Si un scurt documentar cu Dragnea si Teleorman

E interesant clipul – te unge pe suflet.

In teorie, ar trebui sa para tragic. “Uite, ba, a “capturat” Dragnea tot acolo, de la firme de transport, ferme si plm pana la silozuri si terenuri si ape, bietii oameni nu mai au ce face acolo, pot doar sa lucreze pentru el pe salariul minim, daca-l iau si pe-ala!”. Si ar trebui sa ne indignam si sa ne pese si alte alea.

In practica, e o mica problema – pe la 22:55 iese adevarul la suprafata: toti baietii aia care acum plang cu lacrimi de sange au votat pentru Dragnea pentru 50-100 de lei.

Da.

Pai, cum, bo$$, a luat Dragnea totul? Si cand te-ai bucurat la 50 de lei la X ani … nu stiai asta? Nu stiai ca aia o sa faca? Ca tot face. Faaaace. De peste 10 ani. Da’ stiti cum e: treburile alea cu democratia, libertatea, justitia, proprietatea, integritatea samd sunau bine, da’ nu la fel de bine ca 50 lei. Pai, cu 50 de lei, un om chibzuit se face pulbere la carciuma din sat. Probabil si aia tot a lui Dragnea o fi.

N-are cum sa-ti fie mila de astia. N-are cum. Ca si-au facut-o cu mana lor – si nu si-au facut-o doar lor, le-au facut si altora din alte orase care trebuie sa rabde acum PSD-ul. Asa ca eu am urmarit ala zambind, la modul “deci pe fraierii astia cocliti ii fute Dragnea ca sa-i plateasca pensia lu’ mama? Mie-mi convine”.

Iar tipu’ ala de la 22:55 zice cu putin inainte de secunda aia ca el nu merge sa lucreze la ferma Dona pentru Dragnea, sa ia 10 milioane, ca el a lucrat in Italia, in Spania…si nu-l intreaba nimeni:

Si de ce-ai venit inapoi, prostea? Ca sa iei 50 de lei?

Asta-i adevarul pe care nu vor sa-l auda plangaciosii aia si rudele lor: coaie, ti-ai facut-o cu mana ta; si le-ai facut-o si altora care n-au fost la fel de retardati ca tine; acum taci si inghite.

Uite care-i treaba: ai mei voteaza PSD la foc automat. Nu le pasa de “viitor”. Copiii lor au plecat din Romania. Nu le pasa lor de de-astea. Le pasa sa-si ia pensia – cat mai ca lumea. Ah, ca arde Romania ca sa-si ia ei pensia? Da, asa e. Si? Copiii lor nu-s acolo. Si oricat s-ar umfla venele-n capu’ anti-psd-istilor, orice om rezonabil intelege treaba asta si le da dreptate.

Exact asa se pune problema si cu tristii aia. Coaie, mai ai copii acolo? (ca aia doi idioti care au 2-4 copii). Si … nu te-ai gandit ca le futi tot viitorul cand ai luat aia 50 de lei? Nu? Sau nu ti-a pasat? Tot nu? Pai, atunci…bine. Sa-ti fie de bine – sari pe rampa.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

102 Responses to “Si un scurt documentar cu Dragnea si Teleorman”

  1. ZmeulZmeilor says:

    “Dar tu nu pricepi ma ca eu au muncit o viata si ca vreau pensia???
    De unde?
    Pai de acolo de la stat, ca eu am muncit o viata intreaga.
    Stai ma omule ca de banii dati de tine s-au platit alte pensii, s-au facut uzine (furate de altii, lol)….
    DAR NU CONTEAZA EU VREAU BANII AIA AI MEI MUNCITI.”
    Dialog real, cu taik-miu. Care atunci cand era scandalul Grindeanu-Dragnea il injura pe Grindeanu ca un PSDist adevarat isi da demisia de onoare. Care a votat cu Ratiu… Csf, ncsf, daca fostii intelectuali (plm, inginer) au ajuns asa, iti dai seama ce e acolo.

  2. super_fotbal says:

    Opozitia lui Dragnea gen!
    A se observa ca astia de la adevarul l-au bagat la rubrica de entertainment, deci e un personaj serios baiatul asta!

    http://m.adevarul.ro/entertainment/celebritati/fondatorul-grupului-coruptia-ucide-nominalizat-titlul-personalitatea-europeana-anului-alaturi-actrita-emma-watson-alte-nume-mari-1_5aaa6629df52022f7598cdf8/index.html

  3. Manowar says:

    Stai ma omule ca de banii dati de tine s-au platit alte pensii, s-au facut uzine (furate de altii, lol)….

    Posibil, dar asta nu-i vina lui sau problema lui. Normal ca-si vrea pensia.

    Dar, daca ti se pare necinstita treaba asta, hai sa procedam cinstit: dati-le banii inapoi. Aia platiti pe post de contributii la pensie timp de vreo 40 de ani, la valoarea de-atunci. Gen “in dolari”. La cat era dolaru’ atunci – 15 lei gen? Plus dobanda, desigur. Nu are statu’ bani? Perfect. Atunci sa le dea astora pe un leu diverse uzine, terenuri si pula mea. Ca asta e – ai mostenit chestiile comuniste, ai mostenit si datoriile comuniste. Daca nu-ti convine, nu te baga.

    Csf, ncsf, daca fostii intelectuali (plm, inginer) au ajuns asa, iti dai seama ce e acolo.

    Asa cum? Ca au dreptate.

    Daca se merge pe “nu punem baza in stat”, perfect, sunt de acord si cu asta. Desfiintati atunci de maine toate taxele si cu mine-i OK, dau in scris ca nu mai vreau pensie, ca nu sun la pompieri (sau daca sun, platesc pentru asta), ca nu am nevoie de educatie gratuita etc.

    Merge?

    E foarte bine ca-si vor pensiile. E foarte rau (pentru ei) ca-s prea prosti si prea incapabili sa faca ceva pe tema asta.

  4. Adi says:

    Incurci pensiile cu pompierii: taxele sunt pentru pompieri, pensia e din contributii. Tot cu forta ti se iau, dar separat. Tara fara taxe nu exista, dar fara pensii sau fara asigurari de sanatate obligatorii, da. Din cate stiu chiar si in Germania daca depasesti un plafon de venituri nu mai esti obligat sa cotizezi la asigurarea de sanatate de stat, iti faci tu unde vrei de care vrei (poti sa iesi din sistem). Cu pensia prin Europa nu se poate iesi din sistem, dar prin alte parti da.

  5. Ionut says:

    Are dreptate Adi. Tu dai statului 40 ani o “rata” pe care el se obligă să ți-o dea după (mai puțină matematic vorbind și tot în rate). Nu e treaba mea ce a făcut cu banii, nu e treaba mea că nu mai muncește nimeni și n-au de unde … înțelegerea asta e în toată lumea. Ca pensionar, să ardă țara, să nu mai fie plătite salariile bugetarilor, nu îmi pasă, eu vreau banii mei să cumpăr mâncare, să beau apă.

  6. ZmeulZmeilor says:

    Dar eu nu am o problema cu asta. Lol, mi se pare normal sa votezi pe aia care au furat tot, dar au promis ca iti dau 20 de lei la pensie . Mi se pare la fel de normal sa ii pupi in cur cand sare in sus inflatia si sa dai vina pe patroni, Soros, Ciolos si tefelisti. Iar cand cade orasul pe tine sa aplauzi pe boala vacilor firea, ca doar pe ea au girat-o aia de mai sus. Cand nu mai vine apa calda sa ti se rupa de ce zice fi-tu, ca reteaua de apa e din anii ’80 si nu s-a mai facut nimic si banii aia de statui mai bine intrau acolo. Sa mai zic ca toti astia sunt urmasii directi ai celor care au omorat oameni in ’90?

    Bai, sunt mega ok cu asta. Dar cu mine cat mai departe, asa, mai pe la vest. Lol. Nu am o problema ca toti isi doresc pensiile, spagutele, salariile. Asa merge peste tot. Votezi – primesti. Nu votezi – asta e.
    Cat de dat inapoi banii aia? Eu sa ii dau? De ce eu? Sunt eu statul? Ce sa mai dau, ca de vreo 6 ani torn cu impozite in stat. Am calculcat ca am dat cam 100.000 de euro in impozite in ultimii 4 ani la stat. Ce plm a primit taikmiu de 100.000 de euro, in afara de o spalare pe creier si inflatie? Vezi tu, el isi doreste pensia lui, cat mai mare si mai grasa din banii aia ai lui (cand era Ciolos urla la unison cu gadea ca guvernul are bani dar nu da la populatie si ca sunt tradatori ca nu maresc pensiile) . Eu imi doresc niste rezultate cat de cat palpabile – problema e ca eu pot oricand sa dau reset, astia nu prea.

  7. Orbu says:

    E foarte bine ca-si vor pensiile. E foarte rau (pentru ei) ca-s prea prosti si prea incapabili sa faca ceva pe tema asta.

    Mai exact ce? Gen, cand te apropii de 70 sunt cam putine lucruri pe care le mai faci eficient. E greu si sa te pisi, dracu’.
    Nu fac(em) aia mai tineri prea multe pe tema. Sa ma mai astept la niste bosorogi ca fac ei… Plm, vremea lor a trecut, acum platesc pentru ce n-au facut cand au putut.

  8. XYZ says:

    ” acum platesc pentru ce n-au facut cand au putut.” Problema este, din punctul meu de vedere, ca platim si noi pentru ce nu au facut parintii nostrii. Si la propriu si la figurat…

  9. Orbu says:

    @XYZ: Nu cred ca generatia noastra ( aia care mai suntem aici) suntem in masura sa punem problema asta. Ne facem de ras. Vezi protestele cu flower-power and shit, vezi anii trecuti. Vezi. Nu cred ca suntem mai breji, sau mai reusiti. Ca generatie, vorbesc.

  10. ZmeulZmeilor says:

    @Livache: ba, voi ati descoperit apa calda si mersul pe jos? De 100 de ani de cand ma plimb cu masina prin tara (orice directie, oriunde ai lua-o) e problema asta. Google earth zice ceva, waze aprox. aceeasi chestie, borna de iesire din oras ceva, borna de la mijlocul distantei altceva. Adica serios, cand waze zice ca mai sunt 20 km, borna 25, si la iesire din oras scrie 23 – nu e nici o problema?

  11. Livache says:

    problema e la OLAF.. ca au reparat drumul ala pe fonduri europene ?‍♀

  12. Manowar says:

    E greu si sa te pisi, dracu’.

    …si eu ce-am zis?

    E foarte bine ca-si vor pensiile. E foarte rau (pentru ei) ca-s prea prosti si prea incapabili sa faca ceva pe tema asta.

    Incurci pensiile cu pompierii: taxele sunt pentru pompieri, pensia e din contributii.

    Nu incurc eu nimic, te faci tu ca nu-ntelegi.

    Populatia plateste taxe (diverse forme). La schimb, statul “se obliga” sa asigure anumite servicii si vrajeli.

    Platesti taxe, asa ca statul iti pune la dispozitie politie, armata, pompieri, alea.

    Platesti contributii la pensii, asa ca statul se obliga sa-ti dea pensia aia.

    Fraierii au platit taxele. La schimb, n-au avut politie, ci militie – care-i baga la parnaie daca spuneau bancuri cu Ceausescu. S-a achitat statu’?

    Fraierii au platit contributiile. La schimb, au pensii la misto (gen tata are vreo 9 milioane sau pula mea). S-a achitat statu’?

    Si vine unu’ si spune ca “plm, banii aia au fost cheltuiti”. Well, too fucking bad, fa rost de altii atunci – nu-i treaba mea (ca pensionar) de unde, nu crezi?

    Care-i chestia, tu te duci si iei un credit de la banca si in ziua in care tre’ sa platesti zici “aaaa, pai, eu am cheltuit banii aia pe bautura – descurcati-va”?

    Pai, muie, Isabela!

  13. ZmeulZmeilor says:

    @Livache: and your point is…? Ca din cate stiu nu prea pot sa vina sa il aresteze in tara, draq, au si ei drepturi.

  14. Manowar says:

    @XYZ: Nu cred ca generatia noastra ( aia care mai suntem aici) suntem in masura sa punem problema asta. Ne facem de ras. Vezi protestele cu flower-power and shit, vezi anii trecuti. Vezi. Nu cred ca suntem mai breji, sau mai reusiti. Ca generatie, vorbesc.

    Nu prea vad legatura dintre generatia noastra si protestele flower-power de care vorbesti tu.

    Si eu unu’ cred ca la o adica sunt in masura sa comenteze pe tema asta si aia care platesc acum pensiile, da. Asta pe o parte. Pe cealalta, pula mea, daca vezi ce se intampla acolo si totusi stai si platesti taxe si te astepti sa primesti pensie – vazand cum pleaca romulanii d-acolo si vazand cum statu’ abia-abia plateste si pensiile mizerabile de-acum – poate ca totusi iti cam meriti soarta…

  15. Orbu says:

    …si eu ce-am zis?

    Am inteles eu gresit expresia. Credeam ca ai asteptari sau ceva.

    Fraierii au platit contributiile. La schimb, au pensii la misto (gen tata are vreo 9 milioane sau pula mea). S-a achitat statu’?

    +

    Stai ma omule ca de banii dati de tine s-au platit alte pensii, s-au facut uzine (furate de altii, lol)….

    Sau, de exemplu, parintii mei au platit 37 de ani – tata, respectiv vreo 32 parca ( la femei e mai putin ca-s mai egale) , 50% din salariu contributie pentru pensii. Asta inseamna jumatate, in caz ca e greu de inteles. Pentru ca grupa 1 speciala / conditii grele de munca, se asteptau aia sa dai coltul iute si se preconiza sa iasa la pensie pe la 48 sau 50 de ani ( barbatii), sa mai traiesti un an doi, in medie, stagiul minim de cotizare fiind atunci 25 de ani. Cei mai multi dintre colegii lor fiind morti sau connectati la aparate deja ( nu pacanele).

    Doar ca, ce vrei, banii s-au dus. Asa ca au iesit, cu ceva bulan, la pensie dupa cat am scris acolo sus.

    Mie nu prea mi-ar conveni sa-mi ia statul jumatate din bani timp de 35 de ani ( adica toata viata productiva, ca sa fim mai clari), cu promisiunea ca-i primesc inapoi, asta fiind si unul din motivele pentru care copiii mei ar trai mai prost, de exemplu, iar pe urma sa mi se spuna ca ” nu ie bani, boss”.
    @ZmeulZmeilor, jumatate din munca unui om, stii ce-i aia?
    Ca nu cred ca ai chef de glume si sa-ti auzi copiii, adica aia care ar fi putut, si ei sa traiasca mai bine, la o adica, repetand gargara ca “banii s-au furat, ce vrei acum?”
    Eu unu, n-as avea curaj sa-i recit lu’ tata manele d-astea. Nu ca poate-mi fute o smetie in bot, cam cat pentru 17 ani fututi asa, ci macar ca mi se pune un nod in gat cand stiu c-am facut si eu si frate-meu scoala generala in cate un pulover si cu lipsuri, ca ne-a luat statul banii pentru “pensii”.

    Eu sunt de acord ca pensionarii-s batrani si prosti si cum or fi ei. Da sa le pui scoci la gura ca-si vor banii inapoi e cam de cacat, asa.

    Ca sa fie clar, eu daca aud pe vreunii cu “taiem pensii”, “pensii nesimtite”, “n-avem de unde sa dam bani la pensionari”, pe aia nu-i votez, chit ca mi-e scarba de astia de-acum. Da’ banii aia nu reprezinta ajutoare sociale.
    Banii aia reprezinta datorii ale statului catre noi. Da, noi, chit ca n-am 40. Statu’ mi-a luat painea de la gura – efectiv, nu dramatizez, sau o spun la figurat, cand a bagat mana in buzunarul parintilor mei, deci ai familiei mele, cu promisiunea ca-i da inapoi. Daca nu-i da, se numeste ca statul fura de la mine . De la familia mea. Nu de la pensionari, nu de la niste indivizi teoretici , pe care noi ne facem ca nu-i cunoastem, daca nu suntem fata in fata.

    Statul nu exista, noi suntem poporul iar aia sunt banii nostri. Evident ca trebuie sa ia tot de la noi ca sa ni-i dea inapoi, dar nu poti sa stergi datorii cu buretele in ideea ca da-i in pula mea p-astia, ca-s batrani.

  16. animaloo says:

    problema este alta
    ei au “muncit toata viata”. Doar ca prost. Si fara sa aduca bani. Si au lucrat pentru chestii proaste. Astea se puteau rezolva in 90. Dar nu, ei au continuat sa munceasca intr-un sistem prost. Ca atare…pula pensii. Ca si pensia aia e calculata la cat ai castigat. Nu poti sa platesti contributii de pensie pentru 1500 si sa ai pretentii sa ai 2000
    Asta e. Au votat cu ilici si s-au pisat pe ratiu ca ala nu mancase salam cu soia…Acum muie.

    *paranteza ca vazui ieri gluma buna
    PSDul e ca o casatorie d-aia la indieni. Tie nu prea iti place mireasa dar ti-a ales-o ma-ta

  17. Orbu says:

    Nu prea vad legatura dintre generatia noastra si protestele flower-power de care vorbesti tu.

    XYZ zice ca ce se intampla acum e din vina exclusiva a astora care-s acum pensionari si care au tolerat sistemul. Ei au vina lor. Dar vremea lor a trecut si generatia noastra nu se dovedeste mai breaza: nu pare ca noi am schima ceva , eu unul nu am prea multe cu care sa ma laud, de exemplu.
    Si presupun ca tu nu ai plecat din tara ca te-au dat afara pensionarii cu politica lor, nu ?
    Inca nu era o tara de pensionari.
    Zic ca esti in masura sa ii arati pe unii cu degetul ( o generatie) cand se dovedeste ca esti tu mai breaz ( noua generatie). Altfel e doar un vaiet despre greaua mostenire.

  18. vlad says:

    Am si eu niste curiozitati, daca se poate.

    Oare de ce autostrazile incep de la km 11 (A1) si -parca- 15 (A2) respectiv? O fi furat cineva 26 de km, sau poate aia e distanta pana la KM 0?

    Oare autoritatile care vor sa fure o sa incarce factura pentru lungimea autostrazii si o sa zica ca brusc s-au facut 120 de km din 100, sau mai degraba ingusteaza autostrada cu 5cm pe toata lungimea si ajung la acelasi rezultat, fara sa se prinda toti zmeii?

  19. Manowar says:

    Am inteles eu gresit expresia. Credeam ca ai asteptari sau ceva.

    Eu?
    Pai, ce anume ar putea face aia pentru mine, ca sa am asteptari de la ei?

    @ZmeulZmeilor, jumatate din munca unui om, stii ce-i aia?

    Fals, boss. Fals.
    Cum adica jumatate? Pai, ce, tac-tu nu platea TVA pe ce cumpara? Daca-si face plinu’, nu plateste accize?
    Cum adica DOAR jumatate – sau te uiti doar la pensii?

    Nu, boss. Nu-ti ia statul DOAR jumatate.

    ei au “muncit toata viata”. Doar ca prost. Si fara sa aduca bani.

    Coaie, da’ asta nu-i problema lor.
    Nu stiu de tac-tu, da’ tata n-a fost ministru sub Ceausescu. Nici n-a fost responsabil de Dunarea SA. Nu-i problema lui ca managementu’ de-atunci a facut lucrurile prost si fara sa aduca bani. OK, produsele romanesti erau de cacat. Da’ hotara tata ce produce si cu ce specificatii sau facea ce i se spunea “ca altfel”?

    Dar vremea lor a trecut si generatia noastra nu se dovedeste mai breaza

    Ba da, coaie, cum nu?
    Tata n-a condus Mercedes. Tac-tu a condus ix ala cum il cheama p-al tau?
    Tata n-a vazut prea multe tari – doar lagaru’ sovietic. Pai, eu nu doar c-am vizitat cam multe, da’ am si lucrat in vreo 13. Deci cum nu?
    Tata a stat la apartament din bloc comunist. Eu nu aia am cumparat.
    Tata a mers la concediu prin sindicat la pula calului stie pe unde. Nu era rau, da’ nu era nici chiar Grand Hotel Salome din Tenerife, stii ce zic?

    Ce dracu’, sa nu fim modesti, ca modestia e apanajul prostului.

    nu pare ca noi am schima ceva , eu unul nu am prea multe cu care sa ma laud, de exemplu.

    Cum sa nu schimbam ceva? Eu am schimbat.
    Am schimbat un salariu cu altul, de exemplu. Am schimbat niste conditii de trai cu altele. Pai, eu nu stau la coada la adeverinte si cazier si alte alea.

    Sau tu ziceai sa schimb eu pentru toata lumea? Da’ ce pula mea sunt eu aici, mama ranitilor? Armata salvarii?

    Si presupun ca tu nu ai plecat din tara ca te-au dat afara pensionarii cu politica lor, nu ?
    Inca nu era o tara de pensionari.

    Ba da, boss, era.
    Ia sa vezi cum a luat baiatu’ impozitare progresiva de la tovarasu’ Iliescu prin 2001-2002 sau cand pula mea a fost, ca “trebuie sa platim pensiile oamenilor”.

    Zic ca esti in masura sa ii arati pe unii cu degetul ( o generatie) cand se dovedeste ca esti tu mai breaz ( noua generatie).

    Si, nu sunt?

  20. Orbu says:

    Oare autoritatile care vor sa fure o sa incarce factura pentru lungimea autostrazii si o sa zica ca brusc s-au facut 120 de km din 100

    Autostrada se contracteaza pe tronsoane, nu pe 100km. Nu m-ar mira sa fi incercat cineva atat de grosolan ca ceea ce spui, dar asta-i simplu de verificat chiar si in acte.
    Nici nu cred ca ingusteaza autostrada cu 5cm, desi e mai subtil, din doua motive.
    1- castigi putin la operatiunea asta si tot se poate masura usor, ca-i o latime pe astfal.
    E mai simplu sa o subtiezi putin. Mai tai din grosime, pe ici pe colo, prin partile esentiale. Cum nu se vede e mai greu de masurat. Sau eu asa as face daca as fi “in charge” pe operatiunea de furat bani. Da’ na, nu stiu sa zic daca-s toti macar atat de profesionisti.

  21. animaloo says:

    Coaie, da’ asta nu-i problema lor.

    da a cui e boss? A mea?
    Ei si-au facut alegerile. Eu au ales psdul (bine si cdrul in 96, dar cine numara, alegerea a fost facuta in 90). Ei au ales sa munceasca la stat unde era cald. Da, nu erau prea multi bani, dar era sigur. Si ca sa vezi, cand muncesti pe bani putini si pensia e mica. Ei continua sa voteze pentru 50lei la pensie, fara sa intelega ca aia vin cu 60 lei la costuri.
    nu sunt mai breaz. sunt mai norocos 🙂

  22. Orbu says:

    Cum adica DOAR jumatate – sau te uiti doar la pensii?

    Da, doar la pensii. Ca despre aia vorbeam.

    Tata n-a condus Mercedes. Tac-tu a condus ix ala cum il cheama p-al tau?

    Era vorba de generatii si era vorba de astia care-am ramas aici si, cel putin in teorie, determinam viitorul.

    Sau tu ziceai sa schimb eu pentru toata lumea? Da’ ce pula mea sunt eu aici, mama ranitilor? Armata salvarii?

    Nu, dar nu ai schimbat nimic in sistem. Ti-ai imbunatatit tie viata – foarte bine – dar ceea ce spuneam, e ca astia care suntem aici nu am facut ceva exemplar sa fie mai bine, sa nu fie rau. In afara de a tinti salarii si venituri mai bune pentru noi. Cred ca atata lucru au urmarit si ai batrani, un viitor mai bun. Da’ n-au nimerit-o ei prea bine :).

    Si, nu sunt?

    Pai tu esti. De afara. Generatia ta nu.
    E in sensul ca eu pot sa il arat pe tata cu degetul, poate. Desi nu-s sigur.
    Da, nu pot sa zic. Uite ba, eu m-am chinuit din cauza ta si a mosilor ca tine, altfel toti aia ca mine sunt niste oameni reusiti, cu totul alta stofa si noi facem lucrurile mai bine. Nu prea mi se pare, cel putin de unde ma uit eu, ca ar fi asa.

  23. Manowar says:

    Era vorba de generatii si era vorba de astia care-am ramas aici si, cel putin in teorie, determinam viitorul.

    Coaie, “generatia” e un cacat care nu-nseamna nimic.
    Tu “determini viitorul” pentru tine, pentru nevasta-ta si pentru fetele tale. E ceva-n neregula cu ele? Nu le ajung banii sa-si ia o eugenie la scoala?

    Nu, dar nu ai schimbat nimic in sistem.

    Pai, nu e treaba mea sa schimb nimic in sistem. Treaba mea e sa-mi fac eu sistemul meu – ala bun, al lui Salam.

    Mie mi se pare ca-i foarte OK sistemul momentan, deci…?

    Ti-ai imbunatatit tie viata – foarte bine – dar ceea ce spuneam, e ca astia care suntem aici nu am facut ceva exemplar sa fie mai bine, sa nu fie rau.

    Coaie, da’ aia-i tot ce trebuia sa faca si taica-tu. Sa imbunatateasca viata pentru el si pentru ai lui, nu pentru toata tara. Ca nu te futea pe tine grija de PSD daca iti dadea si tie tac-tu cateva milioane, cum i-a dat lu’ Trump, nu? Nu-ti pasa tie ca-i PSD, PRM, PNL, PLM la putere – tu aveai milioane.

    Da’ ghici ce? Tac-tu si tata n-au facut suficiente pentru a-si face sistemu’ personal, ca n-au inteles ca AIA e treaba lor.

    Tu crezi ca mie-mi pasa ca-s milioane de copii britanici care merg la scoala flamanzi si se intorc de-acolo tot flamanzi? Nu-i problema mea, coaie – pentru mine sistemul functioneaza. Fi-miu nu-i flamand. Da-l in pula mea de mincinos, se preface ca-i e foame doar pentru ca mai vrea o ciocolata, da’ daca-i oferi o supa, brusc nu-i mai e foame.

    Pai tu esti. De afara. Generatia ta nu.

    Coaie, tu faci greseala aia tampita de a pune botul la treaba cu generatia, cu group identity politics. Eu resping jegul ala.

    Eu nu-s “generatia mea” si mi se rupe pula de “generatia mea”. Treaba mea e sa fac lucrurile bine pentru mine si pentru ai mei. Nevasta-mea are 26 de ani si merge cu Mercedes. Pai, mi se rupe mie pula ca una cu diploma in istoria artei vinde la 27 de ani sandwichuri la Greggs. Nu-i problema mea. E problema ei si nu am chef sa fiu inclus in grupul ei de retarzi doar pentru ca ma-sa si soacra-mea au futut cam in acelasi timp.

  24. Manowar says:

    da a cui e boss? A mea?

    In mod ironic, da, a ta.
    Pai, la cine crezi c-o sa apeleze ma-ta cand nu-i mai ajung banii? Ca la mine sigur nu.

    Ei si-au facut alegerile. Eu au ales psdul (bine si cdrul in 96, dar cine numara, alegerea a fost facuta in 90). Ei au ales sa munceasca la stat unde era cald. Da, nu erau prea multi bani, dar era sigur. Si ca sa vezi, cand muncesti pe bani putini si pensia e mica. Ei continua sa voteze pentru 50lei la pensie, fara sa intelega ca aia vin cu 60 lei la costuri.

    Lasa ba PSD schmepsede. N-are treaba aia. Daca vrei sa le dai o muie pentru 90, da-le o muie pentru ca n-au plecat toti in 90. Pentru aia da.

    FSN (nu PSD) sau oricine altceva ar fi facut fix acelasi cacat.

  25. ZmeulZmeilor says:

    @Orbu: pai bravo boss, deci daca ei au fost in cacat (vina lor, vina altora, e discutabil) – inseamna ca eu trebuie sa tac si sa inghit? Cum vine asta bo$$, eu si platesc petrecerea si muia luata? Doar asa, ca toti pensionarii nu mai au neuroni sa gandeasca? Ca voteaza toate jigodiile? Asa, informativ, chiar ar fi bani de toate, daca nu s-ar agata de buget niste sute de parlamentari, niste mii de asistati sociali pe voturi si niste birocrati ineficienti. Dar toate astea se transforma in voturi, nu? La fel si ca batranul, nu?
    Pai ia stai boss, ca nu imi mai convine. Ca si paranteza, daca l-as duce in carca doar pe batran+pompieri+armata+politie+vizite+functionar_cand_am_nevoie+medici acum nu m-as plange ca nu mai pot conduce 3.0TDI in Germania.
    Ia, uite aici, lol, parca nu stiai:
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22345766-romania-locul-din-cel-mai-mare-risc-saracie-randul-oamenilor-care-lucreaza.htm

  26. Orbu says:

    E problema ei si nu am chef sa fiu inclus in grupul ei de retarzi doar pentru ca ma-sa si soacra-mea au futut cam in acelasi timp.

    Pai sunt de acord cu perspectiva asta si nu pun botul la treaba cu generatia, dar in aceeasi idee nu-s de acord cu “Problema este, din punctul meu de vedere, ca platim si noi pentru ce nu au facut parintii nostrii. ”

    Ca, uite, eu nu platesc, sau fac tot posibilul sa nu platesc, pentru ce-a facut tata. Sa plateasca cine vrea. Pe de alta parte. Daca acum e mai rau decat ar putea fi, in Romania, nu-i numai vina lu’ tata. Vina lui a cam trecut acum 10 ani. De-atunci incolo e treaba mea sa fie mai bine in Romania ( pentru mine, pentru altii ) daca imi pasa de asta ( nu prea, imi pasa doar de mine ).

    In sensul asta o spun.

  27. Manowar says:

    “Problema este, din punctul meu de vedere, ca platim si noi pentru ce nu au facut parintii nostrii. ”

    Pula. Platesc aia care aleg sa plateasca. Eu unu’ nu platesc pentru asta.

    Vina lui a cam trecut acum 10 ani.

    Nu prea. Daca vin si eu si-ti sparg toate geamurile din casa si-ti daram peretii, nu prea merge sa dai vina pe noul administrator al blocului pentru asta, ca “vina mea a trecut”. Pula mea, sa nu ne cacam pe noi, cand pornesti la drum cu pula-n mana, mai devreme sau mai tarziu tot mori de foame.

    De-atunci incolo e treaba mea sa fie mai bine in Romania ( pentru mine, pentru altii ) daca imi pasa de asta ( nu prea, imi pasa doar de mine ).

    Pula. Ce-i asta, gandire prin imprudenta?

    Pai cum, ma, omule? Deci “de-atunci incolo e treaba ta”? Pai, cu ce vrei sa faci treaba? Cu aia 7-8 milioane plecati din tara DIN CAUZA LU’ TAC-TU?

    Intelegi ce zic eu mai sus cu peretii daramati?

    Tac-tu si restu’ ca el au daramat peretii. Si acum vii si tu si spui “e treaba mea sa…”. Pai, o fi treaba ta, da’ tu nu mai ai pereti si a venit iarna.

    Din nou, nu pun botul la “generatia”, ca poate tac-tu ar fi votat anti-PSD (improbabil, aproape sigur e PSD-ist hardcore), da’ tu vii si spui “De 10 incoace, e treaba noastra”. Sigur. Cu totul distrus in jur si fara un levier macar, apuca-te si reconstruieste.

    Pai, ce sa zic, daca esti prost…incearca.

  28. Orbu says:

    inseamna ca eu trebuie sa tac si sa inghit? Cum vine asta bo$$, eu si platesc petrecerea si muia luata? Doar asa, ca toti pensionarii nu mai au neuroni sa gandeasca? Ca voteaza toate jigodiile?

    Nu am spus asta. Am spus simplu ca parintii tai sunt indreptatiti sa-si urmareasca recuperarea banilor platiti catre stat. Si mi se pare ciudat sa nu fii de acord cu ei, ca-s pe undeva si banii tai furati.

    Ca faptul ca ei voteaza PSD sa-si vada ( o parte din ) banii inapoi iti aduce tie mai multe probleme, da, pot intelege asta.
    Da’ sa-i acuzi ca-si vor banii, nu. Ar trebui sa-i sustii. Sau asa cred eu.

  29. ZmeulZmeilor says:

    Ba, parintele (ca maica-mea a murit de cancer din cauza unui doctor imbecil/malpraxis; gen avea de facut un healthcheck pe server si a sarit un log, ca plm motive)trebuie sa inteleaga ca daca are o pensie ok si un ajutor ok de la fi-su poate sa aiba in plm incredere in mine cand ii zic ca aia care ii promit marirea pensiei ii vor doar votul ca sa ia puterea. Apoi sa ii dea banul ala prin inflatie. Ca nu e asa greu, nu?
    Nu zice nimeni BADUTESIMORIINTRORAPASIMUIECAMISERUPE. Zice doar sa stie cat e plapuma si sa inteleaga ca alegerile curente afecteaza mult viitorul. Adica stai, responsabilitate+decenta in plm.

  30. Orbu says:

    Cu totul distrus in jur si fara un levier macar, apuca-te si reconstruieste.
    Pai, ce sa zic, daca esti prost…incearca.

    Corect, si-n timp ce bag pe foc cu o mana si patul si scaunul pe care stau, il arat cu degetul pe tata si-i spun ” vezi, ba? din vina ta se intampla toate astea”
    Ceva nu pusca in rationamentul asta.

    (improbabil, aproape sigur e PSD-ist hardcore)

    Paor to dă pipăl. Comunist Lover. Cel putin tata.
    Mama nu stiu, ca e democratie in casa, voteaza fiecare cu cine vrea si nu-si spun deschis ca sa nu aibe discutii. Iar mama nu vorbeste despre asta.

  31. Orbu says:

    Zice doar sa stie cat e plapuma si sa inteleaga ca alegerile curente afecteaza mult viitorul.

    Viitorul lor ?
    Ai mei, de exemplu, nu accepta bani de la mine. Sau ajutor material. Plm, sunt mandri. Cred ca ar muri de foame s-au s-ar spanzura mai degraba, decat sa accepte bani de la copii. Ne dau ei cu japca si renunta la chestii, gen mers la spital cand e nevoie, ochelari chestii.
    Dar sunt mandri. Nu ar accepta sa le spun eu ca le dau eu bani, sa uite de pensia lor, sa voteze ce spun eu. Nu. Nici macar nu le pasa de ce as spune.
    Le-am tot zis ca directia in care se duc lucrurile ma impinge pe mine din ce in ce mai mult de acasa. Ma scoate din peisaj.

    Citez: “Daca tre’ sa pleci, du-te, nu-ti face tu viata dupa noi”.
    Si cam aici se invart lucrurile.

  32. ZmeulZmeilor says:

    Viitorul tuturor. Ca degeaba esti tu mare smecher cu pensie de 1000000 lei, daca iesi afara si calci in noroi si apoi ti-o da unul in cap ca esti pensionar si ai bani. Si politia e complice.
    La mine e fix invers. Adica da si banul, taci si din gura si mai si indura taxele ca trebuie pensie. Daca ma gandesc bine, probabil de aia si voteaza PSD e cam dupa chipul si asemanarea lui.

  33. Manowar says:

    Corect, si-n timp ce bag pe foc cu o mana si patul si scaunul pe care stau, il arat cu degetul pe tata si-i spun ” vezi, ba? din vina ta se intampla toate astea”
    Ceva nu pusca in rationamentul asta.

    Pai, daca-s -20 de grada in casa si tipu’ a futut toti banii de combustibil si i-a vandut lemnele unui baiat pe un litru de tuica…cam da, din vina lui. Nu? Sau e vina ta, ca tu esti noul administrator al casei?

    Paor to dă pipăl. Comunist Lover. Cel putin tata.

    Pai, nu? 🙂

    La mine e fix invers. Adica da si banul, taci si din gura si mai si indura taxele ca trebuie pensie.

    Si? Te obliga cineva sa dai banul si sa taci din gura?

  34. Orbu says:

    Sau e vina ta, ca tu esti noul administrator al casei?

    Ba, eu sunt de acord ca trecutul iti afecteaza viitorul; se numeste cauzalitate. Nu-s idiot.
    Dar, nu cred in predestinare. Asta-i miorita. Daca, tata a facut casa praf si a baut banii, ok , asta e “meritul lui”, eu sunt cam futut, da’ poate tre’ sa pun mana pe munca si sa fac rost de ceva mai util cu care sa ma incalzesc.
    “Just because” nu ma multumeste. Poate-s doar eu asa, nu stiu. Mie nu-mi plac prezentul si viitorul explicate doar prin trecut.

  35. XYZ says:

    @Orbu Parerea mea personala este ca eu am cam facut tot ce am putut pentru ca tara sa nu ajunga in situatia nasoala in care este acum (mers la vot de fiecare data, niciodata nu am votat PSD sau ce alt nume purtau criptocomunistii, iesit la mitinguri, platit cu onestitate taxe si impozite, muncist cinstit etc.) Nu spun ca parintii si bunicii nostrii sunt de vina doar ei 100% dar au cea mai parte din vina si nu stau acum sa detaliez, stii si tu cum stau lucrurile cu votatul la generatiile mai varstnice etc. In ceea ce priveste pensiile sunt de acord cu tine 100%. Si parintii mei au muncit din greu toata viata (grupa grea, program de 16 ore ,7 zile pe saptamana la un moment dat, cand Ceausescu exporta totul pt a plati datoria externa), mama acum are o pensie mizerabila iar tata s-a stins la vreo 2-3 ani dupa ce a iesit la pensie din cauza bolilor cu care se pricopsise cat lucrase (probleme cu inima and same shit). In cazul parintilor mei )dar si a altor milioane de pensionari) statul roman le-a dat o muie cu dezinvoltura mai toata viata. Nu vreau sa mi-o traga si mie statul roman pana mor, e si asta un motiv pentru care am ales sa plec afara. Acum sunt temporar in Romania, dar crede-ma ca am ajuns sa numar zilele pana pot pleca iar din tara sa muncesc (am un contract de respectat, mai trebuie sa stau aici pana in vara). Dupa aceea, nici in concediu cred ca nu mai vin in Romania, asa de dezamagit sunt de evolutia lucrurilor aici. Si crede-ma, nu sunt dintre aceia carora tot timpul le pute Romania si ii injura pe romani. Ne e cazul dar, efectiv, mi-am atins limita de suportabilitate si eu….

  36. Orbu says:

    Tocmai am vazut ca a scris cineva acest comentariu . Pe care nu stiu cum sa-l interpretez in context . Lol

  37. Manowar says:

    Ba, eu sunt de acord ca trecutul iti afecteaza viitorul; se numeste cauzalitate. Nu-s idiot.
    Dar, nu cred in predestinare. Asta-i miorita. Daca, tata a facut casa praf si a baut banii, ok , asta e “meritul lui”, eu sunt cam futut, da’ poate tre’ sa pun mana pe munca si sa fac rost de ceva mai util cu care sa ma incalzesc.
    “Just because” nu ma multumeste. Poate-s doar eu asa, nu stiu. Mie nu-mi plac prezentul si viitorul explicate doar prin trecut.

    Pai, tu esti liber sa nu crezi in ce vrei sau nu vrei tu, coaie.
    Da’ pana una-alta, nu-i greu de observat ca tu iei niste sute pe zi in timp ce un somalez de varsta ta nascut, tot asa, pe la tara, ia niste sute de puli in cur pe zi.

    Sigur, mai depinde si de tine. Daca ai noroc. Dar poate n-ai. Poate de cand te duci la scoala dai numai de profesori idioti, poate tac-tu se fute-n cur si nu-ti ia cu ultimii bani un 286 in 1994, poate nu e nimeni in stare sa-ti explice matematica sau chestii de IT. Poate.

    Sa nu ne cacam pe noi – daca e sa generalizam, aia (actualii pensionari) au futut un cal in pizda. Si orice ai incerca tu sa faci nu mai valoreaza doua flegme.

    Daca de exemplu acceptam faptul ca atata timp cat exista PSD Romania n-are viitor, atunci trebuie sa te impaci cu faptul ca Romania nu are viitor – indiferent de ce-ai face tu pe tema asta. Pentru ca orice-ai vrea tu sa faci – in mod democratic – e sortit esecului. Nu de alta, da’ n-are cine sa-ti sustina ideile si cine sa ti le voteze.

    Pai, pe cine poti tu sa convingi? Pe-aia de varsta ta. Pe-aia cu experiente similare. P-aia care inteleg ca pentru a-ti fi bine, s-ar putea sa trebuiasca sa-ti fie si rau nitel. Adica…pe-aia ca mine.

    Si la punctul asta ajungi inapoi la tac-tu: da, coaie, pe mine ma convingi. Da’ mine m-a convins tac-tu sa plec din tara si nu mai votez. Pe mine si pe inca vreo 7-8 milioane ca mine.

    Asa c-acum esti la mana la tac-tu si a celor 5-6 milioane de oameni ca el. Si orice-ai mai vrea sa faci…sugi pula. Tu zici bine, tu propui chestii marete, da’ ei voteaza pentru pensiile lor si aia e.

    Coaie, am mai zis asta de coispe ori: eu n-am plecat asa, la nervi de moment, n-am plecat fara sa ma gandesc, n-am plecat de tampit/figurant. Am plecat dupa ce m-am gandit mult si bine la treaba asta (prea mult, as spune, da-mi-as palme) si-am ajuns la concluzia ca, matematic vorbind, nu exista speranta. Orice-as fi facut. Orice-as fi zis. Nu era speranta.

    Nu-i vorba ca fug eu de raspundere (n-am cum sa fug, ca nici n-o accept, lol), e vorba de faptul ca treaba se face acolo in mod democratic. Si, in mod democratic, pensionarii sunt mai multi, ca tinerii au plecat.

    Asa ca da, arunci tu acum patul pe foc, da’ vina e a lui taica-tu.

  38. ZmeulZmeilor says:

    @Mano: ba, stii cum e. Pana la urma m-a tinut in brate la un moment dat. Macar de atat sa cotizez.
    @Orbu:asa e bosz. Asa e. Dar daca in timpul ala te-ai pricopsit cu vreun cancer sau vreo boala grava care costa e posibil sa nu mai ai sansele chiar de partea ga. Dar hei, depinde de tine, nu? Si nu trebuie sa te plangi, totul depinde doar de tine!

  39. Alex says:

    Ba, e foarte mare nevoie de o discuţie de genul ăsta. Ca de aer. Având în vedere situaţia din Ro, cred că întrebarea e “ce facem?” – sau, având în vedere ce zice Manowar, “mai e ceva de făcut?”.
    Pe de o parte, ai soluţia simplă – protestul cu pașaportul.
    Dar na, eu n-am trecut încă de 30 și aș cam vrea să mă întorc după ce îmi termin pregătirea p-aci.

  40. Manowar says:

    @Mano: ba, stii cum e. Pana la urma m-a tinut in brate la un moment dat. Macar de atat sa cotizez.

    Pai, d-aia voteaza si el cu PSD-ul. Ca stii, pana la urma, l-au tinut in brate la un moment dat. Un moment mai lung, un moment care-a durat mai mult decat te-a tinut el pe tine-n brate, stii ce zic?

    Acum, nu vreau sa par eu prea radical, da’ pula mea, cum zicea niggeru’ ala – nu-i vina ta daca te nasti sarac. Da’ e vina ta daca mori sarac.

    …si nu uita: cand te tinea el in brate, faceai tu cum zicea el, fara comentarii. Intelegi unde bat?

    “mai e ceva de făcut?”.

    Pe de o parte, ai soluţia simplă – protestul cu pașaportul.

    Coaie, ma loveste icterul cand vad intrebarea asta.

    OK, nu ma credeti pe mine pe cuvant. Uitati-va voi la chestiile astea, cu matematica, faceti voi singuri calculele.

    Eu va zic ce calcule am facut eu in 2010.

    – Mai multi pensionari decat angajati.

    – Tinerii (aia relativ productivi, aia care pot face sau au deja copii) pleaca. Cu toata familia, gen.

    – Pensionarii voteaza PSD.

    – In democratie, castiga majoritatea.

    – Pensionarii formeaza majoritatea – iar aia mai tineri nici macar nu se mai duc la vot, ca nu mai are rost.

    – Cu PSD, nu se schimba in bine.

    – Opozitie nu exista – vazusem deja toti ca tot aia e cu FSN/PSD, CDR, PNL, PD etc.

    Concluzia mea dupa calcule: nu doar ca-i nasoala treaba, dar nici nu exista speranta de mai bine. Zero barat. Si daca apare ceva opozitie, degeaba apare, ca n-are cine s-o voteze. Treaba e belita, haida cu facutu’ bagajului.

    Asa ca da, nu ma credeti pe mine. Ca nu-i nevoie. Faceti voi calculele si spuneti-mi ce rezultat obtineti. Eu stiu ce mi-a iesit mie in 2010.

  41. Orbu says:

    @Alex: Adica tu ai plecat si vrei sa te intorci?
    Ai auzit vreodata pe cineva de aici ca a scris vreodata “vreau sa ma intorc”, dupa ce a plecat ?

    in timp ce un somalez de varsta ta nascut, tot asa, pe la tara, ia niste sute de puli in cur pe zi.

    La fel ca mai bine de trei sferturi din cei care s-au nascut la mine in sat.
    Ok, 25% e “o sansa” mai mare decat 0%. Daca crezi in sanse si ca statistica face omul.

  42. animaloo says:

    Pai, la cine crezi c-o sa apeleze ma-ta cand nu-i mai ajung banii? Ca la mine sigur nu.

    pana acum raportul de forte a fost invers. Ea mi-a dat mie 🙂
    “din cauza multinationalelor” cand a plecat de la Dacia a plecat cu o pensie cat de cat de ajuns. si vreo 15k euro. Mai ales ca nu cheltuie prin strainatate si d-astea.
    Dar, alegerea PSD a facut ca eu sa plec din tara. Nu prea ii convine, dar, hei…toti traim cu alegerile noastre

  43. Manowar says:

    @Alex: Adica tu ai plecat si vrei sa te intorci?
    Ai auzit vreodata pe cineva de aici ca a scris vreodata “vreau sa ma intorc”, dupa ce a plecat ?

    Pula. Trei sferturi din romani “vor sa se intoarca”, daca-i intrebi.

    …dupa care se duc in Romania o saptamana cu vreun motiv oarecare si nu stiu cum sa ajunga mai repede la aeroport. Ce dracu’, nici nu se mai uita la cate e kilometrul

  44. Livache says:

    @Alex
    istoria recenta zice ca:
    – or asteptam sa vina altii care sa ne bage mintile in cap (vezi pe aici ca are Mano un topic fain pe teme istorice)
    – intram in kkt asa de adanc incat aia de la putere nici n`or sa stie ce i`a lovit (vezi Ceausescu)

  45. C says:

    Muie, Isabela!

  46. Manowar says:

    Absolut.
    Muie, Isabela!

  47. Alex says:

    @Orbu: Ma, mie imi place blogul asta pentru ca in capul meu putem sa vorbim fara sa fim neaparat de aceeasi parere.
    Ca sa fii bun in profesia mea, iti trebuie sa vezi un pic cum lucreaza strainii. Altfel te plafonezi si ajungi un mare Nimeni.
    Nu e singura mea optiune si multumita pietei libere si demografiei, am optiuni suficiente. Dar prima mea optiune e sa ma intorc. Nu stiu exact cum gandesc restul pana la 3/4 din romanii din strainatate, dar eu asa vad lucrurile.
    Na, nu-s idiot. Nu pot sa contest faptul ca, intr-adevar, calculele sunt destul de clare. Si eu mi le-am facut inainte de a ma hotari si rezultatele au fost, cu mici nuante, aceleasi: Ro nu e cel mai bun loc in care sa iti cresti copiii sau sa ai grija de aia batrani. Da’ plm, de vreme ce tot s-a lansat discutia asta, eu am zis ca e o intrebare legitima “mai are rost?”.

  48. Manowar says:

    Da’ plm, de vreme ce tot s-a lansat discutia asta, eu am zis ca e o intrebare legitima “mai are rost?”.

    Nu.

    Nu mai are rost de prin 92, da’ unii dintre noi au fost prea prosti pentru a se prinde atunci – inclusiv eu.

    Tara aia e moarta, da’ suntem prea saraci pentru a-i face parastasul.

    Taticii PSD-istilor de astazi au castigat razboiul inca de-atunci, din 1992. Ce-a urmat dupa a fost doar circ – cu mici intreruperi de aruncat praf in ochii prostilor. In teorie, ar mai avea jumatate de sansa peste o generatie, dupa ce dispar comunistii batrani. Da’ aia vor fi inlocuiti de catre ratatii de astazi – si aia vor vrea si ei pensiile lor. Doar ca aia se vor trezi cu peretii si mai daramati decat ne-am trezit noi.

    Singura iesire din asta e sa dispara azi – nu maine, nu peste un an – toti pensionarii si vreo 95% din bugetari. Ce sa zic, succes cu asta.

    Nu e singura mea optiune si multumita pietei libere si demografiei, am optiuni suficiente. Dar prima mea optiune e sa ma intorc. Nu stiu exact cum gandesc restul pana la 3/4 din romanii din strainatate, dar eu asa vad lucrurile.

    De inteles, tinand cont de locul in care te afli.
    Da’ du-te vreo 2 saptamani prin Romania pe la parinti si vezi ce parere ai dupa.

  49. Orbu says:

    Ma, mie imi place blogul asta pentru ca in capul meu putem sa vorbim fara sa fim neaparat de aceeasi parere.

    Da.

    Da’ plm, de vreme ce tot s-a lansat discutia asta, eu am zis ca e o intrebare legitima “mai are rost?”

    In fiecare zi dau refresh peste tot asteptand sa dau peste unul cu o poveste pe bune, nu d-alea de PR si de dat in ziare, despre romani care s-au intors si le place aici si au un model de success. In fiecare fucking zi. Iar in timpul asta strang bani, ca casele sunt scumpe in afara. Si scolile pentru copii.

    Si tot ce vad cu relativ success si oameni care se intorc sunt oameni care aleg aici pentru ca pe anumite nise ramai cu mai multi bani aici, chestii de piata. Plm, asa pot vorbi si despre mine acum. Dar nu asta caut.

    Uite-l pe animaloo. A plecat anu trecut (? nu mai tin minte, dar parca asa) juma de an in Germania si zicea ca s-a intors si plm, e multumit de Romania. Lol. Din Stockholm.

    Si tot asa. Imbatranesc pe refresh.

  50. Manowar says:

    Si tot asa. Imbatranesc pe refresh.

    Serios, daca puteti, puneti-va urmatoarea intrebare:

    “Ba, da’ Manowaru’ avea deja locuinta achitata in Romania si mai avea vreo 70k in cont – si suma in crestere. De ce oare si-a luat el casa si mertzanu’ acolo, bagandu-se in datorii, in loc sa vina in Romania cu banii aia, ca era destul de bo$$?”

    Hai, serios, intrebati-va. Dupa care intrebati-va si de ce nu au revenit, tot asa, cele 7-8 milioane de d-aia. Dupa care intrebati-va de ce – dupa ce ca nu se intorc aia plecati – pleaca in continuare la foc automat. Pe bune – faceti un efort si puneti-va intrebarile astea. De-ncheiere, dati un play p-asta daca nu ati apucat s-o vedeti acum doua zile:

  51. vinil says:

    Sub 30 de secunde de clip mi-au dat cancer. Cam la fel ca gunoiul ala cu Brancusi e al tau.

  52. super_fotbal says:

    Romanii iau decizii proaste nu din 90, le iau de pe vremea dacilir sau de cand cacat stau oameni pe acolo. Ai explicat destul de bine in postul ala in care ziceai ca se uita cum fute berbecul oile. Nu pot sa inteleg de ce discutiile dupa ce trece o perioada ajung tot la punctul in care bla bla bla 90.
    Plm pana si uneltele pe care le folosesc la lucrarea pamantului sunt in urma cu cateva sute de ani, ca i-a durut in pula munceau ca prostii pana crapau, nu se intrebau cum sa ne usuram munca si cu timpul ramas sa mai faca altceva util.
    Mereu a fost fenomenul asta in care romanii cu care ne mandrim, au facut chestiile faine prin afara si au murit tot pe acolo. Nu mai reactionati de parca romanii pleaca din tara din 90 incoace. Ce se discuta acum s-a discutat si in trecut.

  53. Orbu says:

    De-ncheiere, dati un play p-asta daca nu ati apucat s-o vedeti acum doua zile:

    Lasand la o parte vrajeala cu indrazneste sa crezi si mizeria de PR din clip, probabil ca singura sansa sa faci ceva in tara asta e sa te inscrii in PSD si sa faci ceva in numele PSD , ca sa schimbi tara, ca NEO matricea, din interiorul bestiei.

    Din pacate ala-i un film idealist, eu nu-s NEO, si nici nu cred ca apare unu’ prea curand.

  54. Manowar says:

    Nu pot sa inteleg de ce discutiile dupa ce trece o perioada ajung tot la punctul in care bla bla bla 90.

    Calmeaza-te, coaie, ca n-a zis nimeni c-a inceput in 1990.
    Ziceam ca-n 1992 a disparut orice urma de speranta, da’ eram prea prosti sa ne prindem.

  55. animaloo says:

    Uite-l pe animaloo. A plecat anu trecut (? nu mai tin minte, dar parca asa) juma de an in Germania si zicea ca s-a intors si plm, e multumit de Romania. Lol. Din Stockholm.

    nu neaparat ca e e mai bine, dar djuret sa imi ramana numele

  56. Cezar says:

    Un singur lucru – nu conteaza cine si ce voteaza. Conteaza cine numara voturile. Asa ca poate astia chiar au votat anti dar daca la numaratoare a iesit ce trebuia…

  57. altcalic says:

    Uite care-i treaba: ai mei voteaza PSD la foc automat. Nu le pasa de “viitor”. Copiii lor au plecat din Romania. Nu le pasa lor de de-astea. Le pasa sa-si ia pensia – cat mai ca lumea.

    Noroc ca nu-s batrani si bolnavi sa aiba nevoie de spitalele romanesti pe care le distruge pesedeaua, dar mai ales mare noroc ca nu face pesedeaua revolutie economica de le da 2% la pensie si ii arde cu 5% inflatie. Pana la viitor mai exista si prezent.

    Ratatii aia din videoclip, la fel ca pensionarii care voteaza “pentru pensie”, nu au inteles inca din ce se vede ca ei sunt primii care o incaseaza cand iese pesedeaua. Asa a fost dintotdeauna si cel mai probabil asa va ramane. Ca e pentru 50 de lei la vot sau 50 de lei la pensie e mai putin important.

  58. Manowar says:

    Noroc ca nu-s batrani si bolnavi sa aiba nevoie de spitalele romanesti pe care le distruge pesedeaua, dar mai ales mare noroc ca nu face pesedeaua revolutie economica de le da 2% la pensie si ii arde cu 5% inflatie. Pana la viitor mai exista si prezent.

    Da, da’ ai uitat ceva: in prezent, daca-i nevoie, le pot dubla eu pensiile fara sa clipesc.

    Cam asta-i prezentul lor, in caz de ceva. Ah, prezentul altora? Pai, altii sa-mi suga mie pula, ca “altii” sunt aia care-mi ziceau mie ca daca nu-mi convine acolo, sa plec. Pam-pam.

    Asa a fost dintotdeauna si cel mai probabil asa va ramane. Ca e pentru 50 de lei la vot sau 50 de lei la pensie e mai putin important.

    E si mai putin important cand aia 50 de lei inseamna vreo doua beri in UK.
    Nu ma laud, ca nu-i de lauda – e chiar tragic – da’ in ultimele luni de la mine au luat 12,000 de euro. Acum, eu stiu ca viata-i scumpa, da’ se descurca ei cumva…

    E ca-n bancul ala: ce face pensionarul roman cand nu mai are bani? Schimba 100 de lire.

  59. Adi says:

    Tu dai statului 40 ani o “rata” pe care el se obligă să ți-o dea după (mai puțină matematic vorbind și tot în rate).

    Nu, sistemul de pensii nu a functionat niciodata asa: tu dai niste bani ca sa ia tac-tu pensie, nu ca sa iei tu vreodata, in speranta ca cineva peste 40 de ani va da pentru tine. E o schema Ponzi si asa a fost de cand a implementat-o Bismark prima data acum 150 de ani. Doar ca pe vremea aia durata medie de viata era sub varsta de pensionare, asa ca pensia nu era un drept ci un soi de exceptie pentru aia care o apucau. Si fiind un raport urias de angajati-pensionari, contributia era extrem de mica, bani de tigari.

    50% din salariu contributie pentru pensii

    Sigur nu ai incurcat cifrele? Ca daca se presupune ca dai coltul repede cotizezi mai putin, nu mai mult. Poate au platit contributie doar pentru jumatate din salariu (adica 50% din contributie), nu o jumatate de salariu.

    Doar ca, ce vrei, banii s-au dus.

    S-au dus prin definitie: fondul de pensii nu e un fond de acumulare, ci se cheltuie pe loc.

    Banii aia reprezinta datorii ale statului catre noi.

    Sau de la Caritas. E fix acelasi lucru.

    Oare de ce autostrazile incep de la km 11 (A1) si -parca- 15 (A2) respectiv?

    Pentru ca in toata lumea se ia ca punct zero centrul orasului, nu marginea. In Bucuresti, piata Sf. Gheorghe. Se ia asa ca sa calculezi constant distante mai lungi pe rute ce trec prin mai multe orase, fara sa conteze cat de mare e orasul. Iar DN-urile se numeroteaza din centrul Bucurestiului si pana la capat, gen Roman e la kilometrul 340 si Suceava pe la 450 al lui DN2.

    ei au “muncit toata viata”. Doar ca prost. Si fara sa aduca bani.

    Nu asta e problema, ci faptul ca atunci cand erau multi salariati si putini pensionari contributiile erau foarte mici si ajungeau, erau chiar pe excedent (erau de 3-4 ori mai mici ca acum), in schimb pensia se calculeaza in functie de salariul mediu de acum, nu de cat au cotizat. Adica la cotizatii de 100 de lei vechi lunar au pensii de 2000 de lei noi (200,000 de lei vechi). Matematic e imposibil, asa ca se acopera deficitul de la bugetul de stat, din banii aia de taxe pentru pompieri si politisti.

  60. Manowar says:

    Nu, sistemul de pensii nu a functionat niciodata asa: tu dai niste bani ca sa ia tac-tu pensi

    Deci orfanii nu platesc contributii?
    Aia cu un parinte viu platesc jumatate fata de aia cu doi?

    Haida de…

  61. DesertFox says:

    Mda, daca mini-investigatia din clipul postat era facut acum cativa ani si il vedeam atunci cred ca plangeam de ciuda, jur !

    Romanul orice actiune ar intreprinde, bineinteles ca ar incerca sa triseze, sa fure startul; inca mai vad la foarte multi atitudinea asta “mie ce-mi iese”, indiferent de clasa sociala, de educatie sau venituri.

    Da, sunt resemnat in privinta viitorului din tara asta, nu mai enumerez cauzele si efectele ca a scris Laiviu despre asta in nemumarate posturi.

    Macar pot spune ca am facut tot ce poate face un individ normal ca lucrurile sa se schimbe, in cercul meu de cunoscuti: platit taxe, amenzi rutiere,cateodata 2 joburi ( acte in regula),Iesit in strada la mitinguri; Munca de convingere printre toate mediile prin care m-am invartit;

    Primul meu job a fost la stat, ceva local support la un spital de stat. Acolo aveam o sefa care bine-inteles facuse tot felulul de combinatii cu Managerul de spital, director economic samd.
    Ca sa va faceti o idee ce fel de persoana era la un moment dat se apuca si povesteste de taica sau cum era. Zicea ca atunci cand nu avea nimic de facut pe la casa se urca pe acoperis si strica ceva pe acolo ca sa repare dupa ! I shit you not ! cica sa vada lumea ca e om ‘gospodar’… go figure

    Era perioada aia in care Boc taia salariile bugetarilor cu 25% si era inamicul public al tarii, prin 2008.

    Eu eram singurul om din biroul ala de ‘informatica’ care era de acord cu masura aia, si cred ca si din spital.

    La un moment dat discutia a degenerat si i-am luat toti mortii in pula, saptamana urmatoarea eu nu mai faceam parte din biroul ala ci eram ‘transferat’ prin nu stiu ce sectie din spital, stiind ca voi pleca.

    Bineteles ca experienta asta m-a infierat si mai mult atunci si am ajuns sa-mi injur pana si parintii cand am auzit o data ca taica miu a votat cu psd ul….

    Ce se intampla acum prin tara parca retraiesc anii 90, am sentimentul asta la 30 de ani de la revolutie !

    Baa esti prost ?! ce mortii matii sa se schimbe in bine ? vorba unui fost coleg: sa mi fac schiuri din crucea matii!

    Acum imi lacrimeaza pula de tot ce se intampla pe aici prin romulania, am trimis deja cererea de transfer la compania mama din Belgia…

  62. . says:

    În calitate de pensionar, mă rîd de comentariile voastre.

  63. DesertFox says:

    In calitate de cotizant o slobozesc pe fiica-ta cu 50 de lei.

  64. Adi says:

    Deci orfanii nu platesc contributii?
    Aia cu un parinte viu platesc jumatate fata de aia cu doi?

    Nu conteaza cati parinti ai, e o schema Ponzi: tu platesti pentru unii care beneficiaza acum in speranta ca in viitor altii vor cotiza pentru tine. Ia si citeste: https://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

    Macar pot spune ca am facut tot ce poate face un individ normal … am trimis deja cererea de transfer la compania mama din Belgia…

    Am tras concluziile pentru tine. Desi Belgia … câh.

    In calitate de cotizant o slobozesc pe fiica-ta cu 50 de lei.

    Da fiica-sa e curva de lux? 50 e prea mult, vreo 10 lei e destul.

  65. Big A says:

    Poate e “pensionar special”, mdeh. Cu 2-3 mii de euro pensie, cred si eu ca pare amuzant.

  66. Orbu says:

    Sigur nu ai incurcat cifrele? Ca daca se presupune ca dai coltul repede cotizezi mai putin, nu mai mult.

    Destul de sigur, că scrie pe fluturașii lu’ tata, l-am întrebat și oricum mi-a spus el deja de 100 de ori.
    Și nu e așa. Pentru aia care dădeau coltul repede comuniștii calculaseră un stagiu mai mic de cotizare. Am zis, stagiu complet de cotizare 25 de ani și vârstă de pensionare 48 sau 50 de ani. Dar trebuia să dea la stat tot cam banii pe care îi dădeau și ceilalți, până ieșeau la pensie. Cei care aveau grupa a IIa aveau stagiu complet de cotizare normat la de 28 de ani, parcă , și vârstă de pensionare de 55 de ani, din ce știu. Iar ăia cu nicio grupă, birocrați , conțopiști , aveau stagiu de 30 de ani și vârstă de pensionare 60 de ani. Parcă.
    Prin urmare ultimii cotizau mai puțin, că o făceau pentru mai mult timp. Pentru celelalte grupe nu știu exact, poate mă ajutați voi, gen .

    Problema a fost că proiecția comunista sa schimbat puțin după revoluție. Vârsta de pensionare a crescut la 55 de ani ( sau 57 ? ) pentru aia cu grupa 1 , până la vremea la care a ieșit tata. Și puteai să ieși mai devreme decât noua vârsta , cumva – anticipat, dar pe bani de semințe, evident.

  67. Big A says:

    Mai sunt cqteva chestii (sau poate deja s-au spus?): nu uitați că, până in 90, categoria cotizanți era mult mai mare decat după.
    Toată lumea avea un loc de muncă (volens-nolens), prin urmare toti cotizau.
    Nu exista practic muncă la negru si nu existau angajatori care sa nu vireze sistemului de pensie partea ta de contributie.
    Toti erau in țară, deci cotizau aici.
    Pensiile erau si atunci mici dar nici cheltuielile pensionarului nu erau cele de acum.
    Existau si atunci ceea ce azi se nunesc pensii speciale, ca erau si atunci demnitari, magistrați, militari, piloti si plm si, ca si azi, ar fi fost anormal ca fostul tractorist al CAP-ului din sat (ma rog, SMA mai exact) sa ia pensie cat fostul pilot al Tarom-ului sau cat fostul sef al Curții Supreme. Dar nu erau, clar, la nivelul ăsta (ca proportie)

  68. Deria says:

    Nu va suparati, concluzia comentariilor care e?

  69. Adi says:

    Pai nu e clar? Scrie mai sus: muie Isabela.

  70. Manowar says:

    Ba, dar de ce il injurati? Concret. Pentru ca e pensionar?

  71. Adi says:

    Nu l-a injurat nimeni, doar “s-au râs de” comentariul lui.

  72. . says:

    Nefiind supărăcios, mă amuz în continuare de reacțiile la comentariul meu.

    E dificil să nu zîmbești cînd remarci cu cîtă hotărîre și patimă discută unii despre subiectul “pensii” – mai exact cei care NU SUNT în poziția de pensionari.

    Desigur, e democrație, putem să ne dăm fiecare cu părerea despre orice temă – indiferent dacă cunoaștem subiectul ori nu.

    Ca să vă distrez, ar trebui să mă bag și eu în vorbă pe teme de linux, servere etc. Atunci chiar v-ați rîde.
    🙂

  73. Adi says:

    cu cîtă hotărîre și patimă discută unii despre subiectul “pensii” – mai exact cei care NU SUNT în poziția de pensionari

    Normal ca discuta. In primul rand, pentru ca sunt aia care iti platesc pensia. In al doilea rand, nu trebuie sa ai o pula in gura ca sa discuti despre dat muie.

  74. Alex says:

    @Adi: tehnic vorbind, ca sa discuti despre luat muie.

  75. Alifie says:

    Punctule, asta cu trebuie sa fii pensionar ca sa poti sa discuti despre pensii, nu se justifica. Pot sa discute linistiti SI aia care platesc contributii la pensii, si nu numai. Pot sa discut si io, care mi-am bagat glorios pula in contributiile la pensii de mai bine de doi ani, dar tot am un stagiu de cotizare de 15 ani asa ca, teoretic, am de-mi calculat cate puncte de pensie adun (chiar daca nu mai contribui deloc pana cand implinesc varsta de pensionare).
    Cand mi-am bagat pula in contributiile pentru pensii – 2015 – trebuia sa apuci sa fii pensionar vreo 28 de ani – parca – ca sa-ti recuperezi banii bagati in sistem. In 2018 – raportat la salariul mediu brut/valoare punct de pensie, ar trebui sa fii pensionar vreo 36 de ani ca sa-ti recuperezi banii bagati.
    Asa ca, amuzant sau nu, muie sistemu’ de pensii, muie Isabela, muie steaua!

  76. Big A says:

    @Alex, ultra-tehnic vorbind, e LA muie, fie dat sau luat. Muie nu i seamna altceva decât față, in țigănește. Si n-ai s-auzi niciodată un țigan spunând, ca melteanu’ romulan, “sa-ți dau muie”, ca ar insemna să îți dea fața, adică să ti-o sugă volintir, carevasazică. Cam cum ai injura un englez “I suck you” sau “You my mother fucker”. 🙂

  77. Alex says:

    Hai, ma, serios? Era o gluma, nu o varga peste degete.
    Dar daca e s-o dam in rizibil, “a da/lua muie” sunt figuri de stil. Existente. Limba romana iti da voie sa le folosesti si fara prepozitie.
    Iar aia cu tiganii e antologica. Tocmai urmeaza sa ne taiem cu topoarele, dar na, gramatica limbii romane este sacra.
    Si daca imi permiti sa fiu ultrapenibil, intre ultra si tehnic nu se pune cratima. Ca n-ai motiv.

  78. Adi says:

    @Adi: tehnic vorbind, ca sa discuti despre luat muie.

    Tehnic vorbind, noi cotizam la pensii, nu incasam pensii. E aceeasi discutie, dar din cealalta perspectiva.

  79. Big A says:

    @Alex, si eu tot in glumă iti spuneam cum e cu muia, stai linistit, ca nici mie nu-mi iese mereu din prima, mai akes la volan. 😀
    Si nu, nu esti deloc penibil legat de corectura cu cratima, nicicum ultra-penibil. Da, cu cratimă. ŞI de data asta. Pentru ca, in principiu, ai dreptate. Dar situatii, din cate se pare, in care se permite, cand vrei sa subliniezi fie prefixul, fie baza, sa o folosesti. In context, eu te parafrazam, cu al tau “tehnic vorbind”. As fi putut scrie “ULTRAtehnic (…)” sau cu ceva bold sau italic sau plm dar, mno…
    Si spun “din cate se pare” ca sa fiu fair: nu am fost nici eu sigur până nu am căutat pe net, după ce am citit replica ta. In fine, deja poluam topicul. Mai ales ca nu sunt eu ala care nu greșește, din contra, ma-ntep des in virgule, de exemplu, motiv pentru care uneori le sar desi n-ar trebui. Si multe altele, just watch me. 😀
    Baftă

  80. . says:

    @Adi:
    “…sunt aia care iti platesc pensia…”
    Cam… nu.
    Adi, cu tot respectul pentru profesionalismul tău de sex oral… n-ai idee despre ce vorbești.

    @Alex:
    “…tehnic vorbind, ca sa discuti…”
    Mai spune, că devine interesant.

    @Alifie:
    “…asta cu trebuie sa fii pensionar ca sa poti sa discuti despre pensii…”
    Da, mi se pare corect.
    Cînd muncești, n-ai timp de prostii gen cum funcționează sistemul de pensii la nivel de națiune.
    Fiind pensionar, ai timp.
    Avînd timp, te informezi.
    Informat fiind, tragi concluzii (ocluzii?)
    Desigur, poți să-i dai muie lui Isabela în pauze de gîndire.

    @Big A:
    “…ultra-tehnic vorbind…”
    Ortografia contează… chiar și în romînește.

    @Adi:
    “…Tehnic vorbind, noi cotizam la pensii…”
    Păi:
    “…in the words of philosopher and theologian Reinhold Niebuhr – “necessary illusion and emotionally potent oversimplifications” intended to shape our perceptions of events…”

    Tehnic, practic, muist sau teoretic… e tot aia.
    Adi tată… e o altă taxă pe munca ta.
    Nimic altceva.

    Da, ți se promite că o să.
    Dar… intervin războaie.
    Schimbări de guvern.
    Cutremure de cultură.
    Invazii de refugiați.

    Tu operezi sub iluzia că taxa de pensie se duce la “pensie”.
    I’ve got newz for you.

    Indiferent de ce se zice, banii tăi… taxa ta lunară… NU SE DUCE
    undeva într-o pușculiță pe care scrie “Pensii”.
    Nu Adi… banii ăia se duc în fondul general de rulment al țării.
    Și se cheltuiesc.
    Pe avioane, pe armament, pe alte prostii – cum decide guvernul pe care l-ai votat, nu?

    Încearcă să vezi lucrurile așa cum sunt, nu cum ai vrea tu să fie.
    …………………………..
    Linux acuma… aș vrea eu să fie simplu, ca pentru mintea mea de pensionar…
    🙂

  81. Alifie says:

    Cînd muncești, n-ai timp de prostii gen cum funcționează sistemul de pensii la nivel de națiune.
    Fiind pensionar, ai timp.
    Avînd timp, te informezi.

    Ai spus tu ca ii haios? Aia care muncesc nu-s informati, noroc cu pensionarii, asistatii social si somerii, ca astia au timp cacalau. Haios.

    Pe mine nu ma intereseaza din ce oala (comuna) se platesc promisiunile, din imprumuturi, redevente, impozite sau contributii sociale, pentru ca oricum e o chestiune care nu tine de mine. Da’ m-am uitat la ce inseamna promisiunile alea, si o tinut de mine cand m-am hotarat ca ma pis cu bolta pe ele, eu unul n-am nevoie de asa ceva, asa ca am strans cat am putut robinetul catre oala aia. Si cam toti cu care port discutii pe tema pensiilor, merg pe modelul asta, ori protest cu pasaportul, ori facut SRL, platit cat mai putin catre stat. Daca o sa se ajunga in situatia in care nu o sa mai fie suficienti bani in fondul general de rulment al tarii si va trebui sa se taie din promisiunile alea, ghici cine o sa sufere mai mult? Pensionar in ro? Ahahahahahahaha, si pula lacrimi se facu.

  82. zennie says:

    Lol, dintr-o chestie amuzanta despre pesede si dragnea, topicul s-a transformat in Sezatoarea Pensionarilor.

  83. Ilie din Teleorman says:

    Ce privire galesa are doamna lui Dragnea , Bo$$ !!
    Fii ca Liviu!

  84. Orbu says:

    @Alifie: N-aș râde așa din prima.
    Dacă n-or să mai fie bani la fondul de rulment au să mai ia și de la srl-ul. Tău. Nu mai știu, la dividende plătești taxa de sănătate ? Că la venituri din chirie, da.
    O să fie amuzant că ai să contribui la sistemul de pensii, dar pen-ca te fofilezi și ceea ce plătești nu e cotizație, cu ceva impozit pe chiaburie/business ai să primești pula înapoi, că vei conta ca necotizant. Nu?
    Doar puțintică răbdare .

  85. . says:

    @Alifie:
    “… Ai spus tu ca ii haios? Aia care muncesc nu-s informati, noroc cu pensionarii, asistatii social si somerii, ca astia au timp cacalau. Haios…”

    Am folosit termenul?
    “Haios”?
    Am menționat “asistații sociali” ori “șomerii”?
    Parcă nu văd unde…
    Am scris “pensionar-II” – la plurar?
    Cu doi de “i” ?
    Am vorbit doar în numele meu, în calitatea mea.
    ………………..
    Vezi tu Alifie… cuvintele – scrise ori vorbite, comunică un anume sens.
    Împreunate, ele oferă o opinie.
    Chestia e… că trebuie să le și citești.
    Și să înțelegi “ce-a vrut să zică poietu’…”
    Nu poți să substituezi ce ți-a dat ție prin cap citind, cu ce am scris eu.
    Citind eu ce-ai scris tu… mi-e ușor să trag concluzii defavorabile apropo de inteligența ta; dar… o consider o repezeală… un fel de “… mi-a luat degetele pe dinainte…”, gen.
    ………………..
    @Orbu:
    “…N-aș râde așa…”
    E tînăr, ce vrei?

  86. Alifie says:

    @Orbu, nu rad de situatia in care s-ar ajunge sa nu mai fie bani la fondul de rulment, rad de posibilitatea de a ajunge pensionar in romulandia. Daca o sa ajung in situatia sa depind DOAR de pensia din romulandia (aproape un punct de pensie am strins din 15 ani de munca + 5 de facultate), probabil ca o sa rog pe cineva sa-mi curme suferinta.
    Da, platesc impozit si CASSpe dividende si 3% impozit pe venit, asta este, deocamdata nu pot sa inchid de tot robinetul ala. Da’ ii cu aproape cu 35% mai putin decat daca as fi fost salariat. Si stiu ca o sa vina vremea in care o sa o iau in gura si cu birurile pe SRL, si atumci probabil ca o sa trebuiasca sa-mi fac bagajele si sa mai muncesc la invatat ceva limbi straine.

    și ceea ce plătești nu e cotizație, cu ceva impozit pe chiaburie/business ai să primești pula înapoi, că vei conta ca necotizant. Nu?

    Nu. Ca iau 1000 de lei pensie pentru cat am cotizat pana acum, ca as lua 2500 daca as mai cotiza inca 20 de ani, ca iau 0 lei, consider ca tot o pula si o muie primim inapoi. Ar trebui sa fiu pensionar vreo 28 – 36 de ani (28de ani la reglementarile din 2015 – 36 in 2018) ca sa-mi recuperez partea de contributii la pensii? Aici imi vine sa-mi rup falcile de ras. Pensionar in romania cu pensie de cateva sute de euro? Nu, multumesc, trebuie sa gasesc io altceva.

  87. Alifie says:

    Punctule, nu fii rigid, ca avem voie sa extindem si sa facem asocieri, nu? Daca ar fi vorba doar de tine sau de mine, imi prezint scuzele, ne futem timpul degeaba. Nu-mi pasa de faptul ca (doar) TU ai mai mult timp la dispozitie (si esti mai bine informat, ca nu ma ajuta cu nimic daca se reduce doar la o persoana informatia asta), ci am luat ca atare informatia. Adica, aia care nu muncesc (pensionari – mi-am permis sa bag si someri, asistati social), au mai mult timp, sunt mai bine informati decat aia care muncesc – foarte discutabil. O fi, sa speram ca o fi si utila informatia aia, sa nu zaca degeaba, nefolosita.

    Nu-mi pasa ca vrei sa iau adlitteram ,,ma rad” de la tine si-mi permit sa-l asociez cu amuzant/haios, altfel, de ce ai rade, nu (mi se pare ca ar fi tris si plictisitor, si nu vad de ce cacat m-as limita doar la ,,ma rad”)?

    Da sa spui ca trebuie sa fii pensionar ca sa poti sa discuti despre pentii, ii aproape la fel de ridicol ca si cum ai spune ca trebuie sa fii mort ca sa discuti despre morti.

  88. . says:

    @Alifie:
    Nepoate, nu-s rigid, viața m-a învățat să fiu flexibil – vezi cum discut cu tine, nu?

    E vorba CHIAR de TINE și de MINE – regret să-ți amintesc.
    Eu – din poziția de pensionar.
    Tu… din poziția de plătitor de taxe – unele de care beneficiezi (sper – spitale/pompieri/miliție), altele sunt promisiuni.

    E absurd să prezinți scuze – eu nu-s supărăcios, discutăm un subiect, nu?
    Că te aprinzi… e de înțeles.
    Dar încerc să te trag pe făgașul topicului.
    Care topic… cum zicea Marean Vanghelie… “ESTE!”

    1) Contribuția la pensie – cîtă vreme e obligatorie – nu e “contribuție” – e doar o altă taxă. Cam ca fumăritul fanarioților.
    2) Banii nu se duc undeva unde ei fac pui/dobîndă – dac-ar fi așa, Orbu și cu tine ați fi milionari.
    3) Considerînd că ai să ieși la pensie în Romînia (estimez ceva gen peste patruj’ de ani, considerînd stilul tău de dezbatere) – banii pe care îi vei lua nu au aceeași valoare cu cei pe care i-ai plătit.
    Muamăă… am plătit o sută taxe, iau o sută.
    Dacă ai dat o sută acum 20 de ani… suta aia valorează 3-4 sute azi – la prețurile de AZI. Dar iei o sută de AZI, nu SUTA de acum 20 de ani. Sistemul te șulfărește oricum.
    4) Gîndești cu capul, îți faci pensie privată. Nu-i neapărat rău, dacă ai încredere în cei care îți țin banii.
    5) Gîndind mai mult, ajungi ca Manowar – cumperi case. Iarăși nu e o idee proastă. Chestia e că trebuie să le menții, repari, întreții.
    6) Cumperi aur.
    7) Cumperi bitcoin.
    8) Etc.

    Ce vreau să-ți comunic este că “… you can’t win, you can’t stop and you can’t break even”.
    Poți să mergi nițel ‘nainte de val, dar asta-i tot.

    Revenind la topic – “pensii” – e o furgăseală dublă – nu doar în Romînia, ci peste tot. Îți iau banii cu o valoare și îți dau (dacă trăiești să-i ceri) cu altă valoare.
    Pensionarii de azi din Romînia au drepturi la pensie, normal.

    Dar devine cazul ca și cu voturile: nu contează cine votează, contează cine numără voturile.

    Contează cine decide cu cît se măresc/micșorează pensiile.
    Și cînd.
    Nu pune botu’ la ce se zice: “… vaaiii, contribui la pensia taa…”
    Contribui pe dreaq’!
    E doar o taxă, ca aia la benzină, proprietate, drept de trăit în Romînia.
    ……………………….
    Pentru record, eu nu-s pensionar romîn, chit că am contribuit vreo 12 ani.
    Dar da, am ceva gen 3-4 mii de euroi pe lună – dacă trăiesc pîn’la 102. Nu din pensia de stat, ci din aia particulară.
    Intră o mie pe lună făr’ să fac nimic.
    E sigură?
    Eh… deja ajungem la gîndirea lui Manowar.
    🙂

  89. Alifie says:

    @. Io ma gandesc ca nu e vorba doar de mine si de tine, e vorba si de ceilalti de care te razi, te amuzi si zambesti, plus cei care mai citesc pe aici.

    Nu ma intereseaza daca tu esti mai informat decat mine, pe anumite domenii, chiar pot sa cred lucru asta, pentru ca, deocamdata, sunt sanse maxime sa ai mai mult timp liber decat mine, DAR nu mai mult timp decat toti cei care mucesc, iar timpul liber nu te face implicit mai informat decat cei care muncesc.

    Nu consider ca rationamentul – sunt pensionar, am mai mult timp, sunt mai informat – e neaparat valid. In cazul tau, probabil se aplica DACA si studiezi/te informezi mai mult, dar tot nu ma ajuta, pentru ca multi pensionari au alte preocupari. Pot sa fie la fel de bine informati si cei care mucesc in domeniu conex, adm. publica, legislativ, finante, media scl. in felul asta fiind obligati (si/la locul de muca) sa fie informati. La asta ma refeream cand am spus ca nu e vorba de mine sau de tine. Da’ sa o luam punctual.

    1. Corect, e o taxa. Partea mai delicata ii ca taxa asta nu-i fixa, ii flexibila, si aia care o platesc, au mai multe variante, sa plateasca la minimum, sa nu o mai plateasca deloc, sau sa plateasca mai mult. De aici si faptul ca aia care mucesc, au tot dreptul sa discute despre taxa asta, pentru ca in felul asta se pot convinge daca ii mai bine sa o reduca, elimine sau creasca, ii priveste in mod direct.

    Prin faptul ca au de ales, sunt mai in masura sa discute despre sistemul de pensii (taxe, poti sa-i spui cum vrei) decat pensionarii. Daca 5 mil. de romani au plecat din tara (si mai pleaca), sistemul ala are de suferit, daca alte milioane aleg sa lucreze la negru, sa stea pe ajutor social sau sa minimalizeze taxele alea, o sa fie si mai putin de adunat.

    Pensionarii cum pot sa influenteze sistemul de taxe? Unii ar zice ca prin vot, da mie mi se pare futil, pentru ca oricum nu avem o clasa politica care sa produca schimbari majore, suntem fututi cel putin pe termen mediu, asa ca singura solutie ar fi napalmu’. Si asa ajungem si la cealalta varianta prin care pensionarii pot influenta sistemul de taxe/pensii, inevitabil, mor, bieti, si produc in felul asta economii. Asa ca, in ce masura conteaza ce discuta pensionarii despre pensii si la ce-s bune discutiile lor pe tema? Nu mai vreau pensia? Daca mor mai repede iau mai putini bani? Ce bine ar fi fost sa mai pot sa fut, ca-mi cheltuaim altcumva pensia! Mno, ma pis (din nou) cu bolta pe posibila pensie de dupa 65 de ani.

    2. Cred ca nu o gandit cineva diferit pe aici, ba parca s-o mai precizat lucrul asta prin comentarii.

    3. Nu ma intereseaza pensia de la stat – am mai spus, ma pis cu bolta pe ea, in Ro e ridicola. Daca maine nu o sa mai existe sistem de pensii in Ro (chiar daca mama ii pensionara, habar nu are cum functioneaza sistemul de pensii si nici nu o intereseaza, ca nu se bazeaza pe pensie). Pe de alta parte, nu cred ca exista cineva care sa nu tina cont de inflatie/devalorizare si sa-si inchipuie ca baga x lei si scoate tot x, sa mai si valoreze tot atat.

    4. Prefer oricand economisire sau alte tipuri de investitii decat pensii private. Deocamdata m-am apucat sa vand ce am prin Ro.

    5. Deocamdata am construit si am vandut. Pe viitor, sper sa pot sa cumpar prin nemtia, sa le renovez si apoi sa le vand.

    6,7,8. Ma gandeam mai degraba la pamant.

    Sunt de acord ca nu avem cum sa castigam in ecuatie, tot ne-o luam in freaza, putem sa influentam intr-o anumita masura modul in care ne-o luam.

    Revenind la topic – “pensii” – e o furgăseală dublă – nu doar în Romînia, ci peste tot. Îți iau banii cu o valoare și îți dau (dacă trăiești să-i ceri) cu altă valoare.
    Pensionarii de azi din Romînia au drepturi la pensie, normal.

    Pai io asta incerc sa spun, unii dintre astia care muncesc, discuta sa dea cat mai putini bani la sistemul asta. Manowar o mai postat legat de pensii, daca bine tin minte, concluzia o fost tot aia, ca muie pensii, muie Isabela.

    Cat despre pensionarii din Ro, n-am nimic impotriva sa aiba drepturi, da’ de preferat, sa nu vina de la mine drepturile alea, si chiar nu ma intereseaza daca si le vand pe 50/100 de lei.
    Daca as mai prinde cativa ani buni sa-mi permit sa plec linistit din Ro, ar fi si mai bine, sa-si dea ei drepturi cate vor, sa contribuie cum doresc, da’ fara mine in ecuatie.
    Daca bine tin minte, ai mai postat mai demult faptul ca nu judeci in lei, si ca nivelul ii cel putin multumitor.
    Sa-ti fie de bine, sa te tina cat mai mult si sa-i cheltuiesti sanatos si cat mai haios.

  90. Alifie says:

    @Dan, in mod normal, daca te-ai raporta la o moneda stabila, cam aia ar fi perioda de timp in care ai putea (teoretic) sa-ti ,,recuperezi” banii bagati in sistemul de pensii in Ro.
    Cine s-ar fi pensionat in 2015 in Ro, ar fi trebuit sa ia pensie 28 de ani ca sa-si ia banii inapoi. Pe legislatia actuala, cine se pensioneaza in 2018 in ro, ar trebui sa manance bani din pensie cam 36 de ani ca sa isi ,,recupereze” banii bagati in sistem.

    Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, cum bine stii (se socoteste si faclultatea), asa ca, daca nu se schimba legislatia, cand implinesti 65 de ani, indeplinesti si conditiile pentru a fii pensionar de Ro. Se pot pensiona anticipat sau anticipat partial barbatii de 60 de ani, dar cu conditia sa aiba stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

    De fapt, ai nostri sunt atat de disperati dupa genul asta de contributii, incat poti sa-ti cumperi retroactiv pana la 5 ani vechime. In conditiile date, contribuabilii ies oricum pe minus.

    Legat de ,,esti pensinar, ai timp, esti informat” nu se aplica pentru toti aia care au timp, ci doar punctului, ca-l priveste strict pe el, caz in care nu mai vad relevanta in discutie.

    Alea cu ,,N-ai fost la concert cu Depeche Mode/Mattolica, Sandra, n-ai trait pe vremea lu’ Ceasca, nu esti pensionar – n-ai ce sa discuti,, mi se par si mie haioase.

  91. Orbu says:

    @Alifie: banii înapoi nu-i iei, să zicem. Că tu ai de gând să trăiești puțin. Na, nu-ți stric eu visul.
    Da treaba e așa: Dacă bagi ca angajat 35% din maxim 5 salarii medii (parcă așa era pana acum 2 ani, când știu eu ) , statul te jupoaie, în funcție de cat câștigi , de maxim 1.75 salarii medii x stagiul complet de cotizare (35 de ani ?) . Vreo maxim 735 de salarii medii ( maxim ) . Asta e imens. Nu îți iei banii înapoi nici în 30 de ani. Dar dacă ai firmă și firma crește și ajungi sa primești dividende semnificativde multi bani . Și nu mai au ăștia bani de pensii și măresc impozitul pe profit la firme ( sau ăla pe cifra de afaceri ) , plus impozitul pe dividende – să zicem ceva de gust, 5% în fiecare parte a banilor , ai 10% (pt fi mai mulți dacă vorbim de impozit pe cifra de afaceri) pe care îi dai la stat ( iar statul la pensii ) . Dar vor conta ca altceva decât cotizație. Știi câți bani trebuie să ai supuși unei astfel de scheme de impozitare ca să te consideri total futut și să râdă pensionarii de tine ? Am făcut eu calculul. 17.5 salarii medii lunar. Și “cotizezi ” la fel de mult la pensii ca un angajat din ăla programator bine plătit, știi ce zic? Desigur , în scenariul meu apocaliptic . Deși + 10% la impozit nu e greu de imaginat, nu ? Pe 2018 salariul mediu pe economie e 4162 .
    Deci, dacă îți intră în contul tău aproape de 72000 de lei lunar, gândește-te la o asemenea idee. Dar oricum poți fi futut și cu mai puțin. Că vei plăti și vei primi pula înapoi. Eu cred că oricum deja parte din impozit merge în direcția asta, dacă e să fiți sinceri cu noi, nu ?

    Și nu cred că statul ii va lăsa de izbeliște pe pensionari că nu are de ales. Că îi va țepui și pe ei, că nu vor primi pe măsura cotizatiei; da.
    Dar nu îi poate abandona, în condițiile în care copiii lor nu prea sunt prin zonă să îi susțină, că pe urmă se împiedică de ei.
    La chestii gen nu își pot plăti întreținerea la bloc, stau toată ziua la spital dar bani nu ai. Din astea. Și cum nu poate să îi împuște ( îmi cer scuze “.” , nu am zis-o în nume de rău, doar teoretic, deși zâmbesc un pic ) trebuie să îi susțină: cumva.
    In condițiile in care ai 50% din populație care locuiește la oraș iar orașele sunt blocuri cred că ar trebui să înțelegeți că un mail al clasei pensionarilor este un fail social complet, în România. Nu mai poți să ai viață la oraș. Lucru de care mie mi se rupe, dar ginditi-va.

  92. Alifie says:

    @Orbu, nu tin neaparat sa triesc putin (desi pe linie genetica, cam toti barbatii de la mine de pe ramura au dus pana-n 65). La stilul de viata nociv si dezorganizat pe care l-am avut, nu-mi fac iluzii, da’ nu asta-i problema, ci faptul ca dupa o anumita varsta, saunt sanse mari sa scada calitatea vietii. Obosesti mai repede, devii termosensibil pe vechile operatii/cicatrici (cazul meu), incepi sa nu mai vezi bine, te dor genunchii, incep sa-ti cada dintii, dormi mai prost, futi mai rar si chestii de genul asta.

    In conditiile astea, am vazut tot felul de mosi care se plangeau de diverse, ca-i doare, ca se pisa prea greu sau prea usor, ca trebuie sa tina regim, ca-si impun lipsuri ca sa aiba rezerve, sau pensii ori mai stiu io ce. Deocamdata sunt pe modelul ca prefer sa-mi fac de cap cat mai pot, cu riscul de a nu ,,beneficia” de o batrnete cu posibile restrictii, atat fizice cat si pisice. Banuiesc ca nu-s putini care merg pe principiul ca trag tare pana pe la 45 – 50 si sa se retraga glorios cu ceva imobiliare care sa le aduca o renta decenta, caz in care pensia de la stat devine ceva secundar intr-un plan indepartat.

    Dacă bagi ca angajat 35% din maxim 5 salarii medii (parcă așa era pana acum 2 ani, când știu eu )

    Stii bine, doar ca asta era pe venituri din activitati independente, chirii etc. Ca salariat, plateai CAS 10,5% si 15,8% angajatorul, pentru conditii normale de munca. Ceea ce era mult, la fel cum ii mult acum 25% la toata baza de impozitare. Mult in comparatie cu ce poti primi inapoi.

    Și nu mai au ăștia bani de pensii și măresc impozitul pe profit la firme ( sau ăla pe cifra de afaceri ) , plus impozitul pe dividende – să zicem ceva de gust, 5% în fiecare parte a banilor , ai 10% (pt fi mai mulți dacă vorbim de impozit pe cifra de afaceri) pe care îi dai la stat ( iar statul la pensii )

    Am prins vremurile in care plateam 16% impozit pe profit, 16% impozit pe dividente, chiar era mult. Ce avem acum, ii relazare fiscala in toata regula. Cumnatul neamt are o afacere pe langa munca, si imparteste profitul cu statul cam 50/50%, si o scapat o injuratura cand i-am spus ca tot ce platesc ii 3% + 5%. Probabil ca asta o sa si urmeze.

    Dar vor conta ca altceva decât cotizație

    Am inteles chestia asta de cand mi-ai spus-o de prima data, si inteleg ca orice leu cotizat in forma aia ii dus si nu mai vad nimic inapoi. Si-i cat se poate de corect, daca (foarte probabil) o sa se ajunga la chestia aia, probabil ca atunci o sa fie mai avantajos sa ma angajez la propriul SRL si sa platesc inclusiv CAS, sau sa-mi inchid SRL-ul si sa ma reorientez (ceea ce nu mai ii vesel). Nu cred ca o sa ajung vreodata la nivelul de 17,5 salarii medii lunare, da’ cred ca un 10 sau 15% mi-ar da socotelile peste cap. Si ai dreptate si cu impozitele, de primit primim cam muie inapoi, cam in orice domeniu, administratie publica, sanatate, protectie sociala etc.

    Tinand cont de faptul ca cei mai multi prevad o viitoare criza a locurilor de munca pe baza dezvoltarii tehnologice, cel mai probabil ca se va ajunge la o forma mai dezvoltata a venitului minim garantat. In momentul asta, ineleg ca intre un pensionar fost muncitor cu salariul minim pe economie (si stagiul complet de cotizare de 35 de ani) si un asistat social, nu sunt mari diferente. Probabil ca treaba asta se va acutiza, si pentru cei mai multi o sa fie mai comod sa nu munceasca, pensionari din nastere, cum ar veni.
    Atat timp cat ai nostri ca brazii, cu mucii in piept, o sa poata sa sustina pensionarii si asistatii social (chiar daca stacheta ii la un nivel mizer si ii posibil sa o mai coboare), o sa tina cu dintii de treba asta, clar.
    Da’ io as merge in continuare pe varianta cu napalm 😀

  93. C says:

    Alifie, ți-ai făcut un calcul pentru 1% din CA, in loc de 3? Cică daca ai minim un salariat cu norma întreaga, salariu minim, te incadrezi la 1%. Sau nu ești angajat deloc?

  94. Alifie says:

    @C, merci, am facut calculul, nu-s angajat deloc. Io-s mai micut, ajung cam la 120.000 lei/an pe SRL + ceva maruntis pe PFA. Daca m-as angaja, as scuti 2400 lei/an, dintre care aproape jumatate ar trebui sa-i dau in plus la contabilitate (pontaje, salarii, revisal), servicii de protectia muncii, sanepid si alte cacaturi. In plus, ar trebui sa dau statului vreo 9300 de lei. Chiar daca as creste, as prefera sa nu ma angajez, tocmai pentru a evita futaiurile cu ISU, ITM, PLM.
    Doamna in schimb sta mai bine decat mine, si s-o si angajat la propriul SRL. Cand i-am facut un calcul cu ce pensie ar putea sa ia, cati bani o dat statului pana acum, o apucat-o un un ras regulamentar de 10 minute cu bulbuci si cu clabuci.

  95. Manowar says:

    Teoretic, nu ar trebui sa mor de foame orice s-ar intampla si cati bani fac intre timp. Nu? Nu? Baieti?

    Ah, pai, nu.
    De foame nu. Covrigii sunt ieftini. A, facturile, hainele, medicamentele? Cald, cald…

  96. mike says:

    cat de curva poti sa fi ca sa te uiti asa la dragnea ???? au ajuns pizdele astea materialiste sa-l omoare pe tasu si masa pentru figuratie si bani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *