mi-e dor absolut deloc. Pentru mine si numai gandul la o deplasare pana acolo e o corvoada (nu ma refer ca feeling, ci ca tr sa zbor cel putin 12-14 ore, cu tot ce inseamna asta). In fine, un om care se trage asa acolo, e clar ca nu-si va gasi locul decat acolo. Si nici macar nu e ceva gresit in asta, gresit e sa vina la ziar si sa manance rahat ca el s-a intors ca sa faca diferențe. Nu va face nicio diferenta, nu in sensul in care vrea el sa ne faca sa credem. Asta nu inseamna ca nu va putea avea acolo o viata ok, ba poate avea, dar asta nu-l face erou.

  81. Adi says:

    Am avut cativa din astia la birou, facultati facute prin UK sau chiar SUA, intorsi in Romania. Nu stiu ce ii aduce pe toti, dar pe cei pe care ii stiu eu:
    – introverti, fara social skills, in special fara basic skills de a discuta cu o femeie. Fara prieteni, fara iubite.
    – chiar si cu “acel Oxford”, unii sunt destul de limitati in gandire si in utilitate. Daca au fost admisi acolo nu inseamna ca sunt descurcareti, problem solvers, leaderi, etc. ci doar suficient de buni pentru criteriile de admitere. Cand se duc la interviuri si in afara de o expertiza ingusta pe un anumit domeniu nu au nici un fel de alte calitati, primesc un job intr-o companie, dar nu din ala de 6 cifre, ci relativ modest. Si nu se prind de ce, e cam greu sa ii explici unui electronist sau developer cu ce se mananca restul lumii. Vorbim de oameni care la peste 25 de ani nu au o prietena, nu?
    – unii sunt imbecili. Aparent destepti, dar imbecili: genul de imbecili care au cate un crez in viata, ori patriotism, ori religie, ori dacopatii, homeopatia, energia violeta sau ceva de genul asta. Gen ei se intorc in tara lor, care e a lor, care i-a crescut, care i-a futut in cur. Unii chiar au convingerea asta, altii au doar scuza pentru a veni cu coada intre picioare, ca chestia aia care le atarna permanent e coada, a nu se confunda.

    Stiu un singur caz in care un asemenea tip a avut succes ulterior, s-a insurat, are un job bun. Nu in Romania, dupa vreo 10 ani a plecat iar, in alta parte, si i-a mers bine. In astia 10 ani a dat piept cu viata, cu lumea reala, a descoperit sexul si ca ii place sexul, cum sa interactioneze cu oameni diferiti, etc. Chiar tinem legatura, l-am cunoscut dupa ce s-a intors in Romania si am aflat de viata lui anterioara dupa cativa ani, cand a povestit la o bere ce si cum se intamplase atunci. Restul ori s-au pierdut pe drum (dati afara) sau abia au venit recent si inca nu e clar ce o sa se intample cu ei, dar statistic sunt sanse foarte mici sa iasa ceva bun, whatever that is.

  82. Ioan Mitiu says:

    @ Sunt mai multe modele de succes.

    Exact.
    Ceea ce voiam eu era sa focalizam un pic discuția pe aspecte strict obiective dincolo de pitici cu “facutul diferenței” sau de “sunt taliban și ramân în țara X pentru ca… Y, Z” ( chestii cu atât mai amuzante cu cât vin dinspre apendicele SUA – care reușește de ani buni creșteri economice impresionante de zero virgula zero ceva la suta 😀 ).

    Or la 27 de ani mai greu sa fi contractor de succes și simultan într-o corporație poți sa te plafonezi din motive care nu țin decât în mica masura de tine. Asta razbate din articolul tipului și îl pot înțelege. Am impresia ca cei mai vocali de pe-aici nu au prins vârsta aia într-o corporație serioasa de trateaza așa ușor subiectul…

  83. Ioan Mitiu says:

    @Un fost coleg o arde la compania la care am lucrat și eu + contract ( pentru că flexibilitate ) pe vreo 9k+ pe lună.
    Sigur, perspective, n-o să fie CEO, alea.

    Riscul nu e ca nu ai cum sa ajungi CEO din poziția de freelancer ci ca nu prea vezi mulți contractori IT trecuți de, hai sa zicem, 55 de ani ( și s-ar putea sa fiu un pic optimist aici ).
    Exceptând pe-aia superșmecheri care inventeaza aberații gen SCRUM și mulg la maxim ce pot din asta. 😛

    De-aia zic ca e un risc profesional calculat. Și calculat fara a lua în calcul “lebede negre” precum deschiderea pieței telecom europene la Huawei și ZTE care au pus pe liber cohorte de contractori specializați în domeniu. 🙁

  84. super_fotbal says:

    Discutiile astea m-au plictsit pana peste cap.
    @Ioan Mitiu, nu ai nimic altceva mai bun de facut decat sa promovezi venitul in romania dupa cai verzi pe pereti?

  85. Johnny says:

    Vad ca multă lume îl calcă pe cap pe băiatul ala ca “după 7 ani de UK”. Dacă am înțeles bine, el a ajuns acolo la doar 18 ani, proaspăt absolvent de liceu din Buzău, și 4 ani (sau 3, sistem Bologna?) a fost facultatea. A lucrat deci doar de 3 ani. La etapa aia, eu zic ca nu e de călcat în picioare ca nu ajuns suficient de sus profesional, mi se pare ca e destul de ok unde era când a plecat. Ca perspective de viitor și cutare e alta discuție, dar pana la urma e treaba omului, nu mi se pare a a fost agresiv în articolul lui ca le știe el mai bine, asta e calea de urmat, cine nu face la fel e fraier. El a prezentat opțiunea lui personala, sa fie sănătos, e pe barbă lui.
    Also, nu mi se pare ipocrizie ca zice ca s-a întors când a primit o oferta buna financiar, apoi zice ca se simte bine pentru ca poate face o diferență. Știm piramida lui Maslow, plecat find în 2012 când treburile erau cam nasoale după 4 ani de criza se gândea ca în Ro nu ai cum sa satisfaci nivelurile mai de la bază. Dacă se punea problema de un salariu de mizerie nu venea, dar dacă e unul ok sa satisfacă nevoile de bază, își permite sa se întoarcă și se poate și bucura de chestii cu făcut diferența, orice înțelege el prin asta.

  86. Ioan Mitiu says:

    @super_fotbal

    Eu nu promovam venitul/revenitul în România – chiar mi se-nrupe: nu câștig nu pierd nimic că s-a întors tipul ăla. În fond avem toți un continent la dispoziție – și cel mai mișto dintre toate și putem merge și lucra unde vrem. “Decât” că unii au rămas la pitici de acum 20-30 de ani. 😉
    Doar punctam unele aspecte false/mituri aduse în discuție cu o vehemență care mă depașeste. Și care pot fi chiar periculoase pentru cititorii neavizați ( gen joburi de 10.000 de lire în Londra cum cobori din avion, pe dreapta ).

  87. Maria says:

    @Ioan Mitiu, daca la mine te refereai ca-s “taliban”, si banuiesc ca la mine daca am interpretat bine paranteza, eu am motive sa fiu asa, de fapt, n-am niciun motiv sa nu fiu asa: nu stau shared (am casa mea), am familie, am prieteni, avem amandoi joburi ok, imi plac orasul si tara in care traiesc (chestiile care ti se pareau tie fantasmagorii mai sus, mie nu mi se par asa, pentru ca asta e realitatea mea de zi cu zi, dar asta e efectul cand traiesti in Romania, ce-i normal ti se pare fantasmagoric), si colac peste pupăza, am luat-o in acest apendice a SUA nu de la 0, ci exact asa cum zice Manowar, de la minus. Acum nu-mi lipseste nimic, nici macar Romania (LOL)!

  88. Deria says:

    @Ioan Mitiu

    Tu esti cititor (mai) nou sau vechi al blogului?

    Ca vad ca ai pus = intre freelancer si contractor…

  89. Orbu says:

    Riscul nu e ca nu ai cum sa ajungi CEO din poziția de freelancer ci ca nu prea vezi mulți contractori IT trecuți de, hai sa zicem, 55 de ani

    Lol. Boss, riscul e invers. Să doamne ferește să fie nevoie să fii contractor și după 55 de ani. Păi, până atunci ce pula mea ai făcut, gen ?

  90. Manowar says:

    Vrei să “faci diferența”? Mult succes s-o faci cu 10k pe lună în Londra. Poți să cumperi ce? O casă în 7 ani? Perfect, în București în 7 ani cumperi un cartier întreg, sau un hotel, restaurant, sau …sau. în Londra sugi pula printre aia care au deja milioane.

    Ce cartier intreg cumperi boss, cu banii de pe-o casa din Londra? Gen 5-6 apartamente la tine la porumb sau vreo 4 intr-un loc mai decent? Parca nu-i chiar “cartier”. Sa nu mai vorbim de faptu’ ca la sfarsit iei mai putin pe ele (in chirii) decat iei pe casa aia din Londra…

    Isi cumpara acum un prieten casa-n Londra. 497k. Cam ce restaurant sau hotel cumperi tu in Bucuresti de banii aia? “La cateaua lesinata”?

    Treaba e ca (la cumparat) Bucurestiul e cam de doua ori mai ieftin ca Londra – si nu la aceeasi calitate. Ce vreau sa spun e ca nu prea mai cumperi tu nici un cartier cu 4k/luna. Nu in Bucuresti, oricum. Poate prin Petrosani pe undeva.

    Riscul nu e ca nu ai cum sa ajungi CEO din poziția de freelancer ci ca nu prea vezi mulți contractori IT trecuți de, hai sa zicem, 55 de ani ( și s-ar putea sa fiu un pic optimist aici ).

    Oh, gee, ma-ntreb de ce. Sa vedem. Sa zicem – de dragul de a zice – ca mie imi functioneaza planul. Asta-nseamna ca la 40 de ani nu mai am datorii. Casa platita, masina platita. Pana la 55 de ani mai am 15 ani. 15 ani in care pot s-o ard in contracte de haaaai sa zicem vreo 500 pe zi, ca n-o sa mai fiu in Londra. Da’ nici n-o sa mai am de platit chestii-n Londra sau mortgage acasa. Asa, in medie, vreo 120k pe an, incluzand concedii si bank holidays si pula mea. Din care iei tu vreo 85k-90k, din postura de contractor. Ala e, cum ar veni, salariul net. Si hai sa zicem ca din ala spargi vreo 30k pe viata, adica vreo 2500 pe luna (si cand n-ai mortgage/chirie, nu-i chiar asa de simplu, da’ hai sa zicem). Si sa zicem (de dragul de a zice) ca nici nevasta nu lucreaza (desi la mine lucreaza, plm, mai ia si ea niste bani). OK. Si-ai ramas cu haaaai sa zicem 50,000 pe an in economii. Si-avem…what? 15 ani, am zis? 750k economisiti, asadar, la 55 de ani? (plus casa platita, masina platita, evident).

    Pai, nu stiu daca mai vezi prea multi pe urma muncind contractori peste 55 de ani. Nu de alta, da’ la mine-n zona te duci si iei 3 case cu banii jos, le inchiriezi si nu mai faci absolut nimic toata viata. Alternativ le poti inchiria si poti sa-ti iei un job d-ala de 2000/luna. Cat sa le poti spune prietenilor ca “faci ceva” si sa nu mori de plictiseala acasa si sa mai iei si-o pensie peste, asa, de control.

    Nu, nu prea vezi multi contractori de 55+ ani. Pentru ca nu prea mai au de ce sa se agite…

    chestii cu atât mai amuzante cu cât vin dinspre apendicele SUA – care reușește de ani buni creșteri economice impresionante de zero virgula zero ceva la suta ? ).

    I-auzi, pula mea. Si zici ca nu esti securist sau propagandist d-ala postac, right?

    Ia, de curiozitate, spune-ne tu cu cuvintele tale care-i situatia ta. Asa, gen ce-nvarti, pe ce bani, ce-ai facut pana la varsta actuala. Ca-s si eu curios cum de-ai avut ghinionul sa folosesti patterns de postac intr-o chestie care maraie la adresa Vestului. Si daca nu poti, e belita, tovarase, trebuie sa-ti spunem adio.

    Ca sa-ti explic problema, acum niste ani mai multi, am lucrat pentru niste baieti mai haraso, asa, la ei acasa. Setam eu un laborator pentru niste baieti care urmau sa posteze propaganda anti-X pe net. In comentarii la articole de ziar, pe bloguri, pe pula mea. Internationalisti ca lumea. Si a trebuit sa pun pe picioare o baza de date. Era cu “ce zici in caz ca subiectul e X”. M-am uitat de curiozitate la partea cu Romulania – nu ma privea, dar eram curios. Si ce crezi tu, aveam acolo la top “e apendicele Z” – unde Z putea fi SUA, UN etc. Tot p-acolo era si treaba cu cresterea economica – si nu numai. Cu explicatii, frumos, ca tarile mari nu au unde creste, dar alea falite da, ca nu prea mai au cum sa scada.

    Si treaba e ca ma uit la niste comentarii de-ale tale si imi flashuieste mie punctul ala din creier care tine de patterns.

    Hai, explica-mi ca ma insel. Ca tu nu esti genul de postac platit de la rasarit sa behaie anti-US, anti-EU, anti-Vest, something-something-Soros etc.

  91. Orbu says:

    Ce cartier intreg cumperi boss, cu banii de pe-o casa din Londra? Gen 5-6 apartamente la tine la porumb sau vreo 4 intr-un loc mai decent? Parca nu-i chiar “cartier”. Sa nu mai vorbim de faptu’ ca la sfarsit iei mai putin pe ele (in chirii) decat iei pe casa aia din Londra…

    Nu prea intelegi tu cum e cu business flow-ul, nu-i asa? De fapt intelegi da’ te prefaci.
    Cu 10k pe luna , intr-un an dai avans la 5 apartamente , d-alea la porumb cum zici tu si le bagi pe chirie, gen productie. Din chiria la 5 apartamente dupa un an acumulezi cash flow sa mai iei inca rate la altele. In 7 ani poti sa ai 35 de apartamente pe rol. Presupunand o chirie medie de 400E/ luna care sa fie cam chit cu rata.

    Dupa 7 ani primele apartamente cumparate la anul 1 au adus deja 144k incasari. Parte din ele sunt costuri si dobanzi dar nu conteaza.
    Urmatoarele 5 au incasat 120k. Urmatoarele 96k, Urmatoarele 72k. Urmatoarele 48k. Ultimele 24k.
    Banii investiti in 7 ani au produs deja circa 500k EUR pentru tine. Si ai un mecanism care produce vreo 14k EUR/ luna fara sa faci tu mare scula pe bascula. Hai, spune 10k, ca poate nu merg toate roz. In afara de munca ta.
    In UK reusesti sa scoti chiria din schema si poate sa te combini la a a doua proprietate, haaai a treia. Dupa niste ani fututi prosteste, batandu-te cu aia care au de 10x , 100x mai multi bani ca tine.
    Adica faci PULA PE BAT, aia.

    Am un alt fost coleg care a inceput o schema ca asta dar la nivel mai mic. Ca nu are banii aia. Are doar 2 apartamente o casa si una pe care a luat-o inainte pe cash.

    Dar asta e doar un exemplu. Sunt multe alte exemple unde in UK futi muste aiurea pana strangi bani de entry level, si cand esti pe entry continu-i so sugi pe concurenta, ca asa e printre bogati concurenta e acerba. La absolut orice business care implica chestii simple ce se fac cu bani, mai sunt inca o gramada ca tine si tre sa te multumesti pe margini mici, daca macar poti sa iti faci loc.

    Acilisea la saracie e loc de tras. Aia zic.

  92. super_fotbal says:

    Nu sunt deloc mituri false, sunt chestii cu care nu esti tu de acord sau chestii care nu stii ca exista sau nu crezi in rationamentul folosit pentru obtinerea lor.
    Noduri in papura si despicari de fir in patru fara vreun real folos, niste chestii tipice romanesti de altfel. E un sport national in romania sa cauti argumentul si solutia perfecta la o chestie care e irelevanta.

  93. Ion Ambrinoc says:

    Mă gândeam iniţial să îţi mulţumesc pentru publicitate ca să fac mişto de roast-ul pe care mi l-ai scris. Dar chiar ar fi cam urât să fac asta, păreţi oameni destul de raţionali şi tu şi comentatorii tăi, deci îmi permit să mă arunc un pic în gura lupului. Ori am dreptate şi putem vorbi, ori o să aflu că eşti trol.

    Nu am zis niciodată, nicăieri, că aş fi un supergeniu, poveste de succes, Elon Musk de România, tata lor la toţi, că fac bani din piatră seacă sau cine ştie ce. Din contră, am vrut să transmit exact cum mă percep: un tip deştept, conştient că face bine ce face, dar şi că alţii sunt mai buni. Şi mă bucur că alţii sunt mai buni, şi că alţii fac mai mulţi bani, şi mai ales că alţii îşi percep succesul propriu. Keep it up, it’s awesome!

    Dar am vrut să transmit şi că nu totul e pierdut aici. Dacă m-ai căutat pe Linkedin, ai observat că am nişte locuri de muncă OK, care nu au nici o treabă cu statul. Şi care pot asigura un trai mai mult decât decent în Bucureşti. Cu toate problemele pe care le avem – şi le conştientizez. Nu sunt atât de idiot încât să nu realizez că DN2 e o ruletă rusească. Eu prin articol chiar asta vreau să transmit, că te poţi întoarce, poate fi totul bine, chiar şi dacă NU trăieşti din tunuri şi nu eşti nici Ghiţă, nici Tăriceanu, nici vreun băiat deştept care vrea să se lanseze în politică.

    Pe urmă, chiar e nevoie de atacurile gratuite în care mă numeşti inadaptat şi insinuezi că sunt incapabil de o viaţă socială? Serios? Atât de tare mă urăşti încât extrapolezi bazat pe nimic şi o poză de pe Linkedin? Chiar am încercat să povestesc cum am trecut de la inadaptatul absolut, în primul an de facultate, în omul adaptat la micile românii (apropo, asociaţia studenţească nu a fost o chestie comunistoidă în care umblam după titluri, chiar am muncit pentru ea şi funcţionează şi acum), şi ulterior într-un om care funcţiona în societatea de acolo. Da, nu m-am asimilat, nu am devenit niciodată englez cu adevărat, dar… care-i baiu?

    Apoi, nu ştiu dacă sesizezi, dar “visul american”, ajunsul în “AMERICA”, statutul de emigrant sunt uşor ironice, pe ideea că vedem condiţia emigrantului ca fiind un statut nobiliar. Ceea ce e anormal. A fi emigrant nu înseamnă nici mai mult, nici mai puţin, de a fi plecat din ţară. Nu ai sânge albastru şi nu beşi trandafiri pentru că ai plecat.

    În fine, nu ştiu dacă ajută cu ceva ce am scris mai sus, sau doar o să întăresc ideea că sunt un inadaptat cu pământ între picioare. Numai zic că mi se pare că ai sărit calul cu presupunerile, şi poate nu e ok chestia asta. Dacă vrei să vorbim fără atacuri la persoană, mie îmi face plăcere să îţi răspund.

  94. Manowar says:

    Nu prea intelegi tu cum e cu business flow-ul, nu-i asa? De fapt intelegi da’ te prefaci.
    Cu 10k pe luna , intr-un an dai avans la 5 apartamente

    Stai boss, parca discutam de 4k? Acum discutam de 10k?

    Bun, hai sa zicem – de dragul de-a zice – ca iei 5 apartamente. Sa fie pe la 86k bucata, la porumb, stiu eu un caz. Si le inchiriezi la cat, la 400 pe luna, zici tu? Din care ai tai sunt cati, ca mai avem si noi impozite, mi se pare ca au bagat aia si CAS sau CASS la locuinte, nu mai stiu. Vreo 300? Si tu ai rata la banca exact cat? Si le inchiriezi cui? Ca pula mea, nu stiu daca se inghesuie – poate stai si tu ca mine cu apartamentele goale, ca pula-n pizda, Ionele, nu gasesti chirias 6 luni (patita de ai mei, care-ncercau sa inchirieze apartamentu’ si nu prea era la porumb gen). Sau poate te trezesti ca pleaca si de la tine chiriasu’ cu mobila, frigideru’ si cu aparatul de A.C smuls din perete (patita de-un amic). Sau poate uita sa plateasca chiria si tre’ sa-l alergi ca un ghertoi de pomana, ca oricum nu scoti nimic. Sau poate strica si rup, tot asa. Sau poate descoperi ca se sparge caloriferu’. Si trebuie rezugravit. Sau poate multe. Tot asa, discut din experienta. Ca, vezi tu, la chiria aia teoretica de 400 pe luna, din care 300 ai tai, e cam nasoala treaba – gen te costa o renovare cat chiria pe 3 ani, nu-i prea amuzant. Asta cand e-nchiriat, ca mai avem si downtime, cum am zis. Si nu stiu cat te costa omu’ care se ocupa de treaba asta cu inchirieri si contracte, ca plm, imi imaginez ca nu-ti dai demisia de la jobu’ ala de 10k de care vorbesti, nu?

    In teorie, alea se platesc singure – sigur ca da, in vreo 30 de ani. In practica, pula mea, nu prea se platesc singure cand scazi impozite, downtime, reparatii, inlocuit x si y si restu’. Cam nasol, asa.

    Dupa 7 ani primele apartamente cumparate la anul 1 au adus deja 144k incasari. Parte din ele sunt costuri si dobanzi dar nu conteaza.

    Bizara matematica, da’ sa zicem. Doar ca tu ai platit la banca exact cat, in aia 7 ani, daca-i chiria cam la fel ca rata? Ah, da, la fel? Deci practic, nu prea au adus nimic in afara de cheltuieli – ca in 7 ani tot tre’ sa faci treburi, sa repari chestii, sa pula mea.
    Realist vorbind, alea-ncep sa-ti aduca niste profituri cand sunt platite. Da’ pana sa fie platite, deeerp, o sa cam platesti tu dobanda grupa mare pe ele.

    Urmatoarele 5 au incasat 120k.

    Stai asa, care urmatoarele 5, ca tu momentan, dupa 7 ani, ai fix pula-n mana si credite de acoperit (sau pula mea, poate le-achiti din salariul ala al tau de 10k), ca-n 7 ani inseamna vreo 840k, din care numai tu stii cat cheltui si cat achiti si cum e cu returnarea anticipata, ca eu nu stiu, da’ le poti achita, ca-s probabil vreo 550k de dat, asa, cumva cu dobanzi si comisioane si plm.

    Le achiti, deci, si te duci si tu mai iei 5? No problem, poti.

    In UK reusesti sa scoti chiria din schema si poate sa te combini la a a doua proprietate, haaai a treia. Dupa niste ani fututi prosteste, batandu-te cu aia care au de 10x , 100x mai multi bani ca tine.
    Adica faci PULA PE BAT, aia.

    Bossultane, daca aia vrei sa faci – chirii, adica – poti face asta si-n UK, doar ca iesi mai bine. La aproximativ aceeasi suma – 86k de euro, haaai sa zicem 80k de lire – iei chestia asta (exemplu cat se poate de random). Cat e chiria-n zona, oare? Pai, pentru o chestie MAI NASOALA, vreo 700 de lire. Parca-i nitel mai mult de 400 de euro.

    Si exemple de-astea (cumparat/chirie) am gramezi, daca doresti. Altul aici, de vanzare la 80k. Chiria in zona? 650-800.

    Dar nici macar nu merita deranjul, ca iei la 40k chestii pe care nici nu le vezi vreodata si le dai direct pe mana alora de la council, pe post de social housing, sa iei acolo 400 de lire pe ele, sa fii sigur ca-s inchiriate 100% din timp (ca nu cred c-o sa ramanem fara saraci care n-au locuinte prea curand).

    Treaba de care vorbesti tu (ca in Londra iei una-doua chestii) e reala, ca sunt alte sume-n joc. Da’ nu te obliga nimeni sa joci in Londra. Desi o poti face – si iesi mai bine daca joci pe segmentu’ corect (ala unde marci banu’, da’ si iei un 3k pe chirie, ce plm). Numai ca-i mai simplu la entry level sa n-ai treaba cu Londra, ci cu orasele mici.

  95. super_fotbal says:

    @Orbu E loc de tras daca vrei sa stai acolo. Daca nu vrei sa stai acolo te doare-n pula ca e loc de tras. As zice ca in uk poti fi fericit si fara sa interactionezi vreodata cu aia mai bogati ca tine sau daca ai a interactiona sa nu fie chiar asa neplacut. Adica singurul mod in care ma gandesc ca ii poti supara cu adevarat si sa ai o experienta neplacuta cu ei este sa te duci peste ei cand nu ai nici o treaba cu ei, gen “sunteti bogati hai sa va fut la icre”. Si asta cu competitia se poate incadra lejer la chestii de genul “o nu pot fi si parti negative in chestia asta si viata mea trebuie sa fie lipsita de parti negative asa ca fug de aici”.

  96. Manowar says:

    Pe urmă, chiar e nevoie de atacurile gratuite în care mă numeşti inadaptat şi insinuezi că sunt incapabil de o viaţă socială?

    Chiar am încercat să povestesc cum am trecut de la inadaptatul absolut,

    Boss, ADHD, ceva? Deci cum – e “atac gratuit” ca zic ca esti inadaptat, dupa care, gen doua randuri mai jos, vii si spui ca “ai trecut de la inadaptatul absolut…”. Pai, esti sau nu esti inadaptat, pula mea? Mai e atac, daca-i reala treaba?

    în primul an de facultate, în omul adaptat la micile românii

    What the actual fuck, cum adica “ai trecut la…omul adaptat la micile romanii”. Te-ai … adaptat la a fi roman? Pula mea, nu erai deja? Intelegi ce-nseamna “adaptare”? De curiozitate.

    (apropo, asociaţia studenţească nu a fost o chestie comunistoidă

    _TOATE_ “asociatiile studentesti” sunt chestii comunistoide.
    …si efectiv nici un om intreg la minte nu se baga-n asa ceva. Doar diversi inadaptati care au impresia (gresita, desigur) ca in felul ala vor…socializa. Gen pe-acolo se duc romulanii care se adapteaza la a fi romulani. Sau aia care au impresia ca-n felul ala vor obtine ceva recunoastere de la dracu’ stie cine. Evident, si aia se-nseala.

    Da, nu m-am asimilat

    …dar tot mai crezi ca-i “atac gratuit”, right? Daca tot veni vorba, exista “m-am asimilat”? Nu stiu, intreb. Mie mi-ar suna OK “n-am fost asimilat” sau “nu am asimilat”. “Nu m-am asimilat” suna bizar.

    dar… care-i baiu?

    Baiu nu e nici unul. Baiul, in schimb, e ca fix asta zic eu – inadaptat and shit – dar tu crezi ca-i “atac gratuit”.

    Apoi, nu ştiu dacă sesizezi, dar “visul american”, ajunsul în “AMERICA”, statutul de emigrant sunt uşor ironice

    Nu, nu prea sesizez acolo ironia. Sa-nteleg ca toate alea – ACEL Oxford, AMERICA, visul romanesc, asociatia somereasca, omul sfinteste locul – toate alea erau ironii?

    Esti tu sigur-sigur ca erau “ironii” si nu erai nitelus busy blowing your own horn?

    pe ideea că vedem condiţia emigrantului ca fiind un statut nobiliar

    Nu prea cred c-o vede nimeni asa. Cred ca mai degraba sunt vazuti drept capsunari. Eu nu-i vad nici pe post de capsunari, nici pe post de nobili, ca nu ma uit la gramada, ci la cazuri individuale. Nu-s toti la fel. Stii cum e, viata e facuta din trepte; unii le urca, altii le spala. Si-n UK sunt romulani faliti si romulani milionari si de-aia de middle class.

    Numai zic că mi se pare că ai sărit calul cu presupunerile, şi poate nu e ok chestia asta.

    Serios-serios? Cu care crezi c-am sarit calul? Zi-mi asa, punctual, care presupuneri sunt gresite si de ce. Sunt curios. Da’ nu cu gheieli de-alea romulanesti gen “nu pot spune X, nu pot zice Y, nu pot discuta despre Z”, ca asta nu-i o pagina d-aia standard; gen p-aici le zicem pe sleau, nu ne futem in cur. Eu pot sa-ti spun ca nu bag pumnul in gura. Gen nu-ti bag comentariile in spam/trash sau ceva. Zi-mi tu unde-am dat-o-n bara si de ce.

    Ori am dreptate şi putem vorbi, ori o să aflu că eşti trol.

    Ce e aia trol? Indiferent ca-l scrii cu un L sau cu doi. Ca plm, daca ma uit in presa britanica, troll e unul care spune lucruri neplacute. Si daca mergem pe definitia aia, sunt in mod clar si troll.

  97. super_fotbal says:

    @Ion Ambrinoc hai sa te scutesc eu de batai de cap, fa altceva cu timpul tau, nu veni aici sa gasesti confirmare la rationamentul tau.
    Aici nu se vorbeste de tine, stiu ca pare ca se vorbeste de tine dar nu se vorbeste de tine, sper sa aiba sens chestia asta ca in capul meu are. Tu fa ce stii acolo cum stii tu.
    Aici vei putea gasi totusi chestii utile in functie de ce dispozitie are Manowar, dar macar fa sa fie interesant daca tot ai venit, eu chiar am incredere in tine ca poti face asta. Nu vreau sa imi pierd vremea citind porcarii, amuzanta asta venind de la mine! :)))

  98. Orbu says:

    Stai boss, parca discutam de 4k? Acum discutam de 10k?

    Să ne fie mai ușor la calcule și să ai o șansă de follow up la logica pe Londra, că cu 4k în Londra durează în pula mea 5 ani sa strângi de avans la prima coșmelie , să nu mai plătești chirie. Dacă nu te plictisești.

    Doar ca tu ai platit la banca exact cat, in aia 7 ani, daca-i chiria cam la fel ca rata?

    Banii ăia, tu strângi bani de început de asset. Restul plătește chiriașul. După 7 ani ai un bazin de case care rulează 10k pe lună. Pe rate descrescătoare deja incepi sa faci profit. Poți să te oprești din expansiune și le achiți, dacă vrei să îți meargă morișca, sau poți să vinzi , dacă eminentul prielnic, să încasezi banii tăi investiți să cumperi un număr mai mic de proprietăți și să mergi pe profit 100% din alea. Suma adusă am expus-o grosier.

    Pai, pentru o chestie MAI NASOALA, vreo 700 de lire.

    Chestia aia nasoală in MK costă mai mult de 80k cred. M-am uitat la preturi pe acolo. Dar da, găsești zone să faci asta în UK, poate fi ROI mai mare, nu știu. Dar riscul pe zonele alea le face foarte edgy. Nu se compară. București e cel mai puternic oraș al țării. Când restul și-o iau în bot cu vreo criza, acolo mai mișcă ceva. În Vascautii de UK , dacă e de vreo nasoală, riști să nu mai închiriezi deloc, lăsând la o parte dacă îți mai scoți banii sau nu.
    Casele alea sunt cum ți-aș sugera sa cumperi apartamente de două camere in Roșiori cu EUR12k, că se pot închiria cu până la 150-180 EUR/ luna. Păi pot să merg să cumpăr chiar 10 , dar pe urmă tre’ să văd cum fac rost de chiriași , că suma asta o iei sigur , dar tre’ să vină cineva mai întâi.
    Așa și cu alea. (Da, știu că sunt mai inchiriabile decât în Roșiori , probabil, dar riscul le face la fel de edgy că nu vorbim de prețuri că de o rablă SH pe bucată. )
    @Super_fotbal: Corect. Eu nu am un motiv prea bun pentru care aș sugera cuiva acum sa locuiască în București , cu excepția banilor, desigur, dacă nu poate să se descurce in altă parte mai bine. Dar unora le place orașul și nu îi judec eu pentru asta. Așa cum mie îmi plac alte orașe și locuri din țara aia care fac și mai puțin sens economico sociale, dar asta nu schimba faptul că îmi plac.

    Legat de partea cu trăitul fără să interacționezi cu bogații și să fii fericit.
    Da, cred că poți, am văzut și oameni săraci fericiți , am fost și eu fericit și când eram sărac, dar parcă e mai bine să fii mai puțin sărac ( cât mai puțin) și să ajungi să muncești cât mai puțin. Nu de interacțiunea cu ei îmi fac probleme, că nu mă intimidează bogații sau ceva.
    Fiecare cu treaba lui.
    Problema e că dacă tre’ să concurezi cu ei pe bani, atunci na, nu prea ai șanse, că nu e ca și când o să îți facă ție loc, sportiv.

  99. Manowar says:

    Să ne fie mai ușor la calcule și să ai o șansă de follow up la logica pe Londra, că cu 4k în Londra durează în pula mea 5 ani sa strângi de avans la prima coșmelie , să nu mai plătești chirie. Dacă nu te plictisești.

    Boss, treaba e ca nu prea are sens oricum, la modul “daca esti atat de valabil incat ai un salariu de 10k in Romulania, p-aici probabil ca iei 50k”. Asta asa, ca fapt divers. Tot ca fapt divers, strangi bani de avans pentru…ce in 5 ani in Londra? Ca eu in Aprilie 2015 m-am apucat de strans bani pentru avans si aveam banii aia in 2016…

    Suma adusă am expus-o grosier.

    Din pacate, nu prea-i prima chestie expusa grosier. Ca tu imi explici ca poti achita casele dupa 7 ani. E adevarat ca poti, da’ nu prea are sens. Ca sa le achiti, daca nu ai calcula deloc-deloc dobanda, tu ai plati 430k. Si nu prea-s sigur ca are sens. Gen dai 430k…ca sa obtii…sa vedem…2000 de euro pe luna, minus impozite, minus reparatii, minus pula mea. Sa zicem 1500 pe luna. Da’ din aia 1500 mai scade si tu niste impozite pe locuinte, niste asigurari, ma-ntelegi, pac-pac. Da’ mergem pe 1500/luna la calcul, sa fie. Mie-mi iese ca-ti ingropi banii ca sa-i recuperezi (din chirie, da’ ramai si cu assets, e adevarat) in 23.8 ani (in realitate, mai mult, ca-ti dai seama de cate ori repari/renovezi/inlocuiesti in 5 locuinte in 24 de ani, pula mea – nemaivorbind de downtime). Mai realist, in vreo 30. Cumva, parca nu suna a combinatie, tu ce zici?

    Si tu propui ca mai departe sa ingropi si mai multi bani la fel, ca pula mea, hai cu inca 5. I really don’t think so.

    Serios, am avut apartament dat la inchiriat. Ai avut vreunul vreodata? Nu ca ne masuram pulile, da’ cred ca nu prea ai idee de cum assetu’ pizdii poate sa se transforme intr-o pierdere desi faci totul corect. Gen bravo, ia 3600 net pe an chirie, partea ta, dupa ce ia statul partea lui. Doar ca ti-a futut chiriasu’ chestii de 5000 in anul ala, treci si repara si apoi ia-o de la inceput cu anunturi, agentii de care nu scapi, calorifere care mai crapa, chiriasu’ care vrea alta saltea ca aia existenta are spirite malefice, frigideru’ care s-a stricat ca l-a daramat copilu’ din greseala (frigider de fucking 1m80cm), usa sparta cu toporu’ de fostu’ iubit al chiriasei, ca nu i-a dat aia drumu’-n casa, pereti care au fost pictati tot din greseala sau zgariati, usi rupte, parchet imbibat de pisat de pisica, televizor care s-a ars (si gasesc aia la garantie suc de portocale-n el si nu acopera garantia, pampam) etc. Asta asa, inainte de alea clasice – a fost inundat apartamentul de vecinul, s-a spart teava cutare (preferabil canalizare, ca aia-i meseria), conducta pluviala si pe administrator il doare-n caras etc.

    Daca lucrurile mergeau cum visezi tu-n calcule pe-acolo, eu nu vindeam.

    Chestia aia nasoală in MK costă mai mult de 80k cred.

    Pai nu stiu ce crezi, ca eu ti-am dat linkul exact ca sa nu mai crezi, ci sa stii.

    Dar da, găsești zone să faci asta în UK, poate fi ROI mai mare, nu știu.

    Tocmai d-aia ti-am dat link si cu cumparat si cu inchiriat. Ca poate nu stii. Ca sa nu crezi, ci sa stii. Da’ tre’ sa dai click pe linkuri ca sa vezi.

    Treaba e ca tu iei de 80k de lire 400 de euro pe luna in Romulania si 700 de lire pe luna in UK. In conditiile astea, e cam aiurea s-o bagi pe-aia cu “poate fi ROI mai mare, nu stiu”

    Casele alea sunt cum ți-aș sugera sa cumperi apartamente de două camere in Roșiori cu EUR12k, că se pot închiria cu până la 150-180 EUR/ luna. Păi pot să merg să cumpăr chiar 10 , dar pe urmă tre’ să văd cum fac rost de chiriași , că suma asta o iei sigur , dar tre’ să vină cineva mai întâi.

    Are you fucking serious? Milton Keynes cu Rosiorii de Vede?

    Coaie, Milton Keynes e la o ora (sau mai putin) cu trenul de London Euston. Commuter town, cu alte cuvinte. Pe langa asta, are o populatie de 250k de locuitori. Aproape cat Clujul. Acolo-i beds.ac.uk. Ca economie, e al treilea din UK. 1.2% sunt pe benefits acolo. Altceva?

    Milton Keynes has consistently benefited from above-average economic growth, ranked as one of the UK’s top five cities. It is ranked fifth in the UK for business startups (per 10,000 people).

    Milton Keynes is home to several national and international companies, notably Argos, Domino’s Pizza, Marshall Amplification, Mercedes-Benz, Suzuki, Volkswagen AG, Red Bull Racing, Network Rail, and Yamaha Kemble.

    Santander UK and the Open University are major employers locally

    Mai multe pe tema aici. Fix in seara asta am trecut p-acolo. Tre’ sa ma crezi pe cuvant ca nu prea are treaba cu Rosiorii de pula calului.

  100. Ioan Mitiu says:

    750k de euro/lire/dolari în cont la 50-55 de ani nu-i un plan rău dar trebuie ținut cont că din momentul ăla mai sunt vreo 25-30 de ani de viață în față – așa că nici neapărat grozav nu e. Mai ales pentru cineva obișnuit cu un anumit standard de viață.
    Iar dacă urmașii nu au gătat până atunci facultatea aproape cert planul de pensionare anticipată va suferi niscai ajustări la momentul ăla. Dar asta e altă discuție.
    Cea de bază e că mi se pare de un optimism incredibil o proiecție de-asta pe 15 ani și mai alea într-un domeniu ca IT-ul.
    Dar na… poate e bine să fim mai optimiști din fire. Ca la 27-28 de ani. 🙂
    Că plan B oricum nu prea există pentru puleții de rând ca noi.

    @Super_fotbal

    Sunt mituri. Nicăieri nu câștigi în Europa salarii de cinci cifre în euro/lire fără să ai ceva poziție de conducere ( mare ).
    Nu înseamnă că nu câștigi de regulă mult mai bine ca în România dar cert nu de pe posturi permanente îți iei casă achitată în 5 ani și mașini scumpe. Never ever – tot tragi toată viața activă ( ca marea majoritate ).

    Pentru ca să rămâi în IT cu sumele vehiculate de @Orbu și restul trebuie să fii freelancer și în principiu în una din zonele următoare:
    – Londra – industria financiar-bancară;
    – Bruxelles – ceva prosteli de programe ( inutile aproape sigur ) pentru UE;
    – zonele din Germania cu industrie automotive + Frankfurt;
    – Elveția – dar costul vieții te rupe acolo;
    – țări scandinave dacă nu ești rezident că altfel te masacrează ăia cu impozitele.

    Dar… pentru asta îți trebuie multe chestii și nu toate țin de tine. Și, mai ales, trebuie să fii realist ca fericiri de-astea sunt șanse foarte mici să țină mult.
    Pana mea, îs om bătrân și-mi amintesc cum se împăunau ăia care prindeau prin 2006-2007 contracte în telecom pe 1000 de euro/zi și ce își adunau dinții pe jos după 2-3 ani.

    Vedem/vorbim peste vreo 5 ani cum va fi treaba. 😉

  101. Orbu says:

    “daca esti atat de valabil incat ai un salariu de 10k in Romulania, p-aici probabil ca iei 50k”.

    Nu neaparat. Ti-am explicat mai sus. Plus, oportunitatile vin de unde sunt ele atunci, nu-i ca si cum ploua cu salarii de 600k/an in UK sau prin restul tarilor si nu am auzit eu.
    Adica faptul ca ai tu #valoare e o treaba, da’ sa si gasesti o oportunitate pentru valoarea ta e altceva.

    E adevarat ca poti, da’ nu prea are sens.

    Nu prea are, dar poti, daca vrei neaparat.
    Eu am calculat sa pui un avans de 20k la un ap2cam . Si sa te invarti la alea de 60-70k, nu sa dai ca saracu’ 20%, sa fii peste. la 60k ai 33% deja platit, la 70% ai cca 28%.
    Din primul set de 5 case, in 6 ani platesti din chirii pana pe la spre 35%, mergand doar pe rata. Dar ideea e ca pe rate descrescatoare, cu avans > 25% de obicei iti mai intra si tie in buzunar bani, poate nu din prima ca esti cam la limita – in functie de piata, dar dupa 1 an doi, macar cat sa platesti impozitele si ce mai e de reparat.
    Dupa 7 ani, curba de scadere a ratei te pune pe profit. Sau poti sa mergi pe rate egale, dar atunci e un pic de futere. Cum nu e din banii tai, e pe banii chiriasilor, merge, ca iei un pic de profit din prima zi , gen.

    Ca sa le achiti, daca nu ai calcula deloc-deloc dobanda, tu ai plati 430k.

    Nu stiu cum ai calculat chestia asta si la cate case.
    In fine. ca sa fim mai rigurosi . 35 de case x 70k = EUR2.45mil.
    Din care ai platit avansuri de 600k. Gen , 100k, la fiecare an – 5 bucati.
    O casa de 70k, cu 50k principal de platit, impartita in rate pe 25 de ani ( ca sa n-avem mari riscuri) iese o rata fixa (la principal )de cca 167 EUR, plus dobanda descrescatoare
    La credit in euro, ca asa incasezi chiria in moneda asta faci si imprumutul, dobanda initiala ( la soldul de 50k) e de circa EUR250/ luna.
    Daca o casa se imparte in 300 de rate (12 luni x 25 ani) , 35 se impart in 10500 de rate.
    In 7 ani chiriasii iti platesc , in primul an 60 de rate, pe urma 120… 420-> in total 1680 de rate.
    In 7 ani, chiriasii iti platesc – la principal => 280,560. Fie si suma asta, luata singura, tinand cont ca tu ai platit 700k, dar fragmentat, ultimii bani sunt destul de recenti, e destul de util. In functie de piata imobiliara, poti sa ai apreciere, sau depreciere, dar poti sa tii asetul pana ai ceva apreciere la el. Iar aia e aparte de ce-am scris mai sus.

    Serios, am avut apartament dat la inchiriat. Ai avut vreunul vreodata?

    Nu. Am fost chirias timp de multa vreme si cam stiu ce “investitii” faceau proprietarii, majoritatea fix pula pe bat.
    Si unde stau aici se trag astia pe cur sa-si repare chestii care-i afecteaza mai mult pe ei decat pe mine, ca daca ma afecteaza pe mine, le repar eu nu stau la discutii. Gen se mai misca tiglele la acoperis de la vant si unele chestii le pot face pe ~good will~, mai repar ceva la shed, mai altele, dar pe casa nu ma urc, ca nu mi-am propus sa mor p-aci.
    Le ploua prin pod, se mai umezeste una alta, Nu pare sa ii deranjeze. sa fie sanitari. Gen. Asa ca da, stiu. Cu maxim 10% din chirie, poti mentine proprietatea inchiriabila.

  102. Manowar says:

    Cu maxim 10% din chirie, poti mentine proprietatea inchiriabila.

    Boss, 10% din 300 inseamna 30 de euro. Nu stiu ce anume mentii tu cu 30 de euro pe luna, dar poate ne spune cineva cat costa o zugraveala. Sau ceva mobila fututa. Sau o masina de spalat facuta scrap metal. Sau o biblioteca distrusa. Sau parchetul pe care l-a pisat relaxata o pisica un an. Sau altele.

    Sincer, cred ca nu stii despre ce vorbesti.

    Pe aici mai merge, ca bagi ceva deposit de vreo 2.5-3k. mai repari una alta de banii aia. In Romulania nu stiu ce repari de “garantie”, in special daca uita sa plateasca la plecare.

    Repet, nu am vandut de nebun. Puteam pastra apartamentul. Dar m-am cam lamurit. Ce pot sa-ti spun e ca trebuie sa ai noroc in Bucuresti sa dai de chiriasi care nu-s la prima generatie care nu se mai balega in fundul curtii. Nu ca te-ar ajuta cu ceva.

  103. mufa says:

    dar poate ne spune cineva cat costa o zugraveala.

    Vreo 200 de lire cu vopseaua mea pentru holurile de la parter și etaj.

  104. Orbu says:

    Piata chiriilor acum e pe la 350. Da’n fine. Si nu-i vorba ca 30 de euro pe luna. E vorba ca sunt 360 pe an (la 300 chiria, cum zici tu). Doua camere il zugravesti cu banii aia, gen dat cu alb, fara fite, dar de aia ai garantia pizdii, daca aia fut zugraveala in 1 an se opreste garantia, si se aplica si restul de costuri. Ai asigurare ai alea. Nu-i vorba ca-s saraci si nu stai dupa ei. Cand ai 35 de case, ai avocat, plateti oameni sa-i hinghereasca , tot ce trebuie, ca nu stai tu sa te rogi frumos de lume. Se face receptie, verificari exista definitia de wear and tear si definitia de intretinere defectuoasa.

    Nu toti sunt proprietari ca tine si nu toti chiriasii sunt ca aia ai tai.
    Eu mi-am schimbat peste tot prin Bucuresti pe unde am stat in chirie baterii de chiuveta, de cada, becuri caca-maca, nici n-am mai stat sa mai astept dupa aia. I-am spus, ba, vezi ca-ti schimb jegul ca curge. Doar unde era treaba de instalator ca nu aveam de unde sa opresc apa si nu cunosteam eu d-aia am stat dupa ei, sau unde era treaba de inundatii de la tevi sparte, etc, la alea n-aveam eu ce sa fac .
    Plm, stiu mai ulti oameni care fac profit din chestia asta incat faptul ca-mi spui tu ca nu se poate ( bine, poate conteaza si ca incerci sa operezi asta din alta tara) nu ma convinge. Am citit articolul de azi si tocmai de aia. Gen, pe aia ai tai sper ca i-ai pus la plata, nu? Ca sunt si eu chirias de vreo jumatate de an si e casa, nu lux, dar un pic mai curata decat am luat-o, macar.

  105. super_fotbal says:

    Bag pula, acuma ai si avocat, ai si 35 de case. Boss tu ai coduri la viata? “Give solicitor, own 35 houses, 27cm penis” press enter si zbam au aparut toate? Pana diseara ajungeti la un milion de lire salariu.

  106. Orbu says:

    Pai nu stiu ce crezi, ca eu ti-am dat linkul exact ca sa nu mai crezi, ci sa stii.

    M-am uitat acum pe asta. Ai dat tu link, da’ nu prea. Ai dat mai la misto asa , linkuri de cumparat prin X*borough(WM) si link de inchiriere din MK, dupa care compari cu aia.
    M-am uitat eu cat costa o cosmelie 1 bed acolo, in MK8, si nu-i nimic, da’ nimic la 80k lire, ce zici tu
    Uite.

    Pretul mediu la 1 bed in MK? 160k. Lire. Normal, in pula mea, ca nu se compara cu Rosiori unde ai pretul mediu 12k eur. Ca e dublu fata de Bucuresti. Eu iti spuneam ca e edgy fata de Londra, cam cum e RV fata de Bucuresti. Si da, ai toate companiile alea acolo. Nu zic nu. Da’ in caz de nasoale riscul e mai mare, ca nu ai chiar multa lume. E oras de navestisti, da, dar la caz de ceva se deschid alte oportunitati si poate bate vantul pe la aia, ajungi asa Swindon Reloaded. Nu vrei sa cumperi cosmelii 1 bed acolo? Ca acolo chiar au ajuns pe la 85k lire.

    . Nu chiar, ca-n Rosiori, evident, da’ vorbim de preturi duble fata de Bucuresti si stabilitatea, nu se stie. La caz de nasoleala, cum a mai fost in Romania, economia se contracta in jurul Bucurestiului. Fie painea cat de rea tot mai vin vreo 200 de tarani ramasi someri in orasele lor sa ocupe niste case prin Bucuresti. Ca e o aglomerare de 3mil nu 300k. Stii tu cum merg astea. Eu nu zic, nu dar nu e asa convingator ROI-ul ala propus de tine, nu cum il lauzi tu, atata spun.

  107. . says:

    @ Ion Ambrinoc:

    N-a făcut nimeni mișto de tine, stai liniștit.
    Așa se vorbește p-aici… nimica personal.

    Nu cred că-i cineva aici care să-ți dorească răul – dimpotrivă! Dar vezi tu… noi toți aici… cam știm cum (nu)funcționează Romînia. Da, frumos, peisaje, munți și mări.
    Problema e… că-i Romînia. Cu locuitorii ei, cu funcționarii ei, cu politicienii ei…

    Dacă tu te simți bine… foarte frumos: te-ai adaptat la Romînia.
    Bravo.

  108. mihai113 says:

    @Orbu
    Taman link-ul ala nu trebuia sa il pui daca voiai sa iti validezi afirmatia. Una din ofertele din link este exact de 80k( cea din dreapta jos)

  109. patrick says:

    @Mihai113 nu esti atent la detali. 80k e pt 50% din ea. Pe restul 50% platesti chirie. E mega teapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *