Prezent si viitor
Cele mai multe posturi de pe pagina asta sunt usor de digerat. E improbabil ca postul asta sa faca parte dintre ele. Nu l-as fi scris deloc, da’ m-am contrazis cu a mea 20 de minute pe “save/load la homm3 inseamna sa trisezi”. Asta-i rezultatul.
Ratarea (pe orice plan) are ca principala cauza ignorarea viitorului. Oamenii tind din ce in ce mai mult sa traiasca pentru prezent, cu gandul la trecut. Desi este cel mai usor mod de a-ti trai viata, este si cea mai sigura cale spre ratare. Si discut aici de orice tip de ratare. Pe plan personal. Pe plan profesional. Pe plan financiar.
Este foarte usor de observat chestia asta.
Cei mai multi oameni care reusesc sa faca o chestie cu adevarat buna sunt cei fara mare experienta in domeniul respectiv. Indiferent despre ce plan discutam. Personal, cred ca un cuplu de virgini are sanse ceva mai mari sa ramana impreuna pana la adanci batraneti – cel putin comparand asta cu un cuplu standard din ziua de azi, in care fiecare a schimbat un numar serios de parteneri. Exista exceptii, desigur – iar exceptiile sunt de obicei oamenii care, fara a uita trecutul, reusesc sa se concentreze pe viitor.
Nu este o conspiratie – nici pe departe.
Tehnologia a schimbat imens lumea. Simplul fapt ca acum poti comunica cu oameni de la celalalt capat al planetei in timp real este un soc care lasa niste traume destul de serioase.
Privind in jur, este foarte-foarte usor sa observi ca, desi putem comunica in cateva secunde cu oameni din alte tari, nu mai comunicam aproape nimic relevant. Cel mai usor se observa asta pe facebook. Zeci, sute, poate chiar mii de update-uri. Iar daca te apuci sa iesi din stadiul de drona si sa le citesti si analizezi, vei descoperi ca 99% din ele nu te intereseaza catusi de putin.
Exista cateva motive pentru asta, dar nu intentionez sa le abordez in postul asta. Ce vreau in schimb sa mentionez este ca acest asalt al informatiei (si nu se limiteaza doar la facebook, ci la orice alt tip, inclusiv “da click aici, o sa ramai bou”) este mult prea puternic pentru filtrele personale. Si, desi cele mai multe informatii pe care le primim sunt complet irelevante si/sau in afara controlului nostru, devine astfel imposibil sa ne concentram pe viitor, pentru ca se intampla mult prea multe lucruri in prezent.
Astfel apare focusul pe prezent, cu un ocazional regres in trecut. Ca exemplu pe intelesul tuturor, suntem singuri. Avem 30 de prieteni in lista de contacte (ca vorbim de android hangouts sau de facebook sau orice altceva e prea putin relevant). 20 din ei posteaza poze cu copiii lor. 4 ne anunta ca au intrat intr-o noua relatie. 5 ca s-au distrat pe cinste azi noapte. Ultimul e aproape inactiv si apasa +1, like, retweet la ce fac ceilalti. In acest mod apare presiunea prezentului – vrem si noi (cei singuri) ceva ACUM. Si nu mai avem timp sa ne intrebam daca-i ceva pe termen lung. Daca femeia pe care o alegem va fi langa noi si peste 5 ani. Sau 10. Sau 25. Pentru ca pana la viitor, ne simtit presati de prezent.
Adeptii teoriei conspiratiei ne spun ca da, toata asta-i o conspiratie a grupului imaginar X (masoni, evrei, reptilieni, extraterestri) care vrea sa distruga familia, relatiile oamenilor, crestinismul etc. Nu e cazul. Este doar convergenta.
Odata intrat in sistem…
Din momentul in care te integrezi in sistem – indiferent despre ce tip de sistem vorbim – vei lucra pentru sistem sau cel putin conform regulilor lui. Este unul din motivele pentru care ratam. Respectand regulile sistemului, este aproape imposibil sa reusim. Ce sa reusim? Orice.
Din momentul in care intri in sistemul datingului, al relatiilor, al aventurilor de-o noapte, incepi sa devii constient de niste reguli. Devenind constient de regulile respective, vei incepe sa lucrezi conform lor. In plan personal, se poate observa asta la capitolul “prima intalnire”. De la prima intalnire pe care o ai, incepi sa te schimbi si incepi sa actionezi conform unor reguli. De exemplu, pentru prima intalnire cei mai multi oameni care au avut-o deja pe prima (cu alta persoana) vor alege un mediu similar pentru urmatoarea persoana. Va fi tot o invitatie la o cafea. Sau la un film. Spre finalul intalnirii, cele doua tipuri de barbati se vor simti obligati sa propuna ceva, conform unei reguli, iar femeile se vor simti obligate sa accepte sau sa refuze propunerea respectiva. In plan profesional, odata intrat in sistemul 9-5, vei gasi foarte dificil sa mai iesi din el. Daca, de exemplu, ti se va oferi un job care incepe la 5 pm si se termina la 1 am, chiar daca va fi platit mai bine si-ti va oferi conditii mai bune, vei descoperi ca nu suna bine. De ce? Pentru ca deja te-ai integrat in sistem. Prietenii tai lucreaza si ei 9-5 – nu vei mai apuca sa-i vezi. La fel iubita/sotia. Cafenelele se inchid si ele la 11, e totul inchis cand pleci de la lucru. De ce se inchid? Pentru ca s-au integrat in sistem.
Este unul din motivele pentru care cei mai multi oameni nu fac absolut nimic interesant ani de-a randul. Pentru ca ajung sa fie o rotita in multiple roluri. O mica rotita care invarte supermarketul de unde-si fac cumparaturile. O mica rotita care tine cafeneaua care se inchide la 11 in stare de functionare. Iar odata intrat in sistem, e extrem de improbabil sa mai poti iesi fara concesii (in aparenta) majore.
Este, din nou, socul prezentului. Nu avem timp sa ne mai gandim la viitor. Practic, daca ne-am aseza si ne-am gandi cum ne-ar fi noua mai bine in viitor, ar fi foarte probabil sa ne apucam sa schimbam lucrurile PENTRU NOI. Pe plan personal, ar fi foarte simplu – si chiar este – sa renuntam la o relatie de convenienta, in care cel mult ne suportam reciproc, pentru a putea sa ne concentram asupra viitorului, asupra modului in care vom putea avea o relatie frumoasa pe viitor, cu o persoana pe care o dorim. X, sa spunem, este intr-o astfel de relatie cu Y. Nici unul din ei nu se descurca prea stralucit – la nici un capitol. Presiunea prezentului nu le lasa timp sa se concentreze pe viitor si sa se adapteze pentru a-si putea imbunatati situatia. Ca un exemplu concret, probabil ca Y isi doreste o femeie mai frumoasa. Iar pentru asta, ar trebui sa inceapa sa arate mai bine, sa castige mai multi bani, sa fie mai bun in pat. Iar toate astea cer efort, exercitiu si au costuri exprimate in timp. Problema este ca are de facut diverse comisioane pentru X, asa ca nu are timp sa se adapteze si sa se schimbe. Concret, ar vrea sa mearga la sala, pentru a arata mai bine pentru o viitoare X, dar actuala X ii cere sa se duca la piata, sa repare masina, sa discute cu administratorul blocului, sa mearga in vizita la parintii ei, sa. Astfel, viitorul este sacrificat in favoarea prezentului. De ce? Pentru ca Y e constient de trecut – trecutul in care era acel om singur care privea la cei 30 de oameni care-si urcau poze cu copiii.
Pe plan profesional, se observa la fel de simplu. Faci 8 milioane pe luna facand o munca oarecare. Esti constient de faptul ca altii fac 80, facand alta meserie. Si ai putea sa te apuci s-o inveti – presupunand ca nu o stii deja. Dar asta cere timp – iar cand vii de la jobul tau de 8 milioane, “nu mai ai timp”, pentru ca trebuie sa mergi cu baietii sa mai faceti o “smecherie”, sa mai scoateti inca 3 milioane dintr-o “combinatie”. Apoi trebuie sa te duci sa-l ajuti pe unul din baieti – pentru ca altfel nu vei fi invitat la urmatoarea “combinatie”. Apoi are alt baiat o “cumetrie”. Si nu poti nici sa inveti la lucru, pentru ca vei fi dat afara. Si, cu un ochi in trecut, la perioada in care nu aveai nici cele 8 milioane si cu unul in prezent – cand iti este foame – nu mai esti dispus sa-ti asumi riscul. Astfel ajungi o rotita stationara si in sistemul acela.
Informatiile
Spuneam mai devreme ca tehnologia a schimbat lumea – in mare datorita asaltului informatiilor.
Concentrandu-ne pe prezent, putem vedea ca pentru majoritate, banul inseamna putere. In sistemul actual, intr-un fel, e adevarat. Controland banii, controlezi in aparenta economia. Mai clar, in sistemul economic actual. Daca, sa zicem, banii nu iti ofera putere, o poti cumpara. Sau poti cumpara iluzia puterii. E inutil sa dau exemple.
In viitor, insa, puterea va fi a celor care au informatii si cunostinte. A nu se intelege gresit. Desigur ca un profesor de limba romana nu va avea mare putere (exista mai multe tipuri, in mai multe sisteme inchise; sa zicem ca are putere in sistemul clasei la care preda, cel putin in aparenta, dar asta nu inseamna mare lucru la nivel de oras, de tara sau de planeta; nu intru in discutia asta), insa un om cu informatiile si cunostintele UTILE va fi un om puternic. Pentru a intelege mai bine, imaginati-va o tara in desert in care lumea sufera de sete. Ei bine, in tara respectiva, avem doi oameni. Unul detine o mitraliera. Celalalt stie cum si unde sa gaseasca apa. Nu e dificil de inteles care din ei este omul puternic. Desigur, este doar un exemplu si poate nu e cel mai bun.
In momentul de fata, se poate observa, cum ziceam mai devreme, un adevarat asalt al informatiilor. Doar ca aceste informatii sunt prea multe – si in cea mai mare parte irelevante. Pe intelesul romanului mediu, putem afla in 5 minute ce haine a purtat o prezentatoare TV, cine le-a facut, cat a costat rochia, de unde si-a luat rujul etc. Dar toate aceste informatii sunt inutile. Nu ne ofera nici un fel de putere. Nu ne fac mai buni, mai inteligenti, mai pregatiti. In realitate, ne transforma in prosti. Efectul este global. Lipsa filtrelor a condus spre lumea descrisa de Huxley in care toata lumea stie cine a cantat la Xfactor aseara, dar nimeni nu poate desena cheia sol si, mai important, nimanui nu-i pasa.
Asadar, ajungem la partea in care nu mai e suficienta informatia, ci avem nevoie si de meta-informatii: informatiile despre informatii. Sa stii care-s reale, care-s false si, mai ales, care-ti sunt utile. Efectul, cum spuneam, este global. Daca in trecut presupunea un efort financiar de durata pentru a-ti invata copilul o limba straina, sa zicem (pentru ca presupunea o scoala buna sau o guvernanta buna sau sau sau), acum efortul financiar este neglijabil, la nivel global. Problema, acum, este ca nu mai are chef copilul tau sa invete o limba straina (sau nici pe-a lui; sa nu intram in partea cu bacalaureatul, o lasam pentru Razvan), pentru ca deja e asediat de informatii si impins in mod constant spre informatiile irelevante.
Filtrele si presiunea sociala
Nu e un secret ca, in orice tara, in orice timp, cei mai multi oameni au fost, sunt si vor fi prosti.
Spuneam mai devreme ca acum copiii nu mai au chef sa invete limba aceea straina, pentru ca-s asaltati de alte informatii si la varste fragede, nu sunt capabili sa aplice filtre. O alta cauza este presiunea sociala, iar aici apare tragedia: presiunea sociala este, evident, exercitata de societate si tocmai am spus ca societatea, in ansamblu, este formata din prosti.
Astfel, este posibil ca acel copil de care vorbeam sa inteleaga perfect ca xfactor este un gunoi. In acelasi timp, la gradinita si/sau la scoala, cei mai multi oameni (prostii) vorbesc despre ce-a fost la TV. Care-i concurentul lor favorit. De ce ar trebui sa castige. Iar cei care nu-s la curent cu pasiunile prostilor se trezesc pur si simplu ostracizati. Freaks. Aia care nu stiu ce-a fost la xfactor. Cam toata lumea se uita la mine ca la urs in toate tarile unde am fost cand spuneam ca nu ma uit la TV si nici macar nu am unul.
Am intalnit oameni care ma considera(u) freak pe tema asta. Am intalnit oameni care clatinau din cap cand auzeau ca nu am TV si chiar am fost intrebat daca vreau sa-mi imprumute niste bani, sa-mi pot lua si eu unul. Este cam 150-800 de lire un TV, in functie de diagonala si features. Sa zicem ca nu ar fi un efort financiar pentru mine sa cumpar unul. Dar nu-mi trebuie. Si din cand in cand ma trezesc sunat ba de Sky, ba de Virgin, sa-mi faca super oferte. Doar X/luna pentru nu stiu cate sute de canale. Iar eu le spun ca nu am TV, iar ei pur si simplu nu pricep sau nu ma cred. Cum sa nu ai televizor? Unul chiar m-a intrebat pai si ce faci in timpul liber? Pentru ca-i de neconceput pentru el (la nivelul de inteligenta aferent unui callcenter) sa inteleaga ce-ar putea face altcineva. Si i-am spus ca scriu, citesc, ma joc, incerc sa invat chestii, ies pe-afara, beau o cafea…Iar dupa doua minute de conversatie, nu am reusit sa-l scot din placa lui: dar va oferim noi si televizor ieftin la doar…si mi-am dat seama ca-i inutil sa-ncerc sa-i explic in continuare. Pentru ca-i prost. Daca nu era prost, nu era la 30+ intr-un callcenter.
In societatea prostilor, asadar, te vezi fortat inca din copilarie sa iti umpli creierul cu informatie inutila si sa ignori informatiile utile. Ori asta, ori iti asumi eticheta de freak, psihopat, sociopat, hipster, nebun. Ciudatul ala care nu se uita la TV. Dubiosul ala care nu a auzit de o vedeta. Iar cei mai multi oameni cedeaza, pentru ca, din afara, pare extrem de dificil sa traiesti fara a te conforma normelor de prostie. Daca pentru un adult e un pic mai usor sa reziste presiunii (ceea ce nu inseamna ca rezista – cei mai multi cedeaza; de exemplu, chiar si ateii isi boteaza copiii si fac nunta la biserica, in ciuda faptului ca nu cred in asta si stiu ca sunt de fapt jefuiti de biserica. dar “asa face toata lumea, lucrurile asa se fac, cum sa nu faci, mama, pai, se poate, TE FACI DE RAS”. La ce te poti astepta atunci de la un copil? Este evident ca, nepregatit, va veni acasa si va cere lucruri si informatii care ii fac rau. Va dori un telefon mobil cu facebook, pentru ca toata clasa are, rade lumea de el si nu-l baga-n seama. Va dori sa stie cine-a fost Terente si nu-i va pasa de cine a fost Huxley, sa zicem. Iar daca un adult are posibilitatea de a aplica un filtru in ceea ce-i priveste pe cei din jur (sa zicem, va ocoli alcoolicii), copilul nu poate face asta. El nu poate pur si simplu sa-si dea demisia de la scoala. Nu-si poate da pur si simplu demisia de langa colegul de banca si nu se poate muta in ce banca vrea el, cu cine vrea el.
Am fost compatimit de nenumarate ori de catre diversi oameni datorita lucrurilor pe care le spun si modului in care le spun. Deranjez. Sunt nepoliticos. Critic. Vorbesc urat. Saracul de tine, nu cred ca ai prea multi prieteni. E foarte adevarat. N-am prea multi. Iar asta-i datorita filtrelor si, mai ales, refuzului de a ceda presiunii sociale. De la relatii personale la job si ce mai vreti voi. Stiu, de exemplu, ca nu poti critica intr-un anumit mod sotia unui prieten, ca nu se face, ca e o norma. Dar nu ma opreste. Si evident ca, mai devreme sau mai tarziu, prietenia respectiva incepe sa se duca pe aratura.
Prezentul si viitorul
Toate problemele descrise mai sus tin de concentrarea pe prezent.
Daca am invata copilul descris mai sus sa se concentreze pe viitor, copilul respectiv ar putea intelege ca faptul ca nu-l plac colegii de clasa pentru ca nu stie de xfactor nu inseamna nimic, pentru ca-n doi ani de cand termina scoala nu va mai avea vreo legatura cu ei oricum si e important pentru el sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante, pe cunostintele/informatiile utile.
Daca am invata copilul respectiv ca nu e-n regula sa socializeze online prea mult, nu ar ajunge in situatia in care i-ar cere id-ul de yahoo unei domnisoare la 16-18-20 de ani. Ar putea fi tipul acela care o ia de mana si-o invita la el. In loc de asta, insa, copilul respectiv devine din ce in ce mai izolat, traind cu iluzia ca are mii de prieteni si mii de potentiale iubite la un like distanta.
Tragedia, insa, este ca nici parintii copilului respectivi nu mai sunt capabili sa izoleze informatia buna de cea proasta. Nici ei nu mai sunt capabili sa aplice filtre si, in realitate, nici nu mai inteleg de ce ar trebui s-o faca. Preocupati de prezent, speriati de un viitor pe care nu-l inteleg, parintii nu mai vad nimic in neregula cu un pusti care doarme la televizor si butoneaza telefonul zi-lumina. Unora li se pare chiar bine: macar nu umbla cu golanii si ne ofera si noua AZI, ACUM, IN PREZENT, niste liniste, ca-i ocupat cu ale lui. Sigur, in viitor, copilul respectiv nu va mai intelege nimic si nu va fi capabil de aproape nimic, dar viitorul e departe…nu?
Prin facultate ne spunea un tip la un curs dubios niste chestii despre grupuri. Una din chestiile respective era ca un copil are cam 50% “sanse” sa urmeze profesia unuia din parinti. Daca, sa zicem, maica-ta e inginer si taica-tu aviator, e foarte posibil sa fii si tu una din cele doua. La mine nu-i cazul. Este evident ca nu avea cum sa fie unul din parintii mei in IT in anii ’70, cand au inceput ei sa lucreze. Nu-i vorba, sugestii am primit eu de la ei. Daca nu inginer, macar economist sau avocat, ma, mama! Cum am ajuns eu in IT, dintr-o familie in care nici un membru nu pricepe mai mult de solitaire? Privind la prezent si la viitor…si avand un pic de noroc.
Prin 95, cand tocmai ma pricopsisem cu un 386, nu puteam rula mare lucru pe el. Nici nu se punea problema de Windows 95 pe nenorocirea aia. In schimb, se punea problema de linux, asa ca asta am folosit. Atat putea PC-ul meu. Si ce-am observat eu a fost ca tot mai multa lume se ducea in icafe-uri. Incepuse moda aia. Jocuri in retea, chat cu orele (irc) etc. Ii ziceam atunci unui prieten ca eu cred ca intr-o zi vom ajunge la situatia “omul si calculatorul”. Iar tipul respectiv imi spunea ca nu se va intampla niciodata asta, la cat de scumpe sunt. Avea tata intr-o vreme 500,000 de salariul, iar in acelasi timp era un sound blaster nu mai stiu de care de la creative cam 600,000. Nu eram vreun geniu cand “prevedeam” astea. Era cat se poate de logic. Practic, conectandu-ma la internet, eu aveam acces la o tona de informatii utile. Era extrem de improbabil ca restul lumii sa accepte pur si simplu faptul ca eu sunt special si am acces, iar ei nu. Era la fel de improbabil sa accepte faptul ca eu pot comunica “gratuit” (email, irc etc) cu un om din alta tara, in timp ce ei trebuie sa plateasca (telefon, tarif international).
Tot pe-atunci, prin 95, era foarte scump accesul la internet, raportat la veniturile din Romania. Cei mai in varsta isi amintesc ca statea toata lumea pe dial-up de la 10-11 seara pana la 6-7 dimineata. Pentru ca atunci era de zece ori mai ieftin impulsul (ma rog, un impuls era 10 minute, nu un minut, ca-n timpul zilei). Spuneam ceva mai tarziu acelasi lucru: ca visez sa prind ziua in care toata lumea isi va permite o conexiune la internet acasa. Am prins-o. Problema a aparut, exact cum spuneam, datorita excesului. Cand puteai sta pe internet de la 11 la 7 am si a doua zi trebuia sa te duci la scoala, ajungeai in general sa te culci pe la 2-3 dimineata. Aveai, asadar, o fereastra de trei ore in care puteai folosi internetul si puteai cauta informatii. Ca doreai sau nu, trebuia sa filtrezi. Nu aveai timp si nici chef sa citesti tabloide. Timpul era pretios, impulsul era scump. Am ajuns insa – la nivel global – la stadiul la care mai toata lumea “civilizata” are o conexiune de internet acasa, cu acces relativ nelimitat. Rezultatul? Nu simte nimeni presiunea timpului si toata lumea isi permite sa citeasca tabloide, sa urmareasca niste clipuri regizate cu pisoiasi dragalasi spanzurati etc. Daca eu dupa 3 ore invatasem ceva nou si util – de exemplu ce face “ls -l” – omul standard din ziua azi se ridica de la tastatura mai prost decat s-a asezat, cu creierul plin de non-informatii. Stie cine i-a tras-o vedetei, stie scorul meciului, stie ce politician a zis ce. Dar nu stie nimic, nu invata nimic si saliva i se scurge tandru din gura in timp ce se chinuie sa vorbeasca. Iar daca-l pui sa scrie, doamne-ajuta.
Problema asta – prezent vs viitor – e foarte vizibila in randul tinerilor si va deveni din ce in ce mai vizibila. La nivel global, tinerii sunt din ce in ce mai prosti. Nu e o problema de gene. Nu tine de chimicalele din mancare, apa sau aer. Tine de faptul ca atat ei, cat si parintii, prietenii, tot cercul lor, intr-un cuvant, toti astia sunt concentrati pe prezent.
Parintii mei aveau aceeasi problema. Sa fiu economist. Era mare lucru sa fii economist atunci, prin 95-96. Contabil, sa zicem. Se deschideau firme la minut. Faceai contabilitatea unei firme pe-o luna in 15 minute in Ciel si gata – te umpleai de bani. La fel, avocat, parea un titlu de glorie aproape. E foarte usor sa te uiti in jur si sa vezi ca exista un avocat celebru, care primeste nu stiu cati bani in momentul de fata. E mai dificil sa privesti in viitor si sa te intrebi ce se va intampla.
Exista, desigur, niste profesii care au mers si vor mai merge multa vreme. Inginer, sa zicem. Geolog. Biochimist. Medic. Altele. Dar, in mod ironic, nu acolo e bataia mare. Pentru ca daca va pun sa numiti un geolog celebru, nu stiti nici unul. In schimb, daca va pun sa numiti un “jurnalist” celebru, stiti cel putin 10. Si stiti si ca iau 15000 sau 30000 pe luna. Se mai mira cineva ca e bataie pe locuri la jurnalistica, la PR, la Marketing, la studii politice si tot felul de “facultati” de non-joburi, de viitori someri? Sigur ca un geolog bun face de 3 ori banii aia, dar nu stii de el. In schimb, de Banciu a auzit toata lumea. De Badea la fel. De Gadea la fel. De CTP la fel. Iar prostul de rand, majoritar, se uita si se gandeste “as putea si eu sa injur ca boii aia”. Ca pare usor. In mod cert mai usor decat sa te uiti la pietre sa vezi unde ar putea fi niste petrol. Si nu ai nevoie de studiu, practica etc pentru asta. Faci cativa ani de jurnalistica si “nu se poate sa nu pice ceva”. Nu ca prostii aia de doctori care au probabil 30 de ani cand incep sa faca bani, nu?
Concentrati pe prezent, toti sunt speriati sa se mai gandeasca macar la viitor. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca bani incepi sa faci dintr-o meserie (nu discut de afaceri cu bani de la tati) mai spre 30 de ani. Pana atunci, faci asa, cat sa nu mori de foame. Si-ti faci experienta. Ca apoi, cu niste ani de experienta si cu niste cunostinte adunate, cu informatii utile stocate in cap, sa poti cere sume mai serioase pentru ce faci. Dar te duci la facultate la 18 ani si pentru cei picati in capcana prezentului e imposibil sa evalueze lumea peste 12 ani. Ce voi face? Ce ar trebui sa invat?
Am un sfat pentru voi, cei care va gasiti in situatia asta – in situatia de a face o alegere care va determina cursul vietii. Imaginati-va mereu o catastrofa. Un razboi, sa zicem. O foamete. O ciuma. Nu neaparat urat, da’ o apocalipsa care sa afecteze pe mai toata lumea. Si intrebati-va daca acele cunostinte care vi se par acum foarte tari (cum ar fi orice mai predau idiotii aia la “Jurnalistica”) vor fi extrem de cerute dupa. Iar daca raspunsul e “nu”, stergeti cunostintele respective din memorie si schimbati sensul, pentru ca va indreptati spre ratare. Iar odata intrati in sistem cu acele cunostinte de gat…
Excesul de informatie
Era o adevarata aventura sa pui mana pe o revista “sexy” cand eram eu in generala. Sa vezi ce au femeile pe sub haine. Ma rog, sa vada aia care nu faceau inot de performanta, ca mine, ca eu stiam deja.
Lucrul asta s-a schimbat cu primele gifuri pe dischete. Apoi cu filmele porno 240p. Apoi cu youporn full HD. Acum poti vedea de la 7 ani ce si cum. Dar este bun excesul asta de informatie? Pornul in sine nu mi se pare ceva rau. Ce e trist la el e ca ajunge sa faca parte din presiunea de care vorbeam mai devreme si sa-ti creeze asteptari nerealiste.
Ajungi sa crezi ca daca livrezi pizza, o tipa de 18 ani se va dezbraca urgent si, dupa ce-ti va da o spaga, vei putea sa i-o tragi. Asa, scurt pe doi. In toate gaurile. Si va fi perfect epilata peste tot, cu labiile mici si perfect simetrice. Si bineinteles ca in mijlocul sexului, isi va chema si cea mai buna prietena, sa i-o tragi si ei. Iar aia va arata si mai bine. Si se aplica si pentru femei. Evident ca se asteapta ca tipul s-o scoata din pantaloni cu cea mai crunta erectie ever. Si bineinteles ca are minim 30 cm – in diametru, evident. Si bineinteles ca-l tine doua ore.
Concentrandu-te pe prezent, ajungi sa traiesti strict pentru “acum”, fara sa te gandesti o secunda la viitor. O vezi doar pe tipa aia care arata superb si vrei sa i-o tragi in seara asta, acum, pe loc. Chit ca ea nu te observa, asa cum nici tu nu o observi pe tipa aia care-ar vrea s-o inviti la o cafea. Pentru ca nici nu stii ce-i viitorul si apare si presiunea sociala, desigur. Nu-i nimic special in a povesti prietenilor ca ai invitat-o pe o tipa decenta undeva si in cateva zile iesiti impreuna. Dar ia sa le povestesti cum ai agatat-o pe tipa aia cu silicoane si i-ai tras-o fix in seara aia. Sa vezi urechi ciulite! Ca doar si ei sunt la fel de prosti ca tine…
In toata aceasta adunatura de prosti
Nu uitati doua chestii.
Prima: mereu vi se va oferi calea cea “usoara”. Ca sa dau un exemplu tampit, cam cum imi ofera mie cate unul o suma amarata sa-i fac publicitate pe-aici, pe pagina asta. Nu mergeti pe drumul ala. Mergeti pe drumul pe care l-ati ales cand v-ati imaginat catastrofa aia de care vorbeam. Chiar daca-i plictisitor. Chiar daca va transforma in freaks. Chiar daca prietenii se uita urat ca nu stiti nimic de xfactor.
A doua: suntem in 2014 si toata lumea are un telefon mobil, conexiune la internet acasa – ba chiar si mobila. In acelasi timp, 99,9% din ei habar nu au despre ce inseamna SMTP, de exemplu. Habar nu au care-i diferenta dintre HTTP si HTTPS. Mergem inainte intr-o lume din ce in ce mai proasta. O lume in care o proasta da share pe facebook la asa ceva si lumea o aplauda:
Nu o spun pentru a va face pe voi sa va simtiti mai bine, ca nu ganditi asa sau ca aveti un copil mai destept de-atat. O spun pentru ca spre asta ne indreptam. Spre chestii automatizate, care gandesc fac chestii pentru noi si stiu chestii pentru noi, sa nu ne mai batem noi mintea “aiurea”. Iar 99,9% din oameni sunt incantati de asta. Dar, vedeti voi, cineva trebuie sa inventeze chestiile alea, sa le proiecteze, sa faca piesele, sa le construiasca, sa le programeze, sa le intretina, sa le repare si sa le recicleze. Cineva trebuie sa se ocupe de toate chestiile astea care mananca ziduri ( 🙂 ). Si nu e vorba neaparat de calculatoare. Poate fi vorba si de tractoare, de ce nu…
Bineinteles, exista si cate un jurnalist din 10,000 care face mai multi bani decat 10 programatori si 20 de tractoristi. Dar nu uitati ca restul de 9999 impacheteaza cumparaturile tractoristilor si curata toaletele programatorilor.
Domnilor, uitati de prezent. De fiecare data cand incercati sa va concentrati pe prezent, pe secunda de ACUM sau cand trecutul va face sa va fie teama de viitor, amintiti-va ca secunda respectiva a murit deja. Privirea inainte. Ne indreptam cu viteza maxima spre o lume de prosti concentrati pe prezent care abia asteapta sa fie exploatati de cei care privesc spre viitor.
Sah.
Foarte bun articolul, felicitari.
Frumos scris!
Interesant si util,plm daca pricepeam mai demult lucrurile astea nu eram acum aproape de sah-mat,dar hey speranta moare ultima!
Adevarat si trist. Ar merge o campanie de ‘awareness’ pe tema asta, poate prinde aripi ca mizeria aia de ice bucket challenge :))
“Concentrandu-ne pe prezent, putem vedea ca pentru majoritate, banul inseamna putere” – multi nici macar nu stiu ce sunt banii. Cum apar, de ce apar, ce reprezinta ei. 99.9% din profesorii de economie habar nu au (in special cei de stanga, ei au impresia ca banii cresc prin copaci, sau ca da Isarescu un ordin si gata, suntem toti bogati. Toti marxistii au impresia asta).
Banii inseamna TIMP. Mai bine zis capitalul inseamna timp, pentru ca banii, in sinea lor, sunt doar o unitate de masura si nu reprezinta nimic. Cand te uiti la o cladire nu conteaza ca stii inaltimea ei in centimetri sau sute de metri – tot la fel de mare este. Faptul ca e inalta e important aici, nu unitatea monetara in care masori acel lucru.
Toti dispunem de acest capital fix in aceeasi masura. Toti traim, si avem TIMPUL nostru pe pamant. Nimeni nu se naste invatat, nimeni nu primeste din start cunoastere, sau “bani”. Da, unii primesc afaceri, terenuri, “capital de la parinti”, insa acolo e vorba de timpul bunicilor si strabunicilor tai, de munca lor economisita in ani, si transmisa tie (In fine, asta zice teoria, ca majoritatea nu obtin deloc averi in acest fel. Tot teoria spune ca daca e obtinuta prin furt, atunci se prabuseste, si mai bine nu o aveai).
Insa in final, asta resprezinta acest capital: cunoastere acumulata in generatii intregi si transmisa (intr-o forma sau alta) mai departe. Adica tot in timp.
Iar aici, cel mai de pret lucru pe care poate sa-l dea un parinte copilului sau este sa-i ofere o educatie buna, sa-i arate care e diferenta dintre un hot si un om cinstit. Caracterul fara inteligenta poate face multe. Inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. Cei mai puternici oameni de pe planeta nu angajeaza hoti superspecializati dar cu experienta, ci prefera sa lucreze cu oameni integri, chiar fara experienta, insa onesti. Specializarea, daca nu esti prost de bubui, poate mai tarziu.
Etica in afaceri.
On DECEMBER 19, 1912, J.P. Morgan testified before the House of Representatives. Morgan and committee counsel Samuel Untermyer, a relentless corporate lawyer, tussled over the question of money and credit.
– “Mr. UNTERMYER. Is not commercial credit based primarily upon money or property?
– Mr. MORGAN. No, sir; the first thing is character.
– “Before money or property?”
– “Before money or anything else. Money cannot buy it. A man I do not trust could not get money from me on all the bonds in Christendom.”
Asta e cel mai de pret lucru pe care il poate primiti cineva de la parinti, si cum zice si Monica Gabor, intr-un mesaj emotionant pe Facebook: “cel mai frumos cadou”. 🙂
Ce-mi venea în urechi citind: https://www.youtube.com/watch?v=9HtHEgINHO0
Probabil ca e un pic off-topic, dar mie mi-a placut acest clip https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU, cu si despre job-urile de “viitor”. Probabil ca pe alocuri e exagerat, intr-un mod sau altul, dar nu intru in detalii.
Impresionant — am salvat articolul in bookmarks.
De mult nu am citit un articol motivational de calitate.
Te rog scrie mai des in genul acesta pentru ca o faci cu substanta.
Chapeau.
http://hateandanger.files.wordpress.com/2012/07/porn-movies-and-disney-are-responsible-for-the-most-frustrated-human-being-i-know-where-the-hell-is-my-prince-charming-where-the-hell-is-my-insatiable-whore.jpg
Sunt total de acord, din ce in ce mai multi devin useful idiots.
Ma, problema e tocmai ca nu se concentreaza nimeni pe prezent. Nu prezent gen ‘azi’ sau ‘secunda asta’, prezentul ala continuu si constant in care te gasesti ocazional cand nu te gandesti obsesiv/compulsiv la diverse chestii.
Fara filtrele alea de care ziceai ajungi sa fii purtat de la o experienta la alta, sub pretextul ca vrei distractie sau placere, da’ cumva rezultatul nu e chiar satisfacator, trece repede si o iei de la capat. Sa te prinzi ca ar fi mai bine sa inviti o persoana interesanta in loc de una siliconata e tot un fel de filtru daca vrei, ca undeva, ceva, in capusorul ala mic si prost stie care e varianta optima. La fel cu despartitul de actuala cand nu mai merge, eviti un moment de neplacere, care se va intampla oricum, fara vreun beneficiu real.
Ca sa poti sa filtrezi informatiile externe trebuie sa intelegi un pic cum iti merge propria minte, si asta e un skill care se poate invata. Relativ usor chiar, da’ nu pe facebook si nu la bere. Nu zic, probabil e mai prevalenta problema de cand cu internetul, da’ modelul ala de escapist care se trezeste x ani mai tarziu ca ceva nu e ok nu e nou.
daca nu il folosesti ca te-ai bagat ca bolovanu cu 6 tarani la un pack de ingeri, save/load nu e tris. poti sa pui regula, gen 2/game, sau asa, in caz de click aiurea,etc.
Bun articol,bine scris,mult adevar.
” And then the Sword Of Frost and Armageddon’s Balde clash!!! A blinding flash!! Another turn of the page.
\m/
AI dreptate cand vorbesti despre filtre. Cu putin noroc totusi o sa se ajunga la o suprasaturare si se va restabili o stare de echilibru si aici. Poate o s-o prinda pustii mei. Deja vad oameni care-au renuntat la smartfone. Si nu putini.
Insa viitorul nu poate fi prevazut. Iar prevederea lui cu succes tine de un noroc chior.
Da, poti face banui “intrucatva” unde se indreapta lucrurile presupunend ca ai informatii”predominant” corecte. Sau oricum, general valabile. Lucruri care conteaza destul de putin in formarea imaginii de ansamblu, sau a unei alegeri foarte particulare.
Da, poti sa pariezi acum ca domeniul tehnic va fi in viitor principala ocupatie a unei intregi populatii. Ca vom ajunge dresori, constructori si reparatori de masini si device-uri.
Doar ca … Arata-mi un reparator de televizoare si-l mananc, sau un depanator de electronica in general. Astia erau semi-zei prin ani 80 si 90. Pentru ca video- radio – europa libera si pentru ca electronica luata de pe strada din Germania. Acus totul se arunca si astia nu stiu ce dracu mai fac…
Lumea e plina de trenduri pe care le credem vesnice care dureaza 10-15 ani si pe urma mor. Problema e ca omul nu traieste doar 10-15 ani aia.
Tu zici sa se reprofileze/invete It. Ok, dar mi-e foarte greu sa cred ca exista departament HR care angajeaza pe un job entry level un tip de 35-45 de ani cand exista pusti de 21 la usa. Si na reprofilare.
Uite, tu ai invatat linux nu din prevedere ci fortat de imprejurari, aceleasi imprejurari care ti-au permis un calculator in momentul in care majoritatea nici nu visau la unul.
Si desi ai dreptate cu “iesitul din sistem” scrii asta dintr-un job de la 9 la 5. Cu siguranta zilei de maine data de un post de angajat.
Suna a scrib dand sfaturi salahorilor truditori la piramida.
Dar ai dreptate. Doar ca
Mda, era clar de cand vorbea Mironov ainte de Captain Power ca IT-ul va fi ” de viitor”. Doar ca din 25 de copii dintr-o clasala noi avea doar unul computer. Unii au avut doar prin facultate dupa 2000 cand au avut destule resurse sa-si ia singuri unul.
Uite, chiar aplicand teoria ta, in caz de razboi cam de cati programatori crezi ca-i nevoie per unitate de tancuri, comparativ cu cati sapatori de gropi comune zic. Sau dupa cand nu mai avem hidrocentrala si curent electric. Sau mancare.
Si desi ai dreptate cu “iesitul din sistem” scrii asta dintr-un job de la 9 la 5. Cu siguranta zilei de maine data de un post de angajat. Din sistem.
Si stii ce-i haios? Majoritatea astora cu “iesitul din sistem” sunt fie ca tine, fie niste tipi care au reusti printr-un noroc chior si incearca sa vanda asta pe post de reteta.
Pentru fiecare soarece de birou care demisioneaza si ajunge milionar din pasiunea lui din copilarie, sunt in milion si ceva de soare ci de birou ajunsi aloolici pe strazi.
Pentreu ca “sistemul” nu te ajuta sa traiesti fericit, doar sa traiesti si maine.
Altfel, cum am spus, o utopie foarte misto scrisa.
Sau tractoristi. Sau medici, chimisti etc. Read again.
Eu nu vand nimic. Eu doar am bagat un warning. Odata intrat in sistemul ala, te vei prosti singur ca nu mai poti iesi. Si de-asta e mai bine sa te gandesti bine de tot inainte de-a intra in el ca 9-5, depanator TV etc.
93.5% accurate.
Nu trebuie desconsiderata partea umanista. Poate nu asta este termenul potrivit. Faza e ca si chimistul priceput si cu venituri mari are nevoie de destindere. Nu poti mereu sa stai cu nasul in chestii tehnice, desi unii gasesc placere si relaxare facand doar asta, dar ai nevoie si de lucruri simple, banale. O melodie, o carte, un film sau pur si simplu fotbal.
Ambele categorii sunt utile intr-o societate normala, gen si tractoristul si poetul.
Poate ai fost tu prea subtil si trebuia sa inteleg ca acum sunt prea multi cei ce vor sa fie poeti si o societate nu poate fi sustinuta de ei, ci trebuie blue-collar workers.
[…] Prezent și viitor – bijutierul din diaspora are un text … nu doar că este bun, ci super util. Eye-opening, ca și cum! […]
Excelent scris!
Apropo… tractoristul si poetul: stateau, vorbeau se contraziceau, se certau au inceput sa se injure, poetul i-o da in versuri:
Foaie verde si-o gutuie
Tractoriste iti dau la muie!
Tractoristul cade pe ganduri dupa care-i da si el o replica
Frunza verde de trifoi
S-o fut pe ma-ta!
Poetul:ha ha ha, bai prostovane,da nu rimeaza, nu se potriveste!
Tractoristul:las ca o potriveste ma-ta cu mana!!
ba da, trebuie. eu chiar sunt chimist (in devenire) si ca sa ma relaxez ori ies singur/cu prietenii cu bicla, ori ma joc, ori ceva tipa misto. pot trai foarte bine fara 99% din “trupele” de muzica si fara 99% din “autori”. macar sa am eu timp in viata asta sa citesc tot ce e “de baza” din literatura universala.
chestiile astea umaniste are trebui sa fie doar pentru aia extra-pasionati si, evident, BUNI la asta. in schimb, liceele si facultatile “formeaza” someri cu 0 skill-uri pe banda rulanta.
si-n plus, “realul” nu exclude intotdeauna “umanul”. Ion Barbu a scris poezii faine, dar exista si niste spatii numite dupa el. la fel, am avut niste discutii pe teme istorice cu un tip foarte misto, olimpic la mate.
alex.X3S, prea bun, prea ca la tara! 🙂
foarte misto scris ! intr-adevar, societatea din ziua de azi a devenit foarte ignoranta (buna treaba cu http si https!), dar asta si pentru ca multi au inceput sa gandeasca la modul: sa traim clipa, ca poate ziua de maine nu o mai prindem. bv pt articol!
merita vizionate, asta ca sa mai spulberam din mitologia unor profesii … sau a unor personaje gen sima, excrocul destept care i-a trqas-o imbecilului de daianu
http://www.youtube.com/watch?v=2u007Msq1qo
http://www.youtube.com/watch?v=cNWshKyfHBg
se intimpla cu oamenii, acum, ce se intimpla cu caii in debutul mecanizarii agriculturii… sint inlocuiti de masini… oamenii vor fi mentinuti/angajati, doar daca sint maai putini costisitori decit o masina, insa asta e greu de crezut….
cam asta http://k42.kn3.net/8/3/E/6/7/4/3E1.gif ,e viitorul pentru pulimea majoritara.
@Razvan
Sunteti amuzanti astia care desconsidera total “partea umanista” “pentru extra-pasionati” si pe urma rupeti Skyrim-ul in doua pentru ca “poveste”.
Asta intre doua episoade de Game of Thrones desigur.
Comentand de pe Iphone-ul pe care l-ati luat “pentru design” din masina Megane II “facelift”.
Pentru ca da, pregatire umanista inseamna doar poeti cu tampla palida si privirea-n stele, cam ca Eugen Barbu asa.
In plus, te asigur ca matematicianul tau ar fi palit intr-o discutie “pe teme istorice” cu un , sa zicem asa ca o nebunie, istoric.
Dar hei, cine sunt eu sa ma pun inaintea acestei categrice condamnari.
Repet, foarte amuzanti.
@Manowar
In teorie. In practica sa ajungi medic dureaza vreo 12 ani. Si castigi 12 milioane.
Eu vad lucrurile cam asa: Alegi orbeste/sfatuit prost o specializare care “se cauta”. Si te prinzi in 5-6-7 ani ca nu tine. In anii aia de obicei ai un job entry level platiti cat sa ai bani de club in weekend, “pentru experienta”.
La care mai adaugi 3-4 ani de facultate initiala in care te tin parintii. Se aduna aproape 10 ani in care tu castigi mai nimic, sau in cel mai bun caz, cat sa supravietuiesti. Hai sa nu zicem 10, sa zicem 5.
Ei 5 ani de la 18 la 23 e o treaba, ca n-ai alte griji decat clubul si banii de cheta la benzina pan la mare. ba unde mai pui ca poti sa bagi ca un erou pe salariul minim la o corporatie 14 ore pe zi si inca sa mai ai suflu sa faci noapte alba in Vama vineri si sambata.
De la 30 la 35…Nu prea mai e la fel.De la 35 la 40 devine aproape imposibil. Dupa, nu cred ca are rost sa mai discutam.
Raman prin urmare joburile cu calificare rapida. Ceva de genul “agent imobiliar/de vanzari”. Ma, e plina tara de agenti imobiliari si de vanzari platiti cu salariul minim pe economie. Ca si tractoristii de altfel (unde mai pui ca pe astia ii vezi in 10-15 ani inlocuiti de GPS), ca n-o fi greu sa freci un tractor incolo si incoace pe camp.)
De-aia oamenii carea-u facut resecializari/schimbat domeniul cu succes (mai mult ca inainte, nu de nevoia supravietuirii) sunt atat de putini ca ajung sa scrie carti despre “experienta lor”.
Ma intalnesc foarte des cu punctul de vedere ca “sistemul” e ceva construit de niste oameni rai, care vor sa inrobeasca oamenii. Atunci cand nu-i decat rezultatul unei autoreglari a societatii. Si pana mea, prin comparatie cu 1914, atata timp cat avem haine curate, apa calda si papica zilnic, plus posibilitatea de-a trece peste granita fara sa traga nimeni dupa tine, acum o ducem mai bine.
Prin comparatie, strabunica-mii i-au murit trei copii de tifos…si nu prea stiau ei de “sistem”.
Da, poti alege sa te erijezi acestor reguli si sa traiesti ca-n “fight-club”. Doar ca vei fi limitat la doua randuri de haine negre, o bereta neagra si obligat sa faci sapun. Asta in timp ce “esti liber”.
Eu unu’ n-am zis nimic despre “partea umanista”. Dar…
In ceea ce priveste Skyrim-ul, vezi ca acolo probabil este un om cu “povestea” (iar in cele mai multe jocuri, povestea este un nonsens de care nu-i pasa nimanui; jocurile nu au succes din cauza povestii, ci in ciuda ei; vezi in sensul asta Doom 1-2-3, Wolf 3D, SOD, Quake 1-2-3 etc; sa fiu sincer, nici nu stiu care era povestea la Doom sau Quake. La modul no fucking clue, desi le-am jucat pe toate). Dar grafica, iluminarea, feelingu’ general…
In ceea ce priveste Iphone-ul, sunt sigur c-a fost o echipa de oameni cu designul. Dar sunt doua chestii de retinut si aici. Prima e ca echipa de design probabil e de vreo 100 de ori mai mica decat echipa de tehnicieni (de orice tip ar fi ei). A doua chestie e ca fara baietii de la tehnica, aia cu designul nu fac nimic. Idei si design am eu gramada pentru telefoane mai misto decat iphone-ul, pe sistem star trek. Dar mai greu cu posibilitatile tehnice.
Game of thrones, zici tu. Uiti, ca si Razvan (CypresS) ca, pentru fiecare GRRM, exista 1000 sau 10000 de alti “scriitori” de care nu-i pasa nimanui. Fara HBO, GRRM ar fi avut poate 5% din “audienta”. Si cati dintre voi au platit pentru GoT? Sigur-sigur nu-l luati de pe torrents? Si uita-te la ce filme se fac. Uneori par scrise toate de acelasi tip. Se iau niste actori mediocri, o trupa mediocra pentru muzica si se baga multi bani in … efecte speciale. Incearca sa-ti imaginezi toate filmele de succes, cele recente, fara ele. Ironman fara efecte speciale. Avengers. Batman. Nu spun ca mi-au placut, iti spun sa-ncerci sa ti le imaginezi fara ele. Un scenarist. Hai, doi. Si vreo 40 de baieti la grafica. Take your chances.
Zici de Megane II. Nu ma pricep la masini, nu stiu nimic despre ele, de fapt, n-as putea deosebi un Renault de un Peugeot, sa zicem. Da’ spune-mi tu, daca te pricepi, baietii aia cu design-ul (desi masinile nu prea se vand pentru design, la modul general, ci pentru alte chestii), baietii aia, cum ziceam, nu lucreaza in CAD?
Hai sa lasam partea “umanista”, totusi. Postul nu despre asta e si nu vreau sa vad un “uman vs real” aici.
Eu nu am spus asa ceva. Am spus ca-i convergenta. Poate n-ai citit cu atentie.
Nu neaparat. Exista multe alte portite. Dar fac parte din sistem, iar sistemul le ia in calcul. De-asta am spus ca ori faci parte din sistem, ori actionezi conform unor portite pe care le-a prevazut. De exemplu, poti fura. Sistemul a prevazut asta. De-asta exista inchisori. Sigur, e posibil sa scapi. Eu, de pilda, cand am invatat un pic mai mult de ls, m-am apucat de furt. Furt de carduri. Comenzi cu cardurile alea. Furt de date. Vandut datele respective competitiei. Si altele. Dar sistemul a prevazut si asta. De-asta exista asigurari.
@Lekton: uite care sunt cele mai “cautate” facultati din Romania anului 2014: http://www.mediafax.ro/social/admiterea-la-facultate-top-10-al-celor-mai-cautate-facultati-din-bucuresti-clasamentul-national-al-concurentei-la-universitatile-de-medicina-si-farmacie-12954108
da, pe primul loc e Geografia. cred ca ai foarte multe oportunitati dupa absolvire, culminand cu cariera de… profesor. 😉
din alea 10 facultati sa spunem ca Ingineria Medicala ar reprezenta o alegere (pseudo)inteleapta, domeniu care se afla intr-o oarecare dezvoltare. si poate Biologia, desi fara ceva chimie pe langa nu o vad cu ochi prea buni.
cred ca asta dovedeste cat de stricat e sistemul si cat de dezorientati sunt cei care reusesc sa promoveze un examn elementar de 12 clase.
Eu am tv. Nu l-am mai deschis vreo 3-4 ani si din curiozitate am vrut sa vad daca mai merge acum o luna doua. Nu mai merge. :))
“99,9% din ei habar nu au despre ce inseamna SMTP, de exemplu. Habar nu au care-i diferenta dintre HTTP si HTTPS”
Eu cand eram mic si n-aveam de unde (nu aveam internet) faceam tunel SSL peste HTTPul normal ca sa ma pot loga si eu siteurile unde era nevoie de HTTPS. Bine ca era gratis… Nevoia te invata. Acum e totul la discretie.
Eu am tv. Nu l-am mai deschis vreo 3-4 ani si din curiozitate am vrut sa vad daca mai merge acum o luna doua. Nu mai merge. :))
“Eu, de pilda, cand am invatat un pic mai mult de ls, m-am apucat de furt. Furt de carduri. Comenzi cu cardurile alea. Furt de date…”
Ai avut noroc, ai dat mereu de oameni mai prosti decat tine.
Si eu am fost atacat de un destept din asta. Rezultatul a fost furt zero, politie, amenda la ala direct acasa. E drept dupa un an si jumatate si dupa ce eu am adunat tot ce trebuia sa adune politia. Tot de atunci am boala pe Kaspersky ca mi-a lasat keyloggerul in casa. Acum ca stiu sa ma feresc chiar si cu keyloggerele pe mine nu mai sunt deloc stresat. Morala e ca de furat stie sa fure orice prost, sa ascunzi urmele e mai greu. Pana si furnizorii de wifi, de proxy anonnim si alte kkturi sunt obligati sa pastreze istoricul pe x luni.Totusi favoritul meu e phishingul. Sunt mailurile de “feedback” de la clone de PayPal care cum pui mouseul pe link apare paypai, paypall sau alte adrese de te pisi pe tine. Dar grafica e veridica.
PS: la aia cu meseriile, un inginer in ziua de azi trebuie sa stie si IT. Nivel CCNA macar. Cat de cat sa faci un troubleshooting pe echipamente. Si un pic de linux/solaris daca softul echipamentelor nu e pus pe windows. Un crontab, cateva procese, nu mult dar cat de cat sa iti dai seama de ce nu merge aplicatia X daca procesul Y e mort sau VLANul cutarica neridicat. Depinde in ce domeniu esti inginer.
Revenind la preferinte “Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie ” cu alte cuvinte gusturile nu se discuta. Daca X e nascut tigan sadea poate chiar ii place sa asculte manele. Atat pricepe, aia ii place. D-aia IQ-ul mediu cica e 100. Ganditi-va ca pentru oricare care trage la 120-130…ca sa se echilibreze balanta exista si unul cu vreo 70.
Cat despre sistem, nu exista o iesire. Ci doar cercuri mai mari. Ti-ai depasit conditia? OK. Ai mai mult, acum esti parte din aia x% care au mai mult, care nu mai au grija cotidianului dar esti angrenat in alte chestii, care te consuma. Singura iesire clara din sistem e sa faci brusc atat de multi bani cat sa-ti ajunga cat pentru restul vietii si sa te multumesti cu cat ai. Nu sa vrei mereu si mai mult. Furi odata mult si nu esti prins? Pensioneaza-te! Altfel oricati bani ai avea mereu se va gasi unul mai puternic de cat tine. Si incercand sa urci vei lasa urme. Uita-te la marii corupti ai tarii. Pai daca se multumeau cu sa zicem 100 milioane de euro, avand deja o varsta… nu le ajungea sa traiasca decent cu 2-3 milioane de euro pe an oare tot restul vietii? Dar banul este ochiul dracului. Niciodata nu e suficient. Oricat ai avea.
Dragut subiectul, am scris si eu un articol “si-daca-am-yolo-live-life-traieste-viata”
Ignoranta este calea spre fericire, asta cu gandit la viitor si invatat, bre? Te omoara, eu am o varsta si cred ca in ultima perioada, 2-3 ore zilnic le-am petrecut invatand si scriind, am scris asa de mult ca ma rog sa inceapa campania electorala, m-am saturat de cumparat pix.
Ce am observat? Dupa o varsta corpul se comporta altfel: Obosesc mult mai repede, retin mult mai greu.
La Generala/Liceu/Facultate citeam si gata, acuma citesc/scriu, repet, grijania si stalpul ei de treaba ca tot simt ca nu raman cu nimica.
Si in tot timpul asta ma gandesc? De ce pla mea nu ma angajez eu sofer, invart colacul si iau iau 1200 de lei la cel mai amarat/scarbos patron.
Astazi mergeam eu spre terasa si fara sa vreau dadui de o cunostinta: Ala era pe sistemul: Ce mai faci? Cat mai ai somaj(am terminat somajul de mult), diverse dastea, eu daca stiam ca pana la urma o sa dau de vreun curios… aveam textele repetate si aveam raspunsuri decente, ma gandeam: Asta castiga 600 de lei si ma intreaba pe mine de fostul job la care pe stat castigam si eu tot un salariu de rahat, asta dincolo de partea in care mi-au eliberat card de somer si eu eram incadrat cu alta functie, nici nu pot edita cardul de somaj, deci nici la interviu nu am pot duce(asta daca eram destul de retard sa fac in viata asta vreun C.V. sau sa particip la vreun interviu pe bune).
Timp in care zilele trecute ma suna un prieten ca a venit perchezitia si ca ii cauta prin putina cu varza, probabil vreun prieten bun i-a facut vreo surpriza, fara loc de munca si tot timpul prin oras… perchezitie cu gand de drog.
Viata are farmec, eu atata zic, trec zilnic printre sute de magazine(fara exagerare) care spala ban, magazinele alea inca din 90 trebuiau sa fie falimentare, nu cumpara nici dracu chilot cu 50 de lei in Romania, alte astea, intru in targuri comerciale si ma amuz de cat de evidenta este spalarea asta de ban.
Fiecare la nivelul lui, eu am devenit tehnician i.t. cu imagine foarte buna, asta doar din cauza ca am vrut sa fac o justificare pentru niste sume, ahaha! A aparut un tip ca imi da 80 de lei sa curat laptopul lui si sa schimb hardul, am zis nu, cautam sa refuz, alta treaba nu aveam eu, o zis ca imi da 150 de lei, am refuzat, a scos 200 de lei si gata.
Am un alt subiect “gasitor de meserie” – Cand ma plictisesc merg in oras si gasesc sume pe strada, smecheria este sa ai activitate.
Zilele trecute eram la piata si eram nervos ca astia au fructele cu pret de supermarket, am cautat pana am gasit ieftin si am convins duduia sa imi aleg, dupa ce prima duduie o zis nu, eu nu prea fiind invatat cu piata, mai ales asta de aici, eram invatat sa aleg, ca eu platesc, aia ca nu, ma gandeam cat de retard sta treaba pe aici daca astia asa cumpara de cativa ani, proasta asta inca nu a dat faliment, inca nu a plecat la casa ei, sau a barbatului ei.
Live Life! Am fost platit si cu salariul minim pe economie, adica chiar sa primesc atata, nu doar sa apar pe stat, sumele extra conteaza, conteaza ce faci si cum trece viata.
Internetul a devenit singurul loc in care ai curaj sa spui lucrurile astea, in viata reala toti te sapa, o invidie cum doar in germania am vazut.
Singurulbom liber din lumea civilizata este Dan Bilzerian. 🙂
Sa punem un pret pe fericire? 1 milion de euro. 100 de mii de euro.
Cu 100 de mii de euro cred ca imi traiam fericit cat mai am din viata.
Si oricat s-ar zice… bre este de cacao fara ocupatie, sa mor daca glumesc# Dupa prima luna imi venea sa ma duc la orice job de cacao, obisnuinta.
Una este sa lucrezi, sa stai cu stres, toate cele de mai sus, toate din cauza ca esti nevoit, alta este sa te plictisesti.
Asa vad eu partea in care mai orice patron se sacrifica, totul pentru angajat.
Tot asa inteleg de ce vine lumea la munca si sambata/dumnica sa “munceasca” … ca faceam si eu treaba asta, plictiseala, treci 30 de minute pe la birou, tragi un soiltare, poate urmaresti vreun film si pleci de parca ai lucrat si te-a abuzat sistemul.
@Manowar: cum de ai ajuns sa te lasi de magarii? pentru un salariul ca cel din uk sa zicem, dar presupun ca in acea perioada munceai un ro.
Boss, nu e ca si cum 99% din aia la “inginerii” nu sunt fatati degeaba si n-or sa ajunga si ei profesori. Stii tu, inginer profesor, inginer chimist profesor, profesor de fizica, profesor de biologie si tot tacamul.
ce-mi plac mie oamenii care abarnau ce vorbesc. Tati, ia mai intreaba si tu, cat castiga un tractorist.
O alta conceptie gresita e ca munca te tine in forma :))
Nimic mai fals. Bunica-mea care s-a pensionat pe caz de boala cred ca trage spre 80 :p In timp ce altii nici nu apuca pensia… deh… Da, da…sa muncesti de plictiseala? 😀 Sigur ca da… Daca tot suntem sclavi moderni, hai sa muncim fara sa luam salariul ca doar nu pentru salariu mergem ci sa nu ne plictisim, nu?
@manowar:”Era o adevarata aventura sa pui mana pe o revista “sexy” cand eram eu in generala.
Era prostitutia, o cumpara vecinul alcoolic pentru 50 de “genocid”…..
“Si uita-te la ce filme se fac. Uneori par scrise toate de acelasi tip. Se iau niste actori mediocri, o trupa mediocra pentru muzica si se baga multi bani in….” . retarzii de la hbo s-au oprit sa faca filme bune dupa 6 feet under…. am luat o mizerie, deadwood, produsa tot de hbo, care foloseste coloana sonora din 6 feet under si nu are final, s-a terminat fara terminare….
pe faza cu copii, am prieteni, rude, cunostinte la care plodul nu stie sa citeasca, sa numere, dar au tableta ….. se dau cu ea pe net, pe jowtube…dar sunt f. linistiti parinti, au o ora de liniste…….
totul sta in educatie, in “ghidajul” pe care il dau parintii
@Manowar.
Dap, ai perfecta dreptate, doar ca exemplele pe care le dai tu tin tot de “partea umanista” a fortei de munca.
De efectele speciale se ocupa de obicei tipi de la arte/film/animatie care s-au specializat pe asta.
De personajele si grafica din jocuri avem tot umanisti care se ocupa.
Nu de alta dar trebuie sa stii cu ce se mananca desenul si anatomia, sa ai talent serios si o gramada de cultura vizuala ca sa poti scoate din palarie monstri diformi, domnite gratioase imbracate dupa o moda inexistenta, peisaje, cladiri si cam tot ce presupune level design.
Si da, la quake 1-2-3 ai de-a face cu toate astea. Ca sunt mai putini decat sapatorii la cod. Asa o fi. Nici n-am zis ca trebuie sa fie mai multi.
@Animaloo
La bunica-meu in sat, vreo 2000 de lei in campanie. Probabil minim in afara ei daca sunt platiti. Si nu prea exista migratia fortei de munca avand in vedere ca toti 10-15 (sau cati or fi) au casa in satul ala. Cred ca nu se angajeaza niciunul in comune la 40-50 de kilometri distanta doar ca-i leafa mai mare.
@k: face parte din motivele pentru care nu discut de cine sunt etc.
@Lekton: “umanistii” aia de care vorbesti tu stiu mai multa matematica si fizica decat toti oamenii de pe pagina asta la un loc.
Lekton: daca ai bagat gps in discutie, inseamna ca ai schimbat tipul satului. 2000lei/luna in campanie, ai macar 4 luni. Pe langa mai exista multa miscare.
Exista zone in care in campanie iau 2-3000E
Ideea e simpla: nu-s defavorizati. Ai dat un exemplu gresit.
E un film pe tema asta destul de interesant
http://www.imdb.com/title/tt1928340/
un Muie Steaua scurt.
Nu mi-ar pasa vreodata in concret si in detaliu de ceea ce se va intampla in 25 de ani de-acu’ inainte. S-ar putea foarte bine ca atunci sa fiu mort si incinerat in timp ce pun caramida langa caramida pentru a-mi construi o lume ce va fi perfecta, sau mai aproape de ceea ce imi doresc intr-un viitor distant.
N-as sfatui nici pe copiii mei sa faca asta. Sigur, ma gandesc din cand in cand la asta si privesc cu un ochi in viitorul indepartat. Dar celalalt sta ancorat in prezent si nu fuge niciodata mai departe de timpul in care mi se goleste burta.
Nu vad asta ca o necesitate tehnica, ca o obligativitate. Am intrat in destule sisteme doar pentru a profita de ce-i mai bun de oferit , timp in care am mers in directia mea, am masurat cu masura mea, am respectat regulile doar cat sa nu fiu vomitat afara. In unele cazuri am intrecut masura si am fost exclus , sau m-am autoexclus cand n-a mai fost nimic interesant.
Ca sa-ntelegi cum vad asta , gandeste-te la serverele de CS ( dac-ai jucat vreodata) pe care intra cate unu codat si-i futea pe toti. Se racorea cinci minute cu ei si fugea sau era banat de vreun admin.
Orice? Nu sunt de acord. Eu am reusit. Scopuri mici , ce-i drept , ca inca nu-s nici macar milionar in vreo valuta ce conteaza, dar am reusit si jucand dupa reguli. Chiar si jucand dupa reguli in timp ce altii futeau regulile in gura. E o chestiune de aptitudini si adaptare . In alte cazuri n-am reusit.
Posibil , poate nu simt asta ca nu mi se aplica mie. Dupa 7 ani de job 9-5 + job 23-8 + ceva weekenduri am ajuns sa inteleg ca defapt as prefera un job 23-8 , sau un job cu weekenduri lucrate ( bai , dar asta nu inseamna si cu weekenduri lucrate , eventual si cu mai putini bani , ca nu-s prost) .
Din pacate, atat cat razbat ofertele de munca pana la mine ( saptamanal , sau macar 1 la doua saptamani ) se face cumva ca cele mai bune oferte sunt tot pe joburi “9-5”. Inca n-am intalnit pe unu sa-mi dea +25% sa plec pe “17:00-01:00” , eventual sa lucrez si de acasa , ca acu’ gen , ca as pleca maine. Si, sincer , cred ca oricine ar pleca. Cel putin oricine din tara asta. Da sigur exista optiunea sa faci ceva pe pula ta , sa iesi din sistem de tot , cum spui, dar daca pentru asta trebuie sa fac foamea o vreme si poate cam lunga vremea aia , aleg sa spun nu mersi. Nu atat cat am optiunea sa nu fac foamea ci sa traiesc confortabil , ca se aplica ce-am spus mai sus. Viata-i scurta , gustu-i lung si nu ma face preafericit faptul c-as ajunge milionar la 60 de ani plus , daca-mi petrec anii cei mai frumosi in chin. Inca nu s-a “inventat” tineretea fara batranete si viata fara de moarte.
Cu asta sunt de acord , dar stii ce? In sinea mea ma simt un om interesant. Am fost , insa , platit , nu ani de-a randul dar , sa zicem luni , s-o ard complet retard sau sa fiu o rotita. De ce nu! A fost pana la urma cel mai productiv mod in care mi-am putut petrece timpul ala contractat si mi-a oferit posibilitatea materiala sa fac ceva interesant , nu pentru lumea in care traiesc, ci pentru mine.
Ca pana la urma despre asta e vorba in secoluul asta , cred. Cand faceam eu scoala se vorbea despre “sa lasi ceva in urma ta “, “sa-si aminteasca posteritatea de tine” , “sa ramai in istorie” . Mi se rupe pula de posteritate , de istorie si , in general, de contributia mea la progresul umanitatii. Sigur sunt unele lucruri ( putine) pe care-mi place sa le fac si care ar putea contribui intrucatva la un progres colectiv ( fara pretentii de scara mondiala and shit) . Dar in final , e vorba de “mie ce-mi iese”. Nu cred in Dumnezeu , in lumea cealalta, in reincarnari, prin urmare ma lasa oarecum rece daca dupa ce mor eu nu mi se va ridica statuie sau nu-mi ajunge sufletu-n rai.Las’ ca vad eu atunci ce e de facut. In ceea ce ma priveste , lumea mea asa cum o percep eu acum va muri odata cu mine. Daca lumea asta imi ofera subtratul material pentru a-mi satisface nevoile hedoniste mai degraba activand ca o rotita in sistem , ca de asta are nevoie , decat activand independent ,
inventand lucruri noi si contribuind la progresul umanitatii, de ce nu.
Religia mea si uitandu-ma in jur, cred ca noua religie a tuturor, e banu’ . Daca ar fi existat o arta martiala specifica as sputea sa spun ca practic cu daruire ManēDo.
Ca in criminalistica, orice success pe care l-am obtinut in cariera a fost bazat pe ” follow the money” . Sunt absolut de acord cu tot ce spui de la “Pe plan profesional” incolo. Nu sunt insa sigur ca explicatia ta relativ la lipsa timpului si si combinatiile in care esti bagat explica generalist plafonarea si sedimentarea oamenilor pe nivelul pe care se gasesc. De acord , e la fel ca saltul electronilor pe un nivel energetic superior. Ai nevoie de un impuls , o acumulare de energie sa sari un nivel si e mai usor sa te invarti acolo unde esti. Doar ca din ce-am intalnit eu , in cele ma multe cazuri a fost vorba de “better safe than sorry “, “hai sa nu ma arunc cu capu inainte”, “am banii astia si sunt sigur pe ei”.
Si cred ca mai mult despre asta e vorba. Oamenilor li se creaza sentimentul iluzoriu de siguranta, pe lucruri de care n-ar trebui sa fie niciodata siguri, cum ar fi un job la o anumita companie. Fara detalii, lumea de la vechea corporatie privea cu indoiala faptul ca eu om insurat cu copil si cu proaspat credit imobiliar precam dintr-un loc relativ caldut al unei corporatii cu sute de angajati intr-o companie care-avea atunci vreo 10 angajati in Romania , cu biroul intr-o vila si cu-n director boem. Era la modu’ , “are you fucking nuts?” . Mie mi-a mirosit a restructurari cand s-a discutat de reducere de fonduri si le-am spus si la interviul de “iesire” ce ingrijorari am ( nu c-as fi pecat de-ngrijorare ci pe bani). Intr-un an s-a dus pulii siguranta zilei de maine, cand li s-a pus in vedere ca se desfiinteaza tot departamentul, pentru ca India.
Da, daca ai ajuns sa te uiti la laba mai cu jind decat la relatia de convenienta , sau daca ai ceva mai bun pe teava.
In mod absolut. De ce ai jigni un prieten.De ce ar fi , in principiu, treaba ta, sa-i critici sotia, sau sa te legi de sotia lui in vreun fel. Doar daca te doare-n pula de cum il faci pe el sa se simta si de relatia ta cu el.
Daca te doare-n pula , e just sa te manifesti cum ti se zbate pula, dar atunci de ce l-ai numi prieten. Sau de ce te-ar numi el pe tine prieten . E doar o cunostinta care va evita sa te intalneasca pentru ca-i provoci neplacere si indispozitie. E o chestie de logica , nu e nicio presiune sociala.
Ma gandesc ca ii spui prieten cuiva care te-a ajutat candva cu orice si pentru care ai avea o urma de speranta ca daca-l suni sa te-ajute cu ceva , te-ar putea ajuta.
Daca omu’ iti suporta tie caracterul si face abstractie de el , poti sa faci la fel si sa pastrezi relatia de prietenie sau sa nu si s-o rupi. Sau pur si simplu sa te distantezi. Nu-nteleg de ce numesti asta presiune sociala. Tine exclusiv de nevoia ta de a avea prieteni , oameni cu care sa relationezi , sau nu. Daca nu, nu.
Iarasi nu stiu daca e vorba neaparat de presiune sociala , in cazul unui Ateu. Eu sunt agnostic .Practic nu-mi pasa daca exista dumnezeu sau nu. Prefer sa nu-l intrdoduc in calculele mele ca-mi strica rezultatele. Sunt clar constient ca dumnezeu asa cum il perceep religiile a fost creat de om si ma opresc aici cu teoria , ca ies offtopic.
Am ajuns in fata altarului pentru ca rochie alba si de ce n-as face poftele sotiei. Nu e ca si cum m-ar deranja sa pun o tinichea pe dești si sa beau o gura de vin prost , parca cu paine uscata. Am baut la viata mea mai prost de-atat si-am mancat paine si mai uscata , fara sa mi-o ceara cineva. O iau ca pe un ritual , o traditie . Daca nevasta considera ca e romantic , si-si doreste asta , de ce nu? In fond , daca insista sa mearga intr-un loc unde o face unu roaba si-i spune in clar ca are mai putine drepturi ca mine, de ce nu. Eu i-am spus ca-i o idee proasta, dar culeg beneficiile. Suma platita merita distractia . ( S-asculti ce drepturi primeste nevasta , din gura popii :)) ). Zau. Nu trolez.
Iar cu botezu’ e la fel. Daca nevasta spune ca vrea ( ca ma doare in pula de parerea restului neamului meu in materie de viata mea, incluzandu-i pe parinti), de ce i-as refuza o placere ieftina. O petrecere de “introducere in familie” imi surade, oricum si mie . Daca i se pare intersanta o baie publica si poze porno cu minori in biserica , de ce nu ?. Eu am fetisuri mai ale dracu’ d-atat uneori si am pretentia sa-mi fie satisfacute . De fapt as milita pentru rebotezarea tuturor femeilor intre 18 – si 35 de ani , public. Un fel de reconfirmare a dreptei credinte. Fix inainte de nunta, daca se poate , ca dupa aia , se stie , femile , cat si barbatii o lasa mai moale pe ici pe colo. In plus , mi se da sansa sa le trag pula prin gura tuturor din familie atunci cand o dau p-aia cu popii sunt niste hoti si pula mea. Ba chiar ii inregistrez in timp ce se maniffesta ei pro obiceiuri d-astea strangatoare de fonduri pentru muile bisericesti.
Si am descris pe larg faptul ca nu neaparat presiunea sociala genereaza acceptarea si comportamentele despre care spui tu. Unii oameni traiesc in legea lor si e pur egoist si productiv sa vrei sa obtii tot ce-au mai bun de dat . Uneori e mai ieftin sa le accepti ineptiile , sa-i faci fericiti si sa fii rasplaatit pentru asta. Da sigur calea usoara. Dar e mai productiva pentru mine, ca de umanitate , am spus, ma doare in pula. Cand o veni umanitatea sa-mi bata la usa sa ma intrebe daca vreau sa ma fut , atunci ma va interesa de soarta ei.
Si nu ar fi nimic in neregula cu asta , atat timp cat profesia parintilor mai are vreun sens / e rentabila in societatea in care vor trai copiii.
Cred ca un copil are mari sanse sa-si depaseasca profesional parintii , chiar sa exceleze daca e pregatit de mic in familie si cred ca-i relativ usor sa prinzi tehnici specifice profesiei parintilor din educatia de-acasa.
Nu de alta , dar ai mei au lucrat amandoi in chimie si erau oaresce sanse sa fac asta. Am studiat chimie , am mers pe la niscaiva olimpiade , dar mi-am dat seama
iute ca , probabil, va ramane doar o pasiune sau ceva adiacent a ceea ce voi profesa , in principal , din faptul ca : “n-avem bani” , “C.A.R”, “reduceri de personal” , “nu ne mai da prima” , “nu se maresc salariile anul asta” , “daca vrei, fa facultatea de chimie si vorbim cu X sa te angajeze inginer la.. ” ( prin vorbim inteleg spaga) – erau toate expresii tocite si redundante din vocabularul alor mei.
in final , sunt de acord ca viitorul pare sa convearga cate Idiocracy, dar nu cred ca-i rau , iar daca te uiti in prezent, nici nu-mi pare a involutie.
fara cuvinte
dar acelea sunt doua cuvinte.
concluzii trase parca din…Idiocracy
Intr-acolo mergem,cois.
Idiocracy – Amu? Eu zic ca cel mai probabil o sa ajunga toata lumea sa fie o mare religie, de preferinta una nu asa de democratica ca asta crestin-ortodoxa.
Stiu ca majoritatea ne-am bucura daca Europa ar duce Razboi cu Putin, aia din Rusia la ceva timp isi dau seama ca sunt cam multi, asa ca cauta solutia Logica – Un razboi cu Europa – Mai dispar cateva milioane, acuma fiind egalitate nu o sa dispara doar M, o sa fie si mandre in armata… o sa rezolve generatia tanara si gata treaba cu resursele, locurile de munca si ETC…
Am zis sa merg pe calea logica – razboi.
Nu vad eu vreun moldovean sa prepare tuica de Gatorade, da, gluma din film.
Foarte adevarat articolul si foarte real. Faptul ca am gandit deschis, cu toate consecintele de rigoare (certuri cu parintii, prieteni ciudati, oaia neagra sau colega de clasa care se impotriveste intotdeauna)mi-a adus beneficii mari pe termen lung. Mi-a schimbat viata, si asta se vede clar de fiecare data cand merg in Romania sau ma intalnesc cu fostii colegi de liceu sau facultate. Acum am un moment in care mi-as dori totusi sa culeg toate roadele, sa ajung la apogeu, sa spun gata, nu mai planific, nu mai seaman, doar culeg. Dar ce culeg nu imi ajunge, pentru ca e mereu loc de mai bine, si am momente cand ma gandesc ca lupta asta poate nu isi are sensul, caci cei care traisec in prezent poate sunt mai fericiti in limitarea lor, decat sunt eu in lumea fara limite, pentru ca nu isi doresc in permanenta sa fie mai buni, sa isi depaseasca limitele.
Ai rasucit cutitul in rana cu postul asta.
Pentru o IT-sta care si-a ratat cariera ai vreun sfat?
mel, nemuritoare si rece
Ce inseamna ca ti-ai ratat cariera? Ce e aia ITista, ce faci tu concret? Cati ani ai?
Evident ca spusele din post stirnesc ecouri de vanitate in constiinta multora care citesc. Fiecare se poate identifica cumva cu acel vigilante care s-ar sustrage regulilor generale fiind mai presus de marea masa majoritara, de trend, de legi, de previziuni sau de cuvinte goale!
De altfel niste fapte banale care tineau de normalitate si care in trecut ar fi intrat undeva sub jurisdictia lui ‘common sense’, vor fi in viitor considerate niste acte de rebeliune!
Pentru mine adevarata victorie a unui recluse este aceea de a ramane nepervertit de vremuri, surd la comparatie si neconvertit la vendeta!
Adica ceva de genul- eu principial asta sunt si tu nu poti sa ma schimbi prin a ma face mai infam decat sunt ca om doar pentru ca te-ai perindat prin existenta mea temporar!
Cunoasteti vreunul care se incadreaza in profil?
Vreau sa precizez din start ca fac referire la oameni cu un statut satisfacator dpdv social care aleg sa faca lucruri pentru ca si le permit si care castiga destul cat sa-si cumpere ceva libertati individuale. Restul in opinia mea nu au nici o sansa sa iasa din glod, nu vor iesi, sunt sortiti din start unei existente mizere si intra la categoria gene proaste, eliminare prin selectie naturala!
Aici m-am contrazis un pic cu cineva pe motiv de sensibilitati.
Conform interlocutoarei mele cu care am purtat polemica, exista persoane pe planeta extrem de bine educate chipurile, care in schimb sunt totalmente lipsite de skilluri practice si implicit vor dispare pe motiv de retard materialist pentru ca poezie, boemie si pace pe pamant.
Ok. Eu personal nu cred in teoria sensibilitatilor melancolice. Fiinta umana supusa la presiuni existentiale dure, se transforma intr-un animal! Un animal pradator sau un animal prada usoara pentru altii, un animal care da in rabie si moare sau alege sa-si scurteze existenta cu gratie! Dar un animal! Am citit ceva studii pe marginea comportamentului uman, se stiu cazurile alea de necrofagie intilnite la oameni supusi la conditii extreme. Sa nu ne facem iluzii!
Am printre cunostinte ceva reclusi si absolut toti sunt marcati de ura reziduala pe evenimente trecute in conditiile in care detasarea neclintita, zic eu, ar fi un semn distinct de superioritate.
Poarta urmele haituielii la care au fost supusi ca pe niste cicatrici lugubre ale unui trecut amar pe care nici macar nu se mai obosesc sa-l ascunda. Si reclusii de obicei te sfatuiesc sa nu fii ca ei ci sa te unduiesti ca o salcie dupa sistem pentru ca se spune ca dormi mai bine pe perna.
Iar a fi recluse devine eroic abia cand se termina etapa de patimi si nebunie si e adevarat ca se simte epic la nivel de senzatie.
Pana atunci insa, similitudinea cu acel trist personaj kafkian din vestitul ‘proces’ devine jalnico-ilara si nu prea se inghesuie nimeni sa si-o asume.
Apoi as indrazni sa spun ca nu e pentru oricine sa fie rebel fara cauza. E nevoie de mai multe. Ceva nativ, inclinatia instinctiva spre rationament in defavoarea votului majoritar plauzibil. Apoi ceva calm in a accepta ca tu vezi lucrurile altfel decat altii. Nu strica niscaiva skilluri organizational strategice, destul cat sa nu te duci nicaieri la ‘moarte sigura’ ca un lache, mai ales cand e evident ca vei fi coplesit numeric. Apoi trebuie sa ai doza aia de perseverenta. Aia e cea mai enervanta calitate pe care o poate avea cineva.
Minunata calitate, de altfel, nu contest -pe-asta as cere-o cu titlu personal de la ursitoare la o adica -nu de alta dar cand s-a distribuit perseverenta, cred ca eram plecata cu treburi.
Acum nu stiu daca principala explicatie a ratarii este aceasta limitare la prezent. Sau ma rog temporal se poate discuta de o limitare la prezent dar e o limitare asumata, sceptica desprinsa de trivialul existentei intru tinerete prelungita artificial. Si e o alegere pe care am ajuns s-o respect.
Chiar mi-am batut capul o vreme cu ce aleg altii sa faca pana cand am priceput ca nu prea cere nimeni sa fie salvat de el insusi.
Cunosc oameni care au ales prezent pentru ca viitor poate sa insemne orice inclusiv din alea nefaste. Au ales sa se cufunde total in prezent pentru ca nu face sens pentru ei sa traiasca niste senzatii cand vor implini 45-50 de ani si pentru ca nici nu vor sa traisca atat de ‘mult’, franc vorbind. Si nu vorbesc aici de ‘Carpe Diem’ varianta desantata cu orgii, droguri si dileala pe ritmuri de darabana ci de o banala independenta existentiala transpusa in mutat cu jobul dintr-un loc in altul dupa toane, explorat lumea mai pe camila, mai pe jos mai in remorca de tractor, retras pe undeva la dracu in pustietati pe regim raw food si alte traznai.
Oricum vreo 90% din cei care se simt motivati in momentul asta sa actioneze, sa faca, sa lupte, sa obtina, sa negocieze, sa alerge(si alte verbe care suna bine ca impact oratoric)or sa renunte pana maine dimineata la orice schimbare de curs existential ar putea avea. Pentru ca natura umana.
Esti confuza si nici tu nu stii prea bine ce crezi. Asta-i din cauza ca nu intelegi mare lucru din oamenii despre care vorbesti.
Nu-ti disec restul comentariului, reiese si de acolo acelasi lucru.
IM folosesti asa multe cuvinte ca sa nu spui nimic … cum reusesti?
Filmu’ asta are niste ratati in cryo, tvuri, reclame, masini, aparate la clinica, ok, sunt toti imbecili, sanchi pana si presedintele nigar, dar lucrurile astea totusi cine le face in lumea aia? Si bautura, ambalaju, tot, si supermarketu si pulile.
Cand te gandesti la astea… a, stai ca de fapt x.
E de cacat oricum.
Confuza a fost un termen blind, este?
Un personaj oarecare angrenat in sistem pana in maduva oaselor nu se va trezi intr-o dimineata si isi va schimba viata la 180 de grade pentru ca are dintr-o data o epifanie.
Trairile se sedimenteaza in timp. Daca iei random un individ oarecare vei vedea ca individul ala se crede special desi are o rutina existentiala monotona, un univers care incape intr-o cana si un mod de a reactiona extrem de previzibil.
Si nu cred ca e pentru oricine sa fie un recluse autentic, unul care sa ia societatea in piept si sa calce apasat pe valorile ei stupide. Pentru ca faptic nu e deloc simplu.
Da. Poti sa educi, sa resetezi niste conceptii, sa mai dobandesti niste skilluri pe traseu dar nu e destul cat sa devii un outcast veritabil. Pentru ca uneori materialul clientului nu prea tine la tavaleala, pentru ca e mai comfortabil gandul de apartenenta la multime si ideea ca majoritatea impartaseste o soarta similara.
Si da, am regasit in prea putini oameni detasarea calma de tumultul existential pentru ca eu de exemplu, am gasit de cuviinta sa mai intru si in panica in anumite situatii cand m-am gasit solo in fata unui val de dezaprobare generala. Apoi se intampla ca esti asaltat zilnic cu comparatii din toate partile. Publicitatea de altfel speculeaza tocmai aceasta dorinta a individului de a fi peste altii, de a fi special si in consecinta trebuie sa ia produsul X. Cati discern? Cati raman surzi la ‘ vecinul si-a luat o super masina ,tu ce astepti’, ‘gigel e plin de gagici tu de ce nu faci ca el?’, vedeta kkt apare se invirte in cele mai alese cercuri, tu de ce nu urmezi acelasi traseu?’ Pentru ca special.
Asta spuneam prin surd la comparatie. Un outcast se raporteaza la un mod de viata creat de el insusi la nivel de concept si apoi implementeaza treptat cat de mult poate in functie de cat isi permite la momentul ala. Si uneori pe traseu, mai joaca si dupa reguli chiar daca ele contravin principiilor pe care le are!
@IM, de data asta, si eu am incercat sa pricep ce ai vrut sa spui. Si rezultatul e… vid. 841 de cuvinte fara… sens, idee, fir rosu, ceva.
@daniela
http://www.scientificamerican.com/article/chimps-outplay-humans-in-brain-games/
nu e o gluma, pina la urma “ratarea” si “succesul” sint legate de perceptie si de insertie sociala…. si arunca o privire aici https://www.youtube.com/watch?v=A4UMyTnlaMY …. cam asta e esenta … din pacate.
stiu e cam zen, postul, ca si abordare, insa nimeni nu are reteta.
daca cineva ar fi in posesia retetei, cert nu ar fi prezent aici… si nu scriu asta ca sa inflamez spiritele.
Va intrerup discutiile borduriene pur filozofice cu un scurt “muie steaua!” si cateva sugestii de actiune pentru viitor :
https://docs.google.com/document/d/1nLdiU4jRMYlVgtrX6JXs4L8vxwlN2NpVh8ndUgbYH94/preview?pli=1&sle=true
Eu am abandonat postul lui IM pe la jumatate. Deja devenea suprarealist.
Aveam o vecina ca IM. Pretioasa si desteapta in cap. Dupa ce a facut Italia (ca nimeni nu o angaja nicaieri) vreo 2 luni, acum pune preturi la Kaufland.
De ce n a ramas sa faca Italia in continuare?
In capu’ meu IM ar putea avea o discutie extrem de productiva,ar fi pe aceeasi lungime de unda, ba ar putea chiar demara niste proiecte de lege,o noua forma de guvernare sau religie cu Vadim ca sidekick.
\m/
Nu vorbesc cu ea, dar venise ravazita tare. Cred ca aia din Italia nu aveau chef de “seminariile” tinute de ea. Si una care vorbeste asa, iti dau seama ca e plapuma in pat … de ce ai da bani pentru asa ceva?
@ andrea
Poate si din cauza ca Ita e deja “facuta” in mare parte,nu prea mai e mare lucru de “facut” la ea.
\m/
*răvășită
Nu ca batuta, dar cu cearcane pana in gura si neingrijita.
las si eu asta aici – CGP Gray, Humans Need Not Apply
https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
Oamenilor, cine va pune sa lucrati pe 1200 lei sau pe salariul minim, cand ati putea lucra pe 1000….2000 euro?
E asa greu sa invatati un Linux, un AutoCAD, un SolidWorks, un SPSS?
Sau un pic de WordPress, PHP sau Javascript?
Sunt cursuri gratis pe net nenumarate …
Sau sa invatati sa puneti un rigips, o teava, cabluri electrice?
Ok – La interviu prezinta tu diploma luata pe net, asta pe langa de partea ca nu se dau joburile astea la ziar.
Si da: Tocmai ca din cauza ca sunt o suma care au invatat meserie acasa… tocmai din cauza asta sunt mii si mii de subiecte cu dorel din vreun domeniu.
Internetul si video astea de sunt la moda, motivationale end shit, au facut ca mai toate cunostintele mele sa creada ca pot face orice, nu mai conteaza scoala, meseria se fura…
Zilnic citesc pe lolopedia 2-3 subiecte cu vreau sa invat acasa, din astia 2-3 nu am intalnit pe careva sa se si tina de treaba.
Am care au picat bacalaureatul si ei visau programare, ca se invata acasa ca pla mea… logic ca nu au facut nimica.
Ai un suc natural daca reusesti tu sa convingi vreun roman sa invete ceva, nu poti! Mai ales cand discutam de persoane care vor sa intre intr-un domeniu strain, eu caut sa fur cunostinte dintr-un domeniu si sa aplic in alta parte.
Am avut sansa acuma cativa ani sa particip la un interviu pentru un job tare, m-am pregatit, am invatat, am facut tot ce putea sa tina de mine, am luat si ceva pastile de memorie, am dat 100%, mai ca o curva pe autostrada, am pus suflet, intr-un final s-a tinut concursul si eu mai mult i-an incomodat, sa zic treaba? Ei aveau deja omul, era al lor, am aparut si eu care am invatat toate alea si aveam experienta/vechime si toate cele… am ramas cu Te Pup!
Asta trebuia sa fie sfarsitul la povestea aia!# Doar ca am aplicat lucrurile alea in alte nise, mi-au folosit lucrurile alea.
Ca o chestie diversa: Eu pe internet sunt facut oltean, ardelean, ce natia lor de accente mai folosesc si nu stiu ca folosesc, asa le-am prins din limba romana, majoritatea ma fac ardelean din cauza ca folosesc “ii” – Eu la randul meu cand vad pe cineva ca foloseste “ii” imi dau seama ca ala nu este nici un pla lui de ardelean, “ii” si/sau sunt semne ca omul ala a lucrat intr-un domeniu asemanator, astea is automatisme care iti raman daca citesti si te folosesti de legea romana, confom legii, cum s-ar zice, precum defect profesional, dar boul pricepe ca ai accent in scris.
@Deria
Lasa, ma, data viitoare cand ajung la Cluj, poate te chem pe afara la o cafea si iti explic punctual 🙂
@IM
Draga mea, tanti Agatha e cunosuta pentru faptul c foloseain romanele ei un vocabular restrans, clar si la obiect. Vad c-o admiri, asa ca te-as sfatui sa-i urezi exemplul.Nu de altadar citindu-te mi-am adus aminte de Nastase si eucubratiile lui emasculate. Numa’ zic.
@chioru
Daca mai vad odata filmul ala fac moarte de om.
E ca titlurile alea cretine din click cu “n-o sa-ti vina sa crezi ce-a facut zavoranca”. Si e preferatul programatorilor, mai ales a alora care lucreaza in sectorul servicii.
Doar ca e cam asa: daca inlocuiesti oamenii cu roboti care produc mai ieftin si mai repede, tot presupui ca ai cui sa vinzi produsele alea multe si ieftine.
Dar stai, ca oamenii, sunt someri si mor de foame, deci ti-ai taiat jumatate din consumatori. Si alta jumatate la urmaoarea inlocuire, si alta, si tot asa pana prinde Ahile broasca testoasa. Adica obtii prouse ieftine pe care nu ai cui dracu sa le vinzi,. Da’ e ok, ala-i viitorul.
Vad prin comentarii idei de populatie vs armata de roboti controlata de 1% dintre bogatani.
PLM ziceam ca asa-s americanii tampiti…da’ n-as puntea sa pun pariu ca numai ei.
@Lekton
Mai papusa, tanti Agatha e recunoscuta pentru ca e cel mai vandut autor al tuturor timpurilor -nu sunt la curent daca e depasita de recentii Rowling, Tolkien sau George Martin si nici nu ma intereseaza. Despre vocabular restrins -well, asta e o afirmatie idiotesca- femeia nu scria haiku poems, scria romane extrem de bogate si vii descriptiv si cu un vocabular pe masura. Tin minte ca numai in cartile cu Poirot erau detalii care te transpuneau cu totul in atmosfera de epoca si in cadrul respectiv.Pentru ca vocabular restrins, bineinteles.
Oricum, citindu-te pe tine am avut senzatia de Gica Hagi cu modul lui ‘clar si la obiect’ de a aborda orice subiect.
Iar pe agatha, mda, sa zicem ca o admir, dar nu numai pentru ca a revolutionat genul mistery la vremea ei ci si pentru faptul ca a fost un outcast autentic, unul dintre aia putini asa cum subliniam mai sus.
Nu sunt fan infocat sau ceva. Am ales poza aia pentru ca voiam sa pun o tanti batrana la avatar pentru ca din ce scriu oamenii inteleg ca sunt old and ugly. Si atunci de ce sa-i dezamagesc?
Alte nelamuriri?
@IM
Serios?
“Another report summarized the findings featured in The Agatha Christie Code. Dr. Pernilla Danielsson focused on Christie’s use of plain language, noting her use of “said” almost exclusively, and her use of common, everyday language, which leaves readers free to focus on the plot.”
Cauti tu de unde-i cu google ca vad ca esti fata citita.
Altfel, desi vad ca ma asemui pe mine cu nenea Gica, tu esti aia care “ai n-ai mingea, tragi la poarta”.
Data viitoare baga un flacon de distonocalm si in sertar la bucatarie, ca ajuta.
Stfu niggers
hahhahahahahaha
Sorry! ok.
vezi tu, lumea e plina de oameni care atunci cand sunt intrebati punctual: ‘ti-a placut, ma, cartea aia? iti raspund: ‘ nu pentru ca Doctorul Pernilla (m-am prabusit de ras pe aici 🙂 )a zis ca are vocabular limitat’.
Eu am citit ce-i drept in copilarie dar mi se pare trivial si de cacat sa vii tu un nobody si sa-mi spui ca vocabular limitat!
de altfel, poate despre asta era postul gen. sau am inteles eu gresit si restul lumii a inteles ce trebuia.
Sa treci prin filtru propriu si sa nu iei de bun chiar tot ce zice doctor Pernilla. Nu stiu, zic si eu.
O citesti frecvent pe doctorul Pernilla, specialista in probleme de vocabular 🙂 ?
Si btw google nu este cea mai reliable sursa de informatii, stiai?
Dintr-un milion de motive pe care nu stau sa le insir aici.
Pentru ca de altfel, putem pune problema ca in mizeria aia de circulara de pe facebook- de ce sa mai invatam/citim ceva vreodata daca avem google?
Asadar nu sunt de acord cu doctor Pernilla!
Oricum, data viitoare in loc sa te bagi in seama, poate poate remarc ca existi, ia un distonocalm si rumega-ti cugetarile schweigend!
IM ,esti proasta.
Raspunzi la orice intrebare chiar daca-i pusa la oha,si iei in serios totul.
Acum o sa imi scrii un zid de text cum nu-ti pasa parerea mea/sunt eu mai prost ca tine. Nu te obosi,n-o sa-l citeasca nimeni.
Asta-i IM:
https://www.youtube.com/watch?v=N8kQ7QetkdQ
“We’re a generation of idiots, smart phones and dumb people”.
1 foarte bine punctat/structurat/scris etc.
2 Cred ca articolul cap-coada este in asentimentul a 97.32% din cititorii blogului
3 Me like replicile lu’ IM. Chiar daca nu sunt de acord cu o parte dintre ele, imi plac si cele cu care nu-s de acord. Denota logica solida si, unele, umor fin.
pt exemplificare “Am ales poza aia pentru ca voiam sa pun o tanti batrana la avatar pentru ca din ce scriu oamenii inteleg ca sunt old and ugly. Si atunci de ce sa-i dezamagesc?”
“E asa greu sa invatati un Linux, un AutoCAD, un SolidWorks, un SPSS?
Sau un pic de WordPress, PHP sau Javascript?
Sunt cursuri gratis pe net nenumarate …
Sau sa invatati sa puneti un rigips, o teava, cabluri electrice?”
Oamenii sunt mai limitati in alegerile lor decat poti crede.
Atunci cand sunt programati ca NU pot face (alt)ceva e cvasi-imposibil sa depaseasca conditionarea in cauza.
Prefera mai degraba sa-si reduca necesitatile pentru a le corela cu veniturile, decat sa depuna un efort suplimentar care poate fi potential rasplatit in viitor.
Un exemplu clasic care il stiu, o tipa cu potential, talent in matematica, doua facultati si matematica si informatica, prefera sa nu faca informatica gen programator (nu pot crede ca unul care intelege matematici speciale nu poate intelege/concepe algoritmi si invata cateva limbaje) unde ar putea castiga 1000euro+ chiar si in Romania, si prefera sa fie profesor navetist pentru cca. 250E pe luna.
Si nevoile ajustate in consecinta, decat haine din mall, mai bine de la SH.
Si avand in vedere ca mai completeaza barbatul cu diferenta, mic intreprinzator cu venituri lunare de ~1000E, ea de ce sa se mai straduiasca?
“nu-mi place”, asta e raspunsul.
Pai de ce i-ar place, sigur ca unui indian ii place, ca altfel ar trebui sa faca foame, dar ei de ce sa-i placa?
Cine poate spune ca o haina “de firma” este de fapt un SH?
De ce sa-ti petreci timpul liber storcandu-ti creierul cand poti sa stai la TV, pe facebook sau clipuri youtube?
Si problema asta se regaseste si la alte niveluri, poti sa ai chiar un salariu bun, dar atingi plafonul profesional si ramai acolo, chiar daca ai cap si timp sa abordezi (si) un alt domeniu cu plafonul mai sus ca deh, herpaderp, asta este, oricum fatza de multi altii sunt cool.
Exact ca un drogat la care degeaba ii spui ca ce trage el pe nas nu e fericire, sau cu alta adictie, fara terapie la greu, n-ai cum sa-l scoti din ideea aia.
Pe de alta parte, au si dreptul sa se indigneze ca de ex. profesori fiind n-au un salariu decent, ca deh…v-am votat dar de ce nu faceti nimic?
E greu pentru ei sa inteleaga cum functioneaza lucrurile si ca decenta “sistemului democratic” nu exista de fapt.
Exista si un refuz al realitatii, exact ca reflexul strutului, decat sa fie constienti de pericol si sa il abordeze, fie si prin fuga, prefera sa se faca ca nu-l vad, poate poate trece pe langa ei ba chiar le mai lasa si ceva bun.
@ Orbu:
Inca n-am intalnit pe unu sa-mi dea +25% sa plec pe “17:00-01:00″ , eventual sa lucrez si de acasa , ca acu’ gen , ca as pleca maine. Si, sincer , cred ca oricine ar pleca.
In teorie suna bine. Dupa 3 ani de job de la 9 la 5, am plecat pe orar 16:00-00:00, cu o marire de 20%, posibilitate de a lucra de acasa din “cand in cand”.
Primele saptamani/luni, totul pare frumos, dormi cat vrei, etc.
Dupa care vin frustrarile. Nu mai ai cu cine bea o bere dupa servici, prietena incepe sa se dispere ca petreci timp cu ea doar noaptea (daca ea are un orar de dimineata).
Mergi la beri, filme, concerte, etc. doar in weekend. Lista poate continua.
Fair enough. Banuiesc ca urmaresti de ceva vreme ce scriu si ai purces la o evaluare temeinica a rezultatului obtinut in urma exercitarii functiilor mele cognitive.
As fi vrut sa am oportunitatea sa procedez la fel cu ceea ce scrii.
Dar nu o am pentru ca nu scrii …mai nimic. Pentru ca probabil geniul e o povara existentiala grea si nu se manifesta in scris.
Punctual care a fost intrebarea adresata mie ‘la oha’? Si da, asa cum se poate vedea si mai sus, iau totul in serios.
Bun. Hai sa te intreb altceva (ca poate in vasta ta intelepciune pe care se presupune ca o ai, ma lamuresti)
Cum ti se pare ideea sa scrii niste treburi in mod civilizat de altfel, fara a le adresa cuiva anume, si sa te trezesti injurat, insultat in cele mai abjecte moduri, blestemat(dap, nu glumesc)sau pus in bancuri cu tine mort si parintii care isi baga pula in partea lor de copil? Nu stiu te intreb.
Nu ti se pare ca niste oameni te iau cam grav in serios si ca duc prea departe niste reactii?
Totusi e distanta cam mare intre ‘ba, m-am plictisit, n-am inteles ce spui etc si mizeriile alea care mi se adreseaza pe aici. Nici nu mai am pretentia de argumente punctuale, demonstratii, benefit of the doubt sau ceva. Asta ar cere un efort prea mare.
Oamenii astia nu inteleg ca e prea facil pentru mine sa-i iau la rand si sa-mi manifest dezaprobarea prin suduieli de-alea ordinare. Eu aleg sa nu (ma rog, as fi vrut sa nu fi ales deloc pana acum dar am facut-o in cateva randuri si nu-mi face nici o placere)
Nu stiu daca zid de text, introduc paragrafele random dar iti promit eu ca tu o sa-l citesti. Pentru ca natura umana.
Actually, DE DATA ASTA, IM nu scrisese nimic oribil care sa jigneasca aiurea. Sigur, e cam confuza cu privire la niste chestii, dar atat. Iar aia care i-ati sarit la beregata !DE DATA ASTA! sugeti pula. Parerea mea.
Era sa uit. A.C suge pula cu cartile ei de cacat si detectivul curului. Aceleasi gunoaie demne de Sherlock Holmes, in care la sfarsit sunt scoase 10 detalii importante de nicaieri, cu care detalii un kid cu sindromul Down ar fi rezolvat “enigma” in 10 minute de la inceput. Jeg de pizde.
@Flash
Right. Eu spuneam asa.
Deci stiu cum e si cu practica. Asta inseamna 2 joburi tot timpul ambele intervale. in caz ca m-am exprimat confuz. Si ok , nu sunt topti oamenii croiti de pe mine , indiferenti social ,
sa-i doara-n pula daca au cu cine sa iasa la bere intre orele 17:00-23:00, ca intre 8:00-09:00 e mai greu sa bei si-o bere si sa meri la munca. .
Am lucrat si 17:00-23:00 destul de mult, asta ca sa nu imi spui ca 16:00-00:00 e foarte diferit de ce am spus eu.
Ideea e simpla. Inteleg ca in cazul tau 20% la salariu a contat mai putin decat nevoia de a iesi cu colegii la o bere dupa serviciu. E absolut normal .
Eu am renuntat la unul din doua joburi , pentru ca obosisem , voiam sa am timp sa merg la peste si sa o ard aiurea. Cat timp au contat mai mult banii,
am ales sa mi se rupa pula de socializare si beri dupa serviciu. Sau team buildere , sau “traininguri” .
Pai nu atunci e cel mai important? 😀 Din nou , vad lucrurile , simplu. Gen : -Domnisoara, am nevoie de astia +20% salariu . Ii vreau foarte mult. Doresti si poti sa bagi ceva ore suplimentare la tine la serviciu ca sa ma ajuti cu chestia asta, sau sa-ti iei tu un job mai productiv? ”
Zic si eu. Daca nu, nu. Asta inteleg din text. Daca pui problema la modul , eu incep sa disper ca nu-mi mai vad femeia decat la miezul noptii, atunci e clar o afacere proasta si trebuie sa cauti 9-5 din nou.
Mergi la beri, filme, concerte, etc. doar in weekend.
Doar. Da, e interesanta perspectiva . In aia 7 ani am avut libere in total mai putin de 20 de weekenduri cu tot cu concedii.
Nu ma martirizez, nu e ca sa ma laud. Nu consider ca am pierdut nimic in astia 7 ani pentru ca n-am fost liber in weekenduri.
Si am fost si la baut , seara , in weekenduri, in timpul ala care mai ramanea. Si cu nevasta la film , la whatever. Rar, nu zilnic , saptamanal undeori si de doua ori pe saptamana.
Nici acum nu merg mai des.Ca nu vad cum ma ajuta lucrurile astea si cum m-ar face fericit.
Tine totul de ceea ce dai si ce primesti inapoi. Am platit cu timp pe care l-as fi dormit ( deci n-as fi primit nimic in schimb), si am primit bani. Fair exchange.
La jobul meu cu program anormal lucram de-acasa pana la un punct
cu productivitate mai mare ca toti ailalti care mergeau la birou in tarile lor in regim de 9-17.
Altfel, stim toti ca in general la joburile de birou de noapte sunt ceva mai putine de facut decat in timpul zilei. Din nou , fiecare pe sistemu’ lui
@UTP:
Pune bai bulangiule blockquote corect, ca nu stau sa editez eu de pe telefon 🙂
In vremurile bune se putea edita comentariul timp de cateva secunde/minute. Presupun ca e istorie si asa va ramane, nu?
Aveam un feeling ca s-ar putea sa fi gresit ceva ca ma grabeam sa-nchid capacu’ la laptop , dar nu ma gandeam c-am scris chiar in halu’ asta de mizerabil 🙁 .
Ok, primesc injuraturi la liber.
Gramatica este ca situatia sociala, cu cat esti sarac cunosti mai multa gramatica. Din cauza asta un profesor primeste 750 de lei pe luna, stie prea multa gramatica.
astia cu cariera ratata in IT lasati-o mai moale. s-a umplut lumea de programatori java si aplicatiile scrise sunt de tot kktul. la fel si pe net cand era doar html era o placere acum nu stiu care crapa primul javascriptul sau flashplugin. zidar nu vrea nimeni sa se faca azi, toti sunt webdeveloperi sa-ti bagi pula. degeaba ai resurse la pc, cand sunt scrise cu picioarele nu se poate sa nu crape browserul. primul addon care il pun pe firefox e noplugin.
Se pare ca nu am nimerit codurile de blockquote. Am vrut sa spun:
UTP says:
Oamenii sunt mai limitati in alegerile lor decat poti crede.
Atunci cand sunt programati ca NU pot face (alt)ceva e cvasi-imposibil sa depaseasca conditionarea in cauza.
Total de acord!
Ok. Treaba asta de mai sus nu este genul de book review pe care il iau in considerare de obicei, dar pentru ca este o opinie in urma lecturarii acelor carti si nu o impresie citata din doctor Pernilla, se admite.
Totally uncalled for.
Diploma, de oriunde e luata, are exact valoarea hartiei pe care e tiparita. Conteaza (1) ce stii sa faci si (2) sa poti demonstra ce stii.
Lol. Pentru ca sunt de cacat.
Si astea-s de cacat. In special ultimele. WordPress e un bloat retardat, iar din urmatoarele doua sau cel putin ultimul nu ies decat cacaturile alea de reclame de nu scapi de ele nici in veci, care tot un cacat imputit sunt. Php sa zicem ca e util, poate poti porni apache si un cms… ca sa faci, cum sa nu, un blog despre floricele si porcarii.
Din astea ajungi sugator de puli pe 3 dolari/ziua pe freelanceincur.com sau ceva de genul.
Primele sunt de cacat. Singura chestie CAD care de fapt e nonCAD si arata ok e Google Sketchup. Restu sunt imposibil de lucrat cu ele si nu fac altceva decat sa te scoata din sarite. In special Autocad.
Jegoase si prost platite.
Trebuie sa fii minim prost sa nu poti schimba o priza sau o scurgere de chiuveta, sau macar vreunul dintre prietenii tai n-are cum sa nu fie in halul asta de prost, asa ca nu suna nimeni vreodata la electrician, instalator si alte pseudoslujbe.
Rigips e o chestie de saraci, pentru saraci. Din asta nu iese bani decat daca nu esti cumva fabricant sau distribuitor la tona/vagon. Daca le pui tu, o sa-ti pierzi viata si sanatatea intre ciment si vopsele si alte chestii.
Dar saracia e si mai de cacat. Iar cu WordPress si ceva engleza poti face macar un 5000 pe luna, daca ai timp de el. Nu esti milionar, dar nici nu faci foamea.
De WP a zis Manowar,ca sa zic si eu ca de ultimele doua merge 500 respectiv 700 de euri pe zi.In Europa. Poti sa spui tu ce vrei despre cat de cacat sunt. Se traieste binisor din ele oriunde.
Absolut :))). Prietene, mai am nevoie de un pseudoinstalator si de un pseudoelectrician sa termin mai repede o chestie cu centrala termica incalzire prin podea si alte nimicuri d-astea , te bagi? Eu m-am apucat sa sap un sant pentru impamantare ca n-aveam ce face cu timpul , dar dupa 5 metri mi-am bagat pula in mortii lui de sant. Mai bine stau si ma uit in sus. Nu-s deloc nonjoburi. Pana cand iti vor printa unii casa cu tot cu instalatiile de toate felul prin ea, care sa aiba aceeasi durata de viata ca si zidul , nu-s nonjoburi. Doar perceptia ta e asta.
Un cunoscut castiga 2000EUR pe luna lucrand intr-un orasel ieftin ( dpv. al costului vietii) din DE, ca electrician. Cableaza cladiri noi.
Da , daca il compari cu un inginer proiectant , un proiectant de software , sau un job d-asta mai nou, 2000/luna e un potential redus . Dar proiecteaza asta in Romania relativ la calificare si-apoi relativ la pibul pe cap de locuitor.
Am platit, in Bucuresti , 400 de lei sa-mi schimbe un instalator 3 calorifere cu tot cu refacere tevi adiacente si i-a luat cam 5 ore . Nu-i chiar rau, nu? Daca puteam sa fac eu asta? Pai in primul rand ca n-am lampa de lipit cupru cu cositor nici talpa de lipit tevi de PPR. Nici aparat de taiat tevi de orice fel. Echipamentele de care as avea nevoie costa pe-aproape de suma asta , cred.
In plus , lipsa experientei si cele doua maini stangi m-ar fi facut sa pierd probabil o zi intreaga pe chestia asta si ar fi iesit de-o calitate mai slaba. Sigur , as fi facut-o , pentru un prieten care n-are bani, sau nu vrea sa cheme un instalator pentru ca non-joburi, dar la el acasa, nu la mine :). Am facut lucruri de genul asta inclusiv pentru mine. Atunci cand timpul meu liber costa mai putin decat al unui meserias.
Amu? Daca Melcul zice ca este ok! Pai este Ok@ Da m-a amuzat nitel citatul “Melcu says: Ok”
Spune bre metoda, vrei sa stau acuma sa ma gandesc ce uracios esti.
Eu ma gandeam sa votez PPDD si imi da ala 50 de mii de euro.
V: un instalator care stie meserie face bani. Daca tu crezi ca tot ce face e sa schimbe o scurgere… zi-mi ce meserie ai tu sa vedem ce putem crede despre ea
1000 de lei castiga un ala care verifica apometre, ma refer la cel de pe teren, sta ca boul toata ziua aplecat pe sub chivete.
Instalator Stat(RADPFL) 1500 de lei, tot mai bine rotesti volanul pe la o firma de curier.
Mie imi place discutia asta serioasa… dar sigur pe voi nu o sa va tina, 1 intuiesc ca majoritatea nu prea aveti legatura cu joburile reale, scriam acuma cativa ani pe lolopedia ca salariul ala primit de majoritatea nu este nici pe aproape de cele 2 mii de euro visate pentru programator.
De la ziar mergi in constructii pe 1000 de lei, spalator auto 800 de lei, confectii pe 600(da – minimul a fost majorat… dar in mana primesti mai putin: brut-net, google mdf), vanzatoare juma de norma 450 de lei si stai de L-D intr-un stand unde stai norma intreaga… dar primesti 450 de lei si iti dai seama ca tu nu faci nici vanzare nici de 450 de lei.
Eu, ca amarat, pot sa explic repede cam cat se castiga si care sunt alternativele pe teren, doar ca nu ma treceti in scrisoarea de Adio, cica toamna apare depresia si creste numarul cazurilor de sinucidere, poate si din cauza ca este pamantul mai moale si sapa repede groapa.
Adevaru ca trebuie sa fii un geniu sa fii instalator gen. Ce-i drept, toti instalatorii inralniti m-au impresionat.
majoritatea muncilor sunt repetitive. Dupa 10 ani de programare dintre care 5 aici, lucrand pe aceleasi produse, rar cand simt ca imi tre creier la purtator sa termin un task. D-asta, as putea spune linistit ca un tre sa fii un geniu sa fii programator.
La fel e si cu instalatorii. Nu trebuie sa fii un geniu, in Romania, sa faci instalatii. Dar, asa cum mentiona Orbu, nu ai scule si nici experienta necesara. D-asta niste lucruri care dureaza 10 minute tie iti strica toata ziua. Uneori platesti alteori nu.
Astia nu “nonjoburi” de fac apartamente, daca sunt baieti seriosi, castiga in jur de 5-6000lei/luna. Linistit. Stiu, nu pare mult, dar pentru zona lor de educatie si inteligenta este destul de decent
*Am mentionat Romania, pentru ca am un amic care este instalator in Suedia, suedez nu roman. Acolo, pe langa munca efectiva, iti trebuie si sa citesti legile care tin de instalatii. N-ai voie sa faci aia, nici aia, nici aia, nici aia.
n*u tre sa fii un geniu sa fii programator.
@ Ionut
Man tu probabil ai dat de instalatori “romanesti” daca-mi permiti exprimarea. Ai vazut si tu cum e majoritatea romanilor,romanu’ stie sa faca tot si orice dar nu face nimic ca lumea.
Pe unde am umblat eu si pe unde au umblat ei,am stat de vorba cu tot felul de oameni,de la instalator in Ned pana la prof. univ. in U.S of A la NJIT si toti pareau prosti(asa cum sunt catalogati de multi romani)la prima vedere,nu stiau prea multe din n-spe mii de domenii,dar pe bucata lor de carne,te ingropau.
Asta e marea diferenta intre romani si restu’ lumii : unde romanu’ e obligat sa faca tzshpe ziliarde de materii din care nu pricepe nimic,unu’ din afara face cateva care-l intereseaza si din care isi alege o specializare pe care ramane calare.(no shiFt,rimeaza).
Repet: daca ai fi vorbit cu un instalator de profesie despre instalatii,ai fi ramas cu gura cascata si nu mai faceai tu coiu’ mare pe aici ca ce prosti sunt instalatorii;da’ daca tu ai vbit cu nea’ vasilica instalator de cartier despre Goethe,normal ca ti-s-a parut intunecat de prost.
Romanu’ care era adus cu forta la oras,trecea pe la un avocat,un doctor sau un profesor ca avea nevoie de vreunu’ din serviciile prestate si ii vedea pe astia cum vbesc,cum sunt repectati,bla bla bla si ajungea acasa si-si zicea in sine “Nielutzaaaaaaaa,eu pe Costelush al meu avocat,doctor sau profesor il fac,ca iete-te la aia ce domni sunt”. Nu conta ca micutul Cornelush era mai prost decat un cauciuc de raba,trebuia sa faca facultate sa devina “un cineva respectat”.
Daca omu'(nu conteaza natia dar vb in principal de romani ca in afara lumea are mai mult fler cand vine vorba de a-si alege job-ul) si-ar vedea in shtromeleagu’ infoiat al lu’ starchaser lmitele si ar pricepe ca pe lumea asta e nevoie si de dat la sapa si de cercetare in astrofizica,s-ar misca altfel treaba. Dar plm, fiecare printe e orb cand vine vb de copilu’ propriu si personal,il vede ca fiind cel mai frumos cel mai destept,cel mai cel;nu conteaza ca ala e mutant retardat(nu mutant gen Wolverine sau Cyclops,mutant gen cocosatu’ de la Notre-Dame).
Nu spun ca aia din afara sunt geniali si romanii prosti,exista exceptii si colo si colo dar un lucru e clar,romanu’ sufera de ciumegita intelectualo-bagabontzeasca galopanta.
\m/
@Roy Vice, de ce tot pui m-ul ala intre \/ ? e un fel de semnatura, sau ceva?
si daca da, de ce te-ai semna, odata ce ai un nick?
@akhe: \m/ == http://www.rockagogo.com/image/big/CR340-chemise-homme-marque-spiral-dark-wear-rock-salute-1361352855-zoom.jpg
seamana cu semnul sanatist pe care il fac rockerii cu degetele.
🙂 Bag seama ca ti-a placut expresia asta, ca e a doua oara cand o pomenesti…
Ca tot veni vorba de joburi, mie mi-as dori sa am un job din ala fara resposabilitati prea mari si in care sa freci menta.
Gen fochist. Sau maistru pe la vreun altelier ce indreapta cazi de baie din fonta. Sau functionar pe la vreo primarie, na, ca sa par si eu oleaca intelectual.
Ca pana la urma nu munca in sine te omoara, ci stresul. Eu am trei mici businessuri pe care le administrez si m-am saturat. Trebuie sa imi bat capul cu angajati, furnizori, clienti. Pula mea. Nu mai pot. Am tot ce imi trebuie, daca maine mi-ar da cineva 2.000 de lei sa ma duc sa pasc vitele pe islaz 10 ore pe zi, m-as duce fara regrete. Hai si 1.700, plus o badoaca de bere la 2 litri pe zi.
8 mil, mancare de doua ori pe zi, un pachet de tigari pe zi si un bidon de bere. Am un amic care are capre si atat da la cioban.
Adunat cred ca se apropie de 1500. Daca esti interesat va pun in contact.
Cazare, mancare si animal sex inclus.
Tehnic daca esti baiat descurcaret o sa pastrezi berea/tigarile si o sa iti maresti salariu!
sa fim seriosi, nimeni nu vrea sa fie cioban. nu-i asa idilic cum pare. de fapt, e un cacat. parca-i mai bine sa stai la birou, sa mananci la 2, sa te duci la pub dupa serviciu, sa-ti bati/futi nevasta seara, sa ai 2-3 concedii pe an acolo unde-i frumos
un pic mai bine decat sa stai non-stop cu ochii in patru, sa nu te futa ursu’
Numa’ Ghita Ciobanu’ vrea 🙂
@ Akhe
E exact semnul de care vorbeste Ionut. SATAN’S Horns!!!. Metall 4 Ever!!!
Pe linia asta de rationament.
@ Ionut
Spot on!
@ starchaser
Man expresia asta a intrat in futoteca de aur!!! Suna de mai rar. Eram familiarizat cu termenul “shtromeleag”,eram fam. si cu infoiat/a se infoia,dar niciodata nu le-am auzit/citit puse unu’ langa altu’ si mi-a sunat atat de bine si de amuzant incat am inceput s-o folosesc chiar si verbal.
E expresia scoasa de tine si nu-mi asum meritul pt ea,daca te deranjeaza,n-o mai folosesc.
\m/
Ma flacai, “capra si oaia” e una, “vitele” e alta. Eu vreau sa fiu ciurdar (pt. cei din afara Ardealului, ciurdar e ala care merge cu ciurda aka cireada de vaci la pascut), nu cioban.
Adica eu vreau sa pasc vaci, nu oi sau capre. Ca la vaci e mai greu de dat la buci, pe cand la oi / capre tentatia e mare.
Daca e s-o luam asa, cel mai bine e sa fi rentier 🙂 Poti sa faci sesiuni de downhill in timpul liber, poti sa te caci linistit in varfu’ muntelui, chestii d-astea. Fara birou, scolioza si reumatisme.
Stiati ca…?
…http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
Domnu’ Vice, nu ma deranjeaza. Poti sa-ti asumi si meritele, e doar o alaturare de “doo” vorbe.
@ starchaser
Ok! Multumesc frumos! Serios acum, nu-ti dai seama ce expresie inspirata ai scos. Imagineaza-ti niste cocalari care asculta manele in fata blocului/pe strada/in parcare si tu(tu fiind oricare om care ti-ai dori sa moara in chinuri toti cocalarii)iesind pe geamu’ de la masina/ap. si in loc de “Ba!!! Da-ti in plm mai incet tziganu’ ala”, le zici asa cu voce din aia modulata din diafragma: ” Ba!!! Ce shtromeleagu’ infoiat al lu’ starchaser ascultati tiganu ala imputit!?!?!?” si jap,le arunci pe parbriz un cd cu ceva metall,dar in carcasa din aia solida de plastic netransparent.
Priceless.
P.S. : meritul pt expresie nu mi-l asum,chiar cand m-a intrebat sapt. trecuta un cunoscut ce DRACU’ am zis i-am spus ca e o chestie data de cineva pe un blog.
\m/
Spre norocul si fericirea mea, nu am mai dat de manelisti care sa rupa boxele de vreo 11 ani.
Avusesem o tentativa de a ma muta in Bucuresti, dar mi-am dat seama ca nu merita stresul banii pe care o corporatie ii arunca in contul meu lunar. Nu numai pt. faptul ca aia de desupra mea din blocul in care stateam cu chirie ascultau manele in fiecare seara si dupa ce se imbatau se luau la omor, ci si pt. celelalte mizerii zilnice, pe care eu nu le puteam suporta. (Sa nu intelegeti gresit, nu zic ca orasul in care stau acum e un model de civilizatie – insa scopul meu in viata nu era – si nu e nici acum – sa castig mii de euro lunar stand intr-o cocina de porci. In fine.)
La partea cu “metall”, nu pot decat sa “aprob pozitiv” (pentru cei ce ati vazut filmul), pentru ca nu am ascultat niciodata genul asta de muzica.
Oaoo000ooo banu coaie. 400 de lei la o lucrare.
Presupunand ca are max 2 pe luna, vreuna pe recomandare si una din anunt pe net, ca sunt doi tarani care inca n-au calorifere de tabla, super.
Afaceri de boss.
Asta deja e altceva. Da, lol, probabil m-as baga. Suna a ceva pe care-ti pot lua mult.
———
In rest, cu WordPress, super, ce sa zic. Ultima oara cand am avut ceva hosting, pe langa ca pe shared deja era imposibil sa mai mearga vreun wordpress pe el cu vreo 10 postari ceva pentru baza de date cat casa si consum ram/resurse complet aiurea, chestia e ca aveai un buton acolo frumos in cPanel de instalare, care face tot.
Dupa dai frumos cu Google wordpress themes, tricks, codes, html penis, ciordesi vreo juma de internet si dupa trebuie doar sa scrii articole despre cum a fatat vaca la ferma cornu.
5000 pentru facut ce, mai exact?
@V
Sunt foarte necesari instalatorii si electricienii.
O dam ca la tv “ar trebui”, tehnic ar trebui sa fie firme specializate care dupa un contract de ucenicie sa elibereze un atestat, doar ca? Majoritatea firmelor sunt preocupate cum sa te plateasca cat mai putin, daca se poate sa te treaca pe o alta functie, ceva de indeplinit cerintele in codul muncii si sa nu apeleze la vreun serviciu extern.
Parerea mea: Internetul romanesc este compus din pitipoance, mandre trecute de 30 dar care stau de la job pe net, ca pla calului, majoritatea care viseaza ca invata(sa citez “se pregatesc”) sa devina vreun programator Excentric. Genul asta de discutie nu poate sa fie dusa in Romania, majoritatea M o sug pe joburi sub 1500 de lei si nu o sa gaseasca atractiv genul asta de discutie.
Si mai sunt o suma fara bacalaureat care au scuza ca nu au diploma, dar ca incearca si la anul, fara meditatie, fara sa invete, se inscriu acolo si Da Doamne!
Problema este genul de om, eu pun pariu ca daca ma duceam cioban… vindeam branza si mioare pe net, munceam pentru ala un an si pe urma imi faceam propria afacere. Pentru cei care nu pricep: Nu conteaza neaparat sa castigi 10 mii de euro pe luna, conteaza sa stai propriul tau sef, sa simti libertatea aia, sa nu trebuiasca sa zambesti la gluma retardata a vreunui sef, etc… multe astea care in codul muncii intra la demnitate in munca, ceva ce in Romania nu prea gasesti.
Am incercat sa ajut o suma de persoane, toti se grabesc, 0 rabdare, dupa ce incep sa ciupeasac banul… Muica pleaca pe aratura cu planurile, familie, copil.
Ex de lene: Acuma cativa ani a trebuit sa plec 7 zile undeva fara internet, chiar si semnalul GSM era cu asa si asa, am rugat un amic sa stea sa vegheze o pagina de internet, platit, ala nu a avut ambitie in el sa stea nitel pe o adresa si in caz de ceva ma suna, doar era parte din echipa si freca menta, in caz de ceva ma suna pe mobil. Nu a vrut, 0 ambitie, a fost o faza care m-a surprins, este in categoria celor care au dat bacalaureatul de 4-5 etc… ori, nu meditatie, nu repetat, doar se prezinta, plateste taxa pe examen si se prezinta. – Se cunosc repede persoanele fara motivatie.
Acuma imi pare rau ca nu imi mai aduc aminte cum se numeste emisiunea la care se uitau toti de la mine de la tara: Este o emisiune la care orice taran vine si propune o afacere, ciupercarie, ce drac viseaza el, sunt vreo 3-4 aia pe acolo si aleg daca sa sustina afacerea prostului. – Aia da emisiune.
E un format international, in Romania se numeste Arena Leilor. Stupid titlu, daca ma intrebati pe mine.
Iar chestia asta cu propriu sef nu e chiar asa simpla. Daca ai o afacere marisoara (cu vreo doua duzini de angajati) , s-a dus dracu’ libertatea. Ca aia iti fut linistea pt. orice mizerie. Daca vinzi clatite la coltul strazii sau seminte in curtea scolii, atunci da, e ok.
Troli unsa angajeaza?
Ma, nu stiu care cacat e situatia cu angajarile si ceritele in ro. Cum majoritatea sunt la negru si cacaturi dinalea in cartea de munca gen electrician sau operator pc, nu ma mira ca te poti angaja cu “experienta” sau ceva de genul.
Aici unde sunt eu, statul a venit cu solutia de postliceala 1 an teorie, 1 an practica legala platita la privat. Si cand termini aia doi ani, primesti o diploma de la stat si inca una ca 3 luni practica la firma x, cu juma de norma, remunerata cu 300 euro sau cat vine jumate din ala minim pe economie.
Eu am niste prieteni care au facut o prostliceala de ceea ce in Ro e undeva intre desenator tehnic/topograf, si ei stiu lucra cu toate cacaturile alea gen Autocad si ce mai e de facut planuri, studiul unui teren, fundatii, chestii de materiale, tot.
Faza e urmatoarea: rezulta ca de fapt n-au ce face cu chestia aia, ca e slujba de licenta. De fapt rezulta ca nu e de licenta, ci de fapt e de master, pentru ca Bologna a transformat ultimii ani de licenta in master, si-ti trebuie si masterul ca se considere ce era inainte “o facultate”. Rezulta ca spre exemplu unii s-au bagat la Arhitectura/civil ceva, unde le-au echivalat vreo 25-50% din cursuri ca au facut deja in postliceala. Numai ca trebuie sa faca doua mastere, unul de definitivat si unul complementar, ca sa fie ceva arhitect specialist in ceva. Care e un total de 7-8 ani, presupunand ca reusesc sa le termine pe toate.
Si uite asa la 30 ajung ei sa faca CAD, daca ii angajeaza cineva.
Uite de asta imi permit eu sa fac misto de aia cu CADul, ca sunt informat pe tema.
@V: you’re dumb. Mi-e lene sa iti explic de pe telefon.
“Iar chestia asta cu propriu sef nu e chiar asa simpla. Daca ai o afacere marisoara (cu vreo doua duzini de angajati) , s-a dus dracu’ libertatea. Ca aia iti fut linistea pt. orice mizerie. Daca vinzi clatite la coltul strazii sau seminte in curtea scolii, atunci da, e ok.”
Fiecare om are planul lui de la viata, ce ar vrea el si cam cat ar fi dispus sa sacrifice.
Crezi ca eu nu am avut in gand vreo afacere tampita? Mai am destule despre care sunt curios, doar ca tin doar pentru mine.
Din categoria celor de mai sus stiam 2 care au mers: Ciupercarie si proiecte europene pentru fabrica de pelete.
In rest imi mentin gandul: Munca nu face bine, vilele din Dabuleni sunt dublate de pozele cu doliu pe ele.
V – Eu am patit sa ma lovesc de partea asta cu Operator PC, in Romania O.P. inseamna orice.
Diplomele sunt bune la Somaj, am facut dosar cu diploma de bacalaureat si cand sa ma duc la ridicare carnet… aia deja ma aveau in plan pe curs obligatoriu, m-am uitat la ala si i-am zis ca ajungem amandoi la tv! Vroia sa bage Introducere date in calculator – Cica Curs! Eu cu vechime pe PC in cartea de munca si un alt teanc de diplome care atesta ca am deja alte diplome pe asa ceva, mi-a dat o hartie sa imi aleg un curs: Nexam la toate!
Buna postliceala aia descrisa de tine, la noi ar da kix din cauza celor care vand diplome, ar schimba sistemul si tot nu ai invata ceva.
Scoala si diplomele te fut! Am care lucrau si isi vedeau frumos de treaba la companiile/regiile nationale/locale si de stat + partea de corp gardian public, au dat astia o lege si au ridicat baremul la minim liceu, cum majoritatea aveau profesionala de pe vremea lui Ceausescu… asa s-a dat startul la cumparat diplome!
Mai nou nu te poti angaja maturator fara liceu, Regia de Sabubritate nu are voie sa te incadreze ca este baremul cu Minim diploma de bacalaureat, subliniata diploma in lege.
Eu am mai zis: Persoanele bune primesc oferte, nu am facut in viata asta un C.V. – astia de la somaj mi-au dat un card de somaj, dragut, scrie acolo pe unde am lucrat(din nefericire scriu ce m-a incadrat patronul) si perioada, deci am C.V. – caz ca eu eram prea lenes sa fac C.V. – Ce ma ajuta statul.
In ziua cu cardul am zis ca iara vor sa ma frece cu vreun curs retardat.
Doar omul isi pune limite, cand m-am angajat am refuzat 2 oferte de post de birou, nu vroiam sa aud de stat la birou, fugeam de birou ca de dracu! Dupa ce am avut joburi pe teren… am zis ca in bag pla si oricat de liber esti pe teren… coaie? este frig, este ploaie, este greu, mai bine sa ma doara spatele de la stat, asta in loc de sinuzita de la vant.
Dar, tot according to you, Linux e inutil. Nu gasesc acum screenshotu’ cu 40k (gasit intre timp unul), da’ uite unul decent. Am pus pe-aici unul cu 40k, acum mai multa vreme, da’ nu mai stiu cu ce nume si mi-e lene sa caut. Adica OC tinea 40k de vizite simultane cu, pula mea, ram de 2 giga (Dupa upgrade) si un core amarat facut 2 virtuale, tuturor carnatilor “le pica” site-urile la promotii de vandut ultimele stricaciuni “serioux”, da’ pentru tine linux e inutil.
In rest, ca herpaderp, shared hosting. Pentru ca 10 lire pe luna pentru un vm/cloud server e mult, cois.
Uite, iti promit eu ca jaful asta ordinar de vm nu pica la 10 postari. Are mai mult de 10.
Nu mai spune. Uite, eu nu tre’ sa dau cu google si nici sa ciordesc juma’ de internet. Pentru ca miau. Tu de ce ar trebui?
Pula. Ai coispe mii de variante. De la reparat/customizat/creat teme de wordpress pana la scris bloguri, pana la scris articole pentru altii care au nevoie de continut (si facute sa nu se sperie google/bing de tine) si ce mai vrei tu.
Exemple:
– se ofera 100 de dolari/articol pentru scris articole tehnice decente (prin “tehnice” inteleg o chestie pe care-o poate scrie si tata daca se documenteaza cateva ore). Sigur, mai muncesti vreo ora si la facut niste screenshoturi/poze unde-i cazul. Poti scrie lejer unul-doua pe zi. Dar pula mea, presupun ca-i o emisiune epica pe tv5?
– uita-te la jegul asta de pagina. Customizata din parti. Unu’ care s-ar pricepe ar face-o sa arate de vreo 30 de ori mai bine. Eu n-am simt estetic. Nu conteaza ca wordpress e un jeg, e un jeg folosit. Daca te pricepi la el, ai din ce scoate bani.
– spam de internet cu ppd/ppc, cum preferi. Si nu in sensul de “cumparati nu stiu ce pilula”, ci in sensul ca bagi 3-4 articole decente pe zi. Cat sa fie citite/shared de un numar de oameni. Tot cu advertising. De-a lungul unei luni, se cam aduna banii. Ba, nene, mi se ofera MIE, AICI posibilitatea de a face reclama (bannners, advertoriale, alea), vrei sa-mi spui ca un site pe care nu-i pula semn de punctuatie nu se rezolva?
Eu n-am timp sa bag 3-4 articole decente pe zi. De bagat ar fi banal, dar nu am timpul ala. Ce mai cititi pe-aici e ce apuc eu sa mai scriu intr-o pauza la lucru, din cand in cand.
Da’ atitudinea ta e “totul e inutil, nu ajuta sa stiu nimic, asa ca n-o sa invat nimic, pentru ca sigur asa o sa-mi fie mai bine”. Si-atunci o sa sugi pula cu ambele maini ca veverita.
Pentru cei care sunt fascinați de ștromeleag:
În Codul Penal de pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, în limbajul juridic al vremii, se prevedea că “Cel ce va fi prins cu ștromeleagul învârtoșat primpregiurul părților fătătoare ale muierii, i se va tăia scârbavnicul mădulariu, spre veșnica lui nefolosire”.
Wikipedia.
Am luat asta cu lucrat cu wordpress ca “vrea unul sa-i faci un sait si tu il faci”.
Si ma gandesc ca nu e tocmai greu sa cauti pe Google cum sa faci ceva, mai ales ca WordPress e cu o interfata foarte usoara, si nu e greu sa dai wordpress themes pe Google ca sa ai ceva cat de cat lucrat decent.
Si atunci de ce ai plati pe cineva pentru ceva atat de simplu.
Nu zic ca nu te cred, pentru ca da.
Parca mai zisesei si ceva de pus nginx.
E experienta mea pe shared. N-am platit vreun vps pana acuma, probabil n-am s-o fac prea curand.
Zici ca pe blogul asta tu faci misto de astia cu reviewuri platite, vacanta in Tenerife, alea-alea ?
E putin cam amuzant sa-mi dai astea ca exemplu dupa ce-ai avut un post intreg in care faceai misto de astia.
Mereu se poate găsi ceva de făcut în online. Dacă le ai cu engleza şi scrisul, bagi articole. Se plătesc decent prin unele locuri. Eu trăiesc din asta de ani de zile, deci se poate.
Nu ştii Linux şi te sperii când vezi prompt-ul BASH? Învaţă Windows, partea de administrare. Învaţă MySQL, că sunt destule GUI-uri de administrare.
Nu vrei nici asta? Fă design. Se plăteşte bine. Ia o cameră foto şi fă poze macro pe care le decupezi sumar în orice naşpetă de editor de imagini şi le pui la vânzare pe site-uri de imagini. Habar n-aveţi câţi webdesigneri caută poze gata tăiate care să înfăţişeze chei şi scrumiere şi piepteni şi furculiţe şi orice altceva vă mai trece prin cap să pozaţi.
Poţi face webdesign. Înveţi HTML de bază în vreo 2 zile max. Apoi iei orice editor WYSIWYG şi bagi. NVU, Dreamweaver, în ce vrea pula ta să lucrezi.
Nu faci nici asta? Ei – eu acum vreo 5-6 ani am dat cam 160-170 de dolari pe o licenţă Artisteer. Cinci luni am făcut numai teme WordPress. Aşa, câte 6 bucăţi pe zi, minimum. Le vindeam online şi n-am avut lună să scot mai puţin de 3000 de RON. Ce nu se vindea după o lună se băga la pachet 5 la preţ de una şi tot treceau.
Fă-ţi un site, bagă reclame şi link-uri de afiliere pe el. Prin 2007 aveam mylro.org. Mă sculam la 5 dimineaţa, două ore băgam ştiri pe el după care mergeam la serviciu. După un an scoteam 1000 de dolari pe lună din el că ajunsese la PageRank 7 şi vindeam link-uri cu 90-100$ bucata (şi era cu reducere).
PPC nu recomand. Zicea Manowar mai sus de PayPerClick. Nu că n-ar ieşi bani din el, dar efectiv nu merită. Scoţi $300 pe lună (în caz fericit) şi tragi 12 ore pe zi dând click pe toate cretiniile. Poţi folosi timpul ăla altfel. A încercat prietena mea chestia cu PPC, asta după ce-i spusesem că nu merită. După o lună s-a lăsat, că s-a convins.
Ai o cameră video? Fă clipuri pe youtube. Chestii retardate la care să râdă poporul. Dacă aduni destule accesări prinzi ceva bănuţi din reclame; nu ştiu cât de rentabil e, că n-am încercat, dar citisem de PewDiePie că scoate cam 4.000.000$/an din asta.
Ştii mai multe limbi? Poţi face traduceri.
Se pot face o tonă de chestii dacă ai un PC şi acces la net. Totul e să-ţi placă ce faci.
Un amic face pe callcenter-ul online pentru ceva firmă de hosting. Îl tot văd prin baruri cu berea şi laptopul în faţă. Când intră client îi face aplicaţia un ”bing” şi se pune pe chat şi-i rezolvă omului problemele cu pagina de web.
O altă amică face chestii croşetate şi le vinde prin magazine online. O alta face chestii din mărgele şi – tot aşa – le vinde pe net. O alta face portrete, că a terminat Artă; îi trimiti un JPEG cu tine rânjind lângă muierea ta şi ea-ţi trimite prin poştă o replică în grafit a pozei. Un prieten vinde tablouri, că e pictor. Zilele trecute-mi zicea că iar vânduse unul cu 500$. Cunosc un alt tip care făcea DTP pentru reviste din Germania. Îi trimiteau ăia textele şi pozele prin e-mail şi el le punea în pagină revista după care urca prin FTP fişierele Quark.
Eşti incapabil de toate cele de mai sus? Du-te-n piaţa de vechituri şi cumpără cu 12 RON un călcător vechi românesc, de-ăla de mergea cu cărbuni. Îl vinzi cu $120 pe eBay. Acum 4 ani mă futea un german la cap să merg cu el prin Moldova pe la mănăstiri, că el vrea să cumpere biblii vechi româneşti. Mi-a zis că-mi plăteşte el tot – drum, cazare, masă, plus comisionul meu, numai să merg să-i intermediez întrevederile cu popii. Nu m-am dus pentru că nu mă urc în maşină cu străini ca să dispar vreo 2 luni de-acasă pentru o sumă pe care oricum o făceam din faţa ecranului.
Idei v-am dat. Mai sunt o tonă de ponturi dar aşa nu mai am chef să le înşir…
Doar atat vreau sa spun. A trebuit sa vorbesc cu el cu 2 saptamani inainte. Si tot n-a avut timp , m-a programat intr-o sambata dimineata. in sensu’ ca mi-a facut loc , ca sta in bloc cu mine si i-am promis ca mai fac si altceva cu el. Cand n-are lucrari de instalatii, cumpara aparatura electronica de pe ebay , stricata, la pret de nimic . O repara si o vinde in ro. Din nou , un non-job din care probabil ca moare de foame , nu? Si mai e instalator ” de interventie ” a vreo 5-6 blocuri din zona.
Contructoru’ care-mi face ce-ti spuneam mai sus cu CT si incalzire prin podea la tara, am asteptat dupa el sa vina din Germania, ca lucreaza vreo 2 luni pe an acolo, la vie , unde castiga cat salariul pe restul anului la jobul lui de bugetar in ro. Ce-mi face mie , e asa dupa serviciu si in timpu’ liber.
Cacat, n-am inchis blockquote.
@orbu: nu pot decat sa presupun ca ai dat tu de unu mai $mecher.
La asta m-am gandit, da’ nu merge cu ultimul jeg VGA 0,3 mpx si microfon de 1 dolar, investitia e poate prea scumpa.
Si-ti trebuie si ceva minim hardware sa te tina editat vreun video de vreo juma de ora, ca acuma toti sunt cu 720-1080p.
Valabil si pentru chestii de desenat, costa mult coli si creioane bune.
Uite asta e bun de exemplu de job noncacat, comparativ cu clickuri si WordPress. Dar probabil prost platit.
Cat lua?
http://www.infojobs.net/madrid/maquetador-informes-english-essential/of-ie52e744ab44d94b329429617022ce2
2000 de euro lunar nu-mi pare asa mult cat sa faci outsource, sa zicem ca-n Germania ar lua +500.
@V:
Nu-s de acord. În caz că n-ai observat, 95% din ce-i clip cât de cât amuzant pe YouTube e filmat cu camere de cartof. Şi nu se plânge nimeni. N-ai nevoie de mai mult de o cameră web de 40 de RON. Ai nevoie de un subiect cu care să atragi atenţia şi atât; calitatea video e ultima ta grijă.
Legat de editare, să fim serioşi – eu editez clipuri video pe un Dell Inspiron Mini cu ecran de 10”, 2GB RAM şi procesor Atom la 1,66GHz. Şi-o fac pe un Ubuntu vechi de 3 ani cu Avidemux care-i un căcat de program open-source. În 99% din cazuri ai să ai de-a face cu cut/copy/paste/delete, eventual să inserezi un fond audio peste clip. Atât.
Da – pentru că e scump un top A4. Gen 9,99 RON. Ca să nu mai zic de creioane; te lefteresc. Mor artiştii de ciudă că n-au cu ce lucra. Tipa de care spuneam mai sus cere 85 de RON pentru un A4 făcut de ea şi lucrează cu creioane de-alea din lemn, alea la vreo 50 de bani bucata.
Să fim serioşi: astea cu ”păi trebuie X şi costă” sunt motive. Începi de jos dacă chiar n-ai bani, strângi şi cumperi ceva mai bun. Dacă crezi că rentează investiţia şi-ţi va aduce un surplus la profit.
Uite, hai să-ţi zic cum am început eu să fac bani ca PFA acum un deceniu. Hardware aveam – un laptop Dell cu vreo 1,5GB RAM şi procesor la 1-virgulă-ceva dacă bine-mi aduc aminte. Era o rablă pe care mai mult de Quake III nu mergea. Lucram în Linux aşa că nici măcar o licenţă de XP n-a trebuit să plătesc. Nu că ar fi venit cineva vreodată să mă caute-n cur de ea. Aplicaţiile pe care le foloseam erau OpenOffice Write, NVU, GIMP, gedit, gftp, nano, ssh, Firefox. Nimic comercial, totul open-source. Zero costuri software. Singura chestie care mă costa era abonamentul RDS, care – să fim serioşi – costă cât două legături de ridichi şi-un pachet de ţigări.
Cu banii de la primul client am luat hosting la HostGator. De-ăla shared de care vă plângeaţi careva mai sus că e nasol şi vai nu se poate. Pe un de-ăla am ţinut circa 35-40 de site-uri şi-a picat o sigură dată în doi ani şi jumătate. Ei, ăla costa gen 80-90$/an sau aşa ceva. Eu ceream 100 RON/an hosting clienţilor şi le dădeam cam 3GB stocare cu unlimited traffic, cu MySQL şi PHP şi conturi de mail câte vor şi anonymous FTP şi tot ce dorea pula lor. 95% nu foloseau mai mult de 300 de MB din spaţiul ăla de stocare. Cu alte cuvinte trei clienţi îmi plăteau mie hostingul care-i ţinea pe ei şi pe ceilalţi 30 de oameni online.
Tot restul a fost profit, indiferent că am făcut articole la comandă, că am vândut link-uri, că am făcut site-uri, dat hosting sau creat teme WordPress.
So please, lasă-mă cu aparatura scumpă şi ”vai cât mă costă ca să încep”. Se poate începe de la zero, cu o şaorma în buzunar şi perna sub cur. Şi nu-s singurul caz; am amici care au făcut aceeaşi chestie, în aceleaşi condiţii.
Dacă tu simţi că ai vrea să faci faza cu YouTube videos dar te opreşte faptul că n-ai o cameră HD şi un Mac cu licenţă, poate totuşi nu-i de tine.
V, tu ori trolezi la misto ori esti prost
Un meserias care stie – are scoala si experienta – (fie el instalator, electrician, timplar, zidar) are de lucru pe 2-3 saptamini inainte si face bani seriosi.
Chiar am comandat una bucatzica de mobila, abia in doua saptamini ajunge omu’ sa se apuce de ea, ca e full de comenzi. De instalator cind am o urgenta, ma rog de el si ii platesc extra, ca sa vina si data viitoare. Da’ rezolva problema orice ar fi (cind altu’ mi-a zis ca nu se poa, el a putut), chiar daca sta doua ore si lucreaza stil ginecolog la coloana blocului, prin gura de acces.
Poti face si aia. Am cautat eu pe careva sa-mi faca un site acum mai multa vreme. Dupa model (alta pagina, live). Nu am rezolvat. Pana la urma a trebuit sa-mi bag pula si s-o fac eu singur.
Pai, nu e greu. Da’ nu e greu nici sa faci ce fac eu – ca job. Ca te descurci tot cu alde google. Da’ uite ca n-o face lumea.
Pentru ca nu ai timpul necesar sau cunostintele necesare sau rabdarea? Pula mea, nu e greu nici sa varuiesti o camera, da’ cei mai multi dintre noi ar prefera sa plateasca pe altul s-o faca.
Pai, te-ai plans de-o problema, ca moare la 10 posturi. Eu ti-am zis cum o rezolvi fara probleme, pe hardware de pe vremea lui Baiazid.
Bai muie, eu imi bat pula de ratatii din online din Romania. Ce ti-am zis tie a fost “IN ENGLEZA SAU SPANIOLA”. Faci diferenta? Si ti-am zis de scris ceva util/placut, nu sa sugi pula despre cum pisica ti-a intrat in mufa audio de la telefon si sa-ntrebi (in limba romana, desigur) ce telefon/pisica sa-ti iei acum (link afiliat aici).
Da’ presupun ca daca pun un screenshot cu payslipu’ de pe august, vor fi cam 75% din ei subit interesati, corect? (plm, imi imaginez ca si pe-acolo unul din patru ori castiga deja dublu-triplu cat mine, ori are bani de la ai lui, ori mortii ma-sii)
Frumos, da’ eu nu vorbeam despre aia. Vorbeam despre a avea o pagina cu trafic relativ normal, pe care pui niste reclame, pe care reclame iei ceva bani la ppc. Sau la afisare, cum preferi. Si nu-mi spune de 300 de dolari pe luna, ca nu halesc. La postu’ asta au trecut deja 10k oameni (la modu’ cat log | grep post-pula-mea | awk ‘{print $1}’ | sort -u | wc -l) . Nu stau sa numar afisari, ca nu ma intereseaza. Da’ daca eu, de unu’ singur – ca nu cred c-ai vazut vreo entitate din online sa puna un link incoace, nici macar cand fura de-aici – fac chestia asta pe un site de limba romana unde-i pula semn de punctuatie, nu-mi spune ca 300 de dolari pe luna din per click/per afisare la ceva similar in engleza/spaniola. Las-o-n pula mea de vrajeala, ca nu iese matematica.
Poate tu vorbesti de vrajelile alea cu completat oferte, cu click pe oferta super speciala, cu pula mea. Da’ la alea iti iei un laptop de 200 de euro, mai dai vreo 20 pe curent lunar si investesti gen 20-30 de minute intr-un bot de autoit sau vreo 3 ore in ceva de python care da clickurile pentru tine cat dormi.
Nu, n-a dat. Ia incearca, asa, de fun, sa gasesti un instalator disponibil intr-o duminica, eventual pe la 9 seara. Ca eu a trebuit s-o fac pe-asta. A venit baiatu’, a muncit vreo 40 de minute, 5 milioane – scurt. Fara negocieri sau discutii, ca nu prea ai timp de ele cand iti curge jeg lichid in casa. E misto sa stai la etaj inferior, sa vii acasa si sa descoperi ca din chiuveta iti curge jeg in casa, ca s-a infundat teava, pentru ca rromanes arunca in chiuveta fara filtru orice, de la solzi de peste la petrol. Epic chiar, e fix ce-ti doresti duminica seara.
E 20 de dolari/lire microsoft lifecam hd.
Uhm, nu, eu editam filmele mele de WoW 720p/1080p pe dual core. Si n-am murit. Click, revenit cand termina.
Long story short, problema la tine – si nu numai la tine – e strict de atitudine Pula mea, va e lene, n-aveti chef, parca-i mai interesant ceva la TV, parca e prea greu, parca se gasesc scuze ca-i scumpa o camera video de 20 de lire/dolari – asa, ca si cum n-ati avea deja una pe telefon, right? – parca, pula mea, e mai greu decat sa stai pe canapea zi-lumina.
De 5 mii de ori am dat doar eu click pe subiect.
Practic e grele, zic la metodele astea de facut bani pe net si pentru care google adsense iti baneaza contul, adica daca faci subiect despre asa ceva. Nu am promo pe pagina, dar am citit si eu de curiozitate ce zic curvele alea, mi-am imaginat ca la sfarsit trebuia sa fiu cetatean platitor de taxe si alte astea care ar atrage atentia, atentie mult prea mare in comparatie cu ce venit ar intra.
Traiesc intr-un oras in care majoritatea nu lucreaza, somajul este 10% din cauza celor care au picat bacalaureatul si au facut actele pt. somaj, dupa 6 luni o sa scada somajul ca se termina.
In oraselul asta am 3 lidl, 2 kaufland, 2 auchan etc… ca imi este lene sa enumar toate astea, toate sunt pline, asa cum este moda sa stai la bloc si in fata blocului sa ai masina mai scumpa ca apartamentul. 0 atentie bre.
Paranoia este buna – Au dat astia drumul de la filelist(caz ca mai era careva care nu stia – inregistrare gratuita) si ma trezesc si eu? Mo? Am vreo mesaje mesaje comentate pe acolo, cont vechi, trebuie altul nou, unul pe care sa nu zic nimica, unul care incepe cu o litera de la mijloc.
Acuma inapoi la subiect: Baga ceva de facut bani pe net, observ ca subiectele astea sunt mai active, eu de o saptamana tot pisc genul asta de subiecte pe orice forum prind, doar ca slab, in mintea romaneasca ban pe net = prostia aia cu dat click si strange 10 mii de like sa primesti o ciunga, aia SH.
Sigur. Sa-ti fac un rezumat, ca poate n-ai inteles din prima.
1. Faci o pagina.
2. Sa fie in engleza/spaniola. Sa fie relativ OK (ca gramatica, evident)
3. Sa contina chestii interesante/utile. (cum fac aia, cum ma descurc in situatia aia, o poveste amuzanta, un sfat, un ghid etc)
4. Sa aiba ceva media pe ea (poze, filme, daca-s necesare)
5. Stai si te uiti cum creste traficul.
6. Bagi niste reclame, indiferent de tip (banners, ppc, ppl, ppa, ppi, depinde)
7. Herpaderp, bani pe net.
Si aia e. Dupa cum vezi, nu trebuie decat sa bagi niste continut util/semi-interesant.
Eu garantez ca daca faci asta corect, asa cum am zis mai sus, scoti cel putin 5000 pe luna. Euro, evident.
Problem solved. Daca mai ai nevoie de alte sfaturi, anunta-ma.
Cypress am un dell inspiron mini 10v din asta ca al tau. negru. are placa de baza prajita. daca ai nevoie de ceva pe viitor zi-mi. un ecran, o tastatura, carcasa etc. ramii nu-i mai am, dar oricum nu ai nevoie ca suporta maxim 2 si hardul ca l-am facut extern si-l folosesc.
@Ionut: Merci, dar al meu merge OK de doi ani şi jumătate de când îl am. Am mai luat o baterie pentru el că mă lăsa deja asta veche.
Sa zicem ca vag intamplator sunt pe un N270 tot de 1,66, doar cu 1 GB ram.
Chestia asta ‘ia foc’ in pula mea pe oricare video ordinar. Playback, nu editat.
Majoritatea programelor nici nu le pot folosi in 1024×600 pentru ca, cumva, toate incarca ca si cum ar mai fi niste pixeli in plus pe verticala si n-am acces la butoane dinalea, send, cancel, accept, save, open, asta.
Daca nu era singura mea masina, zbura de mult pe geam.
Aia e fix ce citeste lumea. Pisici, telefoane si pula calului. Review la toate saraciile.
Si jewtube e walkthrough de jocuri.
@V:
cypress@dellmini:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller
Placă grafică Intel. Onboard. La mine merg bine video-urile la 720p, nu se încălzeşte, nu cârâie. Ce-i drept, eu sunt pe Linux şi nu Windows.
Făceam screen recording cu SPSS 21 deschis (care-i pe Java) şi mergea bine.
Fals.
Ba, tu ai momente in care pur si simplu esti mai prost ca noaptea. Asta-i unul din ele.
Exista bloguri de genul lifehacker, care facea ultima data undeva la 150,000 de dolari pe luna din publicitate. Cu vreo 5 “angajati”, ca sa zic asa. Nu stiu cu cat erau platiti, da’ sunt destul de sigur ca nu cu 30,000 de dolari pe luna fiecare.
Da, cea mai mare parte a internetului e formata din cretini care-o ard pe reviews de telefoane si poze cu pisici, da’ lumea *importanta* nu asta vrea.
Tu esti ca aia ca Groupon, care-au venit in Romania, ca mama-mama, ce-o sa mai prinda smecheriile lor de doi lei. Si-au prins o perioada, pana si-a bagat lumea pula-n ele, iar acum, cand pleaca urland din Romania, spun ca dom’le, rata de penetrare a internetului…herpaderp.
In realitate, ei au facut o chestie pentru saraci prosti si se mira ca nu fac bani. Pai, de pe urma saracilor vrei sa faci bani in pula mea?
Cam asa e si cu blogurile romanesti. Cate-o pereche de tate, cate-o poza amuzanta, cate un clip haios, rezumate ale stirilor regurgitate la mana a coispea. Zero puncte de vedere, zero perspective noi, zero orice, zero idei, zero discutii pe teme importante. Pielea pulii e putin spus. Da’ au sanki-trafic.
Da, saracii prosti vor pisicute amuzante si alte cacaturi. Da’ nu-ti pasa de ei, nu de pe urma lor o sa faci tu bani. Eu acum lucrez si postez in general ceva nou pe-aici de la lucru. Daca as fi somer si fara mari idei, pai as baga strict in engleza si 3-6 posturi pe zi. Chestii utile/interesante. Cu reclame si tot. Si nu m-ar interesa ca altii vor pisicute. Sa le ia gratuit de pe 9gag.
Spune-le asta si alora care fac (zeci) de milioane anual din videoclipurile postate de ei. Da’ cumva am senzatia ca nu ai auzit de vreunul, ca, pula mea, la romani, nivelul de expert in jewtube inseamna cel mult sector 7 si ratatii de teapa lor care se vor comici si mor fara ajutor extern.
E 250 de lire un laptop nou cu un jaf intel, video onboard, 4 giga de ram si ecran de 15″.
SH probabil poate fi luat la 125.
Ti-am zis, problema e cu atitudinea, nu cu laptopul si cu specificatiile lui. Si se observa cu ochiul liber. Practic, ceva mai devreme ai venit sa-mi spui de Ubuntu si ca…nu a fost nimeni interesat. Coaie, ma doare-n pula pe mine de cine a fost interesat, intrebarea e de ce pula mea nu ai fost TU interesat. Si fara sa ti se predea la scoala. Daca faci peste 5000 de lire pe luna lunar, bani curati, atunci da, jos palaria, nu tre’ sa te intereseze, da-l in pula mea, ca nici mie nu-mi place. Da’ daca nu faci, gen da-te-n pula mea, la banii tai, iti permiti sa nu fii interesat? Pai eu cand n-aveam bani invatam pe dinafara si la ce foloseste ping -p 2b2b2b415448300d. Tu ai crescut in generatia care-si permite un laptop – la a mea era vis umed – da’ aia nu intereseaza, aia e prea nu stiu cum, la ailalta (cad) stii tu oameni care n-au reusit, youtube e walkthrough de jocuri, camerele video de 20 de lire sunt prea scumpe, da’ povestesti ca ai scos nu stiu ce pizda in oras…Da’ ce pula mea facem aici, coaie?
Din experienţa mea merg chestiile de nişă. Am făcut primul şi singurul site de ştiri Linux din România. Apoi tips4linux.com, apoi linuxinterviews.com şi încă o serie de site-uri pe nişa Linux. Aproape toate au mers bine.
Ia o nişă şi axează-te pe aia. Nu pisici şi chestii de-astea. Gândeşte-te aşa: de ce să intru la TINE să citesc un review al unui telefon când pot intra pe Engadget? Pun mai mult preţ pe părerea ălora decât pe a unui român oarecare ce se întâmplă să aibă un blog. Şi presupunând că ador pisicile – ce mă face să intru la TINE să le văd şi nu pe Facebook sau 9gag sau un alt site din coişpe milioane care fac fix aceeaşi chestie?
Eu am mers pe nişe. Făceam site-uri şi acopeream nişe care nu erau acoperite. Am făcut abuse-game.com, site dedicat unui joc din 1998, obscur. Argentum-game.com – la fel – un joc de strategie pentru PocketPC.
Dar ştii care-i chestia? Chiar dacă la data respectivă mai existau doar vreo 3000 de utilizatori PocketPC în lume, ăia toţi nimereau la mine când căutau jocuri. Toţi românii începători în Linux veneau pe mylro.org să citească ştirile şi nu mergeau pe lxer.com unde nu înţelegeau nimic. Toţi fanaticii opensource mergeau pe LinuxInterviews.com care era sigurul site din lume dedicat interviurilor cu oameni din lumea OSS.
Du-te pe nişe. Fă site de pisici, dar să fie pisici retardate sau exclusiv birmaneze sau pisici care-s bolnave de ce-ştiu-eu-ce boală de-a pisicilor. Nu pisici la modul general, că nu-ţi intră nici pula pe el.
Eu sunt dintre aia care de fapt nu-si permit. Ca, nu stiu, probabil nu postam acuma de un netbook.
Pula mea, eu am fost interesant de mai dinainte, dar m-am gasit comod pur si simplu ca utilizator de desktop.
Pai stai sa vezi. Te trezesti intr-o zi ca vrei sa faci ceva si inainte de te interesezi daca nu cumva au facut altii inainte chestia aia.
Au supt-o.
De aia de pe youtube te caci tu pe tine de ras cat de penibil sunt cu videourile lor de le-au inregistrat deja 20 de persoane, pe acelasi joc de l-ai terminat tu deja si cat de cacat sunt trollface si pula mea ciordite de pe knowyourmeme cand eu eram pe 4chan sau Krautchan cand au aparut. Si asta e genul de fraieri pe care-i consideri mizeri.
Eu sunt la nivelul ala intre habar n-am de ce sa ma apuc si mai bine nimic.
Cel putin toate astea discutate anterior le-am scos deja din calcul. Ca sa n-o sug si eu cand ma apuc de ele, d-aia.
@Cypress: al meu vine cu gma 950, poate tu ai urmatoarea, 3150, care e ceva mai decenta.
Sunt pe linux.
“la mine nu merge, na”
OK, dar pentru a ridica o pagina haladita nu ai nevoie de prea multi bani. Inteleg, costa un domeniu’ nu mai stiu cat, parca vreo 13 lire pe an. Da’ pur si simplu mi-e greu sa cred ca nu ai 13 lire pentru un an.
Hostingul se produce si gratuit, daca n-ai gen 5 lire pe luna pentru el.
Asta-i ca si cum as inchide eu OC pentru ca lu’ haotik nu i-a mers (bine, ala a facut-o mult dupa mine, ca toti originalii romani, da’ nu aia-i ideea).
Coaie, ai incercat tu sa faci ce ti-am zis eu, ai facut-o bine si n-a mers? Mai ales acum, cand iti sare ratingu’ site-ului cu coispe nivele intr-o singura zi pentru ca facebook share/like, ceea ce-n 2001/2002 nu prea se-ntampla pe site-ul asta?
Si nu, nu-ti trebuie ultimul model de laptop pentru asta. Pentru un vi e suficient si ce ai tu acolo. Eu oricum scriu cam tot ce vezi tu aici in gedit la lucru.
1 – Sincer multumesc pentru informatie, la toata lumea, maine dimineata o sa am ceva timp liber si o citesc sa o inteleg, google tot ce inseamna toate alea.
2 – Bre, tu o si faci intentionat cu Haotik, te-am vazut eu ca esti masochis cu saracul om, cand vrea sa se lase de meserie cu Haotik… bagi adresa lui si automat noi dam click, mai un google(ca na… asa mai fac si eu cu adresa vreunui evreu, nu vreau ca evreul ala sa se lase de meserie, sa stea pe acolo, ca oricum nu deranjeaza) si Creste Haotik… iara bate inima in ala si iara are sperante.
Rar am vazut un om care sa se razgandeasca asa de des.
Citez “Cumva, nici eu nu reusesc sa-mi explic cum, blogul reuseste in fiecare luna sa aiba tresariri de trafic si sa stea mereu pe locul 1 in topul site-urilor pe care le detin. La un moment dat fusese depasit de DigiPedia.ro, dar si-a revenit din nou la cateva zile si si-a recastigat pozitia pe care o avea de atata vreme.”
Tresariri de trafic.
Pai da, ca avem toti talentul la scris al lui Cypress sau Manowar.
Da, ca iti trebuie mult talent la scris pentru a scrie un articol despre cum se face un vhost pe Windows, de exemplu. Sau despre cum poti chitui ferestrele. Sau despre cum se pune corect gresie. Sau despre unde se poate o bere ca lumea in Barcelona. Sau cat costa o bere in Anglia. Nu e ca si cand poate face asta oricine.
Minim Sadoveanu tre’ sa fii.
Da, eu recunoac constit ca n-as fi in stare s-o fac.
Eu recunosc si mai cinstit ca o poate face oricine si ca-i vag amuzant sa aud ca tu n-ai fi in stare. Gen, cate posturi ai acum, 15000 sau?
@mufa
nu tre’ sa fie “best-seller” sau “block-buster”
Vezi pe youtube tutoriale de tot soiu’, cum montezi scaune, cum montezi cooler-e, cum schimbi nush ce piesa de la masina, reballing pe tot felul de placi… Nu-s cine stie ce, dar sunt utile
Ete ca am dat publica la alea – Asa ca chestie: Ce se poata invata cu putina rabdare, am sucit codul ala gratuit de mi-a venit rau, inainte de asta nu stiam nimcia despre asa ceva.
@mufa:
Vezi tips4linux.com şi zi-mi tu mie ce talent la scris aveam. Posturi de 3 rânduri, la subiect. Aruncă o privire pe-acolo, aşa, random. Toate textele sunt mai scurte decât comentariul ăsta. Eh – site-ul ăla producea 350$/lună, am lucrat la el fix două zile. În două zile am scris toate textele alea (aproape 200) apoi le-am pus cu schedule să apară tot la două zile câte unul. Temă WordPress gratuită. După ce i-a scăzut pagerank-ul de la 5 la 4 l-am vândut cu 500$ cuiva. Per total am scos cam $2000 din el. Lucru de două zile, domeniu de $9/an şi hosting plătit de clienţii mei.
Din nou – dă click aşa random pe câteva articole de acolo să vezi tu calitate literară.
http://tips4linux.com/apache-graceful-restart/ e preferatul meu
Se poate observa cu ochiul liber simplitatea dezarmanta a curentului poporanist, precum si nostalgia care bate-n OCD a romanticului, tendinta spre perfectiunea unui restart din doi pasi complet idioti. Literatura curata, sloboz.
O fi bre, nu zic ca nu este asa, doar ca majoritatea ziceti ce faceati inainte, asta zic si eu, ce fac acuma tin pentru mine.
Mai sunt si cateva variante de facut bani din net, fara prea multe cunostinte I.T. fac referire legale, trebuie doar ceva gramatica si imaginatie.
Stateam aseara si ma gandeam la un viitor job, ma gandeam ca o sa ma intrebe ala vreo faza retardata la care o sa trebuiasca sa ii raspund serios, fara sa pronunt internet, blog, orice nu pot spune despre mine.
Imi aduc aminte acuma cativa ani de un tantalau de pe lolopedia, o fost la interviu si o zis ca este Moderator lolopedia, am zis, bag pla, ce zisa asta? Am vazut cat de retard suna si evit alaturarea cu adrese de internet.
In Romania orice este legat de net(sau sa zici proprietar de adresa) suna a muritor de foame, suna a ceva problematic.
In straintate o da bine: Am un blog, am o adresa linux, am facut parte din proiectul ala bla bla bla…
Angajatorul s-ar uita ca mine cand aud cuvintele de mai sus, vine un Director zonal si o arde el in basina ca piratase(dupa fata se vedea ca nu cumparase vreun soft in viata lui) si comenta despre programul ala, vrajeala peste vrajeala, ma scol si eu Da, am piratat aseara autocad, acuma trebuie doar sa vad la ce foloseste. – Nu a mai revenit.
Ai taiat parte cu bixi de la Haotik, acolo este un exemplu cum eu cu 0 lei, 0 cunostinte invatate la scoala, nici nu am facut informatica la scoala, am facut o adresa pe blogspot care este mai frumoasa si are jocuri mai bune ca aia de pe bixi, de ce sa nu o zic? Pe mine ma face sa ma simt bine, este munca a 7 zile de intrebat pe forumuri/facebook si facut back-ul la cod, facut praf codul etc… si la final a dat o adresa care se misca/incarca mai repede ca prostia aia pe domeniu ro.
Desigur eu am omorat proiectul ala, vizitele venite Vs. verificat licentele si asigurat mentenanta erau peste ce promitea.
@Cypress: de acord cu tine, dar dacă tip4linux.com producea atît de mulți bani atît de simplu, de ce l-ai vîndut?
Nu spun că nu se pot face bani din scris pe net, dar nu atît de simplu pentru oricine. Trebuie să găsești nișa pe care scrii și s-o faci mult și constant. Că pula mea, content is king.
@mufa:
spuneam mai sus legat de site-ul ăla că-i scăzuse PageRank-ul de la 5 la 4. De-aia l-am vândut. Nu mai ţin minte cât era preţul unui link PR5 pe-atunci, dar de dragul discuţiei să zicem că nu mai făceam $30/link/lună ci 5$/link/lună după PageRank drop. Iar după ce-ţi pică PR-ul, şansele ca să-şi revină sunt aproape nule. Ba mai mult, ai vreo 80% şanse ca după două luni să cadă şi mai jos. Aşa că l-am vândut rapid de tot, cât mai avea încă un PR cât de cât decent.
Permite-mi să le traduc celorlalţi fraza asta a ta: ”Uăi de pula mea, adică VA TREBUI SĂ LUCREZ CA SĂ FAC BANI?”
Da mă. Va trebui să produci conţinut dacă vrei bani. Mult şi des şi de calitate. Cam ca în orice alt domeniu plătit.
Omule – pune mâna şi lucrează dacă vrei să scoţi bani din munca ta. Nimeni nu te va plăti ca să postezi poze cu citate motivaţionale luate de pe Facebook sau clipuri făcute de alţii.
Când am început mylro.org – repet – mă sculam la 5 dimineaţa şi două ore numai asta făceam: citeam ştiri cu şi despre Linux/OSS, le traduceam, le verificam să fie corecte din punct de vedere gramatical, puneam link către sursă şi un thumbnail ilustrativ fiecăreia şi dădeam publish. Îmi beam cafeaua între timp. Totul ca până la 7 să termin şi la 8, când ajungeau fanaticii Linux pe la locurile de muncă să aibă ăia ce citi. Zi de zi asta îmi era rutina de dimineaţă şi nu plecam la serviciu până nu băgam minimum 10 ştiri pe site.
După un an site-ul avea PageRank 7, asta în condiţiile în care nu existau mai mult de 10 site-uri PR7 în limba română, capital.ro fiind unul dintre ele. Preţul pentru un link PR7 era de minimum $100/lună la vremea aia şi vindeam 10 pe lună. Plus nişte mărunţiş din două bannere, aşa – vreo 150-200 RON pe lună.
Au meritat două ore de muncă pe zi ca după un an să scot $1000+/lună din portalul ăla? Pentru mine da.
Repet: tot ce făceam era să citesc 20-25 de ştiri pe zi, să aleg ce mi se părea mai interesant din ele şi să bag cam 300 de cuvinte în română pe marginea lor. Titlu: ”KDE 3.7 lansat” + ce include nou, cum să-ţi faci upgrade, bullet-list cu chestiile ce merită menţionate + o poză cu logo-ul KDE ca imagine de atac. În două ore băgam între 10 şi 15 ştiri.
Fă chestia asta. Începe ceva. Un site, pula mea, ceva. Şi setează-ţi ora de trezire la 4:30 sau 5:00 dimineaţa şi că o tuna, că o fulgera, două ore bagi conţinut pe site-ul ăla. Ca să aibă lumea ce citi dimineaţa. Fă chestia asta regulat minimum 6 luni şi începi să produci bani.
Uite: îţi mai vând un pont. O altă chestie cu care mă ocupam în trecut era să cumpăr domenii web de interes. Cum ar fi de exemplu sitedesign.ro. Ei – ăla a fost al meu o vreme. L-am cumpărat cu vreo $50 şi l-am vândut cu 1600 RON după vreo 4 ani unei firme care se ocupa de web design. Caută domenii care crezi că ar fi de interes pentru alţii pe viitor, cumpără-le şi vezi dacă le poţi vinde mai scump.
@Cypress heh imi amintesc de mylro.org stiu ca il citeam zilnic, nu stiam ca e scris de tine.
On topic, am o cunostinta tipul si-a facut in perioada liceului un blog pe care scria articole despre tot felul de soft-uri de la update-uri importante la articole de prezentare. Pe vremea aia adsense era la moda deci presupun ca ideea generala aia a fost sa scoata bani din adsense. Ideea e ca la un moment dat s-a lasat dar site-ul a ramas online si cateva luni mai tarziu l-a contactat cineva pe mail care a dat peste site prin google probabil sa-i ofere un job. La inceput omul lua ceva de genu 20$/ora, tipul care il angajase i-a trimis bani inclusiv sa-si ia un Macbook parca ca el avea ceva junghi de laptop. De orice te apuci n-o sa devii milionar peste noapte dar merita incercate cat mai multe chestii ca nu stii niciodata care din ele o sa te propulseze spre succes.
Ah era sa uit, am o alta prietena tipa scria tot asa articole. Si nu mai stiu cum a ajuns ea sa gaseasca o oferta, a scris 2 review-uri pentru and i shit you not filme porno cu gay si a primit pe ele 1000$.
De scris articole pe bani găseşti oriunde. La ”Linux Magazine” primeam $100/pagină tipărită de articol. La ”Ubuntu User Magazine” – la fel. Linux.com mă plătea în 2007-2008 cu $200/articol, după ce începusem cu $100/articol. Băgam câte 3-4 texte pe lună şi lucram maximum 2 zile la fiecare (2 zile dacă descriam ceva server-side thingie care necesita testare îndelungă). Majoritatea textelor însă erau de genul ”Cum să lucrezi cu mencoder” sau ”Subtitle apps for GNOME”. Le terminam în două ore, cu corectat cu tot.
În ultimii 7 ani am scris la texte de v-ar sta capu-n loc. Articole despre grădinărit? Check! Articole despre lucruri de vizitat în Roma? Check! Articole despre aparatură industrială de ştanţat? Check! Articole despre ereadere (bookreader.ro mă plătea cu 15 RON textul şi-l scriam în sub 5 minute). Check! Recenzii de carte pe suspans.ro? Check! Despre sisteme de alarmă? Check! Linux, BeOS, QNX – checkcheckcheck. Articole despre aplicaţii Android? Cu sutele. Articole despre aplicaţii iOS? Câte vrei. Mi s-au oferit bani inclusiv să scriu lucrări de licenţă, atât doar că mi se face scârbă de studenţii care nu pot scuipa din ei ceva original ca să ia un 5 cinstit aşa că pe astea le refuz indiferent de preţ. Să mă sugă toţi.
@Victor: am şi eu o amică, studentă la medicină. Făcea recezii site-urilor porno. Nu ştiu însă cât lua per text.
De sculat la 4:30 nu sunt în stare, dar uite, de dragul experimentului o să cumpăr ceva domeniu și o să încerc să scriu zilnic 2-3 articole în engleză probabil despre linux că la pisici moarte, ogri veseli sau alte domenii de nișă nu mă pricep. Sa-mi spui te rog ce surse de monetizare ar fi bine sa folosesc si promit sa-ti donez venitul realizate de site in lunile 12 si 13. 🙂
Ca chestie: intr-o tzara civilizata, orice satuc se supune unui cod de constructie. Aceste coduri sunt motivele pentru care ma cac pe mine de ras cand aud cate un blogar sau gurnalist excitat ca Pulea Spataru si-a facut casa la imprimanta 3D. Da, blogare, dar stii ca te paste inchisoarea daca cineva, oricine, doarme in ea peste noapte? Nu e certificata ca nu arde, ca nu e infestata etc. Aceste coduri dau dreptul de a face lucrari certificate doar electricienilor certificati.
Azi dimineata la AJE era un reportaj cu niste hondurieni. Sarisera gardul si cerseau prin California. (La barbati, speranta de viata in Honduras este 69,7 ani; in Romania – 69,6.) Zice unul: visul meu e sa termin liceul aici, sa intru la community colege, si sa devin mecanic calificat.
Eu stau cu chirie, asa ca nici nu am voie sa fac ceva de capul meu, nici nu platesc daca cer sa mi se repare o priza. A venit electricianul certificat si mi-a zis, bai prosti sunteti astia la facultate, eu fac 60 de para pe ora. Zic, stai usor frate, ca unii din astia cu facultate or sa faca mai putin, dar eu sunt la studii si mai superioare plm. Si din una in alta imi zice, e misto cu cablurile, dar acum m-am bagat la colegiu la sectia Climatizare.
Concluzia mea e ca degeaba ti se dau 60 de para pe ora, daca tu esti o rotita in circuitul banului in natura. In realitate, nu vrem chiar tot ceea ce ni se zice ca “vrem”, si nu trebuie sa ne omoram pentru a ajunge electrician shef. Va zic din experienta: cand am trecut de la 25 de mii la 80 de mii nu a fost efectiv nici o diferenta; acum am trecut de la 80 la 30, si sa imi bag pula daca e vreo shmecherie in afara de faptul ca m-am jurat, nu mai intru in Whole Foods.
Deci, daca ai 30 de mii si nu vrei mai mult, cumva inteleg. Daca ai 30 de mii pe an, vrei mai mult si nu faci nimic, atunci nu mai inteleg. Totul e o balanta intre cei ai si ce vrei.
Comentariu care se leaga de postul cu Ponta si propaganda: Occidentalul a invatat ca a spune ca vrei mai mult decat ai e semn de prostie. Romanul inca mai are pana la ajunge la mintea hondurianului. El se plange de nedreptate, de coruptie, de manelisti, ca tzara lui nu e “ca afara” etc. etc. Toate plangerile astea ii sporesc ideea, posibil nefondata, ca viata romanului e de cacat. Apoi romanul se mira de ce Cypress sau Daily Mail il iau la pula. FIINDCA AI DESCHIS GURA, DOMNU’ V! Sau trolai?
@mufa: “nisa” linux nu mai e valabila de ceva vreme. niste bani poti sa faci din ei, da’ nu merita pentru tine. pentru romani ar merita, pentru tine nu prea. Pentru tine e mai profitabil sa inveti niste chestii noi in timpul ala.
Practic, daca investesti o ora zilnic in toceala, in loc s-o investesti in scris tampenii, obtii un rezultat mai bun si mai sigur, fara sa depinzi de pagerank sau alte jeguri. Sa zicem de exemplu c-ai invata Oracle o ora pe zi. Aia pentru tine se traduce in gen 1.5k in plus pe luna net. Poti face banii aia si din mizerii cu reclame si pula mea, da’ POATE ii faci…POATE nu…POATE nu mereu…Cu salariul, stii cum: merg pe drum si banii vine.
^^^ what he said. Când făceam eu chestia cu articolele şi site-urile Linux, OS-ul era încă pentru cei iniţiaţi. Atunci renta. Acum instalezi un Ubuntu şi merg toate de la sine, fără probleme. Slabe şanse să poţi scoate ceva bani din asta acum.
Mai bine citeşti câte ceva, îţi iei o certificare Red Hat sau Cisco. Dacă ţii cu tot dinadinsul la articole, ia altă nişă. Cel mai bine merg acum articolele pentru femei. De la reţete culinare până la 199 moduri în care să-ţi ţii iubitul fericit. Dacă bagi de-alea ai garantat succes, cu condiţia să şi ştii ce scrii.
Depinde. La început merg OK bannerele. Să zicem că faci un site dedicat femeilor. După o vreme, după ce atragi vizitatori şi poţi dovedi prin trafic.ro sau Google că îi ai, poţi trimite bulk mail la toate site-urile dedicate femeilor: Unica.ro, site-uri care vând parfumuri, rujuri, brăţări, cercei – orice ar interesa pe o femeie. Sunt destule. Ei, şi-n mail-ul ăla le zici că uite, sunt X, am site-ul cutare şi vând bannere pe el. Aţi fi interesaţi? Şi le dai un preţ mic la început. 30 RON/lună pentru un banner de 250x250px de exemplu. După 3 luni măreşti la 40 de RON. Sau poţi vinde advertoriale. Articole la comandă care să promoveze produsul cutare. După ce creşti în PageRank şi ajungi pe la minim 5, poţi vinde link-uri.
Bannere, link-uri şi advertoriale. Din astea trăiesc site-urile. Uită de AdSense, că e fix pula în ziua de azi când fiecare browser are AdBlock. AdSense e pentru când ai vreo 40.000 de unici pe zi. Atunci da – mai merge, deşi eu nu aş pune aşa ceva nici mort. Îţi trage site-ul în jos cu link-urile alea şi enervează cititorii.
Întâi fă-ţi site-ul. Pui un WordPress, iei un hosting ieftin de la HostGator, îi trânteşti o temă gratuită care să arate OK şi care să permită inserarea de bannere. Iei un domeniu scurt care să fie uşor de reţinut. Apoi bagi texte. Dar bagi ZILNIC. Nu rata o zi pentru că Google vede şi ţine minte. Dacă bagi constant texte de măcar 300 de cuvinte, te indexează mai rapid, îţi creşte PR-ul mai repede şi mai gros. Totul e să ai despre ce scrie şi chef să o faci.
Mmm, alea cu bannere si linkuri si PR sunt chestii de 2006, cred eu. In ziua de azi nu mai fac doua flegme degerate. Si cu tot respectu’ pentru experienta ta in domeniu, din punctul asta de vedere esti dinozaur. Nu se mai fac banii asa 🙂 Nu sume decente, oricum.
Chestia cu bannerele s-a dus pe pula din mai multe motive – cum ar fi faptul ca nu poti baga 100 de bannere pe site, iar la 30-40 de lei, ce spui tu, iei fix muie cu site-ul tau cu tot. Pe langa faptul ca da, adblock si, pe deasupra, pe device-uri mobile, mai subtire cu bannerele.
Treaba cu linkurile mergea cam tot atunci, da’ intre timp, nu mai conteaza catusi de putin PR – nu pentru facut bani, oricum. Nu-ti da nimeni nici doua flegme sa pui un link spre site-ul cutare, necum bani. PR-ul nu mai face doi bani. Eu habar n-am ce PR are opencube, de exemplu – si nu ma intereseaza mai putin. Cu ce schimba PR-ul traficul de-aici? Ca, daca am chef sa scot bani din el, scot la fel de multi/putini si cu pr2 si cu pr9. Tot numaru’ ala de vizitatori ajunge aici, cu la fel de multi bani in buzunar. Sigur, pot creste “artificial” numarul – bag trei-patru posturi calculate sa aduca 20k pe site, nu 10k. Mai un share, mai un like, mai un hashtag – si gata, herpaderp, trafic, nene. Nu sta nimeni pe facebook/twitter sa se gandeasca “dar stai, sa dau click pe ce-a dat asta pe wall, link spre opencube? poate-ar trebui sa verific intai pagerankul!”. Asta cu PR a “functionat” pana s-a prins google ca-i doar o metoda de abuz pentru aia cu PR mare si una de spam pentru aia cu bani si continut jegos. Apoi a murit de la sine, cu schimbarile din social media (vezi ce ziceam mai sus cu fb/twitter)
Adsense e haios, asa, de inceput, cat sa zici ca nu platesti tu hostingul – toate cele 10 lire. Da’ repet, nu asa se fac banii.
Chestia asta, daca-i facuta cu un pic de gandire inainte si cu timp investit (si nu la misto, gen “muncesc juma’ de ora pe zi”, ci mai spre norma intreaga, daca e sa fiu sincer) ii poate aduce unui roman in Romania o suma ca lumea. Da’ nu se face in romana. Fara trafic.ro, fara analytics, fara nimic din toate astea. Am zis de la bun inceput, engleza/spaniola.
Chestia cu “Unica” e si mai depasita. Da, strangi o tona de trafic, dar nu-ti da nimeni nici muie pe el, ca nu valoreaza nimic. E ca traficu’ bloggerilor romani. O gramada de vizitatori, sigur, da’ cei mai multi dintre ei nu au bani de cheltuit si, prin urmare, nu valoreaza nimic pentru cineva care poate plati. Mai mult primesc pomeni. De “campanii” nici nu poate fi vorba cand nu e vorba de-o pila pe undeva – si atunci ies sume amarate. Mai des pupa un “advertorial” – si ala pe sume de-o iesire-n pub. Deci treaba cu “199 de metode de a aduna cititoarele Unica” nu prea valoreaza mare rahat.
Restu’ e harneala. Banii pur si simplu nu se mai fac asa pe net, lucrurile s-au schimbat. Sunt alte metode ceva mai bune.
ebihoreanul.ro. Site-ul are vreo 25 de bannere numai pe main page. M-am ocuapt de seo-ul lor într-o vreme şi am văzut cât scot din publicitatea de pe site. Cifra era pe undeva pe la 20000-25000 de RON pe lună. Ia orice site vrei tu şi vezi bannere pe el.
Lol, sigur că nu. Atât doar că ăla decide ce poziţie eşti în Google.
3
I tend to disagree. Femeile dau mai des click pe bannere şi-i mai probabil să nu ştie ce-i ăla AdBlock. Iar tona aia de trafic vede zilnic reclamele. Intră pe Unica.ro, dacă tot ziceam de el. Eu văd în dreapta ditamai reclamă la bere. Ciuc. LA BERE mă. Petru că femeile-s mari consumatoare de bere, right? Sunt un target bun pentru Ciuc, right?
Deci să recapitulăm: traficul nu contează, PR-ul nu contează, din reclame oricum nu se scot bani… Atunci din ce pula mea trăieşte netul ăsta?
Hai că acum chiar că m-ai făcut curios. Do share. Până atunci vezi cât costă reclama pe DistroWatch.com, dacă tot vorbeam de site-uri Linux.
am mai zis, romanul si click-ul lui este 5 centi. ba, 5. ca sa vezi diferenta, civilizatii au intre 20 si 40. indienii si filipinezii au mai putin, 1. deci traficul romanesc este nimic. nu aduce nimic, nu valoreaza nimic, prin urmare PR este inutil. si fara suparare, cam dinozaur. pozitia in google nu mai este in fuctie de pr cam de 3 ani. gen daca gigi cauta paine va fi primul link spre un site cu pr5 care are vag cuvantul paine in text si dupa ala cu ingrediente & co doar pt ca are pr3. nu stau sa explic, dar cel mai simplu se vede ca aceeasi cautate de pe pc-uri dif da rezultate diferite. google iti baga continut personalizat (targetat) nu ca un site are pr mai mult ca altul.
adsense iti plateste hostingul si o pizza in romania si este excelent pt pustanii de liceu, dar nu poti face bani din el.
Sold actual
73,05 €
Cea mai recentă plată
190,82 €
Adica sunt luni si luni, dar cu text romanesc, cu trafic mic, si un banner sub text nu poti face bani sa-i intorci cu lopata.
Ce am auzit ca inca merge sunt fermele de continut sau cum le zice. 4 – 5 dolari la un text. timp sa ai si bagi 3 pe zi. si nici nu e greu ca “furi”/traduci din reziste romanesti, nu trebuie sa fii Rebreanu. Dar trebuie ceva engleza peste medie. Adica unu mediocru inca la liceu nu s-ar descurca.
Sincer, nu vad nici un banner pe site-uri, din simplul motiv ca e adblock pus si nu ma chinui sa-l scot. Da’ nu ma refer la faptul ca nu sunt bannere. Ma refer la faptul ca NU MERITA sa pui, ca ajungi sa ai o pagina formata mai mult din banners, pe care mai devreme sau mai tarziu o evita toata lumea.
Tu spuneai mai sus ca “ceri la inceput 30 lei, apoi 40 de lei”…Bun, hai sa zicem ca pui chiar 25 de bannere, cum zici tu. La 40 de lei. 1000 de lei? Gen, 10 milioane pe luna? Si de banii aia ai distrus pur si simplu pagina. Ca, totusi, o pagina cu 25 de bannere arata intr-un fel.
Da, dar asta nu mai conteaza, nu stiu de ce nu pricepi.
Perfect, ca fiicele imparatului, ca fiii regelui etc.
Ma, ce incerc eu sa-ti spun e ca PR-ul asta e dragut, dar pozitia in google nu are vreo importanta la ce discutam noi. Si, ca sa ne-ntelegem, sa luam un exemplu. Vezi partea aia cu tweet/g+1/share.
Bun. Acum gandeste-te la cati “prieteni” are omul mediu pe facebook (nu ma bag sa comentez de tweet/g+1, ca nu am conturi, nu ma pricep). Si gandeste-te la faptul ca o buna parte din ei (dar nu toti, multumim jidane) vor vedea ca…lui Cypress ii place articolul asta. Click. Si asa ajung 1200 sa zica “bai, a fost bun”. Ca aia inseamna – e chestia aia cu NPS-ul de care ziceam.
PR? Zero barat. Pozitie in google? Cati oameni ar fi cautat ceva text de-acolo, ceva formulare din postul meu? Hai sa zicem…100? Care, daca m-as concentra pe PR, SEO plm, ar ajunge acolo, POATE? Nu, ma. Toate astea-s irelevante. Uite, PR 3, zici tu (te cred, nu stiu, don’t care). Pai, cum, si la PR3 vin jdemii de oameni sa citeasca si nitel peste 1000 sa-l dea mai departe? Iar prietenii lor ajung sa-l vada fara sa ma caute pe google?
Asta spuneam eu mai devreme. Social media se pisa pe google si PR. Scrie tu ceva bun si o sa vezi cati oameni apar. Si, bai, tine cont, 1200 ala se refera la ce-am facut eu si-atat. Ca n-ai vazut si nu vei vedea alti bloggeri cu link incoace, da? Ca daca as sta sa ma bat pe burta cu toti saracii aia, probabil cifra aia de 1200 ar fi fost more like 1500. Probabil – nu vom afla vreodata.
Google e overrated, pe scurt. Toti prostii au ramas cu harfele alea cu pagerank, cu “trebuie seo”, cu tot felul de rahaturi care nu mai fac doua flegme. Sunt foarte, FOARTE putine cazurile in care chiar are vreo importanta pe bune treaba asta cu SEO. Conteaza mai mult produsul pe care-l “vinzi” (indiferent ca-i text sau langosi). Ca daca tu vinzi langosi si eu dau like la pagina ta, conteaza mai mult decat trei luni de advertising pe google, ca like-ul meu te trimite in lista celor 50 de prieteni de-ai mei care halesc langosi (si care acum vad ca langosii tai sunt atat de buni incat ii recomand eu) Advertisingul pe google iti aduce muie si-o gaura-n cont.
Ziceai mai devreme de ebihoreanul. Ete.
Pai, cum, ma, o ditai redactia, spam cu stiri de mana a doua si…1037 de followers? Pana si eu ma descurc mai bine, la o adica. Cu zero “angajati”. Cu zero (sau aproape de zero) linkuri venite de la altii. Hai, sa nu zic zero, sa zic “neglijabil”.
Stii ce nu pricep baietii astia care-i trag cu SEO/PR/alte gunoaie? Ca da, faci SEO si-ti vine unu’ de pe google pe site. Ca a cautat “muie cu cacat” si a gasit la tine pe pagina asa ceva. Pai, felicitari. Citeste un sfert din comentariul in care-l injurai tu pe unul asa. Si inchide pagina in 5 secunde. Si nu i-ai vandut nimic. Fix pula bani scoti de pe urma lui. Da’ stii cum? Zero barat. Am explicat clar la partea cu NPS-ul chestia asta.
My point exactly.
Se face reclama si se face reclama prost. Ciuc n-o sa vanda nici macar o lada de bere-n plus pe reclama aia. Cel mai probabil nici n-au vrut ei reclama pe Unica, ca n-or fi atat de imbecili. Cel mai probabil au dat bani unei agentii care are contract cu mai multe site-uri de-astea troglodite. Iar la sfarsit, agentiile ii arata niste cifre. “Uite, au vazut reclama ta 100,000 de oameni”. De fapt, aia 100,000 de oameni nu erau oameni, ci afisari. Si de fapt, au vazut reclama aia vreo 10,000. Si, de fapt, din cei 10,000, nu cumpara bere nici 10. Ca alea 10,000 erau de fapt gospodine care beau cafea sau ceai. Da’ asta nu se vede pe statistici. Iar pana vede Ciuc ca de fapt nu prea au crescut vanzarile, mai plateste doua-trei “campanii”.
Si de-asta google si alte chestii nu fac doi bani gauriti pentru 95% din site-uri/vanzatori.
Mmmm, rastalmacesti aiurea. Eu nu zic ca traficul nu conteaza. Zic ca traficul de pe google nu conteaza, iar reclamele de genu’ ala (banners, bere pe unica etc) nu conteaza.
Traficul bineinteles ca conteaza, atunci cand poti face ceva targeting and shit. Pe-ntelesul tau, uite, Groupon (gunoaiele alea cu “reduceri” imaginare la produse de cacat) pleaca din Romania. Trafic era, cacalau chiar. Da’ nu vindea nimic, intelegi? Pentru ca, pula mea, cine ar fi fost interesat de groupon? Saracii, coaie! Ca aia vindeau cupoane de reducere la epilat, sa zicem (stiu sigur asa ceva, a vazut a mea si radea de ei). Coaie, cine se uita la alea? Logic vorbind, saracii. (ca femeile cu banii se duc sa se epileze la salonu’ la care merge Popeasca, mai barfesc acolo intre ele, ca fetele etc). Pai, saracii nu cumpara. Saracii scot frumos lama sotului, isi taie sandalele cu ea, dupa care-si dau si pe picioare, de-arata ca dupa Auschwitz. De vazut, au vazut reclama. De primit, au primit spamu’ in inbox. De cumparat, maciuci.
E fix cum zici tu cu berea pe Unica. Si cu reclamele la ultimu’ Ford de 25,000 de euro pe Libertatea, “ziarul” citit de aia cu 4 clase si 8 milioane net pe luna. Si, de obicei, au in spate una din doua chestii:
– treaba cu agentia de care ziceam, care da reclama pe 10 site-uri care n-au legatura cu produsul pe care vrei sa-l vinzi tu.
– un baiat de la marketing cunoaste alt baiat de la un ziar de cacat. si, la o bere, mai fac o “afacere”, sa mai fure 500-1000-5000 de la un capitalist prost. Am vazut asta cu ochii mei si-ti explic cu placere pe yahoo, sa te amuzi.
Coaie, cum iti explici tu ca pagina asta are PR din pula, SEO din pizda, linkuri spre ea deloc si totusi ajung ceva jdemii de oameni la un articol bunicel sau ii dau share 1200? Pai, cum? Si, tine cont, 1200 aia sunt in niste conditii cam vitrege (cum ar fi pula pe post de semn de punctuatie, cum ziceam). Nu arata nu stiu cum special. Nu nimic. Vorba aia, bagam noi doi pe-aici posturi din cand in cand. Si nu 3-4 pe zi, cum zici tu.
Eh, acum, daca ti-a dat un pic de gandit treaba asta, intreaba-te alte doua chestii:
– dar daca ar fi in engleza sau spaniola?
– dar daca ar fi un pic targetata – gen, nu stiu, london-opencube.com, sa zicem?
Stii tu. N-am domeniu .com. N-am urma de SEO. PR-ul inteleg ca-i cel mult amuzant. Dar fix cum zicea Becali…pai, nu vedeti ba ca aveti televiziune si pula mea si tot iau mai multe procente ca voi? 🙂
Uite-aici, “Valoare” de ebihoreanul.
Sa-ti tot faci reclama acolo…
Si uite, m-ai facut sa caut cum se face asta 🙂
Google PageRank for ebihoreanul.ro: 4/10
Epic, coaie. PR mai mare. SEO facut – chiar de tine, inteleg. Rezultatul? Gen 2 people like this. Ma-ntreb daca-si fac si reclama pe google…
Eh, intelegi tu acum cat cate parale gaurite fac harnelile astea cu PR/SEO/links etc? Meanwhile, pe opencube, cu PR inferior, zero SEO etc, fix la postul asta…uita-te tu singur, sunt vreo 300. Pai bawwwww. Si-ti garantez ca ai mei sunt pe bune, nu cumparati, nu cu like-uri furate. Poti verifica si singur, de fapt. Ebihoreanul, zici tu? Pai, spala-te bai jegosule la pula, zboing.
Ma, pe spaniola de unde esti sigur ca “se fac bani”? Eu imi imaginez ca te gandesti poate dupa numarul de vorbitori, vreun miliard +-, dar vreo 2/3 din vorbitori sunt saraci lipiti pamantului inclusiv Spania?
Hai ca Anglia, Australia, Cacanada, SUA, gasesti tu pana la urma.
Dar de la astia cine sa te plateasca? Tarile de chelneri, de coca, de banane, favele?
Sunt cam 500 de milioane de vorbitori de spaniola. Sunt cam 20 de milioane de romani.
Eu, din amaraciunea asta de pagina, as putea scoate 1000 de euro lunar fara mare chin.
Sa zicem ca 95% din vorbitorii de spaniola sunt saraci distrusi, vorba ta, chelneri etc (desi le poti vinde chestii si chelnerilor). Iti raman 25 de milioane. Mai multi decat toata populatia Romaniei. Si au un salariu mediu dublu in Spania, sa zicem. Sigur, sunt si aia mai saraci, gen America Latina and shit. Da’ mai sunt si aia din US, gen J.LO. Overall, iesi cu audienta mai mare decat in limba romana si in mod cert audienta aia are venituri mai mari.
Iar eu nu ti-am zis ca faci miliarde de euro de pe urma lor. Eu ti-am zis fix asta:
@Manowar:
Una la mână: targetul site-ului ăla de ştiri e radical diferit de cel de pe opencube.ro. Ăia nu-s oameni care să dea like şi share pe Facebook. Ăia-s oameni gen taică-meu care intră să citească o ştire şi pleacă.
O altă chestie pe care o faci greşit e să cataloghezi valoarea unui site în funcţie de câte like-uri are, ca şi cum social media dictează importanţa traficului. Vezi aici statisticile şi fă corelaţie cu like-urile de care ziceai. De unde 25 de reclame pe site, de unde reclamele alea costă şi le aduc bani.
Legat de cum ei au PR4 şi le-am făcut eu SEO, aia a fost acum vreo 4 ani. Le-am zis exact ce şi cum să facă şi n-au vrut. Ergo PR4, că-l aveau 5 când lucram eu cu ei.
Legat de berea de pe Unica.ro: ce nu înţelegi tu e că nu contează că e pe target, că e bere, că femei, că pula mea. Putea fi reclamă la potcoave. Contează că e acolo şi costă, înţelegi? Cineva a plătit pentru ea. Că i-au fentat, că agenţie, că de fapt nu cumpără lumea că hâr – NU CONTEAZĂ. E acolo _acum_.
Bottom line: ebihoreanul, unica, cacat.ro – toate trăiesc din reclamele alea. Dar toate. Altfel n-ar fi rentabil să le ţină şi punct. ebihoreanul.ro avea 6-virgulă-ceva mega mainpage-ul ultima oară când am verificat. Cât un MP3 în pula mea. Din cauza reclamelor ălora enervante. Şi cu toate astea au între 3 şi 9 mii de unici pe zi. ”Să-ţi tot faci reclamă acolo” gen.
Uite, eu cred că în viaţa mea am dat like la 3 articole de pe ebihoreanul. Cu toate astea intru zilnic la ei. Din reflex. Şi n-ajung prin Facebook acolo, ajung prin URL, direct. Din nou: nu pune egal între numărul de like-uri şi trafic.
Lol. Nu.
Targetul e acelasi, daca vrei sa vorbesti de target: oameni care au timp de pierdut. Asa ca-l pierd aiurea pe net. Nu-mi spune de stiri, te rog eu, ca te pun sa-mi gasesti trei stiri pe pagina aia care l-ar putea interesa pe taica-tu si o sa vezi ca nu poti.
Nu, departe de mine gandul asta. Ai inteles total gresit.
Ma, Razvane, ideea tine de recomandarea personala. Sa-mi bag pula, incep sa regret ca am sters o tona de articole de-aici, ca te puteam trimite sa le (re)citesti. Chestia e cam asa: daca Ciuc pune o reclama cu “bere buna, rece”, ma doare-n pula de ea. Trec pe langa. Nici n-o retin.
Daca, pe de alta parte, vad ca prietenii mei de pe facebook dau un like/share, eventual cu un mesaj “sa-mi bag pula, cea mai epica bere pe care am baut-o vreodata”, o sa ma duc sa cumpar si eu. Pentru ca-i o recomandare venita din cercul meu, din grupul meu social (ce pula mea de psihologie faci tu acolo, ma?). Cel mai puternic marketing din istorie.
Cand eu bag un articol care-i sharuit de 300 de oameni, iar tu bagi unul care-i sharuit de 2, mai da-te-n pula mea, coaie. Cam asa vine treaba. Pentru ca e un gunoi ce faci acolo, de-aia nu-l recomanda nimeni. Exista exceptii, desigur (gen youporn, nu multa lume da share/RT la ceva de-acolo), dar alde ebihoreanul ala nu se incadreaza in ele.
Vezi tu, eu nu cataloghez gresit valoarea unui site in functie de numarul de like-uri pe care le are. Eu incerc sa-ti explic doua chestii:
1. Nu PR/SEO fac rahatul praf. Alea-s porcarii, praf in ochii prostilor care se mai cred in 2006, ci social media. Pentru ca degeaba spamezi tu google cu reclama ta, cu cuvinte cheie, cu 10 pagini de meta, pentru ca n-o sa obtii nici 10% din traficul pe care-l obtin eu bazandu-ma pe faptul ca scriu ceva mai bun ca tine, ceva suficient de bun incat sa fie recomandat (like/share) de oameni reali prietenilor lor reali. Accentuez pe partea cu “reali”, ca stim amandoi ca se vand 10,000 likes la 10 dolari sau cam asa, da’ TU poti verifica ca-s reale.
Si nu-i numai faza cu marketingul, e si faza cu cautarea. Ce pula mea, tu crezi ca lumea chiar cauta pe google “componenta CSM U Oradea”? Pe scurt, te descurci foarte bine fara PR si SEO, mult mai bine decat astia care-si rup oasele cu ele.
Tu intelegi ca atunci cand 1200 de oameni dau share la ceva de-aici, linkul ala o sa apara in lista lor de prieteni? (nu le apare tuturor, pentru ca muie facebook, dar le apare celor mai multi dintre ei). Tu intelegi ca aia 1200 duc cu ei o recomandare personala, care valoreaza mai mult pentru prietenii lor decat o reclama de pe facebook? Intelegi treaba cu grupul social/interesele comune? Intelegi ca-i foarte probabil ca de la 20 de likes sa se fi ajuns la 1200? Intelegi ca faci o chestie virala (la nivelul tau, desigur) fara urma de SEO/PR?
2. Tu n-o sa monetizezi niciodata traficul ala care vine din google. Poate accidental, 0.05% din el. POATE. Mira-m-as. Ca oamenii au ajuns pe site-ul tau la modul “impersonal”. Nu au incredere in recomandarile tale, in produsele de care vorbesti, in pizda ma-tii. La mine ajung de pe urma recomandarii unui prieten. Si-atunci au ceva mai multa incredere. Si daca recomand produsul “cana cu pula in fundul canii”, o s-o cumpere. Pricepi?
1. Par fake. Spun asta bazandu-ma pe diferentele dintre zile.
2. Lipsesc partile cele mai importante. Cat au stat pe site, de unde-au venit si unde-au plecat. Daca vin 2000 de prosti care-au dat accidental click pe google si-au inchis pagina in 3 secunde dupa…succes.
Nu te contrazic. Dar chiar si asa, cu PR/SEO si ce mai vrei tu, aia-s sub mine. Si eu sunt un om oarecare, un nimeni care ocazional mai baga un text de la lucru, la plictiseala. Nu am echipa, nu am “surse”, nu am timp, nu am nimic.
Induiosator. E acolo acum, eh? Presupun ca nu ti se pare ironic sa scrii asta la postul ASTA, EXACT LA ASTA. Chiar deloc.
Am mai multi eu. Si nu-i vorba numai de unici, repet, ci si de cat timp o ard aia pe site, de unde vin si unde pleaca. Dar astea-s informatii care lipsesc cu desavarsire din media, la modul general. Ca suna mai bine sa ai 3000-9000 si sa uiti sa mentionezi ca 95% din ei au ajuns acolo accidental si-au inchis pagina, 4% au dat o laba la o poza proasta si 1% au citit un articol, da’ au oricum adblock.
Absolut corect, nici eu nu am tot traficu’ de pe facebook. Ajuta, da’ nu ma impresioneaza. Ultima oara cand am verific, 40% din trafic venea de-acolo, restu’ direct. Da’ exact, tu, care stii site-ul de cand haul, ai dat 3 like-uri acolo. In ani de zile – ca de ani de zile tot o arzi pe-acolo.
Coaie, eu nu sunt din Bihor si nu citesc mizeria aia. Da’ daca mi-as pune problema de a o citi, as zice simplu “nu”. Pentru ca singurul om pe care-l stiu care-o citeste – tu, adica – n-ar recomanda-o. C-a dat 3 likes in coispe ani. Ca o comparatie, am cumparat in schimb un kindle, dupa ce-am discutat cu tine (ba chiar doua). Pentru ca, vezi tu, ala a fost un produs pe care l-ai recomandat. Pentru ca vine lumea si aici si te intreaba: bai, Cypress, ce e-reader sa-mi iau? Ce carti sa citesc? Pentru ca aici, sa zicem, recomandarea ta are o oarecare greutate. Nu vezi lumea ducandu-se sa ceara sfatul ebihoreanul despre ce e-reader/masina/haine sa-si cumpere, nu?
Pricepi?
Foarte frumos. Si tot din reflex vei ignora toate reclamele lor si nu vei cumpara niciodata nimic recomandat de ei. Nici nu se pune problema de dat click pe vreun banner. Poate accidental.
Doode, eu n-o mai lungesc. Dacă-ţi dau statistici de pe trafic.ro, ”par fake”. Dacă zic că uite reclame, tu mă iei cu ”păi nu dă nimeni click pe ele”. Dacă-ţi dau link spre distrowatch cu preţurile lor, care-i o budă de site pe care n-am mai intrat de 2 ani iar tu bănuiesc că de vreo 10, ignori total chestia asta. Mă iei cu Facebook. Cu e-Readere şi cum n-ar cere nimeni un sfat legat de ele celor de la Bihoreanul. Păi OK atunci, întoarce-le cum vrei. Fie cum zici tu. Hai să nu ne întrebăm atunci din ce căcat trăiesc toate site-urile astea online dacă nu din reclamă.
Io unul mă pun la un film.
Apropo de film, am vazut Boyhood. Ma duc sa ma pis sange.
As vrea sa dau link pentru sursa sigura, dar stiu ca se facuse ceva studiu pe aici si cumparatorul average de cacaturi pe net erau femeile de in jur de 45, clasa medie, birou, dinastea.
Presupun ca poti face reclame targetate pe Activia si Colon Help. Bine, in ro nu le cumpara nimeni, dar aici ai sanse.
Ce stiu ca merge pe aici la barbati sunt importat telefoane din China ieftine si vandut cam cu 30% adaos + reviewuri pe youtube.
Pentru o tara de 128 kb/s e cam pe pula asta cu blogurile.
3500 de oameni intr-o zi…9500 in alta…OK, eu inteleg ca-n weekend intra mai putini oameni (nu s-ar aplica la un site de stiri, dimpotriva), dar 3500 vs 9500…mai las-o-n pula mea.
Nu. Eu te iau cu “da, ACUM sunt reclame. pe viitor nu vor fi, pentru ca exact cum spui TU, sunt reclame la bere pe reviste de femei”. Si, da, ACUM le vezi acolo. Peste sase luni sau un an, cand fabricantu’ de bere vede ca nu i-au crescut vanzarile cum ar fi trebuit conform cifrelor prezentate de agentie, isi baga pula-n ma-ta si nu-ti mai cumpara reclama. Nici tu n-ai mai cumpara-o, daca ar fi berea ta.
Nu mi-am dat seama de ce mi-ai dat link spre ei. Chiar nu pricep. N-o ignor, doar ca nu inteleg legatura cu discutia. Adica, noi vorbeam de continut si de google, de SEO si PR, iar tu vii si spui “uite distrowatch”. Cand, exact, eu n-am mai intrat pe ala de prin 1998. Si cand intram acolo, nu ajungeam acolo de pe google.
Asta ce e, trolling gay?
Cum adica “te iau cu facebook”? Eu iti spun doar ca NU ai nevoie de SEO, ca NU ai nevoie de pagerank, ca NU ai nevoie de toate cacaturile mentionate de tine, ca nu mai merg. Mai precis, ca NU ASA iti promovezi in ziua de azi un site.
Ti-l promovezi bagand un numar de chestii interesante pe el din cand in cand. Pentru ca uite ce se intampla:
Tu scrii un post aici. Si sa zicem ca-i interesant. Sau amuzant. Si vin sa-l citeasca un numar de vizitatori care vin aici in fiecare dimineata, cum zici ca faci tu cu ebihoreanul ala. Pe langa ei, vin si cei care-au vazut update-ul pe facebook si-s “fani” ai paginii.
Sa zicem ca vin 1000, cat sa fie o cifra rotunda. Si din astia 1000, cam 30 il considera mega-interesant sau mega-amuzant. Asa ca ei dau un click pe butonul ala de like/share. Si-l mai vad prietenii lor de pe facebook. Sau followers de pe twitter. Sau prietenii din circles/g+1.
Ei bine, fiecare are un numar de “prieteni” pe facebook. Prieteni cu interese comune, vederi relativ comune pe diverse teme, ca de-aia-s prieteni, de-aia fac parte dintr-un grup. Cati prieteni are fiecare? Nu stiu. Eu unu’ am vreo 25 in lista, da’ nu sunt cazul tipic.
Din senin, postul tau ajunge la alti 750 de oameni (nu-i cazul, ajunge la mai putini, de fapt, ca facebook suge). Din aia 750, mai apar 23 care ii dau cu share/like. Da’ si aia au alti prieteni si followers. Si mai ajunge la alti 700. Si, practic, porneste tavalugul. Iar din miile alea de oameni care ajung sa vada postul, cativa mai dau un click pe “like” si la pagina, nu doar la post. Ca le-a placut, nu-i costa nimic si, cine stie, poate-i mai amuza Cypress si maine. De-aia creste constant contorul ala de sus.
Iar daca i-a amuzat postul tau, poate mai citesc vreo 3-4 de la related. Ca poate-s si alea funny. Si foarte posibil sa mai futa un click pe like/share si acolo. Si iarasi POATE porni tavalugul.
Astfel, postul tau amuzant a adus cateva mii de oameni care sa citeasca dracia aia. Desi pagina ta are PR mic si n-are pic de SEO.
Prin comparatie, DACA avea PR ca lumea si SEO si mai ca lumea, cati oameni ar fi cautat ceva care sa-i aduca pe site la postul ala? Crezi tu ca-s cateva mii care cauta azi, sa zicem, “prezent si viitor”? Si, daca da, cauta postul asta, de care n-au aflat? Sau cauta o carte numita “prezent si viitor”? Pentru ca daca ei cauta cartea aia si ajung pe site-ul meu, inchid pagina dupa 5 secunde. Bounce rate, stii? Daca inchid pagina, eu nu le vand nimic. Sigur, le-am afisat o reclama, da’ peste 6-12 luni, producatorul ala de bere vede ca nu i-au crescut vanzarile cum era vorba, conform cifrelor mele umflate. Si atunci pe viitor caut alt prost. Sigur ca o sa apara alt prost. Pana nu mai apar. De-aia daca te duci pe blogurile romanesti nu mai vezi bannere la aceleasi chestii de anul trecut – ma rog, la aceleasi firme. Isi iau teapa si pleaca. Dupa care urla toti carnatii frustrati ca agentiile nu au bugete, ca firmele de PR le cer sa distribuie gratuit comunicate, ca nu-i corect, ca unde ie banii nostri, maica? Si-ncep sa ceara bani cu “hai doneaza, sustine-ne”. Dupa care mor de la sine.
Tot ce-ti explicam eu, ca un rezumat, e ca nu am nevoie de SEO si PR si pula mea, pentru ca uite pagina asta fara PR si fara SEO. That simple. Uite cum ajung oamenii pe ea si uite cum stau peste 15 minute si uite cum le place, ca dau cu like/share. E destul de simplu, sau tot ti se pare ca “o intorc” si ca “te iau cu facebook”?
Noi doi discutam despre cum scoti bani din internet. Tu vii si spui ca 30-40 de lei pe un banner. Eu iti zic ca nu asa functioneaza. M-ai intrebat “dar cum”, gen “do share”. Iar cand iti spun, faci pe prostul. Bine, atunci, ne adaptam si explicam ca pentru prosti.
Tu citesti din cand in cand. Carti de cacat, dar asta e. Si din cand in cand scrii despre ele si aici sau pe facebook. Cum era postul ala cu “Sparge-ma”, manca-ti-as. Ocazional mentionezi ca ai un e-reader nook. Si, pentru ca tot insisti pe faptul ca citesti si ca ai e-reader, oamenii care trec pe-aici retin asta si, in ochii lor, fiind tipul ala care citeste si scrie, esti o persoana potrivita pentru un sfat, o persoana in a carei recomandare pe tema au incredere. Asa ca intreaba “bai, ce e-reader sa-mi iau?”. (si au intrebat de cateva ori, inclusiv recent, la fel cum pe mine ma mai intreaba ce carti sa citeasca)
Tu, ca om cu un site nou, presupunand ca ar fi un site despre citit, despre carti si alte chestii related, ai putea sa spui (sintaxa gresita, ca mi-e lene sa scriu comentariul in mod visual) maimic a href = http://link.afiliat.gen.profitshare.pe.intelesul.tau target=”_blank” rel=”dofollow” maimare uite.nook maimicslashamaimare. Si cativa oameni ar cumpara produsul ala. Pentru ca a fost recomandat de un om pe a carei recomandare au incredere. Spre comparatie, pe bannerul tau de 30 de lei pe luna nu da nimeni click. Cel mai probabil nici nu-l vede nimeni.
Discutam despre cum scoti bani. Tu spui ca din banners. Eu iti spun ca nu mai merge cu astea. Pentru ca toata lumea le blocheaza, pentru ca site-urile cu banners nu-s credibile, pentru ca o mie de alte motive. A mers in 2006, nu mai merge acum.
Dar eu nu-ti spun ca site-urile astea nu traiesc, coaie. Eu nu-ti spun ca nu au reclama ACUM. Eu iti spun doar ca daca tu iti faci un site, asa cum discutam mai sus, nu din banners si pula mea vei face bani. Pai, tu singur spui, 30 de lei pe banner. Dupa care zici “ebihoreanul are 25 de banners”. Pai, daca tu ai vinde 25 de banners pe luna la 30 de lei bucata, ai scoate impresionanta suma de 7.5 milioane de lei pe luna. Intelegi? Sub salariul minim, cred.
Dupa ce-ti scazi taxele si cheltuielile (ca stai asa, pentru aia 30 de lei o sa trebuiasca sa alergi un pic, sa semnezi un pic, sa diverse), ramai cu o pula-n cur. Spre comparatie, un post despre e-readere in care recomanzi cateva (3-4) la care iei comision o sa-ti aduca de vreo 10 ori mai mult intr-o luna. Si postul nu va fi blocat de adblock. Pe langa faptul ca merge rescris o data la 6 luni. Ca apar modele noi, you know. Si nici nu-ti arata site-ul ca avizierele din Bucuresti. Dimpotriva, arata chiar interesant. Cam asa
Realitatea e ca banners, PR, SEO, toate astea sunt istorie – o istorie penibila si proasta. In momentul de fata, singura chestie care merge e marketingul afiliat. Restu’, exemplele de care vorbesti tu (Unica, Ebihoreanul etc) subzista. Se chinuie 10 oameni si scot la final in total juma’ din salariul meu. Daca scot si-atat. Si, da, poti sa-mi arati ca ACUM AU. Iar eu pot sa-ti arat ca ACUM AU FIX PULA, fix cu cuvintele si exemplele tale. Adica, ce zici tu? “M-am ocupat de seo-ul lor într-o vreme şi am văzut cât scot din publicitatea de pe site. Cifra era pe undeva pe la 20000-25000 de RON pe lună.” OK. Eu iti zic ca asta era probabil inainte sa scoata criza coltii. Da’ hai sa zicem ca-i si acum. Ei bine, eu am castigat mai mult luna asta. Net. Singur.
In timp ce aia au scos – DACA au scos – 20,000 , pe care i-au impartit la 15 oameni (daca am numarat eu corect la “Redactia”). Sigur, nu “frateste”. Da’ still, ajungi la aceeasi concluzie. Ca aia 15 oameni, agitandu-se de colo-colo (aia fiind angajatii, ca s-ar putea sa mai fi si patroni si pula mea de luat in calcul) au scos impreuna mai putin decat salariul meu. Si-atunci CRED ca putem fi de acord ca asa nu merge si nu merita. Mai ales ca noi discutam initial de cum si-ar face unul nou (mufa, sa zicem) o pagina. Si cum ar scoate bani din ea. Pai, daca-i zici ca trebuie sa angajeze 15 oameni si ca, in timp, ii vor ramane bani de-o bere dupa ce le plateste salariile, nu cred ca-si mai face. De acord? Sau tot “te iau cu facebook” si “le intorc”?
Nu stiu daca doar trollai sau aveai momente braindead. Da’ sper ca ti-am explicat pe intelesul tau acum. Daca nici acum n-ai inteles, ce sa zic, baga-te in continuare la film, ca problema nu-i la mine. Hai, fac un ultim efort. Nu neaparat simplu, da’ ceva sa fie inteles pana si-n Oradea.
În spatele lor, chiar în ultimul rând, tipul ăsta de care am auzit agita un spray cu vopsea. Si n-avea PageRank si SEO, coaie.
Esti idiot, du-te-n pula mea, ca n-a zis nimeni sa-ti faci blog. Daca nu faci diferenta intre o pagina de internet si un blog, suge-o.
Eu fiind Pro Blogger, cat de curand si Jurnalist din cauza blogului cu jurnal, nu zic eu, zice blogosfera romaneasca, eu fiind multumit ca anonim, ca na, atentia strica, dar fiind pro blogger, nu ma intrebati ca ca si cum m-ar striga careva “Romane”… eu sa stau sa ma gandesc? Asta este injuratura? Ce facui sa fiu Roman! Roman ii ma-ta! In fine.
Asta cu Page Rank se aplica si la blogspot? Trebuie sa pun vreo prostie in cod? bla bla bla?
In rest interesanta discutia si am dat click dreapta Salvati pagina ca…
Cat despre scris pe blog – ca ceva aplicat, printre 100 de subiecte serioase, ghiduri gandite, nu copiate(pe verificat) am aruncat un articol cu 12 tate, pardon, 12 poze cu tate, parerea mea ca in cateva zile articolul ala o sa intre in top 10 subiecte vizitate, 12 poze cu tate, totul avand baza loca Ca Rapid Bucuresti
De acord cu tine, dar n-o fac pentru bani, la o adică pot dona toate cele 10 lire potențiale unui ONG care se ocupă care are grija de maidanezii din Stockholm, ci ca să demonstrez ideea că nu e simplu și nu oricine o poate face. În cel mai bun caz poae ies bani de-o ciungă, deși am și acolo dubii.
Mersi, dar nu mă pricep la pizde, pentru moment o să rămîn tot la Linux. Chit că nu e nișă, că merge totul out of box ș.a.m.d. Repet, e un experiment, nu mor de foame.
Tot ce se poate, doar că am spus undeva că intenționez să scriu în engleză pe un domeniu care nu se termină în .ro. Nu prea cred că aș fi în targetul de reclama pentru unica.ro și nici trafic.ro nu ar avea vreo relevanță.
Pînă acum am înțeles așa: banere nu că toată lumea are adblock (eu nu mai am de vreo 4 ani și n-am murit). AdSense nu că-s bani de ciungă, dacă și ăia. Ce rămîne, linkuri afiliate? Nuu, că am auzit că-s nașpa și lumea face copy paste ca să nu îmbogățească cel care scrie că dă cititorul click și eventual cumpără produsul X. Am mai înțeles că google nu face doi bani, facebook/twitter sunt miezul acum cînd vine vorba de trafic.
Nu-i vorba ca miezul sau nemiezul. E vorba de faptul ca e mai usor sa aduci vizitatori noi pe pagina aia noua ta scriind ceva bun, multumita faptului ca iti pot promova altii mesajul. Ca doar exista oameni care au 5000 de “prieteni” in lista de facebook (no joke, am vazut cu ochii mei). Iar unu’ de-ala care-ti fute un like/share conteaza mai mult decat cinci luni de SEO pentru a creste pagerankul.
Exemplu concret:
Daca te uiti sus dreapta, sunt 1400 de “fani” ai paginii.
Daca te uiti la screenshotu’ atasat, o sa vezi ca mesaju’ X a ajuns la 4000 de oameni.
Acum intreaba-te singur: ba, care pula mea e probabilitatea sa caute intr-o zi 4000 de oameni niste cuvinte din textul meu si sa caute exact chestia de care am scris eu si nu ceva similar si sa si ajunga aici si nu la alte 100 de pagini cu rezultate asemanatoare?
Iti zic eu, sunt aproape de zero. Si esti de 10 ori mai castigat folosind banii/timpul de “PR/SEO” pentru un articol mai bun decat de obicei, pentru ca daca iese bun, o sa-ti aduca de 10 ori mai multi vizitatori decat ti-ar aduce pagerankul tau amarat si SEO-ul pizdii.
Aha, deci o sa faci o chestie la care-ti spunem doi oameni ca NU MAI MERGE, pentru a demonstra ca nu oricine o poate face?
Inteleg.
Ca pe unica citesc numai F… haide bre.
2 – Marketing afiliat – Merge cand ai un grup de persoane care vor sa te sustina si intentionat dau click pe link de la tine sau anunt, caz contrar esti un fraier care doar face promo aiurea.
Cand ai adresa mica – mai bine bagi adsense sau nu mai bagi.
Si sa nu planga aia pe lolopedia cand isi pun bugete si dupa ce goleste facebook contul… raman cu 4 vizite pe zi.
Am vrut sa scriu un articol despre toateblogurile si alte adrese de genul asta, cer euro pentru orice lucru posibil, uimitor ca se gasesc o suma care au 1-3 vizite(pe ex, dau exemple fara numar, pe statistica pusa de ei) si investesc sume aiurea in bloguri fara viitor.
Aia de pe sepedia(forum, un fel de lolopedia fara atata pupat in dos) pusca orice asta pica pe acolo, mor de ras cum umfla vreun pustan ca are blog de viitor, ca trebuie doar un mic buget de promovare si gata! – Zboara puiule!
Preventiv: Eu zic blog, practic sunt adrese .ro, nume cumparat, host, ce astea ar mai trebui, nu dastea moca ca la sarac.
Eu sper doar ca tot cei care ma copiaza sa fie pe blogspot si wordpress… iubesc cand imi dau mesaje ca au primit ban, asta fara sa inteleaga ca eu nu am de unde sa stiu daca ei m-au piratat, este un robot care verifica, Cum te-ai duce la proprietar sa ii zici: Coaie, te-am furat, m-au banat, dar ai fost un tip rau ca m-ai turnat! Ce ba?
Pe Domeniu.ro merge treaba.
Asa cum teoretic adsense nu poate sa fie pus pe adrese porno si alte astea…
teoretic
Sunt confuz.
Cei mai multi oameni care nu citesc cap-coada sunt confuzi. Pentru ca eu nu ti-am zis sa faci un blog despre linux nicaieri. Dimpotriva.
@Manowar: dar eu nu vreau 5000 de lire. Mă mulțumesc și cu 100 ca să spun că aveți dreptate și oricine poate face asta.
@Manowar: Nu mai comentez restul comentariului tău dar… aşa zici tu, că din affiliate marketing se trăieşte pe net?
http://bookreader.ro/statistici-trafic-bookreader-ro-2013-2/
23492 unici pe AN. Dacă-i împărţim la 12, ies puţin sub 2000 unici pe lună. Venituri? Scrie mai jos:
600 lei la 2Parale
600 lei la profitshare
cupoane de 60$ la Amazon
1200 RON/an din affiliate marketing. Adică fix 100 RON/lună. Site dedicat exclusiv eReaderelor, dacă tot ziceai de ele. Singurul din România dacă bine ştiu. Atât au generat 296 de articole despre eReadere în 2013, majoritatea cu link affiliate (ştiu de link-uri pentru că am lucrat pentru tipul al cui e site-ul, e plin de textele mele pe la el).
Şi-acum ce ziceam eu mai sus: 30 RON/lună/banner de 250×250 când eşti LA ÎNCEPUT. Este că parcă totuşi sună mai bine 4 bannere de 250×250 decât puzderie de linkuri affiliate pe care nu dă nici pula click, ca apoi să şi cumpere? Nu 25. Patru. Dar hei – dacă tu zici că affiliate marketing e baza, aşa o fi. Ce ştiu eu?
A face un blog despre linux e ca si cum ai face unu despre tipuri de linguri, nisa e mica si saraca.
Din ce vad pe pinterest, mancarea, arhitectura si hainele prind. Cea mai usor de atacat e arhitectura. Top 10 cele mai misto ap din NY, vile la munte, decoratiuni bla bla. Toate cu poze, toate promovate pe fb si pinterest. Obligatoriu engleza. Adsense merge pe ele si linkuri afiliate. Dupa a doua luna incepi sa produci. Daca ai face doar asta si ai pune mai multe postari zilnice poti ajunge in jumatate de an la 1000 euro.
Fa un profil de tipa pe fb. Fa-l sa para activ. Strangi 5k prieteni intr-o sapt. Il faci dupa in pagina. De ex eu am unu care e inactiv de o luna. N-am mai pus nimic si am 5700 fani. Andreea Word ii zice. La fel si unu pe Pinterest. Si spamezi acolo. Daca pui chestii mosto, e bulgare de zapada, ajungi sa ai cateva mii pe zi. Daca te tii de fb faci usor 20k urmaritori. Dar cauta sa fie doar straini, romanii sunt inutili.
1000 euro constant pe luna. De aici pleci. Daca doar asta faci, mai putim de atat nu ai cu scoate.
@Ionut: super, tu cîți bani faci din blog?
@Cypress
Ma enervezi cu traducerile. Zi-mi pe ce baza inchei contractele de colaborare si eliberezi facturi daca n-ai CUI/nu esti inscris in ROI.
Imi bag pula in aia care cred ca traducerile sunt floare la ureche si ca oricine stie cel putin o limba straina se poate apuca de traduceri.
Adica eu zic in sloboz pentru a zecea oara IN ENGLEZA SAU IN SPANIOLA, iar tu imi spui “…dar uite, bookreader PUNCT RO”
Si ce vedem pe bookreader.ro asta de care zici tu? Sa ne uitam pe prima pagina. 10 articole.
1. Elefant.ro: ebook gratuit Prin oglindă și ce a găsit Alice acolo de Lewis Caroll
2. Elefant.ro: ebook gratuit Arhivele de la Monte Negro de Octavian Soviany
3. Elefant.ro: ebook gratuit Cercul secret – Ritualul de L. J. Smith
4. Elefant.ro: ebook gratuit Confidenta unui loser de Anatol Moraru
5. Elefant.ro: ebook Mirii nemuririi de Radu Aldulescu – gratuit
Ma intreb daca e vreun pattern care sa explice veniturile de 100 de lei pe luna. Gee, I don’t know, I got nothing. Anyone?
Not much.
Nu, nu merge pentru majoritatea, ca nu-i toata lumea tomshardware. Dar mai e si alta problema. Sunt o gramada de imbecili care nu inteleg ca un produs trebuie sa fie VANDUT. Exemplele tipice se vad in Romania, unde s-au adunat toti imbecilii.
Cum “vinde” un tampit produsul? “Cainele mi-a mancat masina de cusut, copilul mi-a stricat televizorul pentru ca juca fotbal in sufragerie cu o grenada, iar sotia nu si-a dat seama ca PC-ul nu se spala in cada – pentru ca, evident, doar o imbecila se putea casatori cu unul care n-are un job – asa ca acum trebuie sa-mi cumpar un televizor, un pc si o masina de cusut, pe langa o grenada. Puteti sa dati click pe linkurile mele afiliate si sa-mi spuneti ce-ati alege?”. Si apoi stau si-si freaca mainile. Gata, acum-acum o sa vina 1000 de oameni sa-si comande televizoare, daca tot sunt acolo. Prin linkul meu, ce i-am ars pe fraieri, o sa fac 3% din pretul unui televizor, la 10,000 de vizitatori care il vor cumpara – ca TREBUIE SA-L CUMPERE, ACUM! – mama-mama, luna asta fac MI.LI.AR.DE.
Vreun motiv sa cumpere produsul ala? Vreun motiv s-o faca ACUM? Au aflat ceva interesant de la mine, ceva util, sa faca asta prin linkul meu? Pai…nu…DAR TREBUIE SA-L CUMPERE, EI NU INTELEG CA EU AM NEVOIE DE BANI? DE CE NU MERGE? CA DOAR AM FACUT TOTUL CORECT, I-AM SI BANAT PE AIA CARE MI-AU SPUS CA POVESTILE MELE PUT A MINCIUNI DE LA ZECE POSTE. AM PUS SI SCREENSHOT CA DOVADA, CU MINE LA PRIMU’ STADIU AL COMENZII ONLINE! (vezi Orbu)
Dupa care se mira ca…100 de lei pe luna. Si, evident, imbecilii fac asta si-n Romania. Cu romani. Stii tu, romanii, aia din tara aia cu salariul mediu pe la 400 de euro net sau cat plm e.
Dar hai sa vedem cum vinde bookreader.ro un produs, ca-i pacat sa nu.
Asta este tot textul. TOT. Poti numara cele 10 motive pentru a cumpara cartea? Dar pe cele 20 pentru a o citi? Dar pe cele 8 pentru a o cumpara DE ACOLO? (stiu, e gratuita, not the point).
That’s it. Alice, motanas negru, peripetiile de dincolo de suprafata magica a oglinzii, coaie. End of story. Cum, nu esti convins sa te duci ACUM sa cumperi 10 carti de lewis pulamea? Nu? Hai, maaaa!!!
Romanisme tipice. Site-uri pentru pomanagii si fomisti. Si scrise-n limba romana. Cum, nu se fac bani de pe urma lor? Coaie, tu chiar vrei sa ma sochezi?
Cand se ocupau 3 cu spam in borduri de 100k urmaritori, 2k euro pe luna.
Acum fara sa fac nimic pt ca n-am timp si chef sa spamez intre 50 si 150 euro lunar din inertie.
Avea o postare pe un site care a facut 14k repinuri pe pinterest intr-o zi. Era un DIY din ala cu trucuri sa-ti optimizezi spatiul din bucatarie. Poza era furata de pe 9gag si un text tembel.
Faza cu spamul e ca acum iti pot bloca site ul pe retelele astea de socializare. Nu mai poti da share. Ajunsesem sa schimbam domeniul la 2 sapt. Mutam totul de pe unul pe altul. Dar ce naiba, costa 70 lei, bani de-i faceam intr-o ora.
Vara asta nu am avut timp sa continuam, dar vine frigu si daca stai in casa vin idei.
Ideea e content decent spre ce e nou. O reteta nu exista, pot prinde cele mai tembele chestii. Text exgleza, spamat in retele sociale doar printre straini. Si timp mult la dispozitie. Oricine zice ca nu e nevoie de ore pe zi, minte. E ca un job si da rezultate daca nu ai unul sau e unul lejer. Oricat de banale sunt textele e nevoie de timp. Boredpanda sau cum le zice fac din balarii din astea 1 mil euro pe an sau ceva si-s o mana de oameni.
@Mano
Iti recomand eu bere, daca vrei. 🙂
PS Nu-s lucruri noi, e plin netu de solutii de genu sa-ti rotunjesti veniturile de niste ani buni. Mai acum o luna doua vorbeam cu V e irc si ca solutie cand esti banat ca sa nu schimbi domeniu poti folosi trumbl si dai redirect prin ei.
Ba deah, ma, retete exista.
Timp si bani sa ai de ele. Sau chef sa risti banii pe care-i ai deja.
Nu e o chestiune de suma. E o chestiune de interes pentru domeniu.
Nu vreau. Nu ma omor dupa alcool si cu atat mai putin dupa bere.
Articol excelent.
Să-mi dați link la blogul lui mufa, în caz că.
Și am aceeași părere, nu toți au talent la scris.
Pertinent argument. Nenea asta zice ceva asemanator (dar mai limitat): http://www.ted.com/talks/zimchallenge?language=en
ofer o sugestie de site pentru cine se bate de musca… si se gindeste sa scoata ceva bani din site-uri de limba romana..
in fiecare urbe baruri, restaurante, sali de joc cu bar, pizzerii girla… fonfleuri si pretentii, pe masura apropierii de downtown sau de zona fierbinte administrativa a orasului… google map la indemina.
un site care sa ofere date despre calitatea serviciului, scriere cu ceva umor, unde sa se ia in calcul calitatea servirii, timpi de asteptare, aspectul personalului, modul de adresare, la cite chistoace ti se schimba scrumiera, calitatea bucatariei…. curatenia din buda, tipul de clientela… terenul e vast, depinde de cit si cum te duce mintea… se poate cauta la biblioteca sectiunea saptaminale, academia catavencu, rubrica “bursucul gastronomic” pentru inspiratie….
apoi afirmatiile ar fi bine sa fie insotite de fotografie, ceva filmare.
accente puse, subliniez pe tipul de clientela…
crismele recenzate postate pe google map si legatura la galerii foto si articole.
rata de recenzare… minim o crisma pe zi…
nu trebuie evitate nici locurile de fite si nici locurile de tipul “magarul tavalit”…
ideal o pagina proprie pe site cu google map si pin-uri pe crismele recenzate, pinuri in culori diferite care sa corespunda la a cita recenzie e crisma cu link la galeria foto a fiecarei locatii recenzate,
inclusiv clasament al locurilor in functie de unde sa te duci sa maninci, unde sa boshcai o bere si sa vezi meciul de fotbal in campionat, unde te intilnesti cu parintii prietenei….aici e loc de multe tipuri de clasamente.
daca reusesti sa fii accesat in 2-3 luni, de macar 30% din totalul populatiei intre 16-35 de ani a urbei careia ii este dedicat siteul, iar urbea are mai mult de 80k locuitori, cert vei fi cautat de crisme sa le recenzezi si sa le reclasifici in top.
stiti shazam? aplicatia aia. cum ar fi sa faca cineva o aplicatie in genul ala dar nu sa recunoasca melodii ci persoane. ii faci poza uneia si-ti da imediat profilul ei de fb. mi se pare genial.
@Ionut
cauta in FAQ, aici http://fotoforensics.com
mi-e lene sa caut eu, insa la ei am gasit ceva linkuri spre motor de cautare care iti gasea o imagine, indiferent de cum era redenumita si indiferent de alterarea meta informatiei sau procesare, pe alte siteuri.
dac tin bine minte era o aplicatie open source si a fost prezentata prin 2012 la o conferinta blackhat tinuta pe banii nsa-ului, in amsterdam , cred….
Mereu gresesti cu asta. Citatul correct este: merg pe drum si vine banii. Ca-l jignesti pe Salam.
Asta doar pentru ca-s nesemnificativi si nu se uita nimeni la ei pe blog, :wink.
Nu trage dom’ Semaca , sunt atatea pagini de net care’s puse pe platforma de wordpress , iar undeori si din continut e greu sa spui diferenta :).
Oau, sa-mi bag pula , site-ul ala arata ca libertatea de-acu 5 ani .
Am dat cateva click-uri si-am vazut ca e si un pic de opinie politica prin el . Esti sigur ca sumele astea sunt din reclama cinstita si nu si le rotunjesc un pic cu ceva ” sponsorizare politica “, sa zicem ca-si pun prima cifra din asta ?
Altfel , adblockerul meu arata 11 chestii blocate , dar tot mai raman o galagie de bannere.
Motiv sa mai aduag chestii in adblocker si sa ies offtopic cu o intrebare:
Exista vreun adblocker preconfigurat care sa aiba deja “toate” (multe) dnsurile izvoratoare de zgomot, deja preconfigurate , eventual autoupdatabile ( muieti-s posmagii? ), sau vreo baza de datee publica , sau vreun blacklist de unde sa iau eu astea, sau trebuie sa m-apuc singur sa scriu cod si date pentru chestia asta ?
Nu zic nu , si nu zic nu nici la marketing in cercuri sociale , dar e pana la urma, o problema de continut si de invatare , care functioneaza cam ca page rankul , doar ca mai bine. Faptul ca ai aci fara eforturi o gramada de trafic doar prin social media si ca ai putea face bani seriosi cu asta e pentru ca efortul se regaseste in continut.
Ca sa exemplific, primesc pe wall si valuri de shareuri , like-uri la articole de Radu F. Ionescu , sau ceva de genu, il stiti voi, doar ca blochez , iar de unde am vazut ca tuna cu spam ca asta sau gen 9gag, alte siteuri care fac retweet la filme din traficul rusesc si care vor like , si alte mizerii am dat eu frumos nofollow , ca putza ala , sau pisi aia din cercul meu social de cunostinte a devenit total nerelevant pentru mine , sau a dat subscribe si post in my name la atat de multe mizerii incat orice ar spune el interesant e inecat in zgomotul parazitilor pe care-i cara in spinare contul lui de fb .
Bottom line e , ca o fi social media the new shit , dar iti poti pierde relevanta usor daca o dai in cacanarii si spamezi ca internautu’ care are timp si ceva banuti de cheltuit e iute la manie si da nofollow. Sigur de vor vedea o gramada de cascati care iau pur si simplu la rand tot ce le baga wallu’ , adica alti cascaunzi , si trec prin ochi fara filtre. Dar din nou, ce bani sa faci din asta…fara efort in ceea ce priveste continutul. In orice limba ai scrie , gen.
Ca alt exemplu , am dat like la pagina ta de FB ca sa vad cand scrii ceva , dar dau like la articole dupa ce le citesc , iar share , dupa ce ma gandesc daca pe careva din cunoscutii mei i-ar putea interesa.
.
M-am gandit destul de mult la o treaba in ultima vreme.
Vechea generatia a citit o gramada de carti in copilarie. N-are importanta de ce (probabil fiindca n-aveau acces la prea multe optiuni de entertainment), important este ca pe vremuri, cel putin in Romania, dar ma gandesc ca in toata lumea, adolescentii citeau mult mai mult decat adolescentii din prezent.
Exercitiul pe care cineva l-a avut in trecut de a citi (indiferent ce) il ajuta acum sa parcurga mai usor o carte pe care pune mana, carte care, de exemplu, poate ii trebuie pentru a fi mai bun la locul tau de munca sau sa incerce sa se formeze intr-un nou domeniu. Daca noi, tinerii, n-avem acest exercitiu de a citi, e greu sa ne impulsionam atunci cand avem NEVOIE sa citim, nu cand e doar o distractie.
Practic, daca datele o confirma (si anume ca la nivel global se citeste destul de putin fata de generatia din urma), ma astept ca in viitorul foarte apropiat sa explodeze cererea de content educativ video.
Ganditi-va cum ar fi ca elevul de liceu sa aiba fiecare lectie de chimie/istorie/biologie care a fost predata azi la scoala intr-un clip pe youtube. In loc sa citeasca, se duce se se uita la clip. Daca vrea mai mult, ii poti arunca niste linkuri in descriere. Stiu, probabil pentru voi suna a “superficial” metoda de invatare “de pe youtube”, dar daca va rog sa-mi aduceti argumente, puteti?
Ce spun eu aici exista deja intr-o oaresce masura la nivel academic si ma astept sa se dezvolte atat acolo, cat si la nivel de gimnaziu si liceu.
Partea interesanta este ca exista deja o gramada de astfel de clipuri pe youtube, dar nu prea sunt vizionate de catre nimeni daca nu sunt prezentate intr-o maniera amuzanta (precum CrashCourse). Putini liceeni privesc in acest moment internetul ca o sursa de informare.
De asemenea, tot in aceeasi idee, ma astept ca in viitorul apropiat tu, ca elev, sa ai posibilitatea de a-ti alege profesorul sau, cel putin, intr-o prima faza, un profesor recunoscut ca fiind foarte bun sa poata preda cat mai multor elevi. Sistemul/strategia din spatele unui site precum coursera.org este fantastic(a) si cu siguranta siteul respectiv (si altele de acelasi gen) se vor dezvolta enorm.
Grozav articolul! La mai multe de acest gen!
Ba, nu stiu, la mine la lucru e cum spun eu.
Coaie, nu am nevoie sa ma uit pe blogu’ nimanui. Daca fac o analiza a traficului, care de unde vine, nu e nici un blog in lista alora care trimit lumea incoace. In primii 10, adica.
Ma gandeam eu sa fac asa ceva. De fapt, incepusem. Si incepusem la un mod cu adevarat porcesc, mult mai sinistru ca adblock. O chestie care baga in hosts toate hosturile care serveau ads. Cu 127.0.0.1. Goooooooood luck.
Pai, boss, eu n-am zis “spameaza cu tampenii”. Ce-am zis eu e ca functioneaza mult mai bine treaba asta cu social media decat orice harneala de pagerank sau SEO. Ca, uite, tu ai venit azi aici. Si-ai mai trecut si la alte articole pe-aici. Si totusi, PR 3, zice Razvan. Ti-a placut ceva, ai revenit. Si daca ai dat share la o chestie, poate-a ajuns si pe la ceva prieteni de-ai tai. Iar treaba asta, overall, e de zece ori mai buna pentru cresterea traficului pe orice pagina decat toate labarelile de care zicea Razvan.
Normal, nici nu ma astept sa dea cineva like si share la foc automat, ca robotu’. Da’ pentru mine a fost suficient. Ca nu e nevoie sa dea careva like la absolut tot ce postez eu. Da’ in timp, se vad niste rezultate cu chestia asta. Nu maine, da’ in cateva luni. Ca pagina asta a vazut si 100 de vizitatori pe zi, si 1000, si 2000. Iar saltul major s-a intamplat dupa treaba cu butoanele de facebook. Pana atunci, mai greu. Nu-mi place facebook, nu-s fan, da’ nu-s nici orb, vad ca a functionat foarte bine.
Oricum, ce incercam eu sa explic era mult mai simplu si am ajuns sa discutam prea mult pe tema. Ideea e cam asa: pe google nu te poti “bate” cu altii mai vechi, cu mai multe resurse. E pur si simplu ineficient si implica un efort (nu numai financiar…) mult prea mare. Cei “mai mari” nu te mentioneaza cand “se inspira” de la tine. E o laba-n cerc acolo, ei intre ei. Am gasit chestii de-ale mele pe hotnews, vag modificate, la doua zile dupa ce le publicasem. Sursa – pula. Link – pula. Nici macar o chestie de-aia gen “de pe internet”, cum se facea la TV. Baga in schimb linkuri spre mediafax, protv, antena coispe etc baietii. Si, in conditiile astea, mi se pare o tampenie sa incerci macar sa concurezi cu fomistii de genul ala. E mai inteligent sa-ncerci sa produci ceva bun(icel), ceva la care 10 oameni sa zica “ba, e bun, dau mai departe”. Ca ajunge la alti 200 de oameni (sau mai mult). Iesi mai bine asa decat cu “pagerank” si SEO si alte cacaturi. O poti face singur si nu te costa nimic, iar fomistii de care ziceam n-au cum sa-ti dea la gioale.
@Eoln
Militezi pentru eliminarea limbii scrise? 😀
Nu militez pentru nimic. Observ.
http://blogs.edweek.org/edweek/DigitalEducation/2014/07/khan_academy_to_be_subject_of_.html
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm ?
@V. Simplu si valoros! +1
Sau uitati-va cum se schimba/dezolta industria din jurul sportului.
Luati clipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=IM57JIKelk0 . Tineti minte ca este un episod printre multe altele (prima lupta a fost deja, urmeaza a doua).
Baietii astia creaza povesti care se termina cu un meci de box si o fac super profi. Au mai facut-o si altii dar nu la nivelul asta. Cred ca vom urma din ce in ce mai multe astfel de seriale in jurul evenimentelor sportive.
Cursurile video pot să-mi sugă șosetele nespălate de o săptămână.
E al dracului de greu să dai grep în ele.
Intrucat au fost cerute si sunt oarecum la subiect:
https://opencube.ro/cautari.txt
https://opencube.ro/cautari2.txt
https://opencube.ro/cautari3.txt
Ultimul (3) e de azi. E cu sort -u, in caz ca va-ntrebati.
Google. Si unul din motivele pentru care mi se rupe pula de pagerank si SEO.
🙂 “Chiloti intrati in pizda” 🙂
Eu sunt retard si nu m-am prins.. Chestiile din linkuri sunt cautari pe pagina ta? Ca “englezoiace cu cururi mari” si “o pula mare care fute o pizda si mai mare” as vrea sa vad si io… 🙂
“Daca un politist te da in judecata pentru ca lai batut cat timp te poti judeca?”
si a agasit raspunsul, nu? asta da SEO!
Si eu am renuntat cam de jumatate de an la televizor. Singurul lucru de care nici tu nu cred ca ti-ai dat seama este ca personaje gen Banciu, Badea, Gadea sunt foarte buni actori, ii prostesc pe prosti de aia castiga asa de mult, nu te ratezi daca dai la jurnalism si esti foarte bun, in general daca esti foarte bun intr-un domeniu oricare ar fi ala o duci bine.
Banciu este de o cultura extraordinara, un om modest cu simtul umorului, am urmarit comentariile lui la Turul Frantei timp de 7 ani, acum are doar alt rol pentru care ia mai multi bani.
Relatia dintre prost si televizor este una de echivalenta nu de implicatie adica find mult mai multi prosti acestia cer emisiuni de genul xfactor, nu TV-ul te prosteste ci faptul ca nu faci nimic sa-ti depasesti conditia de prost.
Frumos scris! Bravo! Nici eu nu am tv si am patit exact ca si tine !
Domnule ma inclin! Respect!
In primul rand, pentru ăia care ați avea proasta inspirație să ziceți “uite si pe ăsta, comentează la un post vechi de 4 ani”, am două sugestii: 1. (re)citiți textul, e chiar mai actual azi decât acum 4 ani. 2.(dacă 1 nu a functionat) folositi SMSDP, varianta beta. Isabela zice ca merge bine, nu da rateuri.
Așa…
@Manowar: l-am citit, da, se suprapune destul de mult peste ce ziceam eu in Patreon. Eu mă refeream, totuși, mai mult la cauze (imposibilitatea absorbției, intr-un termen atât de scurt, practic in timpul unei singure generatii, a atâtor inventii/noutăți majore – internet, google, chat, facebook, care efectiv au schimbat fața omenirii, spre deosebire de secolele/mileniile anterioare, cand “timpul avea rabdare”). Tu ai axat postarea mai mult pe efecte. Nu contează, o sa citesc si comentariile, m-ar mira ca in 200 sa nu gasesc si discutii despre cauze (chiar scăzând sexul oral in gura Stelei si Vodafone, că in 2014 cred că se dădea la greu).
Pe de altă parte, ar fi totuși interesanta o continuare, un nou post, pe tema cum vezi tu lucrurile pe viitor, in raport de ceea ce e azi (acces nelimitat la informație, dispariția distantelor in interactionare – ne vedem, ne auzim, ne scriem/trimitem poze, filme, bani, instant, mai ramane de rezolvat partea de futut overseas si de trimis cârnați din Poplaca in Anglia, prin teleportare, si cam aia e- ). Nu ce crezi ca ar trebui făcut, nu care ar fi solutiile (deși, evident, poți include si asta) ci CE CREZI ca se va intampla in urmatorii, nu stiu, 30-40-50 de ani. Cand generatia noastră, a celor care am vazut si ca se poate trăi si fără chat, search si facebook, se va fi dus deja la pula lui Manitou. Se va adapta omenirea asa cum s-a adaptat tiparului, curentului electric, telefonului si chiloților tanga, adica va absorbi SI ASTA, pastrandu-si totuși esența? Sau, de data asta, impactul va fi fost atât de puternic încât la ce se va ajunge va fi un fel de Matrix, o planetă de zombi, microcipati direct pe cortex, ca sa acceseze mai usor NoFacesBook-ul, care vor munci, vor face copii, se vor bate in razboaie, vor sapa gropi in cimitire si se vor aseza singuri in ele, eventual totul in folosul unei pături de câteva mii de privilegiați dintr-un Olimp modern, prin Munții Stâncoși, poate prim Urali sau, de ce nu, prin Himalaia?
Pai, deja suntem acolo.
Doar ca nu se observa cand te uiti de jos.
Intreb serios, tu citesti chestia asta in mod regulat? Ai citit chestiile scrise si in trecut? Nu de alta, da’ au fost o gramada de posturi pe teme de-astea si nu-mi amintesc sa-ti fi vazut nicku’ p-acolo.
facebook nefacebook, ala nici nu conteaza. Nu e nimic nou acum fata de acum 100 de ani pe tema asta. Nici macar “viteza”.
Uite, ca idee, sa-ti fac un rezumat (rezumat o pula, ca si rezumatul e lung, d-aia ma chinuiam sa termin una din carti, ca pe tema asta este lol)
Hai sa acoperim cateva chestii aici.
Relatiile interumane de care vorbesti tu
Cel mai usor la capitolul asta este sa te uiti la cum sta treaba cu “cuplarea”. Ghita si Ionela. Putem discuta si la nivel de prietenii and shit, da’ hai sa ne axam pe treaba asta cu cuplurile, ca mi-e mie mult mai comod sa-ti dau exemple despre care am mai scris in vreo 30 de posturi, inclusiv aici (pula mea, chiar nu stau sa-ti dau 30 de linkuri, ca le gasesti si singur daca te intereseaza subiectul). Da’ in loc sa le citesti pe-alea, e OK, iti explic eu pe scurt treaba.
Cacatul asta functiona cum explicam in primul link acolo pe vremuri. Te duceai la o gagica din cartier, de la scoala, de la pula calului. Cu o floare, cu o invitatie la un suc, la o plimbare in parc, la o pizda de cal. Si, pula mea, in cele din urma iesea. Ca si tipa aia stia un numar limitat de tipi. P-aia din cartier, p-aia de la scoala, p-aia de la ma-sa de la tara si pe tocilarul de la meditatii. Eventual mai intalnea vreunul la vreun ceai dansant. Si aia era. Cand ii scadeai pe timizi, pe speriati de bombe, pe aia hidosi, pe aia imputiti, n-avea prea multe variante. Cam accepta invitatia aia – ca inca era foarte folosita chestia aia cu “altfel o sa ramai fata batrana”. Stii foarte bine asta, ca esti la fel de bosorog ca mine.
…dar pe urma a inceput asaltul “informatiilor” (am si pe tema asta vreo 3 posturi, dintre care doua sunt chiar bune, daca-mi amintesc eu bine). Si brusc, Ionela a capatat iluzia ca are mult mai multe optiuni. Hi5, myspace, facebook, twitter, toate alea pe care nici nu le stiu prea bine eu. Brusc, Ionela a inceput sa vada mult mai multe optiuni. Nu le are, desigur, dar are impresia ca le are. Adica, nu-i ca si cand seicul ala din Dubai o sa vina cu Lamborghiniul din dotare la ea la usa s-o scoata la o cafea pe Dorobanti. Dar ea il vede. Deci exista. Deci tre’ sa mai fie si altii. Deci are acces la ei. Iluzii, desigur, dar nu poti sa te caci in visul prostului. Pe langa asta, Ionela le vede si pe Marinela si pe Parascheva care-si pun poze atent cosmetizate si selectate pe facebook si instagram si pinterest cu ce mananca ele sanki si brusc, parca ar vrea si Ionela. Ca doar, uite, se poate!
Eu am aici un amic. Roman, in UK. Nu intru in detalii, ca tipul e foarte sensibil la prostii de-astea. N-ar trebui sa fie, dar e, din motive pe care nu le discut. Ba, e un tip normal. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Pe vremea mea, ar fi futut hai, nu la foc automat, da’ macar semi-automat. E, in ziua de azi, fute cel mult o laba. Coaie, se bagase omu’ pe tinder. Dadea p-acolo cu swipe la foc automat. Nici nu se mai uita la cum aratau alea. Like, like, swipe, swipe. Sute de pizde. Sau mii. Habar nu am, nu le-am numarat eu. 0 barat. Nici un rezultat. Pentru ca, sa vezi – ii dau cu “dislike” (ma scuzi ca nu stiu cum se numesc astea) pana si distrusele. Coaie, vanzatoarele la Tesco. Alea care castiga 1/3 sau 1/2 din cat castiga el – si nu e ca si cand arata ele de Miss Univers sau ceva, ca sa zici ca “da, ba, da’ e frumoasa de-i bei apa din pizda, normal ca vrea unul mai model, asa”. Nu, coaie. Strambe lovite de saracie cu 200 de km/h. Pana si alea dau cu dislike. De ce? Pentru ca se holbeaza ca proastele pe tinder, ca n-au citit in veci o chestie de genul asta, necum s-o si inteleaga. De ce reloaded? Pentru ca e plin de pe tinder de tot felul de baieti cu 1500 pe luna (cazul bun) care-si pun poze cu tricou’ ridicat si “patratele”, intelegi? Au (aparent) optiuni mai bune decat tipu’ asta cu camasa si ochelari. Aparent. In realitate, IN CEEEEEL mai bun caz, poate dau de-un baiat d-ala o data pe luna care le fute. Poate. O data, de doua ori, adjudecat – si a doua zi nu-i de gasit nicaieri. Si trec inapoi pe tinder, ca “are balta peste”. Pariez pe ce vrei tu ca-n 10 ani alea se fut direct cu fostii gunoieri (aia someri), ca tot nu vor avea un tip “al lor”. Daca le mai vor si aia, ca s-ar putea sa prefere unele mai tinere. Pizdele alea au optiuni din pula, da’ au iluzia ca au – si mai au si iluzia ca au timp. Ca nu-i vreo graba.
Si nu zic asta pentru c-as fi misogin. Nu. Ca si la tipi e la fel. Deschid idiotii 10 minute youpornu’ si dau o laba si se asteapta ca de maine sa le pice una-n pula. Da’ sa fie fotomodel, asa. Si sa le pice-n pula din prima seara direct cu toate gaurile – si perfect epilata si machiata si gata de un deepthroat decent, ca doar Heather poate si o face cu baiatu’ care i-a adus pizza, ei de ce n-ar merita?
Nu vreau sa insist prea mult pe tema, c-am zis ca-i rezumat. O las asa, sper c-ai priceput ideea: toti fraierii si toate parasutele au iluzia ca au o gramada de optiuni, dar in realitate tre’ sa zica mersi si sa bata matanii daca merge cineva la o cafea cu ei macar. DACA. Cel mai probabil nu. Da’ ei ii dau inainte. Uite, Marinela si Dorinel au postat poze din Grecia, ce frumoooos, hai ca putem si noi. Nu conteaza ca Marinela si Dorinel s-au dus acolo pe credit, cu conservele la pachet. Pot si ei. Se poate! Fericirea e around the fucking corner. Aaaaany moment now.
Chestia cu Olimpul si privilegiatii
Ziceam ca deja se intampla, da’ nu se vede cand esti foarte jos.
Intreaba-i pe maimutoii aia din Militari Residence ce pizda mamii lor cauta sa locuiasca la groapa de gunoi, cu statii de autobuz false si fara confort, fara nimic. Sa vezi raspunsuri si “scuze”. Coaie, nici nu se scuza in vreun fel, dar tot ce-ar putea sa-ti spuna suna a scuza imbecila.
Pai, tu crezi ca “pe viitor” se va intampla asta? Daca ai impresia ca nu se intampla deja de multa vreme, du-te in pula mea si muta-te in Primaverii sau in Belgravia. Ce face? Nu se poate? Prea scump, desi muncesti? Ce? Tu n-ai asigurare de sanatate internationala, nu poti sa te duci la Viena, daca se intampla ceva tre’ sa scrie ma-ta articole siropoase cu “salvati-l” in Libertatea, sa faca saracii cheta? Nuuuu cred asa ceva. Nuuu se poate. Sau se poate? Sau e deja asa?
Nu mi-am propus sa public o intreaga carte intr-un comentariu. Da’ ideea e ca deja se intampla. Nu am vreun dubiu pe asta. Si nu-i de azi, de ieri – ci de o gramada de vreme in pula mea. Fix pula mobilitate sociala. Si asa era si acum 30 de ani.
Stii ce s-a schimbat de-acum 30 de ani pe tema asta? Lipsa dorintei. Pai, fraierii nici nu mai au chef/nevoie de mobilitatea aia sociala. Ca doar internetul merge la fel de bine si-n Vascautii de jos.
Mama si ma-ta s-au chinuit sa plece de unde s-au nascut, sa ajunga la mai bine, la pula mea. Sa locuiasca in oras cu metrou, ca sa nu mai astepte “rata” doua ore in camp. Da’ astia de-acum n-au nevoie de de-astea. Se duc cu microbuzul la fabrica de borcane unde lucreaza, da’ posteaza de pe microbuz pe facebook cu viteza 4g, da-te-n pula mea de dinozaur. Si pun poze atent studiate in lanu’ de porumb, sa fie trendy. Daca iei bine cadrul, nu se vede sopronul in care dormi si futi cel mult vaca. Iti pot arata niste tipe cu care m-am invartit acum niste ani, ca sa-ntelegi la ce ma refer – ca mi se pare ca una din ele inca are tumblr-ul activ. Vorba aia, te lamuresti cu ceva imagini, daca nu esti sensibil la nuditate…
Uita-te la stiri si studii despre Generation X si Y. Sa vezi cum sanki, paradigm shift si alte cacaturi, ca nu mai sunt interesati sa cumpere case si masini si televizoare, spre deosebire de generatiile de dinainte. Se dau industrii intregi peste cap sa inteleaga asta si sa se adapteze, ca nu mai au vanzari ca pe vremuri. Si multa vreme am crezut ca-i propaganda, ca-i bullshit care sa ascunda saraci(r)ea. Da’ nu, e pe bune, c-am de-astia la lucru. Coaie, cand vezi unul care lucreaza pe o treime din salariul meu, sta cu ma-sa si vine la lucru cu autobuzul, cu sapca-ntoarsa si casti de 300 de lire pe cap, te lamuresti ca pentru aia conteaza alte chestii. Adica, sigur, ar vrea si ei casa si masina, da’ sunt atat de inaccesibile pentru ei incat nici macar nu se gandesc serios la ideea asta. E doar asa, ceva indepartat, cam cum discut eu de pensie. Nu e ceva la care sa se gandeasca serios. Pai, pula mea, cine poa’ sa-si puna poze cu casa pe tinder? Nici dracu’. Da’ heeei, daca iei o mecla studiata, sanki visatoare, cu Beats pe urechi, cine stie…CINE STIE? Poate-poate.
Baietii si fetele astea nu mai au nici macar dorinta de a se ridica. Pentru ce s-ar deranja? Atata chin cand oricum ai 4G si-n centru si-n Militari Residence. Why bother?
Aia nu vad ca sunt condamnati (de catre ei insisi) la saracie si labareala. Chiar n-o vad. Ca nu ai cum s-o vezi cand esti atat de jos. Ce dracu’ sa vezi in Militari Residence? Plus ca toti din jur sunt la fel. Adica, si la lucru – unde se duc sa incaseze 25 de milioane sau pula mea – au colegi ca ei. Tot d-aia care posteaza chestii pe facebook si pinterest de-ai crede ca au miliardele-n cont si raionu’ de cadane la dispozitie, cand in realitatea n-au o chiftea-n burta si-o chifla-n buzunar. Dar nu conteaza, ca ei schimba lumea and shit, nu stii tu de-astea. Ca pentru ei conteaza mai mult cultura companiei si sa le placa jobul si colegii, nu salariul.
Si daca toata lumea face la fel, pai…e normal, nu? Mai mult, e anormal ala care-i diferit. Ca ala e obsedat de bani si n-are valori (trollolol). Cu ALA e ceva in neregula. Asa, ca si cum v-ati fute in cur toti de maine si as ramane eu singurul heterosexual. Pai, eu as fi anormalul.
===
Lasand asta la o parte, eu am tot scris pe tema. Si despre cauze si despre efecte. Da’ ori n-ai citit deloc, ori n-ai citit atent, ori n-ai citit printre randuri. Toate intrebarile pe care le-ai pus aici au deja raspunsuri pe pagina asta in diverse posturi. Da’ pula mea, tre’ sa le si citesti 🙂
Ok, citit, procesat, bagat la cap, om vedea altadata ce-am priceput. Pacat ca n-ai si o varianta a postului fără puli si coaie, chit ca ar fi mai fad, i-as fi dat print si as fi pus-o pe fi-mea sa-l invete pe dinafară. Cu test, la final, sa vad dacă tot mai crede ca cel mai important in viață e sa nu ti se descarce telefonul in plin snapchat.
O sa ma refer doar la ultima parte, aia de după ===.
Boss, tu ai fi baiat bun, da’ ai o mare hibă (nu doar tu, de fapt, că vad pe-aici multi alții in aceeași situatie, dar acum e vorba doar de tine): n-ai lucrat o zi, măcar, la stat. Las’ că nici eu n-am lucrat o zi la privat, dar, după cum declaram anterior, acum vorbim despre tine.
Sigur, multe le știi din poveștile altora, altele le deduci sau intuiești din propriile tale experiențe cu specia bugetară, subspecia de România, ok, numa’ că sunt lucruri pe care n-ai cum sa le pricepi decat pe pielea ta.
Fii atent încoa’: e la stat un nărav prost, ca la fiecare început de an, sa-i apuce pe toți cheful de muncă! Bă, zici că dă strechea-n ei, asa, cam după 8-10 ianuarie. Că prima săptămână e totuși de acomodare, da-o-n plm, chiar n-are nimeni pretenția sa vii pe 3 ianuarie, cu ficatul in gât, direct pe treabă, nu? Chit că ești plătit si pe saptamana aia, 3-10, hai sa fim realisti, e totuși job la stat, nu pe galeră. Dupa 10 zile oficiale de pauză, plus alte 10 zile inainte, de cand tu, ca bugetar respectabil, ai oprit motoarele, că na, 15 decembrie, gata, s-a dus si anul asta, plm.
Dar, după o săptămână de râgâit și moțăit cu ochii pe cifra 4 a ceasului (asta dacă chiar ai ambitie sa stai până la ora aia inaintată), zici ca gata, a venit curentu’! Încep toți (şefii, mai dihai) cu sa facem, sa dregem, anul trecut am scaldat-o dar anul asta gata, rupem, batem recorduri, depasim planul la hectar, lungim programul daca trebuie, lungim pula cu 5 cm etc.
Acum imagineaza-te pe tine, in atmosfera asta de mușchi umflați si planificări si ședințe si plm, descoperind întâmplător că iaaaa uite, frate, si-a redeschis Manowar blogu! Tan-ta-naaa!
Blog pe care, in anii anteriori, până sa il închidă (că pula lui, nu mai scrie, ca i s-a luat, că miau si ham) nu apucasei sa-l citesti pe tot. Pentru că il descoperisei doar cu vreo câteva luni înainte de inchidere, citeai postarile curente, plm, dar tot amânai sa il citesti cap-coadă. Sau, mai bine zis, coadă-cap. Şi ai tot amânat până te-ai trezit că a pus lacatul pe uşă.
Mno, revenind la contextul ianuarie a.c., cand toti pe langa tine se agită de zici ca e Challenge Day cu Budapesta, tu decizi că, până le-o trece, sa-ti gasesti ceva util de făcut, gen luat blogul la citit dar, de data asta, metodic, științific, de la cel mai vechi post spre cap. Că trebuie să iti umpli cu ceva programul de lucru, nu? Si doar n-o sa faci asta acasă, in timpul tau liber, da-o-n plm, de ce ii mai zice timp liber dacă tu il ocupi cu chestii pe care le poti face in timpul serviciului? Are logică ce spun, așa-i?
Mă, acum imagineaza-ti ca citesti toate jdemiile de posturi (minus cateva, poate) inclusiv cea mai mare parte a comentariilor (sa zicem 75%), așa, pe nerasuflate, cate 5 ore pe zi, 10-15 (da, mersi, știu, programul la stat e 8-16 dar, daca vii la 9, bei cafeaua o ora si pleci mai devreme cu o oră “sunt pe teren, cu treabă”, atâta dă, iti zic eu, 5 ore) si in vreo 3 săptămâni il dai gata, eh, ia zi-i, crezi că mai tii minte peste 2 luni tot ce ai citit? Hm? Dacă mai pui si desele întreruperi ale colegilor, “hai, ma, vii la o țigare, ce plm stai cu ochii in monitorul ala de cand ai venit!” plus seful de 2-3 ori pe zi, că şedință, că “Ai facut lucrarea aia, ce ti-am zis acum 3 zile? Nu?! Cum mâine?! Pai așa ai zis si ieri, si alaltăieri…”-mno, șef, ce sa fac acu’, sa-i explic cum se aplică la stat teoria lui Einstein, ca la jobul facut la viteze foarte mici, timpul se dilată simultan cu pula bagată-n lucrarea lui inca de la T-zero, adica de când mi-a repartizat-o? N-ar pricepe, el inca mai crede ca și la stat zboară inorogi, da, zboară uneori dar, aşa, mai precum crocodilul din bancul ăla, la 1 metru înălțime si asta poate doar dacă fumezi emblema Olandei, nu tutun normal.
Si, in atmosfera asta de stress și sacâire, tu sa tragi tare, sa ajungi la zi, ca vezi cum se tot adună postari noi si tu tot in urmă esti, in fine, ia zi, crezi că e usor?
Acu e ok, sunt up to date de pe la inceputul lui februarie, da’ n-avea pretenții sa tin minte tot ce-am indesat in 3 săptămâni. 😀
===
Și, pan’la urmă, că tot n-am priceput, scrii cartea aia sau nu? Că ies in plm la pensie până o termini tu si, nu de alta, dar ar fi păcat s-o citesc acasă. Sau să aștept sa iasă filmul.
Domnu’ Big A, daca lucrezi la ANAF sau stii pe cineva, poate vorbesti cu cine se ocupa de nota mea de impozite ( ca doar n-ati citi toti opencube), sa-mi trimita si mie alea, ca imi expira termenul de plata si nu stiu inca cat si unde. Sau sa le puna pe site.
Plm, ma gandesc ca, labareala-labareala, dar de bani de salarii n-aveti nevoie?
Am ajuns sa dau telefoane si sa caut pile la fisc sa-mi spuna cat am de plata. In curand va trebui sa trebuiasca sa dau spaga daca, vreau sa platesc impozitul.
Ciudat – nu m-as fi gandit ca e un defect faptul ca n-am fost platit din banii tai 🙂
Ba, sincer, fac progrese. Da’ sunt prea multe cacaturi la care ma chinui sa lucrez simultan (asta cand am si timp si liniste, ceea ce nu se intampla prea des si-n nici un caz inainte de 9 PM) si, din cand in cand, imi piere cheful.
[liviu@liviu ~]$ ls -ltrh book3.txt
-rw-r--r--. 1 liviu liviu 79K Mar 4 18:06 book3.txt
[liviu@liviu ~]$
Ceva-ceva progrese facusem. Da’ pe urma mi-a murit la intrare si, din cand in cand, mi-e teama ca o sa-mi bat capul o gramada de vreme si o sa iasa un cacat. Si pe urma ma gandesc la “cine pula mea ar publica asa ceva”? Sau “si unde ma mut cand incep sa arunce cu pietre-n geamuri?”. Si tot asa. Si pe urma vine ziua de salariu, ma uit cu drag la contu’ din banca si-mi piere chefu’ de a scrie o chestie pentru a o vedea pe urma vanduta in vreo 10 exemplare sau gen. Si nu-i ca mi-ar pasa de numarul de exemplare vandute, ca nu caut sa ma imbogatesc. Mi-ar pasa doar de faptul c-as percepe eu chestia ca pe-un esec si-o pierdere de vreme si mi-ar parea rau ca mi-am batut capul de pomana si, mental, as avea ideea aia ca sunt aproape de loserii aia care si-au tras un blog si-apoi repede au sarit sa publice o “carte” basita care nu face doua flegme. E demotivant.
Si mai e si faptul ca stiu foarte bine la ce sa ma astept, adica la asta:
Pentru ca o sa scriu si-o sa scriu si-o sa am parte de aceeasi reactie. “Din pacate, limbajul lasa de dorit, asa ca…”. Este o chestie de care m-am tot “lovit” de cand am pornit pagina asta prin 2002 sau cat pula mea era.
Coaie, daca mai avea pagina asta “audienta” de-atunci (gen de vreo 10 ori mai mare ca acum), m-ai fi rugat chiar tu s-o inchid.
Uita-te la comentariile idioate de-acum. Hai, ca poti gasi destule. Inmulteste-le cu 10 si zi-mi ca nu ai incepe sa te intrebi “da’ pentru ce pula mea imi pierd eu timpul scriind aici? fac colectie de imbecili sau ce?”.
Eu, pe cinstea mea, as fi lasat-o ca pe forum – doar pentru aia de pe Patreon – chit c-ar fi batut vantul ciulinii p-aici. Da’ cei mai multi ati “votat” sa ramana la liber…
Ciudat ca spui asta dupa ce-am sters 90% din posturi.
Da, cu cartea, din pacate ai dreptate. Eu as cumpara-o, că ştiu deja la ce să mă astept. Ai câteva subiecte predilecte pe care…filozofezi. Până acum, fragmentat, plecand de la cate o ibtamplare recenta, de la vreun artixol de ziar, plm. Chiar as fi curios sa vad cum te descurci cu ele in extenso. Deci da, as da banii pe ea/ele.
Probabil ca la fel incă vreo…câți? 20-30 inşi dintre cei care bântuie regulat pe aici. Din păcate, mă tem că asta ar fi cam tot. In România nu se vinde nimic cu adevarat, indiferent ce scrii, mai ales dacă notorietatea e zero. Cacat, nici măcar dacă autorul chiar a facut ceva concret memorabil, gen i-a supt-o lui Ştefan Bănică jr., a chemat minerii la București, plm.
Ştiu, esti realist, nu te gândești la tiraje gen Harry Potter sau măcar Playboyul cu Loredana, dar tot ar fi ceva daca barem cateva sute, o mie de exemplare s-ar vinde, nu? Pardon, dacă s-ar citi, că asta contează in primul rand.
Nu stiu cum ar sta lucrurile dacă ai lansa-o in engleză, in UK. Poate ar fi ceva mai multe şanse. Nu doar pentru că aia sunt mai multi si, poate, englezii încă mai citesc cărți (habar n-am, mai citesc?). Dar, poate, ar fi mai curiosi sa vadă, sub un titlu gen “Veni, vidi, brexit, sugeți pula, că Manowar vici oricum”ce crede despre ei un pârlit de imigrant, după ce le-a furat joburile, casa, femeile si locul de parcare, decât ar fi un român să vadă ce face un căpşunar denigrator de țară minunată şi de popor viteaz si destept si de istorie glorioasă, plecat in plm pe coclauri, să plătească altora impozite, după ce noi l-am ținut, pe banii nostri, in grădinițe, școli, facultăți. Care mai vorbește si porcos, in plm! Pentru că pot să îți spun de pe acum, că asta s-ar spune prin eventuale recenzii, bloguri, articole, plm, care-ar comenta, eventual, apariția ta. Ok, e bună si reclama negativă, la o adică. Nu stiu. Poate ar fi bibe s-o scrii, pur si simplu, “cu ochii închiși”. Asa cum (ar trebui sa?) faci si cu blogul asta. Ca pe un jurnal, ca pe o discutie cu tine însuți, fără să te gandesti la câți vor citi, ce vor pricepe, ce păreri (comentarii, idioate sau nu) vor veni. Nu inventez apa caldă, probabil că la fel au procedat majoritatea scriitorilor necunoscuti, la prima carte. Deja, de la o eventuală a doua, e altceva, a doua e deja scrisă de Ăla, fată, care a scris aia, cum plm îi zicea, Testamentul lui Di Caprio sau gen! – Fă, esti si proastă si stupidă, pe ăla il chema Davinci, Di Caprio e alt Leonardo, fă, e ăla care te futea de se abureau geamurile la masină, până se lovea vaporul de un aisberg de gheață!
Gen notorietate 😀
Despre partea cu “prea multe puli, că as fi pus-o pe fi-mea sa citeasca”, glumeam, boss. Clasa a 7-a, școală in cartietrul Pantelimon. Nu stiu sigur când o fi venit primul coleg la școală cu Hustler-ul in ghiozdan dar nu m-ar mira sa aflu că încă nu ajunseseră la Ana are mere.
====
@Orbu: din pacate, nu, nu acolo. Si nici nu stiu pe nimeni, la nivel de “relație”.