…si-am fost si-n Grecia (Creta)

Mda, am fost p-acolo, pe la saraci.

Ce am de zis pe tema (de notat ca pozele sunt resized o gramada, alea originale sunt cam prea mari sa am chef sa urc atatea…)

1. La hotel a fost misto. Nu m-as plange de ei. Peste drum de intrare ai ceva terenuri de sport (tenis, alea)

2. Piscina era misto.

3. Aia erau “calzi”. Adica te primeau frumos. Am ajuns acolo, da, poftiti, luati un loc aici, poftiti doua cocktails si niste prosoape ude (pentru trogloditi transpirati – nu era cazul nostru) si o sa va astepte niste gustari in camera (nu mare lucru, dar intentia conteaza, right?). Da, lasati bagajele aici, le urcam noi in masina asta de golf si le caram (si pe ele si pe noi) pana la apartament.

4. Ar trebui sa va spun ceva despre haleala, da’ am incercat intr-o zi sa halesc ceva care nu era de regim – pe “faleza”. A fost mediocru. In rest, ce-am mancat eu era de regim. Era o tona de haleala pentru toate gusturile, da’ plm, ori pierdem kg ori ce cacat facem aici? Ce merita mentionat la capitolul haleala este ca puteai sa mergi la micul dejun si la cina si s-o arzi pe terasa linistit. E o chestie placuta – iei masa langa piscina sau chiar “in” piscina (nu, nu cum credeti, vedeti pozele)

Ca sa facem o comparatie, haleala pe faleza arata asa (tot gyros am cerut in ambele cazuri):

Tot gyros, da’ la hotel:

Parca e o mica diferenta, asa-i?

5. In afara hotelului, senzatia pe care-am avut-o a fost de “Welcome to Vaslui Central”. Trotuar care se termina brusc, stramb pe unde exista, rable super vechi si odioase, ceva tomberoane si alte alea. Pe scurt, in afara de plimbare, nu era nici un motiv sa iesi din “statiune”. Da, puteam inchiria o masina (cam 20e/zi ziceau reclamele) si sa conducem nu stiu cati km pana nu stiu unde, dar nu m-am dus in concediu sa conduc si oricum mi-ar fi fost prea peste mana sa conduc pe partea aia a drumului. Cred ca nu am vazut vechituri atat de infecte (masini) si peisaj atat de … atat de…de ceva vreme.

6. Multe, multe balene acolo. Poate si din cauza ca hotelul are si ceva optiune de “all inclusive” (care nu-i all inclusive; in sensul asta, pot spune ca pe “all inclusive” primeai cam totul “gratuit” pana la ora 11 PM; dupa, trebuia sa platesti pentru asta). Vorbind de all inclusive, noi n-am avut pachet d-ala, ca ne-am gandit ca o sa mergem sa mancam pe faleza la pranz, daca ni se face foame. Foame nu prea ne era la pranz, da’ nici n-avea sens sa faci asa ceva (sa iei pachetul ala). Serios. Era overpriced, penibil de overpriced. Ca sa-ntelegeti, diferenta dintre half-board si all-inclusive era de 80 de euro pe seara. Iar noi am mers sa mancam la restaurantu’ hotelului la pranz (contra cost, adica) unde-am primit cateva feluri de mancare pentru 22 de euro. In total, adica. Pai, pula mea, ar fi trebuit sa mai aducem vreo 6 oameni cu noi ca sa se justifice aia 80 de euro…Ca sa ne-ntelegem, asta am primit de 22 de euro:

…asa ca, plm, nu prea vad cine-o sa dea 80 de euro in plus pentru pranz, da’ ce stiu eu…Ma rog, Ondilol zice ca probabil e pentru aia care se duc sa bea vreo 20 de cocktails pe seara (si toate pana-n ora 11)

Vorbind de balene, poate va intrebati cum de-am ars-o la regim in concediu, ca ia ceva vointa. Simplu: ma uitam la printesele astea si-mi trecea pofta de mancare.

7. Hotelul era super curat si intretinut la modul ala. Zilnic. In fiecare zi ii vedeai p-aia dandu-se cu spalatu’ si frecatu’, daca te uitai dupa ei.

8. Spa. Normal. A vrut doamna acolo la un masaj, un jacuzzi si alte alea. 80 de euro de persoana. Daca merita sau nu…hotaraste fiecare.

9. Plaja din zona e “cam” de cacat. Din fericire, eu nu-s cu mersul la plaja, ci cu mersul la piscina (pe care-ati vazut-o mai sus, asa ca nu o descriu). Da’ a vrut sotia sa mergem la plaja daca bate Croatia si, plm, a batut Croatia, asa c-am mers…pana acolo si inapoi.

10. Overall, mi s-a parut cam scump hotelul. In rest, totul e foarte-foarte ieftin (excluzand cazarea in sine, adica). Ma rog, nu pot sa ma plang, bloggingul a mers bine anul asta, am din ce in ce mai multe afisari de reclame, traficul creste si, dupa cum ati vazut, sunt mai multe bannere si linkuri afiliate.

Hotelul e ceva mai ieftin in alte luni, dar doua saptamani in Iulie costa ceva mai mult. Plm, deja am amanat un concediu anul asta din cauza joburilor, nu am vrut sa amanam iar.

11. Chestiile de baut de la hotel erau ieftine, da’ “barul” din camera (aka frigiderul ala mic) era cam endangered species, daca ma-ntrebati pe mine.

12. Cei mai multi oameni erau curati/spalati. Da, chiar si balenele. Toti, de fapt, in afara de un cuplu. El, nigger. Ea, alba (nu va faceti griji, negrul ne facea o favoare luandu-ne-o de pe cap; femeia cred ca detine recordu’ de celulita pe cur pe segmentul ei de varsta). Toata lumea la piscina frumos cu cocktailu’ si scrumiera, numai niggerul stingea tigarile fix pe jos, pe langa sunbeds. Era la 30 de secunde barul de unde puteai lua scrumierele, da’ el nu se deranja. Efectiv singuru’ cacat de om care facea asta. Da, erau britanici. Da, au fost singurii care, la plecare, au inceput sa se certe la receptie ca pentru ce atatea charges, ca nu stiau ca atata o sa coste ce-au comandat etc. Sictir. Nu, nu a facut aia cu un singur chistoc. Asa fuma el.

Sigur, ar fi putut fuma normal, ar fi putut sa se duca pana la receptie, da’ pula mea, de ce s-ar fi deranjat?

In afara de ala, cred c-am mai detectat un cuplu de britanici. Ca alta explicatie pentru prosoapele alea nu exista.

13. Nu am baut un latte decent tot concediul asta. Nici.macar.unul. Ba, erau BUNE la gust, era cafea misto. Da’ era asa de taaaaaaaaaaaaare de simteam ca am sub pleoape jocuri mecanice cand luam o gura. Facuta in ura, bai, baiatule.

14. La tot pasul erau mini-biserici/capele de-astea. Scopul lor e necunoscut, ca n-am vazut pe cineva intrand, dar pula mea, erau. Posibil sa fie religiosi maimutoii. M-am holbat inauntru, erau pline de icoane.

15. Am detectat si-un roman sau o romanca pe-acolo.

(da, aia-i in parcarea hotelului, care era mai la mama dracu’)

16. Vorbeau bine rusa si germana. Engleza nu. Nivel de clasa a doua. Din Romania, nu din UK.

17. Aveau mortadella la micu’ dejun (si iata, hunger is gone…) si insistau sa dea apa (free of charge), in caz ca se intreba cineva cu cate sticle sa plece din Romania. Noi n-o prea beam (plm, cola, cafea, alea), da’ de dat le dadeau.

Concluzie: nu m-as mai duce.

Pretul e acceptabil (cam mare, da’ acceptabil), serviciile bune, alea-alea, dar ne-am cam luat teapa cu plimbarile. Ca sa explic, intr-un concediu standard, noi mergem de obicei seara in concediu si ne plimbam pe faleza. Ne oprim pe undeva si mancam/bem ceva. La pranz la fel. La astia nu era cazul de-asa ceva. “Faleza” e de Vaslui Central. Chestiile unde poti manca p-acolo (cum e aia cu gyrosu’ mortii de mai sus) sunt undeva sub “mediocru” (sa tinem cont ca aia era terasa unui alt hotel de 5* – Insula Alba). Drumul in sine e ca o pula – trotuar lipsa, noxe cam nasoale (probabil cea mai noua masina de pe insula e din anii 90 – sau asa ai impresia), “plaja” e cum vedeti in poze (adica o bataie de joc). De concediu d-ala de relaxare, stat la piscina, mers la spa, baut, futut, e GG. De plimbat? Not so much. Dezamagit nu pot spune ca sunt, ca ma asteptam sa fie o tara de boschetari. As expected. Mai nasol e ca si urmatorul concediu o sa fie tot la boschetari nespalati (Italia), cica. Plm.

Cam atat.

In rest, a fost un concediu care-a inceput bine si s-a terminat si mai bine. Pe scurt, ca sa nu va plictisesc prea mult (aia de pe forum ati vazut astea deja):

– in prima zi de concediu a venit mailul asta

– in penultima zi am observat un charge pe card

Partea buna e ca am obtinut jobul si nu m-am plimbat prin Londra alergand ca o gaina fara cap intre aeroport si birou de pomana. Partea si mai buna e ca plm, daca iti iau de la pasaport banii…e o chestie buna. Probabil e prima data cand ma bucur in pula mea ca-mi ia cineva bani de pe card. O alta parte buna e ca de bine ce-am ajuns inapoi, tre’ sa-mi intre si salariul (doamne-ajuta, ca m-a chelit)

Cat despre partea proasta, plm, in dimineata asta tre’ sa-mi dau demisia si tocmai obtinusem un nou job in companie. Efectiv nici n-apuc sa-l mai incep. Da’ de banii astia, vin eu cu ceva poveste dramatica despre cum n-as vrea, da’ trebuie sa plec…

Altfel, am venit cam obosit si am nevoie de alt concediu. Plm, poate in perioada de preaviz…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

79 Responses to “…si-am fost si-n Grecia (Creta)”

  1. Orbu says:

    Mda, nașpetă plaja pentru sumele alea, dar dacă nu ești fan, e tot aia.
    Dacă mă uit la 300 de euro pe zi + zbor, ar cam trebui sa fi fost piscina aia de toți banii, că după mintea mea e greu acceptabil. Adică, îmi place Grecia, am văzut și zone semnificativ mai reușite de atât ( vorbesc de orașul din afara hotelului) ,dar plm, să nu exagerăm.
    Eu nu prea sunt foarte fan piscine, că posibil pe final de iulie să nu fie așa, dar mie mi se pare apa cam rece, îmi place să mă lăfăi în apă mai călduță un pic, spre 30 de grade dacă se poate.
    Da-n rest pare de banii ăia.
    Acuma, realist vorbind, din ce cunoștințe am eu, lumea care merge prin Grecia pe insule își mai iau o rablă și dau o tura prin colțurile alea mai frumoase, că sigur nu e toată plaja din Creta așa, dar așa-i, nu prea sunt cunoscuți pentru faleze impecabile și promenade mișto. Deși în Rhodos am găsit una ,dar tot așa, luat taxi, mers în orașul vechi, nu la botul calului.

    In plus, ce te miri de rable? Ăștia sunt cu arheologia, antichitatea, dar la modul serios , la ce dracu ar avea nevoie de rable noi. Fă abstracție de contextul personal și imaginează-ți că locuiai acolo făcând whatever, să zicem ce faci și acum. Păi presupun că nu aveai niciun motiv să schimbi Vectra, atâta timp cât ai AC pe ea. Ce pula calului faci cu Mercedes nou acolo? Plus că cine știe cât dracu costă să ți-l aducă acolo.
    Sigur-sigur nu e la 300 de lire pe lună.

    La italieni unde te duci, în cizmă sau pe insule ?

  2. Bratu Costel says:

    “Dezamagit nu pot spune ca sunt, ca ma asteptam sa fie o tara de boschetari.”
    Sunt si boschetari dar nu in insule. I-am gasit eu in Atena acum o luna. Acolo era plin de boschetari, arabi,indieni, pakis, filipino, albanezi… Ocupatiile lor? Vandut prafuri,furtul din buzunare si din case, prostitutie. Eu am avut senzatia ca Atena este un WC public ca asa mirosea si arata. Si nu, nu a fost ieftin nimic si nu am stat chiar in conditiile tale (Cf foto atasate).
    Cred ca ai platit cat un concediu in Antile si zau ca nu se merita.

  3. Tibanul says:

    @Bratu Costel, cred ca era o metafora…

  4. super_fotbal says:

    80 de poze si nu ai pus si tu una in care sa ii arati pizda lu nevastata si o descriere libidinoasa la poza si vreo suta de taguri din fetishporn. Asa faci tu blogging?

  5. ivanilici says:

    O mică sugestie, dacă tot vă place să vă plimbați pe plajă: Novo Sancti Petri.

  6. Bratu Costel says:

    “O mică sugestie, dacă tot vă place să vă plimbați pe plajă: Novo Sancti Petri.”
    Stim dar aia este la Cadiz si-i pe tarmul Atlanticului.

  7. clawbc says:

    La modul serios, puteti sa imi explicati mersul in vacante la mare dar la un hotel cu piscina? De ce ai nevoie de piscina cand ai marea langa? Ca e apa rece, murdara, plaja naspa?

  8. Manowar says:

    La modul serios, puteti sa imi explicati mersul in vacante la mare dar la un hotel cu piscina? De ce ai nevoie de piscina cand ai marea langa? Ca e apa rece, murdara, plaja naspa?

    Toate alea – si alte cateva motive pe langa.

    Uite, ca sa fie clara treaba.

    Vezi tu poza asta? E comod sa stai pe-un d-ala cu nevasta-ta. Asa, cat sa nu-ti intre niste scoici/pietre-n spinare cand stai intins. Si sa mai poti trage de chestiile alea pentru a-ti face umbra unde ai chef, cum ai chef. Si sa-ti pui pe ele ceva de baut, scrumiera, alea. Asa, la cativa centimetri de apa. Tot comod e sa-i faci un semn unui nene care sa ti le aduca la botu’ calului, fara sa te duci tu sa le iei de nu stiu unde (DACA ai de unde), sa stai la coada, sa plmuri d-astea. Sau poate ai chef sa-ti aduca nenea ala si ceva de haleala, habar n-am – o mancare mai buna decat ce gasesti pe “faleza”.

    Fiind la piscina, nu tre’ sa te duci sa-ti cumperi papuci de plaja si sa le explici altora pe urma cum ti-ai scos nevasta-n larg ca la mal e cacat. E si asta o treaba.

    Si da, apa-i calda si curata. Pe langa aia, poti sa stai totusi relaxat si sa-ti lasi cardul/telefonul/hainele acolo cat intri-n piscina fara sa te intrebi daca nu cumva-ti dispar. Ca esti intr-un loc in care costa noaptea la hotel cat telefonul tau lol – aia de-acolo n-au venit la produs. Ceea ce pe plaja poate-i asa, poate nu. Si-i chiar placut s-adormi pe-un d-ala fara sa te trezeasca cine stie ce colorati care vand ce plm vand aia pe plaja – de la ochelari de soare la porumb sau plmuri, habar nu am.

    Tot placut e sa ai toate facilitatile alea ale hotelului la 30-60s de mers – de la camera pana la bar, receptie, restaurantele etc. Tot placut e sa auzi doar muzica aia tipica de piscina (gen touch&go etc), nu dracu’ mai stie ce zgomote de jucat table, urlete etc.

    Cam aia-i treaba cu piscina.

  9. mufa says:

    Bo$$, hai cu demisia aia mai repede.

  10. XC47 says:

    Cred că ai mers în zona greșită din Creta. De exemplu ai Falassarna, Elfonissi, Balos, Skinaria, Damnoni etc…
    Trebuie să cauți cu lanterna plajele de căcat, pentru că nu prea sunt. Cel puțin nu în vestul insulei.

  11. animaloo says:

    bah, io am gasit cu 700e/seara. E mai putin de atat?

  12. Manowar says:

    Cred că ai mers în zona greșită din Creta.

    Posibil.
    N-a fost rea nici asta, oricum.

  13. Manowar says:

    bah, io am gasit cu 700e/seara. E mai putin de atat?

    450-600, depinde de ce vrei.

  14. IulianS says:

    Manoware, baga si tu un streetview inainte. Nu de alta dar plajele alea le vedeai inainte sa ajungi acolo si n-aveai mari surprize. Evident, daca preferi surprizele … 🙂 mai bine nu.

    Anyway, pentru mine e ok cum arata acolo, imi place mai nearanjat, mai salbatic.

  15. Manowar says:

    Manoware, baga si tu un streetview inainte. Nu de alta dar plajele alea le vedeai inainte sa ajungi acolo si n-aveai mari surprize

    Bagi, nu bagi streetview, semintele la piscina acelasi gust are.

    Oricum, nu aleg eu locul, cum ar veni. Cat timp are piscina si e curat/relaxant, mi se cam rupe pula de ce e in jur.

    …si, sincer, nu strica sa mai vezi de-astea din cand in cand. Asa, cat sa-ti aduci aminte de unde ai plecat si de ce.

  16. bogymeister says:

    De curiozitate, cat platesti impozit inside IR35? Ca din ce am inteles eu din alte surse, impozitul pentru self employed in IR35 e cam la fel cu ala al unui angajat normal. Self employed in afara IR35 impozitul e undeva la 25% sau mai putin.

    On topic, am fost si eu in Creta acu ceva timp si fix acceasi impresie mi-a lasat. Nu ai observat case neterminat, cu mustati de alea pentru piloni de ciment iesite in afara? Conform legendelor locale, cica daca e casa neterminata nu platesti pe ea impozit. Pula mea, #saraci.

  17. Manowar says:

    Habar nu am. O sa vad.

    Da, o gramada de chestii neterminate prin oras. Schelet de casa la 50-100m de orice punct. #boschetari

    Plm, m-am uitat pe goagle si cica salariile pe insula sunt pe la €630/luna brut. Probabil au inceput alea inainte de recesiune si-au ramas asa de cand le-au scazut veniturile.

  18. Orbu says:

    La banii aia e cam rip-off sa te faci self employed in tara aia. Te faci frumos LTD si iti dai salariu’ de pe LTD – minim pe economie sau ceva, cum ai domiciliul in alt oras faci si chiria la casa din Londonistan tot pe LTD, ca se deduce de la impozit, iti dai si diurna, ca esti in deplasare, ce pula lu’ satana, si daca vrei s-o faci pe aia ce-a mai hoata iti muti si leasingul operational la masina tot pe LTD ( asta nu stiu daca te lasa aia , posibil sa fie nevoie sa incepi leasing nou, acolo mai deduci si TVA-uri si alte alea, ) si tot asa, in principiu platesti un contabil si-ti spune ala mai detaliat ce si cum.
    Si din 3 in 3 luni, vezi ce bani raman pe care nu-i poti trece la costuri si aia e, ti-i dai pe aia dividende si platesti ce e de platit la ei.

  19. animaloo says:

    orbu knows 😀

  20. Deria says:

    Ce inseamna security checks? Era mai safe sa le treci si apoi sa-ti dai demisia?

  21. Gex says:

    Numai ce m-am intors si eu din Stavros, Alexander Inn.

    Check this: https://photos.app.goo.gl/qAk5scRb3FUvzCjRA

    Si nu, n-am stat la piscina, nu am avut motiv. Te serveau baietii pe plaja de n-aveau aer. Pe fata cu palarie o chema Maria, pe tipul din filmulet nu stiu, nu l-am intrebat pentru ca nu m-a interesat :p

  22. mike says:

    600 gbp / day pare asa de mult dar taxele te omoara … vin-o mai bine in Dubai / Abu Dhabi unde salariile sunt tax free …

  23. Orbu says:

    ^Si femeile tot asa, rights free? Vis!

  24. Manowar says:

    600 gbp / day pare asa de mult dar taxele te omoara … vin-o mai bine in Dubai / Abu Dhabi unde salariile sunt tax free …

    Da, unde nevasta-mea nu poate lucra/castiga nimic, deci ca familie castigam mai putin. Si la schimb, 40 de grade, epoca de piatra in privinta drepturilor etc.
    Da, plm, daca eram single, eram de mult p-acolo sau prin Qatar. Da’ nu-s.

    E OK oricum, eu n-am nevoi mari, imi ajung si banii pe care-i castig acum. Cat timp n-ai pretentii exagerate de la viata (si eu n-am, ca nu-mi trebuie masini scumpe sau cine stie ce), te descurci OK si-n UK. Gen da, se poate si mai bine, da’ plm, tinand cont de faptul ca-mi raman destui bani si la salariul actual (nu la jobul nou), nu-i un capat de tara. Banii nu-s totu’ in viata.

    Si nu, n-am stat la piscina, nu am avut motiv. Te serveau baietii pe plaja de n-aveau aer.

    Da, aia rezolva problema cu servirea. Da’ doar p-aia.

    Ce inseamna security checks? Era mai safe sa le treci si apoi sa-ti dai demisia?

    Verifica si ei daca sunt cine spun ca sunt. Da, era mai safe, da’ plm, viata e complexa si are multe aspecte.

    La banii aia e cam rip-off sa te faci self employed in tara aia. Te faci frumos LTD si iti dai salariu’ de pe LTD – minim pe economie sau ceva, cum ai domiciliul in alt oras faci si chiria la casa din Londonistan tot pe LTD, ca se deduce de la impozit, iti dai si diurna, ca esti in deplasare, ce pula lu’ satana, si daca vrei s-o faci pe aia ce-a mai hoata iti muti si leasingul operational la masina tot pe LTD ( asta nu stiu daca te lasa aia , posibil sa fie nevoie sa incepi leasing nou, acolo mai deduci si TVA-uri si alte alea, ) si tot asa, in principiu platesti un contabil si-ti spune ala mai detaliat ce si cum.
    Si din 3 in 3 luni, vezi ce bani raman pe care nu-i poti trece la costuri si aia e, ti-i dai pe aia dividende si platesti ce e de platit la ei.

    Ajungem si-acolo intr-o zi, boss. Da’ mai incet.
    Cat despre masina, nici nu stiu daca o s-o pastrez. Plm, in Londra centrala nu mi-ar fi prea utila. Parca nu-i chiar visu’ meu sa conduc cu 20 de mile la ora (in teorie, ca-n practica, poate 10). Mai vedem.

  25. Alex says:

    Felicitari pentru contract!

    Misto piscina si hotelul, prea scump pentru Grecia, just my 2c. In Grecia este fix ca-n Turcia: daca iesi putin din statiune, se duce dracului tot feng shui-ul de vacanta.

    lol @ Dubai, nici macar in vacanta nu m-as duce acolo. Am un cosmar frecvent: ajunge iubita la spital din ceva accident/prostie, afla doctorii la control ca nu e virgina si parca ne trezim amandoi la puscarie, just for fun. Pentru ca Dubai, animale proaste si doua milenii in urma.

  26. Manowar says:

    In Grecia este fix ca-n Turcia: daca iesi putin din statiune, se duce dracului tot feng shui-ul de vacanta.

    Eu am tot zis, da’ nimeni nu ma credea.
    Plm, nu-i bai, “in statiune” a fost misto si nu-i ca si cand sunt obligat sa ma intorc acolo.

  27. Neurogamer says:

    De acord^

    De aia Canare ruleaza fin. Ai statiunea, apoi inchiriezi masina si vezi chestii miez care nu prea is in ghidurile de la agentia de turism (caci majoritatea agentiilor is handicapate) , <3 <3 <3

  28. Orbu says:

    Cum am spus, eu am gasit mai frumos. Santorini.

    Nici Rodhos nu ar fi fost urat, dar am fost cu copiii, deci -50 de puncte, doar de la asta.
    Si nu am fost la vreun resort atat de misto ca asta unde ati stat voi acum . Ca nici nu as merge in Grecia pentru genul asta de leisure.

    Dar cred ca depinde de insula si de activitati. Din ce am observat, in zonele mai cosmopolite asa, nu prea e cu resorturi pe terenuri largi, cu tot felul de facilitati. E cu chestii mai buticoase, unde dormi mananci si o piscina acolo sa fie, dar e promenada aproape. Daca mergi in zone mai remote, cu complexe turistice mai ample, sunt cam ciulini in jur, ca na pretul terenului si posibilitatile.

    Asa, daca nu ai pofta sa conduci/ iei taxi, sau sa te misti mai departe si vrei totul inauntru am auzit ca-s genul asta de complexe dezvoltate chiar si in deșert. In condițiile astea, marea e oricum un moft.

  29. Manowar says:

    Asa, daca nu ai pofta sa conduci/ iei taxi, sau sa te misti mai departe si vrei totul inauntru am auzit ca-s genul asta de complexe dezvoltate chiar si in deșert. In condițiile astea, marea e oricum un moft.

    Ba, nu, nu am chef sa conduc. Mai ales pe partea aia a drumului. Si nici pe partea corecta nu m-as inghesui sa conduc coispe kilometri zilnic dus si intors, ca “e mai incolo pe undeva o plaja”. Sau “hai in masina, ca sa conducem doua ore pana unde ne vom plimba o ora”. Parca n-are sens. Marea in sine nu-i relevanta pentru mine, dar briza si temperatura … da. Asa ca nu chiar “in desert”. Ca parca-i altceva seara cand iti bate briza-n muie – chit ca esti la piscina si nu pe malul marii. Si plm, nu stiu daca ai vazut, da’ nu prea bate briza aia in desert.

  30. Lumi says:

    @Manowar
    Inside IR35 inseamna ca raman cam 60% din banii aia …

  31. Manowar says:

    Nu-i stres. Am zis, nu sunt un om cu nevoi prea mari.

  32. clawbc says:

    Si-i chiar placut s-adormi pe-un d-ala fara sa te trezeasca cine stie ce colorati care vand ce plm vand aia pe plaja – de la ochelari de soare la porumb sau plmuri, habar nu am.

    Tot placut e sa ai toate facilitatile alea ale hotelului la 30-60s de mers – de la camera pana la bar, receptie, restaurantele etc. Tot placut e sa auzi doar muzica aia tipica de piscina (gen touch&go etc), nu dracu’ mai stie ce zgomote de jucat table, urlete etc.

    Horror, se intampla chestiile astea pe alte plaje in afara de Romania? Ca mie nu mi s-a mai intamplat de cand am parasit mirificul litoral romanesc (adica de cand am intrat pe salariul meu).

    Nu vreau sa fiu romanul tipic care vine si zice “dincolo era mai ieftin”, dar Creta aia arata chiar trist. De ex. unde am fost eu in Thassos, insula aia in care ai sanse sa dai acum de mai multi romani decat greci (pe atunci nu era asa, romanii inca erau la stadiul Nisipurile de Haur), am avut casa mea pe deal, gratar, masa afara, vedere spre mare de pe deal, o terasa jos pe plaja unde o frecam toata ziua si tipul de acolo ne tot balota bauturi si ni le aducea pe plaja, exact cum povestesti tu la piscina. Aici am stat, intre timp vad ca au mai crescut preturile: https://www.booking.com/hotel/gr/arsinoi-stonehouses.html

  33. buntzi says:

    Da, unde nevasta-mea nu poate lucra/castiga nimic,

    De ce nu poate lucra? Nu știe engleză sau are o durere?

  34. Manowar says:

    Pentru ca e in HR, iar in tarile alea nu prea ar merge doar cu engleza. Pe langa asta, daca-mi amintesc eu bine, ar trebui sa mearga cu cearsaful pe mecla si pula condus etc.

    Stiu, pot fi contrazis, dar…sotia ta ce job are acolo? Pe copii cine ii creste?

    Hai ca stii cum functioneaza…

  35. buntzi says:

    Mă așteptam la ceva mai mult discernământ de la tine…
    De ce te gândești că trebuie să poarte hijab (sau cum mă-sa se cheamă), dacă nici soția șeicului nu poartă așa ceva în public?
    Din cele trei colege ale mele numai una poartă trăznaie de-aia în jurul feței (e localnică și așa vrea ea) și toate trei își conduc mașinile la și de la servici. Sunt trei femei dintre care una este șefa proiectării într-un departament de inginerie de 30 de oameni (cu tot cu șofer și ăla de face cafeaua), dar la toate departamentele alea fantomă (ca în orice corporație / bugetărie) e puzderie de dame.
    Desigur că în HR e suficientă engleza, doar nu-ți imaginezi că toată lumea p-aici vorbește arabă? Dacă nu ar fi fost, nu mă băgam în seamă.
    Soția mea nu are job aici pentru că nu știe engleză. Dacă știa, ar fi avut, și de-asta am și întrebat ( e drept, ironic). Pe copii îi crește bona sau bunicii sau orice aranjament care funcționează și în UK. Nu de alta, dar au fost protectorat britanic și tot sistemul e adaptat după cel englezesc.
    Sunt foarte multe femei care lucrează știind numai engleză (și nici aia strălucit) și limba de baștină (hindi, urdu, tagalog, sârbă, rusă, română etc).
    Îți dau detaliile astea pentru că ar fi păcat să refuzi o eventuală ofertă (da, știu că e doar teoretică discuția) din cauza unor motive bazate pe niște presupuneri total greșite, atâta tot.

  36. Manowar says:

    Din cele trei colege ale mele numai una poartă trăznaie de-aia în jurul feței (e localnică și așa vrea ea) și toate trei își conduc mașinile la și de la servici.

    Da, boss – aia la tine. Da’ acolo discutam de mai multe tari, poate ti-a scapat asta.

    Desigur că în HR e suficientă engleza, doar nu-ți imaginezi că toată lumea p-aici vorbește arabă? Dacă nu ar fi fost, nu mă băgam în seamă.

    Din nou – aia la tine. In cele mai multe corporatii ar cere limba locala PLUS engleza, la o adica. Ca nu prea poti sa ai pretentia sa vorbeasca toti angajatii engleza.

    Soția mea nu are job aici pentru că nu știe engleză. Dacă știa, ar fi avut, și de-asta am și întrebat ( e drept, ironic). Pe copii îi crește bona sau bunicii sau orice aranjament care funcționează și în UK.

    Aia e, ca-n UK functioneaza fara bunica/bona momentan…
    Stai linistit, daca vreodata pica vreo oferta GG, nu o refuz asa, pur si simplu. Nu fara a face niste calcule, oricum.

  37. buntzi says:

    Da, boss – aia la tine. Da’ acolo discutam de mai multe tari, poate ti-a scapat asta.

    Nu mi-a scăpat, dar era vorba fix de Dubai/Abu Dhabi (nu de alte țări) și de tax free income.

  38. Manowar says:

    Da, dar eu vorbeam si de Qatar, de exemplu (cu unii de acolo discutam acum mai multa vreme). Unde nici macar eu nu ma pot imbraca cum vreau, never mind sotia…

  39. Orbu says:

    @Manowar
    Inside IR35 inseamna ca raman cam 60% din banii aia …

    Nu-i stres. Am zis, nu sunt un om cu nevoi prea mari.

    Si pesemne ca-ti place si munca in folosul comunitatii . La cat scoti anual din 600 de lire pe zi 40% sunt pe la 50 000 de lire asa. +/-, in functie de cata pofta de munca ai.

  40. Radu says:

    plm, daca esti milenial sau burlac convins (dar nu gay) e ok la multi bani in desert la camile acolo. Dar nu vrei sa-ti cresti si educi copiii in haznaua aia, nu?

  41. andrea says:

    orbu, e mai mult spre 95 de k net, asta daca nu faci si nu stiu ce smekerii cu umbrella.

  42. animaloo says:

    ” e mai mult spre 95 de k net” – cred ca orbu zicea cat ar fi suma platita la stat, nu aia care intra 🙂
    pe cifrele mele (adica 220 zile) ar insemna cam 40k nu 50. Dar asta pentru ca la mine e obligatoriu sa imi iau liber

  43. Manowar says:

    Si pesemne ca-ti place si munca in folosul comunitatii . La cat scoti anual din 600 de lire pe zi 40% sunt pe la 50 000 de lire asa. +/-, in functie de cata pofta de munca ai.

    E o chestie temporara. Mai vedem pe urma. Dar nu-s genul deranjat de taxe. Ma uit la cat imi ramane in buzunar, nu la cate familii de pakis intretine statul pe spinarea mea.

    pe cifrele mele (adica 220 zile) ar insemna cam 40k nu 50. Dar asta pentru ca la mine e obligatoriu sa imi iau liber

    La mine nu cred ca e. Gen abia am venit din concediu, nu simt nevoia sa plec nicaieri in urmatoarele luni. Da’ cum am zis, la ce bun sa ma uit la cat imi iau aia cu japca? Prefer sa ma uit la ce-mi iese mie. Si, pana una-alta, iese mai bine decat am acum, nu simt nevoia sa iau clasa S sau un core i9 fix acum-acum, asa ca-i in regula.

  44. andrea says:

    La taxe e peste 60 =))

  45. Orbu says:

    Ok, la 95k net e totusi altceva. E >70% retentie la cum vad eu lucrurile ( 20 de zile pe luna
    x 10.5 luni pe an muncite) . Merge. Daca locuiesti permanent in UK nu prea merita sa faci umbrella. Parerea mea, nu ca as stii legile din UK, dar ca principiu. Merge pentru expati. Gen, as face-o eu daca as veni sa muncesc acolo si nu as avea casa sau alte asseturi mobile care pot fi cumparate si folosite cu costuri in numele firmei. Daca locuiesti permanent acolo, ca in orice tara, cred, e mai util sa iti faci SRL-ul tau si sa “traiesti pe SRL”. O data ce ai business-ul tau capeti si diverse soiuri de credibilitati si parghii in piata unde activezi. Asa, cu umbrella esti mercenar, ca selfemployed, dar cu retentie mai mare.

  46. Manowar says:

    Ma doare-n pula, oricum intentionez sa stau pe banii nevestei. Ce plm.

  47. animaloo says:

    La mine nu cred ca e

    eh. La mine am 200 onsite si 20 off. Si diferenta e de 150e/zi. Dar, asa e contractu, asta facem.
    Dar, cum zici, la final vad cat castig si, cand iese bine zic sarumana si vedem la anu ce se intampla

  48. andrea says:

    Nu te mai lasa o gramada de joburi in UK sa ti faci pe SRL de anul trecut de cand au incercat sa combata cumva faza cu aia pe 800-1000 de lire pe zi de 20 de ani care plateau 15% gen taxe si te fut ca si companie care utilizezi serviciile contractorului.

  49. andrea says:

    De banii nevestei doar in GRECIA MERGEM.

  50. Orbu says:

    Ma doare-n pula, oricum intentionez sa stau pe banii nevestei. Ce plm.

    Ma duc sa deschid o bere in cinstea acestei afirmatii, de fapt imi trimit sotia s-o cumpere. Cea mai buna idee pe ziua de azi.

  51. Orbu says:

    @Andrea: Am auzit de asta, dar nu am prea inteles-o. E vorba de joburile de tip eu am SRL-ul meu, dar lucrez la sediul firmei tale gen 80-100% din timp, sau pe ce se bazeaza incadrarea la categoria aia?

  52. animaloo says:

    Ma doare-n pula, oricum intentionez sa stau pe banii nevestei

    AMIN!

  53. Neurogamer says:

    Ma doare-n pula, oricum intentionez sa stau pe banii nevestei

    2xAMIN!

  54. andrea says:

    In teorie daca lucrezi Mon-Fri sau orice alt pattern de asta stabil si serviciile tale is specifice si contractul mai si dureaza mai mult de cateva zile/saptamani si nu sunt servicii care-s interschimbabile ( il trimiti pe Gigel saptamana viitoare sa faca el jobul martea, pentru ca esti un business cu specialisti )ti se aplica si ar trebui sa platesti cat plateste un angajat taxele si foarte multe firme au inceput sa si aplice asta. Trebuie sa fii legitimate business care oferi servicii specifice si sporadice si de nisa ca sa nu ti se aplice. Contractorii pe IT nu prea sunt asta ( decat daca vine sa ti implementeze ceva si dupa proiect se cara etc.). La destule companii inca merge treaba cu Limited, dar multe au inceput sa nu-ti mai permita.

  55. Fery says:

    one solution: isle of man

  56. Orbu says:

    Merci, Andrea. Bine de stiut.

  57. Manowar says:

    Am sters discutia legata de brexit/ww2 si restu’.

    Daca va mai fute grija, bagati la un post ceva mai la subiect.

  58. Delia says:

    Apropo, grecii stau cu casele neterminate din motive de taxe, impozit and shit. Evident , majoritatea s-au imprumutat atat de mult, incat nu mai au bani sa finalizeze ceea ce au inceput.
    Cum de ati ales Grecia??

  59. Adi says:

    Chestia cu casele “neterminate” pentru a nu plati impozite e la mare moda prin Orientul Mijlociu, pe aia ii doare in cur de aspect atata timp cat economisesc banii pentru taxe. E intentionata, casele alea nu vor fi vreodata terminate, e echivalentul la a sta in cort si a da muie statului in privinta taxelor. Intr-un fel, e de inteles, nu primesc mare branza inapoi si au platit o data taxe cand au construit casele, si pe materiale (TVA) si pe manopera (taxele pe salariile muncitorilor), iar teoretic dubla impozitare e ilegala (pe Marte, ca pe Tera orice taxa e binevenita).

  60. mel says:

    Felicitari pentru noul job!

  61. 0040 says:

    Ai fost pana in Creta pentru o piscina , cand puteai sa faci ca average UK guy….

    https://www.liveleak.com/view?t=kCx2g_1532014922

    :)))))

  62. Lumi says:

    @andrea
    “La taxe e peste 60 =))”

    da, dar ca salariat ai concediu platit 4-5 saptamani pe an, pensie suplimentara de multe ori platita o parte de angajator, asigurare medicala …

  63. andrea says:

    Da, si ca salariat iei jumate si ce explici tu costa max cateva sute de lire pe luna aditional, asta daca nu cumva are nevasta/sotul asigurare full medicala pentru familie oricum. pe PAYE ai si concediul platit.

  64. Lumi says:

    din ce stiam platesti taxe la tot ce incasezi pe contract, din ce ramane iti platesti concediul, etc e drept ca nu mi-am batut capul sa verific, mi-au dat contabilii un procent si l-am luat de bun.
    oricum macar acum stii o treaba la inceputul contractului – esti IN sau OUT, nu te mai plimba pe la ‘court’ sa demonstrezi dupa 5-10 ani ca de fapt n-ai fost ‘angajat mascat’ in nu stiu ce perioada, ceea ce mi se pare mult mai corect. din ce stiu hrmc a pierdut cam toate procesele, ultimul cu un boss de la bbc care a ‘eludat’ statul cu vreo 400k din paye (dar nu toti avem banii aluia pt avocati asa ca sigur mai sunt si victime)

  65. Orbu says:

    Intrebare : La self employed nu platesti taxe la profit? Adica nu ai ceva deduceri pe care le poti scadea din impozit ? Sau e % din suma incasata si te priveste ce costuri ai ?

  66. mike says:

    Oricat de surprizator ar parea viata pentru femei ( expatriate ) in Emirate ( Dubai , Abu Dhabi ) e super ! ( Atentie, a nu se confunda Emirate cu Arabia Saudita ). Nu e nici o problema in legatura cu ce se imbraca, fiecare cu treaba lui, femeile sunt tratate ca niste printese ( restaurante , hoteluri , shop-uri etc ). E chiar o placere sa vii din Romania de ex unde nu te baga nimeni in seama si aici sa fii mare doamna. Toti indivizii care lucreaza in zona de servicii se comporta foarte bine, respectuos, politicos daca esti client. Distractie maxima cu bautura si altele prin baruri si la plaje. Au tot felul de parcuri de distractii / malluri / restaurante / baruri unde se cam cheltuiesc banii. Din Octombrie pana in Martie vremea e ok, chiar e mai bine aici decat in Europa, singura problema ar fi vara Iulie August Septembrie in special cand e super cald. Intr-o corporatie unde lucreaza expatriate nu e nici o problema daca nu vorbesti araba, engleza e suficienta sunt o gramada de indieni, filipinezi pe aici care nu vorbesc deloc araba.
    In concluzie e bine de inteles ca in Dubai in special s-au investit foarte multi bani, e un business international, iar firmele care au bagat banii nu cred ca o faceau daca era vorba sa se impiedice de niste reguli religioase care sa le alunge potentialii clienti. Iar chestia asta cu tax free-ul la salarii chiar e ok.

  67. Lumi says:

    @Orbu
    Stiu ca poti sa ai cheltuieli deductibile si la self-employed pe care sa le scazi din incasari ca sa micsorezi ‘net profit’. Diferenta fata de limited e “National Insurance charged on net profits.” (si cam de asta vrei sa scapi) Recomandarea era sa folosesti stiu self-employed la sume pana in 30-40k pe an.
    La ltd, platesti taxa pe profit 19%/20% (din ce ramane dupa ce scazi cheltuielile) si apoi taxa pe ‘dividends’ (intre 0% si 35%, gasesti pe net pragurile) in functie de cati bani scoti anual si cati actionari sunt …
    cel mai bine te poate lamuri un contabil, astia iti dau sugestii dar nu iti va explica nimeni cum sa eludezi taxele ( dar din ce-ai mai postat am vazut ca ai imaginatie si cred te descurci si fara ‘tax avoidance consultancy’)

  68. 0040 says:

    care-i treaba cum umbrealla pentru contracte in uk? m-a sunat si pe mine cineva si zicea ca pentru daily d-astea… o posibilitate e sa faci pe uk si alta cu umbrella in romania….

  69. Lumi says:

    @0040
    citez
    The way an umbrella company works is pretty simple. The contractor becomes an employee of the umbrella company. This means that the agency will pay the Umbrella Company and the Umbrella Company, deducts the necessary PAYE and national insurance contributions and pays you your salary.

    If you were to follow the agency payroll route, you essentially become an employee of the agency and they are responsible for making all of the necessary deductions and paying you your salary.

    Both options mean that you don’t need to worry about taxes, complying with IR35 or keeping detailed accounts.

    The first difference is that when an umbrella company is carrying out the necessary deductions, they will also calculate any tax relief on any allowable business expenses where the contractor isn’t subject to supervision, direction or control. This could mean an increase in take home pay. So, contractors working through an umbrella company simply need to submit their timesheets and log their expenses online.

    The next big difference is the additional benefits you get when working through an umbrella company.

    With agency payroll you will have access to certain statutory benefits including sick pay.

    However, an umbrella company will employ you under a contract of employment so whether you carry out one assignment or 100 you’ll be employed under the same contract, giving you a record of continuous employment which helps with mortgage or loan applications. It also helps to ensure that you’re on the correct tax code whilst providing you with just one pension pot. As with agency payroll, you also get access to statutory benefits such as maternity and sick pay but with the added benefit of an inclusive insurance package

    (mare atentie insa – am avut un coleg care si-a luat teapa cu umbrella ca aia ii retineau taxele (NI) dar nu le-au platit la stat si dupa 1-2 ani au intrat in insolventa, deci tb cerut copii dupa toate platile sa vezi ca se fac pentru tine etc). In plus sa vezi si ce comision au pentru serviciile lor, ca nu e gratis.
    posibil sa aiba invarteli si sa iti verse bani si prin alte conturi dar ma indoiesc ca schema e legala sau ca se complica la sume mici. in toate contractele pe care le-am avut scrie ca entitatea fiscala tb inregistrata in uk (deci ma indoiesc ca merge sa lucrezi pe pfa-ul din romania sau vreun offshore daca asta era intrebarea)

  70. Orbu says:

    @Lumi: Tehnic merge ca entitatea fiscala sa nu fie inregistrata in UK, ci in Romania, pe principiul angajat delegat in EU. Cred ca nu va mai merge din martie. Practic, depinde de angajator. Pe de-o parte ei ar fi mai interesati din punct de vedere al bataii de cap sa lucreze cu tine inregistrat in Romania, ca e toata raspunderea cam asupra ta si a companiei tale. Ei se spala pe maini. DAR. Am intalnit in diverse discutii cam aceeasi atitudine de care spui, cerinta sa te inregistrezi in UK, iar motivul e acelasi, raspunderea, dar a ta.
    Adica, in UK, daca esti de cacat inteleg ca legea si contractele se cam respecta si poti sa o belesti pentru ceea ce faci. E complicat ( posibil, dar complicat) sa faci o firma sa plateasca despagubiri si raspundere, ca sub legea din Romania e responsabila in valoare de capitalul social, iar cetateanul per se se poate fofila sub diverse motive, ca asa e la noi. Iar ei stiu asta si de aia vor binding agreement cu entitate inregistrata in UK.
    In cazul meu nu prea e o problema, pentru ca, de obicei , contractele sunt prin varii agentii, iar alea sunt inregstrate in orice tara vrea clientul, mai departe fiind problema mea si a agentiei cum si unde ma inregistrez.

    posibil sa aiba invarteli si sa iti verse bani si prin alte conturi dar ma indoiesc ca schema e legala

    Uneori este.
    Am lucrat cu umbrella in DK si E ok. Poti a facturezi in multe feluri zilele care-s remote. Daca nu esti in tara le poti factura ca atare de pe PFA-ul sauLTD-ul tau din alta tara si poti sa nu platesti taxe la ele in tara aia etc.
    Sau poti sa faci ceva tax avoidance undeva pe dunga gri a legi in care tu facturezi corporatiei Umbrella parte din venitul de pe contractul tau ca un serviciu separat intre S.R.L-ul tau si al lor. Am auzit si de umbrele care rotesc 10-20 de firme si poti sa facturezi servicii, pe rand, catre ele dupa ceva scheme ca sa nu fi prins in vreun pattern.
    At heart e tot evaziune fiscala si in teorie ar fi posibil in justitie sa se demonteze modelul de frauda si sa dovedeasca aia ca sunt servicii fictive pentru a pune banii de-o parte, plus ca au niste costuri asociate, asa ca e doar o chestiune de ce sume vorbim si ce relatie ai cu tara respectiva, ca sa iei o decizie daca merita.
    Daca e vorba de scos cateva mii pe an si locuiesti, esti legat cumva de tara cu pricina, nu prea merita. Daca esti mercenar adevarat si esti in tara aia doar pentru munca, eventual pe contract pe termen limitat, do whatever, oricum foarte probabil nu se sesizeaza nimeni pentru un contract de 4-6 luni, cat timp oricum esti inregistrat si platesti ceva. Efortul lor ar fi prea mare. Si daca se sesizeaza, aia e, in cel mai rau caz o sa fii cam interzis in teritoriul ala. Dar daca locuiesti activ in tara aia si ai si asseturi, poate nu e o idee foarte buna sa sari calul.

    Partea cu taxele platite e asa si asa. Am primit o hartie din DK ca sunt dator 1 coroana :). Presupun ca mi-au calculat aia taxele prost si au gresit la ceva rotunjiri din soft de a iesit asa, whatever. Nu stiu daca sa ma ingrijorez pe suma asta, probabil ca nu, dar puteau sa fie 10 sau 1000, in final, eu nu inteleg nimic din limba daneza.
    Si cam pe aici vad eu treaba cu Umbrella. Merita combinatia daca nu prea te pricepi la limba si legile din tara cu pricina. Daca aveam un pic de timp mergeam la un avocat/contabil si-mi deschideam singur propria magaoaie in DK si ma si inregistram cu SSN si aveam si un pic mai multe drepturi in tara aia tot pe bani putini. Dar era vorba de 4 luni si ceva eforturi si matematic a reiesit ca cel mai bine e sa folosesc pe unii care se pricep la asta.

    Cam greseau si aia destul pe la calcule, trebuia sa ii mai corectez din cand in cand, dar macar stiau principiile si erau unii mari deja intr-o relatie cu agentia si cu clientul, adica puteam escala, pune presiune la nevoie, aveam ceva avantaje. Plus ca primeau banii la timp si mergea totul streamlined. Daca imi gaseam eu umbrella mea shady, probabil cu un tarif mai mic, economiseam 50-100 de euro pe luna, dar aveam de pierdut la incredere, la modul cum se leaga colaborarea intre fiecare si fiecare din lant. Treburi de genul asta.

    De obicei caut sa vad daca exista ceva “established relation”. Adica cine ma suna se cam intampla sa aiba deja o recomandare de umbrella ( daca e cazul) si un proces care deja ruleaza. Nu prea m-as baga sa imi caut eu singur pe unii “pe net”, doar pentru un cost optim.
    Nu poti sa fii chitros chiar in toate aspectele. As vrea sa se poata, dar nu functioneaza bine.

  71. Lumi says:

    @orbu
    foarte interesant ce spui, am de invatat 🙂
    UK/irlanda nu merge cu pfa sau srl-uri din romania, de asta ne-am lovit mai multi, in alte tari n-am lucrat. Posibil ca DK sa fie mai pretentioasa cu inregistrarile de firme, in uk e ff simplu, se face online, nu-ti trebuie contabil decat dupa aia. Stiu ca era posibilitatea sa detii un ltd chiar daca nu esti rezident in uk, nu stiu daca si cat o sa mai tina (stiu situatia unei bunici de la tara cu pensia mica, stakeholder intr-un ltd englezesc care sa incaseze dividends, un exemplu nevinovat, asta daca sotia lucreaza)

    Nici un contract nu se face fara asigurare – platesc cam 200£/an si liability e de 1-1.5 milioane £. Avand in vedere ca lucrez totusi cu niste procese clare si chei de control intermediare (gen design/dev/test/deploy) e putin probabil sa ajungi chiar sa produci pagube masive si sa fii chiar singur in marele rahat. (pt asigurari QDOS are preturi ok pt personal/professional insurance)

    Rezidenta fiscala pt mine e uk totul se declara si se impoziteaza, unde pot sa mai ciupesti e la outsourcing/sub-contractari in romania pe mici proiecte/taskuri, dar e bine sa ai ceva in spatele facturii si sa nu te intinzi mai mult de 10-15% (iar banii aia nu exista de fapt, nu poti sa-i circuli pe card sa-i cheltui la M&S)

    Daca nu esti rezident sau esti nou in uk e mai complicat pt ca sunt suspiciosi, nu ai referinte ‘in sistem’ pe care sa le poata verifica. nu stiu daca e nationalism sau pur si simplu stramba din nas ca vii din afara sfintei insule. tendinta e sa incerce imbrobodiri pe rate mici, munca multa, multe roluri intr-unul ‘gen specialist’, ‘expert’ etc Prosteala de care m-am lovit aici e sa vii pe un job gen DEV si apoi sa iti ceara sa faci si ceva arhitectura de exemplu (pana recrutam architect, suntem in interviuri … dar trece o saptamana si o saptamana si nu mai vine nimeni si clientul asteapta, uite asa trece 1-2 luni etc .. ) sau sa vina arhitectul si sa fie varza, pana intelege toata lumea mai trec 2-3 luni etc … sau sa vii sa lucrezi in echipa dar cerintele sa fie varza si trebuiasca sa le faci si pe alea ca altfel nu poti sa livrezi. una peste alta esti norocos daca ai un echipa 1-2 normali la cap dar asta e norocul fiecaruia.

    daca as merge in alta tara probabil si eu as opta tot pentru varianta umbrella 3-6 luni pana te dumiresti pe-acolo. eu recomand sa vii aici 3 luni pe umbrella sa vezi daca iti place si poti sa te adaptezi la stilul lor de munca, de viata si mai ales daca vrei sa ramai mai mult. daca esti rezident fiscal in romania si stai in uk pana in 6 luni cred ca poti sa ramai cu cea mai mare parte din bani si ii declari tu la anaf … nu prea au ce sa-ti faca. daca vrei sa ramai sau ai assets da, se schimba treaba. mai ai timp pana in martie cel putin 6 luni … gen oct/nov se trezeste managementul ca mai au bani de cheltuiala pana in aprilie si mai urnesc proiecte

  72. 0040 says:

    Mersi Lumi, Orbu.. mda… pai la fix aia ma gandeam, ei sa imi dea mie cat au zis pe ora si eu sa-mi platesc taxele in Ro….
    6 luni ziceau astia , cu posibilitate de prelungire… mda, dar intai sa trec interviurile si dupa, gen mai pierd o luna sigur daca e sa iasa ceva. Daca nu, duca-se-n brexitul lor… :p

  73. Burucel says:

    @0040
    Bafta! Nu uita… pupi in bot si iei tot !

  74. django says:

    urata vacanta, pe cinstite, si peste toate astea mai tragi inca din tigarile aduse de socrii acum coishpe luni, get a life dude….

  75. Deria says:

    La ce incendiu de proportii vad ca s-a intamplat in Grecia, bine ca v-ati intors inainte de asta.

  76. alex.x3s says:

    @Mano: n-ai spus o vorba despre copil..
    unde a fost in tot timpul asta?

  77. Deria says:

    :)) :)) :))

    A spus ca au venit socrii. Am un feeling ca, pana nu creste, nu-l vor lua cu ei in concediu. Si e bine asa, din punctul meu de vedere.

  78. Manowar says:

    Bai, si i-am zis la aeroport ca am uitat ceva…

  79. alex.x3s says:

    @Deria. bun asa, da lasa-l sa spuna el, cu cuvintele lui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *