ChatGPT si OpenAI – review si concluzii

E un post lung si concluziile vor fi neplacute
E foarte mult zgomot pe tema in ultima vreme. Zgomotul asta e mai mult marketing. S-au trezit vreo 3 puleti sa-i ceara idei de afaceri robotelului. Si ala a livrat instantaneu aceleasi idei pe care le scuipa toti cacatii cu mecla care vor sa-ti vanda pachete educationale la $600. “Apuca-te de dropshipping”. “Fa un magazin online pe o nisa”.
Sfaturi de 2009, efectiv, utile ca igrasia.
Toti aia 3 puleti au calarit valul publicitatii, ca na, e amuzant. Au gasit ei “investitori”. Si datorita publicitatii facute, s-ar putea sa si scoata un mic profit – pentru o perioada. Ca alea 15 minute de faima trec in 15 minute. Lumea nu s-a dus sa investeasca in aia pentru ca e o idee buna. Au facut-o sa-si faca publicitate. Dai acolo $1000 si citesc 100,000 de imbecili pe twitter despre tine – nu stiu cum ai putea iesi mai ieftin de-atat, nici daca platesti o taratura de instagram pentru ceva “story” nu iesi mai ieftin.
Am ignorat treburile astea, pentru ca le vad/inteleg si-am decis sa vad pentru mine ce poate si ce nu poate.
Am inceput testul cu el cu chestii etice. Le-a picat pe toate, astfel:
(merita mentionat ca DUPA ce au ajuns chestiile de genul asta la stadiul de meme, s-au hotarat aia sa mai ia la pila si la chituit pe-alaturi chestiile, insa tot n-au rezolvat nimic, pentru ca nu ai cum sa o arzi si cu pula-n cur si cu sufletul in rai)
Asa arata azi, 31 martie.
Mai departe, i-am cerut sa faca o chestie pe care am facut-o eu acum mai multa vreme, cand cautam sa-mi cumpar casa.
…si mi-a dat codul din imagine.
Hai sa vedem ce face.
I-am explicat ca nu merge.
…asa ca a oferit alt cod.
Hai sa-l vedem.
Evident, nu functioneaza. Hai sa-i spun asta.
Bun, ofera alta bucata de cod.
Hai s-o testam.
Long story short, dupa alte 6 balbe, nu a reusit sa scoata nimic util.
Inteleg de ce, ca, asa cum am zis, am facut eu aia pentru a construi o baza de date pe vremea cand imi cautam casa. Am trecut prin toate problemele de-acolo, le-am rezolvat, pe unele cu logica, pe altele cu workarounds, pe altele cu hackuri grosolane, dar ideea ramane: nu a reusit sa scoata nimic util.
L-am intrebat apoi daca a auzit de opencube. N-a ezitat sa scoata niste idiotenii cumplite din el.
Merita mentionat ca nu a fost niciodata nimic de genul asta pe site-ul asta.
Practic, raspunsul e inventat.
Da, Opencube este o companie care…care n-are nimic de-a face cu site-ul asta.
Nestiind despre ce-i vorba, a luat o chestie similara si-a scuipat-o pe post de adevar.
De notat e ca n-am vrut sa-l chinui prea mult, asa ca nu l-am intrebat nimic in romana. Am zis sa fiu cat de cat obiectiv acolo – de altfel, romana poate fi o limba destul de dificila.
Am hotarat sa trec mai departe la ceva mai simplu. Rotatia unui shadowpriest in wotlk (World of Warcraft, adica). Merita mentionat faptul ca wotlk a fost scos in 2008, deci nu e problema de “e ceva prea nou si prea de nisa pentru a fi cunoscut”. Practic, obtii informatia asta in 15 secunde pe google.
Fiind in top 5% shadowpriests in lume si in top 1% pe anumite fighturi, nu o sa va plictisesc in detaliu cu ce-i gresit acolo, dar merita mentionat ca:
– devouring plague nu are cooldown
– nu am folosit niciodata hymn of hope
– shadow word death nu se foloseste “cand e sub 20% targetul”, ci in anumite situatii foarte-foarte ..”de nisa”.
Pe scurt, a fost incapabil sa-mi ofere informatii corecte cu privire la un joc de-acum 15 ani.
Mai departe i-am cerut sa scrie o carte.
Acum, orice om ar vedea cateva chestii in neregula.
1. Cum adica dupa ce fura din buzunare si fraierea turistii “he turned to a life of crime”? Deja era a life of crime.
2. Cum adica it started small, stealing cars and robbing convenience stores? Pentru chestiile astea iei asa, pe la vreo 20 de ani de puscarie – efectiv nu exista nici un motiv sa le faci, ai putea la fel de bine sa faci cele mai “grele” chestii, ca tot p-acolo iesi.
3. Max era destept si stia sa-si acopere urmele si nu statea niciodata intr-un loc prea mult si nu lasa dovezi/urme. Era mereu cu un pas inaintea legii.
…dupa care scriem doua “capitole” in care trebuie sa fuga din fiecare loc, pentru ca-i politia dupa el. Pai ce s-a intamplat cu “era mereu cu un pas inainte si nu lasa dovezi si isi acoperea urmele”?
Iar de-acolo inainte pur si simplu repeta platitudini si stereotipuri fara sens. Tot pleaca Max ala dintr-o tara in alta si peste tot he was scamming tourists si contrabanda si fuge de politie apoi in alta tara.
Efectiv poti citi chestii mai tampite doar daca iei autori romani.
Urmatoarele intrebari vin doar cu screenshotul, fara comentarii. Zambiti, va rog.
L-am mai testat si cu alte chestii.
A dat fail pe linie.
Trebuie sa fiu corect, insa. Daca-i ceri o bucata de cod EXTREM DE SIMPLA, o poate scuipa. Stiu si eu, daca-i ceri o functie in python care sa inverseze un string. La asta a mers.
Ca ultima chestie, am vrut sa testez cat de biased poate fi.
Sa vedem, asadar.
Ted Bundy e acuzat de 30 de crime.
The government during Mao’s rule was also responsible for vast numbers of deaths, with estimates ranging from 40 to 80 million victims through starvation, persecution, prison labour, and mass executions.
Aparent, chestiile lui Mao – cu 40-80 de milioane de morti – sunt subiect de dezbatere. Dar Ted Bundy cu vreo 30 de crime e printre cei mai rai. Interesant, nu?
Bun.
Sa trecem la partea a doua, adica la concluzii.
AI-ul nu are concepte legate de bine si de rau, dar are mecanisme de siguranta
Asta-i ceva evident. Dincolo de if then else-ul de rigoare, nu stie nimic, iar limitarile legate de concepte precum “bine” sau “rau” sunt pur si simplu un alt “else” din ciclu.
Ce vreau sa spun cu asta e ca daca vedeti chestii semi-(ne)amuzante mai sus, cum ar fi alea cu black people vs white people sau Mao vs Ted Bundy, asta nu-i din cauza ca dom’le, nu are AI-ul acces la informatii complete. Problema e alta – anumite informatii sunt omise/rastalmacite/modificate pentru ca asa au considerat dezvoltatorii ca ar trebui. In unele cazuri (black vs white) pentru a evita plangeri legate de rasism. In altele pentru ca in China e totusi o piata – si daca vrei sa-ti vinzi harbul (iar acest “chatgpt” este un harb in momentul de fata), cam trebuie sa eviti sa enervezi lumea.
Chestia asta il opreste din a furniza informatii complete si/sau corecte.
In sensul asta l-am intrebat de lucrurile bune SI rele facute de Hitler pentru germani. Am specificat clar ca trebuie sa se limiteze la PENTRU GERMANI si atat. Mi-a scuipat in continuare dupa disclaimerul de rigoare (ca trebuie ignorate chestiile bune pentru ca-s overshadowed de cele rele) ca …evrei si homosexuali si tigani ucisi. Chestie pe care o pot dezbate altii, treaba e ca eu am specificat ca ma intereseaza ce a facut bun PENTRU GERMANI. Nu pentru evrei. Nu pentru tigani.
Datorita acestei “limitari” (si-i introdusa artificial, sa fim seriosi), e completely fucking unreliable.
Chestiile astea pot fi scoase – safety mechanisms, adica – evident. Insa atunci cand le scoti, ajungi la stiri in 5 minute cu “compania cutare foloseste un AI nazist si rasist si”.
Problema cu binele si raul si cu mecanismul de siguranta e ca daca te intreb cine-a fost cel mai mare criminal si-i incluzi acolo pe Hitler si pe Stalin, dar pe Mao nu, asta cam spune totul.
In momentul de fata, e exclus sa faci ceva util cu el la capitolul programare/arta
Cum am aratat mai sus, AI-ul lor poate oferi o solutie simpla la o intrebare simpla. Dar asta nu aduce nimic nou sau cu adevarat util in momentul de fata. Gasesc aceleasi chestii pe google in 5 secunde – sau in manual.
Hell, in unele cazuri (daca folosesti un IDE anume) nici nu ai nevoie sa mai cauti ceva, iti scuipa acolo cu autocomplete ce vrei.
Cand vine vorba de ceva mai serios, nope – vine fara nimic util. Ma rog, sa nu fiu nedrept – poate fi util ca-ti ofera un hint. Uite, foloseste modulul cutare din python. Ca poate nu stii de el. Acolo e util.
La capitolul arta, cred ca v-ati lamurit din cartea scrisa cu Max.
Poate sa scuipe acolo ceva chestii fara cap, fara coada si fara sens, dar se incurca si vomita prostii, cum ar fi cele mentionate mai sus.
Chestia asta are legatura cu primul punct, dar si cu chestia cu Mao.
AI-ul ala nu are concepte de bine/rau si nu poate cantari gravitatea unei infractiuni. Practic, nu “stie” despre ce vorbeste. Poate “citi” 1000 de carti despre crime, combina ce-a citit pe-acolo, patterns, chestii comune si incearca sa faca din ele ceva. Este echivalentul de a gati ceva combinand reteta de curry cu cea de prajitura cu ciocolata. Va iesi un rahat satanic, bun doar pentru a te tine lipit de toaleta vreo cateva zile – in cel mai bun caz.
Am spus mai sus “arta” si poate nu-i corect. Am testat si Dall-E si poate scoate niste chestii destul de reusite, DAR care nu exprima nimic si nu trezesc nici un sentiment in nimeni.
INSA aici este discutabila chestia, datorita bastardizarii artei din ultima perioada. Stiti povestile alea cu banana lipita de perete si stiti ca a vandut Gheorghe nu stiu ce “tablou” format din doua dungi pe nu stiu cate milioane. Nu ar fi exclus ca un pictor care e deja cunoscut sa foloseasca asa ceva pentru a produce “opere” pe banda rulanta.
Nu iau insa in serios chestia asta, datorita faptului ca pictura a fost mereu o bataie de joc si nimic mai mult. Daca te uiti cu atentie, descoperi ca nu e absolut nimic special la picturi care “valoreaza” milioane sau miliarde in afara de 1. scarcity (ca nu sunt multe opere ale pictorului respectiv disponibile ) 2. povestii din spate (ori c-a fost o tragedie, gen Van Gogh sau Gauguin, ori ca are alta poveste, gen nu stiu ce nazist a furat opera, ori pula mea). “Opera” in sine e de obicei un rahat mediocru fara nimic special.
E, daca vreti, situatia in care poti cumpara o pereche de chiloti pe $10. Chilotii aia sunt noi, nefolositi, perfect OK. Sau poti da $10,000,000 la o licitatie pe chilotii unei celebritati. Sunt cam rupti, e posibil sa puta, sa fie cam descusuti, chestii de-astea. Dar au apartinut nu stiu cui.
Cam asa stau lucrurile cu pictura.
Am zis mai sus de “arta” la modul general, insa. Treaba asta se aplica si pentru muzica. AI-ul poate genera “muzica”. Dar “muzica” aia e la fel de utila ca un coi in talpa. Ar fi mai corect sa spunem ca poate genera zgomot cu un anumit ritm – din punct de vedere matematic. Insa nu te va face sa simti nimic, dand un fail major din punctul asta de vedere. Nu poate crea muzica de Beethoven sau Hans Zimmer, pentru ca nu stie ce anume o face speciala si nu poate simti nimic.
…insa e foarte util in situatiile in care e vorba de repetat papagaliceste, in situatiile in care rutina conteaza
Banuiesc ca am avut cam toti prin clasa genul ala de idiot – ala care poate invata papagaliceste o carte intreaga, fara a intelege absolut nimic din ea.
La nivelul asta e AI-ul si e foarte bun la asta, mult mai bun ca oamenii.
E foarte bun la orice implica faimoasa bucla (if-then-else). Repet, mult mai bun ca oamenii. Atat cat am verificat eu, nu va da fail pentru o durere de cap, pentru ca are o zi proasta, pentru ca nu-i atent. Facem aici o scurta pauza pentru a explica conceptul de if-then-else pentru oamenii care n-au treaba cu IT-ul.
Un exemplu clasic de if-then-else in viata reala suna asa.
1. (if) Daca e vremea frumoasa
2. (then) Atunci iesim afara
3. (else) Daca nu-i frumoasa, stam in casa si ne uitam la TV
Chestia asta poate fi dezvoltata mai departe
1. (if) Daca e vremea frumoasa
1.1 (if) Daca e deschis clubul
1.2 (then) Atunci mergem in club
1.2.1 (if) Daca e o gagica misto acolo
1.2.2 (then) incercam sa o agatam
1.2.3 (else) altfel bem o bere si plecam cu coaiele umflate
1.3 (else) Daca nu-i deschis clubul, mergem in parc
...si tot asa
(sa ma scuze domnii programatori pentru ca nu am completat loopul si pentru alignment, e wordpress totusi)
Chestia asta, in plan real, inseamna ca AI-ul poate si va inlocui anumite joburi.
In fact, asta se intampla deja. Daca eu sun la banca (am sunat recent), apelul e preluat de un robotel (nu la nivel de AI, e doar un IVR clasic cu speech recognition si triggers). Asteapta anumite cuvinte cheie si mai departe, dumnezeu cu mila jovovich. Practic, eu am pierdut cateva minute pana m-a transferat la un om. Aici apar anumiti factori care bat AI-ul de-l deznoada – in speta accent, pronuntie, cat de bine vorbesti limba etc. Pentru ca eu am incercat de la cel mai englezesc accent la cel mai romanesc accent sa repet “payment dispute”. Si-n cele din urma, dupa dracu’ mai stie cate failuri, am fost transferat la un om care a priceput imediat ce vreau.
Acolo, in scris (think “live chat”) AI-ul ar fi inteles imediat ce vreau. Asa ca are un loc in combinatia asta. Insa va face experienta asta – interactiunea cu “banca” – mult mai neplacuta pentru clienti si va avea efecte nefaste in timp. Ca dupa ce vei pierde pentru prima data 30 de minute “la telefon” cu ceva backed by AI, o sa-ti cam bagi pula-n banca aia, asa, scurt si la obiect. Nu ca ar fi mai bine cu oamenii neaparat, dar un om poate pricepe cand ii spui “ba, nu aia vreau, vreau asta”. AI-ul nu va pricepe, ca nu va putea iesi din bucla aia – if then else.
Intervine aici si nivelul de complexitate al unei limbi: chestiile care suna cumva, dar inseamna altceva…si chestiile pe care nu le spui, dar sunt implied. Voi clarifica asta cu ceva meme ultracunoscut.
Insa, cu ceva efort, e posibil sa poti comunica la un nivel “satisfacator” (nu chiar) cu o chestie bazata pe acest “AI”.
De-asta spun ca in situatiile in care discuti de rutina, e foarte bun si va inlocui oamenii, la fel cum automatele de bilete au inlocuit vanzatoarea de bilete.
Joburile care…de fapt, hai sa lasam asta cu joburile pe mai incolo, pe final. Si, daca tot veni vorba, sa trecem la final, la partea care poate fi neplacuta.
Concluzii, pe lung
Multa lume a fost “socata” sau, ma rog, s-a declarat socata de treaba asta cu ChatGPT. Oh my shit, ce avans imens, ce. Eu nici n-am clipit.
Motivul pentru care n-am clipit este ca am vazut acum cativa ani viitorul, in sensul ca am vazut o chestie MULT, MULT MAI AVANSATA DE-ATAT. Acum 6 ani am participat la o chestie la care n-ar fi trebuit sa fiu prezent, dar am fost printr-o…sa zicem neintelegere. M-a lasat masca si mi-a schimbat brusc traiectoria profesionala. Nu pot intra in detalii pana prin 2057, daca-mi amintesc eu corect. E suficient sa spun ca am vazut ceva MULT MAI BUN, MULT MAI PUTERNIC, facut de o companie foarte cunoscuta.
Chestia aia n-a aparut nicaieri pe piata, din cate stiu eu, dar e in spatele unor produse pe care le folosesc unii dintre voi. Eu nu – intentionam sa cumpar, dar dupa ce-am vazut chestia aia, am zis ca NICI. MORT. nu voi participa la asta.
Ce s-a intamplat mai departe nu e foarte clar pentru mine, dar din motive necunoscute de mine, compania respectiva a decis sa nu faca publica treaba aia, chestie pentru care trebuie sa le fiu recunoscator. Ca, sincer, nu stiu daca mai apucam sa achit casa/masina.
Cam d-asta spun ca nici macar n-am clipit. Daca e ceva care m-ar soca la treaba cu ChatGPT, ar fi cat de prost e in comparatie cu ce-am vazut acum 6 ani. E o diferenta de la cer la pamant, efectiv ultimul procesor de pe piata comparat cu abacul.
Anumite joburi – un numar imens – nu vor mai fi disponibile. Humans need not apply, cum ar veni.
Nu sunt joburi extrem de importante, dar sunt multe – si sunt multe pentru ca societatea actuala a dat fail.
Joburile astea sunt in general grupate la “administrativ”. Tanti/nenea care raspunde la telefoane. Tanti/nenea face face exceluri de pomana. Tanti/nenea care trimite raspunsuri bazate pe templates, chestii care nu cer analiza si gandire. Tanti/nenea angajat pentru ca ii e cuiva lene sa caute. Exemplul clasic e cu paralegals – care nu trebuie sa fie avocati, dar carora le cere un avocat “fa-mi o lista cu cazurile judecate pe tema asta, ca-mi trebuie ceva cu precedent si plm, am proces maine”.
INSA ala-i cazul bun, pentru ca acolo un om va “bate” AI-ul de-l va deznoda si mai multe nu. Motivele se vad mai sus. Intrebi in mod specific de opencube.ro, nu stie nimic pe tema, dar stie ca opencube e o companie care plm, asa ca-ti spune de aia. Cand adaugi la asta limbajul juridic si cand amesteci in oala si anumite limitari artificiale (sa nu parem rasisti, sa nu aia, sa nu ailalta) o sa iasa un mare dezastru, in care lista oferita va exclude rezultatele cele mai relevante (Mao), dar va include tot felul de tampenii irelevante (Ted Bundy). Asa ca acolo paralegalu’ uman il va bate pe-ala computerizat. Da, AI-ul iti va da “ce-ai cerut” in 15 secunde, dar nu va fi chestia AIA care ti-ar castiga procesul. Omul va avea nevoie de 15 zile, dar E POSIBIL sa vina cu chestia castigatoare. Atentie mare la “e posibil”, ca si oamenii au defectele lor – de la lene la prostie, de la oboseala la dureri de cap si, in fine, la “n-am chef”.
Dar, sarind peste exemplele astea de nisa – transformate in “exemple clasice” de o adunatura de imbecili care nu inteleg importanta detaliului – AI-ul poate inlocui o groaza de oameni.
Esti secretara? Well, dincolo de facut cafea si eventual futut seful, jobul tau nu prea va avea relevanta.
Esti profesor? Well, AI-ul poate face jobul tau fara bataie de cap – si nu va avea plangeri de la elevi ca i-a pocnit sau i-a umilit sau.
Esti ceva tanti in HR/PR? (si zic “tanti” pentru ca nu prea vezi barbati in roluri de-astea). Hai pa.
Esti ceva contabil? Daca da, e timpul sa te specializezi pe loopholes pentru a evita taxele, pentru ca la treaba clasica, AI-ul o sa te cam lase fara clienti.
In mod ironic, avocatii nu au motive sa-si faca griji. Ciuma planetei, dar ei sunt safe, pentru ca sistemul lor e rezistent la asa ceva. Baieti destepti.
Insa, dincolo de niste cazuri de nisa, o gramada de oameni vor ramane fara joburi. Cei mai multi “analisti” dau din trompete pe tema “pai asa a fost mereu cu progresul, nu mai ai acum vanzatoarea de bilete, ai automatul de bilete, nu mai ai acum stenografa, ai te miri ce chestii cu PC-uri si treburi”. Alti “analisti” la fel de fini o baga p-aia cu “dar sunt mereu create joburi mai multe”.
S-o luam asa, incet.
Da, progresul nu asteapta. Si nu mai avem acum stenografa aia pe care tre’ s-o chemam la sedinte. Si nu mai stam la coada la bilete. Ori le comandam online, ori le luam de la un automat la care nu mai e coada, c-au pus aia 5-6. Intrebarea e daca pentru noi – LA NIVEL DE SOCIETATE – e buna treaba asta. Si raspunsul este NU.
Se poate argumenta ca “pai compania aia a redus costurile astfel, asa ca acum avem produse mai ieftine si mai bune, ca au bagat bugetul ala in departamentul de cercetare si”.
Insa sunt niste probleme cu asta.
In primul rand, este fals. Banca mea a eliminat un numar de joburi punand robotul ala sa “raspunda la telefon”. Insa asta nu-i mai bine pentru mine. Ca acum imi mai pierde 2 minute pana ma transfera la un om. Asta cand nu-mi pierde 5. Nu radeti, pentru ca am pierdut timp cand eram la alta banca unde trebuia sa te “identifici” cu numarul de card. Si nu pricepea nici mort robotul AL DOILEA “five” de-acolo. Il intelegea pe primul, dar pe al doilea, pronuntat exact la fel…nu. Pentru ca pantof si cartof. Sa nici nu discutam de ziua in care a trebuit sa sun la ei cu o chestie urgenta si tocmai fusesem la dentist.
Chestia asta nu mi-a adus mie nici picior de beneficiu. A adus un beneficiu unei banci. Si nu stiu daca-i momentul bun sa plangem de mila bancilor, de cum erau ei fortati saracutii sa plateasca niste oameni la casca, acolo si DE-AIA nu puteam noi sa avem lucruri frumoase. Sarim peste faptul ca oricum au externalizat treburile astea – sun in pula mea la banca englezeasca si-mi raspunde un indian de-ala si-i aud gainile in casa. Nu glumesc, am patit-o.
Au fost eliminate vanzatoarele alea de bilete din gara. Si e adevarat, acum nu mai stau la coada la bilete. Dar asta mi-a adus un beneficiu mie sau lor? Pentru ca
Se poate discuta pe marginea faptului ca “pai aia-i in UK, da’ uite, in alte parti nu-i asa scump”. Da, in alte parti unde-i chestia asta subventionata. Ca asa, si metroul in Bucuresti e ieftin, doar sa nu-ntrebi cum platesti pe alte parti pentru asta, indiferent ca mergi sau nu cu el, indiferent ca la tine in oras exista sau nu.
Practic, e o situatie in care ma-ta era vanzatoare de bilete, a fost data afara, rezultatul e ca acum are compania de trenuri profit mai mare (pana incepe sa raporteze pierderi, normal, ca doar n-or fi prosti), biletul de tren pentru tine e mai scump si ma-ta e somera. Pai nu stiu daca putem trece asta la “societatea a beneficiat de”. Putem trece asta la “patronul a beneficiat de”. Dar ala e unul care se bucura – hai, or fi 100 de oameni, poate 1000, c-o fi pe actiuni. Insa niste milioane de oameni sufera pe tema asta, nu?
Iar aia era atunci, un caz specific, unde numarul de joburi futute nu era chiar asa de mare. Pentru ca, sa fim seriosi, aveai acolo 2 vanzatoare de bilete intr-o gara. Cate dracu’ sa fi fost in toata tara? Sute? Mii? Aici discutam de MILIOANE de joburi. Milioane intr-o tara, sa ne intelegem, nu in total. Ca la nivel de planeta, e belita pana la cotor, s-ar putea sa discutam de zeci sau chiar sute de milioane. Suna exagerat, banuiesc, dar asta doar daca nu iei in calcul realitatea. Iar realitatea e ca o mare din joburi sunt…ceea ce eu numesc non-joburi. Cum are sotia mea. Rapoarte de diversitate si pula mea. Nu-i mare branza sa vezi acolo cati cioroi ai, cati albi, cati homosexuali, cati pula mea. Bine, o parte din jobul ei implica spin – in speta, situatia din teren e dezastruoasa, dar hai ca gasim noi un mod de a ne uita la asta astfel incat sa dea bine in presa. Ceea ce AI-ul nu stiu daca poate face. Poate da, poate nu – nu stiu cat de bun va fi la manipulare.
Sa nu divagam, insa.
Situatia e dezastruoasa pentru ca automatizarea si eliminarea joburilor ar fi trebuit sa aduca beneficii pentru “toata lumea”. In loc de asta, au adus doar dezastru dupa dezastru. Sigur, n-a fost doar automatizarea – se poate discuta si despre globalizare pana poimarti. Dar astea au si mers mana-n mana, n-ai luat doar un pumn in stomac, ai luat si-un uppercut. Si, dincolo de pareri, dincolo de subiectivism, realitatea din teren e ca te uiti la cum era si cum e. Te uiti la faptul c-aveai situatia in care un barbat putea intretine razand o familie intreaga din salariul lui – cu tot ce implica asta, casa, masina, scoala pentru copii, haine, mancare, facturi, in fine…tot. Si ai acum situatia in care doi tineri fara copii se cam zbat sa se descurce si nu pot ajunge nici la prima chestie: la casa, adica. Ca dupa chirie si cheltuieli si plm, le raman bani de seminte, sa aiba iluzia ca strang de-un avans de casa, da’ pana strang ei avansul, avansul ala nu mai e suficient. Si tot asa.
Ori noi, ca societate, deja suntem la punctul asta. Nu e ca “s-ar putea sa ajungem acolo”. Si IN CONDITIILE ASTEA discuti de “hai sa mai eliminam noi niste milioane de joburi”. Iar aici vad imediat doua efecte (sunt mai multe, dar le voi mentiona pe-astea doua). Pe plan social si economic.
Pe plan social, daca as fi o feminista, la punctul asta as iesi direct chitita pe dat foc, nu pe un simplu protest. Pentru ca 9 din 10 non-joburi sunt facute de femei. Astea de rutina, adica. Acolo femeile sunt mult mai bune ca barbatii. Si gasesti mai des o femeie cu un job de secretara, de pr, de hr, de pula mea, decat gasesti o femeie pompier, muncitor in constructii, canalizare, tamplarie, chestii de-astea “imune” la AI. Ori aici trebuie sa te intrebi ce te asteapta ca femeie in conditiile in care vei deveni din nou dependenta de venitul unui barbat, mai ales daca barbatul ala se intampla sa fie muncitor pe santier. Ca s-ar putea sa fi ratat unele episoade din Sex and the City. Da, toate drepturile/libertatile castigate in ultimii 110 ani suna bine, dar sa vedem cat valoreaza cand ti-e foame si oricat te-ai agita, TOT nu esti buna la sapat santuri.
Ori printre femeile astea se cam numara mamele, nevestele si fiicele noastre, in functie de varsta. Nu spun ca-i cazul la toate. Ca exista totusi destule femei care fac si joburi “reale”, nu doar vrajeli. Dar statistic sunt .. cate? 5% din femei? 1%? Hai, sa fim feministi, 10%? In conditiile astea, rezultatul pe plan social ar putea face islamul sa para chiar progresiv.
Pe plan economic…well, si asta tine de social intr-un fel. Sa explic.
Avem niste milioane de oameni care fac non-joburi. Poate-s la casca, genul cu “buna ziua, ati sunat la, cu ce va pot ajuta”. Poate au alte joburi, nu conteaza. Bun, oamenii astia se vor trezi (si nu au toti 18 ani, sa invete altceva rapid) trimisi la cacat. Luati un loc, ganditi-va ca aveti 45 de ani, de maine nu doar ca sunteti dati afara, da’ nici n-aveti unde sa va duceti cu ce stiti, ca nu mai e nevoie.
Acum, ce sa zic, poate unii se vor reorienta si la varsta aia. De ce nu. Poate si la 55 de ani, de ce nu. Dar cei mai multi…nu. Cei mai multi au alte chestii – de pilda datorii la banca. Pe care brusc nu le mai pot achita. Responsabilitati in familie – oameni pe care nu-i mai pot intretine.
Si…ia ganditi-va un pic, ce vor face oamenii astia? Fara skilluri, fara posibilitati. Atentie, ca nu va cer sa le plangeti de mila sau ceva, stiu ca-i fiecare pentru el. Intreb ce vor face. Ca treaba asta conteaza. Poate unii vor cersi. Poate unii vor incerca un nivel oarecare de subzistenta cu ajutoare sociale sau te miri ce prostii d-astea. DAR POATE NU. Unii dintre ei sigur nu. Nu-ti pasa ca ala face foamea pe ajutoare sociale – pe care cine-o sa le plateasca, daca pot intreba? Ca baza de taxare a scazut, cum ar veni, tocmai ai eliminat milioane de joburi, nu? Dar iti pasa daca ala decide ca pula mea, ce-are de pierdut, ar putea la fel de bine sa-ti ia gatul. “Pai eu sunt puternic si pot sa ma apar”. Deocamdata. Da’ poate ajungi la varsta la care nu mai poti. Sau poate nu te alege pe tine, ca pari capabil sa te aperi. Poate-o alege pe nevasta-ta. Poate pe fiica-ta. Cat despre tine, te poti apara de unul. De doi. Dar de la un numar nu poti. Ia spune, tot nu-ti pasa? Cand sunt milioane? Ca milioanele alea inseamna ZECI DE MII in fiecare oras. Sigur, hai ca nu toti trec la infractiuni si pula mea. Hai, doar 10%. Ba, TOT inseamna mii (IN PLUS) in fiecare oras. Brusc, parca incepe sa-ti pese, nu? Asta daca nu cumva intentionezi sa-ti sudezi usa, gratii la ferestre si sa nu mai iesi din casa. Ca daca suna bine aia, nu e nevoie sa dai bani pentru asta, exista solutii mai simple.
Eh, in situatia asta eu as intreba “ce-o sa faci cu ei?”. Ca stiu “pai ii arestam si ii bagam la puscarie”. Dar, i-auzi, pula mea, la ce puscarii o sa bagi tu milioanele alea de oameni si cine o sa plateasca pentru intretinerea lor? De fapt, stai asa, cine-o sa-i aresteze? Ca nu mai discuti de 10 infractori, discuti de 1000. P-aia nu-i mai ridici tu, asa, cu un gabor burtos cu un pulan de cauciuc, ca nu-s toti Ana Morodan. Si, la final, n-ai ce sa le faci, ca-i doare-n pula. Ca le-ai luat posibilitatea de a-si castiga existenta, de ce i-ar speria puscaria? Ca “afara” nu-si puteau permite oricum mancare si acoperis, tu ii ameninti c-o sa le dai mancare si acoperis? I don’t know, parca vad o problema cu planul asta. Dincolo de asta, cand ai 1000 de criminali, s-ar putea sa le vina idei cu privire la organizare. Acum il bagi la puscarie, desigur, pe nenea ala rau cu prins cu chestii. Da’ daca are 999 de prieteni afara, politistul ala se va inghesui sa-l aresteze? Judecatorul ala se va inghesui sa-l condamne? Apoi, politistul si judecatorul s-ar putea sa fi acceptat jobul ala in conditiile din trecut, nu in alea din viitor. Ca o fi sunat bine sa o arzi gabor dand amenzi in trafic, unde lumea trebuie sa te respecte, in mare. S-ar putea sa nu mai sune la fel de tentant daca se schimba conditiile.
Treaba asta, la schimb, poate antrena doar masuri mai dure. Ce atata puscarie, ii omoram direct. Munca silnica in cazul bun. Bun, pai in cazul ala, rezultatul va fi – deloc surprinzator – criminali mai duri. Ca asa functioneaza. Daca se pune problema ca “daca ma prind, ma omoara”, atunci pula mea, nu mai merge cu “sa ma predau ca m-au prins”. Nu mai merge cu “rapesc copilul ala, dar nu-l omor, ca e nasoala daca fac aia”. Nu mai merge cu “ii smulg lantul de la gat, dar n-o si violez/omor dupa, ca e alta incadrare”. Si nu cred ca suntem pregatiti – la nivel de societate zic, sa nu se trezeasca toti arnolzii cu “eu cu pula mea umplu o pestera” – pentru asa ceva. Pentru genul ala de jungla.
“Pai bagam mai mult in politie si-n justitie si”. Bagi pe ma-ta – if anything, alea vor ajunge un schelet – care parte din “ti-a scazut baza de taxare” n-ai inteles-o? Si ajungi la securitate privata.
Ajungi, practic, la nuclear arms race. Momentul ala in care tu faci o nucleara, vecinul isi face si el doua, ca se simte amenintat, ceea ce te forteaza si pe tine sa-ti faci trei, la care el poate raspunde doar cu patru. Si tot asa si nici una din parti nu poate da inapoi, ca-i un joc pe viata si pe moarte, aparent.
Unde duce treaba – in care ai o clasa de muncitori, o clasa de exploatatori si peste sau pe langa ele un razboi intre lege/ordine si criminalitate – asta va las pe voi sa va ganditi, ca n-are sens sa va spun eu, oricum ati zice ca exagerez. E suficient sa spun ca nu va fi ca-n anii 30-40, pentru ca atunci era clar ca aia rai erau criminalii. In viitor nu va mai fi foarte clar, cred eu. Cel putin pentru mine e dificil sa iau pensula neagra si sa spun “omul asta care-a fost dat afara si nu mai are cum sa-si intretina familia, asa ca face treburi nasoale e ala rau, ia sa-l pictam intunecat”. Iar cand asta devine o chestie dificila, ce sa zic, sa va ajute prietenul vostru imaginar preferat, ca eu nu am cu ce.
Spun cei de la OpenAI:
Ei bine, asta-i cea mai adevarata minciuna pe care-am citit-o vreodata.
Ce vreau sa spun cu asta e ca ei in mod evident mint. Ii doare fix in pula de “TOATA” umanitatea si-n special de milioanele alea pe care i-ar lasa fara joburi. Spun “i-ar lasa” pentru ca produsul lor e inca imatur. Dar intr-un an, doi, cinci, se va schimba asta. Cat timp pot lua bani de la niste companii care vor sa dea afara, pffft, umanitatea sa suga pula.
In acelasi timp, cred sincer ca daca imping societatea in directia aia, rezultatul final va ajuta umanitatea. Ce va mai ramane din ea. La final, cred eu ca aia care raman in picioare vor fi intr-o pozitie mai buna. Nu stiu daca printre ei vor fi foarte multi experti in AI. Si nu stiu daca ambele sexe se vor bucura de schimbari la fel de mult. Dar…la nivel de specie o sa fie ceva mai bine. Cu victimele de rigoare, desigur, ca-ntotdeauna sunt.
Suna nasol. Scapa cine poate. Dar sa nu ne plangem in pumni inca. Ca poate nici ce-avem acum nu-i chiar cea mai reusita treaba din istorie.
O zi mai tarziu, lol.
https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/31/ai-research-pause-elon-musk-chatgpt
Am vrut sa iti las on comentariu mai lung, l-am scris, dar pe urma am zis ca ce rost are. Nu ma mai intereseaza “it is what it is”, ma voi descurca eu cumva.
Am dat in schimb peste asta, ca tot ai pomenit tu de Morodan. Pana la sfasitu anului o sa se apuce influencerii de jucat “cine calca mai multi saraci si scapa de puscarie” si nu pot sa zic ca as fi suparat. Vrei sa arati romanului cum sa nu mai fie 1% prost, te scuipa. Vrei sa ii arati o schema prin care il lasi fara bani, dar ii zici ca e destept, iti da nevasta sa o futi.
Cred ca preferam celalalt comentariu, ca nu ma intereseaza panaramele alea.
Sterge si mie te rog link-ul ca am uitat ca imi apare profilu si s-o mai gasi vreunu fara treaba.
Eu am incercat, dar nu ma mai intereseaza asa de tare sa vorbesc cu lumea pe internet. Mi se pare ca in ziua de azi totul e gresit si corect in acelasi timp.
In principiu am fost de acord cu tine si de aia sincer n-am vrut un perete de text care sa nu spuna mare lucru in plus.
Ce as fi adaugat este ca n-au cum sa lase AI liber, ca saracia aia probabil zice cele mai sinistre chestii de la primele propozitii. Si in societate este o lupta intre hodorogi si astia din generatia noua care o sa se termine cu aia batrani dand coltu, dar nu pot sa zic ce vor face astia tineri. Pentru ca astia tineri par dubiosi si ei. Aia batrani in loc sa ajute generatia tanara sa le ia locu si sa duca mostenirea lor mai departe au preferat sa inchida orice portita dupa ei ca nu cumva sa riste sa se schimbe ceva si sa nu mai beneficieze ei. Probabil ca pe viitor vor ramane goale unele cotete pe care astia de le-au luat cu zeci de mii si acuma vor milionu. Ca cine pula mea o sa le cumpere, adica am milionu de lire si imi iau un two bed, pare cam exagerat.
Citeam recent ca millennials nu mai au midlife crisis, plm toata viata e o criza.
Eu sunt ok, nu sunt frustrarile mele ca sa zic asa. E ce vad pe unde ma uit. Ma incadrez si eu la diverse chestii tipice generatiei 30-35, dar la unele chestii parca am avut noroc.
Ma ingrijoreaza in schimb cum isi creste o parte din generatia mea copiii, ca parca ii cresc fara mecanisme de aparare. Copilu unui tovaras a facut o chestie si altii au inceput sa rada de copilu lui. Asta cam avea chef sa le rupa capu alora, si stia cum sa faca asta, si fisu il ia cu tati “nu are rost sa te enervezi, lasa-i sa rada ca eu sunt doar un copil si mai gresesc”. Nu stiu exact cum obtii rezultatu asta si ce consecinte o sa aiba pe parcurs.
ce pula mea midlife crysis sa mai ai? cu ce bani?!
eu am mai pus ceva bani deoparte si vroiam sa iau o casa, ca apartament deja am. in ultimii 2-3 ani pretul caselor a crescut enorm si inflatia aia reala e de 40% pe an in romulania, asa ca banii mei mai valoreaza un cacat.
si daca vreau sa am midlife crysis nu mai am cu ce bani !!!
Liviule, ca tot te mai laudai ca ai reusit sa gasesti de munca la diversi prin UK, nu stii vreo firma care e dispusa sa angajeze ingineri remote?
am experienta in IT vreo 20 ani, am vreo 3-4 certificari (LPIC si inca una de la Suse de Linux, AWS Cloud Practitioner si AWS SAA) si imi fac treaba consitiincios atat timp cat sunt platit corect si nu sunt futut la cap de sefi.
Improbabil, tinand cont de faptul ca zici mai sus ca ai probleme cu banii. N-are nimeni cu alea-n brate si-n creier probleme cu banii, nici macar cel mai nespalat indian cu trei tipuri de down.
Nu cred ca ma laudam nicaieri pe unde mai mergi tu – cu absolut nimic.
M-ai vazut sa postez asta pe undeva?
Ba da, vreo 70% accepta remote np. Dar nu te-am vazut acum 5-6 ani sa fi dat subscribe pe patreon.
A nu se intelege gresit, nu-i o invitatie la “treci pe patreon”, ca nici daca te-as vedea acolo acum cu $1000/luna nu as misca vreun deget. Zic doar asa, e foarte ciudata gandirea asta – “eu nu m-am deranjat cu tine, deranjeaza-te tu pentru mine”.
As putea, da’ e ceva mai usor sa nu.
N-o lua personal, ca n-o zic cu rautate. E doar asa, la modul “revino cu intrebari daca ai facut ceva pentru mine cand era cazul”. Zic sa nu o iei personal ca o scriu asa, preventiv, in caz ca se mai gandeste vreunul sa ma intrebe ceva.
Cre’ c-ati interpretat (unii) gresit faptul ca am dat eu disable la pluginu’ de patreon. Coaie, i-am dat disable ca le facea probleme unora dintre subscribers, nu era o invitatie pentru restul sa revina p-aici. Practic, nu sunati, ies eu din cand in cand.
Legat de problemele sau reusitele voastre, imi pare rau sa aud asta sau felicitari, dupa caz. Thoughts and prayers #blm #loveislove
se vede ca inca esti roman in adancul sufletului: nu ajuti pe cineva decat daca te-a ajutat si el mai demult. sau ca aia care nu vin la nunta ta ca nu te-ai dus la nunta lor.
puteai sa imi spui ca nu vrei sa ma ajuti si gata, nu era nevoie de toata polologia aia.
si inca nu am probleme cu banii, doar ca in ultimul timp mi-au crescut cheltuielile din cauza inflatiei
Limba in care am scris postul nu m-a dat de gol, nu-i asa?
Just.
Primul tau comentariu pe pagina asta cu numele/emailul asta e aici
Nu stiu daca ai mai comentat in trecut – ori cu alt nume/email, ori la ceva posturi sterse, nu-i destul de important sa sap dupa asta.
Aia era in 2014.
Suntem in 2023.
Asadar, ai bantuit pe pagina asta cel putin 9 ani – treaba ta daca de distractie, de informatie, de hatereala. Legit nu conteaza.
Din aia 9 ani, de vreo 5-6 exista posibilitatea de a te abona p-acolo. Pentru mine nu facea o diferenta reala – sunt sigur ca poti intelege ca $5 dupa comisioane, taxe de transfer, conversie si alte alea nu-nseamna nici o cafea. Dincolo de asta, mergea intr-o vreme si cu $1, inainte sa se caliceasca aia de la Patreon. Nu-ti zic cat de mult “conteaza” pentru mine treaba asta din punct de vedere financiar, ma gandesc ca poti trage concluziile singur dupa screenshotul din comentariul anterior. Pentru mine era asa, o treaba de-aia de “uite, ba, oamenilor le place pe-aici”. Gen satisfactie profesionala – aia cu care mori de foame.
Ai trecut p-aici asadar 9 ani si n-ai considerat vreodata ca merita $1 treaba asta. Sa punem treaba asta in context, in timpul asta eu am scris p-aici vreo cateva mii de posturi. C-or fi fost bune, proaste, utile, irelevante, haioase, de cacat, am bagat niste timp in asta. Tu ai tot venit p-aici, da’ n-ai considerat ca timpul meu valoreaza ceva.
Daaaar…vii sa-mi tii mie teorii ca eu sunt “inca” roman (pai voi fi mereu, plm), ca nu ajut pe altii daca nu m-au ajutat.
Lol. Ai dreptate. Iti recomand sa cauti ajutor prin alte parti. Nu stiu daca la joburi te ajuta, da’ poate macar gasesti ceva despre vreun (insert_item) care a fost stricat de copil, caine, Isten in persoana si gasesti ceva cu link afiliat.
Ma bucur pentru tine sau imi pare rau sa aud asta.
Bafta.
Chill, ti-am zis sa n-o iei personal.
Ca motiv, jumatate din chestiile astea sunt postate ca raspuns pentru tine. Cealalta jumatate e pentru a preveni comentarii de la altii care ar veni cu aceleasi chestii. Ca sunteti cativa care veniti asa, de nicaieri – ca eu nu v-am anuntat/chemat p-aici – cum e dezactivat pluginul ala. Cat e “gratis”. Ca poate va iese ceva. De la ala care-i “inca” roman 🙂 Ca voi nu sunteti romani. Doar pomanagii 🙂
Buna! In Bucuresti e haiducie cu layoffs, se da afara cu frenezie, am prieteni disperati pentru ca cv-urile lor sunt respinse, pur si simplu, nu ii suna nici dracu, desi experienta lor e net superioara fata de a mea. “Ori te schimbi, ori mori sarac”. Corect, la nivel declarativ. Doar ca, uneori, schimbarea aia se intampla greu sau deloc, cand ai asa spre 40 sau +40, 1-2 copii mici, eventual mortgage care s-a dublat in ultimul an, si non-job corporatist, fara nicio tangenta cu IT, asa cum am eu. Nu caut scuze, spun ca e oarecum usor sa declari asta din mica bula a IT-ului, pentru ca nu toti au creier pentru asa ceva, in special femeile. Ca multe termina facultati precum Limbi Straine/Litere sau ASE, si petrec ani in sir mediul corporatist, pe tot felul de job-uri de HR sau proiecte care nu-s chiar rocket science, ca la frecat niste Excel-uri se pricepe si o maimuta. Ma mir ca eu inca n-am fost data afara, la modul realist, o automatizare ma va zbura in 2 secunde. Eu sunt complet depasita de tot ce se intampla in jurul meu, probabil voi muri saraca, conform statisticii. Stiu ca se dau verdicte si se ridica din umeri, dar se cam ingroasa randurile celor cu iz de disperare.
Nu numai in Bucuresti 🙂
Probleme sunt si in IT – vezi https://layoffs.fyi/
Pai, nu sunt scutiti nici aia din IT, stiu unii intr-o situatie asemanatoare. Au castigat mai bine decat secretarele random, da, dar s-au si bagat la facut datorii mai mari. Nu neaparat din aroganta, cat pentru ca…na, lucrezi in centru, vrei locuinta aproape de centru, costa mai mult.
Nu stiu de ce crezi ca IT-ul e izolat de probleme, ca in IT eram cand am scris postul ala, acum 6 ani. Ia vezi cum se numea, cumva “trebuie sa ma reorientez”? 🙂 Vezi ce-am zis atunci: in 5-10 ani jobul meu (de atunci) nu o sa mai existe.
Soc si groaza: jobul pe care-l faceam atunci nu mai exista acum. Iar atunci, in 2017, abia luasem casa. Daca strangeam TOTI banii pe care-i puteam strange, mi-ar fi luat 7 ani sa achit doar casa, lol. Asa ca …am facut niste schimbari…si am scapat de datorii in 2020, ca altfel ar fi fost neamuzant.
N-am zis nicaieri ca e usor sau placut. Am zis doar ca trebuie.
Mai departe, fiecare a reactionat dupa cum l-a dus capul. La fel ca acum.
Fiecare cu problemele lui, dar aia-i alegerea lor.
Ce-am zis in post?
…si-am pus si linkul catre postul de-atunci, e aici:
https://opencube.ro/trebuie-sa-ma-reorientez/
Bun, daca un om a citit chestia aia acum 6 ani si-n 2023 inca freaca exceluri la nivel de maimuta, nu prea stiu ce anume ar trebui sa spun fara a ofensa omul respectiv. Adica, daca unu’ a gandit “tipul asta care lucreaza in IT pe mai multi bani ca mine si face chestii complicate zice ca trebuie sa se reorienteze, dar eu fac exceluri, I’m safe, nu trebuie sa fac nimic”, atunci….sanatate, bafta, numai bine etc.
Acum, tu vii ca “40-45 de ani, mortgage care s-a dublat in ultimul an, 1-2 copii”. Inteleg, dar eu am zis doar ca te schimbi sau mori sarac (si contextul era altul oricum). Dar da, daca stai cu ipoteca aia in brate si nu achiti anticipat, esti cam vulnerabil la cresterea dobanzilor. Cam asa functioneaza, ca una-i sa platesti dobanda de 1% la 100k, alta-i sa platesti dobanda de 5%. Ma rog, zic 100k, zic de la 1% la 5%, dar nu stiu cat costa o locuinta in Bucuresti zilele astea, nu stiu cat sunt dobanzile, cifrele sunt cam random, ideea ramane.
Nu caut sa enervez pe nimeni, da’ la 45 de ani ar cam trebui sa fie achitat mortgage-ul ala, nu? Ca daca nu e…cineva s-a cam intins mai mult decat ii e plapuma…sau cineva are impresia ca-i OK sa aiba datorii de 100k si sa mai sparga 1000 lunar pe chestii care intra la “distractie”. Si mmmnu prea e neaparat ok, iar daca nu-i ok, poate ca nu sunt surprinzatoare consecintele.
Daca ma duceam anul trecut sa iau o casa de un 1M si acum, in 2023, incepeam sa spun ca-i naspa, ca-s dobanzile la 6%, ca uite, rata mea s-a dublat, ca eu am copil, dar companiile dau afara…cam ce-ai zice despre mine?
Lasam la o parte automatizare/AI si zicem asa, atunci: nene, traieste la nivelul pe care ti-l permiti, astfel incat sa nu te futa socurile economice. Ca vezi bine, nici eu nu m-am dus sa-mi iau Lamborghini. Invata altceva, apuca-te de ceva mai bine platit, deschide o afacere etc. E mai bine asa?
Buna Liviu! Nu m-am referit la mine, in speta (am avut inspiratia sa platesc anticipat ce mai ramasese din credit inainte sa bubuie ROBOR), sunt perfect de acord cu “Invata altceva, apuca-te de ceva mai bine platit, deschide o afacere etc.” – desi suna usor cliseic, pentru ca nu toti avem veleitati de antreprenoriat si la 40-45 de ani nu prea mai ai creierul fresh, ca pe langa job mai ai si 1-2 copii care nu se cresc in fata TV -ului si a tabletei (eu nu ii cresc, cel putin), ceea ce reprezinta un al doilea “job”, 7 zile din 7. O sa zici ca-s scuze ridicole si vom muri saraci si trogloditi, ca e vina noastra ca n-am avut sinapse ptr ceva mai bine platit. Partial adevarat. Din pacate, lumea e formata si din d-astia/d-astea ca mine, frecatori middle-aged prin corporatii (si nu numai), si cumva trebuie sa traim si noi. Ce vreau sa spun este ca simt ca timpul nu mai are rabdare cu noi, vorba lui Moromete. Si ca devenim irelevanti si indezirabili, usor-usor. “Invata altceva” – ce? Serios, ce? Sunt niste zeci de mii de corporatisti dati afara, doar in Bucuresti, si doar un mic procent va fi reasimilat in piata muncii, pentru ca pitong. Ne apucam sa dam in cap? Simt ca lumea pe care o stiam candva dispare si ca totul devine distorsionat.
Erata: nu-s zeci de mii, dar cateva mii sunt (din ce am auzit). Se fac concedieri colective si din companii mici si mijlocii, nu doar din corporatii. Si nu se dau afara doar nou-venitii, ci si oameni vechi, cu ani de experienta in domeniu. Vorbesc strict de Bucuresti. Worldwide, stim cum e. Bubuie rahatul in ventilator si e imprastiat peste tot. Consecintele? Ce a fost in 2008 va fi o gluma pe langa ce va fi acum.
1. Am inteles asta, nici nu sustineam c-ar fi fost vorba de tine.
2. Felicitari – e bine fara datorii, nu? 🙂
De acord. N-am zis nicaieri ca-i super banal, n-am zis nicaieri ca se rezolva in juma’ de ora, n-am zis nicaieri ca merge fara a face unele eforturi/sacrificii.
Insa aici pare sa fie o usoara neintelegere. In speta, eu n-am zis nicaieri “e usor, asa e corect, asa pula mea”. Simplificand mult, eu am venit sa spun ca “ba, lumea se schimba oricum, iar acum e pe cale sa se schimbe si mai drastic, eu trebuie sa ma pregatesc pentru asta, ceea ce va sugerez si voua”.
Tu vii sa-mi spui ca “nu-i usor”. Inteleg ca nu-i vorba de tine, da’ la aia se reduce. “Pai, nu-i usor”. OK, dar am zis eu undeva ca e usor?
Mai in gluma, mai in serios, citation required.
Nu o lua personal, da’ daca pot sa intreb, de ce anume trebuie sa traiti si “voi”? Ca sa…ce? Pentru ca…ce?
S-a facut vreun referendum pe tema asta si-a picat toata lumea de acord ca da, dom’le, trebuie sa traiasca si ei pentru ca *hits bong* cois, stii de ce-are nevoie planeta asta? De mai multe exceluri in care nu se uita nimeni.
E haioasa asta cu “trebuie sa traim si noi”. Am lucrat in corporatii si, bai, nu stiu cum sa formulez asta frumos, dar nu prea i-am vazut p-aia de-acolo ingrijorati cand eliminau joburile altora, stii? 🙂 Cat despre excelurile lor, serios ca eu n-am vazut vreunul semi-util macar in 20 de ani de munca. In cele mai multe cazuri, e vorba de niste documente facute cu date luate din alta parte, pentru a pricepe si Gheorghe, care-i prea prost sa se uite direct intr-o baza de date. Iar Gheorghe, desi e prea prost pentru asta, are dom’le putere de decizie. Ca asa-i in corporatii. Si vii si-mi spui tu ca Gheorghe si aia care-l hranesc cu .xlsx trebuie si ei sa traiasca. Mmmmmnu, nu trebuie, in fact…it’s a safe bet c-ar fi planeta mai reusita fara Gheorghe si minionii lui.
Erm, ma intrebi pe mine ce? Ca nu prea exista variante universal valabile. Nu pot sa ma apuc sa-i spun unei femei de 55 de ani “pai fa-te electrician sau zugrav, ca nu prea o sa se descurce AI-ul cu astea, mie gardul tot niste baieti nespalati mi l-au schimbat”, ca nu-i corect, fizicul plm. Nu pot sa-i spun “apuca-te de IT”, ca-mi spui ca e femeie, c-a facut limbi straine, ca.
Fiecare cu pizda ma-sii, stiu eu ce poate si vrea sa invete alta persoana?
Din ce vad, deja ai o idee. Daca te descurci, go for it, cred ca ies mai multi bani din asta, nu judec. E dificil de crezut c-o sa iasa chiar cei mai mari haiduci din contabilii aia ochelaristi, dar nu stii niciodata ce zace-n ei, eu mereu i-am banuit de niste chestii p-aia de la taxe si de la audit, in special, cam toti par genul care violeaza baietei in timp ce-i stranguleaza cu o esarfa de matase.
Toata lumea simte asta dupa 40 de ani, n-are legatura cu schimbarile de-acum. Ma gandesc ca si aia nascuti in 1950 se simteau la fel in 1990.
Ce nu inteleg eu este…ce vrei? Pentru ca uite:
Ba esti de acord (desi suna nu stiu cum), ba “serios, ce?”. Ori esti de acord, ori nu. Cum preferi tu, da’ hotaraste-te.
Nu lua chestia asta la modu’ personal, da’ cum ar veni, de fapt … tu ce pula mea vrei? Sa-mi spui ca nu-ti convine treaba? Foarte bine, nici eu nu pot spune ca ma omor dupa cum stau lucrurile, dar nu-s foarte bun la bocit, asa ca vin doar cu “solutia asta e (sa ma reorientez), cel putin pentru mine, va avertizez si pe voi, va recomand si voua”. Ca tie nu-ti convine…foarte bine, fascinant, da’ n-am facut eu societatea. In fact, cam nimic din societate nu-i “asa” pentru ca-i facut de mine. E asa pentru ca asta a vrut restul lumii si na, ei sunt mai multi.
Serios vorbesc, nu prea inteleg ce vrei.
Ne uitam in jur, vedem ca situatia e asta descrisa in cele doua posturi. Eu ridic din umeri “plm, tre’ sa ma reorientez, asa nu merge”. Tu…vii sa-mi spui ca-i greu.
…OK…?
Stii ce-i amuzant? Aia afectati de treaba asta cam tind sa fie cei care au dus aici societatea. Corporatistii aia carora le plangi de mila. Stii cine-a venit primul cu idei de genul “ce-ar fi sa dam afara oamenii si sa-i inlocuim cu niste masinarii?”. Hint: nu un zugrav.
Si-acum vii tu ca “si noi, corporatistii, trebuie sa traim”.
Am ras amar, desi nu-i de ras (din perspectiva mea de corporatista frecatoare de Excel-uri si tickete, cu zero abilitati tehnice). Pai, uite, luam un exemplu concret: parca ziceai la un moment dat ca sotia ta lucreaza in ceva HR. HR-ul e ciopartit de ceva luni, li se spune arrivederci pe capete. Ce face ea sa se mentina relevanta, ce invata, ce a invatat?
Te ajuta la ceva daca-ti spun? Ca e OK, nu ma costa nimic.
In cazul particular “sotia”, situatia sta asa:
– am discutat la vremea aia cu ea pe tema, ca se mai uita p-aici pe vremea aia. “Pai si eu ce sa fac?”. I-am sugerat doua chestii, s-a apucat sa le invete pe ambele (chestii tehnice). Asa ca-n ziua de azi, de bine, de rau, se mai descurca cat de cat cu niste chestii. Un pic de programare, un pic cu baze de date, d-astea. Cu dureri de cap ca “dar cum faci aia-n python”, “dar cum e o baza de date”, “dar imi da eroare, de ce?”, dar aia e.
– si-a pornit o mica afacere. Am ajutat-o nitel cu ce s-a putut – sfaturi, idei, livrari, chestii online – dar 99,9% a facut ea. Sunt destule luni in care scoate mai multi bani din aia decat primeste salariu.
– in paralel, a schimbat domeniul oricum, nu mai face chestiile alea de unde se da afara zilele astea, ci altele, de unde nu prea se da afara. A facut acum 11 ani genul ala de job care-n ziua de azi e eliminat, da’ pula mea, la ea era “primul job”, unde n-ai pretentii, doar sa iei acolo niste bani, de forma.
Dincolo de asta, nu-i chiar in situatia in care-s cei mai multi. Cum am zis, am platit in 2020 toate datoriile (casa si masina, adica). De-atunci… am adunat niste bani cat de cat, am mai investit (amandoi). E un screenshot pe undeva p-aici cu rata/zi, sunt niste posturi pe tema cu investitii.
Vrei ceva solutie bulletproof, sa mearga pentru toata lumea? N-am. Depinde de circumstantele, abilitatile si vointa fiecaruia. Meserii oarecum “imune” la AI exista. Cum am zis in comentariul anterior, nu prea vad AI-ul sa inlocuiasca meseriasi (zugravi, instalatori, electricieni, d-aia care pun parchet, d-aia care repara acoperisul, inlocuiesc gardul etc). Doar ca nu prea vezi femei printre oamenii aia. Mai sunt, da’ putine, asa. Ca na, vrem egalitate, dar cele mai multe nu vor sa-si strice unghiutele. Si stii cum e, n-au forta sa ridice un panou din gard, dar vor barbati cu 6 pack care nu beau, nu fumeaza, nu injura si nu merg la curve si respecta femeile si le plac telenovelele. Plm.
Cum ai măsurat shadowpriestii aia sa vezi ca ești top 5%, boss? Vreau sa vad și eu stats. In ăștia 15 ani wotlk s a jucat la greu pe privat. Sunt playeri dedicați de atâta timp. E întors pe toate părțile, nu are nimic nedescoperit. Eu înțeleg ca aici întra numai boomeri și gospodine, și poți sa le spui ce vrei, dar chiar sunt curios cu ce crezi tu ca te poți deosebi când totul se știe într-un joc care cel mai mult răsplătește investitia de timp. Adică plm. Toate ca toate dar pana la shadowpriests.
Sigur.
https://classic.warcraftlogs.com/character/eu/mirage-raceway/ultranuke#zone=1015
Am stat in top 2.9% overall in phase 1, cand jucam SP ca main….si am fost limitat practic de gear si de restul din raid, ca la un moment iti afecteaza performanta/dps faptul ca unul-doi din raid mor ca niste handicapati si dureaza mai mult un kill, asa ca ai uptime mai mic pe bloodlust, pe potiuni (in %) etc
Puteam sa zic “top 3%” dupa cum vezi, da’ am zis sa nu ma laud aiurea.
Nu. Raidu’ e raid, te duci si-l cureti in 2h pe saptamana. Nu poti sa te duci 20h sau 200h, ca nu poti si punct.
In alea 2h arati ce poti, daca te intereseaza sa faci asta. Pe mine nici macar nu ma intereseaza in mod deosebit, da’ e masurata performanta per boss.
Nici un “toate ca toate, dar” ce a fost de demonstrat e demonstrat deja cu cifrele altora, nu cu pareri, pe toate clasele pe care le joc sunt acolo, in top, cand joc.
Faptul ca nici nu stii de warcraftlogs cam spune tot ce e de spus legat de cat de valida e parerea ta. Gen tu nu stii the basic shit, da’ vorbesti de boomeri?
In ghildele in care joc eu (casual-mediocre, ca na, viata e grea cand ai job si familie si plm) stau acolo, top 3%, hai sa zicem top 5%. Intr-o ghilda buna (ca sunt in una acum), sunt in top 1-2%. In cel mai rau caz top 2%.
Azi.
https://www.theguardian.com/technology/2023/may/02/geoffrey-hinton-godfather-of-ai-quits-google-warns-dangers-of-machine-learning